Članek
Politika, ne leva ne desna, ni kriva?
Objavljeno Nov 18, 2016

DNEVNIK, 18. november 2016

Minister za pravosodje Goran Klemenčič na TV pove: »Politika, ne leva ne desna, ni kriva za stanje obravnave bančnega kriminala, krive so predvsem inštitucije pravosodja.« Zaključek, potem ko je popeljal predstavnike tožilstva oziroma pravosodja na Islandijo. Tam so temeljito sanirali in sankcionirali anomalije bančnega kriminala. Ključno vlogo so odigrali sama pravosodna veja oblasti in organi pregona, pri nas pa to niso.

Sem drugačnega mnenja. Politika je pri nas 25 let gledala in se sporekala o tem, kaj se dogaja v praksi in v pravosodju. Ali res ni kriva, ko je samo opazovala, pa premalo ukrenila? Da je bila dolžna ukrepati, potrjuje stanje in učinkovitost obravnave bančnega kriminala. Predvsem pa to, da je ravno minister kot odgovoren politik pričel ukrepati, tudi tako, da je on organe pregona popeljal na »učno uro« na Islandijo. Politika je torej le tista, ki poskrbi za potrebne spremembe, da država prava opravi svoje delo, je moje trdno prepričanje. Politika, ki poskrbi za pravno državo, državljani nagradijo na volitvah.

»Levica in desnica sta podpirali menedžerske prevzeme in gledali proč pri kreditih,« trdi ekonomist dr. Jože P. Damijan. »Saj ni potrebe, da bi kredite vračali,« je Bine Kordež, nesojeni glavni lastnik Merkurja, samozavestno dejal še oktobra 2007. Nihče od poklicanih ni oporekal in ni ukrepal. Bilo je več kot očitno, da gre za oškodovanje gospodarske družbe na račun razvoja te družbe. Tega v EU ne poznajo. Pravna država tedaj torej ni ukrepala, enako ne politika vse do leta 2008, ko je vlada le spremenila zakon o prevzemih, da onemogoči izčrpavanje ciljne družbe. Večina držav EU ima prepoved finančne pomoči ciljne družbe prevzemniku.

Ljudje smo v demokraciji pričakovali pravičnost in enakopravnost. Uresničilo se ni, kar je prvotno načrtoval Demos. Prof. dr. Andrej Umek, bivši minister, pravi: »Demosova privatizacija je predvidevala, da del takratnega družbenega premoženja pripade skladom, pokojninskemu, odškodninskemu in razvojnemu, preostalo pa se v obliki certifikatov razdeli med vse polnoletne državljane RS. S tako privatizacijo bi bilo v celoti zadoščeno ustavni zahtevi po enakopravnosti vseh državljanov.« Politika je uresničila, kar je zagovarjal bivši minister in rektor univerze dr. Jože Mencinger: »Če bi bil sam direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno premoženje.« Zakaj oškodovanje torej pri nas ni kaznivo ravnanje? Kako to razume pravosodje in tožilstvo? Kdo je tu zatajil?

Po moje najprej politika in šele potem pravosodje. Poprava napak se pričakuje. Na vrsti so volitve.

Franc Mihič, Ribnica

 

https://www.dnevnik.si/1042754791/mnenja/odprta-stran/politika-ne-leva-ne-desna-ni-kriva