Članek
Primer Mercator preizkusni kamen, ali s preobrazbo Slovenije mislimo resno
Objavljeno Jun 26, 2014

Ob novici o prodaji Mercatorja objavljamo stališče Državljanske liste, ki ga bo naš poslanec Marko Pavlišič predstavil tudi na jutrišnjem posvetu Slovenskega foruma socialnega podjetništva o možnostih alternativnega odkupa Mercatorja.

V kolikor se bo posel prodaje Mercatorja v resnici zaključil s plačilom dogovorjene kupnine ter nato objavo prevzemne ponudbe po isti ceni tudi ostalim delničarjem, to v Državljanski listi ocenjujemo kot pozitivno novico, ki jasno kaže na to, da smo tudi v praksi stopili korak stran od nacionalno interesnih pravljic in se približali realni ekonomiji, ki zagotavlja rast in razvoj v državah zahodne Evrope.

V Državljanski listi smo bolj kot nad kupcem zaskrbljeni nad dejstvom, da je politika preteklih obdobij uspešno pregnala vse ostale potencialne kupce. In odgnali smo jih ravno z tem, da si je politika po začetku resnih pogovorov premislila. Primer Mercator so pozorno spremljali v tujini, kjer je veljal za preizkusni kamen, ali tokrat menimo resno s preobrazbo Slovenije, ali pa gre le za nov slepilni manever.

Ne glede na to, da že 20 let praktično vsi politiki zagovarjajo izločitev politike iz upravljanja podjetij v državni lasti, se je tudi v tem primeru jasno pokazalo, kdo s tem misli resno, kdo pa se le obrača po vetru. Drugače si ne znamo predstavljati zadnjih izjav vodilnih politikov, ki so v zadnjem trenutku želeli praktično že sklenjen posel preprečiti.

Marko Pavlišič

Slovenija je bila lani na samem robu in le korak stran od ukrepov trojke. Z jasnimi zavezami za korake, med katerimi so bili sanacija bančnega sistema, konsolidacija javnih financ in tudi privatizacija nekaterih podjetij, smo se tem ukrepom izognili. Vendar smo še vedno pod budnim očesom trojke, in takšne nepremišljene akcije vodilnih politikov nas lahko potisnejo čez rob.

Skrajni čas je, da se politikom odvzame njihove vrtičke, kjer se goji korupcija in nepotizem, da se bodo končno lahko posvetili svojemu primarnemu namenu - sprejemanju in izvajanju politik v dobro vseh državljanov, ne le levih ali desnih elit.

Nasprotovanju sprejetja ZDIJZ, najprej s strani opozicije nato pa tudi koalicije, ki je odprl podatke podjetij v državni lasti in podatke o slabih kreditih v bankah, deležnih državne pomoči, jasno kaže, da je edino Državljanska lista konsistenten zagovornik nevpletanja politike v gospodarstvo in transparentnega dela v podjetjih v državni lasti.