Članek
Samo rektor ima zadnjo besedo?
Objavljeno Oct 06, 2016

 

DNEVNIK, 6. oktober 2016

Kriza na primorski javni univerzi se zaostruje. To je posledica zakona, da je javna univerza avtonomna in da ima samo rektor zadnjo besedo. To očitno otežuje razplet spora. Vse javne univerze pri nas so le tako lahko »avtonomne«, sicer ne bi bile menda učinkovite v dobro družbe. Financira jih država, ki je njihov lastnik. Vse na račun davkoplačevalcev, ki pa nismo tako avtonomni, saj se večina preživlja na trgu, ne na proračunu.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pravijo, da nimajo pristojnosti za nadzor nad delom vodstva univerze. Zelo udobno. Kdo je le pisal te zakone? Menda univerzitetni kadri. Le kako lahko potem ministrstvo brez pravice do nadzora uresničuje svoje oziroma vladne razvojne cilje, cilje pametne specializacije države Slovenije?

Banko Slovenije nadzirajo v našem parlamentu. Pri nas so v BS celo organi pregona, kar je težko dojemljivo. Vodstva oziroma rektorji zasebnih univerz pa niso brez nadzora lastnikov. Lastniki zasebne univerze nosijo odgovornost in obveznost za ukrepanje, če ta zaide v krizo, sicer lahko njihova univerza bankrotira.

Država kot lastnik javne univerze pa se je znebila te odgovornosti, vse v imenu in za račun volivcev oziroma davkoplačevalcev. Kakšni so potem lahko rezultati dela javnih univerz v korist države in njene sprejete pametne specializacije države v globalni konkurenci?

Brez nadzora ne deluje nobena družba, razen če je ljudstvo pridno in vse plača, a na dolgi rok zagotovo shira. Kje sta morala in odgovornost v takih navezah politike in stroke?

Franc Mihič, Ribnica

https://dnevnik.si/1042752333/mnenja/odprta-stran/samo-rektor-ima-zadnjo-besedo