Geza Grabar

Dopisništvo za severovzhodno Slovenijo

Prijatelji (13)
Marinka Marinčič Jevnikar
Dragica Heric
Barbara Remec
Alenka Naglič
Ziliute88edita Edita
Uros Neudauer
Kristijan Hrastar
Kmečki Glas
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Slabi obeti za sladkorno peso v EU
Syngentini člani kluba OptiTech tudi v Moravskih Toplicah
Martina XIX. je Tjaša Kovačič
Delavnice Saatbau & Karsia
Miroslav Kosi: »Pogled v neznano!«
22. kraljica vina v Sloveniji je Haložanka Katarina Pungračič
Kakšno kmetijstvo bo leta 2030 v EU?
5. obletnica semenske hiše Saatbau v Sloveniji
Domiselni Hrvati
Hrvatom prodano skupaj 4.460 ton sladkorne pese s povprečno vsebnostjo 15,21 % sladkorja
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2018
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Prva KFC restavracija v Sloveniji

Geza Grabar
17.01.2018 23:40 (pred 3 urami)

Na avtocestnem postajališču Dobrenje vzhod (odsek Šentilj-Maribor), nedaleč od meje z Avstrijo, so sredi minulega tedna odprli prvo tovrstno restavracijo. KFC je mednarodno priznana blagovna znamka restavracij, specializiranih za pripravo različnih vrst piščančjega mesa – piščancev, perutničk in piščančjih sendvičev. KFC jedi so pripravljene iz svežega piščančjega mesa, ki ni mleto ali predelano. Prisotne so v skoraj 20 tisoč restavracijah v 125 državah po svetu.

Kot poročajo iz AmRest-a, ki je s 1.500 restavracijami s hitro prehrano, restavracij za občasno prehranjevanje in kavarn, največji upravljavec restavracij v Srednji in Vzhodni Evropi ter je ekskluzivni distributer za KFC v Sloveniji, v lokalnem okolju odprl 35 novih delovnih mest. Prepričani so še, da je v Sloveniji še veliko prostora za njihovo širitev.

Ob odprtju novosti je dobrodošlico zbranim izrekel tudi Venčeslav Senekovič, župan občine Pesnica, lokalne skupnosti, kjer restavracija leži.

Miroslav Kosi: »Pogled v neznano!«

Geza Grabar
16.01.2018 22:54 (pred 1 dnevi)

S temi besedami Miroslav Kosi, predsednik Združenja pridelovalcev sladkorne pese Slovenije in zadruge Kooperativa Kristal iz Ormoža, ki je bila lani organizator proizvodnje slovenskih pridelovalcev sladkorne pese za hrvaško tovarno iz Virovitice, komentira naše pred dvema dnevoma objavljene projekcije v zvezi s sladkorno peso do leta 2030 in so nastele na decembrski kmetijiski konferenci v Bruslju. Saj, da je tudi v kmetijstvu v EU veliko neznank. »Z vstopom naše države v EU smo se zavezali izvajati tudi reforme, ki niso bile v korist naših državljanov. Med njimi tudi zloglasne sladkorne reforme, ki pa je ob svojem koncu dosegla nasprotni učinek - pripeljala je do potrebnega uvoza sladkorja v EU,« pravi. Nadaljuje, da so se iz izkušenj po vedno večjem povpraševanju po hrani v svetu nekateri naši kmetje organizirali v zadrugo, poiskali poslovnega partnerja, tovarno sladkorja Viro iz Virovitice, ter z ukinitvijo kvot za sladkor povsem logično začeli ponovno pridelovati sladkorno peso. »K

Delavnice Saatbau & Karsia

Geza Grabar
15.01.2018 23:43 (pred 2 dnevi)

Po simbolični počastitvi 5. obletnice hčerinske družbe semenarske hiše Saatbau v Sloveniji, ki je bila minuli torek v Hajdošah pri Ptuju, so se začele delavnice na terenu. Skupaj naj bi jih bilo več kot 30, pripravljajo in vodijo pa jih njihovi promotorji. Ena prvih je bila danes v Nemčavcih pri Murski Soboti, kjer so govorili o treh kulturah.

O koruzi na temo kako pridelati zdravo zrnje in silažo, o soji kot stari kulturi z novo perspektivo ter o travinju kot osnovni krmi za živali. Predstavili so nove sorte, hibride in mešanice. Tudi letos izobraževalne delavnice pod sloganom Dobra setev, dobra žetev  oz. ni njihov namen seme samo prodati, pač pa nuditi ves strokovni servis do spravila oz. žetve in strokovne izkušnje pri kmetijski pridelavi prenesti do kar največ kmetov, ta semenar v Sloveniji pelje skupaj s podjetjem Karsia iz Dutovelj, ki ima v svojem programu sredstva za varstvo in prehrano rastlin. Zato je bilo tudi na tej delavnici govora o sredstvih za varstvo rastlin in o spe

Slabi obeti za sladkorno peso v EU

Geza Grabar
14.01.2018 23:47 (pred 3 dnevi)

Čeprav po 11 letih ponovne pridelave sladkorne pese v Sloveniji zaradi njene visoke dohodkovnosti (v dobičku na hektar, kar za druge klasične poljščine ne moremo zapisati), vlada navdušenje nad to kulturo, zato naj bi se lanske površine (74,8 ha) pogodbene pridelave za eno od hrvaških sladkornih tovarn letos povečale za kar nekajkrat, projekcije Evropske Komisije, kakšna bo podoba kmetijstva leta 2030, pri tej industrijski kulturi niso tako optimistične.

Skupne površine, zasejane s sladkorno peso naj bi se z lanskih 1,7 milijona hektarja do leta 2030 zmanjšale za 0,2 milijona, na 1,5 milijona hektarja. Posledično temu naj bi se bilanca sladkorja v EU s sedanjih 130,6 milijona ton predelane pese čez 12 let zmanjšala za dobrih 12 milijonov ton, na 118,4 milijona ton. Proizvodnja etanola iz te poljščine naj bi se s sedanjih 11,8 milijona ton sladkorne pese povečala za četrtino, na 14,7 milijona ton; zmanjšala pa naj bi se predelava sladkorne pese za sladkor: z 118,8 milijona ton na vsega

Kakšno kmetijstvo bo leta 2030 v EU?

Geza Grabar
13.01.2018 23:48 (pred 4 dnevi)

Iz projekcije, ki jo je konec lanskega leta objavila Evropska Komisija, se kmetijstvu znotraj članic EU v dobrem desetleju ne pišejo ravno optimistični časi. 

Skupne površine kmetijskih zemljišč naj bi se namreč zaradi pozidave zmanjšale za štiri milijone hektarjev; od vseh poljščin pa naj bi edino žitarice - v prvi vrsti krušna žita in koruza za humano uporabo, bile deležne porasta v količinskem smislu in smislu zasejanih površin. Največji padec naj bi do leta 2030 zabeležile prav industrijske rastline, namenjene bioplinu, pa tudi sladkorni pese se ravno ne piše obdobje debelih krav. 

Več v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa. 

22. kraljica vina v Sloveniji je Haložanka Katarina Pungračič

Geza Grabar
12.01.2018 23:00 (pred 5 dnevi)

Drevi sta v hotelu Radin v Radencih kmetijski minister mag. Dejan Židan in predsednik uprave  Pomurskega sejma Janez Erjavec kot nosilec institucije Vinska kraljica Slovenije za 22. Vinsko kraljico Slovenije za leto 2018 okronal Katarino Pungračič iz Zavrča v Halozah. V letu 2018 bo slovenske vinorodne dežele ter slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v svetu predstavljala brhka Haložanka.

Po pozdravnem nagovoru Erjavca  Janez Erjavec,  je bil slavnostni govornik minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan. Z nagovorom se je potem od prestola poslovila Maja Žibert, 21. Vinska kraljica Slovenije za leto 2017.

Kot je poudarila v ganjenem govoru slovesa s tega položaja, je bila lani aktivno udeležena na več kot sto različnih dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin. V nadaljevanju je sledilo novo kronanje. 22. slovenska kraljica Katarina Pungračič iz Zavrča prihaja

Martina XIX. je Tjaša Kovačič

Geza Grabar
11.01.2018 23:05 (pred 6 dnevi)

 Ljutomeru nadaljuje tradicijo kronanih glav vinskih kraljic. Čeprav so že 1986 okronali prvo ljutomersko vinsko kraljico, ki je bila mimogrede sploh prva v nekdanji skupni državi Jugoslaviji, so pred slabima dvema desetletjema to tradicijo obnovili. Čeprav bi brez prekinitev letos lahko kronali že 32. po vrsti, so nedavno okronali šele 19. po vrsti. Naziv ljutomerske vinske kraljice, imenovane Martine XIX., je od Tadeje Heric za naslednji dve leti prevzela Tjaša Kovačič iz Presike v občini Razkrižje.

Dogodek je tudi letos organiziralo Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer, katerega njen predhodnik kot vinorejsko društvo je bilo ustanovljeno daljnega 1872. leta.

Syngentini člani kluba OptiTech tudi v Moravskih Toplicah

Geza Grabar
10.01.2018 23:11 (Jan 10, 2018)

Z jutrišnjim srečanjem v kraju Dvorje, Cerklje na Gorenjskem, se zaključuje ciklus petih zimskih srečanj članov kluba OptiTech, ki po vsej državi združujejo čez dva tisoč članov.

Danes so se za območje Prekmurja sešli v Moravskih Toplicah, pred tem so bila srečanja na Otočcu pri Novem mestu, v Kidričevem na Dravskem polju in v Mali Nedelji v Prlekiji. Na vseh srečanjih sodelavci slovenske družbe te mednarodne korporacije s področja semenarstva in zaščite, Syngente Agro d.o.o. pregledajo rezultate iz poskusništva in široke pridelava v minuli sezoni, zbranim predstavijo novosti programa za leto 2018, podajo pa tudi priporočila glede na znanje in izkušnje, pridobljene v pridelavi. Med številnimi novostmi je bil predstavljen nov fungicid za varstvo pšenice in ječmena, pripravek za nadstandardne rezultate v pridelavi, Elatus Era.

V Moravskih Toplicah se je danes zbralo nekaj čez 140 kmetijskih pridelovalcev, kar je največ doslej.

5. obletnica semenske hiše Saatbau v Sloveniji

Geza Grabar
09.01.2018 22:46 (Jan 09, 2018)

V Hajdošah pri Ptuju, kjer je tudi sedež slovenske hčerinske družbe avstrijskega semenarja iz Linza, so drevi počastili prvi mali jubilej: pol desetletja prisotnosti na slovenskem trgu.

Začetki so bili težavni, danes pa je praktično tudi na slovenskem trgu mogoče dobiti  60 različnih vrst 300 sort poljščin, ki jih ima ta družba, katere lastniki je nekaj več kot 3.100 kmetov iz Avstrije, v svojem prodajnem programu. Razen krompirja ponuja praktično vse, ob hibridih koruze pa so zelo prepoznavni tudi z ozimnimi žiti, oljnicami, strniščnimi dosevki ter travnimi in deteljno-travnimi mešanicami.

Ob več kot 40 poskusnikih, kolikor jih je v Sloveniji, so bili prisotni tudi nekateri njihovi večji slovenski trgovci, s strani matičnega podjetja pa najožje vodstvo družbe v zadružni lasti – predsednik, člana 2-članske uprave ter odgovoren za pospeševanje prodaje v Osrednji Evropi. Saatbau je s svojimi semeni in hibridi trenutno prisotna v 14 državah srednje in vzhodne Evrope. Slovensko družbo vs

Saatbau zmagovalci

Geza Grabar
08.01.2018 20:38 (Jan 08, 2018)

Tudi na tradicionalnih letnih srečanjih, ki jih slovenska hčerinska družba semenske hiše Saatbau v obliki t.i. Saatbau Akademije pripravlja na dveh lokacijah – za SV Slovenijo v Nemčavcih pri Murski Soboti in za Osrednjo Slovenijo v Domžalah, so razglasili rezultate pred tremi leti začete akcije med uporabniki njihovih semen (hibridov) – Pridelovalec rekorder, Iščemo najboljšega pridelovalca v Sloveniji. To akcijo, kakor tudi Saatbau Akademijo, je slovenska hčerinska družba tega semenarja kot svoji blagovni znamki tudi zaščitila.

Najboljši pridelovalci v posameznih skupinah za minulo pridelovalno leto, torej 2017. Leto, so bili: pri ozimni pšenici Stanislav Klemenčič iz Nove vasi pri Ptuju, ki je s pšenico sorte AMICUS ob standardni, 14-odstotni vlažnosti, dosegel hektarski pridelek  10.081 kg, s čemer je presegel tudi dosedanji rekord; pri silažni koruzi Janez Leben iz Dupelj s hibridom MILANNO in pridelkom 28.308 kg suhe snovi; pri koruzi za zrnje je zmagovalec postal Jan Škrobar iz

Domiselni Hrvati

Geza Grabar
07.01.2018 21:21 (Jan 07, 2018)

O sladkorni pesi na slovenskih njivah so naši kmetje sanjali vrsto let. Vse od leta 2006, ko je bilo zadnjo prielovalno leto za zatem zaprto in  razgrajeno Tovarno sladkorja Ormož. Sedaj jo lahko pridelujejo brez omejitev. Ker ne za lastno tovarno, ki je več nimamo, smo tudi na tem področju – kakor na skoraj vseh v živilsko-predelovalni industriji in zaradi trgovine Mercator, kot »surovinci« odvisni od Hrvatov. To marsikomu ni po godu, zato pese zanje noče pridelovati.

V hrvaški sladkorni tovarni Viro iz Virovitice, za katero je 35 slovenskih pridelovalcev lani na 74,8 hektarja skupaj pridelalo 4.460,99 ton neto pese, so sami dali pobudo, da bi sladkor, pridelan iz slovenske surovine, v posebnih polnitvah ponudili slovenskim potrošnikom. Ponujajo ga v dveh trgovskih verigah. Ne gre zgolj za gesto, da naj se sladkor iz slovenske pese vrne v njeno državo, pač pa za dobro marketinško potezo. S tem je  ekspanzija izdelkov hrvaške živilsko-predelovalne industrije, ki je sicer tudi velika l

Prvo leto – spodbudno, drugo naj bi bilo še boljše

Geza Grabar
06.01.2018 20:15 (Jan 06, 2018)

Ker svoje sladkorne tovarne Slovenija več nima, so se kmetje, združeni v zadrugi Kooperativa Kristal, odločili za pogodbeno pridelavo za hrvaško tovarno v Virovitici. Izkušnje so dobre.

Tako je 35 pridelovalcev iz SV Slovenije lani skupaj zasejalo 74,8 ha pese in po spravilu je bilo ugotovljeno, da so je skupaj pridelali natanko 4.460,99 ton. Preračunano na hektar to pomeni 59,46 t, sladkorna stopnja oddane količine pa je v povprečju znašala 15,21 %. Povprečna stopnja primesi – 14,62 %,  je – tako kot sladkorna stopnja, nekoliko pod pričakovanji.  Med številnimi zadovoljnimi je tudi Boris Gumilar iz Markišavcev, sicer tudi predsednik z več kot 400 člani najštevilčnejšega strojnega krožka v državi, Strojnega krožka Murska Sobota: »S pridelkom na 2,56 hektarja, kolikor sem sladkorni pesi namenil lani, sem zelo zadovoljen. Dosegel sem namreč 87,7 ton neto pridelka na hektar. S sladkorno stopnjo 14,7 % pa nekoliko manj, a se v vremenskih pogojih kaj več na naših težkih njivah ni dalo iztr

Naj Pomurci Nika Zorjan ter Dušan in Damjan Rajh

Geza Grabar
05.01.2018 21:33 (Jan 05, 2018)

Lokalni Radio Murski val iz Murske Sobote je že 27. izvedel akcijo za izbor Pomurka in Pomurca leta. Po izboru poslušalcev je ta naslov za leto 2017 med ženskami pripadel obetavni mladi pevki Niki Zorjan s Petanjcev v občini Tišina, med moškimi pa sta to postala podjetnika, brata Dušan in Damjan Rajh iz Ljutomera. Oba delujeta v družinskem podjetju Avto Rajh in sta letošnja prejemnika priznanja Obrtnik leta po izboru Obrtno podjetniške zbornice Ljutomer in naj prodajalca iz družine vozil Citroen.  

Izbor je potekal med 20 kandidatkami in kandidati. Finalno glasovanje se je začelo v začetku decembra, poslušalci so svoje glasove lahko oddali prek mobilnih telefonov, glasovnic na spletni strani radia, ali pa so glasovali v radijskem programu v živo. Skupaj je bilo oddanih 7.518 glasov. Za Zorjanovo se je na drugo mesto uvrstila medičarka Jožica Celec iz Ratkovcev, ki s svojo medičarsko obrtjo skrbno varuje družinsko dediščino; na tretje pa Nina Stegmüller, prostovoljka s Spodnjega Kamenšč

Dobrodelnost soboških gimnazijcev

Geza Grabar
04.01.2018 22:05 (Jan 04, 2018)

 Po že utečeni praksi so se v Gimnaziji Murska Sobota ob koncu minulega leta zopet izkazali s kar nekaj božično-novoletnimi bazarji. Po besedah Milene Zelko, šolske knjižničarke ter idejne in organizacijske vodje vseh dosedanjih bazarjev, so v tej smeri rokave dijaki zavihali že novembra. V okviru  knjižničarskega krožka, izbirnih ur pri kemiji ter umetnostne vzgoje, so se lotili izdelovanja različnih izdelkov za tradicionalni božični bazar.  

»Najprej smo izdelali novoletno jelko iz različnih odpadnih materialov, s katero smo sodelovali na natečaju, ki ga je organiziralo podjetje Komunala Saubermacher,« pove uvodoma.

Za sam bazar, ko so zbirali prostovoljne prispevke, s katerimi so polepšali praznike trem pomoči potrebnim sošolcem – eni dijakinji in dvema dijakoma, pa so po njenih besedah pripravili na desetine različnih izdelkov: kozmetičnih, krem za roke, kopalno sol in različnih božičnih aranžmajev. Iz finomase so nastali različni svečniki in drugi izdelki, v delo pa se je tudi let

Zanimanje za setev sladkorne pese veliko

Geza Grabar
03.01.2018 22:21 (Jan 03, 2018)

Potem, ko so bile 1. oktobra lani ukinjene nacionalne kvote za sladkor in je bila s tem dana možnost setve sladkorne pese za tržno pridelavo sladkorja tudi tistim državam, ki so jim bile v skladu z zaprtjem njihovih sladkornih tovarn kot posledica evropske reforme trga za sladkor ukinjene nacionalne kvote – med njimi je bila z zaprtjem Tovarne sladkorja Ormož tudi Slovenija, se v naši državi že drugo leto pripravljajo na setev sladkorne pese.

Po zadnjih podatkih je zanimanje za setev letos zelo veliko. Kot je znano, je po 11 letih 35 pridelovalcev sladkorno peso lani pogodbeno za hrvaško tovarno Viro iz Virovitice (slovenska tovarna je bila v skladu z zavezo po zaprtju razgrajena) zasejalo na 74,8 hektarja. Letos naj bi bile te površine vsaj tri do štirikrat večje. Kot pravi mag. Vlado Hunjadi, tajnik zadruge Kooperative Kristal, ki je na eni strani pogodbeni partner v zagotovitvi sladkorne pese do Hrvatov, po drugi pa je v Sloveniji organizator pridelave, naj bi letos peso v Slovenij

Šampion 17. pomurskega ocenjevanja medu na Hrvaško

Geza Grabar
02.01.2018 22:53 (Jan 02, 2018)

Čebelarska zveza društev Pomurja je decembra lani opravila tradicionalno odprto društveno ocenjevanje medu. Na ocenjevanje na Biotehniški šoli v Rakičanu so čebelarji z obeh bregov Mure in iz Hrvaške prinesli 50 vzorcev medu, kar je glede na lansko, za čebelarjenje zopet  neugodno leto, zadovoljivo.

Največ, petnajst vzorcev je bilo kostanjevega in gozdnega medu, sedem akacijevega, nekaj pa tudi ajdovega, smrekovega in cvetličnega. Kljub skromni udeležbi je bila kakovost dobra, saj je kar 27 vzorcev prejelo zlato priznanje, 17 srebrno in pet bronasto, en vzorec pa zahvalo za udeležbo. Šampion sedemnajstega pomurskega ocenjevanja medu je postal akacijev med hrvaškega čebelarja Josipa Đurana iz Selnice. Tudi drugi najvišje ocenjeni med, prav tako akacijev, je iz sosednje Hrvaške. Najboljši slovenski med je bil gozdni čebelarja Lojzeta Lipnika iz Orehove vasi pri Mariboru, najboljši pomurski pa kostanjev Hermana Bogdana iz Pristave pri Ljutomeru.

Razglasitve rezultatov v enem od murskoso

Praznične tržnice

Geza Grabar
01.01.2018 22:49 (Jan 01, 2018)

Čeprav se prazniki počasi iztekajo, spomini na še eno odmevno akcijo Turistično informacijskega centra (TIC) Moravske Toplice ostajajo. V centru tega zdraviliškega kraja se je namreč tudi letos zvrstila praznična turistična tržnica. Začela se je 15. in končala 30. decembra.

redstavitev različnih izdelkov lokalnih ponudnikov domačih dobrot ter izdelkov domače in umetnostne obrti neposredno pridelovalcev in rokodelcev iz soseščine namreč ta turistična organizacija prakticira ob velikonočnih in božično-novoletnih praznikih ter poleti v času dopustov, ko v sodelovanjem s tamkajšnjimi  termami vsak teden od četrtka do sobote v večernih urah napolnijo stojnice turistične tržnice. Praksa tovrstnih prireditev živi že več kod desetletje. Glede na  tradicijo bi si marsikdo od ponudnikov zlasti od gostov želel večji obisk.

Srečno!

Geza Grabar
31.12.2017 20:36 (Dec 31, 2017)

Še moj zadnji, 365. blog v 2017. letu:

Sreča se skriva v drobnih stvareh, v toplem dotiku, prijazni besedi, v otroško radovednih očeh,… Dobrem srcu in delovnih rokah. Slednje trdoživi slovenski kmet, ki je navezan na svojo zemljo, imetje in živali, ki jih redi, ima.

Spoštovani moji sledilci - od nekaj sto do nekaj tisoč vas je bilo v mojih posameznih dnevnih objavah:  Da bo vas v prihajajočem se letu spremljalo zdravje, da bo letina s čim manj vremenskimi ekstremi bogato obrodila, da boste za svoj vloženi trud in energijo za pridelke s polj, trajnih nasadov, gozdov ter živino in njih produkte s hlevov in staj dobili dostojno plačilo. In da bi vi, pridelovalci kot najpomembnejši člen v preskrbni verigi s hrano tudi v našem sistemu v smislu realnega vrednotenja vloženega dela za svoje kakovostne pridelke in izdelke končno dosegli mesto, kot si ga zanje zaslužite. Bodite vedrih misli in se spomnite, da še nobena država ni obstala brez svojih kmetov. Znana je misel, da je država, ki ni s

Za LAS Goričko 2020 uspešno leto

Geza Grabar
30.12.2017 22:29 (Dec 30, 2017)

Tudi v novem programskem obdobju je med uspešnimi lokalnimi akcijskimi skupinami (LAS) tudi tisti, ki pokriva območje devetih goričkih, eno ravensko in mestno občino Murska Sobota, torej skupaj 11 občin. Območje delovanje obsega 629,5 km2, kjer živi slabih 48 tisoč ljudi. Vodilni partner LAS Goričko 2020 je Bistra hiša Martjanci. Gorička LAS je bila s strani 37 članov (18 predstavnikov javnih institucij, 9 predstavnikov ekonomskega ter 10 predstavnikov socialnega sektorja) ustanovljena konec leta 2015.

Konec leta 2016 sta bila objavljena dva javna poziva, katerih skupna višina razpoložljivih sredstev je znašala nekaj več kot 1,238 milijona evrov. Nanj je skupaj prispelo 55 vlog, upravni odbor LAS Goričko pa je potrdil 21 projektov v vrednosti 1,136 milijona evrov. Dokončne odločitve o potrditvi projektov bodo podane s strani pristojnih organov – Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja ter Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, predvidoma v začetku naslednjega leta.

Satahovci, vas z dušo

Geza Grabar
29.12.2017 22:46 (Dec 29, 2017)

To se je na še kako lep način potrjuje tudi ob letošnjih božično-novoletnih praznikih. Kulturno-turistično društvo (KTD), eno od treh delujočih v primestnem kraju pri Murski Soboti v istoimenski (mestni) občini, ob pomoči domače krajevne skupnosti pripravilo dvoje odmevnih prireditev.

V ličnem lesenem in pokritem počivališču za pohodnike in kolesarje ob potoku Mokoš, nedaleč od vaško-kulturno-gasilskega doma, so namreč že 8. postavili jaslice; na sveti večer pa so se z baklami in lučkami v rokah peš že 5. po vrsti odpravili k polnočnici v nekaj kilometrov oddaljeni kraj v soseščini, v Krog. Gre za tradicionalni prireditvi, ki še kako povezujeta tamkaj živeče; po drugi strani pa kraju z okrog 280 ljudmi daje – kot radi rečemo, dušo, v teh prazničnih dneh še kako potrebno in pomembno. 

Drago Ketiš, predsednik KTD Goska Satahovci je sicer nanizal dolg seznam aktivnosti, ki jih opravijo med letom. A omenjeni sta svojstveni. Priprave na postavitev jaslic, ki se lepo zlivajo z naravnim okol

Oglasi

v kolikor želite povečati prodajo ali obisk vaše spletne strani vam google oglaševanje pri tem zelo pomaga. vse in še več o google adwords na naši spletni strani: https://adwords.dominatus.si/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

denar posameznikom in nujno poslovanje. nujna posojila zasebnega kapitala brez količinske omejitve, samo z jamstvom nepremičnine, brezplačno ali malo hipoteko. ni pomembno z rai ali annefom ali brez plačilnega lista. brez utemeljitve dohodka. bistvena hipotekarna garancija, tla, prostori, skladišča, zemljišča in proindivisys. ponovna združitev dolgov. hitri in nujni osebni krediti. tudi rešitve za podjetje. informacije: annebonetta@gmail.com

Kategorija: Dom in Gradnje

Cena: 4500 €

posojilo, financiranje in naložbe brez težav. na področju financ, naložb in specializiranih posojil nudim svoje storitve vsem osebam dobrega karakterja in predvsem sposobnim izpolnjevati svoje obveznosti. grem na naslednja področja: osebna, konsolidacija, komercialna in razna druga podjetja, kmetijstvo, hipoteka, nepremičnine. za več informacij se obrnite na moj e-mail: annebonetta@gmail.com

Kategorija: Navtika

Cena: 5000 €

7693.) spomini na partizanska leta ii knjiga

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9 €

7692.) pričevanja rabskih internirancev

Kategorija: Družboslovje

Cena: 14.99 €

7691.) prigode stražarja primoža

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9 €

7690.) ciklamen agitator

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

825.) najboljše moštvo

Kategorija: Družboslovje

Cena: 29.99 €

vas zanima poslovanje s kriptovalutami, pa ne veste, kako se tega lotiti in kje začeti? potem preberite navodila v članku: kako kupiti bitcoin? tam boste dejansko izvedeli, kaj in kako morate storite, da boste uspešno opravili nakup te kriptovalute. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

poslovanja s kriptovalutami se je najlažje lotiti tako, da si preberete nekaj člankov na to temo. najbolje, da začnete povsem na začetku in sicer pri člankih: kako kupiti bitcoin ali druge kriptovalute?

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

inštrukcije angleščine v mariboru za osnovno ali srednjo šolo pri amikum-u so vam na voljo. ponujamo prijazen, strokoven in pedagoško preverjen pristop, ki je pomagal že številnim. imamo dolgoletne izkušnje s poučevanjem učencev in dijakov na oš, sš in gimnazijah. preverite našo paketno ponudbo na spletni strani inštrukcije angleščine maribor. lahko pa nas kontaktirate: gsm: 031/530-081 ali preko e-pošte: info@amikum.si preverjeno. preizkušeno. uspešno. amikum.  

Kategorija: Inštrukcije - Jeziki

Cena: 12 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 15 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj