Članek
Slovenski lastniki spornih TDI agregatov si lahko oddahnejo
Objavljeno Nov 06, 2015

Kdo bo plačal za davčno zmedo, ki je nastala z zavajanjem Volkswagna zaradi nepravilnega navajanja podatkov o izpustih motornih vozil? Slovenski lastniki VW vozil ali Volkswagen, državi ni popolnoma jasno. Tudi iz odgovora, ki so nam ga poslali iz Ministrstva za finance. A zadrego rešujejo pri podjetju Porsche Slovenija.

Na Ministrstvu za finance (MF) so se odzvali na pisanje Dnevnika, kjer so pisali, da na finančnem ministrstvu potrjujejo, da bodo lastniki spornih vozil morali plačati dodatni davek na motorna vozila. Zazurnal24.si so pojasnili, da je naslov petkovega članka v Dnevniku zavajujoč in nam v zvezi z davkom na motorna vozila poslali pojasnilo iz pristojnosti MF.

Zapisali so, da pozorno spremljajo dogajanja v povezavi s problematiko nepravilnega navajanja podatkov o izpustih motornih vozil, saj ima to lahko posredno ali neposredno vpliv na pravilnost že odmerjenih zneskov davka na motorna vozila. Kot izhaja iz izjave za javnost Skupine Volkswagen z dne 3. 11. 2015, naj bi problematika obsegala tudi napačno navajanje izpustov emisij CO2 za določene vrste motornih vozil navedene skupine, kar neposredno vpliva na pravilnost odmerjenega davka na motorna vozila v teh primerih.

Zavezanec za plačilo davka je kupec vozila

"Glede na zagotovila vodstva Skupine Volkswagen, da bodo v sodelovanju s pristojnimi organi vse nejasnosti pojasnjene v najkrajšem možnem času in da bodo zagotovili pravilne podatke o CO2 izpustih za zadevna vozila, na Ministrstvu za finance pričakujemo ustrezne spremembe podatkov o izpustih emisij CO2 v uradnih dokumentih zadevnih vozil ter podatke o vseh vozilih, registriranih v Republiki Sloveniji, na katere se navedene nepravilnosti nanašajo, na podlagi česar bodo sprejeti ukrepi v skladu z davčno zakonodajo za zagotovitev pravilnosti višine odmerjenega davka na motorna vozila za vpletena vozila," pojasnjujejo na MF.

A zakon jasno pravi, da je zavezanec za plačilo davka kupec vozila:"Vsekakor je zavezanec za plačilo davka kupec vozila. Glede na to, da gre za širšo afero, s katero sami kupci nimajo nič, pa bi smeli pričakovati, da bo država stvari urejala neposredno s Volkswagnom oziroma njegovim slovenskim zastopnikom. V nasprotnem primeru bo moral vsak kupec poleg oškodnine za previsoko porabo goriva Volkswagna terjati še za premalo plačan davek. In pri tem si težko predstavljam, da bi VW plačal, preden bi država zahtevala denar od kupca ...," pravi Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Beri dalje...