Poroči se in bodi podrejena. Ekstremna prakasa za neustrašne ženske

Objavil/a Andrej Ban, dne 2017-02-28 ob 16:03:44

V poplavi priročnikov in svetovalnih knjig o odnosih med spoloma, dokler ta še obstaja, je pri založbi Salve izšla mednarodna uspešnica italijanske avtorice Costanze Miriano Poroči se in bodi podrejena.

Ta knjiga je drugačna: napisana je iz izkušenj, v obliki pisem v svojstvenem slogu modernih avtorjev in prežeta z evangelijskim sporočilom, predvsem s sv. Pavlom. Prav zaradi jasnih stališč, ki jih knjiga izraža v poplavi modernih idej o enakosti, feminizmu in teoriji spola, je doživela odkrite napade in končno nesluten uspeh.

Namenjena je ženskam, mamam, tudi možem in očetom, pa seveda pastoralnim delavcem, ki vodijo zakonske in družinske skupine ter vsem, ki se pripravljajo na skupno življenje.

Branko Cestnik (iz uvodne besede)

V ušesih razločno slišim oporekanje. Zakaj najprej ženska? Zakaj mora biti vedno najprej na nas ta napor, da delamo na sebi, da napravimo prostor, da se ugriznemo v jezik, ko spontano pride do kritike? Ne vem. Vprašajte Boga, če imate stike. On je tisti, ki je »zaupal človeštvo ženski«, kot je napisal Janez Pavel II. Ženski je ukazano, da napravi prvi košček poti, da reče prvi dà. Tako je pri biološkem materinstvu in vsakokrat, ko se kaj rodi: zakon, družina, ljubezen.

Tako je, ko pride otrok na svet: ni to, da je mati več od očeta. A ona ima nalogo, da čuva življenje, ko je šibko. To je njena naloga (tudi zakonita) – ki ni uradna, ampak globoka –, da potlači svoje zahteve ali pričakovanja in dovoli, da je drugi tak, kot je.

Moškega pa čaka drugi del naloge, ne manjši, samo drugačen. Na primer, ko bo moral malček postati moški ali ženska, mu to ne bo mogoče postati brez očeta, ki čuva dom, in silil ga bo, da ga zapusti (jaz se bom zagotovo skušala upreti, sledila bom otrokom z jopičem ter Hiconcilom in žetonom, da me bodo lahko poklicali: saj vem, kabin ni več, a kaj ti veš o tem, če nastane jedrska katastrofa). Torej, moški ima težavno delo, tisto, ki ga je vedno opravljal (ga je?) in trdno držal drog družinskega življenja. Moški so poklicani, da oblikujejo svet, ženske pa, da mu dajo notranji pečat, dišavo, barvo. Od njih je odvisna duhovna raven doma, skupine, dobe.

Je ta knjiga obračun s sodobnim in skrajnim feminizmom? Ni. Ali pa je. Vendar v drugem koraku. V prvem koraku je knjiga, v kateri ena ženska vešče in izkušeno svetuje drugim ženskam. Svetuje kaj? To, kar si ženske med seboj v zaupnih pogovorih najraje in najpogosteje svetujejo: kako je treba z moškimi in zakaj se je dobro poročiti.

Kljub temu knjiga ne bi imela tolikega odmeva, če ne bi obenem, ko svetuje, čelno trčila v določeno feministično dogmatiko. Odmev, ki se podvoji, ko se Costanza Miriano že na naslovnici opredeli za krščansko, saj se opre na znameniti Pavlov stavek: »Žene naj bodo podrejene svojim možem kakor Gospodu« (Ef 5,22).

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
1
Komentar izbrisal uporabnik
Andrej Ban
Andrej Ban
Objavil/a 2017-02-28 16:03:44 (Feb 28, 2017)
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Poroči se in bodi podrejena. Ekstremna prakasa za neustrašne ženske
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2019
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

7741.) poti , obrazi , pokrajine , ex ponto nemiri lirika , umetnik in njegovo delo , znamenja , nemirno leto , jelena , ženska , ki je ni , prekleto dvorišče , omerpaša latas , žeja , znamenja ob poti - zbirka ivo andrić cena je za kos

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 8.99 €

6964.) lastovka čez ocean  domovina v srcu - anton  ingolič

Kategorija: Zdravje

Cena: 18.99 €

3304.) winnetou - karl may 1-12 knjig

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 29.99 €

1882.) mojih pet življenj - gusti stridsberg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1551.) besedna umetnost ii

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 14 €

amikum vam nudi lektoriranje diplomskih nalog, lektoriranje magistrskih nalog in lektoriranje doktorskih nalog. uspešno lektoriramo vsa zaključna dela in druga besedila. za naloge, ki so obsežne, vam nudimo tudi popust. več informacij o postopku lektoriranja dobite na naši spletni strani. na voljo pa smo vam na vseh spodnjih kontaktih. gsm: 031 530 081 spletna stran: amikum e-pošta: info@amikum.si facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 1.4 €

inštrukcije angleščine v mariboru za osnovno ali srednjo šolo pri amikum-u so vam na voljo. ponujamo prijazen, strokoven in pedagoško preverjen pristop, ki je pomagal že številnim. imamo dolgoletne izkušnje s poučevanjem učencev in dijakov na oš, sš in gimnazijah. preverite našo paketno ponudbo na spletni strani inštrukcije angleščine maribor. lahko pa nas kontaktirate: gsm: 031/530-081 ali preko e-pošte: info@amikum.si preverjeno. preizkušeno. uspešno. amikum.  

Kategorija: Inštrukcije - Jeziki

Cena: 13 €

7621.) skupinska slika z gospo - heinrich boll

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 19.99 €

7108.) umiranje na rate - dachauski procesi - igor torkar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

6972.) jetniški tič - kurt vonnegut ml.

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

3095.) marija antoinetta - stefan zweig

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj