Geza Grabar

Dopisništvo za severovzhodno Slovenijo

Prijatelji (14)
Franc Fortuna
Flexo Eco
Marinka Marinčič Jevnikar
Kristijan Hrastar
Dragica Heric
Vlasta Kunej
Alen Osenjak
Kmečki Glas
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Kakšna setev, takšna žetev
Svetovalec Uroš Neudauer sam dal odpoved
Odkupno ceno koruze objavila tudi Panvita
Robert Rižnar vse več namaka
Kmetice v slovenski javnosti vse bolj spoštovane
56. Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni odprt
18. Martinov pohod v Moravskih Toplicah
Maja Žibert, 21. vinska kraljica
Vodenje Združenja predelovalcev mesa na kmetijah prevzel Iztok Trček
Izjemna kakovost mesa in izdelkov iz njega
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Kmetijska ministrica v Halozah

Geza Grabar
21.10.2019 10:18 (pred 8 urami)

 

Ta s sosednjo Hrvaško obmejni gričevnat svet med Dravo in Dravinjo je minulo soboto obiskala na povabilo Interesne zveze haloških občin in KGZS-Zavod Ptuj. Namen njenega obiska je bil seznanitev z možnostmi za razvoj, odprtimi vprašanji tamkajšnjih kmetov in vinogradnikov; pa tudi o zaključkih, ki jih je pripravila delovna skupina za razvoj Haloz. Veliko pozornosti pa je bilo namenjeno tudi  reformi Skupne kmetijske politike v naslednjem programskem obdobju.

Ministrica si je ogledala tudi primere dobrih praks ter v Žetalah sodelovala na okrogli mizi na temo Kmetovanje in turizem v Halozah.

Med drugim je dejala, da imajo Haloze izjemne priložnosti za kmetijstvo in turizem, zato ne vidi razloga, da ne bi v tem pogledu postale biser.

 

Kakšna setev, takšna žetev

Geza Grabar
20.10.2019 15:26 (pred 1 dnevi)

 

Po vremenu sodeč je za nami odlična jesenska setev, vendar temu sploh ni tako. Suho in (pre)toplo vreme zaznamuje letošnjo jesen, ki pod vprašaj postavlja tako uspešnost vzpostavitve kapilarnega vzpona pri pripravi zemlje za setev in s tem vznika ozimin, veliko verjetnost pojava in razvoja bolezni z glivičnimi okužbami na njih, ekspanzijo talnih škodljivcev,…

Kmetje in drugi pridelovalci so tačas v večini že zaključili z jesensko setvijo strnih žit. Vsi lahko upamo, da bo v bližnji prihodnosti napočil čas prepotrebnih jesenskih padavin, saj teh izdatno v severovzhodni Sloveniji ni bilo že od avgusta in je padavinska bilanca dolgoletnega povprečja krepko negativna. Sicer pa si ne gre zatiskati oči, da je vse to, kar se dogaja z vremenom tudi pri nas posledica klimatskih sprememb.

Če je denimo danes, 20. oktobra v Murski Soboti 24 oC, bi »prenesene« temperature na poletne mesece čez palec ocenjeno krepko presegle 45 oC. To pa so v naši kmetijski pridelavi izjemni ekstremi.  

Žetev koruze v zadnjih izdihljajih

Geza Grabar
18.10.2019 22:10 (pred 3 dnevi)

Čeprav je bila letošnja žetev koruza ena daljaših v zadnjih letih - kljub suhemu septembru in oktobro je sicer ta pokela nemoteno, a s spravilom koruzev v zrnju zaradi začetne visoke vlade pridelovalci nisi hiteli. Odkupne cene se med spravilom ostale na začetni ravni, to je 85 €  po toni ob 25-odstotni vlažnosti zrnja. 

Ker so med žetvijo pri večini odkupovalcev postali odkupni prostori prepolnani, je bil nekaj časa  odkup celo omejen ali celo blokiran. Tudi v Panviti, kjer predvidevajo skupni odkup blizu 30 tisoč ton, od tega več kot polovici količin od pogodbenih in drugih pridelovalcev, odtalo pa v okviru lastne poljedelske pridelave na okrog 1.250 hektarjih, so bili odkup primorani omejiti; po besedah direktorja odvisne družbe Kmetijstvo Branka Viraga pa ga niso nikoli prekinili. Prednost pri odkupu imajo pri njih zadnje tedne pač pogodbeni pridelovalci. Virag še pravi, da so odkupljene količine ob letošnji žetvi korue že v tem trenutku presegle lanske količinske vrednosti.

Kot s

20. Martinov pohod

Geza Grabar
17.10.2019 19:51 (pred 4 dnevi)

 

 

Vse je nared za izvedbo jubilejnega pohoda, ki bo na martinovo soboto, 9. novembra na relaciji Martjanci-Moravske Toplice-Martjanci.

Organizator pohoda sta Turistično-informacijski center Moravske Toplice in Turistično društvo Martin iz Martjancev, med partnerji pa tudi Občina Moravske Toplice; štart ob 9.30 pa bo v športnem parku slednjega. Pohodniki se bodo lahko karavani pridružili tudi pred hotelom Vivat v Moravskih Toplicah. Štartna in 10 € za otroke in 6 € za odrasle vključuje okrepčila ob poti in topel obrok na koncu, zabavni del s krstom mošta, spominček, uvrstitev v žrebanje za nagrade in sladko presenečenje. Med drugim tudi lesen Martinov sodček z odličnim vinom, vikend paket za eno osebo v Termah Vivat, 3-dnevno bivanje (2 noči) za 4 osebe v apartmajih Sonček 11 v Moravskih Toplicah, pet martinovih darilnih košar. 

Visoke grede tudi pri Markojevih v Odrancih

Geza Grabar
16.10.2019 16:31 (pred 5 dnevi)

Še vedno je postavitev visokih gred na vrtu hit. To potrjujejo tudi Markojevi iz prekmurskih Odrancev, saj je gospodar Ivan za svojo ženo Anico po svoji zamisli zgradil kar sedem visokih gred. Te dodobra nadomeščajo vrt, saj je njihova skupna površina blizu 20 kvadratnih metrov.

Ob tem, da tovrstne grede, ki imajo kovinsko ogrodje in na takih nogah tudi stojijo, vmes pa so nosilne stranice iz t.i. bled opaža, partnerici olajšajo delo, še estetsko lepe in popestrujejo okolico hiše. V gredah – tri so postavili lani in štiri letos, Anica med letom pridela vso potrebno zelenjavo za lastne potrebe, nekaj pa je ostane tudi za prijatelje in znance.

Ker bi rad, da si tudi drugi olajšajo delo pri vrtnarjenju in doma pridelajo zelenjavo, rad deli izkušnje in zamisli z drugimi.

Več v Kmečkem glasu.

 

Kmetijska ministrica v Gornji Radgoni s prizadetimi kmeti

Geza Grabar
11.10.2019 19:22 (Oct 11, 2019)

 

 

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je danes popoldan v sejni sobi KZ Radgona na sestanku sešla s kmeti, ki so zadnje tedne med siliranjem koruze utrpeli namerno uničenje svojih silažnih kombajnov.

Po uradnih podatkih je bilo zaradi nastavljanja jeklenih palic na stoječo koruzo s strani neznane osebe ali skupine oseb med njihovim delom na širšem območju občin Gornja Radgona in Benedikt poškodovanih kar 13 kombajnov. S tem so lastniki teh delovnih strojev utrpeli od pet do petnajst tisoč evrov škode, skupaj torej okrog 100 tisočakov. Že nekaj časa jih mineva potrpljenje, saj pristojnih organov še niso našli storilca sli storilcev. Grozili so, da bodo primer vzeli v svoje roke. Svojo stisko so sedaj iz prve roke predstavili kmetijski ministrici.

Ministrica je v izjavi po sestanku dejala, da so se razmere, za katero je izvedela iz medijev, izkazale za veliko bolj pereče, kot si je predstavljala. Edino, kar lahko stori v tem trenutku, je njeno apeli

38. Kmečki praznik v Svečini

Geza Grabar
10.10.2019 20:39 (Oct 10, 2019)

 

Na Andrejevem trgu, ki je dobil ime po tamkajšnji farni cerkvi sv. Andreja, in njeni okolici z markantnim gradom, je domače turistično društvo tudi letos pripravilo dvodnevno prireditev z nedeljskim vrhuncem trgatve vaške trte. Pravzaprav so viničarji – po lestvah vajeni plezanja možje vseh dosedanjih vinskih kraljic, potrgali grozdje z osmih trt.

Tradicija veleva, da  te potekajo pod taktirko aktualne Svečinske vinske kraljice. Jožica Gornik iz Svečine, 18. po vrsti, ki to nalogo prav tako med kmečkima praznikoma opravlja dve leti – od lani do prihodnjega leta, se je pri tem zelo angažirala in je vpeljala vrsto novosti. Med drugim je prvi grozd simbolično potrgal njen 7-letni sin Žan.

 

Več v reportaži.

Kmetijska ministrica med pomurskimi prašičerejci

Geza Grabar
08.10.2019 17:35 (Oct 08, 2019)

 

 

Po podpisu sporazuma o razvoju slovenske prašičereje, ki je bil med kmetijskim ministrstvom, KGZS, GIZ mesne industrije Slovenije, Zadružno zvezo Slovenije, GZS-Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij ter Slovensko zvezo prašičerejcev podpisan na letošnjem sejmu AGRA, se je danes zgodil prvi operativni sestanek in obisk terena. Z njim se je potrdilo, da mislijo prašičerejci z novim zagonom v panogi zelo resno.

Na povabilo pomurskih prašičerejcev se je namreč v Prekmurju in Prlekiji mudila kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec s svojo ekipo.

Po uvodnem sestanku na KGZS—Zavod Murska Sobota, kjer je beseda tekla o stanju v panogi,  odprtimi vprašanji in problemi, so si gostje ogledali še osemenjevalno središče omenjenega zavoda za prašičerejo v Bakovcih, kmetijski gospodarski družbi Panvita v Rakičanu in Ljutomerčan v Ljutomeru ter prašičerejske kmetije Varga v Gradišču, Meolic v Bakovcih in Vargazon na Cvenu.

 

 

 

Pšenica, kdo bo tebe sejal

Geza Grabar
07.10.2019 18:29 (Oct 07, 2019)

                                                                         

Še vedno sem pod močnim vtisom podatka, ki ga je v času vodenja kmetijskega resorja Dajana Židana oziroma Pahorjeve vlade Državni zbor RS  leta 2011 sprejel s strategijo za izvajanje resolucije o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva do leta 2020 Zagotovimo si hrano za jutri: na letni ravni v Sloveniji kupiti 130 tisoč ton krušne pšenice!

Še enkrat: ne kupili toliko in toliko ton vse pšenice, pač pa izključno krušne. V državi bi potem s to količino  postali samooskrbni ali pa bi se temu močno približali. Pred tem se očitno ni nihče vprašal, če smo toliko krušne pšenice na sončni strani Alp sploh sposobni pridelati? Ali pač.

 

Več v uvodniku to sredo.  

Jesenska razstava na BŠ Rakičan

Geza Grabar
03.10.2019 18:59 (Oct 03, 2019)

 

Prvi teden v oktobru je že 23 let na biotehniški šoli (BŠ) v Rakičanu v znamenju jesenske razstave Narava daje, dijaki ustvarjajo.

V prostrani  in lepo urejeni okolici šole so učenci vseh razredov ob pomoči svojih učiteljev tudi letos izložili praktično vse darove narave – od poljščin, vrtnin, sadja, grozdja in plodov iz gozda, posebno področje pa je bilo tudi letos namenjeno čebelarstvu, trženju in sprostitvi z različnimi kmečkimi opravili v zabaviščnem parku, od 12 delovnih točk pa jih je nekaj novih.

 

Več v rubriki Mi mladi v sredini številki Kmečkega glasa.

 

Med oljnicami oljne buče že pred oljno ogrščico

Geza Grabar
02.10.2019 18:01 (Oct 02, 2019)

Tudi pri oljnicah je značilen trend kot pri pridelavi krompirja, torej upadanje površin. Tako smo letos v Sloveniji oljno ogrščico posejali na še manjši površini kot lani, in sicer za 5 % manj, saj smo njeni pridelavi namenili le še 3.247 ha.

Tudi površine z bučami za olje se zmanjšujejo, enako s sojo. V 2019 so buče rasle na 3.352 ha, kar je za 8 % manj kot v letu 2018; soja pa na 1.447 ha, kar pomeni glede na prejšnjo leto kar 18-odstotni padec.

Površine s preostalimi oljnicami pa so bile večje kot v letu 2018. Najbolj so se povečale površine, namenjene sončnicam (za 21 %, na slabih 350 ha), in površina, namenjena drugim oljnicam (za 16 %, na 410 ha). Med temi je prevladovala konoplja za olje (rasla je na 354 ha).  

 

 

Krompirja vse manj

Geza Grabar
30.09.2019 17:37 (Sep 30, 2019)

 

Po začasnih podatkih državne statistike so bile letos skupne površine, posajene s krompirjem, približno enake kot v preteklem letu: 2.793 hektarjev ali manjše za 0,7 %. Leta 2018 je ta namreč rasel na 2.812 ha, od tega je bilo zgodnjega 463 ha.

Tako je pri pridelavi krompirja še naprej prisoten trendu upadanja površin odkar je Slovenija samostojna. Leta 1991 so naši pridelovalci te gomolje namreč pridelovali na 13.087 ha (od tega 1.472 ha zgodnjega), leta 2000  na 8.952 ha (1.007 ha zgodnjega) in leta 2010 na 4.125 ha (579 ha zgodnjega).

Enormnemu krčenju površin pa je v obratnem sorazmerju sledil povprečni hektarski pridelek. Še leta 1991 je ta po hektarju znašal zgolj 13,9 t; po zadnjih razpoložljivih podatkih, leta 2018, pa se je ta povečal na 25,9 tone. Leta 2015 je bil pridelek rekordnih 27,4 tone.

Po zadnjih podatkih je Slovenija s krompirjem le še 48-odstotno samooskrbna, trend upadanja pa nakazuje, da bo še manj. Z enako nizko stopnjo je samooskrbna tudi s sadjem. Z zelenjavo

Vse več žit za krmo in manj za hrano

Geza Grabar
29.09.2019 19:04 (Sep 29, 2019)

 

 

Poglaviten razlog za to so odkupne cene, ki ne sledijo pridelovalnim stroškom. Naši kmetje si zato prizadevajo, da namesto pridelka s polj raje le-tega unovčijo v obliki mesa ali mleka.

Zanimivo je še nekaj: po sicer prvih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) in se nanašajo na 1. junij, naj bi koruza v letošnjem letu rasla na skoraj 40 % vseh slovenskih njivah. Sicer pa je bilo žitom za zrnje letos namenjenih 95.564 hektarjev površine, kar je približno toliko kot pred enim letom (oz. za 0,6 % več).  

Pšenici so glavnemu krušnemu žiti so kmetje in kmetijske družbe tudi ob lanski setvi namenili manj površin, kakor leto pred tem: le 26.330 ha ali 4 % manj kot leto pred tem.  Manjše kot v prejšnjem letu so bile tudi površine, zasejane z ržjo in soržico (za 9 %) ter z ajdo kot glavnim posevkom (za 19 %).

Med krmnimi žiti, ki so po pridelovalnih površinah v porastu, pa prevladuje koruza za zrnje. Tako je bilo po trenutnih razpoložljivih podatkih za ta namen posejanih z

Ko kmet več ne upa na lastno njivo

Geza Grabar
27.09.2019 12:32 (Sep 27, 2019)

 

 

Primeri so se na širšem območju Slovenskih goric prvič pojavili 10. septembra letos, bi lahko uvrstili  v povsem novo rubriko, saj se v tako velikem obsegu le-ti še niso pojavili. Zaradi pokončno postavljenih kovinskih predmetov kar na koruzne bilke ali stebla in jih je potem praktično nemogoče opaziti, je bilo namreč v manj kot dveh tednih na območju med Negovo, Spodnjo Ščavnico in Benediktom  v občinah Gornja Radgona in Benedikt doslej uničenih ali poškodovanih  že osem kombajnov za spravilo silaže. Vsi na zelo podoben način.

Več kot na dlani je, da gre za dobro organizirano skupino (morda posameznika, a bi tako veliko območje sam težko »obvladal«), ki jih moti pridno delo kmetov in jim skušajo škodovati na takšen način. V številnih primerih škoda na kombajnih presega tudi več deset tisoč evrov. Pregledovanje koruznih njiv pred siliranjem ali žetvijo je prisotno, a vsega je  tako rekoč nemogoče odkriti.  

 

 

Več v Kmečkem glasu.

 

Išče se 24. vinska kraljica Slovenije

Geza Grabar
23.09.2019 16:39 (Sep 23, 2019)

 

 

Družba Pomurski sejem - nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije,  je že minuli teden objavil natečaj za izbor 24. Vinske kraljice Slovenije, ki bo nosila krono v letu 2020.

K sodelovanju na natečaju za izbor so vabljena dekleta med 18. in 25.  letom starosti, so slovenske državljanke samskega stanu, ki imajo znanje o vinih, o slovenskem vinogradništvu, obvladajo vsaj en večji svetovni jezik in imajo vozniški izpit.

Kandidatke, ki bodo pravočasno oddale prijavo in ustrezale pogojem natečaja, bodo v začetku letošnjega novembra povabljene na predstavitev komisiji za izbor Vinske kraljice Slovenije. Najprimernejše dekle, izbrano skladno s pravilnikom, pa bo okronano za 24. Vinsko kraljico Slovenije v januarju 2020.

 Prijava kandidatke mora vsebovati: ime in priimek, stalni naslov, datum in kraj rojstva, kontaktne podatke (številka mobilnega telefona, elektronski naslov), podatke o izobrazbi, kratek življenjepis in fotografijo.

 Organizator bo zbiral prijave do vključno 18. oktobra 2

Letošnja odkupna cena koruzo kar za 25 €/t manjša od lanske

Geza Grabar
21.09.2019 20:10 (Sep 21, 2019)

 

Napovedi, ki so jih ob robu nedavnega strokovnega Dneva koruze v Rakičanu izrekli poznavalci gibanj odkupnih cen na globalnem trgu s kmetijskimi pridelki, so se žal uresničile. Še več: naše predvidevanje, da bo letošnja odkupna cena koruze od lanske vsaj za 10 €/t nižja, se je namreč več kot podvojilo!

Edini pomurski odkupovalec koruze, ki je že objavil odkupno ceno – Panvita, namreč za letošnji pridelek po toni ob 25-odstotni vlažnosti zrnja ponuja 84,51 €. Lani je bila cena za enako vlažnost zrnja 110 €. Tudi z drugimi odkupovalci, s katerimi smo se pogovarjali, a odkup v primerjavi z lani zaradi tudi do dva tedna kasnejše žetve  pri njih še ne poteka, zato tudi cene še niso objavili, pravijo, da se bo tudi njihova cena v tem razredu po toni gibala okrog 85 €. Ključen razlog za cenovno tako velik odklon v negativno stran poznavalci navajajo zelo dobro lansko letino v državah Črnomorskega bazena in tam še vedno velike zaloge, zato so cene razumljivo zelo padle. Tačas da je brez teža

Dijaki BŠ Rakičan spet zmagovalci

Geza Grabar
19.09.2019 10:52 (Sep 19, 2019)

 

V okviru nedavno končanega 63. državnega tekmovanja v oranju, ki je dva dni potekalo v Mlajtincih pri Moravskih Toplicah, so pomembno vlogo odigrali tudi dijaki biotehniških šol, ki so pomerili že na jubilejnem, 25. tekmovanju.

S štirih šol jih je skupaj pomerilo devet, kar je na ravni prejšnjih let. Dijaki že vrsto s svojo udeležbo popestrijo absolutno državni tekmovanje, kjer je bilo po njihovi zaslugi skupaj 21 oračev.

V konkurenci plugov krajnikov, kjer je oralo šest dijakov, je bila v skupnem seštevku z naskokom treh točk najboljša tudi letos edina oračica na tekmovanju, dijakinja 4. letnika rakičanske biotehniške šole Romana Kumin, ki je bila med orači krajnikov absolutno 8.   

Tudi med tremi orači-dijaki z obračanimi plugi ni bilo nobenih presenečenj, saj je Romanin vrstnik in sošolec Tilen Fujs, ponovil lanski uspeh in je z naskokom več kot 150 točk z najboljšim oranjem na strnišču in ledini prepričljivo zmagal, v absolutni konkurenci sedmih oračev za državno prvenstvo pa je

Spretna podeželska mladina

Geza Grabar
17.09.2019 22:03 (Sep 17, 2019)

V soboto končano držano tekovanje v oranju je prvič posteglo tudi s tekmovanjem Zveze slovenske podeželske mladine, kjer so se mladi pomerili v varnem in spretnem delu s traktorjem: konkretno s čelnim nakladalnikom. 

Kot je povedal Dejan Kočiš z Biotehniške šole Rakičan, ki si je tekmovanje tudi zamislil in ga izpeljal, je bil največji poudarek prav varnosti, področju, katero mora biti vselej na prvem mestu.

Skupaj se je pomerilo 17 mladin, najboljši pa je bil Aljaž Jurič s Biotehniške šole Ptuj. 

Več v reportaži Mi mladi. 

Kmetice so tekmovale

Geza Grabar
16.09.2019 14:17 (Sep 16, 2019)

V okviru 63. državnega tekmovanja oračev v Mlajtincih je bilo minulo soboto tudi 11. državno žensko tekmovanje v vošnji s traktorjem in prikolico. 

Skupaj se je pomerilo 14 kmetic, ki so tekmovale v kategoriji do in nad 50 let. V prvi je bila najboljša Brigita Rupnik (DPŽ Mirna Peč), v drugi pa Marija Rožman (DPŽ Sveti Jurij ob Ščavnici). 

Več v reportaži na strani Ženske s podeželja. 

Anton Filak in Igor Pate državna prvaka

Geza Grabar
14.09.2019 21:35 (Sep 14, 2019)

 

Po včerajšnjem oranju na strnišču so tudi na ledini 61-letni Filak iz Gribelj pri Črnomlju v kategoriji plugov krajnikov in 41-letni Pate iz Zgornjega Kamenja pri Novem mestu z obračalnimi plugi med vsemi orači pokazala največ in prepričljivo zmaga tudi v skupnem seštevku. Pate s kar 110 točkami naskoka. Prihodnje leto bosta zmagovalca zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu, ki bo v okolici Sankt Peterburga v Rusiji.

Ekipno je zmagala Dolenjska (Igor Pate in Andrej Murn), druga je bila ekipa Prekmurja (Darko Tibaut, skupno med plugi krajniki 2. in Štefan Bakan, 2. v konkurenci obračalnih plugov), tretja pa Podravje (Tomaž Divjak, skupno med plugi krajniki 3. in Matija Lešnik). Med dijaki biotehniških šol, ki so imeli prav tako državno prvenstvo, pa sta zmagala Romana Kumin (plugi krajniki) in Tilen Fujs (obračalni plugi). Oba prihajata iz Biotehniške šole Rakičan, ki je bila najboljša tudi v skupnem seštevku šol.

Vsi so tekmovanje v Mlajtincih ocenili kot vrhunsko prireditev, ki

Oglasi

7372.) twilight - stephenie meyer , knjiga je v anj jeziku

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9.99 €

1659.) ata je spet pijan - dušan čater ,  knjiga je nova

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5247.) na mrzlem severu - ritchie calder

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5668.) parnik trobi nji - boris pahor

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

4304.) poletje v zgodbi v.

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 8.99 €

3595.) operni spev - besedila najlepših opernih arij - smiljan samec

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 12.99 €

4628.) svetovna književnost 1 in 2 knjiga cena je za kos

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 8.99 €

2168.) mary anne - daphne du maurier

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 9.99 €

kupite actavis promethazine z vijoličnim sirupom za kašelj codeine kupite tablete proti bolečinam, nembutal, seconal, oxycotin, di, valium, hydrocodone & ritalin online. ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

kalijevega cianida, tablete in prašek kcn 99,99% ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

velika ponudba nadomesnih tipkovnic za prenosne računalnike znamk acer, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. cene se gibljejo okoli 25,00€ - 40,00€. veliko tipkovnic je na zalogi v našemu skladišču. vabljeni!

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

velika ponudba nadomestnih napajalnikov za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. veliko napajalnikov je na zalogi. hitra odprema. cene se gibljejo okoli 15,00 - 30,00€. vabljeni.

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 25 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj