Članek
Tlakujte si pot do doma - Z betonskimi tlakovci pomembno sooblikujemo podobo domačega okolja
Objavljeno Jun 03, 2015

Izbira materiala za tlakovanje dovoza ali vrtnih potk velja za najpomembnejšo odločitev, ko se lotevamo urejanja okolice. Zakaj? Okrasne rastline imajo določeno obdobje cvetenja. Če vrtnice niso dovolj intenzivne rdeče barve, nas tolaži misel, da bodo odcvetele. Če to ni dovolj, jih z malo truda hitro odstranimo. Neudobno vrtno pohištvo lahko brez skrbi zamenjamo. Otroška igrala ali pasjo uto premestimo. Tlakovane površine pa so trajne in sooblikujejo okolico hiše v vseh letnih časih.

Ko postaja ozračje toplejše, zemlja pa ni več zamrznjena ali razmočena, je najboljši čas za ureditev okolice. Najpogostejša izbira za ureditev dovoznih poti, dvorišča, potk v okolici hiše in vrta so betonski tlakovci.

Betonski izdelki predstavljajo odporen material z razmeroma dolgo dobo uporabe, hkrati pa je to v svoji osnovi naraven material, saj so betonski tlakovci sestavljeni iz cementa, vode, mineralnega agregata in zraka. Tem štirim osnovnim sestavinam so dodani še določeni kemijski preparati, ki izboljšujejo odpornost izdelka,in barvni pigmenti, ki tlakovce obarvajo.

Različne debeline za različne namere

Mogoče se vam zdi izbira tlakovcev dolgočasna. A je daleč od tega. Začne se pri izbiri debeline. Za kakšno debelino tlakovca se odločiti, je odvisno od namembnosti površine, ki bo tlakovana. Za dovozne poti in druge bolj obremenjene površine izberite tlakovce debeline okrog 8 centimetrov. Za vrtne potke, tlakovanje teras ali okolice bazenov pa so povsem dovolj tanjši, 6-centimetrski tlakovci. Pri debelini tlakovcev je treba upoštevati še pravilo, da mora z velikostjo površine rasti tudi debelina.

Za vsak okus

Izbiri debeline sledi izbira ustreznega dizajna in oblike. Načini obdelave in dizajn, ki jih omogoča sodobna tehnologija, so številni, posebni in lepi. Površina je lahko gladka, peskana, starana ali brušena. Z njimi lahko torej dosežemo videz naravnega kamna ali videz postaranega kamna oziroma t. i. antični izgled. Za ekskluzivni videz priporočamo peskane tlakovce, saj ti veljajo, zaradi posebnega postopka obdelave in končnega videza, za najbolj prestižne. Pričakovano je njihova cena najvišja. Površina nekaterih je nekoliko hrapava in s tem nedrseča, kar je že v splošnem dobrodošla prednost, še posebej pa, kadar z njimi tlakujemo stopnice ali jih polagamo v okolico bazenov, okrasnih fontan in vrtnih pip.

Izbira barv je pestra. Boljši ponudniki vam bodo dali na izbiro več deset različnih barvnih odtenkov. Izberete lahko enovit videz, torej eno barvo različico, lahko pa se ravnate po trenutnih trendih in tlakujete okolico s tlakovci v barvni kombinaciji dveh ali treh barv – t. i. miksi so priljubljena izbira, ker je na njih umazanija manj vidna, hkrati pa dajejo razgiban naraven videz.

Kakor izbira barve je tudi izbira oblik bogata. Izbiramo lahko med različnimi oblikami; od pravokotnih do okroglih. Prav taki so lahko tudi robovi – mehkejši posneti ali ostrejši, pravokotni. Sicer pa gre današnji trend v smer vedno večjih površin. Večji ponudniki vam omogočajo izdelavo oblike tlakovca po meri. S tem boste dosegli unikaten videz, a boste zanj morali seči nekoliko globlje v žep, saj so stroški izdelave večji. Če si želite usklajeno zunanjo podobo, lahko v enakem videzu kot tlakovce izberete še elemente za ograje in zidove.

Bolje preprečiti kot čistiti

Tlakovci so relativno neobčutljivi na vplive iz okolja in večinoma brez težav premagujejo vroče sonce in hladne zimske temperature. Z neprevidno obravnavo pa kljub temu lahko vplivamo na videz in funkcionalnost. Predvsem zato, ker je beton porozen material, je občutljiv na madeže in na pronicanje nekaterih snovi v njegovo notranjost. Tako je zlasti med vgradnjo treba paziti, da jih ne umažemo. Kakor opozarjajo naši sogovorniki iz podjetja Tlakovci Podlesnik, se je pri tem najbolje »držati načela, da je bolje preprečiti kot čistiti. V nekaterih primerih madeža ne bomo mogli odstraniti, zlasti če prodre globoko v beton. Zaradi tega moramo zlasti pri bolj občutljivih izdelkih, kot so arhitekturni elementi, stopnice, stebri, okenske obrobe in podobno, zelo paziti na čistočo pri delu.«

Sicer pa vam ob zgoraj omenjeni previdnosti nega tlakovcev ne bo vzela veliko časa. Večina večjih ponudnikov svoje izdelke že serijsko impregnira, vendar kot pravijo v podjetju Oblak, ki svoje tlakovce s posebnim postopkom impregnacije obdelajo tako, da so ti znatno manj dovzetni za prodiranje umazanih snovi, kemikalij in vode v notranjost izdelkov, vseeno uporabite še enega od impregnatorjev.»Impregnirane površine so bolj barvno enakomerne, ne vpijajo vode ali kemikalij, bolj so odporne proti mrazu in soli,« še dodajajo v podjetju Oblak. Postopek impregnacije je treba ponoviti vsakih pet do deset let, druge posebne nege pa ne predvidevajo.

Če se na betonskih tlakovcih kljub vsemu pojavijo madeži, so to najpogosteje sledi zemlje, olja, lesa, odpadlega listja ali rje. Za čiščenje je priporočljivo uporabiti t. i. detergente za čiščenje betona, pri uporabi katerih pa natančno upoštevajte navodila proizvajalca. Pri čiščenju si lahko, če ne gre za gladke površine, pomagate s krtačami. Če uporabljate jekleno krtačko, bodite pozorni na ostanke jekla na betonu, ki bi lahko povzročili rjo. Za čiščenje so uporabni tudi visokotlačni čistilci z vodnim curkom. Njihova slabost je, da lahko izpirajo pesek iz fug in ga je nato treba dopolniti.

Eko tlakovci za čisti zrak

Beton velja za naravni material, vendar danes na trgu obstajajo tudi tlakovci, ki pomembno prispevajo k ohranitvi naravnega okolja. Gre za t. i. skupino eko tlakovcev, ki, poenostavljeno rečeno, čistijo zrak oziroma imajo samočistilne lastnosti. To pomeni, da imajo obstojno hidrofobno površino ter učinkovito razgrajujejo anaorganske in organske spojine v zraku in na površini izdelka. V sončnem vremenu lahko iz zraka odstranijo do 90 odstotkov dušikovih oksidov in drugih škodljivih, predvsem organskih snovi, ki se nahajajo v izpušnih plinih in smogu. V oblačnem vremenu pa je ta očiščevalni učinek 70-odstoten. Strokovnjaki v podjetjih Tlakovci Podlesnik in Oblak priporočajo takšne tlakovce za površine, kjer je v zraku veliko smoga, umazanije in ostalih za zdravje škodljivih snovi.

Odločitev o izbiri vrste tlakovcev seveda kroji tudi cena. Kakovost tlakovcev je odvisna od tega, kako kakovostni so njegovi sestavni deli in kako dobro so obdelani. Kakovostnejši materiali so seveda dražji. Tlakovci iz visokotehnološke proizvodnje so odporni proti zmrzali in soli ter izpolnjujejo vse potrebne standarde. Če se vrnemo na misel iz uvoda, da je ureditev okolice s tlakovci trajna, je jasno, da je najboljša odločitev za kakovostne izdelke, ki so bili izdelani s sodobnimi postopki obdelave.

fotografije: arhiv podjetij Tlakovci Podlesnik in Oblak commerce