Prijatelji (10)
Barbara Remec
Geza Grabar
Franc Fortuna
Alen Osenjak
Marinka Marinčič Jevnikar
Branko Gaber
Darja Zemljič
Revija O Konjih
Spremljevalci (3)
Referendum Drugi Tir
Jerneja Ksir
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Pridelava lešnikov
Zaradi slabe pretočnosti pogoste poplave
Pridelava žlahtnih orehov
Na svetu je vedno več ljudi, pridelava hrane pa omejena
Državni prvak je ekipa DPM Spodnje Savinjske doline
Silovit veter trgal folije na rastlinjakih
Na sadni cesti med Javorom in Jančami tudi kostanjev nasad
Prizadetih 150 hektarjev hmeljišč
Kmetijstvo, motociklizem, kolesarstvo, poroka, društva, ...
Mlatenje in čiščenje pšenice
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2018
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Zaradi slabe pretočnosti pogoste poplave

Dragica Heric
11.05.2018 07:56 (May 11, 2018)

Janez Trkov že dalj časa opozarja pristojne na poplave zemljišč zaradi neurejenosti potoka Gubovšek, ki teče čez njihovo kmetijo v Sadinji vasi pri Ljubljani. Problem je, da je pretočnost vode pod mostom premajhna. Vodotok je bil v preteklosti večkrat reguliran, prav tako je bil most večkrat popravljen, a kot pravi Janez Trkov, se stanje glede poplavljanja ni izboljšalo pač pa poslabšalo.

Več preberite v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa

Na svetu je vedno več ljudi, pridelava hrane pa omejena

Dragica Heric
11.05.2018 07:22 (May 11, 2018)

Na svetu je vse več ljudi, čez nekaj desetletij naj bi nas bilo že 10 milijard, zato bo potreba po hrani večja. O izzivih pri gojenju kmetijskih rastlin v prihodnje so govorili na 20. obletnici ustanovitve GIZ fitofarmacije, v katerega je danes vključenih 16 podjetij, ki pokrivajo večinski slovenski trg za varstvo rastlin. Dejstvo je, da bo ob vse manjši izbiri fitofarmacevtskih sredstev (FFS), težko povečati pridelavo, se je strinjala večina udeležencev na slovesni svečanosti.

Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

Državni prvak je ekipa DPM Spodnje Savinjske doline

Dragica Heric
24.04.2018 11:32 (Apr 24, 2018)

Na tradicionalnem kvizu v znanju iz kmetijstva se je na državnem tekmovanju v Mirni Peči pomerilo 11 regijskih ekip, ki so svoje zanje iz področja kmetijstva že pokazali na občinskih in regijskih tekmovanjih. Tričlanske ekipe so odgovarjale na vprašanja iz štirih tem: krave molznice, svetovni dan čebel, metodologija FADN (vodenje računovodskih storitev kmetijskih gospodarstev) in Zveza slovenske podeželske mladine. Po dveh krogih vprašanj se je v tretjem krogu napetost stopnjevala, saj so v četrti krog prišle tri oziroma tokrat štiri ekipe, ker sta imeli na tretjem mestu dve ekipi isto število točk. Tudi četrti krog, v katerem so bili pomembni hitri prsti in je odgovarjala ekipa, ki je prva pritisnila na stikalo, se je  končalo z enakim številom točk prvih dveh ekip, in sledilo je dodatno vprašanje. To je bilo odločilno za zmagovalca, ki je postala ekipa Društva podeželske mladine Spodnje Savinjske doline. Drugo mesto so osvojili DPM Spodnje Podravje in tretje gostitelji DPM Mirna Peč.

Konjereja v organiziranih rejah

Dragica Heric
24.04.2018 11:27 (Apr 24, 2018)

Slovenska konjereja v organiziranih rejah se srečuje z dolgotrajnimi težavami, na katere rejci že leta opozarjamo, pa žal zelo redko naletimo na razumevanje in pripravljenost na iskanje rešitev.

PRO so uvedle koristne spremembe, in sicer dokončno odbiro in odkup bodočih plemenjakov na enem mestu, odprle nova vzrejališča mladih plemenjakov, kakovost odbranih živali se je izboljšala, saj prihajajo vsi odkupljeni plemenjaki na pripustne postaje zdravi,  v odlični življenjski in plemenski kondiciji, ob vsakokratnih ocenjevanjih  pa dosegajo vedno boljše ocene. Posledično se je izboljšala tudi oskrba  plemenskih žrebcev v javni in zasebni lasti na pripustnih postajah, kjer običajno preživijo štiri leta, potem pa pride do menjave.  Večina oskrbnikov je na svoje plemenjake ponosna, se rada z njimi pokaže, zato jih vedno več tudi vozi in je uporabnih za delo.

Več preberite v Kmečkem glasu

Kmetijstvo, motociklizem, kolesarstvo, poroka, društva, ...

Dragica Heric
19.04.2018 10:04 (Apr 19, 2018)

V petek bo na posestvu Gostilne pri Japu v Šentvidu pri Stični potekal Vseslovenski sejem – pomlad 2018, katerega uradna otvoritev bo ob 15. uri. Vrata sejma se bodo sicer odprla že v petek, 20. aprila zjutraj, trajal pa bo do nedelje, 22. aprila zvečer. Vseslovenski sejem je vsesplošni sejem in pokriva širok spekter dejavnosti, med katerimi so kmetijstvo, mehanizacija, domača obrt, motociklizem, kolesarstvo, vse za dom in šport, vse za poroko, obrt, gradbeništvo, avtomobilizem, turizem, predstavitev občin, društva, trgovina, prosti čas in druge.

Več v reportaži s sejma v prihodnji številki Kmečkega glasa

Kadmij v kmetijskih rastlinah

Dragica Heric
19.04.2018 09:54 (Apr 19, 2018)

V organizaciji Alumni kluba Agronomskega oddelka Biotehniške fakultete v Ljubljani je nedavno potekala tematska konferenca z naslovom Kadmij v kmetijskih pridelkih. Tema je aktualna, saj Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ki izvaja vzorčenje in analize kmetijskih pridelkov glede na vsebnosti Cd, ugotavlja vedno več primerov preseganja mejne vrednosti za živila. Pri tem se odpirajo določena strokovna vprašanja: Ali imamo v Sloveniji onesnažena kmetijska tla?, Ali uporabljamo neustrezne kmetijske tehnologije (gnojila)?, Ali vsaka presežena koncentracija ogroža naše zdravje?, Ali imamo postopke za ravnanje s 'kontaminiranimi' pridelki?, Kaj lahko naredimo za zmanjšanje vsebnosti Cd v živilih predvsem rastlinskega izvora? in podobno.

Odgovore preberite v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa

Nove določbe v verigi preskrbe s hrano bo nadzirala AVK

Dragica Heric
19.04.2018 09:44 (Apr 19, 2018)

Ta teden je začela veljati novela zakona o kmetijstvu, ki daje podlago za ustanovitev čebelarske akademije, izboljšuje odnose v verigi preskrbe s hrano in vpeljuje možnost začasnega ali občasnega dela v kmetijstvu. Nove določbe v verigi preskrbe s hrano se bodo začele uporabljati z januarjem 2019, kar bo nadzirala Javna agencija RS za varstvo konkurence. O tem smo se pogovarjali z Igorjem Gabrenjo.

Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

Certifikacijski organi vabijo v postopek certificiranja

Dragica Heric
03.04.2018 12:39 (Apr 03, 2018)

Z objava potrjene specifikacije za sadje na spletni strani kmetijskega ministrstva so vsi, ki se ukvarjajo s pridelavo, predelavo in prodajo sadja in sadnih izdelkov dobili zeleno luč za začetek certificiranja za shemo »izbrana kakovost – Slovenija«. Z novo shemo kakovosti in označbo smeškota z napisom izbrana kakovost bo potrošniku  zagotovilo, da je sadje v celoti pridelano in da so proizvodi iz sadja pridelani in predelani v Sloveniji ter so višje kakovosti.

Sadjarji so že težko pričakovali, da bo s strani pristojnega ministrstva končno potrjena specifikacija za sadje. Kot pravi Marjetka Uhan iz Sadjarske kmetije Uhan izbrano kakovost razume kot novo blagovno znamko za sadje, ki je pridelano, skladiščeno in prodano v Sloveniji.

Več preberite v Kmečkem glasu

Preteklo leto za kmetijstvo slabo leto

Dragica Heric
27.03.2018 10:13 (Mar 27, 2018)

Leto 2016 je bilo neugodno za kmetijstvo, medtem ko je minulo leto bilo zaradi vseh naravnih nesreč res zelo slabo. V živinoreji beležijo lansko leto v primerjavi z leti prej razmeroma stabilen stalež živali, razen pri prašičih, medtem ko je fizični obseg proizvodnje v rastlinski pridelavi manjši.

Več preberite v Kmečkem glasu

Predvelikonočna tržnica na MKGP

Dragica Heric
23.03.2018 11:55 (Mar 23, 2018)

V okviru promocijske kampanje Naša super hrana se po Sloveniji dogajajo številni dogodki, ki so v podporo lokalni hrani, slovenski pridelavi in predelavi. Danes (petek, 23. marec 2018) do 14.ih je v avli poslovnega objekta na Dunajski 22, kjer je tudi sedež MKGP, v Ljubljani spomladanska predvelikonočna tržnica. Lokalni pridelovalci ponujajo šunke in druge mesne izdelke, različne sire, jogurte in druge mlečne izdelke, vložene oljke in oljčno olje, med in medene izdelke, različne moke, lešnike in še veliko drugih dobrot.

Na Pogačarjevem trgu pa bo jutri v soboto, 24. marca 2018, zaživelo Podeželje v mestu – velika noč na podeželju. Predstavljalo se bo Prekmurje. Na stojnicah bo med 8. in 14. uro na ogled in pokušino pestra ponudba mesnin, krušnih izdelkov, vin, sokov, medu in zelenjave ter ostala ponudba pridelkov in izdelkov kmetij. V sodelovanju z Balassijevim inštitutom, kulturnim centrom veleposlaništva Madžarske, bo tokrat posebno mesto namenjeno predstavitvi kmetov in rokodelcev m

Novi vodja je Branko Majerič

Dragica Heric
22.03.2018 10:26 (Mar 22, 2018)

Odbor za zelenjavno verigo je na minuli seji izbral novo vodstvo, saj je prejšnjemu potekel dvoletni mandat. Novi vodja je Branko Majerič, pridelovalec zelenjave iz Moškanjc in član GiZ Slovenska zelenjava, Patricija Pirnat iz KZ Agraria Koper, ki je odbor vodila minuli mandat, pa je prevzela vlogo pomočnice vodje. Kot je povedal Branko Majerič v Odboru za zelenjavno verigo, ki ga sestavljajo predstavniki Zadružne Zveze Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice, GiZ Slovenska zelenjava, GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij ter trgovca Mercator in Tuš, pričakujejo, da bo v teh dneh sprejeta Novela zakona o kmetijstvu, ki je za pridelovalce zelenjave zelo pomembna predvsem v delu, ki govori o nedovoljenih praksah v verigi s prehrano.

Več preberite v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa

Mešetarjenje z jabolki

Dragica Heric
21.03.2018 09:34 (Mar 21, 2018)

Čeprav je pozeba zadnji dve leti vzela večino sadja slovenskim pridelovalcem in je v jabolčnih nasadih ostalo le nekaj zlatega delišesa in gale, se na trgu še vedno dobi več različnih sort jabolk. Trije največji slovenski sadjarji očitno mešetarijo med uvoženimi in tistimi jabolki, ki jih pridelajo sami, medtem ko dva večja pridelovalca mešetarita med tem, kar pridelata sama in kar odkupita od vseh drugih manjših kmetov.   

Več preberite v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.

Minulo leto je bilo res težko leto

Dragica Heric
21.03.2018 09:13 (Mar 21, 2018)

Leto 2016 je bilo za kmetijstvo neugodno, leto 2017 pa je bilo res težko leto, saj so kmetijci in gozdarji imeli škodo zaradi pozebe, suše, poplav in na koncu še zaradi vetroloma. Največji izpad je bil v rastlinski pridelavi, medtem ko v živinoreji beležijo razmeroma stabilen stalež govedi, perutnine in drobnice, medem ko se pri prašičih nadaljuje trend padanja.

Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Delovna skupina določa specifikacijo

Dragica Heric
21.03.2018 09:00 (Mar 21, 2018)

Če želijo pridelovalci in predelovalci zelenjave pridobiti državna sredstva za promocijo, se morajo vključiti v shemo kakovosti, najprej pa določiti specifikacije, ki opredelijo izbrano kakovost pri zelenjavi. Pridelava zelenjave pri nas temelji predvsem na statistiki, zato ni natančnih podatkov koliko katere zelenjave se sploh pridela. Težka bodo tudi pogajanja s trgovci, a kljub temu zelenjadarjii upajo, da bo v letošnjem letu določena specifikacija in bodo v naslednjem letu tudi njihovi pridelki in izdelki imeli oznako Izbrana kakovost. 

Več v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa

Kakšna bo prihodnost slovenskega kmetijstva po letu 2020?

Dragica Heric
14.03.2018 15:05 (Mar 14, 2018)

V Porotrožu je potekal že 45. letni posvet Zadružne zveze Slovenije. Zadružniki so si kot glavno temo zastavili prihodnost slovenskega kmetijstva in zadružništva po letu 2020. Posvet v Portorožu je kot nekakšen zaključek predhodnih regijskih, na katerem sta predstavljena aktualno stanje v kmetijstvu in problematika, s katero se srečujejo kmetje.

Več v tedniku Kmečki glas številka 12.

Ocenjevanje kislega zelja in repe ter nove priložnosti v zelenjadarstvu

Dragica Heric
08.03.2018 08:49 (Mar 08, 2018)

Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave je četrtič zapovrstjo izvedlo ocenjevanje kislega zelja in repe ter prvič tudi kislega zelja glave. Kot že tradicionalno so v okviru občnega zbora in podelitve priznanj, ki je tokrat potekal na sedežu Naravnega rezervata Škocjanski zatok pri Kopru, tudi letos del srečanja namenili strokovnim temam, tokrat pod naslovom Nove priložnosti za zelenjadarstvo in zeliščarstvo skozi dediščino.

Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

Tudi letos o pozebi

Dragica Heric
08.03.2018 08:42 (Mar 08, 2018)

Na dvodnevnem sadjarskem posvetu Posavja, ki je tudi letos potekal v organizaciji KGZS - Zavoda Novo mesto in Sadjarskega društva Artiče so udeleženci prvi dan prisluhnili informacijam o stanju sadjarstva v regiji v lanskem letu, pričakovanjih potrošnikov,  trajnostnem gospodarjenju s tlemi v sadovnjakih in o škodljivcih, ki lahko bistveno vplivajo na pridelek.

Več preberite v Kmečkem glasu

Nove priložnosti za gojenje češnje v Sloveniji

Dragica Heric
08.03.2018 08:36 (Mar 08, 2018)

V organizaciji strokovne skupine za češnjo, ki vključuje strokovnjake z vseh inštitucij v Sloveniji, je v februarju na Biotehniški fakulteti v Ljubljani potekal Posvet o češnji 2018. Namen posveta, ki je bil že četrti tovrstni, je predstaviti pridelovalcem, svetovalcem, študentom in drugi zainteresirani javnosti zadnja spoznanja na področju tehnologije pridelave češnje. Letošnji posvet je bil posvečen sortam češnje, razvojnim potencialom, ki ga nudijo sorte nakljub podnebnim spremembam in hranilni vrednosti plodov.

Več preberite v Kmečkem glasu

Pozeble so mlade oljke, zgodnje sadje in sezonske vrtnine

Dragica Heric
08.03.2018 08:30 (Mar 08, 2018)

Esktremno nizke temperature so bile minuli teden tudi na Primorskem. Ponekod so bile  temperature -6, celo do -11 stopinj Celzija in pozeble so marelice, zgodnje breskve, zgodnje cvetoči mandlji, zgodnje češnje, vse kar je imelo napete brste. Zaradi nizkih temperatur so popokale mlade oljke in pomrznila sezonska zelenjava, predvsem solata, radič in nekatere kapusnice.

Več preberite v Kmečkem glasu

Izdelava zobotrebcev v zimskih večerih

Dragica Heric
06.03.2018 10:03 (Mar 06, 2018)

Na Kočevskem in Ribniškem ter v dobrepoljski in velikolaški deželi so še nedavno v dolgih, mrzlih zimskih večerih pri vsaki hiši izdelovali določen suhorobarski izdelek. Na širšem območju Velikih Lašč so bili to zobotrebci ter tu in tam kakšna lesena žlica. Zobotrebce so izdelovale ženske, žlice pa v glavnem moški, oboje pa je poleg pomembnega zaslužka predstavljalo tudi obliko družabnosti v zimskem času.

Več preberite v tokratnem Kmečkem glasu

Oglasi

7576.) krvni delež

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

vas zanima kaj prinaša nov zakon gdpr? če bi želeli izvedeti kako bo to vplivalo na vaše poslovanje, vas vabimo, da se prijavite na gdpr seminar.

Kategorija: Tečaji in delavnice

Cena: Pokličite za ceno

3611.) ščebetv vojni

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

0195.) julij cezar

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 9.99 €

1030.) komedijant hermelin

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 9.99 €

180.) dnevnik partizana ii, iii  cena je za kos

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9.99 €

5955.) brassoo breme

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

potrebujete najem tiskalnika, pa ne veste kje ga dobiti? brez skrbi, obiščite podjetje anderwald, kjer si lahko najamete tiskalnik proizvajalca kyocera.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

barvni laserski multifunkcijski tiskalnik priznanega proizvajalca kyocera. obiščite spletno stran podjetja anderwald in si poglejte ponudbo tiskalnikov!

Kategorija: Storitve

Cena: 499 €

fotokoprini stroj je naprava, ki jo potrebujejo fizične osebe in tudi podjetja. če bi radi imeli kvalitetno kopirno napravo, potem obiščite spletno stran podjetja anderwald, ki vam nudi kopirne stroje proizvajalcev konica minolta in kyocera.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

servis tiskalnikov anderwald je opravljen hitro in kvalitetno. obiščite njihovo spletno stran in poglejte ponudbo za servis.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

odličen laserski tiskalnik kyocera ali konica minolta lahko dobite pri podjetju anderwald v ljubljani. preverite veliko izbiro laserskih tiskalnikov po ugodni ceni.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj