Članek
DL podpisala zavezo o spoštovanju pravic LGBT-oseb
Objavljeno Jul 03, 2014

Na pobudo nevladnih organizacij je 8 strank podpisalo zavezo o spoštovanju pravic lezbijk, gejev, biseksualnih in transseksualnih (LGBT) oseb.

Zavezo o spoštovanju LGBT-oseb so včeraj podpisali v DL-ju, Piratski stranki, PS-ju, SD-ju, Solidarnosti, v Verjamem, ZaAB-u in Združeni levici. 

Jaka Šoba se je v imenu Državljanske liste zavzel, da bi družba istospolnim parom priznala ne samo enakopravnost, ampak tudi enakovrednost: 
»Kar pomeni, da priznajo, da je vrednost ljubezni med dvema moškima ali dvema ženskama enaka vrednosti ljubezni med moškim in žensko.« 

Državljanska lista je liberalna stranka, ki je svoje stališče glede istospolnih skupnosti jasno zagovarjala že v kampanji za družinski zakonik, pred kratkim pa je na svojem 2. kongresu sprejela tudi resolucijo Enakovrednost LGBTI: 

Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov ne glede na to, ali so beli, rdeči, pikčasti ali progasti,verujoči ali ateisti, in ne glede na to, koga ljubijo ali s kom in kako so se odločili preživeti svoje življenje. 
  
Pogosto se o istospolno usmerjenih govori predvsem v kontekstu enakopravnosti in enakosti pravic in dolžnosti. Izpostavljajo se zgodbe o tem, ali imajo istospolni pari pravico do poroke, pravico do posvojitve itd. Vse lepo in prav, a ob tem pozabljamo na to, da smo zanemarili nekaj, kar je pomembneje. Zanemarili smo vrednost zveze in ljubezni med dvema. 
Enakopravnost istospolnih parov in ostalih parov bi lahko dosegli tudi z ukinitvijo porok in posvojitev, pa to nikomur ne pade niti na pamet. Zakaj? Ker v naši družbi poroka predstavlja javno in odprto priznanje ljubezni med dvema. Partnerja družbi pokažeta, da se cenita, spoštujeta in ljubita, in da družba to njuno ljubezen prizna, ji da večjo vrednost kot aferici za eno noč ali mladostniški zaljubljenosti. 
In to priznanje časti in vrednosti trenutno odrekamo istospolnim parom. S tem ko jim odrekamo možnost, da sklenejo poroko in živijo družinsko življenje na enak način kot heteroseksualni pari, jim odrekamo priznanje, da je ljubezen med dvema moškima ali dvema ženskama enako spoštovanja vredna in enako lepa kot ljubezen med ostalimi člani naše družbe. In to je narobe. Država, družba ali skupnost ne sme imeti moči in pravice, da bi omejevala vrednost ljubezni ali izkazovanja te ljubezni, ki jo dva čutita eden do drugega. 
  
Priznanje tega, da je ljubezen med dvema popolnoma enakovredna ne glede na to, ali je ta ljubezen med moškim in žensko, dvema moškima ali dvema ženkama, pa bomo najbolje izrazili s tem, da istospolnim parom omogočimo čast dejanja poroke in jim s tem priznamo vrednost njihove ljubezni, da se ta v ničemer ne razlikuje od heteroseksualnih zvez in da jim priznamo vse ostale pravice in dolžnosti, ki iz tega dejanja izhajajo. Zato bomo v Državljanski listi aktivno podpirali pobude LGBTI skupnosti in se zavzemali za enakovrednost pri obravnavi istospolnih parov. 


Včerajšnji dogodek je bil povzet tudi v oddaji Dogodki in odmevi od 15.25 minute dalje.