Članek
Živel prvi maj !?
Objavljeno May 05, 2017

Živel prvi maj

Delo, 5. maj 2017

Kar 45 let nam je Partija govorila »Delu čast in oblast« in »Za domovino s Titom naprej«, pa se je vse končalo z 2700 odstotno letno inflacijo. To je prizadelo in najbolj razvrednotilo zaslužke oz. vrednost lastnine pridobljene ravno na podlagi dela. V samostojni in demokratični RS je inflacija le dvoodstotna.

Žal pa je vlada premiera mag. Antona Ropa, LDS/SD, že pred desetletjem sprejela celo zakon, da se zaposlenim lahko kar »zakonito« kratijo lastninske pravice, to je, da se za zaposlene lahko ne plačajo prispevki, ki so del njihove zaslužene plače-lastnine, ne da bi vprašali zaposlene. To je kraja. Zato bodo njihove pokojnine nižje. Šele US je na pobudo ZZZS po 13 letih l. 2011 odpravilo ta zakon. To ni storila nobena izvoljena oblast. Zakaj jo potem imamo, če ne zna zaščititi lastnine zaposlenih, njihove plače? Goljufanje zaposlenih, neplačevanje prispevkov se dogaja še vedno, kar je anarhija pravne države in posmeh »delu« za prvi maj.

Novi generalni državni tožilec Drago Šketa je v nedavnem intervjuju dejal: »Delavci so podvrženi malodane sužnjelastniškim razmerjem. Tožilci se ukvarjajo tudi s sistemskimi kršitvami, ki so unikum naše družbe. Zakaj imamo osem tisoč ovadb zaradi kršitev pravic delavcev? To vprašanje je treba urediti.«

Kdo bo in bi moral odgovoriti delavcem na to vprašanje in ga urediti?

Kdo je odgovoren, da je po 25 letih samostojne demokratične RS takšno stanje?

Kdo mora torej urediti vprašanje, da delavci ne bodo v sužnjelastniškem razmerju?

Pravosodje in predvsem pa politiki, predsedniki političnih strank in poslanci v DZ RS!

Kaj bo urejeno do 1. maja drugo leto?

Franc Mihič