Prijatelji (16)
Jožef Bonifarti
Bojan Ahlin
Tomaz Kozelj
Štefan Stanko Smej
Vili Kovačič
Janez Jerancic
Leon Kralj
Franc Pojbič
Spremljevalci (7)
Branko Debelbonis
Aleksander Lipi
Miha Razinger
Miran P.
Dajana Babič
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Hitlerju je uspelo rešiti Evropo?!
Zakaj narodi propadajo
Zatajevano v ribniškem občinskem REŠETU, kako različna je slovenska pieteta?
Prijava suma kršitev pravic gledalcev in poslušalcev
Partija je nad slovenskim narodom izvršila najhujši zločin!
Poslanske pisarne so izredno pomembne!
Slovenija potrebuje moralno prenovo.
Zakaj Slovenija še dolgo ne bo Švica?
Milan Kučan ni izdajalec, Krkovič ni kriminalec!
Smrtne žrtve med prebivalstvom Slovenije med drugo svetovno vojno in neposredno po njej.
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2017
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Enostranski mediji so problem?

Franc Mihič
13.03.2017 16:28 (Mar 13, 2017)

Ali so problem slovenske demokracije res samo mediji? Mediji naj bi ljudstvu pomagali nadzorovati in ocenjevati vse tri veje oblasti, zakonodajno, izvršno in sodno oblast, to je DZ RS, vlado in pravosodje. Zelo pogosto se na »pravoverni« desnici sliši, da so »režimski« mediji, nacionalna RTV, Delo, Dnevnik, Ona itd., enostranski in so glavni problem in zavora demokracije v RS. Kdor pa jih bere, lahko že po pismih bralcev nazorno vidi, da je tam več pluralnosti kot v vseh medijih desnice.

To je moja ocena. Sem desničar. Berem pa desne in leve medije. Desni mediji so skoraj povsem zaprti za drugačna mnenja. Pogosto slišim, da so desni »demokratični« mediji lahko enostranski, ker da so režimski mediji enostranski. Morala, da te kap, češ če levičarji kradejo, potem smejo krasti tudi naši. Kot da še naprej poteka hladna državljanska vojna, ki je pogubna za obstoj države. Država brez morale se razkraja, razrašča se brezbrižnost za tegobe drugih, egoizem je v vzponu, važen je le moj užitek.

»Vizija 2050 - Raj na zemlji«

Franc Mihič
08.03.2017 23:38 (Mar 08, 2017)

Matej Kovač  v članku »Vizija 2050 - Raj na zemlji« pravi: »V zgodovino so se kot dobri voditelji-strategi-vizionarji zapisali tisti, ki so odpirali nove horizonte, ki so videli dlje od množice in ki so znali nagovoriti skupnost k delovanju za skupno dobro na nov način. Takih pri nas ni ali pa se ne upajo izpostaviti.« S tem se je lahko strinjati, razen s tem: »Takih pri nas ni ali pa se ne upajo izpostaviti.«

Moje mnenje je, da je normalno in pohvalno, da vlada kreira dolgoročno vizijo države. Neodgovorno bi bilo prepustiti razvoj države zgolj »delu in slučaju« v stilu, pa kar bo pa bo. »Če bo okroglo bo lopata, če bo pa špičasto, bodo pa vile«. V uspešnih in razvitih državah vlade s pomočjo znanosti oz. stroke pripravijo vizijo in nato še strategijo za dosego te vizije. To je najzahtevnejše delo, da se doseže napredek. Vizija, opredeljeni cilji  in strategija so tudi merilo za uspešnost in za vizionarsko sposobnost vsake politike, vlade.

Slovenska vlada pa je tokrat ubrala drugo n

Kaj je šlo narobe? DEMOS je razpadel.

Franc Mihič
08.03.2017 08:07 (Mar 08, 2017)

Namesto razvoja demokracije in države, kar naj bi vodil DEMOS, je ta razpadel predvsem  zaradi razhajanja o privatizaciji skupne družbene lastnine, saj ta definira lastnost političnega sistema.  Pravica do osebne lastnine je eden temeljev demokracije. Ravno zaradi nepravične divje privatizacije in kasneje še tajkunizacije, ko smo državljani ostali še naprej neenakopravni pri pravici do lastnine.

Dopuščala se je, in se še, kraja lastnine-dela plače in oškodovanje države in bodočih upokojencev, zaradi neplačevanje prispevkov, -kar je  v neskladju z moralo in demokratičnimi načeli ter ustavo.

Zaradi tega so demokracija, država in vse stranke, zlasti pa pomladne stranke izgubile,  prvotno zaupanje dobljeno ob osamosvojitvi. 

Ljudje so v demokraciji pričakovali pravičnost in enakopravnost pri privatizaciji skupne lastnine. Uresničilo se ni tisto, kar je prvotno načrtoval DEMOS. Tako piše prof. dr. Andrej Umek, bivši minister: »Demosova privatizacija je predvidevala, da del takratnega dru

Cenzura ribniškega Rešeta kot v času enoumja

Franc Mihič
08.03.2017 06:15 (Mar 08, 2017)

Tisto, česar še nismo dobro pozabili, smo v Ribnici spet doživeli – cenzuro v ribniškem občinskem glasilu Rešeto. Manjši del januarske številke Rešeta je bil že natisnjen, potem pa je »oblast« posegla s cenzuro in poskrbela za nov natis brez »nezaželene« strani, kakor se je že dogajalo v svinčenih časih totalitarizma. Cenzura je doletela pismo občanke, ki si je dovolila javno vprašati župana Jožeta Levstka, SDS.

V necenzuriranem Rešetu je bilo v rubriki Občani pišejo objavljeno pismo občanke:

»Opekarska cesta je za pešce še vedno nevarna. Spoštovani ribniški župan g. Jože Levstek! Razočarana sem nad vašim odgovorom na radiu Univox na vprašanje 'Kdaj bo doživela rešitev pobuda občini za povečanje prometne varnosti za pešce na Opekarski cesti, ki je bila podana že 15. aprila 2012?' Nič konkretnega niste odgovorili. V izogib odgovoru in odgovornosti, ste me napotili na javne delavnice s strokovnjaki, kjer naj bi poiskali/a rešitev za stanje varnosti pešcev. Ali naj ribniški občani tor

Naša vizija Slovenija 2050?

Franc Mihič
07.03.2017 08:30 (Mar 07, 2017)

 

Normalno in pohvalno je, da vlada kreira dolgoročno vizijo države. Neodgovorno bi bilo prepustiti razvoj države zgolj »delu in slučaju« v stilu, pa kar bo pa bo. »Če bo okroglo bo lopata, če bo pa špičasto, bodo pa vile«. V uspešnih in razvitih državah vlade s pomočjo znanosti oz. stroke pripravijo vizijo in nato še strategijo za dosego te vizije. To je najzahtevnejše delo, da se doseže napredek. Vizija, opredeljeni cilji  in strategija so tudi merilo za uspešnost in za vizionarsko sposobnost vsake politike, vlade.

Slovenska vlada pa je tokrat ubrala drugo neobičajno pot, bolj ljudsko. Povabila je ljudstvo, ki ga sicer vlada vodi, da izbranci iz ljudstva naredijo vizijo države, kakšno državo ljudstvo želi. Tako je nastala vizija, ki je torej spisek želja ljudstva. Berem, da je izdelava te vizija stala davkoplačevalce 450.000 evrov. »Samo za ta projekt OECD  je izstavila račun v višini neverjetnih 297 tisoč evrov«, berem. V viziji pa ni videti prispevka OECD. Lahko se motim.

Velik

Banke so krive, škofje pa nič?

Franc Mihič
26.01.2017 08:33 (Jan 26, 2017)

DNEVNIK, 25. januar 2017

Škofje: »Banke so krive za finančni zlom mariborske nadškofije.« Škofje so jasni. Ni res, da je Cerkev povzročila škodo državnim bankam. Nasprotno je res: državne banke so povzročile škodo Cerkvi, kajti bančna luknja je »nastala zaradi premalo zavarovanih kreditov državnih bank«.

Tako nedavno berem o tem škandalu slovenske RKC, ki ga je kardinal dr. Franc Rode o poimenoval zgolj »lokalni spodrsljaj«. S tem naj bi odpravil odgovornost cerkvenega vodstva za ta finančni in moralni škandal, ki bremeni vso državo. Pa ni šlo. Bivši predsednik slovenske škofovske konference škof Andrej Glavan je celo izjavil in opravičeval: »To dogajanje je sad nerazumljivega delovanja zlih.« Kriv je torej zlodej, hudič, škofje pa nič?

»Brez T2 bi danes Zvonova veselo zvonila,« je dejal metropolit dr. Anton Stres. V članku Dolžniški krč za T2 piše: »Kljub temu da so bili lastniki, naj v Zvonu Ena do zadnjega ne bi vedeli o pornografskih programih, kar je za investitorja nedopustn

Mobing države pogublja državljane

Franc Mihič
22.01.2017 18:11 (Jan 22, 2017)

Država šikanira državljane

 »Vsi, ki jim delodajalci niso plačevali prispevkov, bodo imeli nižjo pokojnino«, tako pravi vlada RS. Vsi poklicani in plačani, ki da se borijo za pravično in socialno državo, pa so kar tiho. Dne, 9. januarja 2017, je bilo v Dnevniku TV Slovenija zopet nazorno prikazano  izživljanje delodajalca nad obupanimi opeharjenimi brezmočnimi delojemalkami. V rokah drže plačilne liste, kjer delodajalec sporoča, prispevki so plačani, a prizadete ugotovijo, da delodajalec že dve leti ni odvedel njihovih prispevkov DURS-u. A ta ne reagira, čeprav ni prejel denarja, ki ga pobira. Goljufija pred očmi vseh treh vej oblasti. Država je določila, da delodajalec odvaja prispevke njenim inštitucijam. Te inštitucije, Furs, SPIZ , i.p., so torej prve in edine dejansko seznanjenje, ali je delodajalec odvedel oz. jim je vplačal prispevke. Zato so pristojne in odgovorne, da izterjajo prispevke, ki jim pripadajo in jih je delavec že zaslužil. Država je določila, da delodajalec tekoč

Kako do sprave in perspektive?

Franc Mihič
22.01.2017 17:59 (Jan 22, 2017)

Partija  je izkoristila osvobodilni boj za izvedbo revolucije

»Moja ocena partije ni bila nikoli visoka. S tem da je izkoristila osvobodilni boj za izvedbo revolucije, ne le objektivno-tega pač ni mogoče zanikati-, ampak predvsem subjektivno, je zagrešila nad slovenskim narodom najhujši zločin, ki si ga je mogoče zamisliti. Z njim je sama sebe postavila izven zakona. Ne legalnega, ta je pri tem nepomemben, ampak občečloveško naravnega, veljavnega za vse kraje in čase«, je v svoji knjigi »Bermanov dosje«, MK-1999,  napisal pokojni akademik prof. dr. Aleksander Bajt, najbolj ugleden slovenski ekonomist v SFRJ.

Pokojni akademik v tej knjigi piše, da je bila aprila 1941 ustanovljena Protiimperialistična in ne Osvobodilna fronta, kar je bila zelo pomembna razlika. V »osvobodilno« se je preimenovala šele, ko je Nemčija 22. junija istega leta napadla Sovjetsko zvezo.  Do takrat sta namreč CK KPS in KPJ tako kot tudi sam Stalin še upala, da bo sovjetsko prijateljstvo s hitlerjevsko Nemčijo

Poslanske pisarne so izredno pomembne

Franc Mihič
23.12.2016 01:11 (Dec 23, 2016)

DNEVNIK, 23. december 2016

Iskrena hvala, predsednik DZ RS dr. Milan Brglez, za vaš odgovor na moje vprašanje z naslovom "Kako koristne so poslanske pisarne?", ki je bilo objavljeno v Dnevniku 17. decembra.

Pri i nas je namreč silno redko, da politiki in poslanci v tisku komunicirajo z državljani. Vaš odgovor pa je znak in obet napredovanja demokratične kulture in odgovornosti do državljanov, davkoplačevalcev in volivcev.

Vesel sem, pa gotovo ne edini, ko javno zapišete

»Poslanci in poslanke ne delamo samo v državnem zboru, ampak tudi med ljudmi, ki so nas izvolili. Za to so izredno pomembne poslanske pisarne, kjer se srečujemo s sodržavljani in sodržavljankami. Te so običajno v naših volilnih okrajih, praviloma pa se s sodržavljani in sodržavljankami srečujemo ob ponedeljkih, saj takrat običajno ni sej državnega zbora. Naj še enkrat poudarim, da je za vsakega poslanca ali poslanko, ki želi svoje delo opravljati kakovostno, pomembno, da je v stiku z ljudmi. Tako poslanci tudi izvedo,

Kako uničujejo državo?

Franc Mihič
20.12.2016 18:10 (Dec 20, 2016)

REPORTER, 19. december 2016

 »V Sloveniji je uničen kapitalski trg, ki je v tržnem gospodarstvu bistven za preživetje države in naroda,« upravičeno piše dr. Peter Glavič, zaslužni profesor mariborske univerze. Pravi: »Slovenski kapital (vzajemni in pokojninski skladi, zavarovalnice in posamezni vlagatelji) v višini okrog 10 milijard evrov je bil pregnan v tujino, kjer ga z veseljem sprejemajo, saj financira naložbe in nova delovna mesta.«

Slovenski kapital je bil torej pregnan. To je uspeh »naprednih« v politiki in stroki, ki so zaslužni, da je domač ali tuji kapital v Sloveniji še vedno sovrag dela, delovnega ljudstva. Kapitalisti pa so izkoriščevalci in izdajalci naroda. Dolžniki so privilegirani. Oškodovani pa so upniki, ki hirajo kot »podjetnik Smrtnik s Parkinsonovo boleznijo. Menedžerji, ki so podjetja prevzemali brez lastnih sredstev, temveč kar z bančnimi krediti bank z zastavo delnic podjetja ali so za svojo anuiteto obremenili podjetje, a so uspeli plačevati najete kredit

Poslanske pisarne so izredno pomembne!

Franc Mihič
20.12.2016 09:24 (Dec 20, 2016)

Kako koristne so poslanske pisarne, 2.

Dovolite mi odgovor na vprašanje vašega bralca Franca Mihiča iz Ribnice z naslovom Kako koristne so poslanske pisarne?, ki je bilo objavljeno v Dnevniku 14. decembra 2016

Dnevnik, 17. december 2016 

Spoštovani g. Mihič,

poslanci in poslanke ne delamo samo v državnem zboru, ampak tudi med ljudmi, ki so nas izvolili. Za to so izredno pomembne poslanske pisarne, kjer se srečujemo s sodržavljani in sodržavljankami. Te so običajno v naših volilnih okrajih, praviloma pa se s sodržavljani in sodržavljankami srečujemo ob ponedeljkih, saj takrat običajno ni sej državnega zbora.

Naj še enkrat poudarim, da je za vsakega poslanca ali poslanko, ki želi svoje delo opravljati kakovostno, pomembno, da je v stiku z ljudmi. Tako poslanci tudi izvedo, kaj je tisto, kar »na terenu« najbolj pekli. Kot sam pogosto rad poudarim, izvoljeni smo od ljudi in delamo za ljudi.

Naj izkoristim to priložnost, da povabim vse državljanke in državljane, da se oglasijo v naši

DEMOS je razpadel

Franc Mihič
16.12.2016 23:00 (Dec 16, 2016)

DEMOS je razpadel zaradi razhajanja o privatizaciji skupne družbene lastnine. Pravica do osebne lastnine je eden temeljev demokracije. Ravno zaradi nepravične divje privatizacije in kasneje še tajkunizacije, ko smo državljani ostali še naprej neenakopravni pri pravici do lastnine, celo se je dopuščala in se še, kraja lastnine-dela plače in oškodovanje države in bodočih upokojencev, z neplačevanje prispevkov, -kar je  v neskladju z moralo in demokratičnimi načeli ter ustavo-, so demokracija in vse stranke, zlasti pa pomladne stranke izgubile  prvotno zaupanje dobljeno ob osamosvojitvi. 

Ljudje so v demokraciji pričakovali pravičnost in enakopravnost pri privatizaciji skupne lastnine. Uresničilo se ni tisto, kar je prvotno načrtoval DEMOS. Tako piše prof. dr. Andrej Umek, bivši minister: »Demosova privatizacija je predvidevala, da del takratnega družbenega premoženja pripade skladom, pokojninskemu, odškodninskemu in razvojnemu, preostalo pa se v obliki certifikatov razdeli med vse pol

Ali res ni nihče odgovoren?

Franc Mihič
09.12.2016 02:09 (Dec 09, 2016)

V »Odmevih« na RTV SLO, 6. decembra, je na vprašanje glede stanja v civilnih in kazenskih postopkih pri obravnavah bančne kriminalitete, pravosodni minister Goran Klemenčič prizadeto dejal: »Ne verjamem v pravno državo«.

Nato je dodal še vzrok, ki je v praksi: »Nihče ni odgovoren…«

Kratko in pomenljivo. To je izredno resna, celo alarmantna izjava, ki terja dodatno pojasnilo in ukrepe. Kaj na to pravijo vlada, politiki v DZ RS, predsedniki strank, poslanci, državljani?

Problem pa s(m)o menda tudi  mi,  to je tisti državljani, ki smo menda kot nevedne zavedene ovce volili novo pluralno oblast in s tem izbrali  demokratičen politični sistem, tržno ekonomijo in kapitalizem. Ta ureditev pa naj bi bila veliko slabša, saj sploh ne pozna odgovornosti in  zato cveti bančni in podobni drugi kriminal. Tako mi mnogi navržejo. Pišejo mi, da smo za to krivi zmedeni državljani, ki smo kot nevedne ovce večinsko zavrnili samoupravni socialistični sistem s skupno družbeno lastnino, kjer naj bi vsi

Hitler je rešil Evropo?! Kaj pa vi menite o zadevi?

Franc Mihič
01.12.2016 08:54 (Dec 01, 2016)

Zgrožen berem intervju s francoskim filozofom Jean-Claudom Milnerjem, »Ne potrebujemo več nezemljanov«, da bi nas vznemirjali«, ki ga je objavila novinarka Jela Krečič, soproga slovenskega marksista Slavoje Žižka, v Delu – SP; 5. marca 2016.  Levičarski filozof pravi, da je Evropa postala dežela miru, ko je Hitler rešil judovsko vprašanje in je »dobil vojno«. Novinarka ne vidi v tem nobenega problema, ne postavi nobenega dodatnega vprašanja. Problem holokavsta je s tem za novinarko zaključen? Ali je Hitlerju res »uspelo«?
A je bil Hitler res rešitelj Evrope, ko je »rešil judovsko vprašanje« in je tako dobil vojno?

Holokavst s šest milijonov žrtev Judov pa da je sprejemljiv? Ali je nauk holokavsta, da se naj ta »po potrebi« ponavlja, seveda ne samo nad Judi?!

Slovenski kazenski zakonik (Uradni list RS 55/2008) 297. člen, pa v svojih prvih treh odstavkih pravi:

(1)   Kdor javno spodbuja ali razpihuje narodnostno, rasno, versko ali drugo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, ali spodbuja

Pravosodni minister Klemenčič odstopite!

Franc Mihič
26.11.2016 09:16 (Nov 26, 2016)

Državni zbor RS ni pritrdil  Janezu Janši in ni izglasoval  interpelacijo zoper celotno vlado. Premier dr. Miro Cerar, ki je branil vlado, je pravilno trdil, da je ravno v letih 2004–2008, nastala velika bančna luknja zaradi spornega podeljevanja kreditov. Veliko breme za državo.

Vlada Janeza Janše pa zanj ni prevzela svoje odgovornosti, a išče in terja odgovornost od drugih politikov.

Pravnik, politik, minister za pravosodje Goran Klemenčič pa v oddaji Studio City pravi: »Pri nas na področju gospodarskega, predvsem pa bančnega kriminala nismo opravili svojega dela. In danes si podajamo ta vroč krompir, kdo bo na koncu pred očmi javnosti tisti, ki bo kriv. A bo to policija, ali bo to tožilstvo ali sodišče ali bo to politika? Politika, ne leva ne desna, ni kriva za stanje obravnave bančnega kriminala, krive so predvsem institucije pravosodja.«

Politika očitno ne bo nikoli za nič odgovorna, če bo aktualni pravosodni minister lahko vztrajal pri takšni trditvi.

Kdo bi torej že zasluž

Dvojna morala vrhov RKC

Franc Mihič
23.11.2016 06:28 (Nov 23, 2016)

ONA, 22. november 2016

Za vlogo moralne avtoritete je potrebna odgovornost. Slovensko RKC in politično desnico pa ne moti, da so cerkveni Zvonovi s svojimi posli naredili največjo bančno luknjo!  Ni jih motilo in še ne moti, da je slovenska RKC razpečavala in prodajala pornografijo na T-2. Bilo je sicer legalno, a v nasprotju z njenim naukom, v nasprotju s tem, kar cerkev drugim zapoveduje. Pogubna dvojna morala.

Poklicani v cerkvi so »skesano«, predvsem premeteno tiho! Nihče ni prevzel odgovornosti, nihče ni poklican na odgovornost, tudi noben politik, ne levi, ne desni.

Škofje so zopet »ugledni«, celo primerni za učenje morale. Greha in pohlepa ni bilo, pravi vodstvo  RKC: «Kriv je le »hudič, kler pa nič«? Občestvo je tudi tiho, za vse je kriv le komunizem?

Dvojna merila, ki uničujejo vero, poštenje in pravičnost.

Za politike oškodovanje in plenjenje lastnine ni bilo in še ni resen nacionalen problem. Mnogi so prizadeti. Dvojna merila ne prakticira samo RKC. To je tradicija des

Politika, ne leva ne desna, ni kriva?

Franc Mihič
18.11.2016 00:17 (Nov 18, 2016)

DNEVNIK, 18. november 2016

Minister za pravosodje Goran Klemenčič na TV pove: »Politika, ne leva ne desna, ni kriva za stanje obravnave bančnega kriminala, krive so predvsem inštitucije pravosodja.« Zaključek, potem ko je popeljal predstavnike tožilstva oziroma pravosodja na Islandijo. Tam so temeljito sanirali in sankcionirali anomalije bančnega kriminala. Ključno vlogo so odigrali sama pravosodna veja oblasti in organi pregona, pri nas pa to niso.

Sem drugačnega mnenja. Politika je pri nas 25 let gledala in se sporekala o tem, kaj se dogaja v praksi in v pravosodju. Ali res ni kriva, ko je samo opazovala, pa premalo ukrenila? Da je bila dolžna ukrepati, potrjuje stanje in učinkovitost obravnave bančnega kriminala. Predvsem pa to, da je ravno minister kot odgovoren politik pričel ukrepati, tudi tako, da je on organe pregona popeljal na »učno uro« na Islandijo. Politika je torej le tista, ki poskrbi za potrebne spremembe, da država prava opravi svoje delo, je moje trdno prepričanje.

Nepotizem sovrag državi prava in demokraciji!

Franc Mihič
08.11.2016 07:22 (Nov 08, 2016)

Sovrag državi prava in demokraciji!

ONA, 8. november 2016

Nepotizem je sovrag državi prava, jo razkraja, saj  zakone razume in upošteva vsak po svoje oz. jih ignorira, tako da ne veljajo za vse enako. Slovar slovenskega knjižnega jezika pravi, da je nepotizem dajanje dobrih služb, družbenih položajev sorodnikom.

Nepotizem, »zrihtanje« javnih (!) dobrih služb in poslov sinovom, prijateljem, je v razvitih demokracijah  sramotna korupcija, saj gre za »ugodnosti na račun drugih«.

Nepotizem je jasen, ko gre za druge, ko gre za »naše«, pa seveda ne!

Naša mednarodna uveljavljena pravnica, dr. Verica Trstenjak, je problem nepotizma pri kadrovanju  izpostavila kot enega prvih vzrokov za pogubno negativno selekcijo kadrov, ki najbolj zavira razvoj naše države.

Na vseslovenskem srečanju 2016 v Državnem zboru, ki je potekalo v duhu letošnje 25-letnice samostojne države Slovenije, je izpostavila  zaskrbljujoče  dejstvo, da vse več ljudi v ne plačevanju davkov ne vidi kraje, ampak se izgovori

Samo rektor ima zadnjo besedo?

Franc Mihič
06.10.2016 08:48 (Oct 06, 2016)

 

DNEVNIK, 6. oktober 2016

Kriza na primorski javni univerzi se zaostruje. To je posledica zakona, da je javna univerza avtonomna in da ima samo rektor zadnjo besedo. To očitno otežuje razplet spora. Vse javne univerze pri nas so le tako lahko »avtonomne«, sicer ne bi bile menda učinkovite v dobro družbe. Financira jih država, ki je njihov lastnik. Vse na račun davkoplačevalcev, ki pa nismo tako avtonomni, saj se večina preživlja na trgu, ne na proračunu.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pravijo, da nimajo pristojnosti za nadzor nad delom vodstva univerze. Zelo udobno. Kdo je le pisal te zakone? Menda univerzitetni kadri. Le kako lahko potem ministrstvo brez pravice do nadzora uresničuje svoje oziroma vladne razvojne cilje, cilje pametne specializacije države Slovenije?

Banko Slovenije nadzirajo v našem parlamentu. Pri nas so v BS celo organi pregona, kar je težko dojemljivo. Vodstva oziroma rektorji zasebnih univerz pa niso brez nadzora lastnikov. Lastniki zasebn

Guverner BS brez računalnika

Franc Mihič
01.10.2016 07:20 (Oct 01, 2016)

Delo, 1. oktober 2016

 

Guverner Banke Slovenije dr. Boštjan Jazbec in še šest njegovih sodelavcev je že 6. Julija brez računalnika, ker so jim jih organi pregona zasegli.

ECB in Komisija EU ostro motri Slovenijo. To je vest z nacionalne RTV.

Zopet slovenski unicum, ki ne bo ostal brez posledic in ga bomo drago plačali.

 

Franc Mihič

Oglasi

na spletni strani porabi manj, si lahko z "modulom" ogrevanje naredite informativni izračun in preverite možne prihranke in rentabilnost za toplotno zaščito vaše stavbe. morebiten prehod na drug energent ali zamenjavo sistemov za ogrevanje. naredite si izračun zdaj!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

5104.) azbuka za neposlušne

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 9.99 €

7527.) v sibirski tajgi

Kategorija: Enciklopedije in slovarji

Cena: 19 €

7513.) edinstven

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

7512.) oglaševanje v a-duru

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 14.99 €

5213.)   odkrivanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 11.99 €

prezračevanje hiše je pomembno za boljše počutje in tudi zdravje. za to so pomembni kvalitetni prezračevalni sistemi, ki vam jih nudijo pri ponudniku inštalacije štrus. več preverite na njihovi spletni strani!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

odlična kitara za narodnozabavno glasbo, framus sorella 5/59. letnik cca. 1960 masivna sprednja plošča vsi prvotni originalni deli magnet schaller 10/40 pasivni nove strune generalno servisirana in nastavljena za takojšnje igranje 1 leto garancije!

Kategorija: Kitare in ostala brenkala

Cena: 880 €

6278.) premagajmo plahost

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

997.) razlaga razodetja in drugi spisi

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

696.) misel za lepši dan

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

183.) vzhodnik , deževje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj