Geza Grabar

Dopisništvo za severovzhodno Slovenijo

Prijatelji (13)
Franc Fortuna
Flexo Eco
Barbara Remec
Dragica Heric
Darja Zemljič
Vlasta Kunej
Marinka Marinčič Jevnikar
Alen Osenjak
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

20 let Društva kmetic občine Šentilj
Sladkorna pesa velik izziv slovenskemu kmetijstvu
Agrosaatova žetev 2017
Madžari pri pridelavni koruze na hektar sejejo od 60 do 70 tisoč zrn, pri nas 80 tisoč in več
Sončen 8. festival bujte repe v Murski Soboti
Očistili so reko Ščavnico
Dan koruze Pioneer
Minister v Paradajzu
Cene strojnih krožkov v glavnem ostale nespremenjene
40 let Društva kmetic Križevci-Veržej
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2017
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Sladkorna pesa velik izziv slovenskemu kmetijstvu

Geza Grabar
22.10.2017 21:17 (pred 20 urami)

To je le ena od ugotovitev državne sekretarke na kmetijskem ministrstvu, mag. Tanje Strniša, potem, ko se je v petek v Ormožu na delovnem obisku srečala s predstavniki Združenja pridelovalcev sladkorne pese.

Gostitelji – predsednik Miroslav Kosi, tajnik mag. Vlado Hunjadi, vodja ormoške izpostave KGZ Ptuj Bojan Mlakar in še nekateri, so gostjo seznanili s trenutnim stanjem te poljščine v Sloveniji. Kot je znano, so jo po 11 letih naši kmetje ponovno zasejali, saj so bile s 1. oktobrom v EU odpravljene kvote za sladkor, s tem pa tudi možnost, da »cukorco« lahko sejejo tudi v držah, kjer so s sladkorno reformo med leti 2006 in 2009 ugasnile nacionalne kvote.

36 slovenskih pridelovalcev – 35 kmetov in SAT Ormož kot kmetijska gospodarska družba, ji je letos namenilo 74,8 hektarja površin. S pridelovalo pa se združenju oziroma konec lanskega leta ustanovljeni zadrugi Kristal Kooperativa, ki je organizator proizvodnje, odpirajo številne odprta vprašanja. Od registracije zaščitnih sredstev z

Dan koruze Pioneer

Geza Grabar
21.10.2017 20:28 (pred 2 dnevi)

Po nekaterih podatkih vsaj z več kot 50-odstotnim tržnim deležem vodilni slovenski semenar na področju hibridov koruze, Pioneer, bo tudi letos organizator najmnožičnejšega dneva koruze. Njena slovenska podružnica bo namreč skupaj s kmetijo Küčan iz Tešanovcev (občina Moravske Toplice) gostitelj tega dogodka, in sicer to sredo, 25. oktobra ob 11. uri. To bo letos že 18. osrednji dan Pinoneer koruze.  

Ob predstavitvi novosti iz programa tega semenarja, bo na njivi predstavitev več kot 20 hibridov tega semenarja in so v slovenski sortni listi, sledila bo žetev z javnim vrednotenjem pridelkov, v sodelovanju z ljubljansko biotehniško fakulteto bo na ogled pedološka jama s predstavitvijo profila in še in še.

Na dogodek je poleg številnih gostov vabljen tudi kmetijski minister mag. Dejan Židan ter regijski direktor Pioneera za JV Evropo Chavdar Dochev.

Minister v Paradajzu

Geza Grabar
20.10.2017 21:58 (pred 3 dnevi)

V okviru delovnega obiska v Prekmurju – ustavil se je na KGZS-Zavod Murska Sobota ter na koncu še na Biotehniški šoli Rakičan, se je mudil tudi v podjetju Paradajz v Renkovcih. Tam so sredi tri milijone evrov vredne investicije širitve steklenjakov površine 2,4 hektarjev, katerih dela naj bi se zaključila še letos. Tako, da naj bi že sredi januarja prihodnje leto tudi v novem objektu, sestavljenem iz treh zaključenih celot za tržno pridelavo paradižnika in v velikosti okrog 500 m2 tudi promocijski rastlinjak z možnostjo ogleda pridelave, zasadili sadike za 7. pridelovalno sezono.

Ministra mag. Dejana Židana veseli, da je ta gospodarska družba v dejavnosti pridelave hrane stopila na pot ene od najhitreje rastočih pomurskih podjetij. Dodal je še, da so v tej družbi dokazali, da je najbolj uspešna le tista kmetijska oz. prehranska proizvodnja, ki je pogumna, samozavestna in razvija tisto dejavnost, ki je pri nas še ni oz. je primanjkuje. »Tam je tisti prostor, kjer se da nekaj zaslužiti

Sončen 8. festival bujte repe v Murski Soboti

Geza Grabar
19.10.2017 20:03 (pred 4 dnevi)

V kuhanju 20 porcij te tipične jedi prekmurske kuhinje v kotličku in na odprtem ognju na Slovenski ulici pred hotelom Diana je minulo soboto merilo moči 15 ekip – Nekateri tekmovalci so dogodek izkoristili v politične namene  

Po vnaprej znanih kriterijih (potek priprave dela, urejenost delovnega prostora, ter sama jed z zornih kotov izgled, gostota, barva, pravilna kuhanost vseh sestavin ter kaj je najpomembnejše – okus), je bil vrstni red znan po seštevku točk, ki so jih prispevali stari znanci iz ocenjevalne komisije. To so tudi letos sestavljali vrhunski prekmurski kuharski mojstri – Zdenka Tompa, Janez Gjergjek in Branko Časar.  

Po omenenih kriterijih sta bili tega dne najboljši Cvetka Škafar in Klavdija Gobor iz Mestne četrti Murska Sobota; na drugo mesto se je uvrstila ena od političnih strank Pomurja, za katero sta kuhala župan murskosoboške mestne občine dr. Aleksander Jevšek in Marija Časar; tretja pa je bila ekipa Alenke Bratušek (Alenka Bratušek, Jernej Pavlič). Ostale

Madžari pri pridelavni koruze na hektar sejejo od 60 do 70 tisoč zrn, pri nas 80 tisoč in več

Geza Grabar
18.10.2017 21:44 (pred 5 dnevi)

Na Madžarskem, kjer zaradi več kot štiri in pol milijone hektarjevn njivskih površin (pri nas  173.787 tisoč ha)  nimajo težav z razpoložljivimi njivskimi površinami in v količinskem smislu pri domala vseh poljščinah kar nekajkrat presegajo samooskrbo, so se odločili za drugačno filozofijo (in ekonomiko) v pridelavi poljščin, tudi koruze. Tako so denimo ubrali drugačno tehnologijo, zato po hektarju sejejo samo od 60 do 70 tisoč zrn. Pri nas, kjer omejene površine njiv proti kislosti tal apnimo in dajemo poudarek tudi visoki organski masi v tleh, smo pač ubrali drugačno, intenzivnejšo (in z velikimi vložki) tehnologijo v pridelavi. Zato je razdalja med sklopi v vrsti običajno 16 cm, kar pomeni, da na hektar pri setvo porabimo od 80 do 85 tisoč zrn.

20 let Društva kmetic občine Šentilj

Geza Grabar
17.10.2017 20:39 (pred 6 dnevi)

15. oktobra, na svetovni dan kmetic, so s pregledno razstavo domačih dobrot s pokušnjo le-teh v krajevni hiši v Zgornji Velki svoj okrogli jubilej zaznamovale tudi kmetice šentiljske občine. Vse od začetka jih kot predsednica prizadevno vodi Marija Meier, ki je bila ob blagajničarki Marjeti Perko in še dvema tudi pobudnica za ustanovitev društva. 3. decembra leta 1997 je bilo ustanovljeno prav na Zg. Velki. Čeprav članstvo v društvu ni veliko, se pa lahko kljub temu pohvalijo kot zelo dejavne in kot članice Zveze kmetic Slovenije prisotne na vseh večjih državnih prireditvah kmečkih žena. Doslej so bile kar tri njihove članice – ob Perkovi še Ana Sernec in kar trikrat Adela Marič, kandidatke za mlado kmetico leta, Marija Marič pa je kandidirala za kmetico leta.

Kot je v orisu delovanje DK Občine Šentilj na osrednji prireditvi ob 64. prazniku Krajevne skupnosti Velka, ki je bila prav na dan kmetic v telovadnici tamkajšnje šole, poudarila predsednica Marija Meier, z nizom uspehov izven o

Očistili so reko Ščavnico

Geza Grabar
16.10.2017 19:37 (Oct 16, 2017)

Potapljači GA PO RA (gasilski potapljači Radgona), tamkajšnji gasilci in lokalno prebivalstvo so v sodelovanju s podjetjem Spar minulo soboto z dobrim namenom združili moči in očistili reko Ščavnico in njeno obrežje. S tem se je ponovno potrdilo, da je za okolje, v katerem živimo, vredno skrbeti.   Ker ima ta reka, ki teče tudi skozi Spodnjo Ščavnico, poleti zelo počasen tok,  v poletnem in zgodnje jesenskem času ni posebno čista. Akcija se je zato izkazala za izjemno koristno in uspešno, saj so potapljači iz reke potegnili različne odpadke – od plastičnih nakupovalnih vrečk do plavajočih predmetov, ki se zatikajo ob obrežne rastline. Lokalno prebivalstvo pa je divja nahajališča ob reki in bližnje travnike očistilo številnih plastenk in ostale embalaže.

40 let Društva kmetic Križevci-Veržej

Geza Grabar
15.10.2017 21:56 (Oct 15, 2017)

Danes popoldan so kmetice z Murskega polja oziroma občin Križevci pri Ljutomeru in Veržej s slavnostno akademijo v križevski kulturni dvorani zaznamovale svoj okrogli jubilej.

Poseben pečat dogodku je z glasbenimi vložki dodal Gorenjski oktet s solistko Melanijo Markovič iz bližnjih Borecev, pa tudi pianistka Julijo Zadravec iz Razkrižja. Med številnimi gosti je bila tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, ki je društvu ob tej priložnosti podelila posebno zahvalno listino. Društvo, ki ga zadnjih nekaj mandatov zelo uspešno vodi Majda Markovič, se je s posebnimi zahvalami spomnilo vseh dosedanjih predsednic, pa tudi drugih prizadevnih članic in podpornikov. Med največjima sta matični občini.

Več v reportaži v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.

Agrosaatova žetev 2017

Geza Grabar
14.10.2017 21:43 (Oct 14, 2017)

Med več kot 60 markoposkusi za silažo in zrnje po vsej državi,  je slovenska družba mednarodnega koncerna RWA, ki se od julija letos imenuje RWA-Slovenija, danes pripravila javno spravilo koruze tudi na kmetiji Tomaža Poredoša iz Predanovcev v občini Puconci.

Spravilo je obsegalo devet hibridov  različnih zrelostnih razredov, povprečni pridelek pa se je gibal tudi do 14 ton in več, pa tudi vlažnost zrnja je bila pri najbolj zgodnjih hibridih od 22 do 24 %.

Več v Kmečkem glasu.

Priznanje tudi za Vlada Smodiša

Geza Grabar
13.10.2017 23:14 (Oct 13, 2017)

Dolgoletni predsednik Sadjarskega društva Pomurja, sicer pa tudi znani gorički sadjar Vlado Smoviš iz Otovcev je bil na današnji osrednji prireditvi ob občinskem prazniku občine Puconci dobitnik priznanja občine. Pred več kot 25 leti je bil pobudnik za ustanovitev tega najstarejšega tovrstnega društva v Sloveniji, ledino pa je pred 40 in več leti kot pospeševalec za področje sadjarstva v nekdanji Kmetijski zadrugi Panonka oral tudi na področju razvoja tržne pridelave v zasebnem sadjarstvu. Z eno prekinitvijo pomursko sadjarsko društvo z več kot 200 član vodi več kot 20 let, njegova sadjarska turistična kmetija pa odlično sodeluje tudi z Biotehniško šolo Rakičan in drugimi vzgojno-izobraževalnimi inštitucijami in društvi, vse z namenom promocije in druga strokovne ravni sadjarstva v regiji.

Neumornemu Vladu čestitamu tudi iz redakcije Kmečkega glasa.

15. Kapüstni den

Geza Grabar
12.10.2017 21:36 (Oct 12, 2017)

Turistično društvo Dišeči volčin iz Šalovcev je  kraju, ki leži na skrajnem severovzhodu države, pripravilo tradicionalno turistično-kulinarično prireditev, na kateri je bilo vse v znamenju zelja in jedeh iz njega. Društva in organizacije iz istoimenske občine so slednje ponujali na kar osmih stojnicah. Člani KUD Budinci pa so od A do Ž prikazali postopek kisanja zemlja na stari način.

Ekipe so tekmovale tudi v pripravi segedin zelja, zmagala pa je ekipa iz Dolencev, druga je bila ekipa CEROP Puconci, tretja pa iz Makovcev.

Ves popoldan se je tudi zaradi prijetnega jesenskega vremena trlo obiskovalcev. Našteli so jih kar več kot tisoč 

Jože Ambrož: njegove besede so aktualne tudi po skoraj pol stoletja

Geza Grabar
11.10.2017 21:40 (Oct 11, 2017)

»Kmet odbornik Jože Ambrož je povedal,« se je glasil članek v Kmečkem glasu, ki ga je naš nekdanji sodelavec Zoran Lešnik zapisal o Jožetu Ambrožu iz kraja Senik, nedaleč od Tomaža pri Ormožu. Članek je bil objavljen  v začetku daljnega leta 1970 in prenekatero njegovo razmišljanje je aktualno še danes.

Lešnik je poročal z ene od  sej občinskega sveta skupščine občine Ormož, ko se je v razpravo o kmetijstvu vključil tudi odbornik in kmet Jože Ambrož, ki jih danes šteje 90 let. V primerjavi z »državnim sektorjem« je  zagovarjal »zasebno kmetijstvo«, ki pa za napredno kmetovanje – tudi na Ormoškem, v prvi vrsti potrebuje znanje in kakovostni strokovni servis. »Če se danes vprašamo, zakaj tako, kje so vzroki, potem ne smemo za vso to zaostalost kriviti samo kmete. Drugod po svetu, kjer je kmetijstvo na visoki stopnji, je k temu razvoju precej prispevala družba ali država. Za slovensko kmetijstvo in slovenskega kmeta pa vemo, da v zgodovini ni bil deležen posebne družbene pomoči. V bližnj

Grajski bazar

Geza Grabar
10.10.2017 22:12 (Oct 10, 2017)

Krajinski park Goričko bo to soboto, 14. 10. med 10. in 16. uri pod arkadami in na dvorišču gradu Grad pripravil Grajski bazar z goričkimi meštri.

Rdeča nit celodnevne prireditve bo sejem domače obrti in dejavnosti s kulinarično ponudbo tradicionalne goričke kuhinje in druge jesenske ponudbe. Med 10. in 11. uro bo sprehod z zeliščarjem, strokovno vodenje na temo spoznavanja gob, s pesmimi Miše pa bodo na svoj račun prišli tudi otroci. Med 12. in 16. uro bo še delavnica za otroke s starimi otroškimi igrami in s streljanjem z lokom. Prav tako ob 12. uri se bo začel še kulturni program z Goričkega in Gradiščanskega v Avstriji, sledil bo nastop instrumentalne skupine Kontrabant. Ob tej priložnosti bodo razglasili tudi rezultate z natečaja KP Goričko za naj travnik, naj sadovnjak, naj ograček (vrt) in naj brajde.

Marelic in češenj več, jagod manj

Geza Grabar
09.10.2017 20:30 (Oct 09, 2017)

Po statističnih podatkih sta kljub spomladanski zmrzali dve pomembni zgodnji vrsti sadja - marelice in češnje, obrodili boljše kot v letu prej. V intenzivnih sadovnjakih je bil namreč letošnji skupni pridelek češenj kar za četrtino večji od lanskega (6,4 t/ha), kar je 18,5 % več kot v prejšnjem letu; pridelovalci marelic pa so letos v intenzivnih sadovnjakih nabrali 760 ton tega sadja, kar je za 41 % več kot lani in samo malo manj (za 3,4 %) od rekordne letine 2015.

Povprečni pridelek marelic v intenzivnih sadovnjakih je bil 10,1 tone, to je v primerjavi s povprečjem zadnjih desetih let več kot za tretjino več (za 35 %). V SURS še ocenjujejo, da je bilo leto 2017 malo manj ugodno za pridelek jagod. Količinski pridelek je bil namreč za okrog 8,6  % manjši kot lani in je v povprečju po hektarju znašal 15,6 tone, kar je za desetino manj od povprečja zadnjih let. Kar za polovico pa naj bi bil po napovedi letos pridelek breskev in nektarin, kjer naj bi bil po prvih ocenah povprečni pričako

Plesalci in godci, pozor!

Geza Grabar
08.10.2017 22:15 (Oct 08, 2017)

Konec avgusta smo poročali, sta na letošnjem tekmovanju v plesanju polke na 55. sejmu AGRA v Gornji Radgoni, katerega (so)organizator je bila tudi naša časopisno-založniška družba (ČZD) Kmečki glas, ta zmagala Anja Cizel iz Škocjana in Bojan Staniša iz Ljubljane, člana Folklorne skupine Tine Rožanc iz Ljubljane. Staniša je tudi predsednik folklorne skupine, ki vas tudi vabi v svoje vrste. Vpis novincev v njihove vrste oz. začetek nove sezone bo ta torek, 10. oktobra ob 18. uri na Parmovi 35 (poleg Železniškega muzeja) v Ljubljani.

Kot pravi Staniša, Folklorna skupina Tine Rožanc deluje pod okriljem Železničarskega kulturno-umetniškega društva (ŽKUD) Tine Rožanc,  je ena največjih, najbolj kakovostnih in najstarejših folklornih skupin v Sloveniji. Prihajajoče se leto 2018 bo že 69. (po)ustvarjala folklorno izročilo v plesu, pesmi in glasbi. Svoje ljudsko izročilo folkloristi, razdeljeni v več različnih starostnih skupin, predstavljajo po celi Sloveniji, Evropi in drugod po svetu, kjer

Oljne ogrščice več, pridelava oljnih buč strmoglavila

Geza Grabar
07.10.2017 04:59 (Oct 07, 2017)

 

Površine, namenjene oljni ogrščici, so  bile ob letošnji žetvi letos spet večje, saj so po podatkih SURS znašale 3.435 hektarjev. To je za 9 % več od lani.  Vendar je to še vedno skoraj pol manj kot v letu 2013, ko so je te kulture pridelovalo največ (na rekordnih 6.131 hektarjih). Po naraščanju površin, namenjene oljnim bučam v zadnjih letih, smo letos zaznali večji upad, saj so se površine za pridelavo te oljnice zmanjšale za skoraj 910 hektarjev (17 %). Kljub temu so jih skupaj pridelovali na 4.500 hektarjev površine.

Za skoraj četrtino se je letos povečala tudi pridelava sončnic, saj so jih pridelovalci  zasejali na skoraj 300 hektarjev njiv. Skupne površine, zasajene s krompirjem, je bila letos skoraj enaka kot leto prej oziroma se je celo povečala za 7 hektarjev. Pridelava te najbolj razširjene gomoljnice je tako obsegala 3.171 hektarjev. To pa je vseeno štirikrat manj kot v letu 1991, ko so ga pridelovali na več kot 13.000 hektarjih.

Površina njiv v prahi je bila leto

Prleška brotva

Geza Grabar
06.10.2017 19:02 (Oct 06, 2017)

Tudi v Ljutomeru kot nesojenem središču Prlekije se lahko pohvalijo s potomko najstarejše trte na svetu, ki ima domicil na mariborskem Lentu. Tako so atriju mestne hiše opravili tradicionalno Prleško brotvo, na kateri so v navzočnosti številnih gostov potrgali grozdje modra kavčine ali žametne črnine.

Ob ljutomerski županji mag. Olgi Karba, številnih regionalnih vinskih kraljic – med njimi je bila tudi aktualna ljutomerska Martina XVIII., Tadeja Heric, ter seveda številnih gostov, je ta čast tudi letos pripadala mestnemu viničarju in skrbniku trte Mihaelu Kuharju. Kljub specifični letini – od spomladanske pozebe, vročinskih valov in poletnih neurij, je bil z letino zadovoljen.

Že po tradicijo so obrano grozdje razdelili med obiskovalce, zanje pa so pripravili tudi degustacijo prleških vin. Ob tej priložnosti so odkrili tudi spominsko tablo z vsemi informacijami o zasajeni potomki najstarejše vinske trte. Ta v Ljutomeru raste še več kot dve desetletji.

Soja in krmni grah v porastu

Geza Grabar
05.10.2017 21:01 (Oct 05, 2017)

Od površine, ki jih uvrščamo v kategorijo beljakovinskih rastlin, so še vedno v porastu površine, zasejane s sojo in krmnim grahom.   Po ocenah državne statistike so namreč pridelovalci soji letos namenili nekaj več kot 2.900 hektarjev, to je za 18 % več kot lani. Za 8 %, na 660 hektarjev, kar je največ v zadnjih sedmih letih,  pa so se povečale površine krmnega graha. Za ilustracijo: največje površine s krmnim grahom je statistika zaznala v letu 2006, ko so mu pridelovalci namenili kar petkrat večji površini kot letos (3.342 hektarjev). Po tem obdobju se je pridelava krmnega graha močno zmanjšala in skoraj izginila: v letu 2014 je bilo z njim zasejanih le še 221 hektarjev.

Detelja in lucerna je bila letos v našem kmetijstvu prisotna na  skupno 8.789 hektarjih, kar je 107 hektarjev manj kot lani, vendar še vedno krepko nad dolgoletnim povprečjem.  Letos so se nekoliko skrčile tudi površine, zasejane z deteljno-travnimi mešanicami (za 5 % ali 141 hektarjev), obenem se je za odstotno to

Simona Potočnik: Vsak letni čas nosi svoje sporočilo, najbolj jesen

Geza Grabar
04.10.2017 21:47 (Oct 04, 2017)

Kot je na včerajšnjem odprtju jesenske razstave na Biotehniški šoli Rakičan dejala ravnateljica Simona Potočnik, so september, oktober in november meseci, ki razveseljujejo z obilnimi sadovi in v tem času srkajo še zadnje sončne žarke. »Prav gotovo nam jih narave ne ponuja brez razloga. V rastlinah so skrite vitalne in oblikovalne energije, s pomočjo katerih človek lažje ujame naravni ritem in se ponovno poveže v harmonijo s kozmičnimi in zemeljskimi silami,« je poudarila. Jesen s seboj prinaša svoje okuse in skrivnosti in na to so skušali opozoriti tudi na šoli, ko so razstavili številne pridelke in plodove, s katerimi nas je narava letos – kljub vročemu poletju, kar dobro obdarila. Zato na šoli zaključujejo tudi 21. sezono (tolikšna po vrsti je tudi razstava) kot se za šolo te vrste spodobi.

Narava daje, dijaki ustvarjajo

Geza Grabar
03.10.2017 21:55 (Oct 03, 2017)

Tak je tudi letos naslov tradicionalne jesenske razstave, ki so jo dijaki in profesorji Biotehniške šole Rakičan v prostorih in okolici omenjene šole letos pripravili že 21. po vrsti. Začela se je danes in bo odprta do vključno petka, sovpada pa z aktivnostmi ob mednarodnem tednu otroka.  

Kot je povedala Ksenija Kous, na šoli učiteljica strokovnih predmetov, sicer pa koordinatorica letošnje razstave, je le-ta letos vsebinsko razdeljena na devet tematskih sklopov, deseti – Nekaj za lačne in žejne, pa je za dijake zaključnih letnikov trženjsko naravnan. Prvi sklop razstave – že prvi dan množično obiskane s strani najmlajših s soboških vrtcev, so Stroji in orodja nekoč, drugi Kaj najdemo v gozdu, tretji Kje se hranijo in valijo ptički in kje prebivajo živali, sledijo pa še Sadje in grozdje, Poljščine in zelenjava se predstavijo, Sproščanje na zeliščnem vrtu, Čebelarstvo, Šola nekoč in Zabavne igre.

Več v rubriki Mi mladi.

Oglasi

med v kremni obliki naredimo iz čistega vendar kristaliziranega medu. z nekaj urnim mešanjem kristaliziranega medu počasi dobivamo kremo, ki je posebej primerna za mazanje na kruh. priljubljen je med otroci. 900 g 12,00 € 450 g 7,00 € 260 g 4,50 € 130 g 3,00 € darilni kozarčki trenutno ni na zalogi

Kategorija: Med in proizvodi iz medu

Cena: 12 €

objavite brezplačni mali oglas na strani http://www.kupimprodam.si/ tudi vi. primerjajte ugodno ponudbo kupim prodam malih oglasov. nepremičnine, avto-moto, mobilni telefoni, športna oprema, računalniki, dom, kmetijstvo, živali,...

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

iščete inštrukcije angleščine v mariboru za osnovno ali srednjo šolo? pri amikum-u vam ponujamo prijazen, strokoven in pedagoško preverjen pristop, ki je pomagal že številnim. imamo dolgoletne izkušnje s poučevanjem učencev in dijakov na oš, sš in gimnazijah. preverjeno. preizkušeno. uspešno. kontaktirajte nas. gsm: 031/530-081 e-pošta: info@amikum.si spletna stran: https://www.amikum.si facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Inštrukcije - Jeziki

Cena: 12 €

amikum vam nudi lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje magistrskih nalog in lektoriranje doktorskih nalog. uspešno lektoriramo vsa zaključna dela in druga besedila. za naloge, ki so obsežne  pa vam nudimo tudi popust. več informacij o postopku lektoriranja dobite na naši spletni strani. na voljo pa smo vam na vseh spodnjih kontaktih. gsm: 031 530 081 e-pošta: info@amikum.si spletna stran: https://www.amikum.si/lektoriranje facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 1.4 €

terapevtske masaže in terapije robert tonković s.p., dunajska cesta 63, 1000 ljubljana parkirišče za stranke brezplačno! terapevt robert tonković   tuina masaža, akupresura, kineziotaping, refleksoterapija, meditacije,.. nudimo relaksacijske masaže in terapije s terapijami odpravljamo ali rehabilitiramo težave v vratu,težave v ramenih, kalcinacije, glavobole, migrene, težave s karpalnim živcem, težav v hrbtenici, križu, bolečine v kolenih, krči pri otrocih, prebavne motnje, težave z notranjimi organi, težave v limfnem delovanju, prebavne motnje, zaprtosti, inkontinenci, rehabilitacija in odprava posledic po možganskih kapeh, poškodbah,...   nudimo tudi 45minutni brezplačni posvet, kjer se seznanimo s težavami in naredimo plan izved tehnik, za čimprejšnje okrevanje in rezultate, da najdemo vzrok in ga odpravimo. www.facebook.com/terapevtske.masaze.in.terapije.robert.tonkovic gsm: 040 635 272

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

če ste se poškodovali na delovnem mestu, potem je nujna prijava poškodbe pri delu, saj ima večina delodajalcev sklenjeno zavarovanje svojih zaposlenih in vam posledično pripada tudi določena odškodnina. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

strešniki gerard so tako kakovostni, da so odpori na vse vremenske razmere. prav tako so enostavni za namestitev, saj jih večinoma lahko kar namestite na obstoječo strešno kritino.

Kategorija: Gradbeni material

Cena: Pokličite za ceno

najboljša otroška trgovina je tista, ki nudi vse, kar družinica potrebuje ob prihodu novega družinskega člana. ena od takih trgovin je tudi spletna trgovina hajdi.si, ki ponuja tudi razne popuste za tiste, ki bi te izdelke želeli kupiti po malce nižji ceni. 

Kategorija: Ostala otroška oprema

Cena: Pokličite za ceno

zlatarna muršič izdeluje nakit po naročilu. če torej iščete poročne prstane in bi radi, da bi bili le-ti nekaj posebnega, potem obiščite njihovo spletno stran. prstane vam bodo naredili hitro in kvalitetno ter v skladu z vašimi željami. 

Kategorija: Modni dodatki

Cena: Pokličite za ceno

looking for reputable and accredited private credit companies that give loans a chance to live. did banks and other financial institutions refuse you? do not look for more than we are here to make all your financial problems become a thing of the past. no social security number is required and no credit check is needed, 100% is guaranteed.

Kategorija: Nepremičnine

Cena: 1 €

če želite, da bodo vaša lesena vrata še dolgo časa izgledala kot nova, uporabite vosek silvacera

Kategorija: Gradbeni material

Cena: Pokličite za ceno

6302.)  cashelmara 1

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj