Prijatelji (10)
Kristijan Hrastar
Franc Fortuna
Darja Zemljič
Branko Gaber
Geza Grabar
Alen Osenjak
Marinka Marinčič Jevnikar
Revija O Konjih
Spremljevalci (3)
Referendum Drugi Tir
Jerneja Ksir
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Čas je za spremembe
Pridelava lešnikov
Na kmetiji Štular sodobna pakirnica in sortirnica krompirja
Z ljubeznijo pridelan in ročno pobran ptujski česen
Za stabilnejši prihodek je treba "jaz" zamenjati za "skupaj"
Območjem z omejenimi dejavniki vrniti, kar jim je bilo odvzeto
Na sadni cesti med Javorom in Jančami tudi kostanjev nasad
V Sečovljah spet vse v smeri izgradnje golf igrišča
Domači pridelki, sveži na trgovskih policah - če jih trgovci odkupijo
Pridelava borovnic na Ljubljanskem barju
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
April 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Čas je za spremembe

Dragica Heric
23.04.2019 13:20 (pred 1 dnevi)

Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave je tokratni občni zbor s strokovnim posvetom pripravilo na Primorskem. V prvem delu srečanja so si ogledali razvojni center kmetijskega centra slovenske Istre Purissimo in govorili o varstvu zelenjadnic, v drugem delu so pregledali delo minulega leta in sprejeli program za letošnje leto, ki bo po dveh desetletjih delovanja združenja prelomno in odločilno kako naprej.

Več preberite v Kmečkem glasu.

Domači pridelki, sveži na trgovskih policah - če jih trgovci odkupijo

Dragica Heric
03.04.2019 07:45 (Apr 03, 2019)

Solata je v prehrani Slovencev že do nekdaj ena pomembnih vrtnin. Od pozne pomladi do pozne jeseni jo najdemo na večini slovenskih vrtov, nepogrešljive pa so različne solate tudi pri tržnih pridelovalcih. Spomladansko solato imajo predvsem pridelovalci na Dolenjskem. Vrhunec rezanja spomladanske solate je v teh dneh, cena solate pa je že pred tem zaradi pritiska solate iz uvoza začela vsak dan padati. Običajno okrog prvega aprila še ni velikih količin italijanske solate in domača se je prodajala po bistveno višji ceni kot letos, ko imajo tudi italijanski pridelovalci dobro letino in solate je veliko, cena pa vsak dan nižja.

Več preberite v Kmečkem glasu

Z ljubeznijo pridelan in ročno pobran ptujski česen

Dragica Heric
26.03.2019 10:01 (Mar 26, 2019)

Na takšnih odcednih tleh kot je Ptujsko polje uspeva tudi ptujski česen. Na kmetiji Leben se s pridelavo česna, tudi semenskega, ukvarjajo že deset let. Z odbiro najboljšega semena in vsakoletno odbiro le tisoč najboljših klonov želijo pridelati kakovostno seme, iz katerega zrase kakovosten pridelek. Ker podrobnih navodil za pridelavo česna ni, se učijo sami na lastnem poskusnem polju ter na lastnih izkušnjah ugotavljajo kdaj, s čim in koliko gnojiti ali kdaj in koliko namakati.

Več preberite v prilogi o zelenjadarstvu.

Za stabilnejši prihodek je treba "jaz" zamenjati za "skupaj"

Dragica Heric
19.03.2019 10:22 (Mar 19, 2019)

Stanje v slovenskem kmetijstvu na kmetijskih trgih je tudi na letošnjem posvetu v Portorožu zadružnikom predstavila Marjeta Pintar iz Kmetijskega inštituta Slovenije. Kot je povedala v strukturi kmetijske zemlje v uporabi od leta 2012 ni bistvenih sprememb. Leto 2016 je zaznamovala nizka odkupna cena mleka, 2017 je bila pozeba in suša, leta 2018 pa predvsem dobra letina jabolk in problem prodaje jabolk.

Več preberite v Kmečkem glasu!

Teran in Kras na vinsko-turistični zemljevid sveta

Dragica Heric
12.02.2019 09:25 (Feb 12, 2019)

Tako kot v Sloveniji se tudi na Krasu srečujejo s postopnim opuščanjem in krčenjem vinogradniških površin, ki so vezane na klimatske, demografske in ekonomske spremembe. Zato so v Vinakrasu skupaj z združenjem Konzorcija kraških pridelovalcev vina teran, Društvom vinogradnikov in vinarjev Krasa, lokalnimi skupnostmi in državo pripravili prvi vinogradniško vinarski posvet. Pregledali so stanje na Krasu ter predstavili izhodišča za pripravo razvojne strategije, ki naj bi zlasti mlade prepričala, da nadaljujejo s tradicijo vinogradništva in vinarstva na Krasu.

Več preberite v Kmečkem glasu

Območjem z omejenimi dejavniki vrniti, kar jim je bilo odvzeto

Dragica Heric
12.02.2019 09:21 (Feb 12, 2019)

KGZS, Območna enota Ljubljana Odbor izpostave Logatec je tudi letos organiziral strokovno srečanje, na katerem so se zbrali različni deležniki, ki so vsak v svoji dejavnosti povezani s podeželjem in kmetijstvom v hribovitem območju, kakršno je na območju Logatca. Letošnja tema srečanja je bila hribovsko kmetijstvo v novem PRP. Zbrani so se strinjali, da je treba v pripravi ukrepov vztrajati pri dvigu sredstev za OMD na raven PRP 2007-2014 ali vsaj ohraniti sredstva na ravni trenutnega PRP.

Več preberite v Kmečkem glasu

Nove metode varstva rastlin

Dragica Heric
21.12.2018 09:51 (Dec 21, 2018)

V organizaciji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), Biotehniške fakultete, Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, Kmetijskega inštituta Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, KGZ Nova Gorica in GIZ fitofarmacije je potekala delavnica o varni rabi fitofarmacevtskih sredstev (FFS). Predstavljene so bile nove metode varstva rastlin.
Več preberite v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa

Obredni kruh s posebnim pomenom

Dragica Heric
21.12.2018 09:48 (Dec 21, 2018)

V organizaciji Društvo podeželskih žena Dobrepolje-Struge ter sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije in Občino Dobrepolje je 13. in 14. decembra v Vidmu v občini Dobrepolje potekala 6. državna razstava in ocenjevanje poprtnikov. V ocenjevanje je bilo tokrat prinešenih 36 poprtnikov, med katerimi sta bila z najvišjo oceno 37,83 od 38 točk ocenjena kruha Nade Lunder in Štefke Tekavčič.

Več preberite v Kmečkem glasu

Prehranski dodatki, čaji in kozmetika

Dragica Heric
21.12.2018 09:43 (Dec 21, 2018)

Svet med Dravo in Muro, Slovenske gorice, kjer se dvigajo hribček za hribčkom, po njih pa vinogradi in sadovnjaki, vmes pa gozdovi in v nižinskem delu njive in travniki. Marsikatera kmetija je čisto na samem in prav takšna je ekološka kmetija Forštnerič v Hvaletincih. Domačija ob cesti je z vseh treh strani obdana z njivami in travniki ter gozdnim robom, kjer rase več kot 80 zdravilnih rastlin in nekaj žit, iz katerih Vesna Forštnerič Lesjak, mag. farmacije z dodatno specializacijo antropozofske medicine naredi različne izvlečke, tinkture, sirupe in razpršila, mazila, mila, tonike in olja. V delo na kmetiji je vpet tudi njen mož Edvard, pomagajo pa ji tudi mama Angela in oče Danilo ter brat Benjamin.

Več preberite v Kmečkem glasu

Malo je veliko tudi za majhen slovenski trg

Dragica Heric
04.12.2018 09:13 (Dec 04, 2018)

Kot smo že poročali, se je sredi novembra sestal odbor zelenjavne verige na svoji izredni seji na temo viškov nekatere zelenjave na trgu. Trgovci, ki so partnerji zelenjavne verige, so se odločili, da bodo pridelovalcem pomagali tako, da bodo v skladu z možnostmi prodaje prednostno kupili zelenjavo slovenskega porekla.

Več preberite v Kmečkem glasu

Vzgoja otrok o pomenu lokalno pridelanih živil

Dragica Heric
20.11.2018 12:24 (Nov 20, 2018)

Minuli petek je več kot 260.000 otrok in učencev v vrtcih in šolah zajtrkovalo kruh, maslo in med, mleko ter jabolko. Kljub večletnemu projektu še vedno veliko otrok in mladostnikov ne zajtrkuje, nima zdravih prehranjevalnih navad in nima zdravega življenjskega sloga.

Pri tem je še kako pomembna prav vzgoja otrok in preko otrok tudi njihove starše. Učenci radi prisluhnejo in spoznajo dejavnost, ki se dogaja okrog njih, še zlasti, če jim pri tem ni potrebno ves čas sedeti pri miru v šolski klopi, pač pa lahko tudi sami kaj izdelujejo ali ustvarjajo. Še bolj so motivirani, če jim to predavatelji znajo vsebino predstaviti na njim zanimiv način kot so ga na primer imeli četrtošolci in petošolci na OŠ Primoža Trubarja v Velikih Laščah, kjer so najprej primerjali obliko jedrca oreha s svojimi možgani, izvedeli kako pomembni so orehi za boljši spomin in kako ugodno je kljub nekoliko hladnejšemu podnebju tudi velikolaško območje za rast poznejših sort orehov.

Več preberite v Kmečkem glasu

Barje je naravno okolje za konje

Dragica Heric
06.11.2018 12:23 (Nov 06, 2018)

Slovenski hladnokrvni konji so vsestransko uporabni in zelo prilagojeni na okolje in podnebje, relativno enostavno obvladljivi in vodljivi. Že od nekdaj je zelo primeren prostor za rejo slovenskih hladnokrvnih konj močvirnato Ljubljansko barje, saj so kisla tla in rastlinje kot nalašč za konje. Še vedno je na tem območju okrog 300 konj, večina rejcev pa je združenih v Konjerejsko društvo Barje. Predsednik društva in rejec slovenskih hladnokrvnih konj Marjan Trček pravi, da tamkajšnji rejci lahko v eni uri naprežejo deset do dvanajst kočij, s katerimi lahko odpeljejo goste na poroko ali turiste po nabrežjih Ljubljanice.

Več preberite v Kmečkem glasu

Vsi prodajalci imajo vse leto vso ponudbo

Dragica Heric
06.11.2018 12:20 (Nov 06, 2018)

Vse štiri ljubljanske tržnice, osrednja ljubljanska tržnica na Pogačarjevem trgu, tržnica v Kosezah, v Mostah in za Bežigradom ponujajo sveže sadje in zelenjavo ter vsa druga živila. Za vse tržnice je tradicionalno veljalo, da je tržnica kraj, kjer so ljudje ne le kupovali domače pridelke, ki so jih prodajali kmetje iz okolice, pač pa so se tudi srečevali in družili. Danes je na tržnicah, tudi na osrednji v Ljubljani, povsem drugačna slika.

Več preberite v Kmečkem glasu

V Sečovljah spet vse v smeri izgradnje golf igrišča

Dragica Heric
06.11.2018 12:14 (Nov 06, 2018)

Brata Simon Pribac iz Padne in Patrik Pribac iz Baredov, oba sadjarja in vinogradnika, sta dobila v zakup kmetijska zemljišča, prvi okrog 30, drugi okrog 20 hektarjev, katerih lastnik je po večletnem pravdanju z občino Piran postala država, Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov (Sklad) pa njihov upravljavec. Kot smo že pisali v Kmečkem glasu, občina Piran na teh zemljiščih še vedno načrtuje izgradnjo golf igrišča. To so nam sedaj neposredno potrdili tudi na Skladu, ki išče razloge, da zakupnikoma ne da soglasja za ureditev trajnih nasadov.

Več preberite v Kmečkem glasu

Muhasto vreme, manj zelenjave

Dragica Heric
23.10.2018 09:34 (Oct 23, 2018)

Na zahodu države je bilo letos spet vreme tisto, ki je pridelovalcem vrtnin vzelo nekaj pridelka. Bile so nizke in visoke temperature, bilo je deževno obdobje in ponekod preveč dežja, pa spet premalo dežja in suša in bila je toča, na nekaterih območjih kar trikrat v dveh mesecih. Vse se je dogajalo mikrolokacijsko in pridelovalci na prizadetem območju imajo velik primanjkljaj pri pridelkih.

Več preberite v Kmečkem glasu

Nasadi polni jabolk, delavcev pa ni

Dragica Heric
02.10.2018 12:18 (Oct 02, 2018)

Po nekaj letih ruskega embarga, po dveh letinah pozebe, je letos obilna letina sadja prinesla nove težave. Pričakuje se nadpovprečna letina, tudi do 85.000 ton jabolk (povprečje slovenske pridelave je 70.000 ton), od tega 40.000 ton jabolk za predelavo. Domače predelovalne industrije skorajda ni, Avstrija, kamor se je v preteklosti izvažalo večino industrijske jabolke, je zaradi svojega pridelka zaprla uvoz, cene sploh ni, zato je velika bojazen, da bodo nasadi ostali nepobrani. Cena industrijske jabolke je 3 cente za kilogram, medtem ko je lastna cena 6 do 7 centov za kilogram.

Več preberite v Kmečkem glasu

Veliko jabolk za predelavo

Dragica Heric
18.09.2018 08:20 (Sep 18, 2018)

Letos že tradicionalno je v okviru mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v organizaciji Sekcije za sadjarstvo pri GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij potekal Sadjarski posvet 2018. Predsednik Sekcije za sadjarstvo pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij GZS in direktor podjetja Evrosad Boštjan Kozole je tudi letos zbranim predstavil napoved letine jabolk in hrušk v Sloveniji in v Evropi.

Več preberite v Kmečkem glasu

Dobra letina koruze

Dragica Heric
18.09.2018 08:17 (Sep 18, 2018)

V organizaciji Kmetijskega inštituta Slovenije je tudi letos potekal Dan koruze na Jabljah, na katerem so na podlago poskusnih polj, predstavili pridelavo koruze od setve do žetve oziroma siliranje glede na vreme, ki je bilo letos dokaj ugodno in se temu vsled pričakuje dobra letina koruze.
Več preberite v Kmečkem glasu

Dobra letina koruze

Dragica Heric
13.09.2018 13:20 (Sep 13, 2018)

V organizaciji Kmetijskega inštituta Slovenije je tudi letos potekal Dan koruze na Jabljah. Predstavili so pridelavo koruze od setve do žetve oziroma siliranja glede na vreme, ki je bilo letos dokaj ugodno in se temu vsled pričakuje dobra letina koruze. Na koncu so si udeleženci ogledali vseh 95 hibridov koruze na poskusnih poljih.

Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

Prvaka sta Uroš Pate in Matej Sinic

Dragica Heric
11.09.2018 10:02 (Sep 11, 2018)

V Radvanju pri Mariboru je minuli konec tedna, po predhodnih regijskih tekmovanjih, potekalo 62. državno tekmovanje oračev Slovenije in 24. državno tekmovanje dijakov biotehniških šol v oranju. Najboljši slovenski orači so se pomerili v oranju strnišča in ledine, državna prvaka v oranju pa sta Uroš Pate, ki je zmagal v kategoriji obračalni plugi, in Matej Sinic, zmagovalec v kategoriji plugi krajniki. Med ekipami je bila najboljša ekipa iz Bele krajine.

Več preberite v Kmečkem glasu

Oglasi

v ponudbi že lahko najdete najnovejše samsungove telefon serije 10. med njimi tudi samsung galaxy s10e https://www.a1.si/telefoni/samsung-galaxy-s10e-128-gb-crna in samsung galaxy s10  https://www.a1.si/telefoni/samsung-galaxy-s10-128-gb-crna , ki vas bosta zagotovo očarala. za cene preverite spletno stran.

Kategorija: GSM telefoni

Cena: Pokličite za ceno

poker je ena izmed najbolj razširjenih in priljubljenih iger s kartami. v kolikor ste navdušeni nad pokrom ga lahko sedaj tudi igračte na bet at home poker - http://www.betsonhand.com/sl/bet-at-home/bet-at-home-poker/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

nakup actavis prometazin s codeine vijoličnim kašeljnim sirupom ime podjetja: marek pharma email: (marekpharma1@gmail.com) številka whatsapp: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ best of actavis prometazin. smo pristni dobavitelji visoko kakovostnih actavis promethazine s codeine purple cough syrup, phenergan s prometazinskim kodeinom. imamo tudi naslednje izdelke. hydrometh w / c sirup proti kašlju, actavis prometazin s kodeinom, vijolični sirup za kašelj, sirup za kašelj tussionex, sirup za kašelj guaifenesin z / c, mgp promet w / c sirup za kašelj, hi-tech promet w / codeine sirup za kašelj, correx sirup za kašelj, hydro tussin kontaktne informacije ime podjetja: marek pharma email: (marekpharma1@gmail.com) številka whatsapp: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ specifikacija: vsak 5 ml vsebuje: prometazin hidroklorid 6,25 mg; kodein 10 mg fosfata. alkohol 7%. indikacija: zdravilo proti kašlju dozirna oblika: sirup veljavnost: 2yrs moč 200mg zdravilo: 1622-62-44 16 oz, 32oz, 4oz kontaktirajte nas kadarkoli in oddajte naročilo. minimalna količina naročila: 10 pint ali steklenic čas dostave. -24hrs kontaktne informacije ime podjetja: marek pharma email: (marekpharma1@gmail.com) številka whatsapp: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

kalijev cianid tako tablete kot prašek kcn 99,99% ime podjetja: marek pharma email: (marekpharma1@gmail.com) številka whatsapp: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ smo pravni proizvajalci in zanesljivi dobavitelji kalijevega cianida, ki je brezbarvna kristalinična spojina. naši kalijev cianid so znani po prodajalcih nakita in mnogih drugih zaradi svoje izjemne in izjemne visoke kakovosti in čistosti tudi lastnosti kemične pozlate in brušenja. naše pridobivanje zlata, organska sinteza in kupci galvanizacije nikoli niso nikoli drugje iskali, odkar so testirali naš izdelek. kalijev cianid je na voljo v obliki praška ali valjaste tablete. je anorganska spojina s formulo kcn. ta brezbarvna kristalinična spojina, podobna sladkorju, je zelo topna v vodi. večina kcn se uporablja pri pridobivanju zlata, organski sintezi in galvanizaciji. nudimo vam tri razrede po zelo zmernih stopnjah, kcn 90%, kcn 98% in kcn 99% .kontaktirajte nas za več podrobnosti. lahko tudi sprejmemo zelo majhno količino za laboratorijsko uporabo, kot na primer 50-1000 gramov. pozdravljamo vaše naročilo. nam pišite na e-naslov: (marekpharma1@gmail.com) kontaktne informacije ime podjetja: marek pharma email: (marekpharma1@gmail.com) številka whatsapp: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

želite piti boljšo in obogateno vedno? potem je smiselno, da preverite katere pozitivne učinke vam prinaša živa voda - https://www.aktivni.si/dobro-pocutje/ziva-voda-skrbno-varovana-skrivnost-vrhunskih-sportnikov/ živa voda nastane s procesom ionizacije, pri tem pa nam je v pomoč ionizator vode.

Kategorija: Mali gospodinjski aparati

Cena: Pokličite za ceno

radi igrate športne stave? v sloveniji vam je na voljo tudi ena izmed večjih svetovnih stavnic bet at home. preizkusite svojo srečo in ob prvi registraciji prejmete bet at home bonus - http://www.betsonhand.com/sl/bet-at-home/bet-at-home-bonus/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7734.) evropski roman - dušan pirjevec

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 19.99 €

6692.) filozofija umetnosti - hippolyte taine

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5440.) ime rože - umberto eco

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2215.) golobje in jastrebi - grazia deledda

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1520.) kritični spisi - josip stritar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5965.) grad iz peska - iris murdoch

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj