Geza Grabar

Dopisništvo za severovzhodno Slovenijo

Prijatelji (14)
Kristijan Hrastar
Radio Zmaj
Franc Fortuna
Barbara Remec
Marinka Marinčič Jevnikar
Darja Zemljič
Dragica Heric
Alenka Naglič
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

KGZS- PRO za prašičerejo je tudi za leto 2017 podelila posebna priznanja
Kmetje nezadovoljni z izračuni odškodnin po suši 2017
Z akcijskimi cenami v maloprodaji promovirati doma pridelano hrano pač ne gre
Vitezovo olje tudi na Aninem sejmu v Višnji Gori
Klopotec tudi v Tešanovcih
Ocenjevanja kakovosti v okviru 56. sejma AGRA
Prekmurski in prleški orači so se (po)merili
Pridelovalci pšenice kličejo na pomoč državo 2.
KZ Lenart v Slovenskih goricah: Smelo za boljši jutri
Apel čebelarjev
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2018
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Kmetje nezadovoljni z izračuni odškodnin po suši 2017

Geza Grabar
20.08.2018 22:25 (pred 1 dnevi)

Ker v izračun skupne škode po lanski suši za posamezne kmetije niso bila zajeta tudi strna žita, kjer je bil po njihovem mnenju in mnenje kmetijske stroke na terenu tudi velik izpad pridelka, številni tisti, ki so prejeli negativne odločbe in da zato do odškodnin niso upravičeni, ob pomoči pristojnih območnih zavodov KGZS vlagajo pritožbe. Rok za pritožbo je 15 dni od prejema odločb s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, zato se je čas zaradi izdanih odločb v treh terminih za večino iztekel v teh dneh.

Neuradno je bilo doslej na pristojni naslovi vloženih več sto pritožb.  Če z njimi oškodovanci ne bodo uspeli, napovedujejo, bodo v  skrajnem primeru vložili celo ustavni spor.  

 Več o tem v Kmečkem glasu prihodnjo sredo, 29. avgusta.

Klopotec tudi v Tešanovcih

Geza Grabar
19.08.2018 23:01 (pred 2 dnevi)

Tukajšnje kulturno-turistično društvo Male rijtar je v t.i. tešanovskem trikotniku pri čigi v začetku kraja s smeri Moravskih Toplic včeraj pozno popoldan postavitev klopotca pripravilo že 8. po vrsti. Ob pristni domači ponudbi – pajanem krüju, na odprtem ognju pečeni slanini in koruzi, prekmurski gibanici in drugih domačih dobrotah, ter seveda hladni pijači, so program popestrili godci Vingosi Društva upokojencev Vinska Gora pri Velenju. Seveda tudi ta prireditev ni minila brez nastopa malega rijtarja ali vaškega razglašalca Janija Fartelja.

Z akcijskimi cenami v maloprodaji promovirati doma pridelano hrano pač ne gre

Geza Grabar
16.08.2018 22:43 (pred 5 dnevi)

Janez Erjavec je na čelu družbe Pomurski sejem, ki bo letos v štirih terminih pripravil šest različnih sejmov – med njimi je najpomembnejši prav kmetijsko-živilski AGRA, ki se bo začel prihodnjo soboto, že skoraj tri polna desetletja. Generacijska prenova v kmetijstvu je vodilo letošnje 56. izdaje sejma AGRA in ta se počasi dogaja tudi v tej gornjeradgonski sejemski družbi.

Čeprav ima za sabo skoraj pol stoletja delovne dobe in bi lahko že zdavnaj odšel v zasluženi pokoj, pravi, da vseh izzivov v sejemski hiši še ni uresničil. V sejemski prilogi, ki bo izšla v sredo, 22. avgusta, je razmišljal o pomenu in odnosu do doma pridelane hrane.

Vitezovo olje tudi na Aninem sejmu v Višnji Gori

Geza Grabar
15.08.2018 19:23 (pred 6 dnevi)

Tudi letošnji, že 21. Anin sejem, ki ga v starem jedru tega dolenjskega mesteca, mnogim poznanem po satirični zgodbi Josipa Jurčiča Kozlovska sodba v Višnji Gori, zadnjo nedeljo v juliju prireja tamkajšnje turistično društvo, ni minil brez ponudnika iz občine Moravske Topice. Čeprav se je na koncu s kolekcijo olj – bučnega, sončničnega in repičnega, ter slanimi praženimi bučnimi semeni, predstavila le kmetija Vitez iz Tešanovcev, se je pridih Prekmurja z dišečimi olji razlegal daleč naokoli. Mnogi so tudi vedeli povedati, da je imel ponudnik iz naše občine med najlepše aranžiranimi stojnicami, ki jih je seveda priskrbel organizator. 

Bučno olje s kmetije Vitez je eno od najbolj nagrajenih v Sloveniji, saj je doslej osvojilo že dva znaka kakovosti na Dobrotah slovenskih kmetij na Ptuju ter tudi dve zlati medalji na mednarodnem ocenjevanju Alpe-Jadran v avstrijskem Celovcu.

Ocenjevanja kakovosti v okviru 56. sejma AGRA

Geza Grabar
13.08.2018 21:45 (Aug 13, 2018)

Med najpomembnejšimi obsejemskimi dogajanji 25. avgusta začetega kmetijskega sejma AGRA v Gornji Radgoni so tudi letos mednarodna strokovna ocenjevanja kakovosti. Tudi letos so jih od maja do danes  opravili pet s področja živil, eno (embalaže) v okviru bienalnega sejma INPAK, ki sočasno vsako drugo leto poteka v okviru kmetijskega sejma.  Zadnja dva dneva pred pričetkom AGRE (23. in 24. avgusta) pa bo že po tradiciji še ocenjevanje kmetijske mehanizacije.

Splošna ocena vseh doslej opravljenih ocenjevanj je od 10- do 15-odstotno povečanje števila vzorcev, v občutnem porastu pa je tudi kakovost ocenjenih izdelkov.

Več o ocenjevanjih in rezultatih z njih v posebni sejemski prilogi, ki izide tik pred sejmom, v sredo 22. avgusta.

Prekmurski in prleški orači so se (po)merili

Geza Grabar
12.08.2018 18:58 (Aug 12, 2018)

Kmetijska občina Sv. Jurij ob Ščavnici je bila v preteklosti gostitelj niza tekmovanj v oranju.  Od regijskih do državnih. Nazadnje je bilo slednje pred tremi leti, regijsko pa spet letos. Točneje včeraj.  Na njivah Černelovih v Slaptincih se je za regijske naslove, za pokal kmetijskega sejma AGRA in za vozovnice 62. državnega tekmovanja, ki bo drugi konec tedna v septembru v Mariboru, skupaj v dveh kategorijah – plugi krajniki in obračalni plugi, pomerilo 21 oračev. Od tega so bile tri nežnejšega spola. Med orači plugov krajnikov je po lanskem premoru absolutno zmago slavil 25-letni Matej Sinic iz Puževcev, z obračalnimi plugi pa je najboljše oral Štefan Bakan iz Gradišča.

Tudi letošnje tekmovanje je potrdilo, da med redkimi izjemami tudi v tej regiji prevladujejo mladi, kar je dober obet za nadaljevanje tradicije tekmovalnega oranja. Tudi v tej regiji  se namreč zgodovina tekmovanj v oranju piše že več kot 60 let

Več v reportaži v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.  

 

 

KZ Lenart v Slovenskih goricah: Smelo za boljši jutri

Geza Grabar
10.08.2018 10:06 (Aug 10, 2018)

Gre za eno večjih splošnih kmetijskih zadrug (KZ) z 72-letno tradicijo, ki se na širšem območju Slovenskih goric in po pripojitvi zadruge Ledavski dol iz Cankove zadnjih 12 let tudi Prekmurju ukvarja praktično z vsemi dejavnostmi, ki so za kmeta – velikega in malega, ter podeželje pomembni. Tako s svojo dejavnostjo in programi KZ Lenart seže praktično do skoraj vsake kmetije. Zadruga je v fazi prestrukturiranja in uspešno sledi zastavljenim ciljem, ki v bližnji prihodnosti obetajo še stabilnejše poslovanje.

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

KZ Lenart z novo kmetijsko trgovino

Geza Grabar
08.08.2018 21:19 (Aug 08, 2018)

Danes dopoldan je v Šalovcih na Goričkem potekala krajša slovesnost, na kateri so namenu predali kmetijsko trgovino, katere najemnik je po novem Kmetijska zadruga (KZ) Lenart.

Notranji trgovinski del je na površini 108 m2, skladišče meri 113 m2 in dvorišče 300 m2, kar skupaj znese 521 m2. Kot so povedali številni govorniki – med njimi direktor in predsednik zadruge Janko Hajdinjak in Janez Rajšp, župana domače in lenarške občine Iztok Fartek in mag. Janez Kramberger ter Bogdan Štepec, direktor Zadružne zveze Slovenije, je še kako pomembno kupovati doma, saj s tem podpiraš lokalno okolje in prispevaš svoj delež, da bo trgovina uspešno poslovala.

Program so popestrile pevke Štorklja iz istoimenske enote Večgeneracijskega centra Pomurje, ki deluje tudi na ekosocialni kmetiji v Šalovcih.

Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Letos že 20. Kmečki dan

Geza Grabar
06.08.2018 20:06 (Aug 06, 2018)

Minili sta natanko dve desetletji od zanešenjaškega začetka organizacije prireditve, ki je vse od začetka promovirala kmetijstvo – njene dejavnosti in panoge, opravila, njeno pridelavo in predelavo,… Že v njeni prvi izdaji so se povezali kmetijski svetovalci KGZ Murska Sobota s tega konca Goričkega, pa goričke občine Kuzma, Cankova, Rogašovci in Grad ter Govedorejsko društvo Cankova. Pri tej enkratni prireditvi z vrsto demonstracijskih prikazov, razstav, pa tudi tekmovanj, omenjeni vztrajajo še danes. Zanimivo: kmečki dan je vselej prvo soboto v avgustu in vselej je v kraju Gornji Slaveči.

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Pridelovalci pšenice kličejo na pomoč državo 2.

Geza Grabar
05.08.2018 21:53 (Aug 05, 2018)

V prejšnji številki smo v Kmečkem glasu poročali o skupnem pozivu KGZS, Zadružne zveze Slovenije, Sindikata kmetov Slovenije in agroživilske zbornice, delujoče pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), da naj pridelovalcem zaradi slabe letine krušnih žit prisluhne država in jim v okviru svojih pristojnosti finančno pomaga.

Odziv resornega kmetijskega ministrstvu je bil zelo hiter, saj so se predstavniki omenjenih inštitucij, prisotni pa so bili tudi predstavniki Agencije RS za okolje (ARSO), že teden dni zatem sestali na ministrstvu. Minuli četrtek je pogovore z njimi v družbi sodelavca opravila Marjeta Bizjak, na ministrstvu namestnica generalne direktorice Direktorata za kmetijstvo.

 Več v sredini izdaji Kmečkega glasa.

Lan od semena do tkanine

Geza Grabar
03.08.2018 17:37 (Aug 03, 2018)

Z več kot 270 članicami najštevilčnejše in najbolj aktivno prleško društvo kmečkih žena (DKŽ) – ormoško, je tudi minuli torek pripravilo svojo osrednjo poletno prireditev. Že 11. po vrsti so namreč v društvu v sodelovanju z enoto kmetijske svetovalne službe KGZS-Zavod Ptuj, iz Ormoža, pripravile odmevno prireditev na temo lanu.

Na njivi njihove članice Marte Gregorc so namreč prizadevne članice v kraju Cerovc pri Ivanjkovcih kljub pravi poletni pripeki iz prve roke prikazale vsa opravila, povezana z lanom, industrijsko rastlino s sinje modrimi cvetovi, ki so jo nekoč za potrebe izdelovanja blaga praktično  gojili na sleherni kmetiji.

Več s prireditve v reportaži Ženske s podeželja v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.

Pridelovalci krušnih žit kličejo na pomoč državo

Geza Grabar
30.07.2018 22:21 (Jul 30, 2018)

O tem, da je za pridelovalci ozimnih žit – zlasti krušnih, pa tudi odkupovalci, zaradi količinskega, še bolj pa kakovostnega izpada sploh eno najslabših letin doslej, potrjuje tudi skupni apel KGZS, Zadružne zveze Slovenije, Sindikata kmetov Slovenije in agroživilske zbornice, delujoče v okviru Gospodarske zbornice Slovenije.

 Kot poziv, naj se na njihove težave nujno odzove države in pomaga prizadetim, ki zaradi več kot polovičnega izpada dohodka niti za jesensko setev ne bodo imeli, so namreč minuli četrtek na kmetijsko ministrstvo omenjeni naslovili poseben dopis.

Na resornem ministrstvu, niti minister, ki opravlja tekoče posle, se na pobudo še niso odzvali.

Toča klesti in klesti

Geza Grabar
29.07.2018 22:05 (Jul 29, 2018)

Skoraj ni več območja v Sloveniji, ki ga letos ne bi zajelo neurje s točo. Po majskem začetku v Prekmurju se je to nadaljevalo v obmejnem pasu z Avstrijo na apaškem koncu in na Goričkem, potem je toča klestila v Podravju, zatem na območju Črnomlja pa vse od juga države v obmejnem pasu s Hrvaško do Prlekije, zatem na Koroškem,…

Samo prejšnji teden je ledena ujma spet tolkla na Dolenjskem, in sicer v sredo v občini Šentjernej in dan zatem še v občinah Šmarješke Toplice, Škocjan, spet Šentjernej in Novo mesto. Razen v črnomaljski občini, kjer je preluknjala tudi strehe, je v ostalih predelih največ škode povzročila na poljščinah, vrtninah in v  trajnih nasadih.

Spravilo lanu in njegova predstavitev

Geza Grabar
28.07.2018 20:09 (Jul 28, 2018)

Društvo kmečkih žena (DKŽ) Ormož bo v sodelovanju s tamkajšnjo enoto kmetijske svetovalne službe KGZS-Zavod Ptuj ta torek, 31. julija s pričetkom ob 10. uri organizator tradicionalne prireditve Od semena do tkanine.

V ospredju bodo vsa opravila, povezana z lanom, rastlino, ki so jo nekoč za potrebe izdelovanja blaga gojili na sleherni kmetiji.

Priredite, ki sovpada z letom kulturne dediščine in bo že 11. po vrsti, bo na kmetiji »Pri teti Marti« v Cerovcu pri Ivanjkovcih. Vrle Prlečke jo bodo popestrile s kuhanjem kisle župe oz. prleškega piskra in delavnico izdelovanja prleške gibanice in prleških krapcev. Zapele bodo tudi Ljudske pevke iz Obreža. Hinka Hržič, na ormoški svetovalni službi odgovorna za kmečke žene in Milena Rajh, predsednica DKŽ Ormož,  sta prepričani, da bodo tudi letos pripravili družabno srečanje, kjer bodo prijetno združili s koristnim.

 

 

Ekoloških le 4,6 % vseh slovenskih kmetij

Geza Grabar
27.07.2018 22:25 (Jul 27, 2018)

V Sloveniji je bilo lani za skoraj 9 % več ekoloških kmetijskih gospodarstev kot v 2016,  površina njihovih kmetijskih zemljišč v uporabi pa je bila za 11 % večja kot leto prej. Od vseh kmetijskih gospodarstev jih je status »ekološki« imelo 4,6 %.

Kot poročajo s Statističnega urada RS, je bilo v sistem kontrole ekološkega kmetovanja minulo leto zajetih 3.635 kmetijskih gospodarstev (za 3,3 % več kot v letu 2016), od tega jih ima 3.190 že status.  Preostalo so bila kmetijska gospodarstva v preusmeritvi; število teh pa se je glede na leto 2016 zmanjšalo za 24 %. Vsa kmetijska gospodarstva v sistemu kontrole ekološkega kmetovanja so predstavljala 5,2 % vseh kmetijskih gospodarstev v Sloveniji, tista s statusom »ekološki« pa 4,6 % vseh.

 

Kljub toči in moči vrtninam na Ivancih dobro kaže

Geza Grabar
26.07.2018 21:27 (Jul 26, 2018)

Da bi na čim bolj raznolikem pedološkem in mikroklimatskem območju v državi ugotovili, kako z različnimi tehnikami obdelave tal in zdravstvenim varstvom v pridelavi priti do najboljših sort ali hibridov posameznih vrst zelenjave, Kmetijski inštitut Slovenije (KIS) kot nosilec oziroma izvajalec s partnerji po državi izvaja različne poskuse.  

V zelenjadarstvu to poteka na vrtnarskih postajah pri Novi Gorici, v Jablah, na Ptuju in že 3. leto tudi na Ivancih v Prekmurju.  Bili smo na predstavitvi slednje.

Več o tem v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Žetev za pozabiti

Geza Grabar
23.07.2018 22:14 (Jul 23, 2018)

                                                                                        

Me prav zanima, s kakšnimi besedami bodo mlinarji in peki kot člani agroživilske zbornice, ki deluje pod okriljem slovenske gospodarske, na letošnjem kmetijskem sejmu AGRA, kjer tradicionalno konec avgusta ocenjujejo žetev tekočega leta, govorili o letošnji? Tako s količinskega in kakovostnega gledišča je bila tudi za njih ena najslabših v zadnjih desetletjih, s strani pridelovalcev in zadrug pa še bolj s cenovnega. Slednjih, ki jih že nekaj let na teh modrovanjih v znak protesta, da so v tako opevani žitni verigi, ki je začela delovati z letom 2011, že vse od leta 2014 v podrejenem položaju, ni in jih gotovo tudi letos ne bo. Prepričani so namreč v svojo trditev, da je žitna veriga že leta mrtva črka na papirju. In da jih v njej zaradi ignoriranja praktično vseh njihovih predlogov za približevanje evropskim modelom odkupa več ne bo.

Več v uvodniku v sredini številki Kmečkega glasa.

Žetev se je prevesila v zaključno fazo, Mlinopek pa število kakovostnih parametrov s pet razširil še za dva nova

Geza Grabar
19.07.2018 11:42 (Jul 19, 2018)

Vreme oziroma številni deževni dnevi so poglavitni razlog, da žetev še vedno ni zaključena in traja - vključno z ječmenom, že več kot mesec dni. Dež je tudi ključni - ne pa edini razlog, da je kakovost pšenice ena najslabših doslej. Zato so zlasti mlinarji in drugi tržni odkupovalci - da bi šli na roke pridelovalcem ali pa, da bi odkupili čim več pšenice za malo denarja, objavili široko paleto kakovostnih razredov.

Murskosoboški Mlinopek, ki je prejšnja leta imel le štiri kakovostne razrede, jih je letos najprej uvedel pet, pred dnevi - ta torek, pa jih je razširil še za dodatna dva. Tako jih ima skupaj kar sedem, kar je med vsemi odkupovalci največ. V Mlinopeku, kjer so v  najboljših letih odkupili tudi 15 tisoč ton in več krušne pšenice, so znižali tudi nekatere kakovostne parametre. Tako je pšenica razreda Premium po novem že tista, ki ima hektolitrsko  maso 76 (prej 78); v tem razredu so po novem znižali tudi število padanja na 270 (prej 280, beljakovine (nad 14,8 %) in sedimentaci

Športno-turistična točka v Nemčavcih

Geza Grabar
16.07.2018 22:00 (Jul 16, 2018)

S sobotnim odprtjem večnamenskega igrišča z umetno travo, kjer je poslej na nekaj manj kot 1.500 m2 teniško in večnamensko igrišče za rokomet, košarko, odbojko in mali nogomet, so v tamkajšnjem športno-rekreacijskem centru pri vaško-gasilskem domu v tem primestnem kraju Mestne občine Murska Sobota zaokrožili izjemno ponudbo za kakovostno izvajanje športa oziroma športne rekreacije. Umetna trava tudi omogoča izvajanje športnih aktivnosti skozi vso leto, pa tudi njeno vzdrževanje bo lažje.

Sanacija nekdanjega teniškega igrišča z opečno podlago je bila del projekta, ki so ga partnerji  – krajevna skupnost, športno-rekreacijsko društvo (ŠRD) in mestna občina v javnem pozivu pridobili iz enega od ukrepov programa Lokalne akcijske skupine (LAS) Goričko 2020 in  ga financira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja - Evropa investira v podeželje. Skupna vrednost nemčavske investicije je bila nekaj manj kot 40 tisoč evrov.

Prleki potegnili Prekmurce v Muro

Geza Grabar
15.07.2018 22:17 (Jul 15, 2018)

 

Vrhunec letos že 24. srečanja med Prekmurci in Prleki – tradicionalno ga prirejajo pri postajališču za rečni brod v Krogu na prekmurski oz. Vučji vasi na prleški strani, je bilo vlečenje vrvi čez Muro. Na vsaki strani je za več kot sto metrov dolgo vrv prijelo po 25 korenjakov. Prekmurski so bili skupaj za več kot 400 kilogramov težji, kar pa ni avtomatično zadostovalo, da bi pri vlečenju zmagali.

Po dveh zaporednih zmagah so tokrat morali priznati premoč Prlekom, ki so tako skupni rezultat povedli z 11:10. Na srečanju, ki vselej poteka sredi julija, se je na obeh bregovih reke Mure zbralo blizu tri tisoč obiskovalcev.

Oglasi

konopljina smola cbd je naravni izvleček cvetov industrijske konoplje z 20 % deležem kanabidiola (cbd) in je proizvedena s sodobno metodo ekstrakcije s superkritičnim ogljikovim dioksidom, ki ohrani širok spekter kanabinoidov, terpenov, flavonoidov in drugih blagodejnih učinkovin konoplje. to je ekološko vzgojena industrijska konoplja slovenskih pridelovalcev. ker je v njej širok spekter biološko aktivnih molekul, se učinki medsebojno dopolnjujejo in pomagajo pri obnavljanju uravnoteženega delovanja endokanabinoidnega sistema. 20 % cbd + cbda (1000 mg) 1 ml konoplje smole vsebuje 200 mg kanabidiola (cbd) in kanabidiolne kisline (cbda). kanabidiol ali cbd je najbolj zastopani kanabinoid v rastlini industrijske konoplje, mogoče pa ga je najti v vršičkih vseh sort konoplje. cvetovi konoplje so ročno pobrani in naravno posušeni. v primerjavi s thc je cbd popolnoma nepsihotropna komponenta, ki učinkuje predvsem na periferno živčevje in imunski sistem,  namesto na centralno živčevje, in ne povzroča omame. znanstvene študije kažejo na potencialno terapevtsko rabo kanabidiola (cbd) pri epilepsiji, multipli sklerozi, alzheimerjevi bolezni, shizofreniji, depresiji, tesnobi, psihični nestabilnosi, rakavih obolenjih, diabetesu, vnetnih obolenjih, čezmerni teži, ščitenju živčevja, bruhanju, hepatitsu, poškodbi jeter in možganov, sepsi, alergijah in astmi. na splošno lahko rečemo, da cbd pomaga pri obnovi uravnoteženega delovanja endokanabinoidnega sistema, fiziološkega sistema, ki ima velik vpliv na delovanje možganov in je vključen v vzpostavljanju in ohranjanju zdravja ljudi.

Kategorija: Lekarna

Cena: 74 €

7707.) mravlje prihajajo - peter tremayne

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

0191.) drobec - sebastian fitzek

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 19.99 €

2587.) klatež v oklepu – colin forbes

Kategorija: Leposlovje

Cena: 12 €

4641.) svetloba mladih let - vida lasič

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5033.) jamovhrib – mihael lotrič (elegija o jamovhribu)

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

3572.) ukradeni čoln -  anton corel

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 14.99 €

3994.) sos , vancouver - arthur hailey

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 8.99 €

1427.) od ječe do ječe - jugoslovanke v kaznilnicah fašistične italije 1941 - 1944

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 10.99 €

4444.) tarzanova smrt - josef nesvadba

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5465.) reci mi sandro - janko perat

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

7307.) živa trska - kolo drugo ix knjiga

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 13.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj