Geza Grabar

Dopisništvo za severovzhodno Slovenijo

Prijatelji (12)
Barbara Remec
Darja Zemljič
Dragica Heric
Vlasta Kunej
Alenka Naglič
Kmečki Glas
Marinka Marinčič Jevnikar
Kristijan Hrastar
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Kakšen kruh in pekovsko pecivo jemo?
Aktivni pomurski sadjarji
So s Ceta ogroženi visoki evropski standardi tudi pri hrani?
Minister Židan: KSS ne bomo izdvojili iz sistema KGZS
Pomurci so za zmanjšanje administrativne preobremenjenosti kmetijskih svetovalcev
Strokovni posvet za lisasto pasmo
Zimski večer s pesmijo in plesom
14. Prešernov pohod v Tešanovcih
Priznanja za najboljše govedorejce
Pomurske mlekarne »Poteza o zmanjšani dobavi mleka nas je neprijetno presenetila!«
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2017
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Kdo so najboljši rejci z Murskega polja?

Geza Grabar
21.02.2017 20:42 (pred 17 urami)

Iz podatkov krav iz kontrole proizvodnosti (mleka), ki jih vodi Kmetijski inštitut Slovenije, in se nanašajo na leto 2016, so priznanja najboljšim  rejcem z občini Križevci pri Ljutomeru, Ljutomer, Veržej in Razkrižje (UE Ljutomer) podelili na današnjem letnem zboru članov Govedorejskega društva lisaste pasme Ljutomer-Križevci.

Minulo leto je najboljšo prvesnico čiste lisaste pasme (LS) imela Alenka Stajnko iz Vogričevcev, črno-bele pasme (ČB)  pa Sašo Balažič iz Stare Nove vasi; v 2.-3. laktaciji ČB pasme je najvišje količinske in kakovostne parametre v namolženem mleku imela ena od živali Branka Štuheca iz Lagarovcev; za naj rejca oplemenitene oz. kombinirane lisaste pasme (LSX) je bil za 49 krav v čredi razglašen Jožef Slavič iz Stare Nove vasi, za naj rejca 14 krav čiste LP pa Branko Žnidarič iz Sitarovcev. Tudi krava z življenjsko proizvodnjo, ki je obenem tudi naj… krava prihaja iz Slavičevega hleva. Za najkakovostnejšo rejsko delo pa je bil po zaslugi izjemnih dosežkov prvesnic

So s Ceta ogroženi visoki evropski standardi tudi pri hrani?

Geza Grabar
20.02.2017 14:55 (pred 2 dnevi)

Minulo sredo je bil s strani poslancev Evropskega parlamenta potrjen celovit gospodarski in trgovinski sporazum med EU in Kanado, imenovan tudi Ceta. Med državljane, članice EU vliva sila mešane občutke in so nasprotniki sporazuma na nogah. Tudi zato, ker nekaj milijonov podpisov peticije proti sporazumu s strani državljanov EU, zlasti mladih in uglednih pravnikov, ni (od)igral nobene vloge.  

Čeprav goreči zagovorniki Cete trdijo, da ta med omenjenima ekonomijama, ki ju loči Atlatik, namesto protekcionizma in stagnacije v trgovino prinaša odprtost, gospodarsko rast in visoke standarde, so nasprotniki iz vrst nevladnih organizacij in sindikatov zelo skeptični. Pod krinko sporazuma Ceta, ki mu nekateri zagovorniki pravijo celo  prostotrgovinski sporazum EU za 21. stoletje, obstaja namreč bojazen, da se bodo na naše globalno, evropsko tržišče lahko povsem legalno vtihotapili interesi na tisoče podjetij iz ZDA in drugih koncev ameriške celine, registriranih v Kanadi ali pa 40 tisoč onih a

Škoda po divjadi v Pomurju je, toda naj bi bila manjša

Geza Grabar
19.02.2017 20:10 (pred 3 dnevi)

To priča tudi skupno število škodnih primerov, ki so v upadanju in z njimi razpolaga murskosoboški zavod za gozdove Slovenije. Te številka je namreč od leta 2013 do lani upadla za skoraj 140, in sicer iz 589 na lanskih 454. Konstantno visoka pa je skupna vrednost škode pri jelenjadi, največjem povzročitelju škode v kmetijstvu iz skupine visoke oziroma parkljaste divjadi. Ta je namreč konstantno znaša okrog 140 evrov. Po podatkih zavoda za gozdove pa je v upadanju škoda po divjem prašiču, saj je ta znašala le okrog 30 tisočakov, kar je tretjina škode, ki jo je  ta velika divjad povzročila leta 2012, ko je znašala okrog 110 tisoč evrov. Prepolovila naj bi se tudi škoda po srnjadi, saj je  ta lani znašala 2.600 evrov.

S  temi podatki se zagotovo prizadeti kmetijci, zlasti na Goričkem, kjer je pritisk živali  tudi zaradi Lovišča v posebnim namenom Kompas Peskovci daleč največ, ne bodo strinjali.

Podobe iz barv na platnu

Geza Grabar
18.02.2017 21:14 (pred 4 dnevi)

V domu starejših Danijela Halasa v Veliki Polani pri Lendavi so na valentinovo na ogled postavili slikarsko razstavo slik, ki bodo poslej krasili ta javni zavod. Del slik je nastalo v okviru nedavne zimske delavnice stanovalcev, ki je potekala pod vodstvom domače umetnice Marije Kmet; 25 slik pa sta jim podarila Zavod Zarum in Turistična zveza Lendava.

V priložnostnem kulturnem delu so nastopile pevke Marjetice moravskotopliškega pevskega zbora.

Fotografiji: Jože Žerdin

 

 

Priznanja za najboljše govedorejce

Geza Grabar
17.02.2017 21:44 (pred 5 dnevi)

Na letnem zboru članov Govedorejskega društva Tišina so za dosežke v prireji mleka za leto 2016 podelili tudi posebna priznanja. Najboljša krava prvesnica lisaste pasme in najboljša črno bele pasme sta bili iz hleva Franca Celeca iz Vanče vasi, z najvišjimi dosežki v kategoriji od 1. do 5. laktacije se lahko pohvali krava lisaste pasme Jožefa Harija iz Sodišincev, za naj rejca iz območja občine pa je bil razglašen Branko Flisar iz Sodišincev.

Za naj kravo lisaste pasme z življenjsko proizvodnjo pa je bila nagrajena žival v lasti Franca Molnara iz Sela (občina Moravske Toplice), a je član tišinskega društva.

Več v eni od naslednjih tiskanih izdaj Kmečkega glasa.

Aktivni pomurski sadjarji

Geza Grabar
16.02.2017 22:12 (pred 6 dnevi)

Nedavnega letnega zbora Sadjarskega društva (SD) Pomurja se je od skupaj 189 članov udeležilo 90.

V orisu aktivnosti društva v minulem letu je predsednik Vlado Smodiš dejal, da je bil pester program dela z več kot 20 aktivnostmi – od strokovnih prikazov, tečajev, ocenjevanj, strokovnih ekskurzij in drugih dogodkov, v celoti izpolnjen. Že prvi mesec v letu so pripravili tradicionalno društveno ocenjevanje žganih pijač, novembra pa leto zaključili s prav tako tradicionalno razstavo starih sort jabolk, hrušk in drugega sadja. Večina aktivnosti je bila izpeljana na Turistični kmetiji Smodiš v Otovcih, kjer je potekal tudi letni zbor članov.

Na zboru so izvolili tudi dva nadomestna člana v organih društva – v nadzornega je bil imenovan Franc Puhan iz Bogojine, v disciplinsko komisijo pa Štefan Panker iz Noršincev pri Murski Soboti.

 Več v tiskani izdaji.

 

Kakšen kruh in pekovsko pecivo jemo?

Geza Grabar
15.02.2017 15:22 (Feb 15, 2017)

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (Zbornica), ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), je letos pripravila že 17. senzorično ocenjevanje kruhov in pekovskega peciva. Posebna neodvisna komisija, sestavljena s strokovnjaki iz različnih pekarskih področij, je ocenjevala po posebni ocenjevalni lestvici. V ospredju so bili zunanji izgled izdelka, lastnosti skorje in sredice  ter vonj in okus.  

Skupaj je bilo ocenjenih rekordnih 136 vzorcev, ki so bili za ocenjevalce anonimni.  Za odlično kakovost je bilo podeljenih 124 zlatih priznanj 20 pekarskim podjetjem. Treba je še poudariti, da so izdelke za ocenjevanje prijavila pekarska podjetja sama, in sicer tiste izdelke, za katere so prepričani, da so vredni zlatega odličja.

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.  

Minister Židan: KSS ne bomo izdvojili iz sistema KGZS

Geza Grabar
14.02.2017 10:26 (Feb 14, 2017)

Konec leta se izteka prehodno obdobje glede organizacijske sheme kmetijske svetovalne službe pod okriljem KGZS kot največje stanovske in nevladne organizacije kmetov.

Kmetijski minister je napovedal nekatere korenite spremembe v njenem delovanju, vsekakor pa je najpomembnejša ta, da kmetijska specialistična služba za posamezna področja ne bo delovala le znotraj meja posameznega zavoda, kjer so ti specialisti – 70 jih je, locirani, pač pa bodo  strokovnjaki z različnih področij uporabnikom na voljo po celi državi. Dejal je še, da to službo, ki je iz državnega proračuna v osnovni financirana v višini 65 %, ne bodo izdvojili iz sistema KGZS, saj meni, da bi se s tem zmanjšala vloga in pomen Zbornice.

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Pomurci so za zmanjšanje administrativne preobremenjenosti kmetijskih svetovalcev

Geza Grabar
13.02.2017 15:33 (Feb 13, 2017)

Na petkovi seji Svete KGZS OE Murska Sobota so med drugim govorili tudi o načrtovani reorganizaciji kmetijske-svetovalne službe na nivoju KGZS oziroma v vseh osmih območnih zavodih, ki naj bi jo izvedlo kmetijsko ministrstvo.

Predsednik murskosoboške enote Franc Küčan se je v zvezi s tem strinjal, da so pozitivne  rešitev v zvezi z zmanjšanjem administrativne preobremenjenosti terenskih svetovalcev, ki so postali administratorji, absolutno potrebne in nujne. Svetovalcem zaradi vnosov različnih vlog, izdelavo programov in načrtov za kmetije resnično ostane premalo časa, da bi opravljali svoje osnovno poslanstvo: z rednimi mesečnimi obhodi kmetij v smislu njihove večje ekonomske učinkovitosti strokovno svetovati. Ali vsaj pripraviti teren za prihod specialista posamezne kmetijske panoge.

Zimski večer s pesmijo in plesom

Geza Grabar
12.02.2017 19:47 (Feb 12, 2017)

Folklorna glasbena skupina Veseli Prleki, ki deluje pod okriljem Društva upokojencev Križevci pri Ljutomeru, je minulo soboto v nabito polnem križevskem kulturnem domu pod naslovom Zapojmo in zaplešimo mlajši in starejši pripravila pester kulturni večer.  

Nastopili sta domači upokojeniški folklorna in glasbena skupina, mlajši folkloristi iz sosednje Vučje vasi, pevska skupina iz Radencev in Male Nedelje, pevsko-glasbena iz Tišine, starejša folklorna skupina iz Beltincev in nekateri mladi posamezniki.

Več bomo poročali v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Fotografije: Jože Žerdin

Strokovni posvet za lisasto pasmo

Geza Grabar
11.02.2017 20:29 (Feb 11, 2017)

Zveza društev rejcev govedi lisaste pasme Slovenije-priznana rejska organizacija  bo v sodelovanju z mariborsko Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede v prostorih fakultete v Pivoli pri Mariboru pripravila 9. strokovni posvet na temo Lastnosti fitnesa v intenzivni prireji mleka in mesa.

Zanimiv in brezplačni strokovni dogodek, namenjen tako rejcem, strokovnim službam ter študentom in ostali zainteresirani javnosti, bo v petek, 17. Februarja 2017 s pričetkom ob 10. Uri. Uvodni predavatelj posveta, katerega moderator bo doc. dr. Marjan Janžekovič, bo tuji strokovnjak z Nemčije, ki bo govoril o zdravju v hlevu oz. podal primere spremljanja lastnosti zdravja pri živalih na kmetijah na Bavarskem. Dr. Klemen Potočnik go predstavil analizo genetskih sprememb v populaciji lisastega goveda, mag. Janez Jaretina in Tomaž Perpar bosta govorila o mlečni vztrajnosti kot novi lastnosti v skupnem selekcijskem indeksu, dr. Betka Logar o vplivu okoljske občutljivosti na  mlečnost pri lisasti pas

14. Prešernov pohod v Tešanovcih

Geza Grabar
10.02.2017 14:15 (Feb 10, 2017)

Prešerno po Prešernu je bilo tudi letos na rekreacijskem pohodu in na zaključku  le-tega. Že poldrugo desetletje ga marljivi domačini in člani vseh društev iz Tešanovcev pri Moravskih Toplicah – nogometnega, kulturno turističnega, prostovoljno gasilskega in mladinskega, pripravljajo v čast našega največjega pesnika. V sredo, 8. februarja, se je pred vaško-gasilskim domom te tipične obcestne panonske vasi zbralo blizu 250 pohodnikov.  Dve večji skupini sta se pripeljali kar z avtobusom. Velikim, ki je štel 52 pohodnikov, iz Domžal, in malim z 28 udeleženci iz Višnje Gore.

Posebna dodana vrednost tega pohoda ostajajo spontani kulturni nastopi samih pohodnikov na mestih za okrepčilo. Ta tradicija je ostala tudi letos.

Več v reportaži v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

23. srečanje kmetic Pomurja

Geza Grabar
09.02.2017 19:30 (Feb 09, 2017)

Po natanko desetih letih so se v banovskih termah spet  sešle pomurske kmetice na svojem tradicionalnem, 23. letnem srečanju.

Praznika pomurskih kmečkih žensk, kakor je dejala Frančka Lebarič, ena od petih svetovalk za dom, družino in dopolnilne dejavnosti KGZ Murska Sobota, ki je bila letos zadolžena za organizacijo in pripravo srečanja, se je tudi letos udeležilo čez 230 kmečkih žena in deklet iz 13 društev. Uvodoma so jih pozdravili gostitelji, direktor KGZ Murska Sobota Franc Režonja, župan matične občine Veržej in specialist za razvoj podeželja Slavko Petovar in predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule. Vsi so poudarili nenadomestljivo vlogo kmečke ženske na našem podeželju oziroma v družinah, kjer velikokrat podpirajo več kot samo tri vogale hiše.

Po strokovnem predavanju o alergenih v prehrani Marije Sraka Šadl  iz Zdravilišča Radenci in kulturnem programu ljudskih pevk in skeču osnovnošolcev, oboji prihajajo iz Male Nedelje, so se s podelitvijo priznanj knjig iz naše zalo

Delovni kmetijski minister

Geza Grabar
08.02.2017 17:08 (Feb 08, 2017)

Danes, na praznični 8. februar, se je minister mag. Dejan Židan v spremstvu direktorja KGZ Murska Sobota Franca Režonje in podpredsednika Sindikata kmetov Slovenije (SKS) Franca Küčana ves dan mudil na petih prekmurskih kmetijah. Da bi dobil čim boljšo  sliko o trenutnem položaju v dejavnosti, ki je v tej regiji med najmočnejšimi, je obiskal poljedelsko-prašičerejsko Škaper na Vaneče, sadjarsko-govedorejsko  Novak v Ivanovcih, govedorejsko in v prirejo mleka usmerjeno  Ivanič v Filovcih, sadjarsko in  v dopolnilno dejavnost predelave sadja usmerjeno Fickovo in manjšo poljedelsko-živinorejsko Gider, obe v Rogašovcih.

Ob tem je minister poudaril, da ima vsaka od njih specifične težave, a zaradi različnih kmetijskih panog tudi razvojne priložnosti. Pravi, da so vse navkljub velikim cenovnim nihanjem na globalnem in s tem posledično tudi na domačem trgu relativno uspešne, saj nobena ni specializirana  v samo eno panogo. To je tudi model za njihov stabilen ekonomski položaj tudi v prihodnj

Pomurske mlekarne »Poteza o zmanjšani dobavi mleka nas je neprijetno presenetila!«

Geza Grabar
07.02.2017 13:58 (Feb 07, 2017)

To so prve besede Andreja Horvata, v Pomurskih mlekarnah (PM) vodje odkupa mleka, potem, ko smo ga danes pobarali, kako v mlekarni komentirajo odločitev Kmetijske zadruge (KZ) Radgona, ki jih je konec lanskega leta pisno obvestila, da bo v skladu s pogodbo po treh mesecih odpovednega roka zmanjšala dobavo mleka tej mlekarni. Doslej je radgonska zadruga od nekaj več kot 10,1 milijona litrov, kolikor so ga lani odkupi na svojem območju, 90 % količin dobavili PM. In tako bo vse do 1. aprila letos.

Kot pravi Horvat, so bili negativno presenečeni iz več zornih kotov. »Odpoved je bila dana v času, ko  uspešno zaključujemo postopek prisilne poravnave, s katero  mlekarno postavljamo na zdrave temelje, kateri bodo garancija za dolgoročen in stabilen odkup mleka v severovzhodnem delu Slovenije,« je navedel glavni razlog. Ni pozabil omeniti, da so  ves čas  obojestranskega sodelovanja s to zadrugo korektno poslovali . Še več, je spomnil Horvat: v zadnjem letu je mlekarna mleko na prošnjo zadruge

Množičen pogin labodov v okolici Lendave

Geza Grabar
06.02.2017 21:46 (Feb 06, 2017)

Zaradi zelo mrzle zime, ki smo ji bili priča vse do sredine prejšnjega tedna, zato se lahko virus ptičje gripe oz. aviarna influenca dlje časa obdrži v naravi, zelo desetka stalež labodov zlasti na skrajnem vzhodu države. Tam je ob reki Ledavi in v gramoznici Lakoš samo prejšnji teden poginilo kar 98 labodov. Pri več kot 30 labodih so že potrdili vzrok pogina virusno okužbo ptičje gripe (podtipa H5N5 in H5N8)

Zakaj tako množičen pogin prav na tem koncu, stroka ugotavlja, da zato, ker je tod voda  še tekoča, zato se je sem umaknilo kar 5 % vse slovenske populacije labodov, tam pa prezimijo tudi druge vrste prostoživečih vodnih ptic. Pri nas živijo le labodi grbavci.

Po letu 2006 je to drugi množični izbruh tega virusa pri nas, in se je v enem mesecu od pojava na naših tleh širil zelo hitro. Pred dobrimi desetimi leti so imeli izbruhe bolezni le na Štajerskem in Koroškem, letos pa so laboratorijske analize vzroka pogina zaradi ptičje gripe potrdili na Štajerskem, v Prekmurju, Posavju in

Čez 100 potencialnih prijaviteljev

Geza Grabar
05.02.2017 22:25 (Feb 05, 2017)

Kot so nam sporočili iz PRJ HALO, podeželskega razvojnega jedra, ki je vodilni partner LAS Haloze, so v okviru informativno animacijskih aktivnosti te lokalne akcijske skupine za predstavitev prvega javnega poziva za izbor operacij LAS Haloze- Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželje (EKSRP) pripravili tri informativno animacijske delavnice za splošno javnost: Majšperku, Podlehniku in Goričaku.

»Zanimanje za javni poziv je veliko in udeležba na vse treh delavnicah je bila dobra. Delavnic se je skupaj udeležilo več kot 110 oseb iz vseh treh sektorjev (javni, ekonomski, zasebni). Udeleženci so bili tako iz kmetij, podjetij, občin, društev, raznih drugih organizacij ter samostojni podjetniki in posamezniki,« so zapisali v PRJ HALO.

 Na vseh delavnicah je ta vodilni partner novoustanovljenega LAS Haloze predstavil prioritete iz Strategije lokalnega razvoja LAS Haloze 2014-2020, predstavili smo sam javni poziv ter priročnik za uspešno pripravo projekta. Predstavljene so bili tud

KZ Radgona bo aprila mleko dobavljala trem kupcem

Geza Grabar
04.02.2017 15:52 (Feb 04, 2017)

Zadnji delovni dan lanskega leta, v petek, 30. decembra je vodstvo zadruge Pomurskim mlekarnam  (PM)  poslalo odpoved dobave mleka. V skladu s pogodbo ima tudi ta zadruga 3-mesečni odpovedni rok, kar pomeni, da bo s 1. aprilom začela odkupljeno mleko prodajati tudi drugim kupcem oz. mlekarnam. In ne prednostno le PM, kjer ima KZ Radgona v skladu z izidom lanske prisilne poravnave, ko so upniki lahko konvertirali svoje terjatve v lastniški delež, zanemarljiov, 1,3-odstotno lastništvo.

Kot pravi direktor Danilo Rihtarič, je bil namreč sklep upravnega odbora zadruge, da v skladu z zmanjšanjem tveganja plačila razprši prodajo. Doslej je KZ Radgona več kot 90 % mleka dobavljala PM; desetino od celotnih lanskih odkupljenih količin, ki so od 149 kmetov skupaj znašale 10,121.496 litrov, pa je že sedaj prodajala mariborski družbi Benytrade, Export-Import, ki se ukvarja s trgovino in posredništvom. Ta z mlekom oskrbuje male slovenske sirarje, mleko pa prodaja tudi na Hrvaško. Kdo bo tretji kupe

Letošnja zima je (bila) ugodna za pripravo domačih mesnin

Geza Grabar
03.02.2017 12:38 (Feb 03, 2017)

Po temperaturah sodeč je za nami eden najbolj mrzlih januarjev v več kot zadnjih 30 letih, saj so bile povprečne temperature v prvem mesecu tega leta v celinskem delu Slovenije kar za nekaj stopinj pod lediščem in za tri do štiri stopinje višje od dolgoletnega povprečja. Mrzlo vreme je bilo kot naročeno za pripravo in izdelavo suhomesnih izdelkov na kmetijah. Med njimi so ugodne naravne pogoje s pridom izkoristili tudi na družinski kmetiji Koroša iz Križevcev pri Ljutomeru. V okviru dopolnilne dejavnosti  – predelavo mesa na kmetiji, namreč gospodar Marjan s pridom uresničuje letni načrt predelave od 150 do 200 prašičjih pitancev iz lastne reje v  več kot 20 vrst suhomesnih izdelkov, izdelanih po tradicionalni metodi.  

Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Minister Židan še s kmečkim sindikatom in mladimi

Geza Grabar
02.02.2017 20:42 (Feb 02, 2017)

Potem, ko se je včeraj dopoldan kmetijski minister mag. Dejan Židan s svojo ekipo v Benediktu udeležil enega od regijskih srečanj zadružnikov, se je popoldne pri Sv. Juriju ob Ščavnici sestal še z vodstvom Sindikata kmetov Slovenije. Sestanka so se v prisotnosti vodstva KGZS udeležili tudi predstavniki Zveze podeželske mladine Slovenije. V razpravi so v prvi vrsti govorili o odprtih vprašanjih s področja kmetijske politike, posebej pa so izpostavili pomen mladih v kmetijstvu ter ukrepe, s katerimi bi spodbujali povečanje mladih v tem poklicu. Pri tem so gostitelji ministra pozvali, da se ukrep za mlade prevzemnike pregleda in še bolj življenjsko vsebinsko dopolni, da bo cilj povečevanja deleža mladih v kmetijstvu še bolj uresničljiv.

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Oglasi

presenetite svojo boljšo polovico s čudovitim valentinovim darilom. na spletni strani mojedarilo, najdete darila za valentinovo s katerim boste razveselili svojo drago oziroma dragega. preverite celotno ponudbo valentinovih daril na spletni strani http://www.mojedarilo.com/oc/2/darila-za-valentinovo

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

ajdovo kašo lahko pripravimo kot prilogo ali pa glavno jed. ajdova kaša malinca ne vsebuje glutena, in je tako lahko prebavljiva. pri malinci je na voljo v eko pridelavi.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

new apple iphone 7plus & 6s plus 128gb gsm factory unlocked whatsapp: +14049824263   contact us through the below email for more information.   email : simoncowan983@gmail.com   whatsapp: +14049824263     apple iphone 7plus   1 year manufacturer warranty 5.5" retina hd display with 3d touch fingerprint-resistant oleophobic coating a9 chip with 64-bit ultrafast 4g lte advanced wireless new 12-megapixel isight camera 4k video recording ios 9 with touch id and apple pay

Kategorija: IP telefoni

Cena: 500 €

3039.) alternativni  načini zdravljenja

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 19.99 €

4341.) 3. stopnja

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

bi radi smučali po ugodnih cenah? potem obiščite spletno strani 1nadan, kjer lahko najdete več dnevne ponudbe za smučanje italija. celotno ponudbo preverite na 1nadan.si!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

351.)  svoboda v razvalinah

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 9.99 €

4849.) o osebnem računalku

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

5983.) bon appetit

Kategorija: Kulinarika

Cena: 9 €

6160.)  govorica telesa

Kategorija: Turistika

Cena: 13.99 €

7506.) nadaljevanje naše poti

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

živjo, jaz sem posameznik, ki zagotavlja mednarodnih posojilo. e-pošta: contact.gmfinance@gmail.com  

Kategorija: Biolekarna

Cena: 1 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj