Članek
A čmo ugasniti to temo?
Objavljeno Feb 09, 2014

Smo na gumb pritisnem, samo nekajkrat kliknem in pri tem se mi res ni treba več čisto nič spotiti, ker nas je informatizacija globalizirala, s tem so sistemi, ki jih imamo na seznamu priljubljenih (voda, svetloba, toplota) postali pametni in preživetje zime je postalo udobno in toplo glede na temperaturno skalo na  termostatu ...

Skratka, samo na knof pritisnem in sem v trdi temi, lokalno. Splet nesrečnih okoliščin, reakcija narave na beg možganov, »naravnost v fris« dvobolj pametnih sistemov in kmečke logike, udarec usode ali pa naravna ujma. Lahko to kvalificiraš kamor hočeš, a tudi ko enkrat si v temi, je tema temna in v primeru pametnih ogrevalnih sistemov z nizko porabo energetnov tudi hladna in ko se enkrat odloči, da bo legla, leže res temeljito in ni na instant, da jo lahko kar enostavno izklopiš drugače kot, da greš spat s kurami in izkoplješ iz omare par dodatnih odej, za katere potem žrebaš z ostalimi člani gospodinjstva in težko je razločiti ali je v temi padla cifra ali je padel mož. Če je padel mož, potem mu je samo spodrsnilo.

Lahko pritiskaš na vse knofe, do katerih se v temi pritipaš po bajti, vmes ugotoviš, da so v hiši predeli, kjer se je izdatno zaselila hišna plesen in lahko pomeni, da si premalo doma ali pa da bo treba prebeliti in tema se ti se smeje v brk in se posmehuje tvojim obtolčenim kolenom, ker zakon fizike pravi, da med temačnim tavanjem moraš obvezno vsaj enkrat brcniti s kolenom v klubsko mizico.

Lahko tudi obupaš nad knofi in se poskušaš priklikati v svetlobo in se spotiš ob matranju, da bi se polinkal z najbližnjim fejstbukovim prijteljem za drugo mnenje, če je res tema tudi pri sosedu, ali si se samo samo malo iztiril iz svoje orbite in se je sonce nehalo vrteti zgolj, samo in ekskluzivno okoli tebe.

Lahko pritiskaš na knofe, klikaš, smesaš in mmemesariš, a res drži tisto, da ko se tema enkrat zaleze v vse kote, se je nalezeš v sklepe in je ne spraviš več ven. Še potem, ko se zdani, za vsak primer hodiš z naglavno svetliko po bajti iščeš vsaj signal za mobitel, ker je že orto kriza in se tvoji življenjska bateriji iztekajo zadnje ure. Mogoče bi bil to primeren trenutek za iti nekam vase in ko si enkrat tam, za primerjanje, koliko ur je življenska doba baterije pametnega telefona in enega navadnega (ni treba, da je fejst-bukov) polena, s katerim zdaj lahko kvečjemu razbiješ steklokeramično ploščo, kjer si lahko skuhaš edino hladno kislo jogurtovo juho, ker zaloge iz hladilnika je treba porabiti čimprej. In zna se zgoditi, da boš zaradi teme moral iti ven in iti peš, povdarek je na Peš in Ne z avtom, k sosedu, ki ima še tisti star zelen analogni telefon, za katerega danes otroci mislijo, da ga kupiš v kompetu s kuhinjskim kotom, ki pride vzidan skupaj s kuhinjo, ker moraš nekomu zaupati svojo stisko, ker je izginilo najdragocenejše, ki se pretaka po žilah tvoje hiše. Saj še cigani nočejo krasti tvjev, računalnikov in hišnih kinov, če ne pridejo v paketu z elektriko, ker take težko prodajo naprej.

Ne izgubiš pa upanja, da se ne bo vsak čas posvetilo in zato nekdo dežura v hiši in vsake toliko pritisne na knof, da preveri, če ni vmes le prišla luč. Zanimivo, kako vedno preverjamo, če je prišla luč tudi, če smo sredi dneva. Človek bi pričakoval, da bo modernizacija stvari spremenila in bo nekdo hodil v kurilnico gledat, če je gorilec za peč že zabučal oz če je zabrnela zmarzovalna skrinja.

Ko ni elektrike in ni druge opcije kot, da si sam s sabo in s tistimi drugimi, s katerimi si deliš bajto, ker smo spet nazaj pri fiziki, ki v nekem izračunu pravi, da če toliko in toliko ljudi na kupu in oddaja svojo telesno toploto, se okolica segreje. Potem je tu še tisto, da če med pogovarjanjem,  ker slej ali prej ti zmanjka teme vreme, politika, šport in lahko govoriš kar nekaj in v tri krasne, toplo dihaš v zrak, se le ta segreje. Kar naenkrat tu nastane osebnostna dilema: »Ali jaz, kot človek, od sebe oddajam toplino in ali s tistim, kar mi prihaja iz ust, res segrevam zrak? » Dejstvo je, da v iskanju vzroka za morebiten hlad, ni nikoli nič narobe z mano, problem je v drugih in v kemiji oz v kemičnih reakcijah med mano in njimi.

Zaradi teme si res želiš biti z ljudmi ali pa vsaj med njimi in če jih ne najdeš koli sebe, pred hišo najdeš samo še en problem več, ker ugotoviš, da sta se tja bajto naselila sneg in led. Res je živa groza, da ko se končno zgodi, da se še nebo razjoka zaradi lukenj v bankah, pameti, denarnicah in cestah, ki ponazarjajo težko rešljivo gopodarsko in politično situacijo, se odloči, da bo uprizorilo generalko za vesoljni potop ravno, ko bo zunaj pod ničlo in ko bi vseh pravilih, že skoraj moralo biti na šoljskih počitnicah in to otežkoči še priprave na počitnikovanje. Naskankanje bi znalo biti prisilno počitnikovanje, ki jo lahko zrealiziraš tudi brez denarja in brez elektrike.

Ne gre drugače, nekdo mora reči »Bom jaz« in iti ven v sneg, led in dež in ugotoviti kaj je narobe in kam je šla elektrika. Še dobro, da se je zdaj izkazalo, da je med nami še vedno veliko takih, ki niso samo »instant in on-line«, jih ni strah in imajo luč, da se vse te dolge dneve, ko se prebijajo do nas, ki nas povečini niti ne poznajo in bi jim lahko dol viselo, ker šiht je 8 ur na dan in ne med vikendi in ko je slabo vreme, vedno s sabo. Vemo, da je en»Hvala« premalo, a še stari ljudje so nas učili, da se dobro z dobrim tudi vrača.

Bolje je, da se za naprej ne zanašamo samo na agregate, ker se lahko zgodi, da bo ob naslednji generalki za vesoljni potop, zmanjkalo dizla in bencina in je bolje, da se postopno priklopimo nazaj na mobilno omrežje medčloveške energije, ki je lahko tudi samo verbalno, če nam ne gre fizično, a vaja dela mojstra tudi za dejanja. Geslo za dostop do uporabnikov, ki so že priklopljeni na ta energent je:«Dober dan, kako ste?«

P.S. Predlog za nadgradnjo sistema mobilnega omrežja medčloveške energije je, da npr lahko bi ena izmed dobordelnih organiziacij odprla račun kamor bi mi, ki so nam rešili elektriko, odprili ceste, ... in še kdo, ki ga je tokratna generalka za vesoljni potop obšla in bi rad pomagal, prispevali po svojih zmožnostih in pomagali pokriti strošek goriva za generatorje tistim krajem, kjer še lep čas ne bo toplo in svetlo kar tako samoumenvno, ker itak vsi vemo, da elektrika teče po žicah in od tam naprej to ni več naš problem.

Drsalka, pozdravljena. Z veseljem te bomo brali. :)

Pozdravljena:). Ja, dobro je, da si tu.

:) pozdrav vsem :)

Drsalka... kako čudovito, da si prišla sem. :)

Drsalka, dobrodošla! "Pa sva skp!" je rekla teta Pehta! :-)