Članek
Kaj bi bilo, če ne bi bilo…
Objavljeno Aug 18, 2017

Delo, 18. avgust 2017

Res zanimiv naslov in uvod pisma g. Janeza Černača, v Delu 8. avgusta. Strinjam se z njim, da moramo ločiti vzroke in posledice in da je resnica vedno preprosta, če jo le hočemo videti. Mnogi to ne zmorejo. 

Ali je resnica, da je Hitler rešil Evropo, kar berem v Delu-SP, 5. marca 2016?  Hitler se je zgodil tudi zato, ker nihče ni poskušal kaznovati Stalina, berem članek v Delu 26. december 2011. Hitler se je v marsičem učil od Stalina.

Ko se je začela druga svetovna vojna, je imel Stalin že veliko izkušenj s taborišči, usmrtitvami, deportacijami. Stalin je paktiral ves čas vojne z japonskimi fašisti.  Hitler je bil sposoben učenec in je zelo hitro dosegel in v marsičem celo presegel svojega učitelja.

Glavna lekcija 20. stoletja bi morala biti obsodba obeh, Stalina in Hitlerja. Ker je Stalin v vojni zmagal skupaj s zavezniki, se to še zdaj ni zgodilo. Govorijo, da je Stalin Evropo osvobodil izpod nacizma, le redki pa si upajo na glas povedati, da jo je hkrati tudi zavojeval in jo spremenil v komunistično taborišče.

Dejstvo je, da so se jugoslovanski partizani bojevali zoper okupatorja , predvsem pa so pričeli z revolucijo in  se v državljanski vojni bojevali za povojni prevzem oblasti, kar jim je uspelo. 

Nepošteno je velik del naroda, ki ni sprejemal Stalina in se je upiral revoluciji, kar poimenovati izdajalce naroda.

 Sam delim mnenje, da je nastanek domobranstva posledica revolucije in državljanske vojne, ki sta bila del premišljenega načrta partije, ki si po končani vojni nikakor ni želela demokracije: političnega nasprotnika so prisilili v sodelovanje z okupatorjem in ga zato že vnaprej onemogočili.

Kaj bi bilo, če tega ne bi bilo?

Franc Mihič

T

financiranje in naložbe Pozdravljeni, jaz sem gospod Tetickovic Marjan, poslovnež slovenskega rodu, vendar prebiva v primeru Poljskem Strinjam se, da vam pomaga pri znesek v razponu od 5.000 € do 10.000.000 € E-pošta: reseaufinance510@gmail.com E-pošta: tmarjan24@gmail.com Marjan Tetickovic