Geza Grabar

Dopisništvo za severovzhodno Slovenijo

Prijatelji (14)
Darja Zemljič
Kmečki Glas
Franc Fortuna
Dragica Heric
Flexo Eco
Radio Zmaj
Alen Osenjak
Uros Neudauer
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Kodila: od lokalne mesnice do urbane gastronomije
Odkupne cene strnih žit še neznanka
Inovativni Syngentin sistem pri zbiranju usedlin FFS
Premetanke gor ali dol – regija bo ostala kmetijska
LUŠT(na) zgodba o uspehu
Privlačna podoba ČRC Polana
Za meso na AGRI sedem šampionov
Apel čebelarjev
Agrocorn Turnišče: Odkup vsako leto večji
Centralni OptiTech dan polja v Tešanovcih
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2018
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Za meso na AGRI sedem šampionov

Geza Grabar
24.06.2018 22:29 (pred 4 urami)

V okviru strokovnih ocenjevanj, ki potekajo pod okriljem 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, ki bo na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni med 25. in 30. avgustom, so opravili že prva ocenjevanja.

Na ocenjevanju svežega oz. presnega mesa ter mesnih izdelkov je  sodelovalo 37 podjetij z 264 izdelki iz Slovenije (33 prijaviteljev, 246 vzorcev), Hrvaške (3 prijavitelji, 13 vzorcev) ter en proizvajalec iz Avstrije s 5 izdelki. V kategoriji Standardni izdelki (A) se je pomerilo  176  izdelkov, v kategoriji Novi izdelki (B) 12 izdelkov, 16 v kategoriji C Varovalne mesnine ter 60 vzorcev v kategoriji D Sveže/presno meso.

Predsednica komisije za ocenjevanje svežega mesa (kategorija D) je bila prof. dr. Lea, predsednik ocenjevanja mesnih izdelkov (kategorija A,B,C) pa prof. dr. Božidar Žlender (oba Biotehniška fakulteta Ljubljana.  

Komisija je za trikrat zapored osvojeno zlato priznanje za enak izdelek podelila 7 šampionskih odličij, 69 zlatih medalj, 31. zlatih medalj za tržno po

Privlačna podoba ČRC Polana

Geza Grabar
23.06.2018 21:36 (pred 1 dnevi)

V tem kraju pri Murski Soboti so danes v nastajajočem športno-rekreacijskem centru  namenu predali novi večnamenski objekt. Skupaj gre za 182 m2 uporabnih in spremljevalnih prostorov, vrednih med 120 in 130 tisoč evri. Kot je na priložnostni prireditvi ob tem za kraj spet novem in pomembnem mejniku – začeli so z obnovo vaško-gasilskega doma, kanalizacijo s plinifikacijo, modernizacijo cest ter gradnjo pločnikov, poudaril predsednik domače krajevne skupnosti Karel Gjergek, je tudi ta pridobitev nov dokaz, da se s skupnimi močmi in načrtnim ter vztrajnim delom da doseči marsikaj. Polana kor primestno spalno naselje je v zadnjih dveh desetletjih deležno hitrega in načrtnega razvoja.

Tudi župan murskosoboške mestne občine dr. Aleksander Jevšek, ki je ob odprtju novega objekta, ki so ga zgradili v treh letih, ključe simbolično predal predsedniku domačega športnega društva Zlatku Severju, je čestital krajanom za novo pridobitev. Obljubil je pomoč tudi pri obogatitvi vsebin v športnem centru

Premetanke gor ali dol – regija bo ostala kmetijska

Geza Grabar
22.06.2018 22:00 (pred 2 dnevi)

To je naslov uvodnika, spisanega ob izdaji regijske priloga Prekmurje in Prlekija, ki na 12 straneh izide to sredo.

Gre že za četrto izdajo omenjene regijske priloge, ki jo za posamezno regijo na severovzhodu izdajamo vsaka tri leta. To pomeni, da smo prvo za to najbolj kmetijsko regijo na luč postavili leta 2009. Čeprav gre – s kakršnega koli zornega kota na to obdobje gledamo, za zelo kratek čas, se je že v tem obdobju tudi v pomurskem kmetijstvu in v navezavi z njo soodvisno živilsko-predelovalno industrijo kot logično nadaljevanje primarne kmetijske pridelave, da ne rečemo še trgovine kot njene neposredne prodaje, veliko zgodilo. Na boljše. Pa tudi na slabše.

Več torej v sredo, 27. junija v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Po čem je ječmen?

Geza Grabar
21.06.2018 23:12 (pred 3 dnevi)

Letos so bili pridelovalci priča neobičajnemu zasuku: turniški Agrocorn in Panvita sta namreč naravnost tekmovala, kdo bo prej objavil odkupno ceno. Če se spominjamo, je lani tona ječmena veljala od 115 do 120 €, letos pa je kar od 130 do 135 €. To je glede na slabe obete letine pri vseh strnih žitih nad pričakovanji. Ali pa logična posledica dejstva, da bo letos ozimnih žit količinsko malo.  

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

LUŠT(na) zgodba o uspehu

Geza Grabar
20.06.2018 23:37 (pred 4 dnevi)

 Pisalo se je leto 2012, ko so v podjetju Paradajz, kar je narečno ime za paradižnik, obrali prve rdeče plodove tega sadeža. Prvi dve leti so mu mladi podjetniški zanesenjaki namenili 40 tisoč kvadratnih metrov ali štiri hektarje pokritih površin; potem pa so obseg steklenjakov, v katerih jih na integrirani način pridelujejo po sistemu hidroponike v naravni mešanici šote in kokosovih vlaken, rastline oprašujejo s čmrlji, plenilci škodljivcev so žuželke – oboji so del stalne favne v rastlinjakih, pa tudi zalivanje rastlin poteka z vodo zbrane deževnice s streh steklenjakov, že dvakrat povečali.

Najprej na šest hektarjev, od letos pa več dest vrst teh rdečih plodov že zori na 8,5 hektarjih. Do skupaj devet hektarjev steklenjakov pa ob demonstracijskem rastlinjaku predstavljajo prostori pakirnice in odpreme.  

Več v regijski prilogi, ki izide prihodnjo sredo, 27. junija

Odkupne cene strnih žit še neznanka

Geza Grabar
19.06.2018 23:19 (pred 5 dnevi)

Na današnjem strokovnem Dnevu pšenice, ki je bila na Biotehniški šoli Rakičan, je bilo veliko zanimivih strokovnih tem; za večino sicer maloštevilnih kmetovalcev – več je bilo dijakov šole, pa je bil najbolj zanimiv nagovor Franca Küčana, predsednika Komisije za odkup in prodajo žit  oz. predstavnika kmetov kot pridelovalcev žit v žitni verigi.

Kot  je dejal, se je  ta letos sestala šele dvakrat, in to spet tik pred žetvijo (ta kljub zadnjim padavinam pri ječmenu prehiteva vsaj za teden do 10 dni). Ker predstavniki slovenskih mlinarjev kot potencialnih končnih kupcev slovenske krušne pšenice, doslej niso popustili v nobeni zahtevi Komisije, sicer sestavljene s predstavnikov Zadružne zveze Slovenije, KGZS in Sindikata kmetov Slovenije, bo časa o tej temi zmanjkalo.  Ta je namreč predlagala, da parametra število padanja naj več ne bi vrednotili pri določanju kakovosti, sito ob  prevzemu žit naj bi z 2 mm v skladu z evropskimi standardni zamenjali na okenca, velika 1,8 mm, mlinarji pa na

Kodila: od lokalne mesnice do urbane gastronomije

Geza Grabar
18.06.2018 23:44 (pred 6 dnevi)

 Letos mineva 25 let od kakrat, ko je družina Kodila odprla vrata majhne lokalne mesnice v Markišavcih pri Murski Soboti. V minulih letih so prerasli družinske okvirje, povečali so proizvodnjo,  nadgradili prodajalno in kulinarični prostor. Letos so s kulinarično zgodbo nadgradili še gurmansko ponudbo.

Več v regijski prilogi Prekmurje in Prlekija se predstavljata.

Inovativni Syngentin sistem pri zbiranju usedlin FFS

Geza Grabar
17.06.2018 23:31 (Jun 17, 2018)

Kot je na Syngentinem OptiTech dnevu polja, ki je bil minuli četrtek na kmetiji Vitez v Tešanovcih pri Moravskih Toplicah pri praktičnem prikazu kakovostne aplikacije fitofarmacevtskih sredstev (FFS) ter pomembnosti varne uporabe le-teh poudaril mag. Tomaž Poje s Kmetijskega inštituta Slovenije, postaja varstvo rastlin vedno bolj premišljeno in natančno. Poleg doseganja visokih učinkovitosti je namreč treba paziti tudi na pravilno rabo in varovanje okolja. Tudi na tem področju so v družbi Syngenta korak pred drugimi.  

Mag. Poje je pri svoji praktični predstaviti aplikacije na sodobni škropilnici, ki ima delovno širino kar 24 m, zlasti dal poudarek tehničnim možnostim za zmanjševanje točkovnega onesnaženja s FFS, ki ga je največ pri pripravi škropiva in pri zunanjem pranju škropilnic. Kot je dejal, lahko te težave rešujemo z uporabo t.i. Agrotopovega EasyFlowa – zaprtega sistema za pretakanje koncentriranega FFS v škropilnico. Odpadne vode, kontaminirane s FFS po pranju škropilnic, pa

Oljarna SKZ Ljutomer-Križevci je razvojni adut

Geza Grabar
16.06.2018 22:37 (Jun 16, 2018)

V tej prleški zadrugi že poldrugo desetletje veliko pozornost namenjajo tudi oljarstvu, torej kooperacijski pridelavi, odkupu in predelavi bučnega semena v bučno olje. Zadruga se namreč lahko v Ključarovcih ponaša z lastno oljarno v Ključarovcih  letno zmogljivostjo 400 ton suhega bučnega semena. Priložnosti kmetov za pridelavo bučnih semen tudi za to zadrugo so velike, saj bi lahko tudi za druge kupce izven omenjene količine prodali več sto ton suhih semen. Lani je zadruga odkupila 126 ton bučnega semena, letos so smelo načrtovali, da bi te količine podvojili.  Toča v začetku junija je žal te načrte v osrednjem delu njenega delovanja že prekrižala.

 Več o načrtih oljarne in zadruge same v regijski prilogi Prekmurje-Prlekija 27. junija.

 

Le s homogenostjo znotraj regije do želenih ciljev tudi v kmetijstvu

Geza Grabar
15.06.2018 22:36 (Jun 15, 2018)

Franc Režonja, prvi človek murskosoboškega zavoda KGZS, ki je lani začel svoj tretji mandat na tej odgovorni nalogi, je gotovo tačas najbolj verodostojni sogovornik, da oceni trenutno stanje v pomurskem kmetijstvu. Z njim smo opravili zanimiv pogovor, ki odslikava stanje in razmere te primarne gospodarske panoge na obeh bregovih Mure, obenem pa razjasnjuje, zakaj so le-te take.

Več v regijski prilogi Prekmurje-Prlekija v zadnji junijski številki Kmečkega glasa.

 

Centralni OptiTech dan polja v Tešanovcih

Geza Grabar
14.06.2018 23:38 (Jun 14, 2018)

Družba Syngenta, ki jo odlikuje zavezanost k trajnostnemu kmetijstvu, je danes na družinski kmetiji Vitez v Tešanovcih pripravila svoj centralni dan polja. Kmetovalci iz vse Slovenije so si lahko na sedmih delovnih točakah ogledali sortne poskuse koruze, pšenice in oljne ogrščice, hibride ječmena Hyvido ter različne fungicidne, herbicidne in gnojilne poskuse. S strani strokovnjakov s Kmetijskega inštituta Slovenije so bili prikazani tudi praktični prikazi kakovostne aplikacije fitofarmacevtskih sredstev ter predstavljena pomembnost varne uporabe le-teh.

Več v reportaži v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Skladiščenje žit in stročnice na kmetiji

Geza Grabar
13.06.2018 21:46 (Jun 13, 2018)

Kot v strokovnem nasvetu ugotavlja Metka Barbarič, na KGZ Murska Sobota specialistka za poljedelstvo, dajejo strokovnjaki pravilnemu skladiščenju žit in stročnic velik pomen. Je pa skladiščenje in pravilna skrb za uskladiščeni material zahtevna naloga. Dokazano namreč je, da se žita in stročnice lahko skladiščijo tudi daljše časovno obdobje, če imamo primerno urejena skladišča. Pomeni, da ta morajo biti zračna, suha, hladna, čista, brez prisotnosti škodljivih organizmov …

Več o tem v strokovnem nasvetu v prilogi Prekmurje-Prlekija, ki izide v sredo, 27. junija.

Žetev se je začela

Geza Grabar
12.06.2018 23:16 (Jun 12, 2018)

Kot smo napovedovali, smo zaradi dolge zime in obilice zimske vlage kljub eni poznejših vegetacij v zadnjih letih v teh dneh priča eni najzgodnejših žetev. Danes smo v Krogu pri Murski Soboti namreč opazili pri žetvi enega prvih kombajnov letos. Dušan Fister je namreč žel krmni grah, ki je na prodnatih tlet zaradi visokih temperatur od aprila naprej neobičajno zgodaj dozorel. Ker ga je minuli konec tedna razredčila še toča, je bilo ob napovedanih novih ujmah spravilo več kot nujno, je dejal. Pri žetvi sta mu z odvozom pridelka pomagala hčerka Doroteja in bodoči zet Martin. Če ne bi bilo toče, bi bil pridelek soliden, je ocenil Dušan, sicer ga je bilo za več kot polovico manj. Če bodo vremenski pogoji ugodni – danes zvečer smo bili tudi v Prekmurju spet priča novim obilnim padavinam, bodo tudi prvi snopi ječmena padli konec tega tedna, najpozneje pa v začetku prihodnjega.

Poleti je tudi prašičem vroče

Geza Grabar
11.06.2018 22:55 (Jun 11, 2018)

Prašiči so vrsta domačih živali, ki so še posebej občutljivi na visoke temperature, imajo namreč relativno slab termoregulacijski mehanizem, ugotavlja mag. Sašo Sever, specialist za prašičerejo na KGZS-Zavod Murska Sobota. Moderni genotipi prašičev so bolj proizvodni, a zaradi intenzivnejšega metabolizma proizvajajo tudi precej več toplote, kot pasme v preteklosti. Ocenjuje, da ta razlika v produkciji toplote znaša 20-25 %. Ta trend se bo verjetno v prihodnje še nadaljeval. To pa pomeni, da bo zagotavljanje toplotnega ugodja prašičev vedno pomembnejša naloga slehernega rejca.

Več o tej temi v strokovnem nasvetu, ki ga bomo objavili v regijski prilogi Prekmurje-Prlekija zadnjo sredo v juniju.

Jubilej vojaških starodobnikov

Geza Grabar
10.06.2018 22:22 (Jun 10, 2018)

Jeep klub Veteran Murska Sobota je bil drugo junijsko soboto organizator tradicionalnega, letos že 10. srečanja lastnikov starodobnih vojaših vozil Pomurje 2018. Jubilejno srečanja je pritegnilo rekordnih, več kot 50 starih vojaških vozil iz Slovenije in iz prav vseh štirih sosednjih držav. Največ je bilo prav avtentično obnovljenih  džipov in motorjev iz časa druge svetovne vojne, torej starih 80 let in več.  Zanimiva je bila tudi oprava več kot 120 voznikov in sopotnikov, saj so ti bili oblečeni v replike oblačil takratnih nemških, angleških, ruskih in ameriških vojsk, nekaj pa tudi iz časov vojske nekdanje skupne države – Jugoslovenske ljudske armade (JLA).

Udeleženci so v dveh dneh prevozili več kot sto kilometrov po Pomurju in na jugovzhodu avsrijske Štajerske. Srečanje so s krajšo slovesnostjo začeli v Murski Soboti, ko so se tradicionalno zbrali na parkirišču nakupovalnega središča BTC v Nemčavcih, kjer so se predstavili množici radovednih obiskovalcev. Vsi, ki so si ogledali

Slovenija ječi pod težo neurij

Geza Grabar
09.06.2018 23:36 (Jun 09, 2018)

Včeraj popoldan so v več valovih po državi divjala neurja z točno, močnimi nalivi in vetrom. Najhujše je bilo na skrajnem jugu države, in sicer v Črnomlju in okolici, kjer je padala tudi do 8 cm velika toča, ki je razdejala večji del občine - od streh stanovanjskih in gospodarskih objektov do javnih ustanov. Škode je na črnomaljskem po prvih ocenah najmaj za dva milijona evrov. Na severovzhodu države pa smo bili v večernih in nočnih urah priča ekstremnim padavinam, katerih meteorna voda je zlasti zalivala kleti in uničevala prometno infrastrukturo. Zlasti na severovzhodu je bilo pod vodo tudi več sto hektarjev njivskih in drugih površin.

Več o neurjih bomo poročai v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Toča lahko obrne stvari hitro na glavo

Geza Grabar
08.06.2018 20:55 (Jun 08, 2018)

Branko Kornhauser, terenski kmetijski svetovalec KGZ Murska Sobota na območju, kjer je minulo sobota toča najbolj klestila: »Žalosten sem, ko vse bolj spoznavam, kako malo je vreden celoletni trud kmečkega človeka, ki ga poleg vseh admistrativnih  del in prepovedi, kaznuje še narava. Dovolj je le nekaj minut, da ta izniči ves vloženi trud pridnih kmečkih rok in še pred nekaj trenutki srečnega človeka pahne v nesrečo, iz katere vsaj v prvih trenutkih ne vidi izhoda.«

Apel čebelarjev

Geza Grabar
07.06.2018 22:29 (Jun 07, 2018)

Čebelarska zveza Slovenije je danes objavila apel, s katerim kmetovalce in druge uporabnike fitofarmacevtskih sredstev opozarja na pozornost pri njihovi uporabi, vse s ciljem, da bi čebele kot najpomembnejše opraševalke zavarovali pred nepotrebnimi  zastrupitvami.

Kot pišejo v sporočilu za javnost, čebele sodijo med ene najpomembnejših opraševalcev, saj sodelujejo pri opraševanju različnih cvetočih rastlin ter posledično pri pridobivanju hrane. Od opraševanja s strani čebel je namreč odvisnih več kot 80% kulturnih rastlin, čebele pa oprašijo tudi večino sadnega drevja (vsaka tretja žlica hrane). Poleg posrednega vpliva na pridelavo hrane imajo čebele tudi velik vpliv pri razmnoževanju in ohranjanju nekaterih rastlinskih vrst ter posledično pri ohranjanju pestrosti okolja.

Ker je velik del pridelave hrane in kmetijske dejavnosti odvisen od čebel, čebelarji pozivajo kmetovalce, da pri svojem delu skrbijo tudi za varovanje čebel ter okolja v katerem te živijo.

»Poleg skrbi za čebele pri

Agrocorn Turnišče: Odkup vsako leto večji

Geza Grabar
06.06.2018 23:00 (Jun 06, 2018)

 V podjetju Agrocorn, kjer se že dobro desetletje ukvarjajo s trgovanjem z žiti, sojinimi tropinami, sušenjem žitaric, njihovim skladiščenjem ter transportom, so lani od domačih pridelovalce odkupili rekordnih 1.600 ton oljne ogrščice, 3.500 ton ječmena, 12.000 ton pšenice in 21.500 ton koruze. S tem so količine v vseh segmentih skoraj podvojili, močno pa so presegli lastne skladiščne zmogljivosti, ki znašajo 17.000 ton.

Skupna letna realizacija je lani je znašala 30,8 milijonov evrov. Skupaj so prodali 80.000 ton žit in 45.000 ton sojinih tropin. 

Več v prilogi Kmečkega glasa Prekmurje-Prlekija, ki predvidoma izide v sredo, 27. junija.

Dan polja semenske hiše Agrosaat

Geza Grabar
05.06.2018 22:17 (Jun 05, 2018)

Družba RWA Slovenija je danes na kmetiji Kranjec pri Martjancih pripravila tradicionalno prireditev, vezan na čas pred žetvijo. Poleg Agrosaata, ki je po novem zgolj blagovna znamka za semena, ki se prodajajo v Sloveniji, ki je predstavil različne sorte ozimnih žit, je delovanje različnih herbicidov in fungicidov predstavila tudi multinacionalka Bayer.

Govora je bila še o apnenju tal in o mineralnih gnojilih.

Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Oglasi

pogosto stavite na rezultate tekem moštva, katerega navijač ste? sedaj imate lahko svoje moštvo in stavite nase. to vam omogoča spletna stran betonyourself, kjer se lahko online pomerite z nasprotno ekipo in zmagate, ter tako zaslužite nekaj denarja na vaš trr.  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

diagonostični center ultralab vam nudi ultrazvok srca, dojk, trebuha, ožilja, ščitince. na voljo so vam izkušeni zdravniki in najnovejša tehnologija. več: https://ultralab.si/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

gerard so priznane strešne kritine, v kolikor vas zanimajo krovci si lahko ogledate seznam pod krovstvo in kleparstvo: https://www.gerardroofs.si/sl/krovstvo-kleparstvo

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

otroški vozički v najrazličnejših barvah, na voljo velika izbira bugaboo vozičkov. preverite ponudbo: https://www.hajdi.si/potepanje/otroski-vozicki.html

Kategorija: Otroški vozički

Cena: Pokličite za ceno

če želite sprostitev za vas in vašega partnerja je razvajanje v dvoje idealna priložnost. preverite ponudbo: https://1nadan.si/ponudbe/maribor/lepota-in-razvajanje

Kategorija: Počitnice

Cena: Pokličite za ceno

rabljeni prenosniki - široka ponudba! !. gre za izredno kvaliteten produkt proizvajalca hp, ki se ponaša z i5 procesorjem tretje generacije ter 4 gb delovnega spomina. hp elitebook 8570p vas

Kategorija: Prenosniki

Cena: 325 €

prenosni računalnik hp elitebook 850 g1 je opremljen z. skupaj z  omogoča nemoteno delovanje. za shranjevanje različnih podatkov vam je na voljo . 

Kategorija: Prenosniki

Cena: 419 €

1645.)  čemu  

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

3528.) godovina sloenskega naroda

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 7.99 €

5911.) filiper

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

7703.)  zločini slovenskega kajna

Kategorija: Leposlovje

Cena: 44.99 €

2928.) človk na obehstraneh stene

Kategorija: Leposlovje

Cena: 10.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj