Članek
Origano
Objavljeno Sep 18, 2014

Kaj je origano?

Danes po svetu uspeva že čez 30 različnih vrst origana, ki delajo preglavice celo botanikom. Tako kot majaron, šetraj in timijan, sodi tudi origano v družino ustnatic. Meje med temi vrstami so včasih precej zabrisane, zato pogosto prihaja do zamenjav.

V naših krajih origano pogosto imenujemo dobra misel, včasih pa tudi majaron.

Kaj je v origanu?

Ker uspeva na zelo širokem območju z različnim podnebjem, je tudi vsebnost eteričnega olja lahko različna. Za značilno aromo poskrbita eterični olji timol (do 50%) in karvakol (do 70%), ki ju vsebuje tudi timijan. Origano je bogat tudi z monoterpeni (terpinen, cineol, limonen, linalol,...), vsebuje pa še različne čreslovine, flavonoide in grenčične snovi.

V njem brez težav zaznamo pridih lesa, usnja in dima, podobno kot pri rdečem vinu, ki dozori v hrastovih sodih.

Kako origano deluje?

- antioksidativno

- ima protibakterijske in razkuževalne lastnosti

- poparek iz suhih listov deluje na obolenja zgornjih dihal

- za blaženje menstrualnih krčev

- pri motnjah spanja

- spodbuja prebavo

- liste se žveči v primeru zobobola

- blagodejno deluje na živčevje

Morebitne nevarnosti pri uporabi

Večina možnih nevarnosti prihaja iz neodgovorne uporabe eteričnega olja. Ker gre za enega najmočnejših olj, z njim ne gre eksperimentirati. Lahko deluje iritirajoče na kožo in tudi notranje organe.

Pri uživanju začimbe v hrani, čajih, obkladkih in podobno pa ni verjetno, da bi lahko prišlo do stranskih učinkov. Dokazano je, da origano ne deluje genotoksično.

Zaradi tujona v origanu, bi ga se morale izogibati nosečnice (enako kot žajblja), saj lahko povzroči krčenje maternice.

Uporaba v kulinariki

- pizza

- paradižnikova omaka

- zelenjavne jedi, omake za testenine

- v pekočih jedeh

- mehiških jedeh

- pečena riba, meso na žaru

- olive, mozzarella, ovčji sir

Gojenje

Origano sodi med zelišča, ki jih lahko gojimo tudi v naših krajih na domačem vrtu. Kljub temu, da se kontinentalne podnebne razmere ne morejo primerjati s tistimi ob morju, lahko pridelamo zdravo in uporabno začimbo.

Origano je zelišče gorovja, zato se bo bolje počutil v odcednih tleh višav kot v njivski zemlji.

Pravi, nerazvajeni origano ne bo nikoli višji od približno 10cm brez cvetov oziroma od 40 do 50cm, ko začne cveteti. Če vašemu kaže preveč dobro, ga prestavite na mesto, kjer ne bo tako divje rastel.

Dobo se ujame s/z...

... baziliko, čilijem, česnom, laško kumino, lovorjem, papriko, peteršiljem, rožmarinom, žajbljem, timijanom. Poizkusite pa lahko tudi z bolj drznimi kombinacijami, kot so origano z ingverjem, limonino ali pomarančno lupinico ali celo z vanilijo. Slednje je odlično predvsem v paradižnikovi omaki.

Ne ujema se z majaronom.

 

Povzeto po knjigi Ščepec rešitve.