Članek
Na FIHO ponovno zmagalo podlo izsiljevanje
Objavljeno Nov 20, 2017

Nekaj pa se je vendarle premaknilo, lahko z veseljem naznanimo, saj je svoj udoben, dobro plačan in varno obložen direktorski stolček znotraj FIHO definitivno izgubil vseprisotni[1] Štefan Kušar. Proti vsem pričakovanjem njegovih trdnih podpornikov in zagovornikov, nekaterih svetnikov FIHO iz vrst nsio[2], ni bil izglasovan; povedano drugače, je mastno in debelo izgubil. Več kot tri mesece prevar v obliki lažnih obljub drugim svetnikom (iz vrst humanitarnih organizacij), ustrahovanjih in poskusih podkupovanja, se je tako izjalovilo v prazen nič.

Na njegovem mestu ga je kot feniks iz pepela zamenjal predsednik Sveta FIHO iz prejšnjega mandata Gregor Kobal, v tej funkciji je zgolj v letu 2013 iz sejnin in nadzorov 9.092,47 + 4.358.14 = skupaj prejel 13.450,61 eur. Ne tako slabo honoriran glede na svojo deklarativno karitativno vlogo[3], do nedavnega zvesti služabnik Štefana Kušarja in Borisa Šuštaršiča. Vsaj tako je bilo videti prav do konca njegovega prejšnjega mandata, dvomimo, da bi mu grozili s pištolo ali ga kako drugače prisljevali, da bi izvajal nečedne stvari, ki jih je. A kdor nima sam presoje in stališč, kaj šele poguma in odločnosti bo vedno imel dovolj izgovorov, da nekaj ne stori kar bi na svoji funkciji iz dolžnosti lahko in moral. Gregor Kobal obljublja novo dobo in nove čase ter seveda veliko sprememb na bolje, in kako mu ne bi dopustili možnosti, da se v resnici izkaže, saj prihaja iz Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote?

 

Gregor Kobal je tudi član Nadzornega sveta Loterije Slovenije, Boris Šuštaršič je predsednik nadzornega sveta, oba predstavnika lastnikov Loterije Slovenija; na tem mestu se lahko interesne zgodbe še zelo zapletejo in zaostrijo, saj ima g. Kobal očitno velike apetite v smeri napredovanja. Do sedaj je namreč igral vlogo vodljive in ponižne ovčke, ki je pogledovala in pridno vadila ter po potrebi blejala. Spomnimo se le razvpitega primera, ki je padel pod sum korupcije glede skladišča Društva distrofikov Slovenije, kjer je skrbno skrbel za prikrivanje in falsificiranje dejstev glede namembnosti te neupravičene in nezakonite ivesticije s strani FIHO vredne preko pol milijona EUR.

Ostajata pa še dve vprašanji, kaj bo sedaj počel “ubogi Štef”, pa še veliko bolj zagonetno vprašanje, kakšna bo odslej naprej lahko usoda njegovega velikega botra Borisa Šuštaršiča? Bo to zaton ere invalidskega multifunkcionarja!?

A gospod Boris Šuštaršič se še kar ne da in ne da, kljub svojim zavidljivm 72 letom, tudi letos ponovno naskakuje funkcijo državnega svetnika[4].

Kot feferonček v tej brozgi pa še odziv podpredsednika Sveta FIHO Ivo Jakovljeviča (takšno pisanje je povsem v stilu Borisa Šušteršiča) na pismo Predsednika Sveta FIHO Andreja Klemenca.

“Nadalje tudi ne morete zanikati, da vam niso znani načini in vsebina delovanja Društva za teorijo in kulturo hendikepa YHD, predvsem ožjega vodstva (Pečarič, Piskač, Poropat, Bohinc, idr), ki sploh ne zanikajo več svojih stališč, da je potrebno FIHO ukiniti, sredstva iz naslova koncesij od iger na srečo pa prenesti na ministrstvo za delo, ki bi razporejalo sredstva za invalidske in humanitarne organizacije (vse njihovo delovanje je usmerjeno v dosego tega cilja - klevetanje v Državnem zboru RS, ovajanje  na KPK, pridobivanje informacij preko informacijske pooblaščenke, pritoževanje na Urad varuha človekovih pravic, pritoževanje na razporeditev sredstev fundacije, vlaganje tožb na Upravno sodišče RS, itd, itd, itd., itd., .....). Posledično je logično, da NSIOS ne more najti skupnega jezika in sodelovanja s predstavniki Društva YHD, ker trdimo obratno od YHD-ja, da je potrebno  sistem ohraniti, da je dober, da dosega svoje poslanstvo in cilje.

Vse to ste vedeli, ker smo vam to povedali. Nato pa beremo javno hvalnico »svetnici« Piskač v obliki pisma uporabnikom sredstev FIHO (nikoli v zgodovini fundacije ni bilo takšnega pisma!), pri čemer ni jasno ali ste pisali predsednikom invalidskih in humanitarnih organizacij, uporabnikom programov in storitev teh organizacij, KOMU? Nobena organizacija ni bila ogrožena zaradi nenakazovanja sredstev; niti v 2017, niti v letu 2018! Zakaj ste torej pisali o finančnem načrtu, »izsiljevanju« predstavnikov invalidskih organizacij na predlog NSIOS, herojskem dejanju Martine Piskač o umiku njene liste itd. če ste bili mnenja, da je bilo z njeno listo vse v redu, bi lahko z glasovi predstavnikov humanitarnih organizacij in predstavnikov Vlade RS izglasovali stalno komisijo za ocenjevanje invalidskih organizacij navkljub nasprotovanju predstavnikov invalidskih organizacij iz vrst NSIOS.

Vaše izgovarjanje na formalno pravico kandidiranja, pravico do izvolitve itd. so popolnoma prazne. Že v predhodnem odstavku sem vam jasno povedl, da sodelovanje med NSIOS in YHD ni mogoče zaradi ideoloških, vsebinskih, strokovnih in drugih razhajanj. In dokler boste vi in drugi vam podobni postavljali Društvo YHD z nekaj več kot 100 uporabniki programa osebne asistence v nekakšen enakovreden položaj napram invalidskim organizacijam združenim v NSIOS z prek 100.000 včlanjenimi invalidi, potem v NSIOS-u takšno ravnanje ne moremo označiti drugače kot izvajanje nasilja (celo genocida v zadnji fazi) nad slovenskimi invalidi v imenu prava, pravne države, formalnih postopkov itd. Pomnite, tudi fašizem, nacizem, apartheid so bili sistemi, ki so temeljili na pravni državi. Vsako grozodejstvo teh režimov je imelo pravno podlago!”

 

Prepuščamo vam dragi bralci presoji kje se bo našel kdo, ki bo nesramno in žaljivo pisanje uspel ustaviti.

 


[1] Med prijatelji »Štef« je drugi najpogostejši obraz uporabljen v slovenskih reklamah, takoj za Jurijem Zrnecem, a medtem, ko je drugi priznan igralec z renomejem in prepoznavnostjo, se lahko vprašamo »who the fuck is Štefan Kušar«? Garancija za kaj; laži in manipulacije?

A vendarle nas iz ekranov vse pogosteje neprimerno straši in zmagovalna reklama Merkurja, Telemacha ter Telekoma, očitno ima dobre veze in poznanstva, ki ga nekritično porivajo v ospredje.

[2] V Zakonu o lastninskem preoblikovanju o tem govori 10. Člen

 

[3] Zavezništvo lopovščine FIHO; poslanci ste prisebni ali kaj?