Članek

Godba Sevnica

O nas
Objavljeno May 13, 2016

Godba Sevnica je bila z imenom Delavska godba na pihala pri Gasilskem društvu Sevnica ustanovljena 10. marca 1978, kar je pomenilo nadaljevanje bogate godbeniške tradicije, ki sega v daljno leto 1908. Godbeniki so v preteklih nekaj letih sodelovali na najrazličnejših prireditvah, redno so igrali na samostojnih koncertih in gostovanjih v tujini, tradicionalno ob dnevu državnosti na gradu Sevnica, izjemno dobro pa so obiskani tudi božično-novoletni koncerti z nepozabnimi nastopi gostujočih solistov in glasbenih skupin iz Slovenije in tujine. V zadnjih letih s ponosom zastopajo občino na Vinski vigredi v Metliki, Prazniku češenj v Goriških Brdih, na otvoritvi HE Boštanj ter tekmovanjih doma in v tujini. Deloven je tudi Big band, ki deluje pod okriljem godbe.

Za Godbo Sevnica je bilo še posebno pomembno leto 2008, ko je bil septembra ob praznovanju 100 letnice godbeništva v Sevnici organiziran Mednarodni festival pihalnih orkestrov, na katerem so izvedli samostojni celovečerni koncert, ki se ga je s čestitkami udeležil tudi predsednik države dr. Danilo Türk.

Sedaj je v godbi 49 članov, katerih povprečna starost je 21 let, kar pomeni, da so večinoma učenci, dijaki in študentje s primernim glasbenim znanjem, ki se udejanja ravno z igranjem v orkestru. Predvsem jih veseli dejstvo, da dobro sodelujejo z Glasbeno šolo Sevnica, saj se je v zadnjih treh letih godbi pridružilo precej novih, mladih glasbenikov, kar daje orkestru upanje na nadaljnji kvalitetni razvoj in ohranjanje godbeniške tradicije v Sevnici.

Godbo kvalitetno strokovno vodi dirigent Matic Kreča, diplomant Akademije za glasbo v Ljubljani, ki je zaposlen v orkestru slovenske vojske. Godba Sevnica v svojem sestavu združuje tudi Big band, pod strokovnim vodstvom Roka Štirna, diplomanta Visoke šole za glasbo v Gradcu, ki je zaposlen kot pozavnist v Big bandu RTV Slovenija.

Dušan Markošek

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Sevnica