Članek
Kunec ali mačka (kitajska astrologija)
Objavljeno Jul 21, 2014

Tisti, ki je goro prestavil, je začel z drobnim kamenjem.

(kitajski pregovor)

Zajci, oz. jaz jih Zajci, oz. jaz jih bom poimenovala tako, kot sem vajena – Mačke, imajo še več sreče kot Tigri. Tako vsaj pravijo na Daljnem vzhodu. Pravijo, da vedno padejo na noge in po verovanju imajo 7 življenj.  So velikodušni, pogosto pozorni, umetniško navdahnjene osebe, s ponavadi visoko stopnjo inteligence, so pa nagnjeni k nenadnim menjavam razpoloženja. Uživajo v lagodnem življenju, iščejo si partnerja, ki jim tako življenje tudi omogoči. Žal pa pri njih nič ne seže prav globoko, tako so tudi njihove dobre lastnosti bolj površinske.

Kovinski zajci so bolj čustveni, a tudi bolj lažnivi od preostalih v tem klanu, vodni so pogosto introvertirani, leseni včasih pretirano radodarni, ognjeni pa bolj gospodovalni, prsteni so bolj resnobni in nekateri tudi intelektualci.

Mačka ljubi družbo in družba ljubi Mačko, saj je prav zares sijajen družabnik, radi so v središču pozornosti, pri tem neznansko uživajo. Včasih malo poopravljajo, (kdo pa ne!?), vendar so pri tem prav spodobni in tudi obzirni, neradi govorijo o neprijetnih rečeh. So gostoljubni, imajo lep dom, saj je njihov okus izostren. So svetovljani, včasih tudi malo naduti, posebno ženske Mačke rade razkazujejo svoj intelekt in kulturo. Včasih se tako zelo poglobijo v kakšno zgodbo, z namenom zablesteti, da pozabijo na primaren cilj. Težko jo je razjeziti, je bolj tiha in miroljubna, je bolj rahločutna kot občutljiva, bolj jo ganejo osebni problemi kot svetovne katrastrofe, če le ni ona sama osebno prizadeta. Hitro se razjoka, a tudi hitro potolaži. Zamišljenost in melanholija žensk, rojenih v tem znamenju, je eno od glavnih orožij v arzenalu njihove privlačnosti.

Mačke so nazadnjaške, sovražijo vse, kar vznemirja njihov vsakodnevno rutino ali postavlja pred njo probleme, s katerimi se mora soočiti. Navezana je na domačo idilo, udobje in občutek varnosti. Včasih je boječa, od tod pri njej previdnost, vedno preudari vse argumente za in proti, v bistvu je zelo daljnovidna in trezno ocenjuje življenje, zato jo ljudje občudujejo in ji tudi zaupajo. Pri financah je Mačka doma, dober gospodarstvenik, nikogar ne ogoljufa, Zna tudi tvegati, ima pravi nos za dobiček. Na videz mirna Mačka je spreten in uspešen trgovec, uspešna je v poslu s starinami, tudi na področju politike, diplomacije in prava ima velike možnosti, vedno pa  bo na prvem mestu njen miren, ustaljen način življenja. 

V resnici pa ni prav družinski človek, včasih so ji prijatelji bližje kot njena osnovna družina, nimajo pač najbolje razvitega materinskega čuta. Ljudje Daljnega vzhoda gledajo na Mačko pogosto z nezaupanjem, stoletja so verjeli, da se čarovniki in čarovnice spremenijo v Mačke Tudi pri nas, v Evropi so v srednjem veku sežigali mačke, ker so verjeli, da so povezane s hudičem.

Toda, naj bo Mačka bog, čarovnik ali človek, vedno je v njenem značaju nekaj neobičajnega, skrivnostnega.. Mačkina očitna šibkost se kaj hitro lahko spremeni v veliko moč.

Znane Mačke:  Caterina de Medici, Stalin, Rommel, Eva Peron, Castro, Stendhal, Dali, Agatha Christie, Edith Piaf; Konfucij, Einstein…

Naslednjič bom predstavila znamenje Zmaja.