Članek
Bazen, ki se čisti sam
Objavljeno Mar 06, 2015

Vantage samočistilni sistem

Če ste si že od nekdaj želeli bazen, pa Vam je to preprečevala misel, da boste morali bazen redno čistiti, imamo sedaj za Vas rešitev.

Compass Pools so v sodelovanju s podjetjem Paramount razvili samodejni čistilni sistem, ki ohranja bazensko vodo čisto, tako da lahko bazen uporabite točno takrat, ko se Vam zahoče kopanja.

Ampak začnimo na začetku.

Kakšna je definicija čistega bazena?

Da lahko opredelimo bazen kot čist, moramo zadovoljiti naslednje kriterije:

  1. voda mora biti kvalitetno filtrirana,
  2. kemični parametri morajo biti primerni,
  3. bazensko dno mora biti čisto.

1. Kvalitetno filtriranje vode je del obvezne bazenske opreme in se izvaja dnevno, s pomočjo bazenske črpalke in primernega filtra.

2. Kemične parametre lahko uravnavamo ročno, ali pa se odločimo za avtomatiko. Za ročno odmerjanje kemikalij rabimo več izkušenj in več časa, vendar lahko v obeh primerih zagotovimo kvalitetne parametre vode.

3. Za čiščenje dna bazena, stopnic in klopi obstaja več rešitev. Najpreprostejša, vendar tudi časovno najbolj zahtevna rešitev je čiščenje z ročnim sesalcem. Nekakšno srednjo opcijo predstavlja robotski sesalec, ki ga je potrebno redno dajati v bazen, hkrati pa za celoten proces rabi več ur. Najbolj napreden sistem pa je unikaten sistem čiščenja bazenskega dna s popolnoma avtomatskim sistemom šob, sesalnega ventila ter osrednjega ventilnega sistema.

In prav slednje predstavlja Vantage. Na dnu bazena nameščene rotirajoče šobe so nemoteče integrirane v školjko. Po posebnem programu se dvignejo z dna in s curki pometajo umazanijo, ki se je nabrala na dnu bazena, ter jo usmerjajo proti sesalni šobi, ki je povezana s filtrirnim sistemom. Tukaj se nečistoče trajno odstranijo iz bazena. Celoten sistem poganja zgolj črpalka, šobe pa krmili poseben patentiran programski ventil. Šob je lahko v bazenu do 10 (odvisno od dimenzij bazenske školjke), ki so med seboj podzemno povezane s programskim ventilom.

Talna, rotirajoča šoba skrbi za celovito kroženje vode in usmerjanje nečistoč

MDX šoba posesa umazanijo ter jo ujame izven bazena

Ta kompleksen, patentiran hidravlični sistem odstrani do 99% umazanije, kar doseže popolnoma neslišno ter nemoteče.

Seveda pri tem ne pozabi na varnost, da se ne morejo niti najmanjši prsti ali najdaljši lasje zaplesti v potopljene ali sesalno šobo.

Druge prednosti samočistilnega sistema

Poleg manj porabljenega časa za čiščenje, sistem poskrbi tudi za manjše stroške. Z globinskim in celovitim mešanjem bazenske vode, skrbi za enakomerno temperaturo vode (zmanjšanje stroškov ogrevanja), ter boljši izkoristek kemikalij (zmanjšanje porabljene količine in posledično nižanje stroškov za nakup le-teh).

Če bi si želeli bolje predstavljati, kako deluje čistilni sistem Vantage, si lahko s klikom tukaj ogledate video.