Članek
Muškatni orešček
Objavljeno Sep 25, 2014

Kaj je muškatni orešček in kaj muškatni cvet?

Včasih je bilo to "vprašanje za milijon evrov". Predstavljajte si pomorščake, ki so vedeli kako je videti muškatni orešček, vendar se jim ni niti sanjalo, kako sta videti njegovo drevo in plod, v katerem se skriva.

Muškatni orešček v botaničnem pomenu ni orrešček, temveč jederce breskvi podobnega sadeža na zimzelenem muškatovem orehu, ki v naravi sega do 30m visoko (gojeni do 15m). Ko sadeži dozorijo so rumene do rdeče barve. Med njimi in jedrcem pa je še ena šrlatno rdeča plast, ki ji rečemo muškatni cvet. Ko se muškatni cvet posuši, postane rumen kot jantar in trd. Njega posebej olupijo in prodajajo kot posebno začimbo, ki je bolj mila in mehka od muškatnega oreščka.

Kaj je v muškatnem oreščku?

Eterično olje muškatnega oreščka vsebuje zelo širok spekter snovi: monoterpenske ogljikovodike (~88%); med njimi kamfen (60-80%), -pinen, di-penten, sabinen, p-cimen, -tujen, -terpinen), monoterpenske alkohole (med njimi geraniol, d-borneol, linalol, -terpineol, miristicin (4-8%), safrol, elemincin, trans- in cis-sabien hidrat, cis-piperitol, evgenol, izoevgenol, metilevgenol, dehidrodiizoevgenol, cis-p-ment-2-enol), v začimbi pa najdemo tudi muškatno maslo.

Odvisno od rastišča, starosti in kakovosti oreščkov je vsebnost eteričnega olja med 6 in 15%. Za komercionalno stiskanje eteričnega olja se uporabljajo črvivi sadeži in zlomljeni ali kako drugače poškodovani oreščki, v katerih je vsebnost eteričnega olja nižja (2-15%).

Olje vsebuje miristicin, ki je v večjih količinah strupen. Če bi naenkrat zaužili cel muškatni orešček ali celo več, bi lahko olje poškodovalo jetra in povzročilo halucinacije. Vendar to nikakor ni razlog, da bi muškatni orešček odstranili s svoje police z začimbami. Že zaradi močnearome ni možno zaužiti več kot ščepec muškatnega oreščka naenkrat.

Vsaka skrb o o morebitnem škodljivem vplivu na telo pri uporabi v prehrani je zato povsem odveč.

Kako muškatni orešček deluje?

- za prebavo

- za krepitev zdravja

Morebitne nevarnosti pri uporabi

Kot že navedeno, ima muškatni orešček tudi psihotropne in psihoaktivne sestavine, ki lahko pri prevelikem odmerjanju ali zlorabi povzročijo hudo utrujenost, glavobol, pospešeno bitje srca, vrtoglavico ali celo halucinacije. V še večjih količinah lahko tudi sprožijo splav. Vendar ej treba opozoriti, da so to količine, ki so zelo blizu kritičnim odmerkom in so življenjsko nevarne.

Za muškatni orešček je varna meja postavljena na 1320mg/kg, kar bi pomenilo približno 60-70g na dan. V literaturi se pogosto pojavlja podatek, da je toksično zaužiti več kot 5g dnevno, vendar enak podatek najdemo tako pri arometerapevtih, ki govorijo o eteričnem olju, kot v knjigah, v katerih opisujejo začimbe. Nekdo se očitno moti. Če je eteričnega olja v muškatnem oreščku 6-15%, potem bi 5g eteričnega olja res lahko primerjali z zaužitjem približno 50-60g začimbe, zato je verjetno pri prepisovanju kakega avtorja prišlo do napake, ki se v literaturi nato ponavlja.

Da se ne boste preveč obremenjevali z matematiko - muškatni orešček vam bo že s svojim okusom preprečil, da bi ga zaužili preveč. Če pa uporabljate eterično olje, ga vedno vmešajte v osnovno olje. Le pri zobobolu je dovoljeno uporabiti 1-2 kapljici neposredno na boleči zob, saj deluje podobno kot olje klinčkov.

Za muškatni cvet je ugotovljeno, da ni toksičen.

Uporaba v kulinariki

- muškatni cvet za sladice, ujame se s sivko, bela peciva, biskviti, jabolčni kompot, punč

- bešamel omaka, krompirjev pire, cvetačo, brstini ohrovt, špinačo

- jedi iz skute, polento, testenine, kremne juhe

- jajca, perutnina, morski sadeži, divjačina

- začini se pivo, vino in medico

Gojenje

Če bi muškatni orešček lahko gojili v nam bližnjih krajih, potem bi bila njegova zgodovina povsem drugačna. Čar in cena te začimbe sta bila skozi tisočletja pogojena z njegovo nedostopnostjo.

Dobro se ujame s/z...

V sladkih jedeh lahko muškatni orešček (ali še bolje cvet) kombiniramo s cimetom, z ingverjem, s pimetom, klinčki, kardamomom,...

V slanih jedeh je pogosta sestavina mešanic za kari, kar pomeni, da se dobro ujema predvsem s kurkumo in koriandrom.


 

Povzeto po knjigi Ščepec rešitve.


							Oreh
							Cvet