Geza Grabar

Dopisništvo za severovzhodno Slovenijo

Prijatelji (14)
Vlasta Kunej
Franc Fortuna
Barbara Remec
Ziliute88edita Edita
Alen Osenjak
Uros Neudauer
Kmečki Glas
Dragica Heric
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Velikonočna razstava tudi na Biotehniški šoli Rakičan
Blagoslovili blizu sto traktorjev
Branko Valenko namesto Marjana Janžekoviča
Cene strojnih krožkov v glavnem ostale nespremenjene
LUŠTna razstava pirhov
Milan Unuk je komentiral
Vodenje Združenja predelovalcev mesa na kmetijah prevzel Iztok Trček
Vlada zavrnila pobudo trgovcev o ustavni presoji zakona
Slovenska krasitev bazilike sv. Petra v Vatikanu
Letos na sejmišču Pomurskega sejma trije sejmi
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
April 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Branko Valenko namesto Marjana Janžekoviča

Geza Grabar
23.04.2019 18:53 (pred 8 urami)

 Konec junija letos se bo po 14 letih s stolčka direktorja Kmetijske zadruge Ptuj poslovil Marjan Janžekovič. Po izteku mandata se bo namreč dolgoletni direktor upokojil, nasledil pa ga bo sedaj vodja komerciale v tej zadrugi.

Tako je namreč odločil upravni odbor zadruge, ki je že marca objavil razpis in tudi izbor. Valenko bo novo delovno mesto zasedel 1. julija.

Več v prihodnji izdaji Kmečkega glasa.

Blagoslovili blizu sto traktorjev

Geza Grabar
22.04.2019 21:50 (pred 1 dnevi)

Letos je Jurjevo blizu Velike noči, zato so v Markovcih na Goričkem mašo na Velikonočni ponedeljek združili s  tradicionalnim blagoslovom traktorjev. Na Jurjevo so namreč nekoč blagoslov podeljevali konjem kot neprecenljivi pomoči pri delu na kmetih; potem, ko so to vlogo od teh živali prevzeli traktorji, pa v duhu sodobnega časa marsikje potekajo blagoslovi teh strojev.  

Pred tamkajšnjo župnijsko cerkvijo je bilo letos »žegnanje« traktorjev ekumensko, saj sta blagoslov lastnikom danes teh najpomembnejših delovnih strojev v kmetijstvu podelila predstavnika dveh cerkva – katoliške, murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf in evangeličanski duhovnik v Križevcih na Goričkem Mitja Andrejek.

Že  več kot desetletje trajajočo prireditev je tudi letos pripravil zelo priljubljeni župnik v Markovcih Dejan Horvat.

 

Velikonočna razstava tudi na Biotehniški šoli Rakičan

Geza Grabar
17.04.2019 21:43 (pred 6 dnevi)

 

»Velikokrat dvomimo v mlade, a če jih dovolj motiviramo, se nam dokažejo z lepimi in izvirnimi izdelki in se tako tudi mi od njih kaj naučimo,« je ob rodu letošnje razstave dejala ravnateljica šole Simona Potočnik.

Velikonočne razstave pirhov, pogrinjkov, butar in s tem največjim krščanskim praznikom povezanimi liki, na šoli pripravljajo izmenično z božično-novoletno vsako drugo leto, v njeno pripravo in izvedbo pa so že po tradiciji vključeni vsi dijaki in učitelji šole. Rdeča nit razstave v eni od učilnic za strokovne predmete v najnovejši zgradbi šole, ki je za starše dijakov, malčke iz bližnjega vrtca, stanovalce iz prav tako bližnjega doma starejših ter druge obiskovalce, na ogled od včeraj do petka, je seznaniti mlade s sporočilom in simboli tega praznika, še bolj pa prenašati tradicijo tudi tega cerkvenega in ljudskega praznika iz roda v rod.

Več v rubriki Mi mladi.

 

V Križevcih pri Ljutomeru Igrače iz babičine skrinje

Geza Grabar
15.04.2019 20:57 (Apr 15, 2019)

 

Zelo aktivne članice Društva kmetic Križevci – Veržej so v okviru študijskega krožka Ljudske univerze (LU) Murska Sobota tudi minuli vikend v sejmi sobi občine Križevci pripravile tradicionalno razstavo pred veliko nočjo. Tokrat na temo Igrače iz babičine skrinje. Gre za večletno sodelovanje z ljudsko univerzo, ko v zimskim mesecih pod njihovim mentorstvom pripravijo tematske delavnice. Topot so iz blaga, gobe in drugih tkanin izdelovale igrače.

 

Več v rubriki Iz naših krajev.

 

Slovenska krasitev bazilike sv. Petra v Vatikanu

Geza Grabar
14.04.2019 15:46 (Apr 14, 2019)

Največji krščanski praznik bo v letošnjem letu še zlasti poseben, saj bosta  oltar bazilike Sv. Petra v Vatikanu okrasila  dr. Sabina Šegula iz Vrbnja pri Radovljici, mednarodno priznana mojstrica floristike in Peter Ribič iz Kamnika, strokovnjak na področju hortikulture.  Šegulova je za ta namen izdelala tudi celotni načrt dekoracije. Pri okrasitvi vatikanske bazilike sodelujeta že od leta 2011. 

Pri tem bosta (u)porabila 300 belih orhidej iz prekmurskega podjetja Ocean Orchids ter 80 tekočih metrovdolgo podlago iz cvetlične gobe podjetja Smithers Oasis-Adria  iz kraja Gradac v Beli krajini. Iz gobe bo nastala dekoracija z zabadanjem zelenja in cvetja, vmes pa bodo v enakih razmakih postavljene orhideje.

Kot sta minuli petek v morju belih orhidej v Dobrovniku v Prekmurju povedala ob predstavitvi letošnjega poteka ter uporabljenih materialov za dekoracijo glavnega oltarja bazilike, sta edina tujca, ki sodelujeta pri tem. Zato je to zanju veliko priznanje, ki se potrjuje iz leta v leto

LUŠTna razstava pirhov

Geza Grabar
13.04.2019 21:35 (Apr 13, 2019)

Množici velikonočnih razstav so se letos prvič pridružili tudi v podjetju Paradajz iz Renkovcev v Prekmurju, ki so poznani kot največji slovenski pridelovalci paradižnika, ki ga poznamo pod blagovno znamko Lušt.

Na Luštni domačiji, večnamenskem objektu ob steklenjakih, kjer je tudi prodaja več deset različnih sort paradižnika, so letos prvič pripravili tudi  razstavo velikonočnih pirhov. Pravzaprav so levji delež pri tem odigrali v Hiši rokodelstev iz bližnjega Dobrovnika, ki so lično razstavili več kot 200 primerkov.

Razstava, ki je odprta od včeraj in bo na ogled do  torka,  prikazuje tradicionalne prekmurske velikonočne pisanice, ki se izdelujejo na različne načine. Najbolj znana je tehnika batik, to je pisanje po jajcu z voskom in barvanje z različnimi barvami. Najbolj razširjeni sta rdeča in črna.

Danes  je bila poleg razstave na ogled praktična izdelava omenjenih velikonočnih pirhov, ki ga je opravila mojstrica domače obrti na tem področju Elizabeta Urisk, prav tako iz Dobrovni

EXPANO odprt

Geza Grabar
12.04.2019 21:41 (Apr 12, 2019)

 

Danes so na obrežju Soboškega jezera oz. gramoznici ob Bakovski cesti v Murski Soboti uradno odprli regijski promocijski center EXPANO. To je šele prvi korak nastajajočega turističnega, športnega in doživljajskega parka Soboško jezero. Slovenski paviljon iz svetovne razstave v Milanu je recikliran, da kot integrator, generator in promotor pomurskega turizma soustvarja in spodbuja vrhunsko turistično in podjetniško prihodnost Pomurja.

Naložbo sta sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter je bil zgrajen oz. postavljen v sklopu projekta Vrata v Pomurje – regijski promocijski center, katerega vrednost znaša 4,8 mio EUR. 

Foto: arhiv MO Murska Sobota

Vodenje Združenja predelovalcev mesa na kmetijah prevzel Iztok Trček

Geza Grabar
11.04.2019 20:44 (Apr 11, 2019)

Združenje predelovalcev mesa, ki tačas šteje že blizu 90 članov iz vse Slovenijo in deluje od leta 2005, je na letnem zboru izvolilo novo vodstvo. Kot predsednik ga bo poslej vodil Iztok Trček iz Hrastovelj pri Črnem Kalu.  Pri delu pa mu bosta poleg ostalih članov pomagala tudi Janez Golob iz Zlatoličja na Dravskem polju in Daniel Vargazon s Cvena pri Ljutomeru. Med glavnimi nalogami so varovanje in zastopanje interesov svojih članov, zato so se  takoj po ustanovitvi aktivno vključili pri implementaciji evropske zakonodaje.

Kot je povedala strokovna tajnica Združenja, Irena Kos,  postalo sodelovanje s strokovnimi službami, reševanje problemov pri opravljanju dejavnosti, zastopanje interesov pri usklajevanju zakonskih predpisov in informiranje članov o spremembah, stalna praksa v njihovem delovanju.  

Več v eni od naslednjih izdaj Kmečkega glasa.

 

 

Glavnina sladkorne pese že posejane

Geza Grabar
08.04.2019 12:17 (Apr 08, 2019)

 

V primerjavi z lani  je letos za spomladanske setve tudi v SV Sloveniji zelo ugodno vreme. Prej suho in v zadnjem tednu ali dveh nekoliko hladnejše, kakor rekordno toplega marca. A se lahko trenutna slika hitro obrne.

Kmetje so pohiteli tudi s setvijo sladkorne pese, katere glavnina je že opravljena. Če smo bili lani v primerjavi z letom pred tem priča več kot enkratnemu povečanju površin, so te letos ostale na ravni lanskih,  ko je bilo pri nas s to industrijsko poljščino zasejanih 175, 66 hektarja njiv. Po zadnjih podatkih pa se je za šest zmanjšalo tudi skupno število pridelovalcev. Lani jih je bilo 52, med njimi tudi kot edina gospodarska družba Jeruzalem Ormož SAT. Slednja bo peso pogodbeno za hrvaško sladkorno tovarno Viro iz Virovitice pridelovala tudi letos. Ostaja edina kmetijska gospodarska družba, ki se je po 11 letih premora (zaradi v začetku leta 2007 zaprtja slovenske tovarne sladkorja in ukinitvijo nacionalnih kvot za sladkor), že leta 2017 odločila, da to okopavanino

Društvo prijateljev Sobote kot vest mesta

Geza Grabar
07.04.2019 18:06 (Apr 07, 2019)

 

 

To nenavadno društvo, katerega področje delovanja se nanaša na mesto Murska Sobota (po domače Sobota) organizirano deluje od leta 2006, štejejo 65 članov in v svojim programskih usmeritvah stremi k konstruktivnim predlogom in konkretnim rešitvam na praktično vseh področjih javnega in družbenega dogajanja v mestu. Najbolj na področju urbanističnih rešitev in pri infrastrukturi v mestu. S svojimi predlogi so (u)slišani, včasih ne.

 

Več v rubriki Iz naših krajev.

 

 

Priznanja najboljšim v prireji mleka MZ Ptuj

Geza Grabar
05.04.2019 16:42 (Apr 05, 2019)

 

Na nedavnem letnem zboru Mlekarske zadruge Ptuj v Kidričevem so tudi za leto 2018 podelili priznanja in nagrade najuspešnejšim rejcem in zbiralcem iz skupinskih zbiralnic, ki so imele najboljše rezultate v kakovosti mleka.

Za absolutno  največje količine oddanega mleka so tradicionalne zvonce prejeli kmetije Šmigoc iz Repišč v Halozah (1,124.348 litrov), kmetija Kovačič iz Hoč pri Mariboru (908.642) in kmetija Simonič iz Iljaševcev pri Ljutomeru (764.445); za regijo Koroška kmetija Brezovnik iz Št. Janža,  Radlje ob Dravi (442.983), za regijo Prekmurje pa kmetija Smodiš iz Kuštanovcev pri Puconcih (302.148)  

Najuspešnejše zbiralke oz. zbiralnice mleka pa so zbiralnica Trnovci pri Sv. Tomažu (zbiralec Ivek Trunk), Stogovci pri Majšperku (Branko Korez) in Domanjševci na Goričkem (Renata Šebök.  

Več v redni tedenski izdaji Kmečki glas. 

Foto: arhiv MZ Ptuj

Pomurski sejem odpira letošnja sejemska vrata

Geza Grabar
03.04.2019 15:28 (Apr 03, 2019)

 

Prihodnji konec tedna – od petka, 12. do nedelje, 14. aprila bosta na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni potekala prva dva mednarodna sejma iz letos načrtovanih štirih – 11. sejem lovstva in ribištva ter  5. mednarodni sejem zelenega turizma in bivanja (NATURO).

 

Prvi bo obiskovalce navduševal s pestro ponudbo in ugodnimi nakupi lovske, kinološke in ribiške opreme, s terenskimi vozili, oblačili, obutvijo ter drugimi izdelki za dobro počutje v naravi. Vse to bo na 9.300 kvadratnih metrih razstavnih površin (6.800 m2 notranjih in 2.500 m2 zunanjih) skupaj prikazalo 160 razstavljavcev, 113 domačih in 47 tujih iz 12 držav.

Kot sporočajo iz družbe Pomurski sejem, ki je prireditelj omenjeni sejmov, vodilne stanovske in strokovne organizacije pripravljajo zanimive in poučne razstave ter dogajanje. Z njimi razen stanovskih kolegov nagovarjajo tudi širšo javnost, še posebej pa mlade, da bi ohranili naravno okolje in njegove prebivalce za bodoče rodove. Predstavile se bodo tudi tri st

Jože Smolinger častni član avstrijske štajerske rejske organizacije za lisasto pasmo

Geza Grabar
02.04.2019 08:10 (Apr 02, 2019)

Konec minulega tedna so se slovenski rejci lisaste pasme z Jožetom Smolingerjem, strokovnim vodjem za lisasto pasmo Slovenije udeležili občnega zbora rejske organizacije v Avstriji Rinderzucht Steiermark, ki letos praznuje 125 let organiziranega delovanja.  

Kot nam je povedal Dominik Lenart, mladi rejec z okolice Ptuja, je zbor potekal na zelo visoki strokovni ravni. Že sam prostor, kjer je zbor potekal, je bil izvrstno pripravljen, kar potrjuje, da je poklic in delo kmeta v Avstriji zelo cenjeno. Med številnimi priznanji – kar 128 jih je bilo za rejce krav, ki so v življenjski prireji lani presegle 100 tisoč kilogramov mleka, je priznanje za častnega člana te avstrijske rejske organizacije za lisasto pasmo prejel tudi Jože Smolinger. Čestitke!

Dobra volja je najbolja…

Geza Grabar
01.04.2019 18:08 (Apr 01, 2019)

Bi lahko zapisali ob temle posnetku do ušes nasmejanega kmeta iz Močne pri Mariboru. Uganili ste: ukvarja se s prirejo mleka in se je nedavno srečal z abrahamom.

Kdor ga pozna, itak ve, kdo je na fotografiji, kdor ne, pa ime in priimek itak nista pomembna, je pristavil. Veliko pomembnejša je njegova pozitivna energija, ki jo izžareva. Včasih odkupna cena mleka niti ni tako pomembna, saj so kmetje navajeni zategovanja pasov… Zdaj tu, zdaj tam. Veliko pomembnejše je, da je zdrav in da vsak dan z veseljem opravlja svoj poklic. Čestitke tudi z naše strani.

Različni obrazi pomurske govedoreje

Geza Grabar
31.03.2019 19:40 (Mar 31, 2019)

                                              

Če je stroka še pred štirimi, petimi desetletji ugotavljala, da je govedoreja v navezavi s poljedelstvom v Pomurju najpomembnejša panoga v slovenskem kmetijstvu, prvi – v kateri že več kot 90 let traja načrtno in zelo uspešno selekcijsko delo lisaste kot kombinirane pasme za prirejo mleka in mesa, vse bolj pojenja sapa. Po zadnjih podatkih Kmetijskega inštituta Slovenije (KIS) vsega dobrih 31 tisoč repov govedi vseh kategorij in pasem, od tega nekaj več kot devet tisoč krav, je za pokrajino podatek, nad katerim bi se kazalo zamisliti. Tembolj, ker regija v državnem pogledu premore le še 6,8 % vseh govedi ali 5,7 % vseh krav, po drugi strani pa ima dobro petino vseh slovenskih njiv in vrtov ter 8 % travnikov in pašnikov. Pomurje namreč ni samo nižinski svet ob Muri, pač pa je več gričevnatega s travniki.

Več v sredinem uvodniku.

Nad zaraslo strugo v Dravi edino z bagerjem

Geza Grabar
27.03.2019 20:34 (Mar 27, 2019)

Na včerajšnji problemski konferenci, ki jo je Civilna iniciativa (CI) Poplave ob reki Dravi v Skorbi pri Ptuju pripravila v sodelovanju z območnima enotama KGZS Ptuj in Maribor ter lokalnimi skupnostmi ob tej reki, je bilo izrečeno veliko kritičnih besed na račun nemoči prizadetih – v prvi vrsti so to kmetje, ki jim deroča voda že ob pretoku 1.500 m3 sekundo odnaša rodovitno prst in z erozijo povzroča veliko ekonomsko škodo. Zato bi bilo potrebno vse bolj zamuljeno strugo nemudoma očistili in jo s ciljem večje pretočnosti tudi poglobiti. Odgovorni na Direktoratu RS za vode se težav zavedajo in pozdravljajo enega od predlogov CI, da se nemudoma ustanovi posebna medresorska delovna skupina za razrešitev težav, ki se z leti stopnjujejo. Da bi na vrat na nos ukrepali, pa je iluzorno pričakovati, je bilo razumeti predstavnika okoljskega ministrstva. V smislu Nature 2000 jih namreč zavezuje tako domača, kakor zakonodaja EU.  V izogib omilitvi erozije na njivskih površinah bi se morali z drug

Pomurje govedorejsko na prepihu, s smislu proizvodnih rezultatov pa pri lisasti pasmi nad državnim povprečjem

Geza Grabar
25.03.2019 21:05 (Mar 25, 2019)

Po podatkih Kmetijskega inštituta Slovenije (KIS) za leto 2018, je bila povprečna mlečnost krav v standardni, 305-dnevni laktaciji v  državi, ki so bile vključisti lisasti pasmi  (LS) v 21.691 polnih laktacijah 5.902 kg (4,07 % mlečne masi (MM) in 3,37 % mlečnih beljakovin (MB), pri križankah z lisasto pasmo (LSX) pa v 7.357 laktacijah 6.445 kg (4,1 % MM in 3,35 % MB). Povprečna mlečnost v 78.748 laktacijah vseh pasem (ob že omenjenih dveh še pri črno-beli, rjavi, ciki in ostalih) je lani v Sloveniji znašala 7.052 kg (4,0 % MM in 3,31 % MB).

V Pomurju oziroma na območju KGZ Murska Sobota je bilo v lanskem letu v hlevih 31.427 vseh kategorij govedi, od tega 9.091 krav (molznic in dojilj); v Sloveniji pa  skupaj 461.973 govedi, od tega 158.863 krav.   

Kar zadeva povprečno mlečnost pa so številke za murskosoboški zavod veliko spodbudnejše.

Povprečna mlečnost je namreč v Pomurju za LS pri 3.990 v kontrolo vključenih polnih laktacijah znaša 6.030 kg (4,2 % MM in 3,39 % MB), pri LSX p

Gornjeradgonski govedorejci kar v Bruselj

Geza Grabar
21.03.2019 11:48 (Mar 21, 2019)

Med redne letne aktivnosti Rejskega društva za lisasto pasmo Gornja Radgona, ki združuje več kot 160 govedorejcev s štirih občin tamkajšnje upravne enote, sodijo tudi strokovne ekskurzije. Da ne bi izostali pri jutranji ali večerni molži, so bile te doslej enodnevne, »od opravice do opravice«, kakor radi rečejo v svojem žargonu.  Tudi po zaslugi lani izvoljenega nova predsednika Draga Cetla, so nedavno tudi na tem področju storili korak naprej. Na povabilo evropskega poslanca Franca Bogoviča so se odpravili kar v Bruselj.

Ogledali so si tudi vzorčni primer dobre prakse eno od govedorejskih kmetij, ki pa je v našem ruralnem okolju težko uresničljiv.

Več v Kmečkem glasu.

Dejan Küčan, mladi prevzemnik kmetije

Geza Grabar
17.03.2019 21:34 (Mar 17, 2019)

Dejan, sin znanega kmečkega sindikalista Franca Küčana, sicer priznava, da sta mu starša, s katerima ob partnerici Nini družno kmetujejo in se odlično dopolnjujejo, z leti trdega dela naredila dobro osnovo za nadaljnji razvoj kmetijein lažjo uresničitev njegovih ambicioznih načrtov. "Samo  tržno se je potrebno obnašati, biti ponosen, kar si, in potem ni vrag, da ti ne bi uspelo," pravi. Küčanova kmetija je eno od dveh v vasi Tešanovci pri Moravskih Topicah, ki se lahko pohvali z mladim prevzemnikom.

Več v reportaži v Kmečkem glasu.

16. Viteška raz trte v Pečarovcih

Geza Grabar
16.03.2019 19:03 (Mar 16, 2019)

Člani slovenskega reda vitezov vina – Omizje za Pomurje in Združenje evropskega reda vitezov vina-Konzulat za Slovenijo-Legatura za Pomurje, so včeraj družno opravili tradicionalno viteško rez trte tudi na 404 metrov visokem bregu sv. Sebeščana v Pečarovcih na Goričkem

Pred znano gostilo Zelko oziroma „Pri Šöjtiju“ so pomurski vitezi vina namreč že leta 2003 zasadili trte pomurske avtohtone sorte radgonska ranina. Od takrat vsako leto opravijo simbolično rez, po koncu pa se tudi družijo.

Pred rezjo sta opravila blagoslov trte častni evangeličanski škof mag. Geza Erniša in župnik rimsko-katoliške cerkve v Pečarovcih Jožef Hozjan.

 

Več v Kmečkem glasu.

Oglasi

poker je ena izmed najbolj razširjenih in priljubljenih iger s kartami. v kolikor ste navdušeni nad pokrom ga lahko sedaj tudi igračte na bet at home poker - http://www.betsonhand.com/sl/bet-at-home/bet-at-home-poker/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

nakup actavis prometazin s codeine vijoličnim kašeljnim sirupom ime podjetja: marek pharma email: (marekpharma1@gmail.com) številka whatsapp: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ best of actavis prometazin. smo pristni dobavitelji visoko kakovostnih actavis promethazine s codeine purple cough syrup, phenergan s prometazinskim kodeinom. imamo tudi naslednje izdelke. hydrometh w / c sirup proti kašlju, actavis prometazin s kodeinom, vijolični sirup za kašelj, sirup za kašelj tussionex, sirup za kašelj guaifenesin z / c, mgp promet w / c sirup za kašelj, hi-tech promet w / codeine sirup za kašelj, correx sirup za kašelj, hydro tussin kontaktne informacije ime podjetja: marek pharma email: (marekpharma1@gmail.com) številka whatsapp: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ specifikacija: vsak 5 ml vsebuje: prometazin hidroklorid 6,25 mg; kodein 10 mg fosfata. alkohol 7%. indikacija: zdravilo proti kašlju dozirna oblika: sirup veljavnost: 2yrs moč 200mg zdravilo: 1622-62-44 16 oz, 32oz, 4oz kontaktirajte nas kadarkoli in oddajte naročilo. minimalna količina naročila: 10 pint ali steklenic čas dostave. -24hrs kontaktne informacije ime podjetja: marek pharma email: (marekpharma1@gmail.com) številka whatsapp: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

kalijev cianid tako tablete kot prašek kcn 99,99% ime podjetja: marek pharma email: (marekpharma1@gmail.com) številka whatsapp: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ smo pravni proizvajalci in zanesljivi dobavitelji kalijevega cianida, ki je brezbarvna kristalinična spojina. naši kalijev cianid so znani po prodajalcih nakita in mnogih drugih zaradi svoje izjemne in izjemne visoke kakovosti in čistosti tudi lastnosti kemične pozlate in brušenja. naše pridobivanje zlata, organska sinteza in kupci galvanizacije nikoli niso nikoli drugje iskali, odkar so testirali naš izdelek. kalijev cianid je na voljo v obliki praška ali valjaste tablete. je anorganska spojina s formulo kcn. ta brezbarvna kristalinična spojina, podobna sladkorju, je zelo topna v vodi. večina kcn se uporablja pri pridobivanju zlata, organski sintezi in galvanizaciji. nudimo vam tri razrede po zelo zmernih stopnjah, kcn 90%, kcn 98% in kcn 99% .kontaktirajte nas za več podrobnosti. lahko tudi sprejmemo zelo majhno količino za laboratorijsko uporabo, kot na primer 50-1000 gramov. pozdravljamo vaše naročilo. nam pišite na e-naslov: (marekpharma1@gmail.com) kontaktne informacije ime podjetja: marek pharma email: (marekpharma1@gmail.com) številka whatsapp: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

želite piti boljšo in obogateno vedno? potem je smiselno, da preverite katere pozitivne učinke vam prinaša živa voda - https://www.aktivni.si/dobro-pocutje/ziva-voda-skrbno-varovana-skrivnost-vrhunskih-sportnikov/ živa voda nastane s procesom ionizacije, pri tem pa nam je v pomoč ionizator vode.

Kategorija: Mali gospodinjski aparati

Cena: Pokličite za ceno

radi igrate športne stave? v sloveniji vam je na voljo tudi ena izmed večjih svetovnih stavnic bet at home. preizkusite svojo srečo in ob prvi registraciji prejmete bet at home bonus - http://www.betsonhand.com/sl/bet-at-home/bet-at-home-bonus/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7734.) evropski roman - dušan pirjevec

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 19.99 €

6692.) filozofija umetnosti - hippolyte taine

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5440.) ime rože - umberto eco

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2215.) golobje in jastrebi - grazia deledda

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1520.) kritični spisi - josip stritar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5965.) grad iz peska - iris murdoch

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

7171.) črni tulipan 1 in 2 - aleksander dumas

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj