Prijatelji (10)
Kristijan Hrastar
Darja Zemljič
Revija O Konjih
Geza Grabar
Franc Fortuna
Alen Osenjak
Barbara Remec
Branko Gaber
Spremljevalci (3)
Referendum Drugi Tir
Jerneja Ksir
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Aronija - črni biser za zdravje
Pridelava borovnic na Ljubljanskem barju
Veliko jabolk za predelavo
Na kmetiji Štular sodobna pakirnica in sortirnica krompirja
Dobra letina koruze
Na sadni cesti med Javorom in Jančami tudi kostanjev nasad
Mlatenje in čiščenje pšenice
Dobra letina koruze
Prvaka sta Uroš Pate in Matej Sinic
Nasad mandljev
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
September 2018
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Veliko jabolk za predelavo

Dragica Heric
18.09.2018 08:20 (Sep 18, 2018)

Letos že tradicionalno je v okviru mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v organizaciji Sekcije za sadjarstvo pri GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij potekal Sadjarski posvet 2018. Predsednik Sekcije za sadjarstvo pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij GZS in direktor podjetja Evrosad Boštjan Kozole je tudi letos zbranim predstavil napoved letine jabolk in hrušk v Sloveniji in v Evropi.

Več preberite v Kmečkem glasu

Dobra letina koruze

Dragica Heric
18.09.2018 08:17 (Sep 18, 2018)

V organizaciji Kmetijskega inštituta Slovenije je tudi letos potekal Dan koruze na Jabljah, na katerem so na podlago poskusnih polj, predstavili pridelavo koruze od setve do žetve oziroma siliranje glede na vreme, ki je bilo letos dokaj ugodno in se temu vsled pričakuje dobra letina koruze.
Več preberite v Kmečkem glasu

Dobra letina koruze

Dragica Heric
13.09.2018 13:20 (Sep 13, 2018)

V organizaciji Kmetijskega inštituta Slovenije je tudi letos potekal Dan koruze na Jabljah. Predstavili so pridelavo koruze od setve do žetve oziroma siliranja glede na vreme, ki je bilo letos dokaj ugodno in se temu vsled pričakuje dobra letina koruze. Na koncu so si udeleženci ogledali vseh 95 hibridov koruze na poskusnih poljih.

Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

Prvaka sta Uroš Pate in Matej Sinic

Dragica Heric
11.09.2018 10:02 (Sep 11, 2018)

V Radvanju pri Mariboru je minuli konec tedna, po predhodnih regijskih tekmovanjih, potekalo 62. državno tekmovanje oračev Slovenije in 24. državno tekmovanje dijakov biotehniških šol v oranju. Najboljši slovenski orači so se pomerili v oranju strnišča in ledine, državna prvaka v oranju pa sta Uroš Pate, ki je zmagal v kategoriji obračalni plugi, in Matej Sinic, zmagovalec v kategoriji plugi krajniki. Med ekipami je bila najboljša ekipa iz Bele krajine.

Več preberite v Kmečkem glasu

Sejem nove generacije

Dragica Heric
16.08.2018 06:57 (Aug 16, 2018)

AGRA se bo kot najpomembnejši kmetijsko-živilski sejem v tem delu Evrope potrdil tudi s svojo 56. ponovitvijo. Izpostavil bo mlade v agroživilstvu, generacijsko prenovo, inovativnost, znanje in povezovanje. Ob mladih kmetih bodo vabili hrana iz naše bližine, ekološko kmetijstvo, ekološki pridelki za gastronomijo, digitalizacija v pridelavi in predelavi, trajnostno gospodarjenje z gozdovi in kmetijska tehnika za visoko učinkovito in trajnostno kmetovanje. Najboljše rejske prakse bodo poosebljale razstave avtohtonih in v Sloveniji razširjenih kmetijskih pasem živali v hlevih in z atraktivnimi predstavitvami na maneži s poudarkom na mladih gospodarjih prevzemnikih. Država partnerica bo Makedonija s svojo kulinarično, vinsko in turistično ponudbo. Na 71.300 m2 razstavnih površin bo novosti in vrhunske blagovne znamke s področja kmetijske tehnike, pridelave in predelave živil ter prehrane predstavilo več kot 1.840 razstavljavcev iz 32 držav.

Veče preberite v prilogi  AGRA v prihodnji števil

Pesimizem podnebnih sprememb

Dragica Heric
03.08.2018 07:53 (Aug 03, 2018)

Tudi letos je pri jabolki letina kot je še ni bilo. Nekoč so pridelovalci verjeli v to, da se z ustreznimi tehnološkimi ukrepi ob pravem času na pravem mestu mora in da ekonomično pridelati dovolj jabolk namizne kakovosti. Žal je malo sadjarjev, ki jim je v letošnjih vremenskih razmerah uspelo dobro organizirati in pravočasno izvesti vse pomotehnične ukrepe v tehnologiji pridelave jabolk. Zelo veliko jabolk bo letos manj kakovostnih, primernih le za predelavo, saj so drobna in poškodovana od škrlupa.

Več v prihodnji številki Kmečkega glasa

Aronija - črni biser za zdravje

Dragica Heric
01.08.2018 08:58 (Aug 01, 2018)

Borut Volarič in Miran Komel iz Kočevja sta jeseni 2015 na robu mesta na opuščenem travniku na 1,5 ha zasadila 5.000 sadik aronije, nasad opremila z namakalnim sistemom, ga pokrila z mrežo in plodove zaščitila pred točo in lani pobrala približno 3,5 tone aronije ter iz nje naredila 1900 litrov soka. Rastlina je nezahtevna in odporna na večino bolezni. Nasad bo v polni rodnosti čez nekaj let, ko pričakujeta nekajkrat večji pridelek.

Več preberite v Kmečkem glasu

Poleg sortirnice in pakirnice sedaj nova sodobna hladilnica

Dragica Heric
17.07.2018 09:13 (Jul 17, 2018)

Alenka in Ivan Štular sta od prevzema kmetije od Ivanovih staršev širila obdelovalne površine, s tem pa z večjo proizvodnjo posodabljala tehnologijo pridelava in priprave pridelka za prodajo, obenem pa ohranjala njihovo kakovost. Poleg pred nekaj leti posodobljene pakirnice in sortirnice so pred kratkim v krogu prijateljev, znancev, sorodnikov in vseh poslovnih partnerjev slovesno odprli novo sodobno hladilnico, v kateri lahko skladiščijo do 2.000 ton krompirja in čebule.

Več preberite v Kmečkem glasu

Na kmetiji Štular sodobna pakirnica in sortirnica krompirja

Dragica Heric
11.07.2018 10:23 (Jul 11, 2018)

Kmetija Štular, po domače kmetija Halovc v Strahinju na Gorenjskem, ki je bila nekoč mešana živinorejska poljedelska kmetija s stalnim prihodkom tudi iz prodaje krompirja, se je pred leti specializirala v pridelavo krompirja. Ivan in Alenka danes krompir in nekaj drugih vrtnin pakirata v sodobni sortirnici in pakirnici ter jih dostavljata veletrgovcem.

Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa 

Nekoč breskve, danes češnje, marelice, nektarine in hruške

Dragica Heric
10.07.2018 09:49 (Jul 10, 2018)

Marko Sirk Goriških brd in Mojca Berus iz Novega mesta sta se kot študenta spoznala v Ljubljani, danes pa v Višnjeviku v Brdih ob dveh majhnih fantih in pomoči očeta Milovana vodita vinogradniško sadjarsko kmetijo. Grozdje iz 13 hektarjev vinogradov prodata v briško klet, sadje, ki raste na treh hektarjih pa na osrednji tržnici v Ljubljani in na domu.

Več preberite v Kmečkem glasu.

Slaba prodaja svežega sadja in vrtnin

Dragica Heric
21.06.2018 12:09 (Jun 21, 2018)

Cene svežega sadja in zelenjave na osrednji tržnici v Kopru so zelo primerljive s cenami ljubljanske osrednje tržnice. V ponudbi je več različnega sadja, medtem ko vrtnin primanjkuje, določene vrtnine sploh ni v ponudbi. Kupiti je mogoče olivno olje, katerega cena je 11 evrov za liter in različna zelišča, tako divja kot gojena kot na primer šentjanževko in baziliko.

Na celotni tržnici je veliko stojnic praznih, kar je posledica slabega povpraševanja po svežem sadju in vrtninah. Kot pravijo nekateri pridelovalci, ki še vztrajajo pri prodaji, vsako leto kakšen od pridelovalcev ne prihaja več na tržnico, ker se mu ne splača zaradi slabe prodaje.

Več o cenah svežega sadja in zelenjave preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

O tartufih, oljčnih tropinah in namakanju oljk

Dragica Heric
21.06.2018 12:05 (Jun 21, 2018)

V sklopu Dneva odprtih vrat Inštituta za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper so najprej spregovorili o skrivnosti tartufov. Andrej Piltaver je imel kratko predavanje o tartufih, razprava pa je potekala tudi o sledljivosti porekla tartufov in gojenju tartufov v Sloveniji. V nadaljevanju srečanja, ki se je odvijalo v Oljarni Lisjak, so udeleženci imeli možnost tudi degustirati različne izdelke iz tartufov.

Drugi del srečanja je bil namenjen oljčnim tropinam. Na okrogli mizi so med drugim predstavili možnosti uporabe ostankov proizvodnje v oljkarstvu in smernice za ravnanje in uporabo stranskih proizvodov oljkarstva za namen gnojenja. Na okrogli mizi so sodelovali tudi predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Ministrstva za okolje in prostor.

Na koncu je bilo srečanje namenjeno namakanju oljk. V matičnem nasadu Istrske Belice v Dekanih je bil predstavljen projekta Trin - natančnost napovedovanja namakanja.

Več preberite v eni od prihodnjih števil

Največ je jagod, povprečno češenj in le za vzorec marelic

Dragica Heric
05.06.2018 10:13 (Jun 05, 2018)

Medtem ko je večina domačih jagod iz Posavja in Dolenjske, je večina domačih češenj iz Primorske predvsem iz Severne Primorske oziroma Goriške. Kot že več let pa tudi letos kljub dobri letini vse jagode ne morejo biti iz Podbočja in ne vse češnje niso Goriške. Jagod je precej s Hrvaške, češenj pa iz Italije in Španije.

Več preberite v Kmečkem glasu

Sadjarji pričakujejo dobro letino

Dragica Heric
29.05.2018 10:39 (May 29, 2018)

Letos pozebe ni bilo, sadno drevje pa je v januarju in februarju zaradi marčevskih temperatur bujno raslo in v aprilu še bolj bujno cvetelo. Redčenje plodičev je zato v vseh nasadih že bil nujni ukrep in pri večini sort bo najbrž potrebno še ročno redčenje v začetku junija, če pridelovalec želi ne toliko količinsko dober letnik, pač pa predvsem kakovostno jabolko. Nenehne padavine, ki so ponekod bila prešla v kratkotrajna neurja s točo tudi po večkrat na dan, pa so že povzročila nekaj škode v nasadih. Večina pridelovalcev žal ni imela razprtih protitočnih mrež, saj jih je v zadnjih dveh letih konec aprila presenetil sneg in pozeba, medtem ko je bila letos že v prvih dneh maja toča in ne sneg. Poškodbe bodo rasle z plodiči, zato bo letos v teh nasadih veliko manj kakovostnih jabolk.

Več preberite v tokratnem Kmečkem glasu

Agromelioracija za nov nasad

Dragica Heric
29.05.2018 10:31 (May 29, 2018)

Franc in Marija Krajnc iz Zimice obdelujeta nekaj manj kot šest hektarjev jablanovih nasadov. Z vsako obnovo starega nasada, razmišljata o obnovi naslednjega, ki ga ne le obnavljata pač pa tudi razširjata in tehnično posodabljata. Drzno sta se pred časom odločila za obnovo več kot 20 let starega nasada, ki sta ga povečala z nakupom in zamenjavo več manjših parcel zapuščenega in zaraščenega zemljišča. Več kot trihektarska površina ima veliko vode, ki jo je treba zadržati, da ne odteče, saj pride čas, ko je potrebna za namakanje, zato se Krajnčevi odločili za celotno agromelioracijo zemljišča, ki med drugim vključuje tudi kje bo stalo katero drevo jablane.

Več o namakanju preberite v tokratnem Kmečkem glasu

Vse bi bilo vredu, če ne bi bilo uvoza

Dragica Heric
22.05.2018 07:08 (May 22, 2018)

Prva spomladanska tržna vrtnina na Dolenjskem je solata kristalka, ki jo običajno pobirajo že aprila, letos pa se z njo zaradi dolge zime kasni vsaj za dva tedna. Čeprav so pridelovalci imeli razporejeno proizvodnjo, so prve sadike v rasti dohitele naslednje in tako je vsa solata večine tržnih pridelovalcev zrasla naenkrat. Trgovci so imeli skladišča polna, še preden je dozorela domača solata, in ko se je pri nas začela osrednja sezona rezanja, je bil trg povsem zasičen.

Več preberite v Kmečkem glasu

Zaradi slabe pretočnosti pogoste poplave

Dragica Heric
11.05.2018 07:56 (May 11, 2018)

Janez Trkov že dalj časa opozarja pristojne na poplave zemljišč zaradi neurejenosti potoka Gubovšek, ki teče čez njihovo kmetijo v Sadinji vasi pri Ljubljani. Problem je, da je pretočnost vode pod mostom premajhna. Vodotok je bil v preteklosti večkrat reguliran, prav tako je bil most večkrat popravljen, a kot pravi Janez Trkov, se stanje glede poplavljanja ni izboljšalo pač pa poslabšalo.

Več preberite v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa

Na svetu je vedno več ljudi, pridelava hrane pa omejena

Dragica Heric
11.05.2018 07:22 (May 11, 2018)

Na svetu je vse več ljudi, čez nekaj desetletij naj bi nas bilo že 10 milijard, zato bo potreba po hrani večja. O izzivih pri gojenju kmetijskih rastlin v prihodnje so govorili na 20. obletnici ustanovitve GIZ fitofarmacije, v katerega je danes vključenih 16 podjetij, ki pokrivajo večinski slovenski trg za varstvo rastlin. Dejstvo je, da bo ob vse manjši izbiri fitofarmacevtskih sredstev (FFS), težko povečati pridelavo, se je strinjala večina udeležencev na slovesni svečanosti.

Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

Državni prvak je ekipa DPM Spodnje Savinjske doline

Dragica Heric
24.04.2018 11:32 (Apr 24, 2018)

Na tradicionalnem kvizu v znanju iz kmetijstva se je na državnem tekmovanju v Mirni Peči pomerilo 11 regijskih ekip, ki so svoje zanje iz področja kmetijstva že pokazali na občinskih in regijskih tekmovanjih. Tričlanske ekipe so odgovarjale na vprašanja iz štirih tem: krave molznice, svetovni dan čebel, metodologija FADN (vodenje računovodskih storitev kmetijskih gospodarstev) in Zveza slovenske podeželske mladine. Po dveh krogih vprašanj se je v tretjem krogu napetost stopnjevala, saj so v četrti krog prišle tri oziroma tokrat štiri ekipe, ker sta imeli na tretjem mestu dve ekipi isto število točk. Tudi četrti krog, v katerem so bili pomembni hitri prsti in je odgovarjala ekipa, ki je prva pritisnila na stikalo, se je  končalo z enakim številom točk prvih dveh ekip, in sledilo je dodatno vprašanje. To je bilo odločilno za zmagovalca, ki je postala ekipa Društva podeželske mladine Spodnje Savinjske doline. Drugo mesto so osvojili DPM Spodnje Podravje in tretje gostitelji DPM Mirna Peč.

Konjereja v organiziranih rejah

Dragica Heric
24.04.2018 11:27 (Apr 24, 2018)

Slovenska konjereja v organiziranih rejah se srečuje z dolgotrajnimi težavami, na katere rejci že leta opozarjamo, pa žal zelo redko naletimo na razumevanje in pripravljenost na iskanje rešitev.

PRO so uvedle koristne spremembe, in sicer dokončno odbiro in odkup bodočih plemenjakov na enem mestu, odprle nova vzrejališča mladih plemenjakov, kakovost odbranih živali se je izboljšala, saj prihajajo vsi odkupljeni plemenjaki na pripustne postaje zdravi,  v odlični življenjski in plemenski kondiciji, ob vsakokratnih ocenjevanjih  pa dosegajo vedno boljše ocene. Posledično se je izboljšala tudi oskrba  plemenskih žrebcev v javni in zasebni lasti na pripustnih postajah, kjer običajno preživijo štiri leta, potem pa pride do menjave.  Večina oskrbnikov je na svoje plemenjake ponosna, se rada z njimi pokaže, zato jih vedno več tudi vozi in je uporabnih za delo.

Več preberite v Kmečkem glasu

Oglasi

ti si poseben imate slabih spominov na preteklo leto in se sprašujete, kako začeti te brez finančne skrbi, saj so vse banke vedno zadrževale, medtem ko želite začeti letos brez finančnih težav, zato se obrnite na mene in manj 48 ur z razumno stopnjo 3% na leto vam lahko dovolim, da začnete v letošnjem letu, ki obljublja, da je lepa poklic: etudiant za nadaljevanje študija potrebujete finančna sredstva - želiš potovati v tujino - želite poravnati (deponiranje doma, premik, najem) - kupujete računalniško opremo (računalnik, tiskalnik) ali celo avto moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 16000 €

pozdravljeni, bili ste utrujeni od zavrnitve s strani bank, ki jih imate dovolj, da jih ne ne najdite nobenega izhoda iz vaše težave. ponudba posojila med posamezniki od 5000 € do 500 000 €. pravzaprav sem teodoraandreea a smo struktura posameznikov pri vodenju računa in pomagamo ljudem, ki vam nudimo posojila v razponu od 5000 € do 300 000 € za obrestna mera 2%. torej, če bi imeli projekt ali želite kupiti avto ali moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 85000 €

evropa credit financement je skupina francoskih investitorjev z velikim kapitalom, zato smo vam pripravljeni dati posojilo med 5000 in 450.000. vendar ima 2% obresti. največ 25 let. v 72 urah po prejemu vaše zahteve smo pripravljeni zadovoljiti naše stranke.   imate prosto izbiro, da določite mesečna plačila z mojo institucijo. za lokalne in mednarodne kredite opravljam ljudi po vsem svetu. za vse zainteresirane osebe (ne-resni ljudje se vzdržijo). pripravljen sem zadovoljiti svoje stranke v 72 urah po prejemu vašega formuliranega zahtevka. prosimo, da nam posredujete spodnje informacije: moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 500000 €

pozdravljeni jaz sem gospa teodora andreea podjetnica naftnega izvora, ki ponuja posojila v razponu [5000 € -1.000.000 €] posameznikom in podjetja v finančnih težavah z obrestno mero 2%. brez jamstva ali hipoteke. v nasprotju z nekaterimi podjetji sem specializirana le za poslovne kredite, osebna posojila, refinanciranje dejavnost, posojilo za nepremičnine, kar pomeni, da svojim strankam dam spoštovanje, vljudnost in službo, ki jo zaslužijo. kot posojilodajalec odobren in odobren, s skoraj desetletnimi izkušnjami. po intervjuju z enim od mojih finančnih svetovalcev smo se odločili za posojila, da bi pomagali posameznikom, ki moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 60000 €

pozdravljeni jaz sem belgijski državljan, mednarodni finančni minister v banki, izkoristim vaš e-poštni naslov, da vas obvestim, ki ga dodeljujem posojila posameznikom z obrestno mero 2% v obdobju po vaši izbiri. od 5.000 € do 9000.000 € se nadomestilo začne 2 meseca po prenesite na svoj bančni račun in opravite mesečno plačilo. ne oklevajte se obrnite na mene po elektronski pošti za več informacij, če jo potrebujete. moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com najlepša hvala.

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 16000 €

ali vas zanima posojilo 5.000 do 2.000.000 €? posojilo za financiranje vaše potrebe? svojih projektov? za prilagoditev dolgove do bank? to je tam, da ga oklevajete trenutek, da se obrnem na mene, ker imam kapital dovolj pomembno, da sodeluje pri uporabi katerega koli ljudje, ki potrebujejo posojila in imajo sposobnost za povračilo mesečnih plačil in za spoštovanje posojilni zakoni med posameznimi moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 20000 €

potrebujete posojilo? banka je zavrnila in hočeš imeti posojilo za podporo vašim potrebam? ni problema. ne glede na vaš finančni položaj. ponujam vam hipotekarna posojila, komercialna posojila, mednarodna posojila, osebna posojila in ekskluzivna posojila za izobraževalna posojila. ponujam posojila na voljo partnerstvom, drugim javnim in zasebnim, in mnogim. na razpolago vam bom vsako posojilo, nepremičnine, financiranje in drugo. ponujam tako dolgoročna kot kratkoročna posojila. stopite v stik z mano danes in pridobite prvo finančno posojilo. brez resnega vzdrževanja moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 13000 €

pozdravljeni jaz sem belgijski državljan, mednarodni finančni minister v banki, izkoristim vaš e-poštni naslov, da vas obvestim, ki ga dodeljujem posojila posameznikom z obrestno mero 2% v obdobju po vaši izbiri. od 5.000 € do 9000.000 € se nadomestilo začne 2 meseca po prenesite na svoj bančni račun in opravite mesečno plačilo. ne oklevajte se obrnite na mene po elektronski pošti za več informacij, če jo potrebujete. moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com najlepša hvala.

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 45000 €

dober večer gospod / gospa   moje ime je gospa teodora andreea sem finančni inšpektor, imam kapital € 600,000.00, ki mi je služil za odobritev zasebnih posojil kratko in dolgoročno, od 10.000 € do € 600.000,00 za vsakogar resno , ki je sposoben dobro izkoristiti to posojilo, ki ga ima v lasti. 2% obresti v letu, glede na vsoto, ki je bila posojena, ker sem posebna. ne želim kršiti zakona o oderuštvu. vrnite največ 5 do 10 let ali več, odvisno od zneska posojila. za več informacij se lahko obrnete na e-pošto. vljudno moj e-poštni naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 15000 €

5292.) mala čarovnica lili  polet na luno - knister

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 14.99 €

7481.) travniške rastline na slovenskem - andrej seliškar in tone wraber

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 19.99 €

7716.) ana karenina - tolsoj

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj