Članek
Zdravo bivanje III.: Ko je dom popolna wellness oaza
Objavljeno Feb 17, 2015

Pozitivni učinki wellnessa na splošno dobro počutje in ohranjanje zdravja ter življenjske kondicije so nesporno dejstvo. Zato številni posamezniki, ki se danes lotevajo gradnje ali prenove svojega doma vanj vključujejo tudi t.i. wellness kotičke, ki vsebujejo vsaj kakšno savno, jacuzzi ali kotiček za jogo. Jutranje ure joge v eko zeleni hiši z neprekinjenim panoramskim razgledom na dvorišče kjer se razprostira tudi povsem in samo vaše jezero, pa je zagotovo neprimerljiv začetek dneva in privilegij tega nemškega para, ki si je zgradil svojo eko hišico v mirnem podeželskem kraju nedaleč od enega večjih nemških mest.

Jutranja joga in večerna savna zagotavljata paru v srednjih letih odlično sprostitev od delovnih obveznosti in stresa, ki ga prinaša sodobni tempo življenja. Skrbno izbrani materiali iz katerih je zgrajena hiša, pa omogočajo ugodno bivalno izkušnjo.

Natančna izbira materialov je vidna že na prvi pogled. In to dobesedno - pri zunanjem ovoju stavbe, ki je sestavljen iz lesenih letvic. Kakor pravita lastnika so med gradnjo difuzno odprtega stenskega sistema z izolacijo iz mineralne volne ali lesnih ostružkov uporabili izključno biorazgradljive materiale, brez uporabe folije ali plošč iz pur-pene. 

SPROŠČENO BIVANJE S PANORAMO 

izjemno strm nagib je izkoriščen za izdelavo načrta, kjer prevladujejo prostori z veliko mero zasebnosti, in to navkljub odprti zasnovi, ki je prilagojena življenjskemu stilu poslovnežev brez otrok. Hkrati je tukaj zagotovljen dodaten prostor za namestitev gostov ali morebitne otroške sobe nekoč v prihodnosti. Vsi ti prostori so skriti pred ulično stranjo. Stran od katere je orientiran tudi velik wellness prostor s savno, prostostoječo kadjo in intimnim kotičkom za vadbo joge. Kakor pravita zakonca, so se na ta način njune sanje o zasebnosti in udobju povsem uresničile. 

Wellness prostor je povezan z veliko leseno teraso. Lastnika jo pogosto uporabita za sproščanje po prihodu iz savne, saj je zahvaljujoč balkonu dobro skrita pred radovednimi soseskimi pogledi. Prostori za wellness so neposredno povezani s spalnico, kjer pogled iz postelje skozi velika okna seže v daljavo. V tej etaži se nahajata še prostor za goste in boks s hišno tehniko, kjer je med drugim našel svoj prostor tudi tehnični sistem za ogrevanje na pelete. 

Hiša je v pritličju povsem zaprta na poševni strani. Tukaj se nahaja dnevna soba, ki je v celoti zastekljena, s pomočjo prostornega balkona, pa se odpira navzven in povezuje z okolico. V bližini najdemo še predsobo namenjeno za shranjevanje garderobe, sanitarije za goste in prostorno shrambo. V njej lastnika shranjujeta velik del kuhinjskih potrebščin, kar jima je omogočilo, da sta ozko kuhinjo, ki se nahaja kot del dnevnega prostora opremila zelo minimalistično in asketsko. 

V hladnejšem delu leta se lastnika ogrevata s pomočjo peči na pelete, namesto priljubljenega talnega gretja pa sta za grelna telesa izbrala radiatorje. Kamin v dnevni sobi poskrbi za dodaten vir toplote pozimi in seveda prispeva k prijetnemu vzdušju z veliko mero romantike.