Geza Grabar

Dopisništvo za severovzhodno Slovenijo

Prijatelji (14)
Dragica Heric
Marinka Marinčič Jevnikar
Uros Neudauer
Flexo Eco
Barbara Remec
Kristijan Hrastar
Alenka Naglič
Vlasta Kunej
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Na odločbe neposrednih plačil 2018 naj bi čakalo samo še okrog 250 kmetijskih gospodarstev
Pomurske kmetice so se sestale že 25.
Voda iz Mure mora na suha pomurska polja!
Apetiti Avstrijcev po slovenski zemlji so vse večji
Milan Unuk je komentiral
Panvita »Nimamo mesa iz sporne poljske klavnice!«
Panvitino poljsko meso ni oporečno
KGZ Murska Sobota: Zimska izobraževanja za kmetovalce
Nobena skrajnost ni dobra; tudi pri letinah v kmetijstvu ne
Letos na sejmišču Pomurskega sejma trije sejmi
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Apetiti Avstrijcev po slovenski zemlji so vse večji

Geza Grabar
15.02.2019 19:50 (pred 2 dnevi)

Problematika je zelo resna in – trdijo številni, že dobiva nacionalne razsežnosti. Z množičnim nakupom slovenske zemlje v obmejnem pasu s strani avstrijskih kmetov  se namreč državna meja fiktivno prestavlja vse globlje v njeno notranjost. In ne pozabimo: to je šele njihov prvi korak. Po veljavnem vrstnem redu pri nakupu prodajane zemlje je namreč kmet, katerega zemljišče, ki ga ima v lasti, meji na zemljišče, ki je naprodaj. Torej mejaši.  Čim bolj razpršeni so njihovi nakupi, toliko večja je nevarnost, da se bo njihova lastnina povečevala. In takrat Avstrijci več ne bodo navijali cen, pač pa sprejeli našim razmeram postavljeno ceno.

Po neuradnih podatkih naj bi avstrijski kmetje, ki lahko njivske in druge površine na naši, desni strani Mure s traktorji in drugimi kmetijskimi stroji dosežejo v desetih ali petnajstih minutah, že pokupili desetino vseh kmetijskih zemljišč v Apaški dolini, to je okrog 300 hektarjev. Uradni z zadnjih pet let kažejo drugo sliko.

Pravne podlage za zajezi

Pomurske kmetice so se sestale že 25.

Geza Grabar
14.02.2019 22:40 (pred 3 dnevi)

V Nedelici v občini Turnišče v Prekmurju se je danes na jubilejnem, 25. srečanju sestalo več kot 250 kmetic, ki prihajajo z 11 društev z obeh bregov reke Mure.

V pozdravnem nagovoru je eno najbolj množičnih srečanj doslej pohvalil tudi predsednik KGZS Cvetko Zupančič, ki je priznal, da toliko žena in deklet na enem mestu še ni videl.

Tistim kmeticam, ki so na lanskih Dobrotah osvojili znak kakovosti za trikrat zapored osvojeno zlato priznanje, so podelili tudi priznanja. Lani je bilo to pet kmetic. Pred družabnim delom so zbrane prisluhnile še aktualnostim na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Več v reportaži.

Na odločbe neposrednih plačil 2018 naj bi čakalo samo še okrog 250 kmetijskih gospodarstev

Geza Grabar
13.02.2019 21:51 (pred 4 dnevi)

Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agencija), ki je zadolžena za izdajo odločb in izplačila za ukrepe skupne kmetijske politike (neposredna plačila in plačila v okviru programa razvoja podeželja), odločb ni dobilo samo za 0,4 % vseh upravičencev (od skupno izdanih 56.500 zahtevkov ali 99,6 % vseh, mora Agencija – tako so nam zatrdili, izdati odločbe le še za okrog 250 zahtevkov).  Dodajajo, da pri tem ni prihajalo do nobenih posebnih zamikov. Doslej odločbe kmetijska gospodarstva v večini niso prijela zaradi specifičnih razlogov, zaradi katerih jim izdaja odločbe še ni mogoča (smrt nosilca kmetijskega gospodarstva, neurejen transakcijski račun, nezaključeni postopki dedovanja,…). »Odločbe v teh primerih Agencija izdaja sproti oz. takoj, ko so odpravljeni posamezni specifični razlogi, ki onemogočajo izdajo odločbe.«

 

Več v Kmečkem glasu.

Voda iz Mure mora na suha pomurska polja!

Geza Grabar
12.02.2019 22:00 (pred 5 dnevi)

To je bilo osnovno sporočilo ključne točke dnevnega reda delovnega srečanja s pomurskimi župani –namakanje kmetijskih površin v Pomurju, ki je v organizaciji KGZS-Zavod Murska Sobota potekal danes v Jakijevi dvorani murskosoboške območne enote Zavarovalnice Triglav.

Odziv županov na dogodku je bil sicer relativno skromen, saj se je srečanja od 27 županov oziroma županij udeležilo le devet.

Tudi Božo Dukić, tajnik Združenja za energetsko neodvisnost Slovenije (ZENS), ki podpira projekt izrabe vode iz reke Mure za kmetijske namene, je ponovil, da sta energetska in prehranska neodvisnost med seboj tesno povezana. Uroš Jarc (HSEinvest Maribor) pa je predstavil delovno verzijo oziroma osnutek 53,77 km dolge namakalne struge Mura-Mokoš-Dobel-Črnec-Ledava-Krka-Mura. Na namakalni strugi s pretokom vode 7 m3/sekundo, kar bi omogočilo namakanje 7 tisoč hektarjev kmetijskih zemljišč, naj bi bilo osem različno dolgih etapnih odsekov z okrog 15 odvzemnimi mesti.

Zlasti med župani, kjer naj bi

Prešeren v Tešanovcih je bil zopet prešeren

Geza Grabar
08.02.2019 16:11 (Feb 08, 2019)

Današnji 16. Prešernov pohod je v Tešanovce pri Moravskih Toplicah v duhu tradicije zadnjih let privabil veliko število pohodnikov od blizu in daleč. Najdlje iz okolice Nove Gorice, najštevilčnejši pa so bili pohodniki iz Višnje Gore na Dolenjskem, s katerimi so domači gasilci - eni od (so)organizatorjev tudi letošnjega pohoda (ob njih še kulturno-turistično, športno in mladinsko društvo) leta 2017 podpisali listino o prijateljstvu.  V polni pohodniški opremi jih je iz Dolenjske v prekmursko ravnico in gričevnate obronke Goričkega korake prišlo merit kar 25.

12 kilometrov dolge poti z izhodiščnima točkama pred domčim vaško-gasilskim domom in po okoliških krajih, se je skupaj udeležilo nekaj manj kot 250 pohodnikov.

Najmlajša na pohodu je bila 9-letna Melita Rus iz Višnje Gore, najmlajša med fanti 11-letni domačin Luka Valentin Grabar in 12-letni Žiga Čarni iz Moravskih Toplic; najstarejša pa Višnjanka Cilka Groznik in Martin Horvat iz sosednjih Ivancev. Oba sta letnik 1940. Dodana vre

Panvitino poljsko meso ni oporečno

Geza Grabar
07.02.2019 15:59 (Feb 07, 2019)

Kot so nam pred nekaj trenutki sporočili iz Panvite, kjer so prek nizozemskega trgovca z mesomtudi uvozili meso iz Poljske, so uradni rezultati analiz s strani Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, potrdili, da je bilo analizirano meso iz Panvitinega obrata MIR neoporečno.

Kot dodajajo, rezultati analiz potrjujejo, da Panvita sodeluje z zanesljivimi in odgovornimi dobavitelji, ki jim je na prvem mestu varnost in zdravje potrošnikov. “Hkrati potrjujejo, da naš sistem nadzora in kakovosti deluje zelo uspešno. Obljubljamo in zagotavljamo, da bomo za naše kupce še naprej proizvajali izključno najkakovostnejše in zdravstveno neoporečne izdelke, naš sistem kakovosti in nadzora pa bo vedno na najvišjem možnem nivoju. Kot podjetje, ki ključno prispeva k slovenski samooskrbi z mesom, bomo še naprej podpirali dvig proizvodnje kakovostnega slovenskega mesa,” so še zapisali v Panviti.

 

 

Panvita »Nimamo mesa iz sporne poljske klavnice!«

Geza Grabar
07.02.2019 11:18 (Feb 07, 2019)

Ker se je med domnevnimi uvozniki mesa govedine iz sporne klanice na Poljskem, kjer so klali bolno živino, meso le-te pa potem na trg EU pošiljali kot neoporečno, znašla tudi mesna predelava s klavnico MIR Panvita Gornja Radgona, so v včerajšnjem sporočilu za javnost to negirali.

Kot pravijo, so se v preteklih v medijih pojavile nepopolne in tudi netočne informacije v povezavi z inšpekcijskim pregledom govejega mesa v družbi Panvita.” Obveščamo vas, da v Panviti nimamo mesa iz sporne poljske klavnice Elkopol. Zamrznjeno meso, ki ga trenutno hranimo, je popolnoma neoporečno. Dobavil ga je zanesljiv in ugleden dobavitelj iz Danske, za kar imamo vsa ustrezna dokazila in izjave. Kljub temu zamrznjenega mesa iz te dobave nismo uporabili popolnoma nič in je v karanteni. Panvita tudi v preteklosti nikoli ni sodelovala s sporno poljsko klavnico,” sporočajo iz Panvite.  

Zagotavljajo, da  imajo vse potrebne dokumente, ki vključujejo sledljivost mesa do ušesne številke živali naprej in potrjuje

17 krav lisaste pasme nad 100 tisoč kilogramov mleka v življenjski prireji

Geza Grabar
04.02.2019 13:59 (Feb 04, 2019)

 

Po najnovejših podatkih Centralne podatkovne zbirke GOVEDO Kmetijskega inštituta Slovenije, je v življenjski proizvodnji med čistopasemskimi kravami lisaste pasme (vsaj 97 % krvi LS) 100 tisoč kg mleka v življenjski proizvodnji to uspelo osmim kravam (šest jih je z območja KGZ Murska Sobota, dve s KGZ Ptuj); med križankami, ki imajo v krvi poleg lisaste pasme od 14 do 86 % pasme rdeči holštajn (RH) ali montbeliard (MB), pa je takih krav devet (štiri z območja murskosoboškega, po dve ptujskega in kranjskega ter enega celjskega Zavoda).

Absolutna rekorderka med vsemi je krava LS Lara iz hleva Roberta Ščapa iz Turnišča v Prekmurju, ki je še aktivna in je trenutno v 12 laktacijah namolzla skoraj verjetnih 156.926 kg mleka.

 

Po državnem ocenjevanju: Jemo vse boljše pekovske izdelke

Geza Grabar
28.01.2019 20:37 (Jan 28, 2019)

Potrditev, da kruh ne naredi mora, temveč roka, so tudi rezultati nedavnega tradicionalnega ocenjevanje kruhov, peciva, keksov, testenin in slaščic, ki je letos že 19. letno potekalo pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije delujoče Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP) oziroma njena Sekcija za pekarstvo. Med 178 ocenjenimi izdelki jih je  bilo namreč z odlično kakovostjo potrjenih kar 156.

Na četrtkovi podelitvi so zlata priznanja podelili  92 vrstam kruhov, 25 pekovskega peciva, 21 finega pekovskega peciva, 10 testenin, šestim vrstam slaščic in dvema vrstama piškotov. 5-članska komisija, ki jo je tudi letos vodil dr. Tomaž Požrl (Biotehniška fakulteta Ljubljana, Oddelek za živilstvo), je tradicionalno ocenjevala zunanji videz izdelkov, lastnosti skorje in sredi­ce ter vonj in okus.  

Med najuspešnejšimi na letošnjem ocenjevanju so bili zopet v Žitu Ljubljana, ki so z matično in štirimi proizvodnimi centri oz. pekarnami osvojili kar 39 zlatih odličij (lani 34), družba D

Uspešni govedorejci

Geza Grabar
27.01.2019 21:52 (Jan 27, 2019)

Z okrog 160 člani je Rejsko društvo (RD) za lisasto pasmo Gornja Radgona med najštevilčnejši, s pestrim naborom aktivnosti pa tudi med najaktivnejšimi tovrstnimi društvi v regiji. Tam sicer deluje šest društev, dve na desnem in štiri na levem bregu Mure in so povezane v pomursko zvezo govedorejskih društev.

Na petkovem letnem zboru članov RD Gornja Radgona v Gornjih Ivanjcih so enemo od njihovih članov podelili zvonec za kravo, ki je lani namolzla več kot 100 tisoč kilogramov mleka.

Več v Kmečkem glasu.

Strojni krožek z več kot 300 člani, tudi s Hrvaške

Geza Grabar
26.01.2019 21:55 (Jan 26, 2019)

 

Zagotovo je Društvo za medsosedsko pomoč – Strojni krožek Ljutomer-Križevci, ki je bil pred 25 leti z namenom nudenja različnih strojnih storitev uporabnikom v kmetijstvu, ustanovljen med prvimi v Sloveniji, med vodilnimi na tem področju.

Ne samo po odlični organiziranosti in številu članov, ki že presega številko 300, pač pa tudi po mednarodni sestavi članov. Pet jih namreč prihaja s sosednje Hrvaške, ki imajo enake pravice (in dolžnosti), kakor člani s štirih prleških občin – Veržeja, Križevcev pri Ljutomeru, Ljutomera in Svetega Jurija ob Ščavnici. To nam je po včerajšnjem občnem zboru, 25. po vrsti, zagotovil tudi predsednik Daniel Vargazon. Po 12 letih predsedovanja je zamenjal Alojza Štuheca st., ki je še vedno zelo aktiven kot podpredsednik. Ko Vargazona pobaramo, ali nemara s tem številom niso največji strojni krožek v državi, in da niso prehiteli sorodnega v Prekmurju (SK Murska Sobota), se nasmehne, rekoč, da se raje vzdrži komentarja in tovrstne primerjave.

Več v eni

KGZ Murska Sobota: Zimska izobraževanja za kmetovalce

Geza Grabar
23.01.2019 21:18 (Jan 23, 2019)

Med številnimi izobraževanji in strokovnimi predavanji tačas Kmetijsko gozdarski zavod (Zavod) Murska Sobota kot osrednja strokovna inštitucija na področju kmetijstva in razvoja podeželja opravlja tudi obvezna 4-urna usposabljanja za potrebe izvajanja ukrepa Kmetijsko-okoljsko-podnebni plačil (KOPOP) iz Programa razvoja podeželja v finančni perspektivi EU 2014-2020. Vsakoletno usposabljanje, ki ga za kmetovalce s svojih območij izvaja tudi sedem drugih Zavodov, delujočih pod okriljem KGZS, je za kmetovalce, ki so vključeni v ukrepe KOPOP, obvezno in brezplačno.

Da  bi se tudi murskosoboški Zavod kot izvajalec usposabljanj slušateljem na terenu kar najbolj približali in se jim prilagodili, jih zanje v kar 23 terminih (od 18. 01. do 15. 03.) opravljajo na 11 različnih lokacijah, in sicer na obeh bregovih reke Mure.  

V 21 terminih so na območju KGZ Murska Sobota usposabljanja za panogo poljedelstvo oziroma so tem različno dodane še panoge govedoreja, vrtnarstvo, prašičereja, travništvo

Vincenc, prvi reznik vinske trte

Geza Grabar
22.01.2019 21:56 (Jan 22, 2019)

Danes, na dan sv. Vincencija, se po starem ljudskem izročilu, ko je zima na polovici, uradno prične z rezjo vinske trte. Tradicija veleva, da naj bi vinogradnik  že ob zori odšel v svoj vinograd in obrezal vsaj  tri trte.

Med številnimi tradicionalnimi prireditvami, vezani na ta praznik vinogradnikov, in so potekali že ob koncu minulega tedna, so ga danes, na samo vincencovo, tudi letos opravili v znamenitih svečinskih vinogradih v občini Kungota, nedaleč od Maribora. Če smo bolj natančni, letos pri Gornikovih v kraju Slatina pri Svečini. Po tradiciji so  rez opravili v vinogradu aktualne svečinske vinske kraljice. Na 37. Kmečkem prazniku konec septembra lani je bilo odločeno, da bo krono dve leti nosila Jožica Gornik. Skupaj z družino je potem tudi gostila popoldansko in večerno prireditev z degustacijo odlične žlahtne kapljice s svečinskih vinogradov.

Več v reportaži v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Janko Petrovič, direktor MZ Ptuj: »Razlogov za pretirano veselje dolgoročno ni!«

Geza Grabar
20.01.2019 21:55 (Jan 20, 2019)

Pogovarjali smo se z direktorjem Mlekarske zadruge (MZ) Ptuj, ki je z lanskimi 63,5 milijona litrov odkupljenega mleka največji zadružni odkupovalec v Sloveniji. Vsem deležnikom v mlečni verigi -  tako kmetom, usmerjenim v prirejo mleka, organizatorjem odkupa, mlekarnam in ne nazadnje tudi državi, nalil čistega vina.

Kot glavni razlog, zakaj se je prireja mleka v drugi polovici leta povsod po državi – tudi pri njih, občutno zmanjšala, pravi, da je delno to »… posledica sicer obilnega pridelka osnovne krme,  ki pa je žal precej slabe kakovosti, delno pa je posledica zelo slabih cen svežega mleka na slovenskem trgu, ki so sredi leta vplivale na zmanjšanje vlaganj v prirejo, kakor tudi v povečan trend opuščaja prireje pri manjših. pa tudi nekaterih srednjih kmetijah. Predvsem glede povprečnih cen mleka je potrebno poudariti, da Slovenija precej zaostaja za ostalimi evropskimi državami in je pretežno na repu med državami EU, kar je zelo slaba vzpodbuda za nova vlaganja v panogi in za odlo

Skupna novembrska vrednost odkupa kmetijskih pridelkov na medletni ravni nižja skoraj za četrtino

Geza Grabar
19.01.2019 20:44 (Jan 19, 2019)

Vrednost v novembru 2018 odkupljenih kmetijskih pridelkov je bila po podatkih državne statistike za skoraj 7 % nižja kot v oktobru 2018 in kar za skoraj 24 % nižja kot v novembru 2017. Poleg nižjih povprečnih cen so na to v treh skupinah – poljedelstvo, sadjarstvo in vinogradništvo ter živinoreja, vplivali tudi manjši količinski odkupi.

V skupini poljedelstvo negativnih odstopanj ni bilo. Nasprotno: letošnja novembrska vrednost je namreč bila za skoraj 9 % višja od v enakem obdobju lani. V veliki meri tudi na  račun večjih količin. Vrednost odkupljenih žit pa je bila za 19 % nižja kot v novembru 2017 (deloma zaradi manjše količine odkupljene pšenice, deloma zaradi nižje povprečne cene koruze v zrnju).

Najbolj pa je na negativni trend vplivala vrednost odkupljenega grozdja za predelavo (skupina sadjarstvo in vinogradništvo), ki je bila letos v primerjavi  z lani nižja za 18 %. »Nižja je bila predvsem zaradi nižje vrednosti odkupljenega grozdja za predelavo (ta pa je bila nižja deloma

Letos na sejmišču Pomurskega sejma trije sejmi

Geza Grabar
18.01.2019 21:41 (Jan 18, 2019)

Minulo leto si je šest sejmov  s skupaj 2.330 razstavljavci iz 32 držav v štirih terminih na sejmišču Pomurskega sema v Gornji Radgoni ogledalo skoraj 160 tisoč obiskovalcev. Gornjeradgonski sejmarji imajo tudi zaradi bienalnih sejmov, ki jih letos ne bo, in so v dveh  terminih na sporedu le trije sejmi, smele načrte.

Letos se bodo na sejmišču v Gornji Radgoni razstavljavcem in obiskovalcem sejemska vrata odprla 12. aprila, ko bosta do 14. tistega meseca potekala dva sejma – lovstva in ribištva ter aktivnosti in oddiha v naravi.

Tudi letos bo njihov osrednji in najpomembnejši sejemski dogodek 57. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, ki bo na sporedu med 24. in 29. avgustom.

 

Več v tiskani in elektronski izdaji Kmečkega glasa.Natura 2000, cokla za (ne)vzdrževanje vodotokov tudi v Spodnjem Podravju?

Geza Grabar
17.01.2019 21:58 (Jan 17, 2019)

Tudi na tradicionalnem letnem srečanju z direktorji zadrug in župani občin ali njihovih predstavnikov, ki ga KGZ Ptuj za območje svojega delovanja vsakič organizira v začetku leta, se niso mogli izogniti najbolj pereči problematiki – vzdrževanja vodotokov, zlasti stare struge reke Drave.

Kot je na današnjem dobro obiskanem srečanju izpostavil direktor zavoda Andrej Rebernišek, upravljanje z vodotoki zahteva celovito in trajnostno obravnavo vseh njenih deležnikov – od upravlavcev v vodotoki oziroma vodami, kmeti, ki s vse pogostejšim poplavljanjem kmetijskih zemljišč in posledično erozijo tal in uničevanjem poljščin nosijo največje breme,  ter okoljevarstveniki. Natura 2000, kamor so uvrščena tudi širša območja porečja reke Drave in drugih vodotokov, zlasti prvima dvema prinaša več škode kot koristi. Nihče namreč ni pričakoval, da bodo z vzdrževanjem zaraslih in zlasti struga stare reke Drave tudi prepolne gramoza in proda, poslej tako velike težave.

Je pa tudi  res, da za to niti n

Mavrica pričarala toplino poletja

Geza Grabar
16.01.2019 21:07 (Jan 16, 2019)

Člani likovne sekcije Mavrica, ki deluje pod okriljem KUD Štefan Kovač Murska Sobota in jo  v prvi vrsti sestavljajo ljubitelji čopiča in barv iz tretjega življenjskega obdobja, so  lani poleti pod naslovom Barve sivke pripravili likovno kolonijo, in sicer na polju cvetoče sivke Vide Lukač v Bakovcih pri Murski Soboti. Na to temo so izpod rok 13 posameznikov oziroma posameznic in pod mentorstvom likovnega umetnika Toplice Ignjatovića iz Rogaške Slatine  potem tudi nastala njihova dela.

Umetniki so doslej svoja na omenjeni koloniji nastala dela postavili na ogled v prostorih Galerije Mozaik v Murski Soboti, v prostorih Doma duhovnosti v Kančevcih in sedaj še v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti.  

Vlada zavrnila pobudo trgovcev o ustavni presoji zakona

Geza Grabar
14.01.2019 21:33 (Jan 14, 2019)

S prvim delovnim dnem letošnjega leta so začela veljati določila novele zakona o kmetijstvu, ki se nanašajo na nedovoljene prakse ravnanja v verigi preskrbe s hrano. Določila vsebujejo prepovedi domnevno nepoštenih poslovnih praks, ki naj bi se jih (tudi do slovenskih) do dobaviteljev hrane doslej v večini posluževali trgovci.

Kot je že ob obisku vrha kmetijskega ministrstva z ministrico dr. Aleksandro Pivec na čelu, minulo sredo v Murski Soboti dejal novi državni sekretar dr. Jože Podgoršek je z novelo zakona prepovedanih kar 23 nepoštenih poslovnih praks. 

Kot neutemeljeno je pobudo trgovcev Vlada RS že zavrnila. K temu pa je pozvala tudi Usstavno sodišče RS, kamor so  se pobudniki zahteve za oceno ustavnosti – prvopodpisani je Mercator, ob njem pa so še Engrotuš, Petrol, OMW Slovenija, Magistrat International, Proloco medico in Lojze Čop, tudi obrnili.

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

23. Vinska kraljica Slovenije je Meta Frangež

Geza Grabar
13.01.2019 21:32 (Jan 13, 2019)

V petek zvečer sta ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec in Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je tudi nosilec institucije Vinska kraljica Slovenije, v Radencih za novo slovensko vinsko kraljico okronala Meto Frangež iz Gornje Radgone.

Nova prva dama slovenskega vinskega dvora, ki prihaja iz znane vinogradniške družine, je študentka 3. letnika Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru, smeri vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo.

 Več v reportaži v sredini številki Kmečkega glasa.

Foto: arhiv Pomurskega sejma

 

Oglasi

184.) globoko in daleč -cvetko zagorski

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

3620.) laboratorijske vaje iz fizikalne kemije

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 12.99 €

2579.) veliki človek tedenska kronika o partizanski kroniki  -  alenka vogelnik

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 9.99 €

3940.) organska kemija iii - aleksandra kornhauser

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

5744.) planet čudes - nikolaj sladkov

Kategorija: Posel in ekonomija

Cena: 14.99 €

2665.) roman o knjigah - marjan rožanc

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

6369.) druščina iz šestega b - janja vidmar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

6887.) prigode demokracije - izbrani spisi clauda leforta

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9.99 €

7704.) strasti i druge pripovetke - isak baševis singer

Kategorija: Dom in vrt

Cena: 16.99 €

notranja nadzorna kamera vam omogoča, da lahko na daljavo spremljate dogajanje v vaših prostorih. zaznava tudi gibanje v prostoru in vas na to opozori. več o wifi kameri: https://www.a1.si/dodatki-za-telefone/notranja-nadzorna-wifi-kamera-a1-smart-home

Kategorija: Oprema in dodatki

Cena: Pokličite za ceno

vitamin c  najbolj pripomore k izboljšanem delovanju imunskega sistema in zato je zelo pomemben za človeško telo, da ga ima dovolj. v kolikor ga ne zaužijemo dovolj s prehrano je pomembno, da ga absorbiramo preko prehranskih dopolnil. 

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 26 €

google oglaševanje vam omogoča, da z google adwords povečate samo prodajo in obisk vaše spletne strani. skupaj analiziramo in določimo cilje pri prodaji. več o samem oglaševanju najdete na spletni strani: https://adwords.dominatus.si/google-oglasevanje

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj