Geza Grabar

Dopisništvo za severovzhodno Slovenijo

Prijatelji (12)
Barbara Remec
Kristijan Hrastar
Darja Zemljič
Kmečki Glas
Ziliute88edita Edita
Dragica Heric
Flexo Eco
Marinka Marinčič Jevnikar
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Gospodarsko ministrstvo čaka na morebitni preboj pri sladkorni pesi na ministrstvo za kmetijstvo
Marijana Perše ni več
Soglasna skupščina Pomurskih mlekarn
Vaja dela mojstra
Mlekarska zadruga Ptuj: letna rast odkupa mleka za kar 32,12 %!
Okusna 21. Pomurska salamiada
Kljub težavam v panogi (tudi) prekmurski prašičerejci vztrajajo
Kakšen bo jutri mladih kmetov na Goričkem?
Oživitev odkupne cene mleka vliva optimizem
Cene strojnih krožkov v glavnem ostale nespremenjene
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2017
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

SD Pomurja: Tečaj cepljenja bo ostal

Geza Grabar
23.03.2017 22:23 (pred 36 minutami)

Čeprav ni bil obisk na petkovem tečaju cepljenja, ki so ga člani Sadjarskega društva (SD) Pomurja pripravili na sadjarski kmetiji Smodiš v Otovcih, pretirano množičen, si s tem predsednik društva Vlado Smodiš ne dela preveč skrbi. Tečaji namreč potekajo vsako leto od ustanovitve društva, in tega je že 26 let.

Glede na število članov, ki se giba okrog 140, je v tem času večina članov osvojila osnovna znanja te pomembne sadjarske veščine, zato množičnih obiskov praviloma več ni pričakovati. Kljub temu vodja tečajev Smodiš napoveduje, da bodo ti v času pred vegetacijo ostali tudi v prihodnje.

Več v skupni reportaži o delu društva v eni od prihodnjih številk tiskane izdaje Kmečki glas. 

Oživitev odkupne cene mleka vliva optimizem

Geza Grabar
22.03.2017 01:25 (pred 2 dnevi)

Levji delež k temu, da je bila v letošnjem januarju  vrednost odkupa kmetijskih pridelkov za 4 % višja kot januarja 2016 (a za skoraj 20 % manjša od vrednosti odkupa v decembru 2016), ima odkupna cena mleka, ki je v porastu in marsikje za mleko standardne kakovosti že presega 0,30 centa za liter. Uradna državna statistika odkup deli v tri standardne skupine: poljedelstvo, sadjarstvo in vinogradništvo ter živinoreja.

Od 35 milijonov evrov skupnega januarskega kmetijskega odkupa je kar 32 milijonov odpadlo na skupino živinoreja (torej mleko in mlečni izdelki, živina, perutnina, jajca,…). Pri mleku je zaznati rast vrednosti odkup na medletni ravni za 3,1 %, v primerjavi s prejšnjim mesecem pa je odkupna cena mleka v vrednostnem smislu višja za 4,4 %. Od že omenjenih 32 milijonov jih skoraj 13,5 milijona januarja odpade prav na mleko. V tej skupini je omembe vredna tudi živinoreja (odkup je bil ta mesec 10,1 milijona, kar je 10,3 % znižanje od prejšnjega meseca ter za 13,7 % povečanje od

Kakšen bo jutri mladih kmetov na Goričkem?

Geza Grabar
21.03.2017 21:11 (pred 2 dnevi)

Goričko je gričevnat svet severnega dela Prekmurja ali kot radi rečemo možgani Slovenske kokoške. Je pokrajina kot naročena za govedorejo, saj ponuja veliko travnatega sveta za pašo govedi, zlasti krav molznic. Je pa tudi pokrajina, kjer kmetijstvo zlasti v njenem vzhodnem delu stagnira, da ne rečemo životari. Razlogov za to je več.

Odgovore na to in številna druga vprašanja bodo skušali poiskati na 6. Grajskem večeru za Goričko, ki bo pod naslovom Perspektive mladih kmetov na Goričkem ta petek, 24. marca ob 19. uri na gradu Grad. Gosta večera, ki ga pripravlja javni zavod Krajinski park Goričko, bosta prekmurski rojak dr. Emil Erjavec z ljubljanske biotehniške fakultete in »naturalizirani« Prekmurec, kmetijski minister mag. Dejan Židan. Kot pravi Stanka Dešnik, direktorica GP Goričko, gre »modrovalnico«, kaj spremeniti in postoriti, da bo Goričko dihalo s polnimi pljuči tudi v kmetijstvu.

   

Soglasna skupščina Pomurskih mlekarn

Geza Grabar
20.03.2017 15:54 (pred 3 dnevi)

Na današnji skupščini Pomurskih mlekarn (PM), ki je sredi lanskega leta končala postopek prisilne poravnave in so se v skladu z aktualno insolvečno zakonodajo premešale tudi karte v zvezi z lastništvom v njej – po novem več niso večinski kmetje in zadruge, pač pa Delavska hranilnica skupaj z Mlekarsko zadrugo Ptuj, ki obvladujeta nekaj več kot 75-odstotno lastništvo, je sedem lastnikov – med njimi je z 1,26 % tudi KZ Radgona, soglasno potrdilo vse predloge. Tako je bilo v vsega 45 minutah med drugim sprejeto letno poročilo o poslovanju družbe za leto 2015, podeljena je bila razrešnica upravi družbe za poslovno leto 2015, enako tudi za to leto nadzornikom.

V skladu z novim statutom PM, ki je bil na današnji skupščini prav tako soglasno potrjen, se je število članov nadzornega sveta z devet članov znižalo na vsega tri: dva iz vrst  večinskega lastnika in enega s strani zaposlenih.

Ob robu skupščine je direktor PM Robert Serec za novinarje povedal, da mlekarna že od druge polovice leta

Kljub težavam v panogi (tudi) prekmurski prašičerejci vztrajajo

Geza Grabar
19.03.2017 20:38 (pred 4 dnevi)

Kot ugotavlja Dušan Fister, predsednik Prekmurskega prašičerejskega društva, je bilo tudi minulo leto kljub optimizmu sredi leta v panogi zelo težko, saj je odkupna cena mesa prašičev pitancev na borzi padla iz 1,60 € na 1,23 € za kilogram. »Problem je nastal, ker je cena stagnirala blizu pol leta in se je povečala le za nekaj centov,« je poudaril. Zato so kmetje, usmerjeni v rejo pitancev, pravi Fister, tudi v lanskem letu delali izgubo kar nekaj 10 € po pitancu. S prodajo pa da ni bilo večjih težav.

Več v poročilu v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.

 

Mlekarska zadruga Ptuj: letna rast odkupa mleka za kar 32,12 %!

Geza Grabar
18.03.2017 20:41 (pred 5 dnevi)

Kar zadeva količinski odkup mleka, je  bilo minulo leto za ptujsko specializirano mlekarsko zadrugo daleč najuspešnejše doslej, torej v 25 letih njenega delovanja. Zadruga je namreč lani odkupila nekaj manj kot 62 milijonov litrov mleka, kar pomeni skoraj tretjinsko letno rast (leta 2015 je njen odkup znašal 46,8 milijona litrov). Najbolj zaradi dejstva, da so Ptujčani februarja lani pripojili Pomursko mlekarsko zadrugo (PMZ). V zadrugi pravijo, da je bila sicer lanska rast proizvodnje brez PMZ 8,85 %.

Zadruga je lani z mlekom ustvarila 16,5 milijona evrov prihodkov, celotni promet (najbolj je k temu prispeval promet s kmetijskim repromaterialom na kmetovo dvorišče), pa je znašal 20,8 milijona evrov.

Povprečna dosežena cena po litru je za leto 2016 znašala 0,259 €. Podatke za zadnje lanske mesece  in prva dva letošnja – ko se je krivulja pri odkupnih cenah spet občutno obrnila navzgor, pa od novega direktorja Janka Petroviča nismo dobili, rekoč, da gre za »poslovno skrivnost«. Tistim

Gospodarsko ministrstvo čaka na morebitni preboj pri sladkorni pesi na ministrstvo za kmetijstvo

Geza Grabar
17.03.2017 20:13 (pred 6 dnevi)

Konkretna vprašanja v zvezi z gradnjo nove tovarne sladkorja, če bi do nje kdaj sploh prišlo, – med drugim, koliko imajo sploh možnosti, da bi za namen novogradnje finančno podprlo vsaj nakup nekdanje lokacije ormoške sladkorne tovarne (okvirna cena je 5 milijonov evrov), bi v projektu gradnje nove slovenske tovarne sladkorja oz. pri iskanju finančnih virov zanjo sodelovalo, ali bi bilo pripravljeno prevzeti vlogo koordinatorja potencialnih domačih in tujih vlagateljev ob gradnji tovarne, ki bi bila s strani zagotavljanja prehranske varnosti nedvomno strateškega nacionalnega pomena,  smo naslovili na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. To zamisel za oživitev vnovične proizvodnje sladkorja v Sloveniji minister moralno  podira. V zvezi s tem so nam poslali skopi odgovor: »Minister Počivalšek se je večkrat srečal z združenjem pridelovalcev sladkorne pese in jih pri njihovih naporih v okviru svojih pristojnosti tudi podpira. Vendar pa je resorno ministrstvo, ki bi lahko zago

Okusna 21. Pomurska salamiada

Geza Grabar
16.03.2017 20:18 (Mar 16, 2017)

Turistično društvo Radenci je bilo letos gostitelj že 21. Pomurske salamiade. Na njej je skupaj sodelovalo 41 salamarjev (od tega 11 novih), ki so ocenjevalni komisiji - senzorično je ocenjevala okus, prerez-izgled, barvo in teksturo, vonj in zunanji izgled, skupaj prinesli 51 domačih salam.

Najvišje ocenjen suhomesni izdelek (53,8 točke od 60 vseh možnih) je letos izdelal Andrej Kardinar iz Lutvercev pri Apačah, z vsega 0,2 točke zaostanka mu sledi Matjaž Dervarič iz Murske Sobote. Ker je imel Kardinar tudi tretje najvišje ocenjeni izdelek, je to mesto pripadlo Francu Podlesku iz Pečarovcev pri Mačkovcih. Zmagovalec zadnjih štirih pomurskih salamiad Milan Kolar iz Beltincev je pristal na 4. mestu.

Po znanem pravilu se finala slovenskih regijskih salamiad, ki bo tudi letos 14. maja  v Straži na Dolenjskem, uvrsti 10 % ocenjenih salam oz. salamarjev. Če se ime izdelovalca med najboljšimi podvaja, ima po posebnih pravilih pravico nastopa naslednji po rezultatu, saj lahko na finalu sod

Vaja dela mojstra

Geza Grabar
15.03.2017 12:44 (Mar 15, 2017)

Dijaki in dijakinje zaključnega, 4. letnika smer kmetijski tehnik z Biotehniške šole Rakičan imajo tudi letos spomladi veliko praktičnega usposabljanja. To se v prvi vrsti nanaša za rez vinske trte in sadnega drevja. Pod mentorstvom učiteljice stroke Gerde Ambruš Lukavac je danes 15 dijakov in dve dijakinji obrezovalo sadno drevje in jagodičevje v Tešanovcih, potem pa so se odpravili še na rez vinske trte v ampelografski vrt v Dobrovnik.

Aktivni pomurski sadjarji

Geza Grabar
14.03.2017 19:10 (Mar 14, 2017)

 

Člani Sadjarskega društva Pomurja, ki je s 26 polnimi leti delovanja najstarejše tovrstno društvo v državi,  nadaljujejo s pestrim programom aktivnosti v t.i. pred vegetacijskem času, torej, ko sadno drevje še ni odgnalo.

Potem, ko so opravili društveno ocenjevanje žganih pijač (žganj, likerjev ter zeliščnih in medenih pripravkov) ter zatem prav tako društveno ocenjevanje sadnih sokov, sadnih vin, domačih kisov, marmelad, džemov in kompotov, prikaz zimske rezi sadnega drevja ter tečaj žganjekuhe in za degustatorja žganih pijač in sadnih likerjev, bo na sadjarski kmetiji Smodiš v Otovcih, od koder prihaja tudi njihov ustanovni član in dolgoletni predsednik Vlado Smodiš, spet živahno ta konec tedna.

Ta petek, 17. marca ob 16. uri se bo v Otovcih začel prikaz cepljenja sadnega drevja. Kandidati naj s sabo prinesejo le cepilne nože, podlage za cepljenje dobijo na mestu samem. Naslednji dan, v soboto, 18. marca ob 9. uri pa se bo začel strokovni prikaz zaščite sadnega drevja na integrir

SKZ Ljutomer-Križevci vse bolj tudi oljar

Geza Grabar
13.03.2017 12:43 (Mar 13, 2017)

S finančnega vidika po turbulentnem 2015. in deloma tudi 2016. letu se poslovanje s SKZ Ljutomer-Križevci vrača v ustaljene tirnice.

Med drugim v zadrugi z okrog 180 člani veliko pozornosti namenjajo tudi oljarstvu, torej predelavi bučnega semena v bučno olje. Zadruga je namreč lastno oljarno v Ključarovcih pri Križevcih pri Ljutomeru z zmogljivostjo letne predelave 40 ton suhega bučnega semena zgradila pred štirimi leti. A priložnosti kmetov za pridelavo bučnih semen tudi za to zadrugo so velike, saj bi lahko tudi za druge kupce izven omenjene količine prodali 210 ton suhih semen. Zadruga je svojim kooperantom lani plačala 1,3 €/kg mokrega semena, letos zagotavlja najmanj 0,8 do 1,38 €/kg. Število kmetov, na Murskem polju usmerjenih v pridelavo oljnih semen, se iz leta v leto povečuje: z 29 ton mokrega semena leta 2014 so namreč kmetje lani že prišli do prodaje 127 ton, povečuje pa se tudi število pridelovalcev, saj je njihovo število z 28 naraslo na 60.

Več v eni od prihodnjih šte

Po čem so kmetijska zemljišča?

Geza Grabar
12.03.2017 18:51 (Mar 12, 2017)

Cene so v porastu tudi v Pomurju kot najbolj kmetijski regiji, in so se v dveh letih od povprečnih 0,7 € za kvadratni meter povišala  na 1,4 €. Kljub temu cene v tej regiji še vedno zaostajajo za slovenskim povprečjem.

Po podatkih iz analize trga s kmetijskimi zemljišču, ki jo izdaja Urad za makroekonomske analize in razvoj, po cenah v pomurski regiji izstopata občini Apače in Ljutomer, kje so cene po kvadratu okrog  1,5 €. V drugem cenovnem razredu so preostale občine z desnega brega Mure in občini Puconci in Odranci, kjer cena znaša od 0,7 do 1 € za kvadrat, v tretjem so s ceno okrog 0,7 € preostale občine. Kot je znano, je pri prometu s kmetijskimi zemljišči najbolj živahen v občini Apače, kjer ceno zaradi interesa po slovenski zemlji dodatno zvišujejo avstrijski kmetje. Ti  - ugotavlja Danilo Rihtarič, direktor KZ Radgona, zaradi svoje ekonomske moči ter ugodnih posojil, ki jih pri bankah dobijo za ta namen, ponujajo tudi do enkrat več.

Po zadnjih podatkih, ki se nanašajo na le

Zlatoporočenca Belec iz Koračic

Geza Grabar
11.03.2017 18:41 (Mar 11, 2017)

 V krogu svojih najdražjih – hčera Cvetke, Marije in Kristine z družinami ter sina Romana, sta Ludvik in Katarina iz Koračic v Slovenskih goricah (občina Sv. Tomaž pri Ormožu) praznovala 50. obletnico skupnega življenja.

Zakonsko zvestobo sta si ponovno obljubila v farni cerkvi sv. Tomaža, pa tudi civilni del poroka sta opravila. Jubilanta – letos septembra oz. novembra bosta dopolnila 73 let, sta celo življenje preživela na kmetiji in tudi danes si življenja na eni večjih v tem delu slovenskih goric ne moreta zamisliti. Borkovi na naslovu Koračice 25 trenutno obdelujejo čez 30 hektarjev kmetijskih površin, v lasti imajo 8 hektarjev gozda, v hlevu pa od skupaj 90 glav govedi 32 predstavljajo krave.

Umno gospodarjenje, dobra razporeditev zaporedja dela in ustaljen dnevni urnik, ki se ne spreminja niti ob nedeljah ali praznikih, jim omogoči, da imajo dovolj časa tudi zase. Katarina se spominja, da so vedno živeli v slogi in skupnemu delu, ki je za vsakega posameznika točno znano še da

Skupščina (novih) delničarjev Pomurskih mlekarn

Geza Grabar
10.03.2017 21:28 (Mar 10, 2017)

Po uspešno zaključeni prisilni poravnavi, kar se je zgodilo julija lani, se je končal oktobra predlani začeti postopek. Z njim so reševali prezadolženost mlekarne, ki je bila samo do navadnih upnikov več kot 5 milijonov evrov, dobrih šest milijonov evrov pa še do ločitvenih ali finančnih upnikov (bank).

Da bi stvari po tem postopku, ko mlekarne spet tekoče pozitivno posuje, postavili na svoje mesto, je za ponedeljek, 20. marca ob 10. uri v prostorih sedeža družbe v Industrijski ulici v Murski Soboti sklicana skupščina delničarjev. Kot je znano, imata po pozivu o konverziji terjatev  v lastniške deleže in potrditvi prisilke s strani navadnih in finančnih upnikov večiski, več kot 75-odstotni delež ena od slovenskih bank in Mlekarska zadruga Ptuj, v približno enakih deležih pa sta lastnika še dve madžarski družbi, slabega 1,3 % lastništva pa pripada KZ Radgona. Pred prisilko so mlekarno v skoraj 65 % obvladovale pomurske kmetijske zadruge in preko pooblaščenke tudi kmetje. Ker se ti nis

Marijana Perše ni več

Geza Grabar
09.03.2017 18:52 (Mar 09, 2017)

 

Čeprav je sodil v srednjo generacijo naprednih pomurskih kmetov, smrt ne izbira in kosi vsevpreg. Po krajši, a hudi bolezni je včeraj opoldan boj z njo izgubil v družbi priljubljeni in v besedah preudarni Marijan Perša. V predprejšnjem mandatu je bil tudi predsednik Sveta OE KGZS Murska Sobota, že nekaj mandatov pa tudi član murskosoboškega Sveta OE, kakor tudi Sveta murskosoboškega zavoda; bil pa je tudi član Sveta in UO KGZS.  

Marijan je z družino - ženo Marijo ter sinovomi Marijanom, Antonom in Matejem živel v obmejni vasi Fikšinci (občina Rogašovci) na zahodu Goričkega. Vseskozi so se na družinski kmetiji, ki bi lahko marsikomu rabila za vzor, ukvarjali z govedorejo in poljedelstvom. Zako bo ostalo tudi poslej, saj je kmetijo prevzel eden od sinov, pomagata pa mu tudi druga. V lani na novo zgrajenem hlevu in obstoječem redijo čez 60 krav molznic, skupaj pa imajo vse živine v hlevu več kot 200. Zanje pridelajo krmo na okrog 85 hektarih lastnih in najetih površin. Letno oddajo ve

Križevci pri Ljutomeru-Veržej: kmetice bodo letos dopolnile že mali Abraham

Geza Grabar
08.03.2017 21:00 (Mar 08, 2017)

 

Natanko 92 članic Društva kmetic Križevci-Veržej je že zavihalo rokave v pripravah na praznovanje svoje 40. obletnice, ki jo bodo počastili na svetovni dan kmetic, 14. oktobra.

Kot je bilo rečeno na današnjem letnem zboru v Borecih – med delovniki vselej poteka 8. marca, na praznik žena, bodo ob tej priložnosti izdali brošuro o njihovi prehojeni poti v tem delu Murskega polja.

Kot je v poročilu ugotavljala predsednica Majda Markovič, ki društvo uspešno vodo že 3. mandat, je pa tudi članica UO Zveze kmetic Slovenije, je lahko biti dober predsednik, če imaš ob sebi tako marljive in delovne članice, kakor so križevsko-veržejske kmetice in druge žene in dekleta, ki se jim pridružujejo. Pohvalno je, da so v društvi vedno mlajši obrazi, kar daje njihovemu delu in vsebini programa potrditev, da so na pravi poti. Danes so v svoje vrste sprejele štiri nove članice: Metko Slavič iz Babincev, Anico Sodec iz Bučkovcev,  Andrejo Škrlec iz Banovcev in Mileno Korošak iz Stare-Nove vasi. Vsi so pr

Bodo šli kmetje v ustavno presojo Magnine investicije?

Geza Grabar
07.03.2017 21:00 (Mar 07, 2017)

Hoški kmetje, ki bodo izgubili zemljo zaradi načrtovane, skoraj 100-hektarske industrijske cone Hoče pri mariborskem letališču, niso zadovoljni s ponudbo Vlade RS. Ta je včeraj sprejela sklep o nadomestni zemlji zanje, pozvala pa je Sklad kmetijskih zemljišč RS, naj tistim kmetom, ki se ne bodo odločili prodaji,  odstopi državno zemljo v Rogozi ali Račah oziroma naj se 25 hektarjem državne zemlje odpove zakupnik Javno gospodarskega zavoda Rinka. To zemljo obdelujejo zaporniki za prestajanja kazni zapora Maribor-oddelek Rogoza. Zavod se zaveda pomena investicije in novih delovnih mest za regijo in tega ne bo problematiziral, čeprav mu podrobnosti – tudi kar zadeva izpada njihovega dohodka, ni še nihče predstavil.

S ponujenim menjalnim razmerjem 1:1 kmetje niso zadovoljni. Ponujena rogoška zemlja naj bi bila namesto prvovrstne hoške nekoliko slabše kakovosti. Zato zanje to razmerje ni sprejemljivo. Ob dejstvu, da osem največjih kmetov na območju bodoče industrijske cone Hoče, kjer naj b

Po Atilovi poti

Geza Grabar
06.03.2017 15:41 (Mar 06, 2017)

Vas zanima možnost prijetnega nedeljskega druženja in rekreacije? Turistični društvi Klopotec Kapela (občina Radenci) in Majolka Orehovci (občina Gornja Radgona) že to nedeljo, 12. marca nudita odlično priložnost za to.  Sta namreč organizatorici tradicionalnega Atilovega pohoda. Prirejajo ga v spomin na v 5. Stoletju veliko vojskovodjo Hunov Atilo (Bič Božji), ki naj bi po ljudski legendi hodil tudi v teh vinorodnih krajih Radgonsko-Kapelski goric. Še več: v neposredni bližini cerkve sv. Marije Magdalene na Kapeli naj bi imel celo svoj grad.

Pohodniki se bodo na dvoje različnih poti podali to nedeljo, 12. marca v popoldanskih urah.

Zbirališče za daljšo pot bo ob 13. uri pri gasilskem domu v Orehovcih, za krajšo pa uro pozneje pri postojanki TD Klopotec, Pri preši na Kapelskem Vrhu.

Pot bo željne hoje, druženja in rekreacije iz Orehovcev in čez Orehovski in Janžev Vrh vodila do preše na Kapelskem Vrhu, kjer jih bo pričakala druga skupina pohodnikov. Sledi skupinski ogled kapelske cer

Kmetijsko ministrstvo: lov za setev sladkorne pese je bil že zdavnaj odprt

Geza Grabar
05.03.2017 17:56 (Mar 05, 2017)

Zanimalo nas je, ali lahko tudi slovenski kmetje, ki so izgubili pravico setve sladkorne pese z zaprtjem Tovarne sladkorja Ormož (2007) oziroma ukinitvijo slovenskih nacionalnih kvot za sladkor in so potem v zameno za to lahko kandidirali za namenska sredstva za diverzifikacijo svojih kmetij, vnovič lahko sladkorno peso sejejo že letos.  Kot je znano, se bodo nacionalne kvote za sladkor držav članic EU, ki niso podlegle reformi trga za sladkor EU in so ga pridelovalne naprej, namreč ukinile šele s 1. oktobrom 2017. Torej bodo v času letošnje setve kvote za sladkor še veljale. S kmetijskega ministrstva so sporočili, da je bojazen o prekršku odveč.

»Kvote za sladkor se res iztečejo s 1. oktobrom 2017, vendar pa sladkor proizveden iz pese, ki bo pridelana v Sloveniji v letu 2017, ne bo več kvotni, saj po 1. oktobru 2017 prenehajo veljati vsa določila povezana z omejitvami glede kvotnega sladkorja, izven kvotnega sladkorja, kvotne in izven kvotne pese,« pravijo dobesedno.

 Kot so nam š

17. Bababal v Tešanovcih

Geza Grabar
04.03.2017 22:01 (Mar 04, 2017)

Čudna narečna skovanka za praznik žena in deklet – včasih je bil (in tudi danes je) to 8. marec, vse bolj pa tudi materinski dan, se je že pred vrsto desetletij udomačila v panonski vasi Tešanovci pri Moravskih Toplicah. Člani folklorne skupine Male rijtar (vaški razglašalec), ki deluje pod okriljem domačega kulturno-turističnega društva, so ta običaj v izvirnem imenu pred dobrim poldrugim desetletjem obudili. In drevi zvečer doživlja že svojo 17. izdajo.

Tudi ta večer je bil v znamenju topline, ljubezni in pozornosti do nežnejšega spola obiskovalk, saj je vsaka pred vhodom iz vrst neutrudnih organizatorjev prejela vrtnico; v nabito polni dvorani pa v pestrem nastopu kulturnih skupin še drugo vrsto pozornosti.

Več v eni od tiskanih izdaj Kmečkega glasa.

 

Oglasi

na spletni strani porabi manj, si lahko z "modulom" ogrevanje naredite informativni izračun in preverite možne prihranke in rentabilnost za toplotno zaščito vaše stavbe. morebiten prehod na drug energent ali zamenjavo sistemov za ogrevanje. naredite si izračun zdaj!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

5104.) azbuka za neposlušne

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 9.99 €

7527.) v sibirski tajgi

Kategorija: Enciklopedije in slovarji

Cena: 19 €

7513.) edinstven

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

7512.) oglaševanje v a-duru

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 14.99 €

5213.)   odkrivanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 11.99 €

prezračevanje hiše je pomembno za boljše počutje in tudi zdravje. za to so pomembni kvalitetni prezračevalni sistemi, ki vam jih nudijo pri ponudniku inštalacije štrus. več preverite na njihovi spletni strani!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

odlična kitara za narodnozabavno glasbo, framus sorella 5/59. letnik cca. 1960 masivna sprednja plošča vsi prvotni originalni deli magnet schaller 10/40 pasivni nove strune generalno servisirana in nastavljena za takojšnje igranje 1 leto garancije!

Kategorija: Kitare in ostala brenkala

Cena: 880 €

6278.) premagajmo plahost

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

997.) razlaga razodetja in drugi spisi

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

696.) misel za lepši dan

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

183.) vzhodnik , deževje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj