Članek
O nas
Objavljeno May 21, 2016

Začetki pihalnega orkestra v Lenartu segajo v leto 1956, ko so vojaški glasbeniki iz Maribora prihajali v Lenart in pripravljali učence za igranje v pihalnem orkestru. Leta 1958 so ustanovili Godbo na pihala Lenart. Prvo leto ji je dirigiral Pavle Brzulja, nato pa Vili Klampfer. Število članov je hitro naraščalo in za takratne razmere je bil to eden boljših pihalnih orkestrov v tem delu Slovenskih goric. Leta 1964 so nekateri godbeniki ob velikonočnem prazniku zaigrali na koru farne cerkve. Občinska oblast jim je zaradi tega odvzela inštrumente in pihalni orkester je prenehal delovati.

Orkester je ponovno oživel leta 1975 ter leta 1981, vendar le za krajši čas. 

Leta 1992 je v okviru novoustanovljenega kulturnega društva MOL (Mestni orkester Lenart) začel delovati Slovenskogoriški pihalni orkester. Začelo je petnajst godbenikov, niso imeli notnih stojal, notni arhiv je bil skoraj prazen, vaje so potekale v Kulturnem domu, o svojem prostoru so lahko le sanjali. Leta 1993 so dobili prve uniforme in ob rednih nastopih za potrebe občine in raznih društev so vsako leto ob kulturnem prazniku pripravili tudi samostojni koncert. Leta 1999 se je dirigent Bojan Bezjak zaradi preobremenjenosti umaknil in od takrat orkestru dirigira Igor Alatič. Godbenikom se vsako leto pridružijo novi člani, ki prihajajo iz vrst njihove glasbene šole. Danes šteje orkester čez štirideset večinoma mladih godbenikov.

V začetku so igrali predvsem koračnice in manj zahtevne skladbe, danes pa zmorejo tudi težjo literaturo različnih zvrsti, kolikor si pač lahko privoščijo glede na zasedbo. Zelo veliko nastopajo v domačem okolju, vsako leto pa tudi gostujejo pri prijateljih na Gorenjskem, v Avstriji in na Hrvaškem.

Leta 2002 so dobili nove uniforme in uresničile so se jim dolgoletne sanje: razpolagajo s svojo vadbeno sobo nad prizidkom knjižnice, kjer lahko dvakrat tedensko po dve uri nemoteno vadijo.

Marko Firbas

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #lenart