Geza Grabar

Dopisništvo za severovzhodno Slovenijo

Prijatelji (13)
Barbara Remec
Uros Neudauer
Alen Osenjak
Alenka Naglič
Ziliute88edita Edita
Flexo Eco
Marinka Marinčič Jevnikar
Kristijan Hrastar
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

19. Bababal v Tešanovcih
Kdo so nagrajenci MZ Ptuj za leto 2017?
MZ Ptuj smelo naprej
21. razstava pirhov v Dobrovniku
Minulo leto v znamenju 40. jubileja Društva kmetic Križevci-Veržej
Jožef Bračko: Delo je razvedrilo za bedake
Prvo desetletje društva Ovtar
Beltinski grad bogatejši za faksimile domicilne cehovske listine
Štorklja, znanilka pomladi
Prvo leto – spodbudno, drugo naj bi bilo še boljše
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2018
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Štorklja, znanilka pomladi

Geza Grabar
22.03.2018 19:45 (pred 3 urami)

Pustni liki, kurenti na koncu meteorološke zime le-to niso pregnali, pač pa so jo šele priklicali. Spomnimo se samo, kakšno zimo – s snegom in rekordno nizkimi temperaturami, smo imeli prejšnji mesec, po pustu!

Sedaj res srčno upamo, ne upamo – v to smo prepričani, da se sedaj ne bo zalomilo še  štorkljah, resnično prvim znanilkam prave pomladi. V teh dneh jih je bilo mogoče opaziti   že v številnih krajih v Prekmurju in Prlekiji, od torka tudi v Tešanovcih pri Moravskih Toplicah. Poznavalci vedo povedati, da je to običajen čas za njihovo vrnitev, čeprav trenutno temperature tega niti malo ne potrjujejo. Zjutraj je še vedno krepko pod ničlo, oni dan pa je še snežilo.  

Tudi v Tešanovcih štorklja  v gnezdu na električnem drogu sredi vasi domuje že nekaj desetletij, domačini pa so na to ptico selivko zelo navezani.  Sicer pa jih je bilo v tej tipični obcestni panonski vasici še pred nekaj desetletji pet, šest parov. Že nekaj let je ostal samo en, četudi se jih vsako leto izvali kar neka

Prvo desetletje društva Ovtar

Geza Grabar
21.03.2018 22:05 (pred 1 dnevi)

V osrčju osrednjih Slovenskih goric oziroma na območju občin Benedikt, Cerkvenjak, Duplek, Lenart, Pesnica, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah in Sveti Jurij v Slovenskih goricah že 10 let uspešno deluje Društvo za razvoj podeželja  Ovtar Slovenskih goric. Društvo je opravljalo tudi funkcijo lokale akcijska skupina (LAS) z istim imenom.

Kot je bilo izpostavljeno na nedavnem občnem zboru društva s slavnostno sejo, je le-to v tem času na območju omenjenih občin z vrsto projekti pustilo neizbrisen pečat na podeželju Slovenskih goric, in ga danes z bogatim programom ohranja in krepi.  Društvo je ob tej priložnosti podelilo zahvale prvi predsednici društva Vidi Šavli, občini Lenart, prvi blagajničarki Stanki Ferš, vse od začetka tajnici društva mag. Lidiji Šipek, Razvojni agenciji Slovenske gorice, Marku Šebartu – ovtarju kot varuhu grozdja v vinogradih, županu občine Benedikt Milanu Gumzarju in direktorju občinske uprave občine Sv. Trojica Sre

Beltinski grad bogatejši za faksimile domicilne cehovske listine

Geza Grabar
20.03.2018 19:38 (pred 2 dnevi)

Kako vpeta v življenje in delo je bila pred dobrimi 300 leti (13. maj 1717)rojena  cesarica Habsburške moharhije Marija Terezija tudi na območju Prekmurja in celotne Slovenije, priča podatek, da je v času njenega vladanja ljudem omogočila, da so lažje in boljše živeli.  Iz njenega časa so ostali številni izvirni zapisi in listine, ki jih danes hrani Pomurski muzej Murska Sobota. Najbolj so se ohranile cehovske listine, ki so teritorialno povezovale obrtnike z območja posameznih župnij. Znani sta dve: mešanega ceha kovačev, ključavničarjev, jermenarjev in mlinarjev beltinske župnije iz leta 1777 ter kovaški in čevljarski ceh v Turnišču iz leta 1770.

Faksimile beltinskega so v organizacija Zavoda za kulturo in turizem Beltinci in tamkajšnje občine pred kratkim predstavili v tamkajšnjem gradu in bo poslej del njene stalne zbirke.

Ustanavljanje cehov v tistem času je bilo tudi v Prekmurju vezano na sedež pražupnij ali zemljiških gospostev. Pridobitev cehovskih privilegij pa je zahtevala ve

Kdo so nagrajenci MZ Ptuj za leto 2017?

Geza Grabar
19.03.2018 21:28 (pred 3 dnevi)


Tudi na petkovem letnem zboru članov Mlekarske zadruge (MZ) Ptuj, ki je bil že 26. po v vrsti, so najuspešnejšim članom tradicionalno podelili priznanje ni nagrade. In sicer tistim, ki so lani zadrugi oddali absolutno največ surovega kravjega mleka, ter rekorderjema za področje Pomurja in Koroške. Te so podelili tudi tistim z najbolj urejenimi skupinskimi zbiralnicami na območju, kjer MZ Ptuj odkupuje mleko, to je del območja Koroške, večji del UE Ptuj in del Prlekije s Prekmurjem.

Za absolutno največjo količino oddanega mleka v letu 2017 je največji zvonec zopet pripadel kmetiji Jožefa Šmigoca, Repišče v Halozah (lani je zadrugi oddal 1,241.649 litrov mleka), zatem Aleksandri Kovačič, Hoče (919.858)  in Robertu Skledarju, Apače na Dravskem polju (784.426); za Koroško regijo, kjer je lani MZ Ptuj odkupila 3,5 milijona litrov mleka, kmetiji Janija Brezovnika, Radlje ob Dravi (521.267) in za področje Pomurja (lani 11,5 milijonov litrov odkupa) kmetija Aleksandra Smodiša, Kuštanovci  (

21. razstava pirhov v Dobrovniku

Geza Grabar
18.03.2018 22:03 (pred 4 dnevi)

Kulturno društvo Petöfi Sandor iz Dobrovnika je v tamkajšnjem kulturnem domu tudi letos pripravilo tradicionalno razstavo pirhov, letos že 21. po vrsti. V večini v batik tehniki, nekaj pa je bilo tudi pirhov izdelanih v tehniki praskanja, jedkanja in obarvanih jajc v čebulji lupini, se je tokrat predstavilo kar 32 domačinov in nekaj okolišanov, ki so člani društva. Na ogled so postavili čez 500 pirhov, vsi pa so prikazali tudi tehniko izdelovanja.

Kot je znano, ima prekmurska »remenka« ali remenica v batik tehniki zlasti v obmejnih krajih z Madžarsko stoletno tradicijo; tudi po zaslugi nekaj posameznikov, ki jim ni vseeno za snovno kulturno dediščino, se je do današnjih dni najbolj ohranila prav v Dobrovniku. Batik tehnika, ki je doma tudi v Beli krajini, pomeni v prvi vrsti risanje jajc z vročim voskom z značilnimi arhaičnimi okrasnimi motivi ter cvetličnimi vzorci. Zatem so obarvane z rdečo in tam, kjer se odstrani vosek, še črno barvo.

Razstava poteka od včeraj, sobote, 17. marc

19. Bababal v Tešanovcih

Geza Grabar
17.03.2018 22:09 (pred 5 dnevi)

Drevišnji večer je v tem kraju pri Moravskih Toplicah v znamenju tradicionalne družabne prireditve, namenjena 8. marcu, dnevu žena. Organizator, KTD Tešanovci oz. v okviru njega delujoča folklorna skupina Male rijtar (vaški razglašalec), se je tudi letos podvizal, saj je za vse zbrane dekleta, mame in babice pripravil pester kulturni program.

Tudi letos je vsaka predstavnica nežnejšega spola pred vhodom v dvorano vaško-gasilskega doma, kjer je bila prireditev, s strani organizatorja deležna vrtnice; vsi zbrani v dvorani pa zatem bogatega kulturnega programa. Najprej so zaplesali gostitelji, zatem so program popestrili malčki iz vrtca Moravske Toplice in osnovnošolci iz OŠ Bogojina, na koncu pa s skečem še Prefrigani zgrebaši, dramska skupina iz Pečarovcev. Ob predsedniku KTD Tešanovci Francu Vitezu je spregovoril tudi direktor TIC Moravske Toplice Miha Horvat. Oba sta izpostavila nezamenljivo vlogo žensk v naši družbi in pa nujo, da se deklet in žena s pozornostjo ne spomnimo le ob nj

MZ Ptuj smelo naprej

Geza Grabar
16.03.2018 20:58 (pred 6 dnevi)

Kot je bilo poudarjeno na današnjem občnem zboru v Kidričevem, je bilo za specializirano Mlekarsko zadrugo (MZ) Ptuj lani zelo uspešno poslovno leto, saj so od nekaj več kot 830 kmetov, usmerjenih v prirejo mleka, odkupili rekordnih 65,1 milijona litrov surovega mleka. Kot je bilo izpostavljeno na današnjem, 26. letnem zboru članov, je bila minulo leto povprečna odkupna cena do njihovih članov 31,6 centa za liter; v letu 2016, ko je zadruga odkupila 61,9 milijona litrov, pa 26,9 centa.

Tudi poslovni izid je nad pričakovanji, saj so ob skupni letni realizaciji 25,6 milijona evrov – od tega je samo odkup mleka pomenil 21,5 milijona evrov, ustvarili za več kot 50 tisoč evrov čistega dobička; če pa v obliki višjih odkupnih cen 150 tisoč evrov zadnje tri lanske mesece ne bi razdelili med kmete, pa bi ta bil krepko višji. Vendar direktor Janko Petrovič, za katerim je prvo polno poslovno leto, saj je s funkcijo direktorja začel 1. Januarja 2017, ko se je prejšnji (Drago Zupanič) po skoraj 2

Minulo leto v znamenju 40. jubileja Društva kmetic Križevci-Veržej

Geza Grabar
15.03.2018 20:42 (Mar 15, 2018)

Vselej je v izčrpnih letnih poročilih o aktivnostih v društvu v minulem letu predsednice Majde Markovič nanizanih toliko različnih dogodkov, da smo v resni zadregi, čemu v članku dati prednost in kaj samo bežno omeniti. Pa bomo tokrat začeli na koncu.

Letni plan dela, ki je – odkar je pred poldrugim desetletjem sedanja predsednica prevzela vodenje društva kmetic s prostranega Murskega polja, zopet nabit z dogodki.

Več v rubriki Ženske s podeželja.

Jožef Bračko: Delo je razvedrilo za bedake

Geza Grabar
14.03.2018 22:16 (Mar 14, 2018)

Jožef Bračko, dolgoletni kmečki aktivist in govedorejec iz Lastomercev pri Gornji Radgoni, ki je že pred leti v prirejo mleka usmerjeno kmetijo, ki se po rejskih dosežkih uvršča med najboljše v državi, predal sinu Damjanu: »V življenju sem imel najrajši naravo, ljudi in živali. Posredno pa tudi delo. Prevečkrat sem se izpostavljal za interese drugih kmetov, pa od njih nisem bil deležen hvaležnosti, kar me niti ne preseneča. Čeprav si lahko še tako dober in pravičen, zavist med ljudmi naredi svoje. Zato sem – sicer prepozno, ugotovil, da je najboljše delati z živalmi. Ne morem se znebiti občutka, da za ta politični sistem velja, da je delo razvedrilo za bedake.»

15. rez viteške trte v Pečarovcih na Goričkem

Geza Grabar
13.03.2018 19:36 (Mar 13, 2018)

Ugodno zimsko vreme v njeni prvi polovici – decembra in januarja, je botrovalo, da so največji vinogradniki glavnino rezi žlahtne trte kot enega od  temeljnih opravil v vinogradu za ugodno letino, že opravili.

Enako so za nami tudi številne simbolne rezi, ki postajajo v krajih, kjer jih opravijo, vse bolj tudi turistične atrakcije. Mednje v prvi vrsti sodijo tudi viteške rezi oziroma rezi vinske trte, ki jih opravijo vinski vitezi različnih redov. Običajno družno, kakor je to tudi v pokrajini ob Muri.

Nedavno so člani Slovenskega reda vitezov vina – Omizje za Pomurje, ki šteje 17 članov, in Združenja evropskega reda vitezov vina - Konzulat za Slovenijo, Legatura za Pomurje, ki šteje 54 članov, med številnimi rezi viteške trte to dejanje opravili tudi pred znano gostilno Zelko, po domače Pri Šöjtiju, na 404 visokem gričku Sebeščan v Pečarovcih (občina Puconci).  Pred gostilno, kjer je na hribu najbolj markantna točka prav cerkev sv. Boštjana (po domače sv. Sebeščana), so pomurski vite

22. Pomurska salamiada Ediju Štanti

Geza Grabar
12.03.2018 19:15 (Mar 12, 2018)

Že dobri dve desetletji je Turistično društvo (TD) Radenci prve dni marca prireditelj tradicionalne Pomurske salamiade, torej senzoričnega ocenjevanja te doma najbolj pogosto izdelane suhe mesnine.

Letošnje ocenjevanje je pritegnilo 47 ljubiteljskih izdelovalcev domačih salam, ki so pred ocenjevalno komisijo v sestavi priznanih pomurskih živilcev in gastronomov – Vladke Hradil Barbarič, Zdenke Tompa, Ljuba Fekonje, Milka Lebariča, Igora Kusteca in Milana Harija, prinesli 59 salam.

Po že utečeni praksi je najvišja možna skupna ocena štirih sodnikov – tista z najvišjo in najnižjo oceno se ne upoštevata, 60 točk. Po uveljavljeni lestvici je največ, šest točk, vredna ocena za okus, največ štiri točke navržejo prerez z izgledom, barvo in teksturo, tri točke vonj in dve točki zunanji izgled.  

Prvak 22. regijske salamiade je postal Edi Štanta (Podgrad, Gornja Radgona) 53,6 točke, na 2. mesto se je uvrstil Viktor Zemljič (Boračeva, Radenci) 52,9 točke in na 3. Milan Kolar (Beltinci) 52,6 toč

V Košakih TMI potrjena že druga prisilna poravnava

Geza Grabar
11.03.2018 21:52 (Mar 11, 2018)

Potem, ko je mariborsko okrožno sodišče konec februarja letos izdalo sklep o pravnomočnosti ponovne prisilne poravnave, katero je avgusta lani z namenom finančnega prestrukturiranja predlagal sedanji večinski lastnik – družba Meso izdelki (MI) Žerak iz Podlehnika v Halozah, se morda naposled le končuje dolgoletna agonija tega mariborskega mesno-predelovalnega obrata s skoraj 150-letno tradicijo.

Kot so sporočili iz Košakov, je bil postopek, ki je učinkoval le na obveznosti iz predhodne prisilne poravnave, ključen za dolgoročno stabilizacijo poslovanja družbe, ki tačas zaposluje 80 ljudi in ima eno izmed bolj prepoznavnih slovenskih prehrambnih blagovnih znamk. Uprava družbe je menila, da je bila ponovna prisilna poravnava najprimernejši inštrument finančnega prestrukturiranja obveznosti iz že pravnomočno potrjene prisilne poravnave leta 2013, hkrati pa postopek ni imel vpliva na obveznosti nastale po njej. Skozi postopek ponovne prisilne poravnave so upniki imeli možnost konvertirati

Markišavce odlikuje enotnost med krajani

Geza Grabar
10.03.2018 21:17 (Mar 10, 2018)

Z 2,91 km2 in nekaj več kot 200 ljudmi gre za eno najmanjših krajevnih skupnosti (KS) v mestni občini (MO) Murska Sobota, a tudi zanjo velja nepisano pravilo, da velikost ni merilo za aktivnosti in kakovost življenja v hitro razvijajočem se kraju.

V  zadnjem desetletju je bilo tudi to primestno naselje, ki šteje okrog  65 hišnih številk, zahvaljujoč aktivnemu vodstvu, ki nenehno stremi k napredku v smislu ureditve nove komunalne infrastrukture, društvene dejavnosti in družabnem življenju vseh krajanov, deležno številnih investicij in prireditev.

Poleg gasilskega društva, ki se približuje 130. obletnici in na katerega so v kraju tudi zaradi dobrih tekmovalnih uspehov zelo ponosi, delujejo tudi druga društva.

Tudi  samo nekaj let stari žensko in moško društvo namreč igrata v smislu velike podpore pri pestrem kulturnem in družabnem  življenju v kraju zelo pomembno vlogo. Zavedajoč se, da so lahko kot kraj še uspešnejši, če jih med seboj povezujejo trdne vezi prijateljstva in spoštovanja

Število krav molznic in govedorejskih kmetij v Pomurju vse manjše

Geza Grabar
09.03.2018 21:37 (Mar 09, 2018)

Na današnjem letnem zboru Zveze govedorejcev Pomurja, ki združuje šest lokalnih društev – Bodonci, Cankova, Gornji Petrovci in Tišina na prekmurski ter Gornja Radgona in Ljutomer-Križevci, so bili predstavniki društev zelo kritični nad trenutnimi razmerami v panogi v Pomurju. Stalež krav molznic, v kateri v več kot 91  % prevladuje lisasta pasma, je vse manjši, enako tudi število prvih osemenitev. Ta se je lani pri skupnem staležu 8.826 krav, ki jih redi 839 kmetiji  (še pred tremi leti je bilo skupno število teh živali večje za kar 855; kmetij, ki so redile krave, pa je bilo leta 2014 kar 1.111, torej se je njihov število v tem času zmanjšalo za 272!) ustavila pri številki 10.331, kar  je absolutno najmanj doslej. Čeprav je napredek v selekciji, ki se kaže v večji mlečnosti, zelo spodbuden, to ne more izničiti zaskrbljenosti rejcev, ki za porazno stanje s prstom kažejo v prvi vrsti na stroko. Ki v danem trenutku ni odigrala ključne vloge bi širjenju in krepitvi panoge. Najbolj na Gori

Hrvaška »Zlatna repa« za Sandija Hergulo iz Cvetkovcev pri Ormožu

Geza Grabar
08.03.2018 22:05 (Mar 08, 2018)

Na posebni skupni prireditvi, ki jo hrvaški tovarni sladkorne pese Viro iz Virovitice in Sladorane iz Županje (gre za enega lastnika) za svoje pridelovalce prirejata vsako leto, so v navzočnosti več sto pridelovalcev podelili priznanja za svoje najuspešnejše pridelovalce sladkorne pese v lanskem letu. »Zlatna repa« ali zlata pesa, kakor se skupna nagrada imenuje, je bil deležen tudi eden od 35 slovenskih pridelovalcev, kolikor jih je minulo leto pogodbeno in prvič po 11 letih to industrijsko kulturo pridelovalo za virovitiško tovarno. Skupaj sicer na nekaj manj kot 75 hektarjih.

V skupni konkurenci  malih pridelovalcev (površina od 1 do 5 ha), je namreč prvo mesto pripadlo mlademu kmetovalcu iz Slovenije, Sandiju Herguli iz kraja Cvetkovci.  Hergula je lani na 1,8 ha namreč pridelal 163.257,43 kg neto sladkorne pese, kar pomeni hektarski pridelek 90.698,57 kg. To morda niti ne bi bil tako poseben dosežek, če ne bi v njenih korenih namerili povprečno sladkorno stopnjo 15,85 °S, kar po

Bertalaničevi potrebujejo krmo za 88 glav goveje živine

Geza Grabar
07.03.2018 21:36 (Mar 07, 2018)

Številnim velikim požarom to zimo se je prvi petek v marcu žal pridružil tudi tisti v Gornjih Slavečih na Goričkem. V pravih zimskih razmerah – ob sneženju, severnem vetru in ob osmih Celzijevih stopinjah pod ničlo, ko je zmrzovala tudi voda za gašenje, je sedaj še iz neznanega vzroka zagorelo in zgorelo okrog 200 kvadratnih metrov ostrešja velikega kompleksa gospodarskega poslopja s hlevom za govejo živino. Veliko živino so k sreči rešili; pitancem pa v bojazni, da bi podivjali, z razpihovalniki dima v hlevu omogočili dotok svežega zraka.  Kljub hitri in številčni intervenciji blizu sto gasilcev domačega in blizu deset okoliških društev, ki so bili zaradi omenjenega požara na nogah kar 18 uri, pa je zgorelo ali pa je zaradi tlečega ognja in polivanja z vodo bilo uničenih več kot 200 kosov ali okrog 10 ton valjastih bal sena in slame. Kmetija, ki se po obsegu pridelave uvršča med največje na Goričkem, je tako ostala brez velikih količin voluminozne krme za 50 govejih pitancev in krav,

10 let Kluba bolnikov CVB Murska Sobota

Geza Grabar
06.03.2018 21:28 (Mar 06, 2018)

Pomurje se uvršča v sam vrh po bolnikih s cerebrovaskularno boleznijo (CVB) oz. po možganski kapi v Sloveniji, kjer je teh bolnikov več kot štiri tisoč. V sami pomurski regiji naj bi jih bilo kar polovico vseh. Murskosoboški klub kot eden od 20. v Sloveniji oziroma tremi v Prekmurju, povezuje 69 članov.

Za praznovanje prvega okroglega jubileja so člani, ki jih vse od začetka prizadevno vodi Zdenko Rajnar, izbrali dvorano vaško-gasilskega doma v Bakovcih. Tam se je v domiselno izvedenem programu  bogata kronika predsednika kot rdeča nit na prireditvi dopolnjevala z glasbeno-pevskimi vložki  kantavtorja Franca Vedrana Husarja, harmonikarja Marka Tivadarja in nastopi učencev tamkajšnje osnovne šole ter seveda številnimi, prav tako vmesnimi nagovori.

Izjemno poslanstvo je klub, ustanovljen 23. februarja 2008, odigral v tem času. Z rednimi tedenskimi srečanji, vadbami, terapijami in rehabilitacijskimi programi, strokovnimi predavanji ter drugimi aktivnostmi, je povezal številne bolnike po t

Cene v kmetijstvu v povprečju višje za več kot 8 %

Geza Grabar
05.03.2018 22:48 (Mar 05, 2018)

Kmetijstvo bi se lani v ekonomskem smislu moralo okrepiti za dobrih 8 %, saj so bile po podatkih državne statistike cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih povprečno za 8,1 % višje kot v letu 2016, cene rastlinskih pridelkov so bile v povprečju višje za 8,8 %, cene živali in živalskih proizvodov pa za 7,7 %. A to je samo ena plat medalje. Ob nižjih pridelkih v nekaterih skupinah, pa so se tudi inputi v kmetijstvu povečali, tako da realno o boljšem gmotnem položaju v tej panogi ne moremo govoriti.

Na zvišanje v skupini rastlinskih pridelkov so najbolj vplivale višje cene sadja (v povprečju za 20,4 % višje kot leto prej), najbolj namiznih jabolk, pa tudi namiznih hrušk in breskev. Cene žit so bile v povprečju višje za 11,5 %: višji sta bili povprečni ceni pšenice in koruze v zrnju, povprečna cena ječmena pa je bila nižja kot leto prej. Višje so bile tudi cene vin, zelenjadnic, sadik in cvetja. Cene industrijskih rastlin so bile v povprečju nižje za 3,1 %, cene krompirja pa za 0,9 %.

Največji lastnik prodaja svoj delež v Pomurskih mlekarnah

Geza Grabar
04.03.2018 22:36 (Mar 04, 2018)

Družba Pomurske mlekarne (PM) iz Murske Sobote, ki je poleti lani s poplačilom navadnih upnikov (ob vsega 10-odstotnem diskontu ali znižanju njihovih terjatev) v skupni višini 5,1 milijona evrov uspešno uresničila 1. fazo prisilne poravnave, se je (ne)pričakovano znašla na prepihu. Večinski, 60,62-odstotni lastnik, to je DH-Storitve (hčerinska družba Delavske hranilnice, DH) namreč že po slabem letu išče najugodnejšega kupca za svoj delež. Neuradno to prodajo od te družbe zahteva Banka Slovenije.

Nova oljarna Svenškovih iz Sel pri Ptuju

Geza Grabar
03.03.2018 23:24 (Mar 03, 2018)

Po nekaj letih uspešne pridelave oljnih buč so se na kmetiji Svenšek odločili, da osnovno kmetijsko dejavnost poljedelstva na 18 hektarjih, ukvarjajo pa se tudi s prašičerejo in vinogradništvom, razširijo z registracijo dopolnilne dejavnosti na kmetiji, in sicer v stiskanje in prodajo domačega bučnega olja. V dobrem letu so uredili prostor za oljarno in jo opremili z najsodobnejšimi stroji, v soboto, 24. februarja pa so oljarno s krajšo slovesnostjo tudi uradno predali svojemu namenu.

Poleg lastne pridelave bučnega olja, ki ga prodajajo kot 100 %  čisto, na kmetiji ponujajo tudi solatno bučno olje, pražena bučna semena in salame z dodatkom bučnih semen. Slednje zanje izdeluje Kmetija Žunkovič iz sosednje Lancove vasi.  V oljarni nudijo tudi storitve za predelavo bučnic.

Od lani mladi prevzemnik Boris Svenšek pravi, da so kljub velikim težavam, ki jim jih iz leta v leto povzročata suša in visoke poletne temperature, s pridelkom – lani na štirih hektarjih,  letos pa načrtujejo saditev

Oglasi

podjetje špica vam nudi celovite rešitve poslovanje kot so kontrola pristopa, registracija delovnega časa, skladiščno poslovanje, hotelski sistemi... za več informacij obiščite našo spletno stran: http://www.spica.si/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Avtomobil renault megane je v sloveniji zelo priljubljeno vozilo. tudi zadnja različica tega vozila ima zelo športni videz, tako po zunanjosti, kot tudi v notranjosti. publish  

Kategorija: Osebna vozila

Cena: Pokličite za ceno

če iščete super didaktično igračo za darilo za majhne otroke, potem so sestavljanke zagotovo prava ideja. ob sestavljanju se malčki učijo oblik in barv, na koncu pa so zelo veseli, ko jim uspe sestaviti celo sliko. 

Kategorija: Lesene igrače

Cena: Pokličite za ceno

vsi ljubitelji športnih stav verjetno že poznate stavnico bet at home, do katere imate dostop tudi v sloveniji. če se na novo registrirate, potem lahko dobite tudi bonus v vrednosti 100 eur. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7701.) trinajsti apostol

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

6825.) htri zaslužek

Kategorija: Leposlovje

Cena: 11.99 €

5941.) špelca napočitnicah na deželi

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

520.) govorica telesa

Kategorija: Zdravje

Cena: 12.99 €

1767.) telo laži

Kategorija: Leposlovje

Cena: 26.99 €

155.) v najtemnejšem kotu

Kategorija: Leposlovje

Cena: 26.99 €

5710.) pesmarica jezus je odrešenik

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 10.99 €

dobro ohranjen in deluje brezhibno.na objektivu je skoz nameščen zaščitni uv filter. objktiv je še v garanciji.

Kategorija: Foto in kamere

Cena: 3000 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj