Članek
Ko so Norvežani začeli izganjati priseljence, se je zmanjšala stopnja kriminala
Objavljeno May 02, 2015

Zdaj je že jasno – Norveška je dosegla nov rekord. Leta 2014 so iz države izgnali 7.100 priseljencev, večinoma muslimanov, je nedavno poročal Oslo News. Konzervativna vlada Erne Solberg je tako izpolnila predvolilno obljubo. Kar je deželo vikingov najbolj presenetilo, celo šokiralo, pa je, da se je stopnja kriminala zaradi deportacij samo v letu dni zmanjšala za 31 odstotkov.

Tekst: Jože Biščak | Foto: Reuters

Erna Solberg, ki je vlado prevzela jeseni leta 2013, je takoj po nastopu mandata napovedala ostrejšo politiko proti nezakonito priseljenim tujcem in migrantom, ki se na Norveškem ukvarjajo s kriminalom. Prav tako je zagrozila muslimanom, da bo izgnala vsakega, ki bo samo pomislil, da bi v civilizirani skandinavski državi izvajal kakšne muslimanske zakone. Varuhi človekovih pravic so skupaj z levičarji vlado takoj označili za rasistično in ksenofobno, vendar je njena politika v dobrem letu dni obrodila sadove – stopnja kriminala se je zaradi deportacij zmanjšala za tretjino.

Še posebej so bili rekordni jesenski meseci, potem ko so nekaj mesecev prej skrajni muslimani, pristaši skupine Ansal al-Sunna, spet zagrozili s sveto vojno, če del glavnega mesta Oslo ne bo pripadel in se podredil šeriatskemu pravu. „Nočemo biti del norveške družbe. In nikar ne mislite, da bi morali zapustiti Norveško, saj smo se v njej rodili in odraščali.  Alahova zemlja pripada vsem. No, ampak pustite, da Grønland postane naš. Dajte nam ta del, da ga nadzorujemo tako, kot si mi želimo. To bo najboljše za vas in za nas. Nočemu živeti skupaj z umazanimi živalmi, kot ste vi,“ so sporočili že leta 2012, je poročal CNN.

Odgovor ministrstva za pravosodje in urada za priseljence je bil odločen. Septembra so izgnali 763 priseljencev, oktobra so dosegli rekord - deportirali (večinoma nazaj v Afganistan in Nigerijo) so jih 824, je poročal časopis Dagsavisen. Sicer so jih lani iz Norveške izgnali desetkrat več kot leta 2013. Največ so izgnali tistih, ki so bili obsojeni za kazniva dejanja, ali posameznike, ki jim niso odobrili azila, pa so se kljub temu vrnili na Norveško. Šefica nacionalnega urada za priseljevanje Kristin Kvigne je za Dagsavisen potrdila, da je število deportacij neposredno povezano z manjšo stopnjo kriminala na Norveškem.