Prijatelji (10)
Darja Zemljič
Vlasta Kunej
Geza Grabar
Barbara Remec
Revija O Konjih
Kristijan Hrastar
Alen Osenjak
Marinka Marinčič Jevnikar
Spremljevalci (3)
Referendum Drugi Tir
Jerneja Ksir
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Dobra tla bodo jagodo naredila odpornejšo na izredno vreme
Pridelava sladkega janeža
Žitna veriga o vstopu v shemo Izbrana kakovost
Pridelava lešnikov
Praznični, obredni, "taboljši" kruh
Konj - od nekdaj pomemben za človeka
Malinova marmelada in vino
Zdrava prehrana, zdravi otroci
Sadovi sončne Štajerske - Frešjabka
Vremenske napovedi za kmetijstvo
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2018
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Dobra tla bodo jagodo naredila odpornejšo na izredno vreme

Dragica Heric
16.01.2018 12:22 (pred 16 urami)

V prostorih Kmetijskega inštituta Slovenije je potekal že 16. posvet o jagodi. Zbrali so se pridelovalci jagod iz različnih koncev Slovenije in strokovne službe, ki pokrivajo področje sadjarstva oziroma jagodičja, in razpravljali o minuli letini in pripravi na novo. Predvsem se je treba prilagajati tako trgu kot v pridelavi nenehnim podnebnim spremembam in vedno pogostejšim izrednim vremenskim dogodkom. Proti temu se je mogoče boriti z ustrezno tehnologijo in opremo.

Več preberite v Kmečkem glasu

Pridelava sladkega janeža

Dragica Heric
09.01.2018 09:39 (Jan 09, 2018)

Sladki janež poznamo tudi pod imenom koromač. Spomladi ga nabiramo kot divjo rastlino in ga poimenujemo kar divji koromač. Njegove mlade listne poganjke uporabimo kot dodatek pri pripravi okusnih jedi.

Več preberite v Kmečkem glasu

Konj - od nekdaj pomemben za človeka

Dragica Heric
03.01.2018 12:35 (Jan 03, 2018)

Človek in konj sta se najprej »srečala« med lovom. Pred 15 tisoč leti so divje konje lovili, ker so potrebovali meso in kožuhe. Za ježo so konje uporabljali že veliko prej, preden so jih imeli kot prevozno sredstvo oziroma prvotno za vožnjo bojnih vozov in v delovne namene. Pri vojskovanju so imeli konji velik pomen. V prvi svetovni vojni je umrlo 10 milijonov ljudi ter 8 milijonov konj in mul, je zapisal Simon Butler v knjigi Vojaški konji. Konji imajo v zgodovini človeštva povsod po svetu zelo pomembno vlogo, saj so se uporabljali za vojskovanje, prevoz, trgovino in v kmetijstvu.

Več o tem preberite v Kmečkem glasu

Praznični, obredni, "taboljši" kruh

Dragica Heric
12.12.2017 12:06 (Dec 12, 2017)

Na kmetiji Nučičevih iz Podgorice, občina Dobrepolje, so nekoč poprtnik pekli le na predvečer svetih treh kraljev. Bil je to »taboljši« kruh, saj so vanj zamesili jajce, sladkor in smetano ali mleko. Kot je bila pred leti pri peki poprtnika Alenka, ko ga je pekla njena mama, tako sta danes zraven Klemen in Julija. Letos sta s pomočjo mame in babice spekla svoj poprtnik, vsi njihovi hlebci pa so dobili zlato priznanje na državni razstavi in ocenjevanju poprtnikov, ki so ga v Jakličevem domu v Vidmu minuli teden pripravile članice Društva podeželskih žena Dobrepolje - Struge ob pomoči Zveze kmetic Slovenije in Občine Dobrepolje.

Več preberite v tokratnem Kmečkem glasu.

Vedno sveže mlete moke iz žit pridelanih na kmetiji

Dragica Heric
29.11.2017 12:27 (Nov 29, 2017)

Kmetija Klepec je generacijo nazaj bila predvsem poljedelska živinorejska, ki se je pred leti usmerila v pridelavo zelenjave. Slednjo v zadnjih letih zmanjšujejo, pred kratkim so povsem opustili živinorejo, ostaja pa poljedelska kmetija, katere cilje je pridelkom dodati vrednost in jih prodati v trgovinici na domu in s spletno prodajo.

Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

Žitna veriga o vstopu v shemo Izbrana kakovost

Dragica Heric
24.11.2017 09:06 (Nov 24, 2017)

"Žitna veriga ne deluje povsem naoljeno, a deluje," je v svojem nagovoru na žitni konferenci v Ljubljani povedal kmetijski minister Dejan Židan. Tudi v delavnici v drugem delu konference so se vse skupine strinjale, da je žitna veriga potrebna za vse deležnike, vendar jo je treba nadgraditi in razvijati. Podprli so vstop žitne verige v shemo Izbrana kakvost, vendar so predvsem mlinarji in pekarji poudarili, da je potrebno doreči parametre kakvosti. Janez Bojc iz Žita je povedal, da so v podjetju bolj za nišno proizvodnjo kot za izdelke z oznako izbrana kakovost, za katero se je pred vstopom v shemo potrebno vprašati kaj bo le-ta prinesla potrošniku.

Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

Zdrava prehrana, zdravi otroci

Dragica Heric
21.11.2017 12:36 (Nov 21, 2017)

Otroci v šolah in vrtcih, nekateri varovanci v domovih ostarelih ter v drugih institucijah in organizacijah so minuli petek zajtrkovali kruh, med, maslo in mleko ter jabolko ali drugo slovensko sadje. Dan slovenske hrane s tradicionalnim slovenskim zajtrkom izpostavlja pomen lokalne hrane, zato so letošnjemu v ospredje postavili pomen naročanja hrane v javnih zavodih iz lokalne bližine. Žal je, razen primerov dobrih praks, v večini javnih zavodov še vedno premalo lokalnih živil in ne nabavijo zakonsko dovoljenih 20 odstotkov živil mimo javnih razpisov. A tako kot otroci prinesejo v šolo prehranjevalne navade od doma, lahko šole in vrtci ozaveščajo v svojih vzgojno izobraževalnih programih otroke in preko njih posredno tudi starše o pomenu zdravega prehranjevanje in lokalnih živilih.

Več preberite v Kmečkem glasu

Tradicionalni slovenski zajtrk

Dragica Heric
14.11.2017 12:18 (Nov 14, 2017)

V slovenskih šolah in vrtcih bodo tudi letos tretji petek v novembru na Dan slovenske hrane otroci zajtrkovali kruh, maslo in med, jabolko ter pili mleko. Gre za nacionalni projekt, ki se je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije pred 11 leti začel kot medeni zajtrk. Kot je bilo povedano na tiskovni konferenci pred petkom želijo s tradicionalnim slovenskim zajtrkom še več ljudi vzpodbuditi, da zajtrkujejo in da uživajo lokalno hrano.  Poudarili pa so tudi, da se število tistih, ki zajtrkujejo, povečuje, da se število otrok, ki je predebelih, ne povečuje in da se pri mladostnikih zmanjšuje poraba sladkih pijač.  

Več o tem v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Malinova marmelada in vino

Dragica Heric
10.11.2017 08:21 (Nov 10, 2017)

Na kmetiji Pavlovič je oče Zdravko mešano kmetijo preusmeril v zelenjadarsko, danes pa sin Danilo s svojo družino kmetijo iz zelenjadarske usmerja v sadjarsko oziroma pridelavo in predelavo jagodičja. Razen jagod, ki jih prodajo sveže, večino malin, aronije in rdečega ribeza predelajo v sokove, marmelade in malinovo vino, ki jih prodajajo pod svojo blagovno znamko z znakom petelina, ki kupcu zagotavlja, da je osnovna surovina pridelana na domači kmetiji.

Več preberite v prilogi Sadjarstvo v Kmečkem glasu

Letina v povprečju zelo dobra

Dragica Heric
06.11.2017 14:46 (Nov 06, 2017)

 

Semenarska hiša RWA Slovenija – Agrosaat je tudi letos povabila poljedelce na Dan koruze na Ljubljanskem barju, kjer je predstavila več hibridov koruze za zrnje in za silažo, izvedla žetev poskusa hibridov za zrnje, tehtanje in merjenje vlage. Po rezultatih je izstopal hibrid LG 30.360, ki ni tržen hibrid ter najboljša tržna hibrida DKC 4590 in DKC 4717.

Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

Družabnost za jesenske večere

Dragica Heric
06.11.2017 08:20 (Nov 06, 2017)

Muzej Ribnica v sodelovanju s številnimi društvi v kraju izvaja projekte, ki predstavljajo pozabljene utrinke navad in običajev ljudi dežele suhe robe. Člani Turističnega društva Grmade iz Velikih Poljan so v okviru večletnega projeka letos pomladi opravili setev žit,  poleti mlatenje, pred kratkim pa, kot je bilo za jesenski čas pobiranja pridelkov običajno, ličkanja koruze. Po ročni žetvi koruze so se zbrali pod kozolcem pri Novakovih v Velikih Poljanah. Družba je sedela v krogu, ličkala koruzo in pela ljudske pesmi, vmes pa je kdo povedal kakšno zgodbo ali šalo. Ni manjkalo harmonike in tudi pijače ter jabolčnih štrudljev ne. Ko je bila koruza zličkana, so jo pripravili za sušenje, ličkanje pa bodo porabili za predpražnike, košare, podstavke za posodo, omelo za peč ali jo bodo dali živini za krmo ali za nastilj.

Več preberite v Kmečkem glasu

Vedno je bila in bo mešana kmetija

Dragica Heric
06.11.2017 07:47 (Nov 06, 2017)

France Omahen mlajši je že 13 let prevzemnik kmetije Pr Špan, kjer se že od nekdaj ukvarjajo z živinorejo in sicer rejo krav dojilj in molznic, hladnokrvnih slovenskih konj in prašičev. S pasmo slovenskih hladnokrvnih konj se je začel ukvarjati že oče, ki je hitro prešel na rodovniške kobile.

Več preberite v Kmečkem glasu

Ekstenzivna panoga v kmetijstvu

Dragica Heric
17.10.2017 10:35 (Oct 17, 2017)

Reja konj hladnokrvne pasme je gospodarska reja, ki ustvarja bodisi dodatni prihodek na kmetiji bodisi edini prihodek na kmetiji za njeno preživetje in je hkrati zelo pomembna za ohranitev kulturne krajine, saj se večina konj te pasme pase na pašnikih.

Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa.

 

Žetev ajde

Dragica Heric
17.10.2017 10:23 (Oct 17, 2017)

V Sloveniji je bila ajda že pred stoletji sestavni del značilne slovenske krajine. V zadnjih letih je dišečih ajdovih polj pri nas vedno več,zato je Mežkova pesem Ajda pa znova cveti več kot aktualna. Kmetje jo vedno bolj vključujejo v svoj kolobar. Na živinorejski kmetiji Pr Polonšč v Grmu Pri Šentvidu pri Stični imajo vsako leto ajdo, letos so jo po ječmenu zasejali na štirih hektarjih. Vse za svojo lastno porabo. Čeprav je posevek zaradi poletnega viharja s točo polegel in je pridelka letos nekoliko manj, je Matjaž Kutnar z  žetvijo zadovoljen.

Več preberite v Kmečkem glasu.

Od avtomobila, poročnih oblek do salam, sira in vina

Dragica Heric
17.10.2017 10:19 (Oct 17, 2017)

Na posestvu Gostilne Jap v Prapročah pri Temenici se je minuli konec tedna zgodil Vseslovenski sejem. Glavna organizatorja Joško Kepa in Rado Mulej sta s tržnico, na kateri je bilo mogočo kupiti, preizkusiti ali le videti vse mogoče, obudila tisočletno tradicijo v  kraju. 

Več o tem preberite v Kmečkem glasu.

 

Nepoštene napovedi podražitve mleka in mesa

Dragica Heric
12.10.2017 10:07 (Oct 12, 2017)

Dr. Jože Podgoršek, Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, je na tiskovni konferenci predstavil svoje delo v letu 2017. Ugotovil je nekaj novih pozitivnih praks v verigi preskrbe s hrano, prav tako pa nekaj novih nepoštenih praks ter nedovoljenih ravnanj. Predvsem pa je bil kritičen do napovedi podražitve mleka in mlečnih izdelkov  ter mesa in mesnih izdelkov.

Več o tem preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

Vseslovenski sejem na Dolenjskem

Dragica Heric
12.10.2017 09:55 (Oct 12, 2017)

V prihodnjih dneh, od 13. do 15. oktobra 2017, se bo zgodil Vseslovenski sejem, ki se bo odvijal v Šentvidu pri Stični, natančneje v okolici Gostilne Pri Japu in bo zaradi same razgibanosti lokacije edini te vrste v Sloveniji. S sejmom obnavljajo tradicijo iz leta 1140, ko je imel Šentvid pri Stični kar tri sejme letno. Vsesloveski sejem je vsesplošni sejem in zajema širok spekter vseh dejavnosti med katere sodi kmetijstvo, mehanizacija, domača obrt, motociklizem, kolesarstvo, vse za dom in šport, vse za poroko, obrt, gradbeništvo, avtomobilizem, turizem, predstavitev občin, društva, trgovina, prosti čas... Razprostiral se bo na 37.000 kvadratnih metrih, od katerih je 7.200 kvadratnih metrov pokritih površin.

V prihodnji številki Kmečkega glasa preberite reportažo, ki bo nastala na Vseslovenskem sejmu.

Dišalo je po primorskih jedeh in vinih

Dragica Heric
03.10.2017 10:45 (Oct 03, 2017)

Na Stritarjevi ulici med Tromostovjem in Mestnim trgom so se tretjitič zapored na skupni prireditvi predstavila večja primorska živilska podjetja in zadruge. Povezano nastopajo tudi v nekaterih drugih projektih, njihov najodmevnejši skupni nastop pa je prav septembrska ljubljanska predstavitev, ki so jo poimenovali Po primorsko. Ob Mlekarni Planika so na prireditvi sodelovali še: njihova krovna KZ Tolmin, Kmetijsko-gozdarska zadruga Idrija, KZ Agraria Koper, ajdovski Mlinotest, Pivka Perutninarstvo, sežanski Kras, Delamaris, ter vinarji: Klet Brda, Vinakoper in Vinakras Sežana. Vsi omenjeni so se v prestolnici predstavili s stojnicami s svojimi pridelki in izdelki, ki so jih v okušanje ponujali brezplačno.

Več preberite v Kmečkem glasu

V nasadih le nekaj zlatega delišesa in gale

Dragica Heric
03.10.2017 10:03 (Oct 03, 2017)

Vremenske nevšečnosti po vsej Evropi so povzročile, da je v vseh državah Evropske unije manj jabolk, kot jih je bilo lani, in manj, kot je bilo povprečje zadnjih treh let. Med državami EU 28 imamo v Sloveniji največji primanjkljaj, saj je bilo lani zaradi pozebe polovico manj jabolk kot leta 2015, letos pa je jabolk še pol manj kot lani in 88 odstotkov manj, kot je bilo povprečje zadnjih treh let. Tako žal tudi večji slovenski sadjarji letos ne potrebujejo sezonskih delavcev, saj je od spomladanske pozebe, vročinskih valov in nekajkratnih neurij s točo na drevesih ostalo zelo malo jabolk.

Več o tem preberite v Kmečkem glasu

Primorska kulinarika, ples in glasba v Ljubljani

Dragica Heric
29.09.2017 10:28 (Sep 29, 2017)

Tudi letos se bodo  (29. septembra 2017 od 12.00 do 18.00) na Stritarjevu ulici v Ljubljani (od Tromostovja do Mestne hiše) predstavila različna primorska živilska podjetja in zadruge. Degustirati bo mogoče mlečne izdelke, ribe, piščančje jedi in rdečih mesnin, kruhe, mlevske izdelke, svežo zelenjavo in sadje ter bela in rdeča vina. Nastopili pa bodo tudi primorski glasbeniki in plesalci.

Več o prireditvi Po Primorsko preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

Oglasi

denar posameznikom in nujno poslovanje. nujna posojila zasebnega kapitala brez količinske omejitve, samo z jamstvom nepremičnine, brezplačno ali malo hipoteko. ni pomembno z rai ali annefom ali brez plačilnega lista. brez utemeljitve dohodka. bistvena hipotekarna garancija, tla, prostori, skladišča, zemljišča in proindivisys. ponovna združitev dolgov. hitri in nujni osebni krediti. tudi rešitve za podjetje. informacije: annebonetta@gmail.com

Kategorija: Dom in Gradnje

Cena: 4500 €

posojilo, financiranje in naložbe brez težav. na področju financ, naložb in specializiranih posojil nudim svoje storitve vsem osebam dobrega karakterja in predvsem sposobnim izpolnjevati svoje obveznosti. grem na naslednja področja: osebna, konsolidacija, komercialna in razna druga podjetja, kmetijstvo, hipoteka, nepremičnine. za več informacij se obrnite na moj e-mail: annebonetta@gmail.com

Kategorija: Navtika

Cena: 5000 €

7693.) spomini na partizanska leta ii knjiga

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9 €

7692.) pričevanja rabskih internirancev

Kategorija: Družboslovje

Cena: 14.99 €

7691.) prigode stražarja primoža

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9 €

7690.) ciklamen agitator

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

825.) najboljše moštvo

Kategorija: Družboslovje

Cena: 29.99 €

vas zanima poslovanje s kriptovalutami, pa ne veste, kako se tega lotiti in kje začeti? potem preberite navodila v članku: kako kupiti bitcoin? tam boste dejansko izvedeli, kaj in kako morate storite, da boste uspešno opravili nakup te kriptovalute. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

poslovanja s kriptovalutami se je najlažje lotiti tako, da si preberete nekaj člankov na to temo. najbolje, da začnete povsem na začetku in sicer pri člankih: kako kupiti bitcoin ali druge kriptovalute?

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

inštrukcije angleščine v mariboru za osnovno ali srednjo šolo pri amikum-u so vam na voljo. ponujamo prijazen, strokoven in pedagoško preverjen pristop, ki je pomagal že številnim. imamo dolgoletne izkušnje s poučevanjem učencev in dijakov na oš, sš in gimnazijah. preverite našo paketno ponudbo na spletni strani inštrukcije angleščine maribor. lahko pa nas kontaktirate: gsm: 031/530-081 ali preko e-pošte: info@amikum.si preverjeno. preizkušeno. uspešno. amikum.  

Kategorija: Inštrukcije - Jeziki

Cena: 12 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 15 €

6621.) da bi lažje bili nesrečni

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj