Geza Grabar

Dopisništvo za severovzhodno Slovenijo

Prijatelji (13)
Darja Zemljič
Franc Fortuna
Uros Neudauer
Alenka Naglič
Barbara Remec
Alen Osenjak
Vlasta Kunej
Dragica Heric
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Šampionski med ima Anton Meglič iz Tržiča
Odkup mleka se umirja
Stopnja sofinanciranja zavarovalnih premij naj bi bila za vse panoge v kmetijstvu enotna, 50-odstotna
Brata Divjak ter Peter Majal in Urban Šveiger najboljši
Ptujčani: V zakon o ukrepih za odpravo posledic pozebe v kmetijstvu vključiti tudi sušo ter neurja s točo
Sejem AGRA ima še veliko potencialov
24. Praznik jeseni in vina na Kapeli
Tektonski premiki v KZ Radgona?
Realnost vinogradništva v občini Dobrovnik
Gorički govedorejci v Savinjski dolini
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2017
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Gorički govedorejci v Savinjski dolini

Geza Grabar
22.08.2017 21:12 (pred 5 urami)

Po uspešno izvedenem Kmečkem svetku v Gornjih Slavečih, ki je bil konec julija in so bili soorganizatorji, so se člani Govedorejskega društva Cankova včeraj odpravili še na strokovno ekskurzijo v Žalec in okolico.

Med drugim so si zvedavi Goričanci ogledali živinorejsko kmetijo Laznik s predelavo mesa na domu v kraju Miklavž pri Taboru 10; zatem v prirejo mleka na sodobni način usmerjeno govedorejsko kmetijo Četina in strojno dobro opremljeno hmeljarsko kmetijo Rojnik, ki premore tudi mini pivovarno, obe v Spodnjem Grušovlju. Po kosilu pa so se ustavili še pri znameniti pivski fontani v Žalcu, kjer so kajpak pivo tudi degustirali.

24. Praznik jeseni in vina na Kapeli

Geza Grabar
21.08.2017 22:11 (pred 1 dnevi)

Člani tamkajšnjega turističnega društva Klopotec, Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela ter Zavod za turizem in šport Radenci so ob pomoči občine Radenci tudi letos na pragu jeseni, na praznik  Marijinega vnebovzetja, »Pri preši« v Paričjaku pripravili enološki, etnološki in kulturni   dogodek.  

Tradicionalno, že 24. postavitev klopotca so združili z 11. Praznikom traminca, v okviru katerega so ocenili 27 vzorcev vina te sorte. Traminec je namreč na območju vinogradniškega podokoliša Radgonsko-Kapelske gorice ena od najbolj razširjenih sort, zato se ga je tod prijelo ime »kralj vina«. Poleg razglasitve rezultatov ocenjevanja  je bila v društveni vinogradniški hiši tudi razstava ocenjenih vzorcev s pokušnjo.

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Ptujčani: V zakon o ukrepih za odpravo posledic pozebe v kmetijstvu vključiti tudi sušo ter neurja s točo

Geza Grabar
20.08.2017 23:28 (pred 2 dnevi)

Kot so člani Sveta ptujske območne enote KGZS poudarili na nedavni razširjeni seji, so letos tudi širše območje Spodnjega Podravja prizadele številne naravne nesreče: spomladanski pozebi je sledila suša ter zadnje čase še neurja s točo. Kot poudarja predsednik Milan Unuk, so zaradi tega številne kmetije, posebej pa živinorejske na hribovskih območjih (Haloze, Pohorje in Slovenske gorice) v zelo težkem položaju.

Prepričan je, da v kolikor konkretne pomoči najbolj prizadeti ne bodo deležni po hitrem postopku, bodi ti zaradi pomanjkanja voluminozne krme prisiljeni zmanjšati stalež in s tem krčiti proizvodnjo. Zato so sprejeli devet predlogov ukrepov in dva sklepa, ki so jih naslovili na kmetijsko ministrstvo. Med drugim slednjo pozivajo, naj Vladi RS predlaga spremembo Zakona o ukrepih za odpravo posledic pozebe v kmetijski proizvodnji med 21. in 22. aprilom letos. In to tako, da se v odpravo posledic škode v kmetijstvu vključijo tudi toče z neurji in suše. V reševanje posledic  naravni

Brata Divjak ter Peter Majal in Urban Šveiger najboljši

Geza Grabar
19.08.2017 22:44 (pred 3 dnevi)

Na včerajšnjem regijskem tekmovanju v oranju v Mihovcih pri Veliki Nedelji je skupaj v dveh tekmovalnih kategorijah oralo 17 oračev, dva izven kategorije, saj sta Benjamin Kavšek in Rok Horvat prišla iz DPM Kalček iz Ivančne Gorice.

Na državno tekmovanje, ki bo 8. in 9. septembra na Ptuju, bosta ekipo Podravja v konkurenci plugov krajnikov zastopala brata Tomaž in Jernej Divjak iz Orehove vasi, ki sta premočno premagala konkurenco, med njima pa je bilo samo štiri točke razlike. S tekmovalnimi obračalnimi plugi pa sta najboljše orala Peter Majal (Strojni krožek Orač iz Rač – člana omenjenega združenja sta tudi Divjakova) in Urban Šveiger (SK Dravsko polje). Od konkurenc e sedmih oračev z obračalnimi plugi je zlasti izstopal izkušeni Majal, ki je bil od konkurence boljši za 11 točk. Na prodnatih tleh na strnišču  je skupaj oralo tudi 13 starodobnikov.

Podravski orači upravičeno računajo na visoke uvrstitve tudi na Ptuju. 17-letni Tomaž Divjak, ki je lani sploh prvič nastopil na regijske

Sejem AGRA ima še veliko potencialov

Geza Grabar
18.08.2017 23:41 (pred 4 dnevi)

Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, prireditelja mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, ki se bo na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni začel prihodnjo soboto, 26. avgusta: »Sejem se je umestil v ta prostor in bo v njem  gotovo tudi ostal. Tačas imamo na voljo sedem hektarjev  razstavnih prostorov in za tri hektarje dovoznih cest, poti za obiskovalce in parkirišč. Ker imamo še nekaj hektarjev površin za širitev, ni bojazni, da bi (p)ostali utesnjeni. Znotraj že obstoječega sejma imamo v bližnji prihodnosti v načrtu postavitev novih sejemskih hlevov za vsako skupino živali posebej, pa tudi pokrito manežo. Tudi od načrta za postavitev Pomurskega paviljona s sodobno kongresno dvorano, ki je sicer star že nekaj let, še nismo odstopili. Sicer pa sem prepričan, da bo morala lokalna skupnost za dvig dobrega počutja obiskovalcev mesta v času sejma še naprej intenzivno vlagati v razvoj svoje infrastrukture in druge ponudbe v mestu.«

Več o njegovih vsebinskih poudarkih se

Stopnja sofinanciranja zavarovalnih premij naj bi bila za vse panoge v kmetijstvu enotna, 50-odstotna

Geza Grabar
17.08.2017 22:18 (pred 5 dnevi)

Na današnji seji Sveta murskosoboške enote KGZS – bila je v dvorani tamkajšnjega kmetijsko-gozdarskega zavoda, so govorili o številnih aktualnih in žgočih temah, ki tačas najbolj tarejo kmetijstvo.

Potem, ko je direktor Zborničnega urada KZGS Branko Ravnik uvodoma podal s strani KGZS predlog Zakona o kmetijskih zemljiščih, ki v času te vlade zagotovo še ne bo sprejet, niti kot predlog ne; so člani v nadaljevanju s strani direktorja KGZ Murska Sobota Franca Režonje poslušali raport o številnih elementarnih nesrečah, ki so tudi letos prizadele pomursko kmetijstvo: katastrofalni aprilski pozebi je na tem območju sledilo kar 12 točnih dogodkov, zlasti območje prodnatih tal na več kot 6 tisoč hektarjih pa je močno prizadetih zaradi suše. Zato tudi v Pomurju prizadeti upravičeno pričakujejo pomoč po zakonu o naravnih nesrečah.

Avgust Gomboc z Zavarovalnice Triglav je podal oceno stopnje prizadetosti območja zaradi toče, stopnjo zavarovanosti v kmetijstvu, ki je prav tu najvišja v državi, in

Šampionski med ima Anton Meglič iz Tržiča

Geza Grabar
16.08.2017 16:42 (pred 6 dnevi)

Zadnje od skupaj petih ocenjevanj živil je bilo v začetku avgusta 15. ocenjevanje medu. 6-članska komisija, ki jo je kot predsednica vodila prof. dr. Terezija Golob (Biotehniška fakulteta Ljubljana), je vzorce medov ocenjevala po veljavnem pravilniku Čebelarske zveze Slovenije. To pomeni, da so bile v skladu s pravilnikom na vseh vzorcih predhodno opravljene meritve vsebnosti vode in elektrolitske prevodnosti.

Na ocenjevanju je iz petih držav sodelovalo 93 čebelarjev s 120 vzorci medov, kar je skoraj enkrat več kot lani (48 čebelarjev, 69 vzorcev, štiri države). Po pričakovanju je bilo največ slovensega medu, saj je 83 domačih čebelarjev prispevalo 109 vzorcev. Nekaj jih je bilo še iz Hrvaške (5 vzorcev), Madžarske (3), Slovaške (2) ter Bosne in Hercegovine (1).

Najvišje priznanje - šampionski naziv, je dosegel med z absolutno najvišjim številom doseženih točk izmed vseh ocenjenih vzorcev. Gre za vzorec gozdnega medu čebelarja Antona Megliča iz Tržiča.

Prvaki vrste oz. sorte (najmanj

Realnost vinogradništva v občini Dobrovnik

Geza Grabar
15.08.2017 22:45 (Aug 15, 2017)

Nedavna mednarodna konferenca o vinogradništvu in turizmu – v Dobrovniku v Prekmurju je potekala v okviru prireditve Praznik vina in perecov, je bilo s strani Marike Feher, terenske kmetijske svetovalke KGZ Murska Sobota in dobre poznavalke tudi področja vinogradništva, med drugim izpostavljeno, da je vinogradniški turizem v tej občini kljub relativno številnim vinogradniškim površinam – skupaj 41,3 hektarja, še vedno v povojih. V občini, kjer je v krajih Dobrovnik, Žitkovci in Strehovci skupaj 195 vinogradnikov, namreč povprečna velikost na enega vinogradnika znaša 20 arov. »S temi površinami pa je nemogoče kandidirati na razpisih, namenjenih za njihovo obnovo, kjer je pogoj imeti vsaj 65 arov primerljivih površin,« je dejala in dodala, da le 7,2 % vinogradnikov vino tudi prodaja in jim ta dejavnost predstavlja prihodek, vendar ni niti enega, ki bi izključno živel samo na ta račun.

Več v poročilu v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Kmetu ostaja več v denarnici?

Geza Grabar
14.08.2017 21:56 (Aug 14, 2017)

Tako je mogoče sklepati iz najnovejših podatkov uradne državne statistike, saj so bil cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih, torej kmetih, junija letos na v primerjavi z enakim obdobjem lani v povprečju višje za 9,2 %, cene živali in živalskih proizvodov so bile višje za 9,9 %, cene rastlinskih pridelkov pa za 7,8 %.

Pri rastlinskih pridelkih so na medletni ravni najvišji skok doživele cene sadja, in sicer za 26,8 % (najbolj se je zvišala povprečna cena jagod in jabolk), cene vina pa za 7,9 %. Znižanje pa so dosegle zelenjadnice (v povprečju za 2,7 %), in sicer najbolj solate, kumare, čebula in stročji  fižol.  

V skupini živali in živalski proizvodi so se od junija 2016 cene živali za zakol zvišale za 2,4 % (najbolj prašičev); med živalskimi proizvodi, kjer je bila povprečna rast 20,9 %, pa je najbolj izstopala odkupna cena mleka, ki je v enem letu narasla za 25,7 %.

Cene živali za zakol so bile v juniju 2017 v povprečju višje za 2,4 % (najbolj se je zvišala povprečna cena praš

Tektonski premiki v KZ Radgona?

Geza Grabar
13.08.2017 22:48 (Aug 13, 2017)

Potem, ko je bil konec maja na volilnem občnem zboru Kmetijske zadruge (KZ) Radgona izvoljen novi 11-članski upravni odbor - v katerega pa tudi po zaslugi številnih pooblastil zadružnikov z apaškega konca med skupaj 19 kandidati ni bil izvoljen noben član prejšnjega, zadruga pa je tedaj med dvema kandidatoma dobila tudi novega predsednika (31-letnega Saša Pečka iz Žepovcev pri Apačah), so se po pričakovanju zgodile (prve) korenite spremembe.

Kot smo neuradno izvedeli, je na petkovi seji upravnega odbora, kjer je bila sprva prisotnih več članov, kakor jih je potem glasovalo. Sedem članov je glasovalo tudi o odpoklicu sedanjega vodje komerciale Marjana Horvata. S tesno večino (4:3) naj bi se odločili za njegovo zamenjavo. In to kljub dejstvu, da je Horvat, ki je prišel na zadrugo januarja letos, ko je zamenjal tam še vedno zaposleno Marico Hamler, uspel poenotiti poslovanje 14 prodajnih centrov zadruge in pri tem na ta račun prihraniti za več kot 150 tisoč evrov. Kot je na zadnjem občne

Odkup mleka se umirja

Geza Grabar
12.08.2017 20:35 (Aug 12, 2017)

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo v prvi polovici letošnjega leta s kmetijskih gospodarstev odkupljenega približno 295 tisoč ton kravjega mleka, kar je malo manj  kot v tem obdobju lanskega leta (za 0,5 % manj).

Odkup mleka se je na medmesečni ravni (maj-junij) zmanjšal za 6 %,  vendar je bil letos junija za skoraj 2 % večji kot junija lani. Mleko, odkupljeno v juniju 2017, je vsebovalo manj maščob in manj beljakovin kot mleko, odkupljeno v prejšnjem mesecu, in kot mleko, odkupljeno junija lani. Mleko, odkupljeno v prvi polovici leta 2017, pa je vsebovalo maščob več, beljakovin pa manj kot mleko, odkupljeno v istem obdobju prejšnjega leta.
Mlekarne pa so v prvi polovici leta proizvedle več mlečnih izdelkov kot lani v tem obdobju. Zlasti fermentiranih mlečnih izdelkov (za kar 37 %) in konzumnega mleka (za 15 %), pa tudi sira in masla. To potrjuje dvoje - ali se je zmanjšal izvoz ali pa uvoz surovega mleka. Nekatere naše mlekarne so ga namreč zlasti v začetku l

Neurje, kot ga Pomurje ne pomni

Geza Grabar
11.08.2017 13:52 (Aug 11, 2017)

Celotno SV Slovenijo, zlasti pa Pomurje, je sinoči v zgodnjih večernih urah zajelo silovito neurje z orkanskim vetrom. Nekateri so prepričani, da je tudi v pokrajini ob Muri prvič doslej divjal tornado, ki je trajal kar slabo uro. Močan veter, kateremu sta se kasneje pridružila dež in marsikje tudi toča, ki je uničevala poljščine, je ruval drevesa in odkrival strehe stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Na Goričkem je uta pokopala traktor, pod težo dreves so jo skupili tudi številni avtomobili in objekti, zlasti gospodarska poslopja.

o zadnjih podatkih je bilo najhujše v občinah od Apač, čez Gornjo Radgono, Sveti Jurij ob Ščavnici, Radence, Ljutomer, Mursko Soboto, Puconce, Moravske Toplice, Beltince in Veliko Polano; na Goričkem pa v občinah Puconci in Rogašovci. Huda ura je bila z največjimi posledicami na OŠ Bogojina v občini Moravske Toplice, kjer je streho s tamkajšnje šole v celoti odneslo, dele nje tudi do 200 metrov daleč (na fotografiji).

Veliko je škode tudi v kmetijs

50 let hotela Diana Murska Sobota

Geza Grabar
10.08.2017 15:16 (Aug 10, 2017)

Zgodbe žitnih polj je slogan hotela, ki je v pol stoletja pod različnimi organizacijskimi oblikami, pa tudi lastniki, doživel vzpone in padce.  Pod sedanjim lastnikom pa se v njeno ponudbo vse bolj vračajo stari dobri časi.

Danes ima zasebna družba Hotel Diana d.o.o., ki z njim upravlja,  50 zaposlenih in je največji gostinski in hotelski obrat tako po kapaciteti, kakor številu zaposlenih v mestu.  Diana je tipični mestni hotel, ki je zaradi nagle širitve praktično v središču Murske Sobote. Ob udobnem bivanju v sodobno opremljenih sobah pa ponuja še vrsto drugih storitev, ki naredijo bivanje v njem še prijetnejše in odličnejše.  

Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Peka koruze na odprtem ognju, spomin na preteklost

Geza Grabar
09.08.2017 22:54 (Aug 09, 2017)

Med tistimi poletnimi večernimi družabnimi prireditvami v času naših očetov in dedov, pa tudi nas srednjih let, je bila vse do sredine avgusta tudi peka koruze na odprtem ognju v njeni voščeni zrelosti. Zlasti najmlajši so se tega opravila zelo veselili: posedli so okrog zakurjenega majhnega ognja, si na tanke ošiljene leskove ali lesene palice drugih vrst nadeli storže olupljene koruze in zrnje na njih popekli, da so od vročine počrnili. Sočno in okusno je bilo zagristi v to sladko dobroto, ki se je človek ni nikoli prenajedel. Posebno doživetje je bilo tudi rabutanje ali nabira koruznih storžev, ki so si jih kajpak običajno preskrbeli kar ne bližnji njivi, ne oziraje se, čigava je bila.

Nekaj takšnega so prav današnji večer za svoje otroke priredile gasilke iz Tešnovcev pri Moravskih Toplicah. Od ideje Sabine do realizacije je minilo le nekaj dni. Na koncu so bili vsi zadovoljni, najbolj pa gasilke oziroma mame otrok iz pionirske in mladinske kategorije, ki kaj takšnega še niso doži

Strnišča obdelava s setvijo dosevkov in apnenjem v senci

Geza Grabar
08.08.2017 21:54 (Aug 08, 2017)

Izredna sobotna pripeka z več kot 36 stopinjami Celzija tudi v Pomurju, je bila razlog, da načrtovanega praktičnega prikaza v naslovu omenjenih opravil člani Strojnega krožka (SK) Gornja Radgona letos prvič niso opravili. Zato pa so na kmetiji dolgoletnega predsednika in znanega kmetovalca Jožeta Tomažiča na Zagajskem Vrhu samo  razstavili vso potrebno strojno opremo ter dali večji poudarek teoretičnemu, torej strokovnemu delu teh za kmetijstvo zelo pomembnih opravil.

 Več v rubriki Kmetijska mehanizacija.

Dijaki BŠ Rakičan med najboljšimi

Geza Grabar
07.08.2017 13:07 (Aug 07, 2017)

Na regijskem tekmovanju jih je skupaj oralo pet, od tega sta bili dijakinji najboljši. Na sobotnem regijskem tekmovanju v oranju, ki je za Prekmurje in Prlekijo potekalo v Tropovcih v občini Tišina, so zelo vidno vlogo igrali tudi dijaki Biotehniške šole (BŠ) Rakičan. Dosegli so namreč zelo vidna mesta in napovedali tudi odlične dosežke na bližnjem državnem tekmovanju, ki bo 8. in 9. septembra na Ptuju. Sočasno s tem tekmovanjem bo namreč potekalo tudi državno za dijake biotehniških šol.

Dejan Kočiš, dolgoletni mentor oračev na šoli, sicer učitelj strokovnih predmetov, je bil nad dosežki svojih varovancev zelo ponosen, poudaril pa je, da je uspeh zagotovo tudi rezultat tabora oračev, ki ga vsako leto pripravijo v dneh pred regijskim tekmovanjem. Po navadi kar na prizorišču samem. Letos je bil sicer v nekoliko skrajšani obliki, a dovolj, da so mladi dijaki izpilili tehniko v oranju.

Več v rubriki Mi mladi.

Orač Matej Sinic: »Še bom tekmoval!«

Geza Grabar
06.08.2017 17:35 (Aug 06, 2017)

Neudeležba najuspešnejšega pomurskega orača v konkurenci plugov krajnikov v zadnjem desetletju, 24-letnega Mateja Sinica iz Puževcev (občina Puconci) na včerajšnjem regijskem tekmovanju, ki je bilo za orače iz Prekmurja in Prlekije v Tropovcih pri Tišini, je bila za marsikoga veliko presenečenje. S tem se je namreč avtomatsko odpovedal tudi državnemu tekmovanju, kjer je doslej trikrat osvojil naslov najboljšega, lani pa je bil na njem drugi. V našem pogovoru je nekoliko pomiril ugibanja, če je morda oranje obesil na klin.

»Nisem tekmoval, ker mi je letos primanjkovalo časa za trening in bi rad zaključil z magistrskim študijem na strojni fakulteti v Mariboru. Jaz se nisem poslovil od oranja, še naprej bom tekmoval,!« nam je posebej za Kmečki glas zagotovil. Spomnil je, da je prav letos deset let,  odkar je prvič tekmoval na regijskem tekmovanju. Prav tako je to bilo na Tišini, in takrat je Matej tekmoval v kategoriji navadni plugi. 

»V tem obdobju sem si nabral kar nekaj izkušenj in

Jože Zver in Štefan Bakan zmagovalca

Geza Grabar
05.08.2017 22:26 (Aug 05, 2017)

V okviru 3. Kmečkega »sveteka« (praznika), ki ga je danes Govedorejsko društvo Tišina pripravilo na posestvu Panvita v Tropovcih, je bilo tudi tradicionalno regijsko tekmovanje oračev Prekmurja in Prlekije, sočasno tudi za pokal Občine Tišina in za pokal Pomurskega sejma AGRA.

Ob veliki vročini in prodnati zemlji, ki jo je ponoči malo namočil tudi dež, je tekmovanje minilo v znamenju eno od najbolj skromnih udeležb doslej. V tekmovalnih disciplinah – s plugi krajniki in z obračalnimi plugi je skupaj oralo vsega 13 oračev, 8 s  krajniki in pet z obračalnimi plugi.

V odsotnosti Mateja Sinica, serijskega zmagovalca teh tekmovanj in trikratnega državnega prvaka oz. udeleženca svetovnih tekmovanj, ki zaključuje magistrski študij na mariborski strojni fakulteti in – pravi, zato letos ni dovolj treniral, je zmagal stari maček tovrstnih tekmovanj, Jože Zver iz Brezovice v občini Velika Polana. Kako okrnjena konkurenca je bila letos, pove tudi podatek, da se je na drugo mesto uvrstila  dijaki

Cvetko Zupančič: »Že danes lahko govorimo o veliki naravni nesreči!«

Geza Grabar
04.08.2017 14:44 (Aug 04, 2017)

Zaradi ekstremnega, letošnjega četrtega vročinskega vala, ki prav danes ruši vse dosedanje rekorde, je škoda v kmetijstvu oz. na poljščinah iz dneva v dan večja. V številnih primerih zaradi pomanjkanja padavin, v vse večih pa tudi zaradi vročinskih ožigov.

Danes dopoldan si je trenutne posledice na poljščinah v Pomurju  – čeprav so slike podobne domala po celi državi, ogledal tudi predsednik KGZS Cvetko Zupančič. Oglasil se je na najbolj prizadetih območjih na vseh štirih območnih enotah KGZ Murska Sobota. V spremstvu direktorja murskosoboške enote Franca Režonje pa se je ustavil tudi na Küčanovi kmetiji v Tešanovcih, kjer je donedavnega gospodar Franc – kmetijo je kot mlademu prevzemniku predal sinu Dejanu, predsednik tukajšnje območne enote KGZS. Vsi skupaj so ugotavljali, da se bo pomanjkanje izpada pridelka zaradi izpada voluminozne krme in koruzne silaže čutilo zlasti v živinoreji, še posebej govedoreji, kjer je bil doslej namesto treh opravljen le en odkos, rast koruze pa se je

III. Jeruzalemska vinska kraljica je Katja Kolarič

Geza Grabar
03.08.2017 23:06 (Aug 03, 2017)

Pravijo, da vinu delajo družbo lepa dekleta. Med te nedvomno sodijo vinske kraljice različnih območij. Študentka ekonomije Katja, ki izhaja iz vinogradniške družine in je doma iz Ivanjkovcev, bo krono kot jeruzalemska vinska kraljica prevzela 15. avgusta. In sicer na prireditvi Pozdrav trgatvi na Svetinjah, ko bodo tam že po tradiciji postavili enega največjih klopotcev pri nas. Jeruzalemsko vinsko turistično cesto (VTC 15) bo zastopala oz. promovirala vinogradnike in vina vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija, podokoliš Jeruzalem, ki se uvrša med najboljše lege celo na svetu, dve leti.

Oglasi

353.) človek , delo in strukture

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 14.99 €

1645.)  rumena vrtnic  

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

100.) holz, knjigi sta kot novi primerni za darilo

Kategorija: Zdravje

Cena: 14.99 €

športni portal nudi razne bonuse, če stavite na bet365 v vrednosti do 100 eur. za prevzem tega bonusa dodatno vplačilo ni potrebno. več informacij o tem bonusu najdete na spletni strani: http://www.sportni-portal.com/bet365-bonus.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

še vedno iščete pravo destinacijo za letošnji dopust? preverite kreta last minute ponudbo podjetja potuj nekam, saj lahko pri njih najdete res super ugodne počitnice. prav tako je kreta ena od tistih destinacij, ki jih lahko obiščete v katerem koli letnem času, saj ima tudi bogato zgodovino, ki bo navdušila tudi tiste, ki vam ni do celodnevnega poležavanja na vročem soncu.

Kategorija: Počitnice

Cena: Pokličite za ceno

če iščete primerno darilo za vašo prijateljico, ki ima mobilni telefon huawei p10, je ovitek za mobilni telefon zagotovo darilo, s katerim ne morete zgrešiti. tudi če že ima en ovitek, bo zagotovo vesela še drugega, saj bo lahko oba ovitka kombinirala glede na oblačila. 

Kategorija: Oprema in dodatki

Cena: Pokličite za ceno

iščete igrače za pse, ki jih boste podarili vašemu kužku, da mu ne bo dolgčas? v pasji štacuni imamo veliko igrač za pse in prepričani smo, da boste tudi vi našli primerno igračo ali žogico. poleg igrač pa imamo v ponudbi tudi pasja ležišča, povodce in oprsnice, gps sledilnike in še kaj bi se našlo. najbolje, da kar preverite našo celotno ponudbo, ki je dostopna na spletni strani.

Kategorija: Oprema za pse

Cena: Pokličite za ceno

6250.) osterreich

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 12.99 €

7361.) jesti modro

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

za vse, ki iščete večji družinski avto, je peugeot 308 prava izbira, saj je dovolj prostoren, ima velik prtljažnik ter tudi sistem isofix, da bodo vaši malčki varni v avtu. poleg udobne vožnje pa vas bo verjetno prepričala tudi nizka poraba. vse ostale prednosti tega vozila, si lahko preberete v članku, ki je objavljen na spletni strani avto magazina. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

prednosti vozila kia ceed: nizka poraba, številna dodatna oprema, ki je že vključena v osnovno ceno, vzvratna kamera in parkirni senzorji, zelo udobni prednji sedeži in še bi lahko naštevali. celoten članek, si lahko preberete na avto-magazin. 

Kategorija: Avtodeli in oprema

Cena: Pokličite za ceno

517.) naše morje

Kategorija: Naravoslovje

Cena: 14.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj