Članek
Kaj storiti, ko na cesti "poči"?
Objavljeno Aug 01, 2015

Kdaj je treba v primeru prometne nesreče poklicati policijo in kdaj ne? Če vam je škodo povzročilo nezavarovano vozilo, se oglasite pri svoji zavarovalnici. Kaj pa če je povzročitelj voznik z vozilom tuje registrske oznake? Policija svetuje.

Policisti so zbrali uporabne nasvete, kaj storiti, ko na cesti "poči." Predvsem je treba ohraniti hladno glavo, saj je stres ob nesreči prisoten. 

Najprej ustavite vozilo in zavarujte kraj prometne nesreče – postavite varnostni trikotnik, prižgite vse štiri smerne utripalke, ponoči lahkouporabite tudi drug sistem osvetlitve. Iz vozila nikjer ne izstopajte brezglavo, predvsem ne na avtocestah in hitrih cestah.

Če lahko, omogočite prevoznost ceste

V primeru nesreče z materialno škodo smete vozilo odstraniti ceste in omogočiti normalno prevoznost ceste, v nobenem primeru pa se ne smete odpeljati naprej in pustiti soudeležence brez podatkov. O prometni nesreči potem obvestite policijo ali koga drugega, ki to lahko stori, kar je obvezno v vseh prometnih nesrečah s telesnimi poškodbami. V teh nesrečah morate nuditi tudi prvo pomoč poškodovanim.

Beri dalje...