Članek
Janković; Politika lahko vedno spremeni zakon, če ne ustreza …
Objavljeno Sep 12, 2019

»Politika lahko vedno spremeni zakon, če ne  ustreza…«, je Damjan Janković na nacionalni RTV povedal glede zakona, ki je omogočil odpis 29 milijonov dolga Jankovićevi družini . 

Vlada  Alenke Bratušek je v začetku l. 2013 predlagala zakon, ki je še do neke mere ščitil upnike. »Za sprejem zakona glasovalo 84 poslancev DZ RS«, je povedala  ministrica za infrastrukturo  Alenka Bratušek v TV dnevniku, 6. septembra. Ministrica  je še poudarila, da je tisti, ki izvaja zakone, ko vidi da se zakon zlorablja, dolžan ukrepati.

Ni pa povedala, da je koncem leta ravno njena vlada predlagala usodno spremembo zakona, ki so jo potrdili poslanci vladne koalicije. Šele po tej spremembi zakona je bilo mogoče, da je sodišče lahko sklenilo, da so upniki v prisilni poravnavi dobili  le 5 % od terjatev in so upniki lahko odpisali kar  29 milijonov dolga Jankovićevi družini.

Kaj je bil  namen te spremembe?  Še naprej ščititi dolžnike v breme upnikov, kot da smo še vedno v socializmu.

V TV Dnevniku  je bilo povedano, da je  bila zaradi takšne odločitve sodišča  v Državnem zboru okrogla miza »Temelji pravne države«, kjer so se predstavniki  vseh treh vej oblasti spraševali; »Ali smo pred zakonom res vsi enaki?«

Udeležila se je je tudi ministrica za pravosodje Andreja Katič. Nakazala je, da na ministrstvu razmišljajo o spremembi zakona. Dejala je:«Mi ves čas spremljamo, če pri izvajanju zakonodaje prihaja do kakršnihkoli anomalij v praksi in dajemo predloge in pobude za spremembe.«

Zanimivo je mnenje predsednika Vrhovnega sodišča, Damjana Florjančiča,  ki je dejal: »Ni vprašanje enakosti pred zakonom, če sodišče izvaja zakon kot je napisan. V tem kontekstu ima sodišče pravico, da ga interpretira«.

Janković  je tako lahko izkoristil zakon za odpis večmilijonskega dolga v treh podjetjih. Ali smo res vsi enaki pred zakonom?

Ali ni sodišče, ki izvaja takšen zakon in  vidi, da se zakon zlorablja, dolžno ukrepati, kot pravi ministrica Alenka Bratušek?  Ali torej niti sodišče, niti ministrstvo za pravosodje ni zaznalo, da se zakon izkorišča in se oškoduje upnike?

Nedavno ponovno v medijih iz leta 2018 berem: »Stožice so bile izjemno uspešen projekt za Ljubljano, je pred parlamentarno preiskovalno komisijo trdil župan Janković.«

Berem še: »Namesto podizvajalcev plačevali razkošje. Kdo bi moral nadzorovati porabo denarja? Vsaj banke, ki so odobrile posojila, bi morale pri taki porabi prižgati alarm. Kredit je bil namreč namenski. Šele leta 2014 je Banka Celje odločno opozorila na nenamensko porabo sredstev. Po mnenju banke to predstavlja znake kaznivega dejanja zoper premoženje oziroma/in zoper gospodarstvo.«

Ali je tožilstvo sprožilo postopek obravnave suma storitve kaznivega dejanja? Zakaj politika ni pravočasno ukrepala in spremenila zakon, da bi zaščitila upnike in podizvajalce?

Ali ima torej Damjan Janković prav, da vendar politika lahko vedno spremeni zakon, če ne ustreza. Zakaj ne stori tega?