Prijatelji (10)
Kristijan Hrastar
Barbara Remec
Branko Gaber
Alen Osenjak
Geza Grabar
Marinka Marinčič Jevnikar
Revija O Konjih
Vlasta Kunej
Spremljevalci (3)
Referendum Drugi Tir
Jerneja Ksir
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Mešetarjenje z jabolki
Delovna skupina določa specifikacijo
Novi vodja je Branko Majerič
Minulo leto je bilo res težko leto
Kakšna bo prihodnost slovenskega kmetijstva po letu 2020?
Angus tudi na slovenskih zasneženih pašnikih
Vsestransko uporaben posavec in slovenski hladnokrvni konj
Izdelava zobotrebcev v zimskih večerih
Ocenjevanje kislega zelja in repe ter nove priložnosti v zelenjadarstvu
Domače vrtnine premalo cenjene
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2018
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Novi vodja je Branko Majerič

Dragica Heric
22.03.2018 10:26 (pred 5 urami)

Odbor za zelenjavno verigo je na minuli seji izbral novo vodstvo, saj je prejšnjemu potekel dvoletni mandat. Novi vodja je Branko Majerič, pridelovalec zelenjave iz Moškanjc in član GiZ Slovenska zelenjava, Patricija Pirnat iz KZ Agraria Koper, ki je odbor vodila minuli mandat, pa je prevzela vlogo pomočnice vodje. Kot je povedal Branko Majerič v Odboru za zelenjavno verigo, ki ga sestavljajo predstavniki Zadružne Zveze Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice, GiZ Slovenska zelenjava, GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij ter trgovca Mercator in Tuš, pričakujejo, da bo v teh dneh sprejeta Novela zakona o kmetijstvu, ki je za pridelovalce zelenjave zelo pomembna predvsem v delu, ki govori o nedovoljenih praksah v verigi s prehrano.

Več preberite v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa

Mešetarjenje z jabolki

Dragica Heric
21.03.2018 09:34 (pred 1 dnevi)

Čeprav je pozeba zadnji dve leti vzela večino sadja slovenskim pridelovalcem in je v jabolčnih nasadih ostalo le nekaj zlatega delišesa in gale, se na trgu še vedno dobi več različnih sort jabolk. Trije največji slovenski sadjarji očitno mešetarijo med uvoženimi in tistimi jabolki, ki jih pridelajo sami, medtem ko dva večja pridelovalca mešetarita med tem, kar pridelata sama in kar odkupita od vseh drugih manjših kmetov.   

Več preberite v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.

Minulo leto je bilo res težko leto

Dragica Heric
21.03.2018 09:13 (pred 1 dnevi)

Leto 2016 je bilo za kmetijstvo neugodno, leto 2017 pa je bilo res težko leto, saj so kmetijci in gozdarji imeli škodo zaradi pozebe, suše, poplav in na koncu še zaradi vetroloma. Največji izpad je bil v rastlinski pridelavi, medtem ko v živinoreji beležijo razmeroma stabilen stalež govedi, perutnine in drobnice, medem ko se pri prašičih nadaljuje trend padanja.

Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Delovna skupina določa specifikacijo

Dragica Heric
21.03.2018 09:00 (pred 1 dnevi)

Če želijo pridelovalci in predelovalci zelenjave pridobiti državna sredstva za promocijo, se morajo vključiti v shemo kakovosti, najprej pa določiti specifikacije, ki opredelijo izbrano kakovost pri zelenjavi. Pridelava zelenjave pri nas temelji predvsem na statistiki, zato ni natančnih podatkov koliko katere zelenjave se sploh pridela. Težka bodo tudi pogajanja s trgovci, a kljub temu zelenjadarjii upajo, da bo v letošnjem letu določena specifikacija in bodo v naslednjem letu tudi njihovi pridelki in izdelki imeli oznako Izbrana kakovost. 

Več v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa

Kakšna bo prihodnost slovenskega kmetijstva po letu 2020?

Dragica Heric
14.03.2018 15:05 (Mar 14, 2018)

V Porotrožu je potekal že 45. letni posvet Zadružne zveze Slovenije. Zadružniki so si kot glavno temo zastavili prihodnost slovenskega kmetijstva in zadružništva po letu 2020. Posvet v Portorožu je kot nekakšen zaključek predhodnih regijskih, na katerem sta predstavljena aktualno stanje v kmetijstvu in problematika, s katero se srečujejo kmetje.

Več v tedniku Kmečki glas številka 12.

Ocenjevanje kislega zelja in repe ter nove priložnosti v zelenjadarstvu

Dragica Heric
08.03.2018 08:49 (Mar 08, 2018)

Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave je četrtič zapovrstjo izvedlo ocenjevanje kislega zelja in repe ter prvič tudi kislega zelja glave. Kot že tradicionalno so v okviru občnega zbora in podelitve priznanj, ki je tokrat potekal na sedežu Naravnega rezervata Škocjanski zatok pri Kopru, tudi letos del srečanja namenili strokovnim temam, tokrat pod naslovom Nove priložnosti za zelenjadarstvo in zeliščarstvo skozi dediščino.

Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

Tudi letos o pozebi

Dragica Heric
08.03.2018 08:42 (Mar 08, 2018)

Na dvodnevnem sadjarskem posvetu Posavja, ki je tudi letos potekal v organizaciji KGZS - Zavoda Novo mesto in Sadjarskega društva Artiče so udeleženci prvi dan prisluhnili informacijam o stanju sadjarstva v regiji v lanskem letu, pričakovanjih potrošnikov,  trajnostnem gospodarjenju s tlemi v sadovnjakih in o škodljivcih, ki lahko bistveno vplivajo na pridelek.

Več preberite v Kmečkem glasu

Nove priložnosti za gojenje češnje v Sloveniji

Dragica Heric
08.03.2018 08:36 (Mar 08, 2018)

V organizaciji strokovne skupine za češnjo, ki vključuje strokovnjake z vseh inštitucij v Sloveniji, je v februarju na Biotehniški fakulteti v Ljubljani potekal Posvet o češnji 2018. Namen posveta, ki je bil že četrti tovrstni, je predstaviti pridelovalcem, svetovalcem, študentom in drugi zainteresirani javnosti zadnja spoznanja na področju tehnologije pridelave češnje. Letošnji posvet je bil posvečen sortam češnje, razvojnim potencialom, ki ga nudijo sorte nakljub podnebnim spremembam in hranilni vrednosti plodov.

Več preberite v Kmečkem glasu

Pozeble so mlade oljke, zgodnje sadje in sezonske vrtnine

Dragica Heric
08.03.2018 08:30 (Mar 08, 2018)

Esktremno nizke temperature so bile minuli teden tudi na Primorskem. Ponekod so bile  temperature -6, celo do -11 stopinj Celzija in pozeble so marelice, zgodnje breskve, zgodnje cvetoči mandlji, zgodnje češnje, vse kar je imelo napete brste. Zaradi nizkih temperatur so popokale mlade oljke in pomrznila sezonska zelenjava, predvsem solata, radič in nekatere kapusnice.

Več preberite v Kmečkem glasu

Izdelava zobotrebcev v zimskih večerih

Dragica Heric
06.03.2018 10:03 (Mar 06, 2018)

Na Kočevskem in Ribniškem ter v dobrepoljski in velikolaški deželi so še nedavno v dolgih, mrzlih zimskih večerih pri vsaki hiši izdelovali določen suhorobarski izdelek. Na širšem območju Velikih Lašč so bili to zobotrebci ter tu in tam kakšna lesena žlica. Zobotrebce so izdelovale ženske, žlice pa v glavnem moški, oboje pa je poleg pomembnega zaslužka predstavljalo tudi obliko družabnosti v zimskem času.

Več preberite v tokratnem Kmečkem glasu

Vsestransko uporaben posavec in slovenski hladnokrvni konj

Dragica Heric
27.02.2018 10:29 (Feb 27, 2018)

V zadnjih letih je konjereja v zmernem upadanju, čeprav je v obdobju še vedno potekajočega prestrukturiranja slovenskega kmetijstva zanimiva živinorejska panoga. Danes je osnovni namen konjereje reja konj za rabo v kmetijstvu, industriji, prometu, vojski in predvsem v športu in za prosti čas. Edina rejska usmeritev z ekonomskimi rezultati je vzreja žrebet, kar velja za rejo hladnokrvnih pasem konj, pri nas so to predvsem slovenski hladnokrvni konj in posavec.

Več preberite v Kmečkem glasu

Angus tudi na slovenskih zasneženih pašnikih

Dragica Heric
14.02.2018 10:28 (Feb 14, 2018)

Od najjužnejšega dela ljubljanskega zaledja proti ribniški pokrajini se preko Kureščka do Roba v občini Velike Lašče peljemo čez Osredek, kjer se na pašnikih pasejo bik in štiri telice angus goveda. Dušan Zgonec iz Podhojnega hriba se na nekaj kilometrov oddaljen pašnik odpelje vsak dan, da preveri, ali imajo živali vodo in dovolj sena.

Govedo angus je srednje veliko in genetsko nima rogov. Prednost pasme je lahka in neproblematična telitev, zato jo pogosto križajo s pasmami, pri katerih je pričakovana težka telitev. Krave, ki same telijo, dajejo toliko mleka, kolikor ga potrebuje teliček.

Sočno in mehko meso pasme angus ima veliko mišične maščobe, kar se kaže kot belkasta razpršena maščoba, ujeta med mišičnimi vlakni, ki daje marmoriran vzorec in neponovljiv, maslen blag okus mesa. Zaradi beljakovin, mineralov in vitaminov spada to meso med uravnoteženo prehrano in temu primerna je tudi višja cena.

Več preberite v Kmečkem glasu

Domače vrtnine premalo cenjene

Dragica Heric
30.01.2018 12:10 (Jan 30, 2018)

Nekateri pridelovalci zelenjave na obali so letošnjo zimo ostali povsem brez pridelka. Kljub primanjkljaju pridelka, se cene niso dvignile, pač pa so razen nekaj izjem pri večini vrtnin celo padle. Nerazumljivo je, da so cene jesensko zimskih pridelkov, katero proizvodnjo imamo v Slovenji v majhnih količinah tudi v najboljših letinah ob ugodnih vremenskih pogojih, vsako leto nižje. Nič čudnega torej ni, če smo v samooskrbi z zelenjavo daleč pod polovico in se mladi ne odločajo za pridelavo. V delovno intenzivni panogi kot je pridelava zelenjave bi morale biti cene bolj poštene.

Več preberite v Kmečkem glasu.

Krompir mora biti okusen

Dragica Heric
30.01.2018 11:26 (Jan 30, 2018)

Maruša Rozman in Teodor Albreht vodita Rozmanovo kmetijo, ki sta jo prevzela od Marušinih staršev. Poleg živinoreje oziroma prireje mleka pridelujeta krompir in sta v ta namen zgradila novo skladišče, ki nudi optimalne pogoje za skladiščenje krompirja tekom celega leta, zraven pa še hladilnico za 60 ton krompirja. Na 13 hektarjih pridelujeta približno 10 sort krompirja, ki ga Teodor s kombijem dostavlja končnim kupcem.

Več preberite v Kmečkem glasu

Dobra tla bodo jagodo naredila odpornejšo na izredno vreme

Dragica Heric
16.01.2018 12:22 (Jan 16, 2018)

V prostorih Kmetijskega inštituta Slovenije je potekal že 16. posvet o jagodi. Zbrali so se pridelovalci jagod iz različnih koncev Slovenije in strokovne službe, ki pokrivajo področje sadjarstva oziroma jagodičja, in razpravljali o minuli letini in pripravi na novo. Predvsem se je treba prilagajati tako trgu kot v pridelavi nenehnim podnebnim spremembam in vedno pogostejšim izrednim vremenskim dogodkom. Proti temu se je mogoče boriti z ustrezno tehnologijo in opremo.

Več preberite v Kmečkem glasu

Pridelava sladkega janeža

Dragica Heric
09.01.2018 09:39 (Jan 09, 2018)

Sladki janež poznamo tudi pod imenom koromač. Spomladi ga nabiramo kot divjo rastlino in ga poimenujemo kar divji koromač. Njegove mlade listne poganjke uporabimo kot dodatek pri pripravi okusnih jedi.

Več preberite v Kmečkem glasu

Konj - od nekdaj pomemben za človeka

Dragica Heric
03.01.2018 12:35 (Jan 03, 2018)

Človek in konj sta se najprej »srečala« med lovom. Pred 15 tisoč leti so divje konje lovili, ker so potrebovali meso in kožuhe. Za ježo so konje uporabljali že veliko prej, preden so jih imeli kot prevozno sredstvo oziroma prvotno za vožnjo bojnih vozov in v delovne namene. Pri vojskovanju so imeli konji velik pomen. V prvi svetovni vojni je umrlo 10 milijonov ljudi ter 8 milijonov konj in mul, je zapisal Simon Butler v knjigi Vojaški konji. Konji imajo v zgodovini človeštva povsod po svetu zelo pomembno vlogo, saj so se uporabljali za vojskovanje, prevoz, trgovino in v kmetijstvu.

Več o tem preberite v Kmečkem glasu

Praznični, obredni, "taboljši" kruh

Dragica Heric
12.12.2017 12:06 (Dec 12, 2017)

Na kmetiji Nučičevih iz Podgorice, občina Dobrepolje, so nekoč poprtnik pekli le na predvečer svetih treh kraljev. Bil je to »taboljši« kruh, saj so vanj zamesili jajce, sladkor in smetano ali mleko. Kot je bila pred leti pri peki poprtnika Alenka, ko ga je pekla njena mama, tako sta danes zraven Klemen in Julija. Letos sta s pomočjo mame in babice spekla svoj poprtnik, vsi njihovi hlebci pa so dobili zlato priznanje na državni razstavi in ocenjevanju poprtnikov, ki so ga v Jakličevem domu v Vidmu minuli teden pripravile članice Društva podeželskih žena Dobrepolje - Struge ob pomoči Zveze kmetic Slovenije in Občine Dobrepolje.

Več preberite v tokratnem Kmečkem glasu.

Vedno sveže mlete moke iz žit pridelanih na kmetiji

Dragica Heric
29.11.2017 12:27 (Nov 29, 2017)

Kmetija Klepec je generacijo nazaj bila predvsem poljedelska živinorejska, ki se je pred leti usmerila v pridelavo zelenjave. Slednjo v zadnjih letih zmanjšujejo, pred kratkim so povsem opustili živinorejo, ostaja pa poljedelska kmetija, katere cilje je pridelkom dodati vrednost in jih prodati v trgovinici na domu in s spletno prodajo.

Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

Žitna veriga o vstopu v shemo Izbrana kakovost

Dragica Heric
24.11.2017 09:06 (Nov 24, 2017)

"Žitna veriga ne deluje povsem naoljeno, a deluje," je v svojem nagovoru na žitni konferenci v Ljubljani povedal kmetijski minister Dejan Židan. Tudi v delavnici v drugem delu konference so se vse skupine strinjale, da je žitna veriga potrebna za vse deležnike, vendar jo je treba nadgraditi in razvijati. Podprli so vstop žitne verige v shemo Izbrana kakvost, vendar so predvsem mlinarji in pekarji poudarili, da je potrebno doreči parametre kakvosti. Janez Bojc iz Žita je povedal, da so v podjetju bolj za nišno proizvodnjo kot za izdelke z oznako izbrana kakovost, za katero se je pred vstopom v shemo potrebno vprašati kaj bo le-ta prinesla potrošniku.

Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

Oglasi

podjetje špica vam nudi celovite rešitve poslovanje kot so kontrola pristopa, registracija delovnega časa, skladiščno poslovanje, hotelski sistemi... za več informacij obiščite našo spletno stran: http://www.spica.si/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Avtomobil renault megane je v sloveniji zelo priljubljeno vozilo. tudi zadnja različica tega vozila ima zelo športni videz, tako po zunanjosti, kot tudi v notranjosti. publish  

Kategorija: Osebna vozila

Cena: Pokličite za ceno

če iščete super didaktično igračo za darilo za majhne otroke, potem so sestavljanke zagotovo prava ideja. ob sestavljanju se malčki učijo oblik in barv, na koncu pa so zelo veseli, ko jim uspe sestaviti celo sliko. 

Kategorija: Lesene igrače

Cena: Pokličite za ceno

vsi ljubitelji športnih stav verjetno že poznate stavnico bet at home, do katere imate dostop tudi v sloveniji. če se na novo registrirate, potem lahko dobite tudi bonus v vrednosti 100 eur. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7701.) trinajsti apostol

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

6825.) htri zaslužek

Kategorija: Leposlovje

Cena: 11.99 €

5941.) špelca napočitnicah na deželi

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

520.) govorica telesa

Kategorija: Zdravje

Cena: 12.99 €

1767.) telo laži

Kategorija: Leposlovje

Cena: 26.99 €

155.) v najtemnejšem kotu

Kategorija: Leposlovje

Cena: 26.99 €

5710.) pesmarica jezus je odrešenik

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 10.99 €

dobro ohranjen in deluje brezhibno.na objektivu je skoz nameščen zaščitni uv filter. objktiv je še v garanciji.

Kategorija: Foto in kamere

Cena: 3000 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj