Članek
3-metilfentanila (3-MF, mefentanyl)
Objavljeno Nov 14, 2014

3-metilfentanila (3-MF, mefentanyl) je opioidni analgetik, ki je analog fentanila. 3-metilfentanilom je eden od najmočnejših drog, ki so bila na široko prodajajo na črnem trgu, kjer so jo ocenili med 400 in 6000-krat močnejši od morfina, odvisno od izomera,ki se uporablja.

3-metilfentanila je bila prvič odkrita leta 1974 in nato pojavil na ulici kot alternativa skrivaj proizvaja fentanil analogni α-metilfentanila. Vendar pa je hitro postalo jasno, da je bila 3-metilfentanila veliko močnejši kot α-metilfentanila, in temu ustrezno tudi bolj nevarna. 

Medtem ko je bil 3-metilfentanil najprej prodajan na črnem trgu, samo za kratek čas med letoma 1984 in 1985, Njegovo močno delovanje glede na dozo je bilo za prekupčevalce zelo profitno. 

Edina država na svetu, z znatno (več kot 200 smrtnih primerov na leto, več kot 10 000 odvisnikov) zlorabo te kemikalije je Estonija, kjer je doza 3-MF stane 10 €, in drugi opiati niso splošno dostopni. 

Drugi opioidni analogi  so še močnejši kot 3-MF ,naprimer  carfentanil in ohmefentanyl , vendar jih je precej težje izdealti.

3-metilfentanila ima podobne učinke kot fentanila, vendar je veliko bolj učinkovit zaradi povečane afiniteto za opoidne receptorje. Ker je fentanil že sam zelo močan je zelo nevarno, če se uporablja ljubiteljsko, in je povzročil veliko smrtnih primerov med rekreativnimi uporabniki opioidov. Neželeni učinki fentanila  so podobni tistim fentanila samega, ki vključujejo srbenje, slabost in potencialno resno depresijo dihanja, ki je lahko smrtno nevarna.