Članek
Lastninjenje je bilo krivično in oblast krši lastninske pravice zaposlenih
Objavljeno Dec 24, 2017

Ob osamosvojitvi je bil cilj DEMOSA  tudi  sprememba družbeno političnega sistema. Eden prvih pogojev za uvedbo in delovanje demokracije je spoštovanje lastnine in človekovih pravic. Najtrši  »kamen«  je bila sorazmerna pravična porazdelitev lastnine in pa enakopravnost pri pridobivanju premoženja.  Če tega ni, demokracija ne daje rezultatov, lahko se sprožijo revolucije. Žal je dejstvo, da je bila privatizacija skupnega družbenega premoženja nepravična in smo bili pri njej državljani v neenakopravnem položaju, kar ni v skladu z ustavo in je usodno zelo negativno zaznamovalo pravno državo, demokracijo  in blaginjo mnogih. To je bilo »zakonito«  premoženjsko razslojevanje, s pomočjo krivičnih zakonov tedanje vladajoče politike in njene stroke, kar ima hude ekonomske in moralne posledice in ne prispeva k ugledu pravne države, ne demokracije. Takšen model nepravične privatizacije je sprejela levica, LDS/SD, desnica pa ni vložila ustavne pritožbe, čeprav je bilo jasno, da bodo vodilni privilegirani, običajni državljani pa izigrani pri privatizaciji skupne družbene lastnine. DEMOS je namreč na predlog ameriškega svetovalca Sachsa predlagal model razdelitve skupnega družbenega premoženja, kar je edino pravično. Levica je stavila na dr. Mencingerja, ki  je favoriziral, da se privatizacija izvrši na odplačni način, z notranjimi odkupi, kar naj bi bil ekonomsko boljši za državo, kar pa je zmota in demagogija. Dr. Mencinger je favoriziral direktorje kot nove lastnike, kar je nepravično do ostalih državljanov. Mnogi direktorji, menedžerji pa so tako lahko "odkupovali" kar brez lastnega denarja. Nakup oz. njihove  (tajkunske) kredite jim je v resnici odplačalo kar prevzeto podjetje, če je preživelo, saj gre za  izčrpavanje in oškodovanje gospodarske družbe s strani  menedžerjev podjetja,  samo da so postali še večinski lastniki podjetja. Izčrpavanje in oškodovanje družbenih lastnine in gospodarskih družb je tako postalo kar zakonito, kar je absurd pravičnosti in morale. V EU je strogo prepovedano, a to se še taji!  Ali Izvoljena elita ne razume kaj je pravično, ni se poglobila v EU direktive, ker s(m)o v Sloveniji pametni in pravični bolj kot ves svet. Vloga nadzornih svetov je zbledela.  To je koncentracija bogastva in razslojevanje državljanov, nad  čemer se zgražamo, ko gre za tujino. Podobno so škandalozni zakoni in praksa,  ki dopuščajo, da država ne pobere že zasluženih socialnih prispevkov zaposlenih in so ti oškodovani in bodo imeli nižje pokojnine. Krši se lastninske pravice zaposlenih. Morali bi tožiti državo, saj  to je goljufanje brez primere. Kaj učijo slovenske Univerze?

Tudi Janševa vlada očitno ni razumela bistva pravične privatizacije in ni prav upoštevala EU direktiv. Ne pozabimo, da je obsojeni menedžer MERKURJA, Bine Kordež,  kot prevzemnik še oktobra l. 2007 dejal: »Kreditov ne bomo vračali!« Janševa vlada pa je še novembra 2007 trdila vse je skladno z direktivo EU. Sredi novembra 2007 berem: «Jože Tanko, vodja največje poslanske skupine SDS, je prepričan, da menedžerski odkupi potekajo skladno z evropsko in slovensko zakonodajo ter ob ustreznem nadzoru pristojnih organov in ustanov. Evropska direktiva o prevzemnih ponudbah enakopravno obravnava vse možne akterje prevzema, tudi menedžerje. Praviloma vsak menedžerski odkup spremlja vsaj ena banka, ki po zakonih in internih pravilih za presojo posla poskrbi za ustrezno zavarovanje kreditov pri izpeljavi kupčije.« Jože Tanko oz. SDS je torej menila, da je vse v redu z bančnimi krediti, tajkunov ni. Seveda ni bil edini, a bil je najbolj glasen. Podobno mnenje je imela NSi in dr. Jože Mencinger, ki tedaj pravi: «Z menedžerskimi odkupi ni nič narobe, ker menedžerji najbrž bolje kot kdorkoli poznajo svoja podjetja, njegove možnosti in s tem tudi njegovo pravo vrednost. Najbrž ni nič narobe niti z vrnitvijo v kapitalizem, v katerem so menedžerji kar lastniki«. Šele tik pred iztekom mandata je vlada J. Janša dojela problem in sprejela spremembe zakona o prevzemih podjetja, a ves  čas mandata te vlade so predvsem menedžerji foruma 21 tako lahko lastninili podjetja in bogateli. Veliko je botrov bančne luknje, od ekonomskih in pravnih strokovnjakov, predvsem pa politike-predsednikov strank, nadzornih svetov in uprav  bank in podjetij.  Vsi ti so botri bančne luknje, ki jo vedno »plačamo« državljani.

Nepravično privatizacijo pripisovati levici je traparija brez primere. Demos, desnica, je trasiral privatizacijo (ki je levica ni hotela). Zdaj je pa ta desnica jezi na levico, da je privatizacijo speljala napačno. Mihič, a ti sploh bereš svoje tekste in . . . ali nimaš nobenega prijatelja, ki bi znal logično presojati, da bi ti povedal kakšne zdrse v mišljenski logiki delaš?

General po bitki je lahko biti