Geza Grabar

Dopisništvo za severovzhodno Slovenijo

Prijatelji (12)
Dragica Heric
Flexo Eco
Kmečki Glas
Vlasta Kunej
Barbara Remec
Marinka Marinčič Jevnikar
Ziliute88edita Edita
Darja Zemljič
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Lani namakali manj površin kot leta 2015
Dolga vas, najbolj špargljeva vas v Sloveniji
20 let pomurskih vinskih vitezov
Nanašanje fitofarmacevtskih sredstev v poljedelstvu
Ocenjevali »rdečke«
Uspeh tretiranja skupek množine dejavnikov
Na srednjeevropskem tekmovanju z ročnimi kosami kosilo 32 koscev in kosic iz treh držav
Vinogradi obeh bregov Mure
Živimo v vse toplejši državi
3. državna razstava govedi lisaste pasme
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2017
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Živimo v vse toplejši državi

Geza Grabar
23.05.2017 21:25 (pred 5 urami)

Kot so zapisali na Statističnem uradu Republike Slovenije (SURS) ob nedavnem svetovnem dnevu podnebnih sprememb (15. maja), moramo kljub dejstvu, da je podnebje v našem času še kar ugodno, biti zaskrbljeni. Podatki namreč kažejo na trende, ki bi nas morali skrbeti: globalne temperature zraka in oceanov naraščajo, enako višje so tudi količine   toplogrednih plinov v ozračju.  
Trend naraščanja temperatur je po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) še kako zaznati tudi v Sloveniji. »Zgolj v zadnjega pol stoletja je povprečna letna temperatura zraka na merilnih postajah na Kredarici in v Ljubljani (Bežigrad) narasla za okoli 2
oC. Podobno sliko kažejo tudi podatki drugih meteoroloških postaj,« piše SURS. Do dokazuje tudi podatek, da se je leta 2011 od njene uradnih meritev zgodilo prič, da je povprečna letna temperatura zraka na Kredarici presegla 0 oC. Drugič je bila ta vrednost presežena leta 2015.

Vinogradi obeh bregov Mure

Geza Grabar
22.05.2017 12:24 (pred 2 dnevi)

Pomurski sejem iz Gornje Radgone je bil skupaj s sosedi iz Avstrije tudi letos organizator mednarodne slikarske kolonije »Vinogradi obeh bregov Mure«.  Kot pravijo na Pomurskem sejmu, se je ideja porodila v letu 1994 kot odraz dobrega čezmejnega sodelovanja Pomurskega sejma in Okrajnega glavarstva v Bad Radkersburgu.  Predsednik uprave sejma Janez Erjavec tradicijo nadaljuje tudi z zdajšnjim okrajnim glavarjem okraja »Jugovzhodna Štajerska«, ki je nastal z združitvijo okrajev Radkersburg in Feldbach v Südost Steiermark, dr. Aleksandrom Majcanom. Kolonija izmenično poteka zdaj v eni, zdaj drugi državi.  

Na letošnji slikarski koloniji, ki je potekala od nedelje, 14. do četrtka, 18. maja v Bad Radkersburgu, se je udeležilo 11 umetnikov, od tega pet  z avstrijske in šest s slovenske strani. Tokrat so umetniki ustvarjali na temo vinogradniška krajina obeh bregov Mure ter vse, kar je s tem povezano.

Fotografiji: Ludvik Kramberger

Na srednjeevropskem tekmovanju z ročnimi kosami kosilo 32 koscev in kosic iz treh držav

Geza Grabar
21.05.2017 17:38 (pred 2 dnevi)

Kljub optimističnim pričakovanjem organizatorjev – članov Pevskega društva Selo iz kraja Selo na Goričkem, da naj bi v okolici znamenite romanske rotunde iz prve polovice 13. stoletja na 13. tekmovanju v košnji z ročno koso kosilo več kot 50 koscev iz kar devetih držav, je prireditev minila nekoliko okrnjeno.

Zadnja leta srednjeevropskega tekmovanja – sprva je bila prireditev lokalna, potem državna, se je namreč skupaj udeležilo nekaj čez 30 koscev  in kosic iz treh držav (Romunije, Bosne in Hercegovine oziroma znotraj nje delujoče Republike Srbske ter Slovenije) ter še šest domačih tekmovalcev, ki so tekmovali v košnji s strižno kosilnico. Ob že omenjeni dveh kategorijah – ženske in strižna kosilnica, so moški ob posamični konkurenci tekmovali tudi v dveh štafetnih ekipnih kategorijah (kosa neomejene dolžine in kosa v dolžini 90 cm) s po tremi člani. Kljub napovedim se tekmovanja niso udeležili člani Društva koscev in kosic Slovenije.

Več s sicer dobro pripravljene in s strani gled

Ocenjevali »rdečke«

Geza Grabar
20.05.2017 21:46 (pred 3 dnevi)

V okviru praznika občine Sveti Jurij ob Ščavnici so med drugim  ocenjevali tudi domača rdeča vina z brajd, tako imenovane »rdečke«.

Prireditev, že drugo po vrsti, je pripravilo in izvedlo Društvo vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric. Strokovna komisija, ki jo je vodil predsednik društva in vinski vitez Milan Kolarič, člani pa so bili še Zvonko Fleisinger, Marko Breznik, Janez Mir in Ivan Janez Pučko, je pod budnim očesom vinske kraljice Radgonsko – Kapelskih goric Katje Hamler skupaj ocenila 18 vzorcev vina te samorodnice.  Najvišje ocenjeno vino, last predsednika domačega turističnega društva Janeza Mira iz Grabonoš, je s tem postal„Županovo vino 2017“.

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

 

Lani namakali manj površin kot leta 2015

Geza Grabar
19.05.2017 23:01 (pred 4 dnevi)

Kot poroča uradna državna statistika, je bilo leta 2016 namakanih 3.133 hektarjev zemljišč, to je za 1,3 % manj kot v prejšnjem letu. Po strukturi vseh zemljišč več kot polovica (55 %) odpade na njive in vrtove, v 15-odstotnem deležu sledijo sadovnjaki, oljčniki in drevesnice, v kar 13 % pa so bile namakane površine smučišča (zasneževanje),  12 % športna igrišča in  v le 4 % so bile namakane površine rastlinjaki, travniki in vinogradi. Sicer je bilo vseh kategorij kmetijskih zemljišč namakanih 2.354 ha ali nekaj več kot 75 % vseh namakanih površin.

Za namakanje  se je porabilo 3,4 milijona m3 vode ali za 7 % manj kot v prejšnjem letu. Največ vode, kar 52 %, je bilo za potrebe namakanja pridobljene iz zbiralnikov, sledi tekoča voda (24 %), podtalnica (19 %), preostali vodni vir pa je javni vodovod in drugi viri.

Uspeh tretiranja skupek množine dejavnikov

Geza Grabar
18.05.2017 11:29 (pred 6 dnevi)


Na aplikacijskem treniningu o sodobnih tehnologijah nanašanja fitofarmacevtskih sredstev (FFS), ki ga je Syngenta Agro za poljedelce pripravila na kmetiji Vitez v Tešanovcih, je Graham Sanderson, Syngentin strokovnjak za aplikacijsko tehnologijo poudaril,  da uspeh našega dela ni odvisen samo od kakovosti samega kemičnega sredstva, pač pa še bolj njene aplikacije. Da bi dosegli njeno popolno učinkovitost, je uspeh samo v 50 %  odvisen od sredstva, ostalo pa od človeškega faktorja: časa škropljenja, nastavitve oz. umerjanja škropilnice ter pri tem uporabljenih škropilnih šob.

Obsežno o tej temi v prihodnji številki Kmečkega glasa.

20 let pomurskih vinskih vitezov

Geza Grabar
17.05.2017 23:13 (pred 6 dnevi)

Z razvitjem društvenega prapora so pomurski vinski vitezi, do nedavnega združeni v  Omizje za Pomurje, od lani pa povišano v Legaturo za Pomurje (delujejo pod okriljem Evropskega reda vitezov vina, Konzulat za Slovenijo), v soboški grajski dvorani počastili 20. let svojega delovanja.

Prapor, katerega idejna zasnova je nastala v ožjem vodstvu legature, oblikovno simbolizira regijo kot vinogradniško območje: na trtnem listu je obris Pomurja z reko Muro in šestimi grozdi, na vsaki strani po trije. Ti na levem, prekmurskem bregu, simbolizirajo vinorodne podokoliše Goričko, Strehovsko-Dobrovniško-Kobiljske gorice in Lendavske gorice; na desnem, prleškem bregu Mure pa Radgonsko-Kapelske, Ljutomersko-Ormoške in Srednje Slovenske gorice. Vitice v vsakem kotu prapora pa simbolizirajo štiri sosednje države. Prvi in drugi legat pomurske legature sta Ignac Rajh in Andrej Šajnovič, skupaj pa pomurska legatura šteje blizu  50 vitezov vina in njihovih pripravnikov. Svečanosti se je udeležil tudi bi

Nanašanje fitofarmacevtskih sredstev v poljedelstvu

Geza Grabar
16.05.2017 23:40 (May 16, 2017)

Zavedajoč se pomembnosti varne rabe fitofarmacevtskih sredstev (FFS), zlasti dobre aplikacijske tehnike in pravilnega strokovnega pristopa pri njihovem rokovanju, so v slovenski družbi mednarodne korporacije Syngente – Syngenta Agro pripravili prvi aplikacijski trening.

Za področje poljedelstva je potekal danes na družinski kmetiji Vitez v Tešanovcih pri Moravskih Toplicah, za področje sadjarstva pa bo jutri v Sadjarstvu Ormož v Savcih pri Svetem Tomažu. Kot je dejala Silva Kuharič Grabovac, pri slovenski združbi strokovnjakinja za poljščine, sta prva dva treninga namenjena zahtevnejšim poslušalcem oz. uporabnikom njihovih FFS. Tako v teoretičnem delu, kakor v praktičnem prikazu umerjanja škropilnic in izbiri šob je kot glavni predavatelj sodeloval Syngentin strokovnjak za aplikacijsko tehnologijo iz Švice, Graham Sanderson, o varni uporabi FFS pa govorila Mojca Pustovrh, vodja registracij.

Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Kose bodo na Goričkem rezale iz kar devetih držav

Geza Grabar
15.05.2017 19:42 (May 15, 2017)

 Člani zelo aktivnega Pevskega društva Selo iz kraja Selo na Goričkem bodo skupaj z domačini in nekaterimi drugimi soorganizatorji to nedeljo, 21. maja s pričetkom ob 10. uri prireditelji in gostitelji 13. Srednjeevropskega tekmovanja v košnji trave z ročno koso. Prireditev bo v neposredni okolici znamenite romanske rotunde iz 13. Stoletja, edinstvenega kulturno-zgodovinskega spomenika nacionalnega pomena.

Tekmovalci bodo v moški in ženski kategoriji kosili v treh različnih starostnih skupinah – do 14 let, do 60 let in nad 60 let, pričakujejo pa jih več kot 50. Kot pravi Oskar Makari, predsednik društva in guru tekmovanja, bodo poleg slovenskih koscev tekmovalci prišli  tudi iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne Gore, Romunije, Madžarske, Avstrije in letos prvič tudi iz Velike Britanije. Dogodek bodo popestrili tudi  z nizom spremljevalnih prireditev ter med odmori tudi z nastopi skupin z ljudsko glasbo in plesom.

Ponikovalna vrtina za nižje obratovalne stroške orhidej

Geza Grabar
14.05.2017 22:14 (May 14, 2017)

Podjetje Ocean Orchids iz Dobrovnika, kjer na leto vzgojijo dva milijona ohridej je v desetih letih uspešnega delovanja pred novim razvojnim izzivov. Vse je namreč nared za začetek gradnje reinjekcijske (ponikovalne) vrtine za vračanje geotermalne vode, s katero ogrevajo steklenjake za vzgojo orhidej v zemljo. Vrtanje 2.310 metrov globoke vrtine naj bi se predvidoma začela konec poletja, od skupaj dva milijona evrov vredne investicije pa naj bi v podjetju iz naslova državnih razpisov pridobili tretjino vrednosti. To je eden od pogojev za začetek uresničevanja naložbe. Z novo vrtino naj bi v Ocean Orchidsu pocenili obratovalne stroške leta 2005 izvrtane vrtine oz. si povečal vodno pravico (koncesijo) za geotermalno vodo za toliko, koliko bo preko vrtnine vrnjene neonesnažene termalne vode. Njihova letna koncesnina ali obratovalni strošek vrtine trenutno znaša nekaj manj kot 190 tisoč kubičnih metrov geotermalne vode; kar v   denarju (koncesijska dajatev, vodno povračila, izvajanje moni

Dolga vas, najbolj špargljeva vas v Sloveniji

Geza Grabar
13.05.2017 22:34 (May 13, 2017)

S trenutno šestimi tržnimi pridelovalci, ki šparglje ali beliše skupaj pridelujejo na blizu desetih hektarjih, se lahko v Dolgi vasi pri Lendavi pohvalijo z največjo slovensko tržno pridelavo v enem kraju. Po zadnjih podatkih namreč tej delikatesni zelenjave s posebnim okusom v Sloveniji namenimo le nekaj več kot 35 hektarjev, ponudba pa niti v polovici ne zadostuje domačemu povpraševanju.

Da bi tej zelenjavi, ki izvira iz Primorske, še bolj umestili na naš jedilnik, pa morda navdušili še kakšnega novega pridelovalca, je Krajevna skupnost Dolga vas danes pripravila že 5. Dan špargljev  in špargljevih jedi. Kljub nekoliko muhastemu vremenu je prireditev pri vaškem domu od poznih dopoldanskih ur pa se do pozno v noč privabila več kot tisoč obiskovalcev. Ob pestrem kulturnem programu je bila na voljo celodnevna degustacija blizu 25 različnih špargljevih jedi, ki so jih v prvi vrsti pripravili tamkajšnji pridelovalci, nekaj pa tudi tamkajšnje terme. Šparglji so s skrajnega zavodnega na vz

V Podravju bi lahko namakali skoraj 30 tisoč hektarjev

Geza Grabar
12.05.2017 06:48 (May 12, 2017)

Začetki namakanja za kmetijstvo segajo nekaj desetletij nazaj, ko sta bila konec 80. let prejšnjega stoletja na Ptujskem polju skoraj sočasno zgrajena prva namakalna sistema (NS) s črpanjem vode iz kanala Drave za hidroelektrarno Formin: NS Gajevci-Placerovci in NS Formin. Doslej skupaj pet namakalnih sistemov že obsega 1.600 hektarjev. Tik pred realizacijo je 1.200 ha novih sistemov – od Hajdine, Ptuja, Vidma pri Ptuju in Kidričevega, v bližnji prihodnosti pa naj bi bilo pod namakanjem še 1.400 hektarjev novih polj.

Glede razpoložljivosti vode v Podravju ni težav, saj lahko iz reke Drave oz. kanala za pretočni hidroelektrani Zlatoličje in Formin, ki se razteza od Maribora do Ptuja in po 6,5 km dolgem dravskem akumulacijskem Ptujskem jezeru od Markovcev do Ormoža, za potrebe kmetijstva oz. namakanja koristijo kar 22 m3 vode na sekundo.  Po nekaterih študijah bi lahko namreč iz njega namakali kar do 28 tisoč hektarjev njiv.

Zahvaljujoč rednemu namakanju prav z območja Ptujskega polje

Namakanje v Prekmurju

Geza Grabar
11.05.2017 15:30 (May 11, 2017)

Ob dveh namakalnih sistemih gospodarske družbe Panvita, ki skupaj obsegata 760 hektarjev, je na levem bregu Mure uradno le še 83-hektarski na Ivancih pri Moravskih Toplicah, nekaj pa je tudi malih. Preveč birokracije in z njo povezani stroški, menijo kmetijci, zavirajo njeno večjo dinamiko izgradnje.

Panvitina sistema namakanja sta praktično izkoriščena 100-odstotno; ivanski, kjer projekt zelenjadarstva ni zaživel, manj kot tretjinsko.

O tem in novin načrtin Panvite bomo podrobno pisali v prihodnji številki v prilogi Kmečkega glasa na temo namakanja.

Potomka najstarejše trte tudi v Sovjaku

Geza Grabar
10.05.2017 09:19 (May 10, 2017)

V okviru 19. prireditve Dan odprtih vrat vinskih kleti v občini Sveti Jurij ob Ščavnici – prvi majski vikend ga pripravlja Društvo vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric in Turistično društvo Sveti Jurij ob Ščavnici, so pri znameniti in s slamo kriti Čehovi kleti v Sovjaku zasadili cepič potomke najstarejše vinske trte na svetu, več kot 400 let staro modro kavčino ali žametno črnino z mariborskega Lenta.

Saditev sta v navzočnosti velike množice ljudi opravila predsednik domačega turističnega društva Janez Mir in mariborski mestni viničar Stane Kocutar. Blagoslov, da bo trta dobro uspevala, pa je podelil domači župnik Boštjan Ošlaj. V bogatem programu so nastopili tudi jurjevška godba na pihala in tamkajšnje ljudske pevke.

Več v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.

 

Foto: Ludvik Kramberger

Spravilo voluminozne krme

Geza Grabar
09.05.2017 14:44 (May 09, 2017)

Čeprav je bila zima tudi v Prekmurju zelo mrzla in z relativno malo padavinami – kritičen je bil zlasti marec, ko je skupaj padlo le nekaj več kot 13 litrov dežja (aprila 30 in doslej v maju dobrih 10 litrov), se je voluminozna krma – v večini je šlo za mnogocvetno ljuljko  ter travno-deteljne in deteljno travne mešanice, v večini primerov dobro prezimila in  se zadnji mesec lepo razrasla. So pa tudi območja, kjer je zaradi suše popolnoma propadla.

V teh dneh se končuje njihov prvi odkos inspravilo, bodisi v valjastih balah ali v koritaste silose. Posnetek smo zabeležili pri Bogojini (občina Moravske Toplice), kjer so krmo silirali Civütovi iz Noršincev, ki imajo v hlevu nekaj več kot 800 glav mladega pitanega govegeda. 

Spremembe v koordinaciji delovanja žitne verige

Geza Grabar
08.05.2017 23:12 (May 08, 2017)

Namesto direktorice agroživilske zbornice dr. Tatjane Zagorc, ki je kot koordinatorka žitne verige doslej vodila njeno delovanje, je bil po soglasnem sklepu članov Komisije za odkup in prodajo žit Slovenije (Komisija), sestavljene iz predstavnikov Zadružne zveze Slovenije (ZZS), Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) in Sindikata kmetov Slovenije (SKS), dogovorjeno, da jo bosta prevzela Danilo Rihtarič, direktor KZ Radgona in Franc Küčan, drugi kmečki sindikalist.  

Več v sredini številki Kmečkega glasa.

Spet kosili pri Copekovem mlinu

Geza Grabar
07.05.2017 20:40 (May 07, 2017)

Polanski Pücki, ki so sekcija društva Štrk Slovenija, so v sodelovanju z občino Velika Polana pripravili tradicionalno tekmovanje v košnji trave z ročno koso. Pri znamenitem potočnem Copekovem mlinu v Mali Polani, ki je ostal še edini te vrste, je kosišča s kosami veselo vihtelo 30 koscev in kosic iz vse Slovenije. Letos že 6. tekmovanje  je bilo zopet odprto za pokal občine, poseben pridih pa so zanimivi prireditvi sredi močvirskih travnikov ob potoku Črnec tudi letos dali tekmovalci Društva koscev in kosic Slovenije, ki so nastopili kot gostje. Uvodoma pa so v ekshibicijski košnji kosili domačini, ki so si ime nadeli po znamenitem družabnem romanu Strici so mi povedali, v Veliko Polani rojenem pisatelju socialnega realizma Miška Kranjca.

Zmagovalec v najprestižnejših kategorijah sta postala s kar 73 leti neumorni Lojze Križnar iz Štefanje Gore pod Krvavcem, pri ženskah pa Marija Veršič iz Brezovice pri Ljubljani.

Več v reportaži.

Odkup mleka v porastu

Geza Grabar
06.05.2017 14:30 (May 06, 2017)

V letošnjem marcu je bilo v Sloveniji namolženega in odkupljenega več kot 15,8 milijona kilogramov konzumnega mleka, kar je največ v zadnjih šestih letih. Glede na prejšnji mesec je bila ta količina za več kot 13 % večja, glede na marec 2016 pa je bila večja za skoraj 19 %. Proizvodnja konzumnega mleka v prvih treh mesecih leta 2017 je bila za 13 % večja kot v 2016 v istem obdobju.

Odkup mleka je bil v primerjavi z marcem 2016 večji za skoraj 1 %. Tudi proizvodnja mlečnih izdelkov je bila v tem mesecu večinoma večja kot pred letom dni. Tudi tokrat sta se povečali predvsem proizvodnja konzumnega mleka (za skoraj 11 %) in fermentiranih mlečnih izdelkov (za več kot 33 %).

7. KOS vabi

Geza Grabar
05.05.2017 18:55 (May 05, 2017)

Že je tako rekoč vse nared na izvedbo tradicionalnega Kmetijsko-obrtniškega sejma (KOS), ki se bo na hipodromu Polena pri Lenartu v Slovenskih goricah zgodil zadnji vikend v maju, točneje med petkom, 26. in  nedeljo, 28. majem.

Kot pravi Franc Lovrenčič, predsednik organizacijskega odbora , bo letošnji program »… prav gotovo najbolj pester doslej. Tako smo pri sestavljanju programa imeli težave, kam umestiti posamezne dogodke, in tega smo veseli.«

Poleg državne  razstave govedi lisaste pasme, ki bo v soboto in dražbe plemenske živine v nedeljo, o čemer smo že poročali,  bodo prvi dan sejama popoldan in zvečer na svoj račun prišli ljubitelji ljudske in narodno-zabavne glasbe.

V soboto dopoldne bo že tradicionalno kuhanje štajerske kisle župe za Zlato žlico KOS-a 2017.

»Drugi večji dogodek je predstavitev  Štajerske  turistične zveze  in njenih 68 članic. To gre v kontekst našega sejma, saj  nudimo možnost na sejmu predstavitev turističnih kapacitet na podeželju, dopolnilne dejavnosti na

Zavarovanje samo za pozebo ni mogoče, razen…

Geza Grabar
04.05.2017 22:58 (May 04, 2017)

 Kot pravijo v slovenski podružnici avstrijske Agro Zavarovalnice in na Zavarovalnici Triglav, med redkimi  komercialnimi zavarovalnicami pri nas, ki ponuja tudi zavarovalni produkt s področja zavarovanja v kmetijstvu, selektivnega zavarovanja proti pozebi in toči pri trajnih nasadih (sadovnjaki in vinogradi)  ni, pač pa paketno - za oba škodna primera skupaj. Osnovni riziko je zavarovanje toče, pozeba je zgolj opcijsko zavarovanje. Zato je tudi premija za pozebo dosti nižja. Pri Triglavu so v ta paket ob pozebi in toči vključene tudi nevarnosti požara in strele. A iz te zavarovalnice sporočajo, da »… obstaja tudi možnost zavarovanja samo pred nevarnostjo spomladanske pozebe, toda v tem primeru se upošteva samo škodo na količini pridelka, medtem , ko je v paketno zavarovanje vključena tudi škoda na kvaliteti sadja.«

Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.

 

Oglasi

želite zastaviti zlato, mobilnik, računalnik, avto, motor ali katero drugo premičnino? potem obiščite spletno stran kredit-shop.si. ta spletna zastavljalnica vam nudi zastavitev vseh omenjenih stvari in hitro gotovinsko posojilo!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

z nakupom nove blazine za jogo se boste znebili bolečin v križu in boste tako lažje vadili jogo. blazina je primerna tudi za vadbo in igranje otrok. vzdrževanje je zelo enostavno, saj jo le obrišete z mokro krpo. preverite ponudbo in izberite svojo barvo.

Kategorija: Fitness oprema in aerobika

Cena: Pokličite za ceno

soda bikarbona je nepogrešljiva v vsakem gospodinjstvu, saj jo lahko uporabljamo za pitje, čiščenje površin, umivanje sadja ter tudi za peko namesto pecilnega praška. poleg tega jo lahko uporabljamo tudi za kozmetične namene, saj jo lahko uporabljamo pri čiščenju zob in umivanju las. več o pozitivnih učinkih sode bikarbone, si preberite na naši spletni strani: malinca.si, kjer jo lahko tudi naročite.

Kategorija: Lepota in zdravje

Cena: Pokličite za ceno

6771.) ptičica brez gnezda

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

7534.) ljubljanska knjiga

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

1755.) zgodba mojega jutra

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2821.) gnezdo zla

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 9.99 €

iščete kraj, kjer bi se lahko spočili, si nabrali novih moči ter preživeli prijetne trenutke skupaj z vašim partnerjem? obiščite thermana park laško, kjer vam nudimo vse to in še več. izbirate lahko med različnimi paketi za dva, med drugimi so v ponudbi: medeni paket, pivovski paket ter različne kopeli za dva. prepričani smo, da boste našli kaj za vas in vašega partnerja.

Kategorija: Terme - zdravilišča

Cena: Pokličite za ceno

ayurvedska masaža telesa je masaža z zeliščnim oljem. njen učinek na telo je enkraten, saj pozitivno vpliva na vaše počutje,vaša koža izgleda lepše, izboljša pa se tudi krvni obtok. posebej jo priporočajo za osebe, ki so pogosto utrujene, saj vam povrne moči.

Kategorija: Terme - zdravilišča

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor iščete dodelan modul za potne naloge, je špicina rešitev definitivno vredna vašega zanimanja. potni nalogi so tako analizirani zelo natančno, uporabniška iskušnja pa je neprecenljiva in lahko razumljiva.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

odkupne cene zlata se iz dneva v dan spreminjajo, saj se določajo na podlagi borzne cene. kakšne so trenutne cene lahko izveste na spletni strani podjetja zastavljalnica ljubljana!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

želite igrati stave na eni izmed največjih svetovnih stavnic bet at home? potem obiščite našo spletno stran, se registrirajte in igrajte različne športne stave!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj