Članek
Morfij
Objavljeno Nov 11, 2014

Morfij se nahaja v maku in je močno blažilo. Primarno se je uporabljal v zdravstvu za blaženje močnih bolečin. Poleg heroina je morfij ena najbolj zasvojljivih substanc.

 

Pridobivanje in sestava:

Pridobivajo ga iz surovega opija in je legalno dostopen v obliki soli, topnih v vodi. Najpogostejše oblike so morfijev sulfat in morfijev hidroklorid. Obe substanci sta bela praška, grenkega okusa in topna v vodi.

Doziranje:

Načini vnosa: oralno (tablete), kajenje, snifanje ali injiciranje (intravenozno, intramuskularno). 

Za blaženje bolečin je doza od 5 do 20 mg (intravenozno) vsake štiri ure, odvisno od intenzivnosti bolečine. 

Pri nemedicinski uporabi se zaradi tolerance doza postopoma zvišuje (poročajo o dnevnih dozah tudi 4 - 5 g). Smrtna doza pri neuporabnikih je 120 - 250 mg in pri rednih uporabnikih 20x več.

Učinki:

Morfij vpliva neposredno na centralni živčni sistem. Poleg olajšanja bolečine poslabša fizično in mentalno sposobnost, prepreči občutke strahu in izzove evforijo. Prav tako zmanjšuje občutek lakote, ovira refleks kašljanja, povzroča zaprtost in ponavadi zavre željo po seksu; pri ženskah lahko moti mentrualni ciklus.

Z redno uporabo se hitro razvije psihična in fizična odvisnost. Toleranca se z redno uporabo razvije hitro, še posebej pri intravenozni uporabi. Z dolgotrajno uporabo uporabnik kmalu doseže stopnjo, kjer povečanje doze ne poveča učinka in je nadaljnje doziranje povezano le še z ohranjanjem koncentracije morfija v krvi, da ne pride do odtegnitvenega stanja.

Psihična odvisnost se pojavi po prenehanju uporabe in se kaže v neprestani želji za drogo, v depresiji, nespečnosti, izgubi apetita ter drugih znakih.

Odtegnitveno stanje:

Prvi simptomi odtegnitve vključujejo solzne oči, nekontrolirano zehanje in močno potenje. Nato sledi stopnja spanja, včasih imenovana "yen". Razburjenost ob prebuditvi spremlja izguba apetita, depresija, razširjene zenice in tresenje. Na vrhuncu intenzivnosti (ponavadi 36 do 72 ur po zadnji dozi) simptomi vključujejo izmenjavajoče občutke vročice in mrzlice, nespečnost, depresijo, nekontrolirano zehanje in kihanje, "kurjo kožo", bruhanje, slabost, trebušne krče, povišan srčni tlak in utrip, bolečine v kosteh, mišicah in sklepih, mišične krče in nekontrolirane brcajoče gibe. Intenzivnost simptomov počasi izginja in večina izgine v 7 - 10 dneh po začetku odtegnitvene bolezni.