Prijatelji (10)
Marinka Marinčič Jevnikar
Barbara Remec
Geza Grabar
Darja Zemljič
Branko Gaber
Revija O Konjih
Franc Fortuna
Vlasta Kunej
Spremljevalci (3)
Referendum Drugi Tir
Jerneja Ksir
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Območjem z omejenimi dejavniki vrniti, kar jim je bilo odvzeto
Teran in Kras na vinsko-turistični zemljevid sveta
Nove metode varstva rastlin
Pridelava lešnikov
Sadje in zelenjava na tržnici Bežigrad v Ljubljani
Vzgoja otrok o pomenu lokalno pridelanih živil
Pridelava žlahtnih orehov
Na kmetiji Štular sodobna pakirnica in sortirnica krompirja
Nasad mandljev
Novi vodja je Branko Majerič
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Teran in Kras na vinsko-turistični zemljevid sveta

Dragica Heric
12.02.2019 09:25 (pred 6 dnevi)

Tako kot v Sloveniji se tudi na Krasu srečujejo s postopnim opuščanjem in krčenjem vinogradniških površin, ki so vezane na klimatske, demografske in ekonomske spremembe. Zato so v Vinakrasu skupaj z združenjem Konzorcija kraških pridelovalcev vina teran, Društvom vinogradnikov in vinarjev Krasa, lokalnimi skupnostmi in državo pripravili prvi vinogradniško vinarski posvet. Pregledali so stanje na Krasu ter predstavili izhodišča za pripravo razvojne strategije, ki naj bi zlasti mlade prepričala, da nadaljujejo s tradicijo vinogradništva in vinarstva na Krasu.

Več preberite v Kmečkem glasu

Območjem z omejenimi dejavniki vrniti, kar jim je bilo odvzeto

Dragica Heric
12.02.2019 09:21 (pred 6 dnevi)

KGZS, Območna enota Ljubljana Odbor izpostave Logatec je tudi letos organiziral strokovno srečanje, na katerem so se zbrali različni deležniki, ki so vsak v svoji dejavnosti povezani s podeželjem in kmetijstvom v hribovitem območju, kakršno je na območju Logatca. Letošnja tema srečanja je bila hribovsko kmetijstvo v novem PRP. Zbrani so se strinjali, da je treba v pripravi ukrepov vztrajati pri dvigu sredstev za OMD na raven PRP 2007-2014 ali vsaj ohraniti sredstva na ravni trenutnega PRP.

Več preberite v Kmečkem glasu

Nove metode varstva rastlin

Dragica Heric
21.12.2018 09:51 (Dec 21, 2018)

V organizaciji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), Biotehniške fakultete, Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, Kmetijskega inštituta Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, KGZ Nova Gorica in GIZ fitofarmacije je potekala delavnica o varni rabi fitofarmacevtskih sredstev (FFS). Predstavljene so bile nove metode varstva rastlin.
Več preberite v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa

Obredni kruh s posebnim pomenom

Dragica Heric
21.12.2018 09:48 (Dec 21, 2018)

V organizaciji Društvo podeželskih žena Dobrepolje-Struge ter sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije in Občino Dobrepolje je 13. in 14. decembra v Vidmu v občini Dobrepolje potekala 6. državna razstava in ocenjevanje poprtnikov. V ocenjevanje je bilo tokrat prinešenih 36 poprtnikov, med katerimi sta bila z najvišjo oceno 37,83 od 38 točk ocenjena kruha Nade Lunder in Štefke Tekavčič.

Več preberite v Kmečkem glasu

Prehranski dodatki, čaji in kozmetika

Dragica Heric
21.12.2018 09:43 (Dec 21, 2018)

Svet med Dravo in Muro, Slovenske gorice, kjer se dvigajo hribček za hribčkom, po njih pa vinogradi in sadovnjaki, vmes pa gozdovi in v nižinskem delu njive in travniki. Marsikatera kmetija je čisto na samem in prav takšna je ekološka kmetija Forštnerič v Hvaletincih. Domačija ob cesti je z vseh treh strani obdana z njivami in travniki ter gozdnim robom, kjer rase več kot 80 zdravilnih rastlin in nekaj žit, iz katerih Vesna Forštnerič Lesjak, mag. farmacije z dodatno specializacijo antropozofske medicine naredi različne izvlečke, tinkture, sirupe in razpršila, mazila, mila, tonike in olja. V delo na kmetiji je vpet tudi njen mož Edvard, pomagajo pa ji tudi mama Angela in oče Danilo ter brat Benjamin.

Več preberite v Kmečkem glasu

Malo je veliko tudi za majhen slovenski trg

Dragica Heric
04.12.2018 09:13 (Dec 04, 2018)

Kot smo že poročali, se je sredi novembra sestal odbor zelenjavne verige na svoji izredni seji na temo viškov nekatere zelenjave na trgu. Trgovci, ki so partnerji zelenjavne verige, so se odločili, da bodo pridelovalcem pomagali tako, da bodo v skladu z možnostmi prodaje prednostno kupili zelenjavo slovenskega porekla.

Več preberite v Kmečkem glasu

Vzgoja otrok o pomenu lokalno pridelanih živil

Dragica Heric
20.11.2018 12:24 (Nov 20, 2018)

Minuli petek je več kot 260.000 otrok in učencev v vrtcih in šolah zajtrkovalo kruh, maslo in med, mleko ter jabolko. Kljub večletnemu projektu še vedno veliko otrok in mladostnikov ne zajtrkuje, nima zdravih prehranjevalnih navad in nima zdravega življenjskega sloga.

Pri tem je še kako pomembna prav vzgoja otrok in preko otrok tudi njihove starše. Učenci radi prisluhnejo in spoznajo dejavnost, ki se dogaja okrog njih, še zlasti, če jim pri tem ni potrebno ves čas sedeti pri miru v šolski klopi, pač pa lahko tudi sami kaj izdelujejo ali ustvarjajo. Še bolj so motivirani, če jim to predavatelji znajo vsebino predstaviti na njim zanimiv način kot so ga na primer imeli četrtošolci in petošolci na OŠ Primoža Trubarja v Velikih Laščah, kjer so najprej primerjali obliko jedrca oreha s svojimi možgani, izvedeli kako pomembni so orehi za boljši spomin in kako ugodno je kljub nekoliko hladnejšemu podnebju tudi velikolaško območje za rast poznejših sort orehov.

Več preberite v Kmečkem glasu

Barje je naravno okolje za konje

Dragica Heric
06.11.2018 12:23 (Nov 06, 2018)

Slovenski hladnokrvni konji so vsestransko uporabni in zelo prilagojeni na okolje in podnebje, relativno enostavno obvladljivi in vodljivi. Že od nekdaj je zelo primeren prostor za rejo slovenskih hladnokrvnih konj močvirnato Ljubljansko barje, saj so kisla tla in rastlinje kot nalašč za konje. Še vedno je na tem območju okrog 300 konj, večina rejcev pa je združenih v Konjerejsko društvo Barje. Predsednik društva in rejec slovenskih hladnokrvnih konj Marjan Trček pravi, da tamkajšnji rejci lahko v eni uri naprežejo deset do dvanajst kočij, s katerimi lahko odpeljejo goste na poroko ali turiste po nabrežjih Ljubljanice.

Več preberite v Kmečkem glasu

Vsi prodajalci imajo vse leto vso ponudbo

Dragica Heric
06.11.2018 12:20 (Nov 06, 2018)

Vse štiri ljubljanske tržnice, osrednja ljubljanska tržnica na Pogačarjevem trgu, tržnica v Kosezah, v Mostah in za Bežigradom ponujajo sveže sadje in zelenjavo ter vsa druga živila. Za vse tržnice je tradicionalno veljalo, da je tržnica kraj, kjer so ljudje ne le kupovali domače pridelke, ki so jih prodajali kmetje iz okolice, pač pa so se tudi srečevali in družili. Danes je na tržnicah, tudi na osrednji v Ljubljani, povsem drugačna slika.

Več preberite v Kmečkem glasu

V Sečovljah spet vse v smeri izgradnje golf igrišča

Dragica Heric
06.11.2018 12:14 (Nov 06, 2018)

Brata Simon Pribac iz Padne in Patrik Pribac iz Baredov, oba sadjarja in vinogradnika, sta dobila v zakup kmetijska zemljišča, prvi okrog 30, drugi okrog 20 hektarjev, katerih lastnik je po večletnem pravdanju z občino Piran postala država, Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov (Sklad) pa njihov upravljavec. Kot smo že pisali v Kmečkem glasu, občina Piran na teh zemljiščih še vedno načrtuje izgradnjo golf igrišča. To so nam sedaj neposredno potrdili tudi na Skladu, ki išče razloge, da zakupnikoma ne da soglasja za ureditev trajnih nasadov.

Več preberite v Kmečkem glasu

Muhasto vreme, manj zelenjave

Dragica Heric
23.10.2018 09:34 (Oct 23, 2018)

Na zahodu države je bilo letos spet vreme tisto, ki je pridelovalcem vrtnin vzelo nekaj pridelka. Bile so nizke in visoke temperature, bilo je deževno obdobje in ponekod preveč dežja, pa spet premalo dežja in suša in bila je toča, na nekaterih območjih kar trikrat v dveh mesecih. Vse se je dogajalo mikrolokacijsko in pridelovalci na prizadetem območju imajo velik primanjkljaj pri pridelkih.

Več preberite v Kmečkem glasu

Nasadi polni jabolk, delavcev pa ni

Dragica Heric
02.10.2018 12:18 (Oct 02, 2018)

Po nekaj letih ruskega embarga, po dveh letinah pozebe, je letos obilna letina sadja prinesla nove težave. Pričakuje se nadpovprečna letina, tudi do 85.000 ton jabolk (povprečje slovenske pridelave je 70.000 ton), od tega 40.000 ton jabolk za predelavo. Domače predelovalne industrije skorajda ni, Avstrija, kamor se je v preteklosti izvažalo večino industrijske jabolke, je zaradi svojega pridelka zaprla uvoz, cene sploh ni, zato je velika bojazen, da bodo nasadi ostali nepobrani. Cena industrijske jabolke je 3 cente za kilogram, medtem ko je lastna cena 6 do 7 centov za kilogram.

Več preberite v Kmečkem glasu

Veliko jabolk za predelavo

Dragica Heric
18.09.2018 08:20 (Sep 18, 2018)

Letos že tradicionalno je v okviru mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v organizaciji Sekcije za sadjarstvo pri GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij potekal Sadjarski posvet 2018. Predsednik Sekcije za sadjarstvo pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij GZS in direktor podjetja Evrosad Boštjan Kozole je tudi letos zbranim predstavil napoved letine jabolk in hrušk v Sloveniji in v Evropi.

Več preberite v Kmečkem glasu

Dobra letina koruze

Dragica Heric
18.09.2018 08:17 (Sep 18, 2018)

V organizaciji Kmetijskega inštituta Slovenije je tudi letos potekal Dan koruze na Jabljah, na katerem so na podlago poskusnih polj, predstavili pridelavo koruze od setve do žetve oziroma siliranje glede na vreme, ki je bilo letos dokaj ugodno in se temu vsled pričakuje dobra letina koruze.
Več preberite v Kmečkem glasu

Dobra letina koruze

Dragica Heric
13.09.2018 13:20 (Sep 13, 2018)

V organizaciji Kmetijskega inštituta Slovenije je tudi letos potekal Dan koruze na Jabljah. Predstavili so pridelavo koruze od setve do žetve oziroma siliranja glede na vreme, ki je bilo letos dokaj ugodno in se temu vsled pričakuje dobra letina koruze. Na koncu so si udeleženci ogledali vseh 95 hibridov koruze na poskusnih poljih.

Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa

Prvaka sta Uroš Pate in Matej Sinic

Dragica Heric
11.09.2018 10:02 (Sep 11, 2018)

V Radvanju pri Mariboru je minuli konec tedna, po predhodnih regijskih tekmovanjih, potekalo 62. državno tekmovanje oračev Slovenije in 24. državno tekmovanje dijakov biotehniških šol v oranju. Najboljši slovenski orači so se pomerili v oranju strnišča in ledine, državna prvaka v oranju pa sta Uroš Pate, ki je zmagal v kategoriji obračalni plugi, in Matej Sinic, zmagovalec v kategoriji plugi krajniki. Med ekipami je bila najboljša ekipa iz Bele krajine.

Več preberite v Kmečkem glasu

Sejem nove generacije

Dragica Heric
16.08.2018 06:57 (Aug 16, 2018)

AGRA se bo kot najpomembnejši kmetijsko-živilski sejem v tem delu Evrope potrdil tudi s svojo 56. ponovitvijo. Izpostavil bo mlade v agroživilstvu, generacijsko prenovo, inovativnost, znanje in povezovanje. Ob mladih kmetih bodo vabili hrana iz naše bližine, ekološko kmetijstvo, ekološki pridelki za gastronomijo, digitalizacija v pridelavi in predelavi, trajnostno gospodarjenje z gozdovi in kmetijska tehnika za visoko učinkovito in trajnostno kmetovanje. Najboljše rejske prakse bodo poosebljale razstave avtohtonih in v Sloveniji razširjenih kmetijskih pasem živali v hlevih in z atraktivnimi predstavitvami na maneži s poudarkom na mladih gospodarjih prevzemnikih. Država partnerica bo Makedonija s svojo kulinarično, vinsko in turistično ponudbo. Na 71.300 m2 razstavnih površin bo novosti in vrhunske blagovne znamke s področja kmetijske tehnike, pridelave in predelave živil ter prehrane predstavilo več kot 1.840 razstavljavcev iz 32 držav.

Veče preberite v prilogi  AGRA v prihodnji števil

Pesimizem podnebnih sprememb

Dragica Heric
03.08.2018 07:53 (Aug 03, 2018)

Tudi letos je pri jabolki letina kot je še ni bilo. Nekoč so pridelovalci verjeli v to, da se z ustreznimi tehnološkimi ukrepi ob pravem času na pravem mestu mora in da ekonomično pridelati dovolj jabolk namizne kakovosti. Žal je malo sadjarjev, ki jim je v letošnjih vremenskih razmerah uspelo dobro organizirati in pravočasno izvesti vse pomotehnične ukrepe v tehnologiji pridelave jabolk. Zelo veliko jabolk bo letos manj kakovostnih, primernih le za predelavo, saj so drobna in poškodovana od škrlupa.

Več v prihodnji številki Kmečkega glasa

Aronija - črni biser za zdravje

Dragica Heric
01.08.2018 08:58 (Aug 01, 2018)

Borut Volarič in Miran Komel iz Kočevja sta jeseni 2015 na robu mesta na opuščenem travniku na 1,5 ha zasadila 5.000 sadik aronije, nasad opremila z namakalnim sistemom, ga pokrila z mrežo in plodove zaščitila pred točo in lani pobrala približno 3,5 tone aronije ter iz nje naredila 1900 litrov soka. Rastlina je nezahtevna in odporna na večino bolezni. Nasad bo v polni rodnosti čez nekaj let, ko pričakujeta nekajkrat večji pridelek.

Več preberite v Kmečkem glasu

Poleg sortirnice in pakirnice sedaj nova sodobna hladilnica

Dragica Heric
17.07.2018 09:13 (Jul 17, 2018)

Alenka in Ivan Štular sta od prevzema kmetije od Ivanovih staršev širila obdelovalne površine, s tem pa z večjo proizvodnjo posodabljala tehnologijo pridelava in priprave pridelka za prodajo, obenem pa ohranjala njihovo kakovost. Poleg pred nekaj leti posodobljene pakirnice in sortirnice so pred kratkim v krogu prijateljev, znancev, sorodnikov in vseh poslovnih partnerjev slovesno odprli novo sodobno hladilnico, v kateri lahko skladiščijo do 2.000 ton krompirja in čebule.

Več preberite v Kmečkem glasu

Oglasi

184.) globoko in daleč -cvetko zagorski

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

3620.) laboratorijske vaje iz fizikalne kemije

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 12.99 €

2579.) veliki človek tedenska kronika o partizanski kroniki  -  alenka vogelnik

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 9.99 €

3940.) organska kemija iii - aleksandra kornhauser

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

5744.) planet čudes - nikolaj sladkov

Kategorija: Posel in ekonomija

Cena: 14.99 €

2665.) roman o knjigah - marjan rožanc

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

6369.) druščina iz šestega b - janja vidmar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

6887.) prigode demokracije - izbrani spisi clauda leforta

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9.99 €

7704.) strasti i druge pripovetke - isak baševis singer

Kategorija: Dom in vrt

Cena: 16.99 €

notranja nadzorna kamera vam omogoča, da lahko na daljavo spremljate dogajanje v vaših prostorih. zaznava tudi gibanje v prostoru in vas na to opozori. več o wifi kameri: https://www.a1.si/dodatki-za-telefone/notranja-nadzorna-wifi-kamera-a1-smart-home

Kategorija: Oprema in dodatki

Cena: Pokličite za ceno

vitamin c  najbolj pripomore k izboljšanem delovanju imunskega sistema in zato je zelo pomemben za človeško telo, da ga ima dovolj. v kolikor ga ne zaužijemo dovolj s prehrano je pomembno, da ga absorbiramo preko prehranskih dopolnil. 

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 26 €

google oglaševanje vam omogoča, da z google adwords povečate samo prodajo in obisk vaše spletne strani. skupaj analiziramo in določimo cilje pri prodaji. več o samem oglaševanju najdete na spletni strani: https://adwords.dominatus.si/google-oglasevanje

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj