Geza Grabar

Dopisništvo za severovzhodno Slovenijo

Prijatelji (13)
Kristijan Hrastar
Kmečki Glas
Vlasta Kunej
Barbara Remec
Darja Zemljič
Alen Osenjak
Flexo Eco
Uros Neudauer
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Slovenski pridelovalci sladkorne pese na Hrvaškem
Prekmurske dobrote v Moravskih Toplicah
Žetev je pred vrati
Žetev ječmena v polnem teku
KZ Lenart že 70 let povezujejo kmetovalce in potrošnike
Poletna vročina in vrtnine
Ocenjevali prekmurske špricerje
Po Pomurju spet padala toča
3. državna razstava govedi lisaste pasme
3. Izjemna državna razstava govedi lisaste pasme
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2017
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Z dr. Stanetom Klemenčičem brez dlake na jeziku

Geza Grabar
25.06.2017 13:47 (pred 7 urami)

V posebni prilogi Kmečkega glasa Maribor z okolico, ki bo izšla to sredo, 28. junija, objavljamo tudi obširni pogovor z direktorjem KGZ Maribor. Z odkritim in kritičnim sogovornikom je beseda tekla o vseh tegobah, s katerimi se sooča to eno najbolj kmetijskih območij v Sloveniji. Ob smiselnosti izvajanja letalske obrambe proti toči, shemah za omilitev škod v kmetijstvu kot posledic naravnih nesreč, usodi in pomenu vinogradniško-vinarske družbe Vinag in še o čem – tudi smiselnosti gradnji tovarne Magne na najboljših kmetijskih zemljiščih. Za pokušino le en njegov odgovor na naše vprašanje - 10 evrov za kvadratni meter, kolikor so kmetje dobili za bodoči  industrijski kompleks v Hočah, ali če to prevedemo v hektar – 100 tisoč evrov, je denar, ki sili h kapitulaciji lastnikov teh kmetijskih zemljišč. Kdaj bi s pridelki s hektarja njive na svoj račun lahko vknjižili tolikšne vsote?  

»Tukaj pogrešam stanovski ponos lastnikov zemljišč, kmetov. Je že res, da je cena privlačna in takšnega f

Razstava govedi lisaste pasme v Gornji Radgoni

Geza Grabar
24.06.2017 22:27 (pred 23 urami)

Tamkajšnje rejsko društvo za lisasto pasmo je ob praznovanju svoje 25. obletnice v  hlevih Pomurskega sejma pripravilo ocenjevalno razstavo goveje živine. 13 rejcev z območja gornjeradgonske upravne enote oziroma občin Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Apače, od koder prihaja več kot 130 njenih članov, je  petih ocenjevalnih kategorijah in razstavni kategoriji krave s teletom oziroma kolekcijo telet, na ogled postavilo 35 živali.

V kolekciji plemenskih telic je slavila telica Svila rejca Darka Trbuca iz Grabšincev (Sv. Jurij ob Ščavnici), krav prvesnic z do tri kontrole proizvodnosti krava Naša Alojza Vrzela iz Turjanskega Vrha (Radenci), krav prvesnic z zaključeno 1. laktacijo Bosa iz hleva Draga Cetla iz Spodnje Ščavnice (Gornja Radgona), krav  z zaključenima 2. laktacijama Sonne 6 AT Boruta Hamlerja iz Orehovskega Vrha (Gornja Radgona) in krav s 3. in več laktacijami Gardene 48 AT Draga Cetla.

S kakovostno pripravljenimi živalmi in vidnim rejskim napredkom z zadn

Žetev ječmena v polnem teku

Geza Grabar
23.06.2017 21:33 (pred 2 dnevi)

Čeprav so bile sprva napovedi, da bodo prvi klasi ječmena padli okrog tega konca tedna, je več kot 10 dni trajajoči vročinski val s krepko čez 30 oC  poskrbel, da se je žetev ječmena na plitvih tleh tudi v Prekmurju začela že prejšnjo nedeljo. To je eden najbolj zgodnejših terminov za žetev doslej. Tako žetev ječmena s krajšimi prekinitvami zaradi še kako potrebnega dežja, ki ohladi pregreto ozračje, zaradi sončne pripeke pa si tedaj nekoliko opomorejo tudi ožgane okopanine, traja že skoraj 10 dni. Po uradnih podatkih je letos z ozimnimi žiti v Sloveniji zasejanih 56.170 hektarji, kar je na ravni zadnjih let, so se pa drastično – za skoraj 2.800 hektarjev (na 29.619 ha), zmanjšale površine, namenjene pšenici in piri. Je pa na ta račun za desetino več površin ječmena in rži (skupaj dobrih 21 tisoč hektarjev).  

Kot vedo povedati kombajnisti – med njimi je tudi Štefan Cigüt ml. iz Noršincev pri Murski Soboti (na fotografiji),  katerega družinska kmetija z več kot 350 hektarji in 800 gov

Po Pomurju spet padala toča

Geza Grabar
22.06.2017 21:28 (pred 3 dnevi)

Tako kot pred dobrima dvema tednoma, je toča včeraj med 14.30 in 15. uro spet klestila na obeh bregovih Mure. Če se je kaj mogoče naučiti z dejstva, da jo je spet najbolj skupil obmejni pas z Avstrijo, kjer imajo naši severni sosednji organizirano branjenje proti točenosnim oblakom, bomo takšnim zgodbam letos priča še velikokrat.

Če je pred tedni ledena ujma naredila največ škode v pasu od Segovcev v Apaški dolini, čez Goričko (Večeslavci, Otovci, Gornji Petrovci, Budinci, Dolenci in Markovci), pa tudi na območju Dolinskega in v okolici Lendave, je bila tudi tokrat na udaru Apaška dolina in b ozkem pasu zahodno Goričko. Po prvih ocenah je tokratna toča naredila veliko več škode, saj naj bi bilo popolnoma uničeni posevki – zlasti buče, ozimna žita, koruza, pa tudi vrtnine na prostem, na območju okrog sto hektarjev. Skupili so jo tudi trajni nasadi, kolikor v njih že aprila pridelek ni zdesetkala pozeba. V drugem letošnjem valu je bilo najbolj prizadeto območje v okolici Apač v istoime

Ocenjevali prekmurske špricerje

Geza Grabar
21.06.2017 15:23 (pred 4 dnevi)

Društvo vinogradnikov Goričko je v sodelovanjem s kmetijsko svetovalno službo KGZ Murska Sobota v prostorih Vinogradniškega centra Goričko v Ivanovcih danes dopoldan opravila tradicionalno, 8. ocenjevanje za to najboljšo osvežilno alkoholno pijačo, ki je mešanica decilitra vina s prekmurskega vinorodnega okoliša in prav toliko mineralne vode Radenska (vrelec Petanjci).

Kot je povedal Ernest Novak, predsednik 5-članske ocenjevalne komisije,  pobudnik tudi te akcije in že več kot četrt stoletja prvi in doslej edini predsednik društva, sicer pa na murskosoboškem zavodu priznani specialist za vinogradništvo in vinarstvo, so lahko na ocenjevanju sodelovali vsi lokali iz območja Prekmurja, ki točijo vino istoimenskega vinorodnega okoliša.   

Komisija ocenjevalcev, ki so jo ob Novaku sestavljal še  Peter Pertoci (Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci), Marjan Marič (Gostilna Marič, Sebeborci), Vlado Smodiš (Izletniška kmetija Smodiš,Otovci) in Štefan Železen, gostinski delavec v poko

Poletna vročina in vrtnine

Geza Grabar
20.06.2017 13:42 (pred 5 dnevi)

Za nami je že prvi in poteka že novi vročinski val, ki vrtninam seveda ne koristi. Veliko težav imajo predvsem vrtnine v rastlinjakih; manjši volumen rastlinjaka je, večje težave lahko pričakujete, pravi Miša Pušenjak, specialistka za varstvo rastlin in ekološko pridelavo na mariborskem zavodu KGZS, in dodaja, da zoper sušo lahko na tem področju z različnimi ukrepi- v prvi vrsti so to zastirke različnih vrst, naredimo čez celo leto in ob njihovem sajenju.

Več v njenem strokovnem nasvetu v posebni regijski prilogi Kmečkega glasa, ki izide v sredo, 28. junija.

 

 

 .

 

Žetev je pred vrati

Geza Grabar
19.06.2017 22:33 (pred 6 dnevi)

Čeprav po ugodni jesenski setvi zimske razmere zaradi pomanjkanja snežne odeje in nizkih temperatur ter spomladanske zaradi pomanjkanja vlage, tudi za ozimna žita, katerih prvi klasi ječmena na lažjih tleh naj bi padli že okrog 25. junija, pšenice pa prve dni julija, niso bili idealni, so kmetje v polnem pričakovanju žetve. Napovedani vročinski val zadnjih dni bo čas žetve samo še pospešil. Čeprav o letošnji odkupni ceni (zopet) nihče noče govoriti, je znan vsaj stroškovni izračun hektarja pridelka, ki je v razponu med 160 in 180 evri.   

Tudi Perkovi  (od leve) oče Anton ter sinova Aleš in Andrej iz Spodnje Velke na skrajnem zahodu Slovenskih goric upajo na solidne pridelke. Od skupaj nekaj več kot 35 hektarjev kmetijskih zemljiščih – pol je travnikov, so na njivah ob 15 hektarjih koruze zaradi govedorejske usmerjenosti letos pšenici namenili pet hektarjev. Pravijo, da  zahvaljujoč težki strukturi tal tudi pšenici pri njih kljub nekoliko redkejšim sklopom dobro kaže. Bodo pa v Sloven

KZ Lenart že 70 let povezujejo kmetovalce in potrošnike

Geza Grabar
18.06.2017 22:03 (Jun 18, 2017)

Direktor zadruge Janko Hajdinjak pravi, da so med redkimi v Sloveniji, ki se lahko pohvalijo s kar štirimi različnimi dejavnostmi, ki so znotraj zadruge povezane v prav toliko poslovnih enot. Njihova najpomembnejša je kmetijska proizvodnja z odkupom tržnih viškov; maloprodajo s prodajo kmetijskega repromateriala vršijo v devetih oskrbnih centrih; veleprodajo z uvozom soje na debelo, zastopanjem semenskega programa NS-Seme in programom za prehrano živali Schauman; četrta njihova samostojna enota pa so franšizne trgovine in gostinstvo.

Hajdinjak, ki je razkril tudi njihovo finančno realizacijo, je dodal,  da so se prihodki zaradi borznih nihanj na svetovnem trgu  najbolj znižali na področju veleprodaje, kjer so lani skupaj ustvarili 7,7 milijona evrov prihodkov. So  pa kljub najnižjim odkupnim cenam v zadnjih letih pri odkupu kmetijskih pridelkov zaradi dobre lete in rekordnih količinskih odkupov lani zabeležili vrednostno rast, ki  skupaj znaša skoraj enkrat več kot pri veleprodaji. Tu

Slovenski pridelovalci sladkorne pese na Hrvaškem

Geza Grabar
17.06.2017 22:45 (Jun 17, 2017)

Z namenom spoznati čim več najsodobnejših praks pri pridelavi sladkorne pese, je slovensko združenje pridelovalcev te industrijske rastline sredi prejšnjega tedna pripravilo strokovno ekskurzijo na Hrvaško, v tovarno in na tamkajšnja  polja te kulture. Kot je znano, od letos 35 naših kmetov in ena delniška družba za hrvaško tovarno sladkorja Viro iz Virovitice poskusno prideluje sladkorno peso na nekaj manj kot 75 hektarjih. Da je ta poljščina spet umeščena v naš kolobar, gre zahvala ukinitvi evropskih kvot za sladkor s 30. oktobrom letos, s tem pa je tudi naši državi omogočeno, da po zaprtju ormoške sladkorne tovarna in s tem ukinitvijo nacionalnih kvot zopet brez omejitev in sankcij lahko uvrsti peso v naš kolobar. Ker se je ormoška tovarna  v skladu z reformo evropskega trga s sladkorjem leta 2007 razgradila, s tem pa so ugasnile tudi naše nacionalne kvote, po ukinitvi le-teh našim pridelovalcem ni ostalo drugega, kakor pa (začasno) pridelovati peso za znanega tujega kupca oz. tovar

Žitna veriga – kdo je pomembnejši?

Geza Grabar
16.06.2017 22:30 (Jun 16, 2017)

Besedni nastop na ponedeljkovem Dnevu pšenice, uradno še vedno koordinatorice v žitni verigi – dr. Tatjane Zagorc, čeprav ji je Komsija za odkup in prodjao žit, sestavljene iz predstavnikov Zadružne zveze Slovenije, KGZS in Sindikata kmetov Slovenije že aprila dala nezaupnico na njeno delo, in predsednikom Komisije Francem Küčanom, je bila potrditev, da v od leta 2011 uradno delujoči žitni verigi zadnja leta, še najbolj pa letos, pošteno škriplje ...

8. Radi imamo domače

Geza Grabar
15.06.2017 23:01 (Jun 15, 2017)

Z namenom dati v prodajni mreži trgovskega sistema Mercator posebno mesto oziroma na trgovskih policah poudarek tudi ponudnikom blaga iz lokalnega okolja, je promocijska akcija »najboljšega soseda« pod imenom Akademija Radi imamo domače danes potekala tudi za območje Pomurja, in sicer v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni.  Akcija maja in junija poteka v sodelovanju z Zadružno zvezo Slovenije, na tem območju pa konkretno s KZ Radgona.

Kot je bilo rečeno, bo skupaj devet priredite z namenom mreženja in neformalnemu druženju  lokalnih pridelovalcev in proizvajalcev hrane na njih v vseh slovenskih pokrajinah dobilo konkretna pojasnila in usmeritve glede postopkov in pogojev dobave, druženje pa je tudi priložnost za predstavitev primerov dobre prakse. Na ta način pa se želi Mercator še tesneje povezati z lokalnimi dobavitelji. V trgovski sistem po vsej državi jih je tačas vključenih že čez sto, ki skupaj na 900 različnih lokacijah Mercatorjeve prodajne mreže ponujajo čez 300 razli

Wolf sistem vse se za kmetijsko gradnjo

Geza Grabar
14.06.2017 21:53 (Jun 14, 2017)

Družbo WOLF SISTEM d.o.o., ki  kot hčerinska družba v stoodstotni lasti avstrijsko-nemškega koncerna WOLF SYSTEM in v Sloveniji deluje od sredine leta 2010, večina pozna po gradnji lesenih hlevov in lesenih ostrešij. Malokdo pa ve, da je poleg lesenih konstrukcij ta družba priznan izvajalec tudi kovinskih konstrukcij,  da se ukvarja z gradnjo okroglih betonskih jam oz. lagun za gnojevko ter z gradnjo stolpnih betonskih silosov, ki jih večina pozna pod imenom CO² silosi. Poznani so tudi po montažnih hišah in drugi stanovanjski gradnji.

Več v prilogi Maribor z okolico, ki bo v Kmečkem glasu izšla zadnjo junijsko številko.

Kakšno odkupno ceno za pšenico je pričakovati letos?

Geza Grabar
13.06.2017 22:39 (Jun 13, 2017)

Poznavalci pravijo, da bi lahko bili naši pridelovalci letos že zadovoljni, če bi za pšenico ob tokratni žetvi iztržili približno podobne odkupne cene kot lani. Tedaj so za tono pšenice A razreda dobili plačano od 155 do 165 €, B1 razreda od 135 do 150 €, B2 razreda od 120 do 130 € in za krmno 110 €. To je v primerjavi z letom pred tem čez palec kar za 15 do 20 % manj. Če bi za zadnji dve leti primerjali povprečni odkupni ceni – lani 138,9 €/t in leta 2015 168,3 €/t, pa je negativen  odklon 17,5-odstoten. Da o minulih letih sploh ne govorimo, saj je tedaj krušna pšenica veljala od 180 pa vse do 225 €/t.

Ker naj bi po pričakovanju Komisije za odkup in prodajo žit Slovenije bila strokovna podlaga za določitev odkupnih cen krušne pšenice analitična ocene stroškov pridelave oz. lastna cena, ki jo bo izračunal KIS, in ta naj bi ob načrtovanem povprečnem hektarskem pridelku 6 ton znašala 160 €/t (pri čemer pa okrog petinski pričakovani izpad zaradi spomladanske suše ni upoštevan), naj bi t

Dan pšenice v Rakičanu

Geza Grabar
12.06.2017 21:38 (Jun 12, 2017)

KGZ Murska Sobota, Biotehniška šola Rakičan, Kmetijski inštitut Slovenije in Skupina Panvita so bili na biotehniški šoli organizatorji tradicionalnega strokovnega posveta Dan pšenice.

Branko Virag iz skupine Panvita je govoril o pogojih pridelave v pridelovalnem obdobju 2016/2017, dr. Primož Titan iz Semenarne Ljubljana pa je spregovoril o sodobnih smernicah v žlahtnjenju pšenice.

V razpravi sta trenutno dogajanje v žitni verigi vsak s svojega gledišča predstavila direktorica Kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS in predsednik Komisije za odkup in prodajo žit Franc Küčan. Zelo nasprotujoča so si.

Sledil je ogled več kot 50 mikroposkusov pšenice, tritikale, rži, ovsa in pire na biotehniški šoli  ter približno toliko markoposkusov pšenice, ječmena in tritikale na poljih Panvite.

Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Žetev je pred vrati, žitna veriga pa razklana

Geza Grabar
11.06.2017 21:06 (Jun 11, 2017)

Ker mlinarje in peke na eni  ter organizatorje odkupa s kmeti kot pridelovalci na drugi strani loči vse globlji prepad,  jih minister, predvidoma 28. junija, (spet ) kliče na skupni sestanek. Več kot jasno je že sedaj, da bo za otipljivejše spremembe pri odkupu spet premalo časa.

Po zopet nepopolnem sestanku deležnikov v žitni verigi, ki ga je Komisija za odkup in prodajo žit (Komisija) - sestavljajo jo člani Zadružne zveze Slovenije (ZZS), KGZS in Sindikata kmetov Slovenije, sklicala minuli petek v Murski Soboti,  je jasno, da odnosi deležnikov v žitna veriga nikoli doslej niso bili na tako nizki točki. Neuradno se ga druga stran naj  ne bi udeležila zaradi v petek in soboto trajajočega Festivala odličnih pekovskih izdelkov v Ljubljani

Poskus, da bi koordinacijo dela v verigi od Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, katere direktorica je dr. Tatjana Zagorc, prevzela Komisija, je očitno naletel na odpor, saj jim dr. Zagorčeva sporoča, da "... operativnega prevzema koordinacije s s

Prekmurske dobrote v Moravskih Toplicah

Geza Grabar
10.06.2017 22:28 (Jun 10, 2017)

Tamkajšnje Terme 3000 so bile tudi letos prireditelj Festivala prekmurskih dobrot. Danes popoldan je bila obiskovalcem turističnega kompleksa in drugim gostom od blizu in daleč na voljo prekmurska kulinarika z najbolj tipično prekmursko enolončnico – bogračem in slaščico – prekmursko gibanico; na osrednjem odru v šotoru so zaplesale številne folklorne skupine, na več deset stojnicah pa so se predstavili ponudniki domačih obrti in domačih dobrot. Tudi ljubitelji starodobnih koles niso manjkali.

Festival je tudi letos pritegnil množino obiskovalcev.

Po čem bo pšenica?

Geza Grabar
09.06.2017 22:13 (Jun 09, 2017)

Trenutno je mogoče pšenico srednje kakovosti z 12,5 % beljakovin na Češkem dobiti po ceni 129 €/t FCO naloženo na kamion, kar pomeni, da ta pšenice pri nas velja največ 150 €/t. Ker je do žetve še dober mesec in marsikje praznijo skladišča, se bodo cene pšenice še nižale. Tako, da višje od lanskih že itak mizernih odkupnih cen v času žetve (A razred 155-165 €/t, B1 135-150 €/t, B2 120-130 €/t, krmna 110 €/t ali povprečna 138,9 €/t) lahko kmetje težko računajo. Po neuradnih informacijah letošnja lastna cena tone pridelka v Sloveniji znaša 171 €/t (lani glede na intenzivnost pridelave od 160-178 €/t, predlani od 166-184 €/t).

Kot glavni razlog za nizke cene poznavalci navajajo rekordne lanske letine in posledično temu tudi velike svetovne zaloge.

Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Monika Zajšek iz Zlatoličja: Kmet ni dovolj spoštovan!

Geza Grabar
08.06.2017 23:38 (Jun 08, 2017)

»Naj človek pol sveta obteče, najboljši kruh doma se peče…Kot mati treh šolarjev sem silno hvaležna, da se še vedno zavedamo pomena tega pregovora, saj je nedavno  tega z njim prišla iz šole hči in povedala, da so v šoli pekli kruh. Bila je silno ponosna, kajti učiteljica jim je povedala, da kruh ne zraste na polici v trgovini, ampak se vse začne z delom na njivi… Zato se sprašujem, kjer zavest naše družbe izgubi bistvo in cilj kmetovanja, ko pa na drugi strani brez hrane ni preživetja… Sama na kmetiji živim 15 let in v tem času je naša kmetija preživela že marsikaj, kot marsikatera druga. Kot veste, smo imelo zelo velike poplave, iz katerih smo se le s težavo izvlekli, vendar sem danes  kljub grenkim sledem, ki so jih pustile, trdno prepričana, da so med nami kmete, kmete občine Starše, spletle prijateljske vezi in verjamem, da so te vezi danes močnejše, kot so bile kdajkoli prej. V tem prepričanju smo tudi ustanovili naše združenje (Združenje kmetic in kmetov Starše, op.a.).

Kot ve

Platinasta medalja za Ormožane na Decanterju

Geza Grabar
07.06.2017 19:13 (Jun 07, 2017)

V ormoški vinski kleti Puklavec Family Wines se lahko tudi letos pohvalijo z lepo bero medalj z enega najuglednejših in največjih mednarodnih vinskih ocenjevanj Decanter World Wine Awards 2017, ki vsako leto poteka v Londonu. Njihova vina so jim letos prinesla osem žlahtnih priznanj – štiri bronaste, tri srebrne in eno platinasto. Slednjo so dobili za vino šipon 2015 z nove linije Seven Numbers Furmint. Po 100-točkovnem sistemu je bilo ocenjeno s 95 točkami. S tem so prejeli naziv »Best Slovenian White« (»najboljše slovensko belo vino«). To je za klet prvo tovrstno priznanje.

Gre za vino iz nove ekskluzivne linije, ki je bila na trgu predstavljena pred kratkim in je namenjena vrhunskim gastronomskim užitkom.  

Letos je 219 mednarodnih strokovnjakov na Decanterju ocenilo rekordnih 17.263 vzorcev vin.

19. Dan polja Agrosaat pri Kranjčevih

Geza Grabar
06.06.2017 21:28 (Jun 06, 2017)

Semenarska hišaa Agrosaat je na kmetiji Štefana Kranjca iz Martjancev pri Murski Soboti pripravila tradicionalni Dan polja za območje Pomurja, namenjen ozimnim žitom.  

V neposredni bližini Nemčavcev pri Murski Soboti, kjer prevladujejo težka tla, je bilo tudi letos na ogled devet sort kakovostnih ozimnih krušnih žit iz njihove ponudbe. Vse so bile pšenice: Izalco, Renan, Energo, Bernstain, Kerubino, Johnny, Sofru, Alixan in ena, ki je še v prizkušanju. Sorta Alixan je bila ob standardnem tretiranju v enem markoposkusu tretirana tudi s pripravkom Signal proti talnim škodljivcem strunam. Rečeno je bilo še, da so si ozimna žita  kljub suši dobro opomogla in da naj bi bila  na račun tudi do tretjine nižjega pridelka višja njegova kakovost. Obeti v zvezi z letošnjo odkupno ceno pa da niso spodbudni in bodo kmtje zadovoljni že, če se bodo približali lanskim (zelo mizernim) cenam.

Spomnimo: lani je A kakovostni razred pšence veljal od 155-165 €/t, B1 135-150 €/t, B2 120-130 €/t, krmna 110 €

Oglasi

684.) czd

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

7539.) veliki ugankarski priročnik

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 50 €

5941.) kontni načrt

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

7568.) anglešia s 2000 1 stopnja

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 24.99 €

1414.) diamantna dinastija

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2469.) o ljubezni

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2626.) veliki petek

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

4773.) kaj delaš , dajnomir?

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 14.99 €

imate spletno stran za katero bi želeli, da se uvršča višje v iskalniku google.si in si povečali obisk spletne strani? potem je optimizacija spletnih strani prava izbira za vas. v članku na spletni strani računalniške novice si lahko preberete več o optimizaciji in podjetju dominatus, ki jo izvaja!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

iščete novo destinacijo za vaše počitnice in bi radi čim prej pobegnili iz dolgočasnega vsakdana? v agenciji potuj nekam smo za vas pripravili super ponudbo last minute izletov in potovanj. preverite ponudbo: https://www.potujnekam.com/last-minute

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

naravna tinktura iz ekološko pridelanega čemaža. na spletni strani malinca.si jo dobite že za 6,99 € za 50 ml.

Kategorija: Storitve

Cena: 6.99 €

vas zanima kaj vse zastavljalnica vzame v zakup? to so izdelki iz žlahtnih kovin, vredni kamni, pametni telefoni, ure, gradbena oprema, avtomobili, motorji ... stvari, ki jih lahko zastavite je zares veliko. vse informacije si oglejte na spletni strani podjetja spletna-zastavljalnica.net!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj