Članek
PRED VELIKONOČJE
Objavljeno Apr 19, 2014

Ker je danes ravno svetovni dan priprave trdo kuhanih jajc, sem iz gole radovednosti sem šla pogledat, kaj svetovni splet pravi o kulturi kuhanju jajc, ker me zanima, če obstaja namig, kako bi jajca med vretjem ne popokala. Najdeno me je osupnilo. Kako lahko narediš kulinarično znanost iz kuhanja jajca, kjer sem vedno mislila, da so stvari sorazmeroma nekompleksne, znane in da vse kar rabiš je trgovinska ali domača kura, kjer se ve, da čez domače jih ni, sploh če so prehranjevane z ekološko vzgojenim radičem, ki ima korenine iz hlevskega gnoja. In jajce. In lonec, ki drži vodo. Ok, poznam to, da sveža jajca niso vedno dobra, ker jih je težje olupiti, vem tudi to, da so pokvarjena in smrdljiva nepozabna in jih je najbolj smotrno oddati v kante za smeti z nevarnimi jedrskimi odpadki, če že ravno ni npr kje kakšnih množičnih protestov, ker imajo več kilo kalorij kot betonske kocke. Definitivno nikoli ni mi padlo na pamet, da bi pred kuhanjem dodajala kis in to počnem vedno šele po kuhanju, ko so že posledice in so narezane v solato, v po možnosti ne biološko popolnoma dezinficiran motovilec, kjer se z različnimi kemični preparati in intenzivnim splakovanjem izbriše njegovo DNK strukturo. Za prmej jih tudi nikoli nisem polagala v vrelo vodo, ker niso njoki in nekaj ne razumem. Kaj se jajce, če ga daš v mrzlo vodo od segrevanju vode ne ogreje? Štedilnik je naučen, da  vodo postopoma segreje do vrelišča in ali ne v tisti fazi, ko štedilnik segreva vodo, avtomatsko narediš še tisto fazo, ki je opisana, da če hraniš jajca na ne-sobni temperaturi, jih je pred nameravanim skuhanjem dobro segreti na sobno temperaturo in to narediš tako, da jih za nekaj minut daš v toplo vodo. A ni po navadi tako, da mrzla voda postane najprej topla, potem vroča , potem zavre in če pretiravaš s kuhanjem, imaš lahko tudi trdo kuhana spečena jajca v zažganem loncu, iz katerega je izhlapela voda. Tega običajno ne prakticiram, ker so lonci postali dragi. Vzdržim se tudi komentarja na teorijo, kjer nekateri kuharji svetujejo, da jajčno lupino pred kuhanjem prebodemo s posebnim pripomočkom, kar poleg kisa tudi preprečuje, da se v primeru počenja, beljak med kuhanjem ne razlije iz lupine. Mislim, da tak pri meni tak pripomoček ne obstaja in je kolateralna škoda v primeru razlitja jajca manjša od tiste, kjer ne veš kaj bi s 6 surovimi jajci z razsuto lupino, ki so po možnosti locirana na kuhinjskih tleh.

Moja naslednja poizvedba bo, kaj je bilo prej, kura ali jajce? Ker je jutri Velika noč, je moja teorija je, da kuhano jajce in pečena kura, civilizacija se je pa potem razvila iz potice.

;)))

Ana... jajce se je zmiksalo v sončni prah. :) Lupine pa so baje dobre za na vrt proti polžem. A jaz jih ne smem dati tja, mama mi jih pobere. Vau... kure jedo lastno lupino, no, saj ponekod dajo mami, ki je rodila posteljico za pojest...

Dajana, aja? No, pri nas doma smo lupine posušili in jih potem zdrobljene dali kuram za pojest. Reciklaža! :) No, potem so bile lupine trde. Predvsem pa trdne. :) Ampak da bi ja ljudje ledli lupine? Sicer pa: kalcij, a ne!

Ana... jaz sem enkrat (pred več kot 20.leti) prodajala ameriške mešalnike za sadje in zelenjavo itd. (=mikserje, sokovnike) in smo dajali cela jajca (nekuhana) noter... z lupino vred. Drsalka... krasno napisano :) Lepe velikonočne praznike vsem :)

Jaz se zaradi počenih jajc čisto nič ne sekiram, v vsakem primeru jih pojemo brez lupine :)