Prijatelji (10)
Geza Grabar
Kristijan Hrastar
Barbara Remec
Darja Zemljič
Vlasta Kunej
Revija O Konjih
Alen Osenjak
Branko Gaber
Spremljevalci (3)
Referendum Drugi Tir
Jerneja Ksir
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Poleg sortirnice in pakirnice sedaj nova sodobna hladilnica
Nekoč breskve, danes češnje, marelice, nektarine in hruške
Na kmetiji Štular sodobna pakirnica in sortirnica krompirja
Pridelava lešnikov
O tartufih, oljčnih tropinah in namakanju oljk
Slaba prodaja svežega sadja in vrtnin
Največ je jagod, povprečno češenj in le za vzorec marelic
Krompir mora biti okusen
Vsestransko uporaben posavec in slovenski hladnokrvni konj
Vino, oljčno olje in vrtnine
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2018
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Poleg sortirnice in pakirnice sedaj nova sodobna hladilnica

Dragica Heric
17.07.2018 09:13 (pred 6 dnevi)

Alenka in Ivan Štular sta od prevzema kmetije od Ivanovih staršev širila obdelovalne površine, s tem pa z večjo proizvodnjo posodabljala tehnologijo pridelava in priprave pridelka za prodajo, obenem pa ohranjala njihovo kakovost. Poleg pred nekaj leti posodobljene pakirnice in sortirnice so pred kratkim v krogu prijateljev, znancev, sorodnikov in vseh poslovnih partnerjev slovesno odprli novo sodobno hladilnico, v kateri lahko skladiščijo do 2.000 ton krompirja in čebule.

Več preberite v Kmečkem glasu

Na kmetiji Štular sodobna pakirnica in sortirnica krompirja

Dragica Heric
11.07.2018 10:23 (Jul 11, 2018)

Kmetija Štular, po domače kmetija Halovc v Strahinju na Gorenjskem, ki je bila nekoč mešana živinorejska poljedelska kmetija s stalnim prihodkom tudi iz prodaje krompirja, se je pred leti specializirala v pridelavo krompirja. Ivan in Alenka danes krompir in nekaj drugih vrtnin pakirata v sodobni sortirnici in pakirnici ter jih dostavljata veletrgovcem.

Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa 

Nekoč breskve, danes češnje, marelice, nektarine in hruške

Dragica Heric
10.07.2018 09:49 (Jul 10, 2018)

Marko Sirk Goriških brd in Mojca Berus iz Novega mesta sta se kot študenta spoznala v Ljubljani, danes pa v Višnjeviku v Brdih ob dveh majhnih fantih in pomoči očeta Milovana vodita vinogradniško sadjarsko kmetijo. Grozdje iz 13 hektarjev vinogradov prodata v briško klet, sadje, ki raste na treh hektarjih pa na osrednji tržnici v Ljubljani in na domu.

Več preberite v Kmečkem glasu.

Slaba prodaja svežega sadja in vrtnin

Dragica Heric
21.06.2018 12:09 (Jun 21, 2018)

Cene svežega sadja in zelenjave na osrednji tržnici v Kopru so zelo primerljive s cenami ljubljanske osrednje tržnice. V ponudbi je več različnega sadja, medtem ko vrtnin primanjkuje, določene vrtnine sploh ni v ponudbi. Kupiti je mogoče olivno olje, katerega cena je 11 evrov za liter in različna zelišča, tako divja kot gojena kot na primer šentjanževko in baziliko.

Na celotni tržnici je veliko stojnic praznih, kar je posledica slabega povpraševanja po svežem sadju in vrtninah. Kot pravijo nekateri pridelovalci, ki še vztrajajo pri prodaji, vsako leto kakšen od pridelovalcev ne prihaja več na tržnico, ker se mu ne splača zaradi slabe prodaje.

Več o cenah svežega sadja in zelenjave preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

O tartufih, oljčnih tropinah in namakanju oljk

Dragica Heric
21.06.2018 12:05 (Jun 21, 2018)

V sklopu Dneva odprtih vrat Inštituta za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper so najprej spregovorili o skrivnosti tartufov. Andrej Piltaver je imel kratko predavanje o tartufih, razprava pa je potekala tudi o sledljivosti porekla tartufov in gojenju tartufov v Sloveniji. V nadaljevanju srečanja, ki se je odvijalo v Oljarni Lisjak, so udeleženci imeli možnost tudi degustirati različne izdelke iz tartufov.

Drugi del srečanja je bil namenjen oljčnim tropinam. Na okrogli mizi so med drugim predstavili možnosti uporabe ostankov proizvodnje v oljkarstvu in smernice za ravnanje in uporabo stranskih proizvodov oljkarstva za namen gnojenja. Na okrogli mizi so sodelovali tudi predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstva za okolje in prostor.

Na koncu je bilo srečanje namenjeno namakanju oljk. V matičnem nasadu Istrske Belice v Dekanih je bil predstavljen projekta Trin - natančnost napovedovanja namakanja.

Več preberite v eni od prihodnjih števil

Največ je jagod, povprečno češenj in le za vzorec marelic

Dragica Heric
05.06.2018 10:13 (Jun 05, 2018)

Medtem ko je večina domačih jagod iz Posavja in Dolenjske, je večina domačih češenj iz Primorske predvsem iz Severne Primorske oziroma Goriške. Kot že več let pa tudi letos kljub dobri letini vse jagode ne morejo biti iz Podbočja in ne vse češnje niso Goriške. Jagod je precej s Hrvaške, češenj pa iz Italije in Španije.

Več preberite v Kmečkem glasu

Sadjarji pričakujejo dobro letino

Dragica Heric
29.05.2018 10:39 (May 29, 2018)

Letos pozebe ni bilo, sadno drevje pa je v januarju in februarju zaradi marčevskih temperatur bujno raslo in v aprilu še bolj bujno cvetelo. Redčenje plodičev je zato v vseh nasadih že bil nujni ukrep in pri večini sort bo najbrž potrebno še ročno redčenje v začetku junija, če pridelovalec želi ne toliko količinsko dober letnik, pač pa predvsem kakovostno jabolko. Nenehne padavine, ki so ponekod bila prešla v kratkotrajna neurja s točo tudi po večkrat na dan, pa so že povzročila nekaj škode v nasadih. Večina pridelovalcev žal ni imela razprtih protitočnih mrež, saj jih je v zadnjih dveh letih konec aprila presenetil sneg in pozeba, medtem ko je bila letos že v prvih dneh maja toča in ne sneg. Poškodbe bodo rasle z plodiči, zato bo letos v teh nasadih veliko manj kakovostnih jabolk.

Več preberite v tokratnem Kmečkem glasu

Agromelioracija za nov nasad

Dragica Heric
29.05.2018 10:31 (May 29, 2018)

Franc in Marija Krajnc iz Zimice obdelujeta nekaj manj kot šest hektarjev jablanovih nasadov. Z vsako obnovo starega nasada, razmišljata o obnovi naslednjega, ki ga ne le obnavljata pač pa tudi razširjata in tehnično posodabljata. Drzno sta se pred časom odločila za obnovo več kot 20 let starega nasada, ki sta ga povečala z nakupom in zamenjavo več manjših parcel zapuščenega in zaraščenega zemljišča. Več kot trihektarska površina ima veliko vode, ki jo je treba zadržati, da ne odteče, saj pride čas, ko je potrebna za namakanje, zato se Krajnčevi odločili za celotno agromelioracijo zemljišča, ki med drugim vključuje tudi kje bo stalo katero drevo jablane.

Več o namakanju preberite v tokratnem Kmečkem glasu

Vse bi bilo vredu, če ne bi bilo uvoza

Dragica Heric
22.05.2018 07:08 (May 22, 2018)

Prva spomladanska tržna vrtnina na Dolenjskem je solata kristalka, ki jo običajno pobirajo že aprila, letos pa se z njo zaradi dolge zime kasni vsaj za dva tedna. Čeprav so pridelovalci imeli razporejeno proizvodnjo, so prve sadike v rasti dohitele naslednje in tako je vsa solata večine tržnih pridelovalcev zrasla naenkrat. Trgovci so imeli skladišča polna, še preden je dozorela domača solata, in ko se je pri nas začela osrednja sezona rezanja, je bil trg povsem zasičen.

Več preberite v Kmečkem glasu

Zaradi slabe pretočnosti pogoste poplave

Dragica Heric
11.05.2018 07:56 (May 11, 2018)

Janez Trkov že dalj časa opozarja pristojne na poplave zemljišč zaradi neurejenosti potoka Gubovšek, ki teče čez njihovo kmetijo v Sadinji vasi pri Ljubljani. Problem je, da je pretočnost vode pod mostom premajhna. Vodotok je bil v preteklosti večkrat reguliran, prav tako je bil most večkrat popravljen, a kot pravi Janez Trkov, se stanje glede poplavljanja ni izboljšalo pač pa poslabšalo.

Več preberite v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa

Na svetu je vedno več ljudi, pridelava hrane pa omejena

Dragica Heric
11.05.2018 07:22 (May 11, 2018)

Na svetu je vse več ljudi, čez nekaj desetletij naj bi nas bilo že 10 milijard, zato bo potreba po hrani večja. O izzivih pri gojenju kmetijskih rastlin v prihodnje so govorili na 20. obletnici ustanovitve GIZ fitofarmacije, v katerega je danes vključenih 16 podjetij, ki pokrivajo večinski slovenski trg za varstvo rastlin. Dejstvo je, da bo ob vse manjši izbiri fitofarmacevtskih sredstev (FFS), težko povečati pridelavo, se je strinjala večina udeležencev na slovesni svečanosti.

Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

Državni prvak je ekipa DPM Spodnje Savinjske doline

Dragica Heric
24.04.2018 11:32 (Apr 24, 2018)

Na tradicionalnem kvizu v znanju iz kmetijstva se je na državnem tekmovanju v Mirni Peči pomerilo 11 regijskih ekip, ki so svoje zanje iz področja kmetijstva že pokazali na občinskih in regijskih tekmovanjih. Tričlanske ekipe so odgovarjale na vprašanja iz štirih tem: krave molznice, svetovni dan čebel, metodologija FADN (vodenje računovodskih storitev kmetijskih gospodarstev) in Zveza slovenske podeželske mladine. Po dveh krogih vprašanj se je v tretjem krogu napetost stopnjevala, saj so v četrti krog prišle tri oziroma tokrat štiri ekipe, ker sta imeli na tretjem mestu dve ekipi isto število točk. Tudi četrti krog, v katerem so bili pomembni hitri prsti in je odgovarjala ekipa, ki je prva pritisnila na stikalo, se je  končalo z enakim številom točk prvih dveh ekip, in sledilo je dodatno vprašanje. To je bilo odločilno za zmagovalca, ki je postala ekipa Društva podeželske mladine Spodnje Savinjske doline. Drugo mesto so osvojili DPM Spodnje Podravje in tretje gostitelji DPM Mirna Peč.

Konjereja v organiziranih rejah

Dragica Heric
24.04.2018 11:27 (Apr 24, 2018)

Slovenska konjereja v organiziranih rejah se srečuje z dolgotrajnimi težavami, na katere rejci že leta opozarjamo, pa žal zelo redko naletimo na razumevanje in pripravljenost na iskanje rešitev.

PRO so uvedle koristne spremembe, in sicer dokončno odbiro in odkup bodočih plemenjakov na enem mestu, odprle nova vzrejališča mladih plemenjakov, kakovost odbranih živali se je izboljšala, saj prihajajo vsi odkupljeni plemenjaki na pripustne postaje zdravi,  v odlični življenjski in plemenski kondiciji, ob vsakokratnih ocenjevanjih  pa dosegajo vedno boljše ocene. Posledično se je izboljšala tudi oskrba  plemenskih žrebcev v javni in zasebni lasti na pripustnih postajah, kjer običajno preživijo štiri leta, potem pa pride do menjave.  Večina oskrbnikov je na svoje plemenjake ponosna, se rada z njimi pokaže, zato jih vedno več tudi vozi in je uporabnih za delo.

Več preberite v Kmečkem glasu

Kmetijstvo, motociklizem, kolesarstvo, poroka, društva, ...

Dragica Heric
19.04.2018 10:04 (Apr 19, 2018)

V petek bo na posestvu Gostilne pri Japu v Šentvidu pri Stični potekal Vseslovenski sejem – pomlad 2018, katerega uradna otvoritev bo ob 15. uri. Vrata sejma se bodo sicer odprla že v petek, 20. aprila zjutraj, trajal pa bo do nedelje, 22. aprila zvečer. Vseslovenski sejem je vsesplošni sejem in pokriva širok spekter dejavnosti, med katerimi so kmetijstvo, mehanizacija, domača obrt, motociklizem, kolesarstvo, vse za dom in šport, vse za poroko, obrt, gradbeništvo, avtomobilizem, turizem, predstavitev občin, društva, trgovina, prosti čas in druge.

Več v reportaži s sejma v prihodnji številki Kmečkega glasa

Kadmij v kmetijskih rastlinah

Dragica Heric
19.04.2018 09:54 (Apr 19, 2018)

V organizaciji Alumni kluba Agronomskega oddelka Biotehniške fakultete v Ljubljani je nedavno potekala tematska konferenca z naslovom Kadmij v kmetijskih pridelkih. Tema je aktualna, saj Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ki izvaja vzorčenje in analize kmetijskih pridelkov glede na vsebnosti Cd, ugotavlja vedno več primerov preseganja mejne vrednosti za živila. Pri tem se odpirajo določena strokovna vprašanja: Ali imamo v Sloveniji onesnažena kmetijska tla?, Ali uporabljamo neustrezne kmetijske tehnologije (gnojila)?, Ali vsaka presežena koncentracija ogroža naše zdravje?, Ali imamo postopke za ravnanje s 'kontaminiranimi' pridelki?, Kaj lahko naredimo za zmanjšanje vsebnosti Cd v živilih predvsem rastlinskega izvora? in podobno.

Odgovore preberite v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa

Nove določbe v verigi preskrbe s hrano bo nadzirala AVK

Dragica Heric
19.04.2018 09:44 (Apr 19, 2018)

Ta teden je začela veljati novela zakona o kmetijstvu, ki daje podlago za ustanovitev čebelarske akademije, izboljšuje odnose v verigi preskrbe s hrano in vpeljuje možnost začasnega ali občasnega dela v kmetijstvu. Nove določbe v verigi preskrbe s hrano se bodo začele uporabljati z januarjem 2019, kar bo nadzirala Javna agencija RS za varstvo konkurence. O tem smo se pogovarjali z Igorjem Gabrenjo.

Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

Certifikacijski organi vabijo v postopek certificiranja

Dragica Heric
03.04.2018 12:39 (Apr 03, 2018)

Z objava potrjene specifikacije za sadje na spletni strani kmetijskega ministrstva so vsi, ki se ukvarjajo s pridelavo, predelavo in prodajo sadja in sadnih izdelkov dobili zeleno luč za začetek certificiranja za shemo »izbrana kakovost – Slovenija«. Z novo shemo kakovosti in označbo smeškota z napisom izbrana kakovost bo potrošniku  zagotovilo, da je sadje v celoti pridelano in da so proizvodi iz sadja pridelani in predelani v Sloveniji ter so višje kakovosti.

Sadjarji so že težko pričakovali, da bo s strani pristojnega ministrstva končno potrjena specifikacija za sadje. Kot pravi Marjetka Uhan iz Sadjarske kmetije Uhan izbrano kakovost razume kot novo blagovno znamko za sadje, ki je pridelano, skladiščeno in prodano v Sloveniji.

Več preberite v Kmečkem glasu

Preteklo leto za kmetijstvo slabo leto

Dragica Heric
27.03.2018 10:13 (Mar 27, 2018)

Leto 2016 je bilo neugodno za kmetijstvo, medtem ko je minulo leto bilo zaradi vseh naravnih nesreč res zelo slabo. V živinoreji beležijo lansko leto v primerjavi z leti prej razmeroma stabilen stalež živali, razen pri prašičih, medtem ko je fizični obseg proizvodnje v rastlinski pridelavi manjši.

Več preberite v Kmečkem glasu

Predvelikonočna tržnica na MKGP

Dragica Heric
23.03.2018 11:55 (Mar 23, 2018)

V okviru promocijske kampanje Naša super hrana se po Sloveniji dogajajo številni dogodki, ki so v podporo lokalni hrani, slovenski pridelavi in predelavi. Danes (petek, 23. marec 2018) do 14.ih je v avli poslovnega objekta na Dunajski 22, kjer je tudi sedež MKGP, v Ljubljani spomladanska predvelikonočna tržnica. Lokalni pridelovalci ponujajo šunke in druge mesne izdelke, različne sire, jogurte in druge mlečne izdelke, vložene oljke in oljčno olje, med in medene izdelke, različne moke, lešnike in še veliko drugih dobrot.

Na Pogačarjevem trgu pa bo jutri v soboto, 24. marca 2018, zaživelo Podeželje v mestu – velika noč na podeželju. Predstavljalo se bo Prekmurje. Na stojnicah bo med 8. in 14. uro na ogled in pokušino pestra ponudba mesnin, krušnih izdelkov, vin, sokov, medu in zelenjave ter ostala ponudba pridelkov in izdelkov kmetij. V sodelovanju z Balassijevim inštitutom, kulturnim centrom veleposlaništva Madžarske, bo tokrat posebno mesto namenjeno predstavitvi kmetov in rokodelcev m

Novi vodja je Branko Majerič

Dragica Heric
22.03.2018 10:26 (Mar 22, 2018)

Odbor za zelenjavno verigo je na minuli seji izbral novo vodstvo, saj je prejšnjemu potekel dvoletni mandat. Novi vodja je Branko Majerič, pridelovalec zelenjave iz Moškanjc in član GiZ Slovenska zelenjava, Patricija Pirnat iz KZ Agraria Koper, ki je odbor vodila minuli mandat, pa je prevzela vlogo pomočnice vodje. Kot je povedal Branko Majerič v Odboru za zelenjavno verigo, ki ga sestavljajo predstavniki Zadružne Zveze Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice, GiZ Slovenska zelenjava, GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij ter trgovca Mercator in Tuš, pričakujejo, da bo v teh dneh sprejeta Novela zakona o kmetijstvu, ki je za pridelovalce zelenjave zelo pomembna predvsem v delu, ki govori o nedovoljenih praksah v verigi s prehrano.

Več preberite v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa

Oglasi

2759.) gora ni hotel - saint loup

Kategorija: Leposlovje

Cena: 11.99 €

7663.) mafija včeraj in danes - spectator

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

7706.) ukana 1 , 2 , 3  -  tone svetina

Kategorija: Zdravje

Cena: 34.99 €

7450.) 7000 dni v sibiriji - karlo štajner

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

7193.) sorge - hans otto meissner

Kategorija: Leposlovje

Cena: 16.99 €

3556.) le vi ste pomembni oblikujte svoje življenje od znotraj navzven - dr. phillip c. mcgraw

Kategorija: Računalništvo in internet

Cena: 18.99 €

5642.) planina - draško šćekić

Kategorija: Leposlovje

Cena: 11.99 €

3679.) franny in zooey - j.d. salinger

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

3678.) skrivnost mlečne čokolade - peter svetina , damijan stepančič

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

3677.) vidov angel - peter svetina

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

6070.) učiteljica breda - france bevk

Kategorija: Družboslovje

Cena: 14.99 €

6037.) mančine lovske dogodivščine - franc šetinc

Kategorija: Družboslovje

Cena: 13.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj