Članek
Ena od milijona
Objavljeno Feb 24, 2018

„Ti si obsedenec – obseden si s knjigami! Na tisoče, deset tisoče, sto tisoče, en milijon jih že imaš, pa jih še zmeraj z vseh koncev vlačiš skupaj. Kmalu boš kot tisti nori Anglež, ki je s knjigami zatrpal sedem velikih hiš, sam je pa živel v hotelski sobi. Knjige bodo tvoja smrt, nekoč te bodo pokopale pod sabo, vsaj do sina bi bil lahko uvideven, kam pa bo z njimi, ko te ne bo več, en konvoj tovornjakov bo moral najeti za odvoz na odpad, samo skrbi in stroške mu boš nakopal, preklinjal te bo in ne žaloval, ko boš umrl. ---“

Nič novega pod soncem. Kot bi skozi usta prijateljice S. govorila moja nekdanja N., že njej so bile knjige nočna mora. Nekateri pač ne razumejo, da moram imeti veliko knjig, če hočem med njimi najti eno samo - ravno tisto, ki jo ta trenutek rabim. Ko mi je sinoči v bifeju, kjer sem bil s prijateljem na pijači, natakarica rekla, da bi rada prebrala povest Na klancu, sem jo takoj šel iskat in že čez deset minuts knjigo razveselil natakarico, pa še s prijateljem sva imela pijačo zastonj. Nimam preveč knjig, imam jih ravno prav. Ker če bi imel samo eno manj, včeraj Cankarjevo Na klancu, kdaj prej pa kakšno drugo - bi jih imel premalo.

To odlično misel bom dodala ; "Knjiga je nekaj več kot besedna struktura. Je dialog, ki ga začne s svojim bralcem. Ta dialog je neskončen, književnost je neizčrpna, in to zaradi zelo preprostega razloga - ker je vsaka knjiga taka. Knjiga ni stvar brez komunikacije: je razmerje, je opora neštetih razmerij." (Jorge L. Borges) lp :)

Poglej, poglej, Edo je prišel spet na PW. Všeč mi je to, da si takoj laufal po knjigo. Jaz pa danes berem sinu Miho Mazzinija za domače branje. Kakšno odkritje! :)