Članek
Hiše gradimo le iz najboljšega slovenskega lesa!
Objavljeno Feb 18, 2015

Podjetje Javušnik deluje že več kot 20 let. Pogovarjali smo se z direktorjem podjetja Bojanom Strmšnikom, ki pravi, da so na svoje hiše ponosni prav zato, ker so izdelane iz slovenskega lesa.

Vaša družba morda ni tako dobro znana širši javnosti, pa ste vendarle družinsko podjetje z dolgoletno tradicijo. Povejte nam kaj več o vaših začetkih, zgodovini, dejavnosti, ponudbi. 

Res je, da širši javnosti naše podjetje ni tako znano, vendar smo v našem okolišu že dolgo znani kot podjetje, ki se ukvarja z lesno predelovalno dejavnostjo. Z lesom se je namreč začel ukvarjati že moj praded, ki je svoje izkušnje prenesel na svoje potomce, ti na svoje itd. Tako lahko rečem, da mi je bila lesna dejavnost že položena v zibko. Praded je s konji prevažal les za okoliške kmete, jim pomagal pri spravilu in podobno. Kar hitro je v to dejavnost pritegnil svojega sina, ta potem svojega in tako naprej. Tako se je ljubezen do lesa prenašala iz roda v rod. Vsaka generacija je nekaj dodala, nadgradila, vsi smo stremeli k izboljšanju. Velik napredek je bila postavitev žage za razrez hlodovine. Oče je ustanovil samostojno podjetje, ki se je leta 1993 preoblikovalo v družbo Javušnik - tako smo v lanskem letu beležili 20 let delovanja. 

Danes nudimo raznovrstne lesarske in gozdarske storitve, naša ključna dejavnost pa je izdelava nizkoenergijskih montažnih hiš in brunaric. Ponosni smo, da lahko ponudimo končni izdelek, ki je v celoti izdelan v naši proizvodnji - od samega poseka lesa, spravila, razreza, obdelave, sestave, do končne postavitve hiše z lastnim transportom in ekipo na terenu. 

Če se osredotočimo na vaše montažne hiše - kaj ponujate in kakšne so prednosti montažnih hiš Javušnik v primerjavi s konkurenčnimi ponudniki? 

V podjetju se zavedamo, da gradnja hiše predstavlja pomemben korak v življenju vsakega posameznika, predvsem pa veliko naložbo iz finančnega vidika, zato damo strankam vedno jasne in realne informacije, predvsem pa jim ne obljubimo stvari, ki jih kasneje ne bi mogli izvesti. 

Naša ponudba zajema nizkoenergijske montažne hiše ter brunarice iz slovenskega lesa. Smo odprti za želje in ideje strank, saj smo zaradi celotne lastne proizvodnje lahko bolj prilagodljivi kot ostali ponudniki na trgu. Naša največja prednost je lastna proizvodnja. V naše hiše vgrajujemo izključno slovenski les. Veliko ga pridobimo iz lastnih gozdov, ki ležijo na območju Pohorja, ostalo dokupimo od okoliških kmetov. Ker uporabljamo domač les, lahko jamčimo za njegovo kvaliteto. Pozimi si tako pripravimo zaloge lesa, saj v hiše vgrajujemo les iz zimske sečnje. Ker si pripravimo zalogo, nismo odvisni od dobaviteljev, tako pa smo tudi lažje prilagodljivi željam strank. 

Na leto postavimo okoli 15 hiš, zato lahko rečem, da dajemo prednost kakovosti ne količini. Vsaka hiša je individualno zasnovana. Pomembno je, da hišo oblikujemo skupaj s stranko, da lahko nato pripravimo hišo, ki ustreza vsim njihovim željam. 

Če nas stranke obiščejo na sedežu podjetja, si skupaj ogledamo celotno proizvidnjo, tako lahko spremljajo gradnjo res od samih začetkov - od hloda do hiše. Bodočim kupcem omogočamo tudi ogled obstoječih objektov, kjer od naših dosedanjih kupcev dobijo informacije o izkušnjah in gradnji. 

Ali ste bolj zagovornik tipskih projektov ali pa je pri vas mogoče naročiti tudi hišo po meri? 

Ker smo manjše podjetje z lastno proizvodnjo, se lahko vsaki stranki individualno prilagodimo in nismo v tolikšni meri vezani na tipske projekte. Dejansko je vsaka postavjena hiša narejena po meri in željah kupca - individualno zasnovana. 

Izhajamo lahko zgolj iz želje, da bi radi zgradili hišo, iz idejne zasnove ali pa iz izdelanih načrtov. V kolikor izberejo katerega izmed naših obstoječih objektov, omogočamo ogled hiše. Na podlagi videnega, ko dejansko stopimo v prostor, se pojavijo nove, individualne želje vsake posamezne stranke, ki jih nato upoštevamo pri projektiranju, seveda brez doplačila. Projektiranje in prilagajanje hiše željam stranke pri nas predstavlja pomemben del pri nastajanju hiše, saj se želimo čim bolj približati njihovim željam in potrebam. 

Omogočamo gradnjo po različnih sistemih. Lahko se odločijo za hišo na ključ ali za sistem "dokončaj sam" in določena dela opravijo v lastni režiji. 

Kako se spopadate s še vedno trajajočo recesijo v gradbeništvu in pri prodaji hiš ter kako se kaže vaša prisotnost na domačem in tujih trgih? 

V času našega delovanja na trgu smo si pridobili zaupanje kupcev, kar je najboljši dokaz da delamo dobro. Zadovoljni kupci so naša največja reklama, lahko bi rekel, tudi najboljša. Zaradi lastne proizvodnje nismo prilagodljivi samo željam kupcev, temveč tudi razmeram na trgu. Časi res niso vedno naklonjeni, pojavljajo se številne težave, a, kot pravijo, kjer je volja, tam je pot. 

Poleg proizvodnje montažnih kontrukcij, energijsko varčnih montažnih hiš in brunaric zajema naša proizvodnja tudi prodajo rezanega lesa, ostrešja, nadstreškov, adaptacij,... 

Montažne hiše in brunarice Javušnik najdemo po vsej Sloveniji, ker imamo sedež v bližini avstrijske meje, z gradnjo aktivno sodelujemo tudi na avstrijskem trgu. O tem, da bi se širili še na druge trge, zaenkrat ne razmišljamo, saj je potrebno obseg dela prilagoditi velikosti same proizvodnje. 

Kakšno je vaše videnje prihodnosti gradnje hiš? Ali se bo na tem področju v naslednji desetletjih kaj bistvenega spremenilo, na primer z oblikovnega vidika ali pa v zvezi z uporabo gladbenih materialov? 

Živimo v času teženj k uporabi naravnih materialov. Naši predniki so že znali graditi objekte iz zelo preprostih materialov. Zelo dobro so poznali svoje območje in so ga znali tudi izkoristiti. Tako do imeli veliko znanja o sečnji lesa, žganju apna ipd. Zaradi večje ekološke osveščenosti stranke znova stremijo k temu, da bi bile čim bolj povezane z naravo. Znova odkrivamo to, kar je že bilo odkrito. 

Pričakuje se uporaba obnovljivih virov, recikliranih materialov... Prednost uporabe naravnih materialov je dolga življenjska doba in okolju prijazna gradnja. Pri gradnji se uporabljajo naravne izolacije, kupci se odločajo za uporabo ilovice pri notranjih ometih, ki je znana kot zdravju zelo prijazen material. 

Opažam, da je kupcem vedno bolj pomembno, da v hiše vgrajujemo slovenski les, da znamo izkoristiti to, kar nam je dano - gozd. 

Kaj načrtujete v prihodnosti? Morda širitev dejavnosti na pohištvo in opremo za dom, morda kaj povsem novega? 

Prihodnost je odvisna od razmer na trgu in vsekakor bomo temu sledili. Zavedamo se, da je nakup hiše velik zalogaj in predstavlja življenjski projekt vsakemu, ki se odloči za ta korak. želimo se približati vsakemu posamezniku, zato imamo cilj razvijati cenovno bolj dostopne hiše, vendar v takšni meri, da kvaliteta objekta ne bo vprašljiva.