Rejske programe lahko posamezne PRO imajo ali pa tudi ne

Objavil/a Geza Grabar, dne 2018-11-18 ob 21:13:12

Na nedavnem posvetu o prehrani domačih živali, Zadravčevih-Erjavčevih dnevih v Radencih, je o novostih na področju rejskega programa oziroma rejskih organizacij spregovoril Andrej Šalika, na kmetijskem ministrstvu iz skupine, ki se ukvarja z zootehnično in živinorejsko zakonodajo. Šalika je namreč  govoril o Uredbi o izvajanju uredbe EU o reji živali, ki je dve leti po objavi tudi pri nas stopila v veljavo 1. novembra letos. Med drugim prinaša vrsto novosti, ki se nanašajo na  rejske organizacije. Pohvalil je velik odziv naših priznanih rejskih organizacij (PRO) kot v skladu z novo zakonodajo pripravljavcev sprememb naših rejskih programov in priznal dvotirnost evropske uredbe z našim Zakonom o živinoreji. Na  nekaterih področjih sta si celo v koliziji. Priznal je, da so rejske programe  z namenom širitve svoje dejavnosti k nam že dobili kar iz nekaj drugih držav.

Čeprav so od naših pasemskih PRO že dobili nekaj rejskih programov (za lipicanca, cikasto govedo, krškopoljskega prašiča in prašiča SLO hibrid),  je odgovorne iz teh organizacij posvaril, naj – kljub temu, da bi morale vse rejske organizacije do 1. novembra predložiti vlogo  o svoji usposobljenosti za izvajanje svojih rejskih programov, s tem ne hitijo na vrat na nos. »Raje vidimo, da rejske organizacije svoje rejske programe, ki so sicer zanje prostovoljni in so izključno v njihovi pristojnosti, ali jih bodo imele ali ne, in ne v pristojnosti države, pripravijo premišljeno in z zamikom za nekaj mesecev ter ga v celoti prilagodijo novi zakonodaji EU. Boljše je, če je ta dobro pripravljen, kot pa ga kmetijsko ministrstvo kot pristojni organ za izvajanje domačih in tujih rejskih programov v matičnih državah, v nekam delu zavrže zaradi vsebinskih pomanjkljivosti,« je poudaril Šalika in dodal, da za enkrat stvari dobro tečejo. Na ministrstvo namreč dobivajo v predogled tudi osnutke oz. predloge novih rejskih programov. »Ko namreč enkrat vloga pride na ministrstvo, mora biti popolna.« Vsem pravočasno ne morejo odgovoriti, je dejal; je pa obljubil, da bodo v tem v zvezi neposredno sodelovali z vsemi strokovnimi vodji rejskih organizacij. Dodal je še, da je na tem področju zaradi nove evropske zakonodaje potreben miselni preskok, saj zakonodaja EU na področju rejskega programa vidi tri nosilce dejavnosti: rejsko organizacijo kot ključno in nosilno, sofinanciranje s strani države ter kmetijsko inšpekcijo kot nosilca nadzora.   

Pa še nekaj je potrebno ločiti, je dejal Šalika: rejske organizacije rodovniško knjigo vzpostavijo prostovoljno; centralni register govedi pa mora voditi država obvezno.

 

 

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Ni komentarjev
Geza Grabar
Geza Grabar
Objavil/a 2018-11-18 21:13:12 (Nov 18, 2018)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Apetiti Avstrijcev po slovenski zemlji so vse večji
Pomurske kmetice so se sestale že 25.
Na odločbe neposrednih plačil 2018 naj bi čakalo samo še okrog 250 kmetijskih gospodarstev
Voda iz Mure mora na suha pomurska polja!
Prešeren v Tešanovcih je bil zopet prešeren
Panvitino poljsko meso ni oporečno
Panvita »Nimamo mesa iz sporne poljske klavnice!«
17 krav lisaste pasme nad 100 tisoč kilogramov mleka v življenjski prireji
Po državnem ocenjevanju: Jemo vse boljše pekovske izdelke
Uspešni govedorejci
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Oglasi

184.) globoko in daleč -cvetko zagorski

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

3620.) laboratorijske vaje iz fizikalne kemije

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 12.99 €

2579.) veliki človek tedenska kronika o partizanski kroniki  -  alenka vogelnik

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 9.99 €

3940.) organska kemija iii - aleksandra kornhauser

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

5744.) planet čudes - nikolaj sladkov

Kategorija: Posel in ekonomija

Cena: 14.99 €

2665.) roman o knjigah - marjan rožanc

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

6369.) druščina iz šestega b - janja vidmar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

6887.) prigode demokracije - izbrani spisi clauda leforta

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9.99 €

7704.) strasti i druge pripovetke - isak baševis singer

Kategorija: Dom in vrt

Cena: 16.99 €

notranja nadzorna kamera vam omogoča, da lahko na daljavo spremljate dogajanje v vaših prostorih. zaznava tudi gibanje v prostoru in vas na to opozori. več o wifi kameri: https://www.a1.si/dodatki-za-telefone/notranja-nadzorna-wifi-kamera-a1-smart-home

Kategorija: Oprema in dodatki

Cena: Pokličite za ceno

vitamin c  najbolj pripomore k izboljšanem delovanju imunskega sistema in zato je zelo pomemben za človeško telo, da ga ima dovolj. v kolikor ga ne zaužijemo dovolj s prehrano je pomembno, da ga absorbiramo preko prehranskih dopolnil. 

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 26 €

google oglaševanje vam omogoča, da z google adwords povečate samo prodajo in obisk vaše spletne strani. skupaj analiziramo in določimo cilje pri prodaji. več o samem oglaševanju najdete na spletni strani: https://adwords.dominatus.si/google-oglasevanje

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj