Članek
KITAJSKA – LUNARNA ASTROLOGIJA
Objavljeno Nov 24, 2013

Vse, kar se dogaja v določenem hipcu časa,ima kakovost, ki je temu hipcu lastna.

(Carl Jung)

Luni so že od pradavnih časov ljudje pripisovali močan vpliv, znanost pa si jih še danes ne zna prav razložiti a vendar dejansko vpliv je tu, dejansko vpliva na vse živo. Ves prostor in maso.

Kitajska astrologija sploh ni astrologija v zahodnem smislu besede, povezana je s šestdeset letnim ciklom tradicionalnega kitajskega lunarnega koledarja, njeni začetki segajo daleč v zgodovino, uveljavila se je v času ZHO dinastije 1046-256 p.n.št. Njen pravi razcvet pa se je začel za časa dinastije HAN drugega stoletja pr.nš do drugega stoletja našega štetja

Bistveno pri KA je princip Yin in Yang, moško in žensko, šibko in močno toplo in hladno, svetlo in temno…

Ljudi razvršča v 60 kategorij, glede na lunino leto, saj ima vsako leto svoje karakterne  lastnosti. Lunino leto obsega 12 mladih Lun, vsakih dvanajst let jim dodajo še trinajsto. Znamenja Lune se ponavljajo, vedno v istem zaporedju, v vsakem letu cikla kraljuje ena od živali, ta pa ima vpliv na usodo, življenje in na značaj ljudi.

Kitajska astrologija vsebuje 5 elementov:

Kovina

Voda

Les

Ogenj

Zemlja

 

Leto, ki se konča na 0 kovina Yang

Leto, ki se konča na1 kovina Yin

Leto, ki se konča na 2 voda  Yang

Leto, ki se konča na 3 voda  Yin

Leto, ki se konča na 4  les  Yang

Leto, ki se konča na 5  les  Yin

Leto, ki se konča na 6 ogenj  Yang

Leto, ki se konča na 7 ogenj   Yin

Leto, ki se konča na 8 zemlja Yang

Leto, ki se konča na 9 zemlja  Yin

Legenda pripoveduje, da je sam Buda nekoč pred novim letom poklical vse živali k sebi in jim obljubil, da jih bo bogato nagradil, če ga bodo ubogale. Prišlo jih je le dvanajst, vsaki od njih je namenil po eno leto, ki se imenuje po njem .Ciklusi so se ohranili do današnjih dni, in sicer so nastopile v tem vrstnem redu: podgana,bivol, tiger mačka /v Vietnamu zajec/, zmaj, kača, konj,koza /ovca/, opica, petelin, pes, prašič /merjasec/.

Po vseh državah na Daljnem Vzhodu ni enakih poimenovanj, zato so tu omenjeni še drugi.

V teh deželah še dandanes ljudje ne naredijo ničesar brez posvetovanja z astrologom …

Kitajska je od nekdaj dežela učenjakov,zelo je bila razvita tudi astronomija, ki je v tesni zvezi z astrologijo in psihologijo privedla do osupljivih rezultatov. Malo teže je ugotoviti znamenje pri vodnarjih, seveda so izračuni narejeni že vnaprej, vendar je treba vedeti pravi datum, saj na Kitajskem Novo leto ne sovpada z našim, Gregorijanskim koledarjem. 

Ravno tako lahko izračunamo ascendent vendar na svojstven način, določena ura dneva določa ascendent, 

Podgana   23h-01h, bivol 1h-3h, tiger 3h-5h, maček 5h-7h, zmaj 7h-9h, kača 9h-11h, konj 11h-13h,koza 13h-15h, opica 15h-17h, petelin 17h-19h, pes 19h-21h, prašič 21h-23h.

Približni ujemek dobimo v primerjavi z zahodno astrologijo: podgana je strelec, bivol je kozorog, tiger je vodnar, mačka je zmaj, kača je bik konj je dvojček, koza je rak, opica je lev, petelin je devica, pes je tehtnica, prašič je  škorpijon.

Novo leto 2014 bo v znamenju konja, nastopilo bo 31.1.2014.

Naslednjič bom predstavila znamenja, kot si sledijo in še marsikatero skrivnost daljnega Vzhoda.

Hm... ljudje so skozi zgodovino različno merili čas, kar je v bistvu prva kontrola uma nad človekom. :)