Geza Grabar

Dopisništvo za severovzhodno Slovenijo

Prijatelji (12)
Alenka Naglič
Dragica Heric
Alen Osenjak
Barbara Remec
Flexo Eco
Kristijan Hrastar
Kmečki Glas
Marinka Marinčič Jevnikar
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Na Vinogradniško-vinarskem kvizu najboljši vinarji s Čentibe pri Lendavi
Maja Žibert, 21. vinska kraljica
Čurkarijada 2017
Na Kogu ocenili 33 čurk
V Sloveni so cene jedilnega krompirja za skoraj enkrat nižje od evropskih
Kdo ima najboljše »čurke«?
Strokovno izobraževanja podjetja ROKO
Stekle priprave za 28. ptujske Dobrote
Za letos načrtujejo na Pomurskem sejmišču štiri sejme
Vindiš-Belšakovi: haloška kmetija, ki se bori za svoj prav
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2017
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

V Sloveni so cene jedilnega krompirja za skoraj enkrat nižje od evropskih

Geza Grabar
19.01.2017 14:36 (pred 18 urami)

Podjetje Roko iz Hoč pri Mariboru je v Sloveniji največji ponudnik semenskega krompirja. Ob največji izbiri sort, vzgojnih stopenj, debelini gomoljev in različnih pakiranj za tržne pridelovalce in vrtičkarje, nudi tudi strokovno svetovanje pri izbiri sort, kakor tudi pri pridelavi sami.

Anka Purgaj Puž v oceni prodaje jedilnega krompirja v Evropi in Sloveniji pravi, da je bila lanska letina slabša od prejšnjih, zato so ga v večini držav pridelali manj. Tudi v Nemčiji, ki je s povprečnim pridelkom 10 milijonov ton največja pridelovalka te gomoljnice na Stari celini, in na Poljskem, z 8 milijonami ton drugi največji evropski  pridelovalki.  Posledično temu v vseh zahodnoevropskih državah primanjkuje jedilnega krompirja, še večji manko – kar 30-odstoten, pa ja na področju krompirja za predelavo. Zanimiva pa je primerjava cen jedilnega krompirja v Evropi in Sloveniji, kjer ga pridelamo največ 40 % svojih potreb: na evropskem trgu kilogram tega krompirja tačas znaša od 22 do 35 centov in c

Za letos načrtujejo na Pomurskem sejmišču štiri sejme

Geza Grabar
18.01.2017 19:49 (pred 2 dnevi)

Minulo leto je družba Pomurski sejem iz Gornje Radgone, ki ima v lasti tudi tamkajšnje sejmišče, v štirih terminih pripravila kar šest sejemskih prireditev ter sedem ocenjevanj kakovosti izdelkov. Vsi sejmi in ocenjevanja so bili mednarodni.

Na Pomladnem sejmu s sejmom Green, sejmu Medical, kmetijsko-živilskem sejmu Agra s sejmom INPAK ter na sejmu Sodobna obramba se je minulo leto skupaj na 121 tisoč kvadratnih metrov razstavnih površin predstavilo 2.228 razstavljavcev iz 30 držav, sejme pa si je tedaj ogledalo 153 tisoč obiskovalcev.

Predsednik uprave Pomurski sejem Janez Erjavec je na današnjem po novoletnem srečanju z novinarji napovedal, da bodo letos na gornjeradgonskem sejmišču na sporedu štirje mednarodni sejmi: v začetku aprila sejem sodobne medicine Medical, v drugi polovici aprila sejem lovstva in ribištva Lov in Ribolov s sejmom aktivnosti in oddiha v naravi Naturo, konec avgusta pa še 55. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA. Zgodilo naj bi se tudi šest strokovnih oce

Kdo ima najboljše »čurke«?

Geza Grabar
17.01.2017 10:07 (pred 3 dnevi)

Kot smo že poročali, je pri ocenjevanju kašnatih klobas, nekateri jim pravijo tudi kašnice – v tem delu Ljutomersko-Ormoških goric ter v Medžimurju in Zagorju na Hrvaškem, pa »čurke«, sodelovalo 16 kmetih: s širšega Ormoškega, Dravskega polja, Gorenjske ter Medžimurja. 3-članska komisije, ki jo je kot predsednik vodil Peter Pribožič (KGZ Ptuj), je ocenila 33 različnih vzorce, 17 črnih, 12 sivih in štiri bele.

Za črno čurko so zlata priznanja (najmanj 19,00 osvojenih točk od 20,00 možnih) prejele kmetije: Ivana Žinka (Libanja, pošta Ivanjkovci), Roka Cimermana (Stojnci, Markovci) in  Franca Podplatnika (Hardek, Ormož); za sivo in belo čurko pa isti kmetiji: Ivana Žinka (Libanja, Ivanjkovci) in Franca Bolcarja (Dobrava, Ormož).

Najboljši izdelovalci čurk po mnenju komisije potrošnikov pa so: za črno čurko kmetija Roberta Sevra (Cven, Ljutomer); za sivo čurko kmetija Munda-Šprah (Sodinci, Velika  Nedelja) in za belo čurko kmetija Franca Bolcarja (Dobrava, Ormož).

Na dogodku Čurke in vin

Stekle priprave za 28. ptujske Dobrote

Geza Grabar
16.01.2017 15:16 (pred 4 dnevi)

Organizatorji - KGZS Zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj in KGZS v sodelovanju z ostalimi sedmimi kmetijsko gozdarskimi zavodi – podpira jih tudi kmetijsko ministrstvo,  so v okviru prireditve Dnevi dobrot slovenskih kmetij že zavihali rokave in objavili razpis za sodelovanje na   28. državni razstavi in ocenjevanju kmečkih prehranskih izdelkov.

Kot je pojasnil predsednik organizacijskega odbora Peter Pribožič, vodka kmetijske svetovalne službe pri KZG Ptuj, je zadnji rok za prijavo v petek, 17. februarja do 12. Ure. Ocenjevanja strokovnih komisij se bodo tudi letos izvedla v znanih skupinah:  izdelki iz žit, mlečni in mesni izdelki, olja, kisi, sokovi in nektarji, žgane pijače, suho sadje, vina, sadjevci, domače marmelade in džemi, kompoti, konzervirane vrtnine in drugi konzervirani pridelki ter med in čaji.

Sama razstava domačih dobrot bo potekala med 19. do 21. majem 2017 v Minoritskem samostanu na Ptuju. Tudi letos bodo podeljena priznanja za kakovost in znaki kakovosti.

Sicer pa bo ra

Na Vinogradniško-vinarskem kvizu najboljši vinarji s Čentibe pri Lendavi

Geza Grabar
15.01.2017 16:21 (pred 5 dnevi)

Vinogradniško-sadjarsko društvo (VSD) Filovci, ki deluje od začetka novega tisočletja in mu predseduje neumorni Alojz Berden, se tudi letos ni izneverilo tradiciji in je prve dni novega leta izvedlo svoje dvoje tradicionalnih in odmevnih prireditev: v soboto, 7. januarja 15. pohod Treh kraljev in slab teden zatem še 14. Vinogradniško-vinarski kviz.  Pri pripravi in izvedbi slednjega sta sodelovala tudi Koordinacija društev vinogradnikov Prekmurja, ki vključuje 13 vinogradniško-sadjarskih društev z levega brega Mure, in Kmetijska-svetovalna služba murskosoboškega kmetijsko-gozdarskega zavoda.

Kljub že omenjenemu številu delujočih društev se je kviza tudi letos udeležila le polovica društev, točneje ekipe šestih društev: dve iz Filovcev, Dobrovnika, Lendave, Goričkega ter Čentibe. Slednja v sestavi Ladislav Nagy, Alen Felsö in Ivan Paušič je letos postala zmagovalec.

Več s kviza v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Na Kogu ocenili 33 čurk

Geza Grabar
14.01.2017 22:02 (pred 5 dnevi)

V okviru tradicionalnega antonovanja na Kogu so v organizaciji društva Antonovanje na Kogu včeraj izvedli 8. senzorično ocenjevanje čukr oz. kašnatih klobas. V treh skupinah – črne (ajdova kaša in mleto meso ter seveda začimbe so pomešane s svinjsko krvjo), sive (iz ajdove) in bele (iz prosene kaše), je strokovna komisija v sestavi Peter Pribožič (vodja kmetijske svetovalne službe na KGZ Ptuj), Frančka Lebarič (kmetijska svetovalka za dom, družino in dopolnilne dejavnosti pri KGZ Murska Sobota) in Irena Kos, na KGZ Celje specialistka za predelavo mesa oz. strokovna sodelavka slovenskega Združenja za predelovo mesa na kmetijah, skupaj ocenila 33 čurk, največ – 17, črnih. Prispevalo jih je 16 kmetij iz bližnje in daljne okolice. Čurke pa je vzporedno ocenjevala tudi skupina potrošnikov, v večini sestavljena iz novinarjev: Karoline Putarek (KTV Ormož), Domna Hrena (Radio Maxi), Natalije Škrinjar (Radio Ptuj) in Vanje Mramor (blogerka in sommelierka). Obema skupinama je asistirala kmetijs

Maja Žibert, 21. vinska kraljica

Geza Grabar
13.01.2017 22:49 (pred 6 dnevi)

Pretekli petek sta kmetijski minister mag. Dejan Židan in predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec na tradicionalni prireditvi institucije Vinska kraljica Slovenije, katere nosilec s podporo številnih pokroviteljev je družba Pomurski sejem iz Gornje Radgone, v hotelu Radin v Radencih za tekoče leto okronala vinsko kraljico. To je postala 23-letna diplomantka turizma Maja Žibert iz kraja Bistrica v občini Šentrupert na Dolenjskem.

Obširno v reportaži v novi številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo, 18. januarja.

 

Strokovno izobraževanja podjetja ROKO

Geza Grabar
12.01.2017 21:35 (Jan 12, 2017)

Podjetje ROKO iz Hoč pri Mariboru, ki se po besedah vodje komeriale Alena Mlakarja že 23 let ukvarja z veleprodajo kmetijskega repromateriala, pa tudi rezervne dele za vse tipe traktorjev – polovico prihodkov ustvari s semenskim materialom, zlasti krompirjem, krmnih poljščin oziroma travnih mešanic, je danes v prostorih letališča Edvarda Rusjana v Mariboru pripravil zanimivo strokovno izobraževanje. V prvi vrsti s področja travnih mešanic pridelovalca Barenburg iz Nizozemske, ki ga za Slovenijo ekskluzivno zastopa podjetje ROKO. Kot je izpostavil Lex van der Werd, je Barenbrug žlahtnitelj in pridelovalec semen vseh vrst travnih mešanic - za krmo, okrasne zelenice in športne terene. Zagotovil je, da imajo dolgoletno tradicijo in izkušnje v pridelavi visokokakovostnih  travnih semen za pridelavo kakovostne voluminozne krme za krave molznice. Zlasti je izpostavil trave nove blagovne znamke HutriFibre, kjer izstopa trstikasta biljnica, ki je po 40 letih selekcije postala mehkolistna, z izb

Čurkarijada 2017

Geza Grabar
11.01.2017 13:30 (Jan 11, 2017)

Ob godu sv. Antona Puščavnika, 17. januarja, ki je med drugim tudi zavetnik prašičev, so na Kogu v Ljutomersko-Ormoških goricah tudi letos organizatorji – glavni je Društvo Antonovanje na Kogu, soorganizatorji pa KGZS – Zavod Ptuj, Združenjem rejcev prašičev Ormož in Združenjem predelovalcev mesa na kmetijah s sedežem na KGZ Celje, strnili vrste in bodo ta petek, že 8. leto zapored  pripravili senzorično ocenjevanje čurk (kašnatih krvavic oz. klobas) – Čurkarijado 2017. Sicer pa bo bogat program prireditev v okviru letošnje čurkarijade potekal tudi v soboto in nedeljo.

Čeprav je rok za prijavo potekel včeraj, 10. 01., lahko zamudniki ob predhodnem pogovoru na spodnjem naslovu s prijavo vzorcev še pohitijo.

Zbiranje vzorcev bo namreč potekalo ta petek, 13. 01.2017 med 8. in 9. uro v prostorih KS Kog. Kot sporočajo iz društva, je za ocenjevanje, ki bo isti dan, in sobotno razstavo,  potrebno dostaviti najmanj tri cele izdelke ene vrste kašnatih klobas, ki so lahko pečene ali surove. Pri

Cenovna razmerja so se postavila na glavo

Geza Grabar
10.01.2017 21:52 (Jan 10, 2017)

Kot ugotavlja Martin Horvat, po srcu, pa tudi po dejanjih še vedno trdno zavezan kmetijstvu in kmetovanju, saj je sinu Janezu kljub upokojitvi še vedno nepogrešljiv pri delu na srednje veliki poljedelsko-zelenjadarski kmetiji v Ivancih pri Moravskih Toplicah, so se cenovna razmerja v nekaterih dejavnostih v kmetijstvu od osamosvojitve do danes v škodo kmetov poslabšala tudi do štiri krat in več.  Pa je od tega minilo vsega 25 let!

Horvat se spominja , je tedaj kilogram pšenice veljal  18 takratnih slovenskih tolarjev (SIT), za liter nafte pa je bilo potrebno odšteti  32 SIT. Torej je bilo mogoče liter nafte dobiti za manj kot dva kilograma pšenice. Danes mora za enako količino pogonskega goriva pridelovalec prodati od 8 do 10 kg pšenice. Pred tremi, štirimi desetletji je kmet moral mlinarju za »merično« dati  10 %, danes ta delež znaša od 40 pa celo do 65 %. »Leta 1992 je kilogram domačega delanega kruha denimo stal 73 SIT oz. je bila njegova cena štiri kilograme prodane pšenice;  dan

Na Ptujskem kar dva LAS-a, ki skupaj za različne projekte lahko počrpata 3,038 milijona evrov

Geza Grabar
09.01.2017 12:37 (Jan 09, 2017)

Poleg Lokalne akcijske skupine (LAS) Bogastvo podeželja, ki ob ptujski mestni občini že od začetka prejšnje finančne perspektive (2007-2013) vključuje še sedem občin spodnjega Podravja (Destrnik, Dornava, Hajdina, Juršinci, Kidričevo, Markovci in Trnovska vas), je z lanskim letom začela delovati tudi podobna skupina za Haloze.

Do leta 2020 je za LAS Bogastvo podeželja za  projekte, ki se nanašajo na boljšo podobo podeželskih krajev in za manjše projekte, s katerimi se tam izboljšuje kakovost življenja, na voljo 1,7  milijona evrov (v prejšnjem so kar za 60 projekte počrpali  zavidljivih 97 % vsega denarja EU, ki jim je bil na voljo, to je skupaj 2,88 milijona evrov). V novi strategiji so v »starem« LAS-u opredelili nekaj prednostnih območij s poudarkom po ustvarjanju novih delovnih mest, zlasti z aktiviranjem potencialov za zaposlitve v kmetijstvu in z zagotovitvijo podpornih okolij za razvoj podjetništva.

Z enakim namenom - boljša podoba podeželskih krajev in za manjše projekte, pa j

Do čim večjega kosa si želi LAS Pri dobrih ljudeh 2020

Geza Grabar
08.01.2017 21:53 (Jan 08, 2017)

V programskem obdobju 2014–2020  je kot pomemben segment  pomoči tudi pristop za lokalni razvoj, ki ga vodi posebna Skupnost CLLD in je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) in Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo ( ESPR). Skupnost je nadgradnja do sedaj poznanega pristopa LEADER. Novi model oz. pristop »Od spodaj navzgor« omogoča lokalnemu prebivalstvu, da aktivno odloča o prioritetah in razvojnih ciljih lokalnega območja, vključno z viri financiranj.

Kot pravi Ksenija Štefko Bognar, strokovna sodelavka Lokalne akcijske skupine (LAS) Pri dobrih ljudeh 2020 – to obsega območje osmih občin jugovzhodnega Prekmurja oziroma Dolinskega, »… je cilj pristopa spodbujanje socialnega vključevanja, ustvarjanje in ohranjanje delovnih mest ter boj proti revščini in kakršnikoli diskriminaciji, zmanjševanje regionalnih razvojnih razlik in gospodarski razvoj območij. Poleg tega pa je cilj prispevati k ohr

Dejstva pomurskega kmetijstva

Geza Grabar
07.01.2017 23:23 (Jan 07, 2017)

Prekmurje in Prlekija, ki skupaj tvorita statistično regijo Pomurje,  skupaj obsegata 1.336 km2, kar pomeni 6,6 % vsega slovenskega ozemlja. Da gre s kar 54.642 ha njiv in vrtov, 25.800 ha gozdov, 24.983 ha travinja ter 7.200 ha sadovnjakov in vinogradov  za najbolj kmetijsko regijo, priča tudi podatek, da je v regiji kar 22 % vseh slovenskih njiv in vrtov, 13 % sadovnjakov, 12 % vinogradov ter  8 % travnikov in pašnikov.

Vendar regija niti v smislu velikosti kmetijskih gospodarstev, niti po starostni strukturi, ne odstopa od slovenskega povprečja, prej nasprotno: Kmetijskih gospodarstva, manjša od 5 ha, namreč še vedno predstavljajo 71 % vseh, manjša od 10 ha pa kar 88 %.  Le 12 % je takih, ki imajo več kot  10 ha in vsega 4 % več kot 20 ha. Povprečna starost gospodarja kot nosilca družinskih kmetij je v Pomurju 57 let.

Tudi kar zadeva število subvecijskih vlog so te v upadanju,kar sicer po eni strani pomeni zmanjšanje števila kmetijskih gospodarstev, po drugi pa koncentracijo oz. po

Franc Bogovič: kmetijstvo v pomurski regiji graditi na optimizmu, zaupanju in drznosti

Geza Grabar
06.01.2017 21:31 (Jan 06, 2017)

Pred nekaj trenutki se je v murskosoboški dvorani hotela Diana končal zanimiva okrogla miza oz. kot ji je dejal sklicatelj – poslanec Evropskega parlamenta Franc Bogovič, ki je bil tudi nekdanji slovenski kmetijski minister, evropski pogovor na temo Priložnosti prleško-prekmurskega kmetijstva v krožnem gospodarstvu.

Med zanimivimi uvodnimi razpravljavci na to  v mnogih pogledih za malo in razdrobljeno slovensko ekonomijo obsega z vseh segmentov perspektivno področje, kjer je potrebno sodelovanje vseh – od kmetov kot pridelovalcev, živilsko-predelovalne industrije kot predelovalcev  ter potrošnikov, malih in velikih, ruralnega in urbanega okolja, so bili mag. Ladeja Godina Košir, ki je iniciatorka in integratorka platforme Circular Change (Krožna sprememba); Franc Režonja, direktor KGZ Murska Sobota kot osrednje strokovne inštitucije s področja kmetijstva in podeželja; nosile kmetije  Alojz Štuhec ml. iz Bolehnečicev pri Sv. Juriju ob Ščavnici, ki mu sicer kmetovanje pomeni dopolnilo k

Zadruga pred novim izzivom

Geza Grabar
05.01.2017 23:28 (Jan 05, 2017)

Od lanskega aprila je mesto direktorja Splošne kmetijske zadruge (SKZ) Ljutomer-Križevci prevzel Andrej Smodič. Z njegovim prihodom se je v zadrugi, ki ima trenutno 194 članov, začelo novo obdobje. Njegova največja naloga ob prihodu je bila povrniti zaupanje tamkajšnjih kmetov v zadrugo, saj je bilo to zaradi prekoračenih pogodbenih obveznosti precej načeto. Z večjim zaupanjem so to težavo v dogovorjenem času rešili, med številnimi izzivi pa direktorja z novim upravnim odborom čaka oživitev kooperacije. Tako so že vzpostavili kooperacijske centra za mleko, govedorejo in prašičerejo. Trd oreh vseh pa je tudi, v kakšni smeri razvijati lastno oljarno v Ključarovcih, ki je predimenzionirana.

Pogovor z novim direktorjem SKZ Ljutomer-Križevci bomo objavili v eni od prihodnjih številk.

KGZS: Agencija tudi pri kmetiji Vindiš-Belšak povzročila nepotrebno zmedo

Geza Grabar
04.01.2017 22:42 (Jan 04, 2017)

Kot v odziv na naše pisanje v zvezi s položajem kmetije Vindiš-Belšak iz Haloz, ki se je znašla sredi nerešenega problema zaradi vsebinske odločitve glede podpore za mleko na gorskih območji, pravi Janja Virant, na KGZS iz Sektorja za pravne zadeve, ki je kmetiji po uradni dolžnosti v tem primeru tudi nudila strokovni servis, je prišlo s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agencija) do nepotrebnega zapleta. »V pravni službi ocenjujemo, da bi Agencija lahko postopala drugače in s tem preprečila vse te nadaljnje postopke, ki so dolgotrajni in kmetijo v želji, da končno dobi vsebinsko odločitev, tudi pretirano finančno obremenjujejo. Drugačno postopanje bi bilo možno v tistem delu, ko je po uradni dolžnosti s strani Agencije same prišlo do lastnega odpravljanja  že izdanih odločb, hkrati pa se ni opredelilo do vloženih pritožb na prvo odločbo,« nam je sporočila. Kot še dodaja Virantova, v pravni službi te največje stanovske organizacije kmetov s kmetijo ves čas sode

Tudi Pomurske mlekarne si želijo na Kitajsko, a so previdne

Geza Grabar
03.01.2017 22:27 (Jan 03, 2017)

Med napovedano rastjo izvoza Pomurskih mlekarn (PM) v letošnjem letu, ko naj bi se ta že približal 20 odstotkom celotnih prihodkov oziroma bi bil v primerjavi z lani za dve odstotni točki višji, je tudi prodor na kitajski trg. Že letos naj bi na tržišče najštevilčnejše države na svetu poskusno izvozili nekaj kontejnerjev blaga. Kot pravi Serec, izključno trajnih izdelkov kot so mleko v prahu, trajno oz. sterilno mleko in sir ementalec. Murskosoboške mlekarne že imajo izdelke, primerne za tamkajšnji trg, z nekaterimi pa so se približali tudi njihovim specifičnim okusom. Najbolj izstopajo mleko in čokoladno mleko v dvodecilitrski embalaži za enkratno uporabo. Kitajci namreč niso vajeni kupovati mleka v litrski embalaži.

Na ta brezmejni trg pa PM nočejo vezati veliko lastne proizvodnje, saj bi to lahko bilo neodgovorno tudi do vseh njihovih dosedanjih domačih kupcev, predstavljalo pa bi lahko tudi veliko tveganje za podjetje samo. Serec sicer ocenjuje, da bi v desetih letih tja lahko izv

Pomurje: povezovanje kmetov se izboljšuje

Geza Grabar
02.01.2017 21:26 (Jan 02, 2017)

Murskosoboški kmetijsko-gozdarski zavod (KGZ), ki deluje kot eden od osmih zavodov v mreži KGZS, kakor tudi Območna enota (OE) Murska Sobota te največje stanovskega združenja kmetov, obsega dejavnost na območju regije Pomurje, torej območij Prekmurja in Prlekije. To obsega območje štirih upravnih enot (Murska Sobota, Gornja Radgona, Lendava in Ljutomer) oziroma 27 občin.

Kot pravi direktor murskosoboškega KGZ Franc Režonja, je Pomurje zaokrožena pokrajina na slovenskem severovzhodu na obeh bregovih reke Mure in meri 1.336 km2, kar predstavlja 6,6 % površine celotne Slovenije. Od omenjene površine je kar 40,9 % njih in vrtov, 26,8 % gozdov, travinja je 18,7 %, nerodovitnih površin 8,2 %, 5,4 % pa je sadovnjakov in vinogradov. Ta najbolj vzhodna slovenska regija je po gospodarskih kazalnikih še vedno na dnu družbene lestvice v državi. Do velik razlik pa prihaja tudi znotraj regije same. Tudi minulo leto se ja nadaljeval trend opuščanja kmetij, zlasti malih. Največ problemov je izhaja

Srečno 2017!

Geza Grabar
01.01.2017 19:54 (Jan 01, 2017)

 

Obstaja skrivnosten zakon narave,

da srečo, svobodo in duševni mir

vedno pridobimo zato,

da jih podarimo nekomu,

ki ga imamo radi.

 

Vam, spoštovani obiskovalci naših spletnih strani,

je namenjeno veliko dobrih želja,

ki morda niso zveneče,

a s seboj prinašajo kar največ sreče.

 

Uspehov in zdravja polno 2017. želim.

Slovo od starega leta, v pričakovanju novega

Geza Grabar
31.12.2016 18:55 (Dec 31, 2016)

 

Le še nekaj ur je ostalo in 2016. leto se bo poslovilo tudi v našem, srednjeevropskem časovnem pasu. Kaj reči, ko že lahko več ali manj dokončno potegnemo črto pod iztekajoče se leto? Tudi za dejavnost kmetijstva je bilo zahtevno, naporno, dolgo leto in zgodilo se je veliko novega. Kljub v poljedelstvu eni najboljših letin doslej v ekonomskem smislu oziroma izplenu po tem, kaj je na koncu ostalo v naših denarnicah, prekaša številno predhodna. Ob spomladanski zmrzali pridelkom in plodovom v trajnih nasadih pa letošnja letina ni bila naklonjena. Leto ni bilo naklonjeno  niti za kmete, usmerjene v prirejo mleka, saj se je odkupna cena več ali manj ustalila na ravni nekaj več kot 23 centov po litru in počasno dvigovanje cene proti koncu leta kmetom ne vliva upanja, da bo ta po litru hitro, vprašanje je – če sploh kdaj, pri nas za velikost naših čred krav molznic presegla »zadovoljivih« 30 centov. Tudi cenovne krivulje v drugih panogah te primarne dejavnosti so bolj ali manj obrnjene

Oglasi

stave bet 365 veljajo za zanesljivo stavnico na kateri je registriranih že več kot 15 milijonov uporabnikov. začnite igrati stave na portalu stave365.com še danes!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

vas zanima kakšen je toplotne črpalke cenik pri ponudniku inštalacije štrus? na njihovi spletni strani lahko najdete različne vrste toplotnih črpalk. preverite celotno izbiro na spletni strani instalacije-strus.si!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

4116.) princeskin dnevnik

Kategorija: Humanistika

Cena: 7.99 €

iščete zobozdravnika v ljubljani? ustna medicina d.o.o. je odlična izbira za vse tiste, ki želite profesionalno nego vaših ust, zobovja in dlesni. obiščite nas.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

kopalniška keramika je namenjena postavitvi v kopalnico. na spletni strani keramoteka.si si lahko pogledate veliko ponudbe kopalniške opreme po ugodnih cenah.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

se odločate za google adwords oglaševanje, pa ne veste kakšen je google oglaševanje cenik? preverite na spletni strani podjetja dominatus d.o.o. in pošljite povpraševanje!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

2381.) slovenija te poznam ?

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9.99 €

1414.) december moon

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

v aag pričenjamo z 16. januarjem  2017 z izvajanjem projekta brezplačno pravno svetovanje. v kolikor potrebujete pravni nasvet iz kateregakoli področja prava, se oglasite v času uradnih ur v prostorih po spodaj navedenem urniku oz. nas kontaktirajte na naslov:  projekt je prvenstveno namenjen socialno šibkejšim posameznikom, ki jim želimo olajšati vključevanje v družbo in dostop do pravnih nasvetov. prav tako pa bomo pomagali še naprej civilnim iniciativam, društvom in posameznikom, ki imajo probleme na področju okolja, narave in zdravja kot posledice nezdravega okolja v katerem živijo. na svetovanju vam bo naš pravnik odgovoril na pravno vprašanje, vam razložil vsebino in postopke omenjene zadeve ter vam predlagal možnosti oz. pot naprej. vojko bernard

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

4576.) vse o gobah

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 19.99 €

2795.) nova velika kuharica

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 15.99 €

1169.) kuhinja za alergike

Kategorija: Kulinarika

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj