Članek
Ali vas res ni sram, prebivalci Škofij?
Objavljeno Mar 09, 2017

Tistih »res ta starih«, avtohtonih, kot bi rekli DOC Škofjotou jih je res zgolj še za vzorec DNK in bi jih lahko prešteti na prste ene roke. Drugi ste na nek način vsi zgolj (e)migranti; »bodisi južna brača«, med katere lahko štejemo Srbe, Bosance, Makedonce, Albance, Hrvate, ki so lahko muslimanske, pravoslavne ali katoliške veroizpovedi, najdemo tudi ateiste in bivše komuniste (do takrat, ko se je to še splačalo biti). Ne smemo pozabiti tudi na Ljubljančane in priseljence tudi iz drugih slovenskih krajev in regij. Res pisana druščina prebivalcev, krajanov.

Zakaj takšen uvod v ta moj poziv k razumu in dostojnemu vedenju prebivalcev Škofij (Spodnjih, Zgornjih in tudi Tinjana)?

Ker se jaz sramujem za vas, da se tako goreče upirate sprejemu 50 beguncev, brez pravih argumentov in razlogov, razen predsodka in nekega namišljenega strahu. Škofije so bile vedno obmejni kraj, križišče mešanja kultur in navad, tudi šrajamo (govorimo zelo) »mišto«. Nenazadnje je bilo tukaj Svobodno tržaško ozemlje ali Territorio Libero di Triesteče pogledate še malo dlje v zgodovino teh krajev, vas bo gotovo še veliko stvari presenetilo kar mislite, da veste, pa dejansko povsem ignorirate.

Ste pozabili, da ste bili prav vi – namišljena vaška elita ali pobudniki, ki sedaj govorite po medijih in zbirate podpise za peticijo proti temu prihodu, tisti ki ste se v tej vasi naselili kot prišleki iz različnih koncev Jugoslavije. Niste poznali jezika, ki se je tukaj takrat še govoril, niste znali slovenskega jezika, in prav tako tudi ne italijanskega. Takratna idelogija je poskrbela, da so Istrijani bežali v Trst, iz drugih republik pa so se načrtno priseljevali raznorazni »državni uslužbenci«. Drugi val priseljevanja pa je bil v drugi polovici devetdesetih, ko so zopet po bivših republikah SFRJ vihrale vojne razmere. Ste tudi to namerno povsem spregledali ali se delate, da ste pozabili in ste po 20 ali 15 letih že kar domorodci? Najeli ste si skromne hišice, se tukaj ustalili, jih obnovili, preuredili ali sezidali povsem nove in velike ter sedaj tukaj živite in se počutite doma ali celo veliko bolje.

In sedaj se boste vi upirali, protestirali in zbirali podpise proti nastanitvi beguncev, ki so povsem upravičeni, da dobijo ustrezno, dostojno in začasno namestitev? Vsi, ki ste v tej skupini proti in niste rojeni tu, se morate skriti in molčati, ter biti veseli, da živite v tem kraju, kjer je nešteto priložnosti za delo in življenje. Drugače vam ostaja še vedno možnost, da se vrnete domov odkoder ste prišli.

Tudi sama, ko pridem domov, se na Škofijah počutim bolj kot tujka in nimam ravno občutka, da sem doma doma, ko prestopim prag hiše in dvorišča. Ob takih dogodkih pa tudi vem zakaj. Še dobro, da piha burja, da sproti odnaša egoizem in individualizem, sem namreč lokalpatriotka, a hkrati nič manj tudi svetovljanka. Upam, da se bo oglasil tudi župnik, ki bo jasno in strogo okrcal vse tiste, ki so ali bodo podpisali peticijo, kajti to je v nasprotju s s papeževimi pridigami.

Saj ni take sile, 140 € po glavi. Saj država plača :o

Krajane je dvignil na noge podatek, da bosta lastnici hostla na Škofijah, odvetnici Maja Subotić iz Ljubljane in Mateja Dežman Brili iz Laškega, od države prejemale 7000Evrov na mesec, če bo res obveljala odločitev, da bodo prav v tem objektu uredili integracijsko hišo. Samo za denar se jim gre. Ne pa za dostojnost migrantov in domačinov. Vse kar prihaja iz Ljubljane, smrdi že v jedru. Tudi predlogi Boštjana Šefica.

mag Branko Grims: emigrantske tokove že zdavnaj ne poganjajo več vojne ampak Sorošev kapital islamski skrajni radikalizem je tempirana bomba, za ohranitev civilizacije je treba emigrante poslati nazaj od koder so prišli vir: SLO 3 12.3. 2017 22.30

Andrej......seveda smo mi za emigrante reveži..........saj mi ne dobivamo plače od Soroša in Rothschildsa...... na tisoče EUR pri Western Union Banki za potovanje v EU

graisser rob :)**** Najboljše vprašanje si ji postavil!!!! ;)* Njena sreča je,da spoštujem ženske in preko tega ne grem. .

Sram naj bo tebe.Koliko ti Soroš plačuje za uničevanje lastne domovine?

Andrej:)* Povedal si resnico.Nekateri si jo lastijo,ker mislijo kako pomembni so.V resnici ne dojemajo realnega sveta - žal. :)**

Prisilni priseljence so pripeljali z namenom, poceni delovne sile. Kot nadomestek, lokalnim prebivalcem, pri njihovih zahtevah za dostojno življenje. Delovna sila na zalogo.

Elena, izgleda, da si ozkogledna, čeprav si svetovljanka nisi dojela celotne slike.. Vse te agende so pripeljale do tega, da je ostalo le še pešisca pravih Škofjotov. Promoviraš iztrebljenje še teh z žegnjenjem Papeža. Pejdi v Milano pa boš videla rezultat multikuturizma. Vprašaj domačine, kako se počutijo hodit po svojem mestu. Najprej naredijo lažne vojne, na račun naših čustev, nam podtikajo proti vsem pravilom nelegalne priseljence. Glede delovne sile, živimo v tehnološki dobi, kjer stroji, računalniki, ter znanje bi lahko uporabili v korist domačinov, brez potrebe priseljenih delavcev.

Miha, res si bužec v glavi; jaz delam in zaslužim, pa še zaposlujemo 120 oseb, ki bi drugače verjetno bili brez dela. Tako, da ne se smešit, imej jajca in se drugič podpiši z imenom in priimkom.