Geza Grabar

Dopisništvo za severovzhodno Slovenijo

Prijatelji (14)
Alen Osenjak
Marinka Marinčič Jevnikar
Barbara Remec
Alenka Naglič
Uros Neudauer
Dragica Heric
Flexo Eco
Vlasta Kunej
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Prihodnji teden prašičji pitanci že po 1,87 €/kg za tople polovice
Bodo znali prašičerejci izkoristiti svojih pet minut?
Ob kovinskih palicah tudi naboji v koruzi
Umrl je dr. Alojz Slavič
Kmetijski svetovalci kot vezni člen med stroko in rejci
Sončnice dobro, oljne buče slabo
Česa smo največ pojedli in koliko samooskrbni smo?
Odkupno ceno koruze objavila tudi Panvita
Ema, Luka in sladkorne pese
Prašičerejci lažje dihajo
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
November 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Ema, Luka in sladkorne pese

Geza Grabar
21.11.2019 20:10 (pred 11 urami)

 

Potrditev, da je za kmeti ena (naj)boljših letin, so tudi odlični pridelki sladkorne pese. Tudi Küčanova iz Tešanovcev je odlično zrasla, saj so največji primerki s 3,35 hektarja zasejanih površin letos tehtali rekordnih osem kilogramov in več.

Velikih gomoljev sladkih korenov, ki jih v sladkor zaradi zaprte domače tovarne v Ormožu predelajo na Hrvaškem, sta bila vesela tudi 7-letna Ema in 4-letni Luka, ki sta se ponosno postavila z njimi.

Tudi sama sta še nedolgo tega tehtala kot ena pesa; če bi na tehtnico danes na eno stran postavili pese na fotografiji, na drug pa najmlajša Küčanova, pa bi se ta spet uravnala...

Ob kovinskih palicah tudi naboji v koruzi

Geza Grabar
20.11.2019 22:38 (pred 1 dnevi)

Tako zamaskirani so bili naboji.

Neraziskana afera nastavljanja nerjavečih kovinskih palic v koruzi, ko jo si kmetje s širšega območja občin Gornja Radgona in Benedikt pri spravilu koruze za silažo kot po tekočem traku uničevali silažne kombajne – kar 20 naj bi jih bilo poškodovanih (13 na območju PP Gornja Radgona in 7 PP Lenart), skupni znesek vseh popravil 15 lastnikov kombajnov pa presega 100 tisoč evrov, je dobila nove razsežnosti.

Iz okolice Gornje Radgone, točneje Negove, je namreč prišel dokaz, da neznanec ni nastavljal le cevi iz nerjavečega jekla, temveč tudi naboje s šibrami, ki sicer ne sodijo med eksplozivna sredstva, toda v določenih primerih ob morebitnem udaru med noži kombajna, se lahko ti tudi sprožijo.

Tudi naboje so našli na koruzni njivi mladega kmeta Aljaža Bratuše iz Negove, ki si je letos zato kar dvakrat poškodoval kombajn. Sam je bil tovrstni nevarnosti prvič izpostavljen že pred štirimi leti, letos pa so kovinske palice našli tudi na njivah s koruzo, ki j

Bodo znali prašičerejci izkoristiti svojih pet minut?

Geza Grabar
18.11.2019 14:38 (pred 4 dnevi)

Kako hitro posledice kot spremembe dejstev na globalni ravni  prašičereje čutimo tudi pri nas kot zelo mali ekonomiji obsega, je pokazal izbruh afriške prašičje kuge  na Kitajskem in stagnacija prireje v tej panogi v EU.  

Številna dejstva potrjujejo, kako velik vpliv ima ta država na panogo prašičereje ma svetu. Tako velik, da lahko celotne razmere v njej v zelo kratkem času dobesedno obrne na glavo!

 Še pred devetimi meseci so tudi slovenski prašičerejci  zmajali z glavo, kako bodo preživeli v tržnih pogojih, ki so vladali tedaj. Le nekaj mesecev pozneje z glavo zmajujejo naši mesarji, saj za surovine plačujejo bistveno več kot njihova konkurenca čez mejo.  Oboji so imeli oziroma imajo še kako prav! A bo za stabilizacijo razmer nekaj potrebno narediti.

Sedaj, v času resnične konjunkture v panogi, ni boljšega trenutka za konkretne korake v smeri dviga prašičereje iz njenega dna.

Če je verjeti napovedim, bodo takšne cenovne razmere na globalnem trgu vladale še nekaj časa. Zato kuga n

Prihodnji teden prašičji pitanci že po 1,87 €/kg za tople polovice

Geza Grabar
15.11.2019 23:59 (pred 6 dnevi)

S ponedeljkom, 18. novembrom bodobo na avstrijski borzi Steirerfleish, s katere cene za prodajo uporabljamo tudi pri nas, za odkup treh katagorij prašičev v veljavo stopile nove odupne cene. 

Te bodo tako visoke, kot doslej še niso bile. Glaven krivec za to je povečano popraševanje po svinjini zaradi pojava virusne bolezni afriške prašičje kuge. To je najbolj očitno na Kitajsem, ki je bila pred pojavom bolezni s 54 milijnov ton svinjine največja pridelovalka svinjine na svetu, z nekaj več kot 60 milijoni ton pa tudi porabnica.

Za 47. teden (18. do 24. novenbra) velja tudi višja cena za odslužene plemenske svinje, katerih kilogram žive teže bo po novem veljal 1,55 €, cena kilograma mladih pujskov pa trenutno še ni znana. 

Mnogi se sprašujejo, če je to v cenovnem smislu nebo. Poznavalci pravijo, da še zdaleč ne.

Česa smo največ pojedli in koliko samooskrbni smo?

Geza Grabar
13.11.2019 21:17 (Nov 13, 2019)

 

Zanimivo je pogledati v podatke o potrošnji kmetijskih pridelkov in drugih živil, ki jih je za leto 2018 kot dokončne objavil Statistični urad Republike Slovenije.

Kot poročajo, je lani prebivalec Slovenije za prehrano najpogosteje posegel po žitih, saj jih je skupaj pojedel za 123 kg, zelenjave pa 111 kg. Pojedel je tudi 93 kg mesa, 88 kg svežega sadja, 67 kg krompirja, 11 kg jajc, 5 kg riža in 1 kg medu. Kot pravijo statistiki, se je v primerjavi z letom 2017 potrošnja na prebivalca nekoliko povečala pri sadju, žitih in medu, pri ostalih skupinah kmetijskih proizvodov pa se je nekoliko zmanjšala.

Domača proizvodnja žit je v opazovanem letu dosegla skoraj 600.000 ton, oz. za 9 % več kot v prejšnjem letu, domača potrošnja pa se je nekoliko zmanjšala in dosegla okrog 860.000 ton.  

Skupna proizvodnja sadja je lani dosegla nekaj več kot 190 tisoč ton in je bila zaradi ugodnejših vremenskih razmer skoraj petkrat večja kot v prejšnjem letu. Domača potrošnja se je v primerjavi s prejšnji

Prašičerejci lažje dihajo

Geza Grabar
12.11.2019 22:02 (Nov 12, 2019)

Že vse od konca letošnjega marca so odkupne cene za prašičje pitance zelo ugodne, saj se te gibajo najmanj v območju 1,70 € za kilogram tople polovice pri standardni, 58-odstotni mesnatosti. Torej dosegajo vsaj lastno ceno, ki po nekaterih kalkulacijah znaša prav 1,70 €.

Že od 33. tedna ali 8. avgusta naprej pa so cene nespremenjene in znašajo za že omenjeno kakovost za kilogram 1,83 €. To so sicer avstrijske borzne cene Steirerfleisch, na katere se sklicujejo tudi naši odkupovalci in mesarji. Sedaj, ko so cene visoke, ki se najraje po tistih, ki bi jih prikrojili po svojem ključu.  

Če denimo rejci pri svojih prašičih dosežejo mesnatost 62 %, kar pri boljših rejcih ni izjema, pač pa bolj pravilo, Danilo Rihtarič, direktor KZ Radgona, pravi, da rejci presežejo odkupno ceno 2 €/kg.

KZ Radgona je lani odkupila dobrih 35 tisoč prašičev pitancev, kar je največ med zadrugami; od tega je 95 % svojega odkupa prašičev prodala domačim klavnicam, ostalo avstrijskim.

Več o trenutnih razmera

Spravilo sladkorne pese se končuje

Geza Grabar
10.11.2019 20:26 (Nov 10, 2019)

Po krajši prekinitvi zaradi višje sile se nadaljuje spravilo sladkorne pese, ki naj bi se predvidoma končala do 20. novembra. Od skupaj dobrih 170 hektarjev, kolikor jo je 45 pridelovalcev (med njimi je tudi ena gospodarska družba, Jeruzalem SAT Ormož) zasejalo letos, tačas spravilo poteka z zadnjega pridelovalnega območja v SV Sloveniji, Prekmurja. Tu je po nekaterih podatkih zasejano okrog 60 hektarjev te kulture.

Mag. Vladimir Hunjadi, tajnik interesnega Združenja pridelovalcev sladkorne pese Slovenije in specializirane zadruge za njeno pridelavo -  Kooperative Kristal z.o.o, pravi, da je sicer o količinskem in kakovostnem izplenu letošnje letine preuranjeno govoriti, a so občutki zelo dobri.

Več v tiskani izdaji Kmečki glas. 

Kmetijski svetovalci kot vezni člen med stroko in rejci

Geza Grabar
09.11.2019 19:37 (Nov 09, 2019)

Z rdečo nitjo pomena neoviranega prenosa znanja in inovacij iz teorije v prakso se je včeraj v Radencih končano 28. mednarodno znanstveni simpozij o prehrani domačih živali.

Marta Hrustel Majcen s kmetijskega ministrstva je med drugim poudarila, da je mogoče s kakovostno in uravnoteženo prehrano pri gospodarski reji živali na kratki rok doseči tudi do 30 % večji ekonomski učinek; na dolgi rok pa jo je mogoče tega iskati zgolj v selekciji. Zato je pomembno, da se tega vsi – stroka in  rejci, zavedajo, je dejala, saj v primeru njenega pogroma poti nazaj ni. Hrustelj Majcnova je še opozorila na nujnost, da se morajo domače strokovne organizacije v selekciji z namenom, da bodo te kos mednarodnim izzivom, okrepiti. Povedala je še, da bodo s prihodnjim letom v smislu zaščite zdravja čred gospodarske reje živali pri nas stopili v veljavo biovarnostni ukrepi.

Na korelacijo med urejenostjo krajine in govedorejo je opozoril Cvetko Zupančič, predsednik KGZS, saj je prepričan, da na to slednja vpl

Stroka: dobri pridelovalni pogoji

Geza Grabar
07.11.2019 19:27 (Nov 07, 2019)

Ob robu letošnje letine poznih poljščin je Draga Zadravec, specialistka za poljedelstvo na KGZS-Zavod Maribor, dejala, da so - razen hladnega maja in poletnih ujm z močnimi škodami zaradi toče na posameznih območjih, vremenski pogoji pridelave dobri. Temu primerni sp bočo tudi pridelki. »Pri zorenju koruze za zrnje je nekaj nevarnosti bilo v začetku oktobra, ko so se zaradi močnejših padavin na storžih začele pojavljati fuzariozne plesni. Ker je v nadaljevanju sledilo obdobje suhega in toplega vremena, se je stanje na terenu umirilo,« pojasnjuje in dodaja,  da se letina 2019 glede pridelkov in vlage za koruzo uvršča med bolj ugodna leta.

Vodja ptujske izpostave Javne službe za kmetijsko svetovanje KGZ Ptuj Ivan Brodnjak se prav tako strinja, da je bila letina, če izvzamemo točo,  gotovo ena naj boljših, če ne rekordnih, tako po pridelku žit kot koruze in sladkorne pese.

Pri proizvodnji se vidi napredek v tehnologiji pri pridelovalcih, meni. Pšenice je bilo, pravi,  letos odkupljene p

28. Zadravčevo-Erjavčevi dnevi

Geza Grabar
06.11.2019 09:05 (Nov 06, 2019)

KGZS in njen zavod v Murski Soboti sta organizatorja mednarodnega znanstvenega posvetovanja o prehrani domačih živali, ki se začenja jutri in bo trajal še v petek. 

Predstavljeni bodo najnovejši znanstveni dosežki s teka področja, pa tudi genetike in selekcije pri gospodarski reji govedi za mleko in meso, prašičev, drobnice, perutnine in kuncev. 

V znanstvenih prispevkih bodo sodelovali strokovnjaki vseh dveh slovenskih kmetijskih fakultet, veterinarske, Kmetijskega inštituta Slovenije, KGZS in njenih zavodov, iz tujine pa iz Avstrije, Nemčije, Hrvaške, Srbije in Madžarske. 

Več bomo poročali v sredini številki v Kmečkem glasu.

Stare sorte jabolk in hrušk na ogled

Geza Grabar
03.11.2019 20:54 (Nov 03, 2019)

Sadjarsko društvo Pomurja je tudi letos pripravilo razstavo starih sort jabolk in hrušk. Tudi tokrat so se odločili za prostore sadjarske kmetije Smodiš v Otovcih, na ogled pa so postavili več kot 50 različnih sort plodov ne samo omenjenih dveh sadnih vrt, pač pa tudi kutin in nešpelj. Na ogled so tudi sorte jablk, ki so odporne ne škrlup, zato jih ni potrebno špricati.

Razstava bo na ogled do 10. novembra in tudi letos sovpada s praznikom matične občine Puconci. Tako kot vsa leta doslej, je tudi letos imel vse niti pri pripravi, zbiranju plodov in postavitvi razstave dolgoletni predsednik društva Vlado Smodiš, katerega veseli, da razstava med obiskovalci od blizu in daleč dobiva vse večji pomen.

Tokratna razstava je že 27. po vrsti. 

Jabolk in hrušk je letos manj

Geza Grabar
31.10.2019 19:34 (Oct 31, 2019)

Po lanski izjemni sadni letini so pridelki v intenzivnih sadovnjakih skromnejši. Po začasnih podatkih SURS (nanašali so se na stanje 5. septembra) naj bi slovenski sadjarji letos v intenzivnih sadovnjakih natrgali za 32 % manj jabolk kot v rekordnem letu 2018. Skupni količinski pridelek jabolk naj bi bil okoli 58.700 ton. Povprečni pričakovani pridelek jabolk naj bi bil 25,9 t/ha in naj bi bil primerljiv s povprečnim pridelkom zadnjih desetih let (25,5 t/ha), čeprav je to za skoraj 30 % manj kot v prejšnjem letu. Pridelek jabolk je zmanjšalo slabo vreme z veliko dežja in  nizkimi temperaturami v času cvetenja, ponekod je bila tudi pozeba.

Podobna situacija kot pri jabolkih je bila tudi v intenzivnih nasadih hrušk. Skupni letošnji pridelek hrušk v intenzivnih nasadih naj bi po napovedih tehtal okoli 3.200 ton. Pričakovani povprečni pridelek naj bi bil za 10 % nižji od desetletnega povprečja; znašal naj bi 14,8 t/ha.

Tudi letina jabolk v ekstenzivnih sadovnjakih je slaba. Povprečni pride

Sončnice dobro, oljne buče slabo

Geza Grabar
31.10.2019 19:29 (Oct 31, 2019)

Kot poroča državna statistika – Statistični urad RS, so bile sončnice letos posejane na skoraj 350 hektarjih, kar je precej večja površina, kot jim je bila namenjena v letu 2018 (za 21 %).

Zato se pričakuje tudi nekoliko večji skupni količinski pridelek; tehtal naj bi približno 900 ton (to je 13 % več kot v prejšnjem letu). Pričakovani povprečni pridelek naj bi znašal 2,6 tone na hektar, kar je za 14 % več od povprečnega pridelka zadnjih desetih let.

Skupna količina suhega semena buč za olje pa naj bi po oceni z začetka septembra znašala približno 2.000 ton, kar pa je skoraj 30 % manj kot v letu 2018. Povprečni pridelek suhega semena buč naj bi bil 0,6 tone na hektar, kar je enako povprečju zadnjih desetih let. Pridelavi soje je bilo namenjenih približno 1.500 hektarjev kmetijske površine ali skoraj 18 % manj kot v letu 2018. Pridelek soje naj bi tehtal skoraj 4.000 ton (2,7 t/ha), kar je za 26 % manj kot v prejšnjem letu.

Letina koruze podobna lanski, a za približno 5 % manjša

Geza Grabar
30.10.2019 18:53 (Oct 30, 2019)

Kot smo že poročali, to pa je nedavno potrdil tudi Statistični urad Republike Slovenije, so bili letos pridelovalni pogoji za koruzo, ki velja za najbolj razširjeno kmetijsko kulturo pri nas,  tudi v letu 2019 dobri.

Po trenutnih podatkih (o pridelkih po stanju 5. septembra) – dokončni bodo objavljeni marca prihodnje leto, je bila letos koruza posejana na 67.410 hektarjih kmetijskih površin. 60 % teh površin ali 38.800 hektarjev je bilo posejanih s koruzo za zrnje, katerih pridelek naj bi tehtal približno 353.500 ton, kar je približno toliko kot v letu 2018. Pričakovani povprečni pridelek naj bi bil 9,1 tone na hektar, kar je sicer za 4 % manj kot v letu 2018, hkrati pa za 12 % več od povprečja zadnjih desetih let.

Količinski pridelek silažne koruze (okoli 1,347.000 ton) naj bi bil prav tako nekoliko manjši kot v letu 2018 (za skoraj 6 %), povprečni pridelek (47,1 tone na hektar) pa naj bi bil približno tak kot v prejšnjem letu.     

70 let KZ Radgona

Geza Grabar
27.10.2019 20:35 (Oct 27, 2019)

Včeraj je v Spodnjih Ivanjcih potekala slovesnost ob jubileju gornjeradgonske zadruge, ki ima 228 članov in je imela v letu 2018 skoraj 28 milijoni evrov prihodkov. Med številnimi je zbrane nagovorila tudi kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec.

				Ministrica dr. Aleksandra Pivec

Ministrica dr. Aleksandra Pivec

Skupaj s predsednikom Sašom Pečkom je med drugim podelila priznanja zadruge. Za nakup kmetijskega repromateriala in za različne oblike kmetijske proizvodnje v letu 2018 so jih prejele: za prirejo mleka družina Vrzel (Turjanski Vrh), za vzrejo pujskov kmetija Mlinarič (Ptujska cesta), za pitanje prašičev kmetija Fujs (Spodnja Ščavnica), za pitanje goveda kmetija Valner (Benedikt), za oddajo grozdja kmetija Ploj (Pogled), za oddajo žitaric in pitanje prašičev v zaključenem krogu Fras (Lešane), za zaključeno rejo govedi kmetija Cetl (Spodnja Ščavnica).  Za dolgoletno članstvo v zadrugi pa so jih prejeli tisti, ki so ji zvesti od leta 1992 (zadruga se je uskladila z Zakonom o zadrugah), so stari več kot 85 l

Dva jubileja Pioneera Slovenija: 20. dan koruze in 25 let na našem trgu

Geza Grabar
25.10.2019 10:29 (Oct 25, 2019)

Jubilejni osrednji slovenski dan koruze te vodilne svetovne semenske hiše, ki ima na področju koruze in še nekaterih drugih poljščin  (soje, ozimne oljne ogrščice, lucerne, sončnic in sirka) tudi pri nas največji tržni delež, je bil na kmetiji Branka Klemenčiča v Novi vasi pri Ptuju.

Tradicionalno letno srečanje pridelovalcev z okrog 65 tisoč hektarjev te pri nas najbolj razširjene poljščine, stroke in drugih gostov je minilo v znamenju rekordov: izjemnega obiska, rekordnih pridelkov in s 26 Celzijevih stopinj tudi rekordno toplega vremena.

Pa tudi 25. obletnice prisotnosti ponudbe Pioneera v Sloveniji.

Več v reportaži.

Kmetijska ministrica v Halozah

Geza Grabar
21.10.2019 10:18 (Oct 21, 2019)

Ta s sosednjo Hrvaško obmejni gričevnat svet med Dravo in Dravinjo je minulo soboto obiskala na povabilo Interesne zveze haloških občin in KGZS-Zavod Ptuj. Namen njenega obiska je bil seznanitev z možnostmi za razvoj, odprtimi vprašanji tamkajšnjih kmetov in vinogradnikov; pa tudi o zaključkih, ki jih je pripravila delovna skupina za razvoj Haloz. Veliko pozornosti pa je bilo namenjeno tudi  reformi Skupne kmetijske politike v naslednjem programskem obdobju.

Ministrica si je ogledala tudi primere dobrih praks ter v Žetalah sodelovala na okrogli mizi na temo Kmetovanje in turizem v Halozah.

Med drugim je dejala, da imajo Haloze izjemne priložnosti za kmetijstvo in turizem, zato ne vidi razloga, da ne bi v tem pogledu postale biser.

 

Kakšna setev, takšna žetev

Geza Grabar
20.10.2019 15:26 (Oct 20, 2019)

Po vremenu sodeč je za nami odlična jesenska setev, vendar temu sploh ni tako. Suho in (pre)toplo vreme zaznamuje letošnjo jesen, ki pod vprašaj postavlja tako uspešnost vzpostavitve kapilarnega vzpona pri pripravi zemlje za setev in s tem vznika ozimin, veliko verjetnost pojava in razvoja bolezni z glivičnimi okužbami na njih, ekspanzijo talnih škodljivcev,…

Kmetje in drugi pridelovalci so tačas v večini že zaključili z jesensko setvijo strnih žit. Vsi lahko upamo, da bo v bližnji prihodnosti napočil čas prepotrebnih jesenskih padavin, saj teh izdatno v severovzhodni Sloveniji ni bilo že od avgusta in je padavinska bilanca dolgoletnega povprečja krepko negativna. Sicer pa si ne gre zatiskati oči, da je vse to, kar se dogaja z vremenom tudi pri nas posledica klimatskih sprememb.

Če je denimo danes, 20. oktobra v Murski Soboti 24 oC, bi »prenesene« temperature na poletne mesece čez palec ocenjeno krepko presegle 45 oC. To pa so v naši kmetijski pridelavi izjemni ekstremi.  

Žetev koruze v zadnjih izdihljajih

Geza Grabar
18.10.2019 22:10 (Oct 18, 2019)

Čeprav je bila letošnja žetev koruza ena daljaših v zadnjih letih - kljub suhemu septembru in oktobro je sicer ta pokela nemoteno, a s spravilom koruzev v zrnju zaradi začetne visoke vlade pridelovalci nisi hiteli. Odkupne cene se med spravilom ostale na začetni ravni, to je 85 €  po toni ob 25-odstotni vlažnosti zrnja. 

Ker so med žetvijo pri večini odkupovalcev postali odkupni prostori prepolnani, je bil nekaj časa  odkup celo omejen ali celo blokiran. Tudi v Panviti, kjer predvidevajo skupni odkup blizu 30 tisoč ton, od tega več kot polovici količin od pogodbenih in drugih pridelovalcev, odtalo pa v okviru lastne poljedelske pridelave na okrog 1.250 hektarjih, so bili odkup primorani omejiti; po besedah direktorja odvisne družbe Kmetijstvo Branka Viraga pa ga niso nikoli prekinili. Prednost pri odkupu imajo pri njih zadnje tedne pač pogodbeni pridelovalci. Virag še pravi, da so odkupljene količine ob letošnji žetvi korue že v tem trenutku presegle lanske količinske vrednosti.

Kot sm

20. Martinov pohod

Geza Grabar
17.10.2019 19:51 (Oct 17, 2019)

Vse je nared za izvedbo jubilejnega pohoda, ki bo na martinovo soboto, 9. novembra na relaciji Martjanci-Moravske Toplice-Martjanci.

Organizator pohoda sta Turistično-informacijski center Moravske Toplice in Turistično društvo Martin iz Martjancev, med partnerji pa tudi Občina Moravske Toplice; štart ob 9.30 pa bo v športnem parku slednjega. Pohodniki se bodo lahko karavani pridružili tudi pred hotelom Vivat v Moravskih Toplicah.

Štartna in 10 € za otroke in 6 € za odrasle vključuje okrepčila ob poti in topel obrok na koncu, zabavni del s krstom mošta, spominček, uvrstitev v žrebanje za nagrade in sladko presenečenje.

Med drugim tudi lesen Martinov sodček z odličnim vinom, vikend paket za eno osebo v Termah Vivat, 3-dnevno bivanje (2 noči) za 4 osebe v apartmajih Sonček 11 v Moravskih Toplicah, pet martinovih darilnih košar. 

Oglasi

pozdravljeni sem gospa teodora andreea, podjetnica nafte, ki ponuja posojila v obsegu [5000 € -1.000.000 €] posameznikom in podjetja v finančnih težavah z obrestno mero 2%. brez jamstva in hipoteke. za razliko od nekaterih podjetij sem specializirana samo za posojila podjetja, osebna posojila, refinancirajte svoje dejavnost, posojilo za nepremičnine, kar pomeni, da svojim strankam izkažem spoštovanje, vljudnost in storitev, ki si jih zaslužijo. kot posojilodajalec pooblaščen in odobren, s skoraj desetletjem izkušenj. po intervjuju z enim od mojih finančnih svetovalcev smo se odločili, da bomo dali posojila za pomoč posameznikom, ki moj e-naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 25000 €

        pozdravljeni sem poseben belgijski državljan, mednarodne finance v banki izkoristim vaš e-poštni naslov, da vas obvestim, da odobrim posojila fizičnim osebam z obrestno mero 2% v obdobju po vaši izbiri. od 5.000 € do 9000.000 € se vračilo začne 2 meseca po nakazilo na vaš bančni račun se izvede z mesečnim plačilom. če želite, se obrnite na mene po e-pošti za več informacij. moj e-naslov: teodoraandreea4@gmail.com najlepša hvala .

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 65000 €

    zlasti sem francoz in finančni direktor upravljanja nepremičnin, gospodarski akter. med posamezniki dajem posojila po nizkih obrestnih merah. ste bančna prepoved, za poplačilo starega dolga potrebujete denar, banka vam je prepovedana in nimate naklonjenosti bank, ali bolje, da imate projekt in potrebujete financiranje, slab kredit ali potrebujete denar za plačilo računov, sredstva za naložbe v podjetja. če potrebujete posojilo, se obrnite na mene, če želite izvedeti več o mojih pogojih. zapuščam vas   moj e-naslov: teodoraandreea4@gmail.com   p.s: naslednikom le posojam, da mi jih povrnejo. opomba: ni resno in šaljivci se vzdržijo

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 500000 €

posamezni francoski, švicarski, belgijski, kanadski, za finančne težave, ki ste jih končno imeli, ste potrebovali denarna posojila med posamezniki izstopite iz zastoja, ki ga banke izzovejo, tako da zavrnete datoteke za izdajo kreditnih vlog. posameznik vam lahko dam posojilo potrebnega zneska in z zelo dostopnimi pogoji, ki vam bo olajšalo življenje. tu so področja, na katerih vam lahko pomagam: * finančni * hipotekarno posojilo * naložbeno posojilo * konsolidacijski dolg * kreditna linija moj e-naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 20000 €

      pozdravljeni iščete posojilo za oživitev svojih dejavnosti ali za realizacijo projekta ali za nakup stanovanja, a žal banka vas postavi pod pogojem, da me ne morete skrbeti, jaz sem zasebnik posojila, ki segajo od 5.000 € do 2.500.000 € vsem ljudem, ki lahko spoštujejo drugje, obrestna mera znaša 2% na leto. denar potrebujete iz drugih razlogov; ne oklevajte, da me kontaktirate za več informacij. moj e-naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 16000 €

bi radi imeli rjuhe v takih barvah, ki se ujemajo s prevlekami za odeje in vzglavnike? kupite jih lahko pri https://minu.si/collections/rjuhe. še lažje pa je, če pri njih naročite kar celotno posteljnino. preverite njihovo ponudbo.  

Kategorija: Spanje

Cena: Pokličite za ceno

če vas zanima, kje lahko prespite v okolici bohinjskega jezera, je najbolje, da preberete ta članek: camping bohinj - https://www.altitude-activities.com/all-you-need-to-know-about-camping-bohinj.  

Kategorija: Počitnice

Cena: Pokličite za ceno

iphone, running ios 13. earpods with lightning connector. lightning to usb cable. 5w usb power adapter. documentation.   contact name: henry gustavo email: h.gustavo@outlook.com gmail: henrygustavo209@gmail.com skype: enquiry-musicalstore whatsapp: +1(825) 994-3253    

Kategorija: IP telefoni

Cena: 1000 €

potrebujete novo odejo za vašo posteljo? na minu: https://minu.si/collections/odeje so vam na voljo različne prešite odeje, rjuhe in moderne posteljnine. preverite njihovo ponudbo še danes.  

Kategorija: Spanje

Cena: Pokličite za ceno

6582.) matematičnestrture ii

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

3845.) hrepenenje ostane

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5645.) kravica katra

Kategorija: Računalništvo in internet

Cena: 14.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj