Članek
Bazilika
Objavljeno Aug 19, 2014

Kaj je bazilika?

Kot boste kmalu spoznali, pri baziliki ni tako pomembna zunanjost. Kakor da bi vam sama hotela povedati, da je bistvo očem skrito, se pojavlja v neštetih oblikah (danes je znanih čez 60 različnih vrst gojene bazilike). Zato jo je po videzu včasih težko prepoznati. Njena barvna lestvica se razteza vse od svetlo zelene do močne rdeče z vijoličnim pridihom. Lističi so lahko povsem drobni in nežni ali pa dolgi do 5cm, lahko so cikcakasti, skodrani ali povsem ravni. Bazilike tako ni vedno lahko spoznati na osnovi njenega videza, toliko bolj prepoznaven pa je njen značilen vonj, ki ga je težko zgrešiti.

Bazilika pa hkrati sporoča, da bistvo tudi ni v denarju ali v posebnih naporih, saj je res ni težavno gojiti. Potrebuje le vlago in toploto. Prenaša celo okenjske police in gojenje v lončku ter ne potrebuje gnojil.

Bazilike po botaničnih značilnostih delimo v dve skupini: na indijske in azijske vrste na eni ter evropsko-mediteranske vrste na drugi strani.

Kaj je v baziliki?

V želji, da bi dojeli, kaj je tisto v baziliki, kar učinkuje na naše telo, so znanstveniki uspešno razstavili tudi njene snovi in našteli njene dele.

Za razliko od drugih začimb ina veliko manj eteričnih olj, le 0,5%. Tudi teh 0,5% se od vrste do vrste razlikuje v svoji sestavi in tako v posameznih vrstah včasih najdemo tudi do 20 različnih eteričnih olj. Odvisno od vrste ima poglavitno vlogo od šest do sedem različnih sestavin: cineol, linalol, citral, metilkavikol (estragol), evgenol in metilcinamat, v nekaterih sortah pa še kafra. Tudi kombinacija navedenih eteričnih olj se od vrste do vrste razlikuje, zelo pa se spreminjatudi glede na način shranjevanja. Tako linalol, poživljajočo osvežilno vonjavo, čutimo le v sveži rastlini, s sušenjem pa se izgubi.

Odvisno od posameznih kombinacij eteričnih olj, ki jih poleg vrste pogojujejo še vremenske razmere, lahko spominja vonj bazilike tako na janež, cimet ali meto, kot na limonino lupinico, piment ali klinčke. Njen okus je rahlo sladkast in pikanten obenem.

Poleg navedenih eteričnih olj vsebuje bazilika tudi obilo mineralnih snovi, ki v telesu učinkujejo bazično (kalij, kalcij, magnezij, železo), in elementov v sledeh (cink, fosfor). Gre za zelo dragocene rudnine, ki jih danes pogosto primanjkuje, kar je razlog več, da začnemo o baziliki razmišljati tudi kot o dragoceni dopolnilni zelenjavi.

Kako bazilika deluje?

- protivnetno delovanje

- prebavne težave

- živčne težave

- pri dojenju

- za boljši vid

- pri anemiji

- pritisk in sladkor

Morebitne nevarnosti pri uporabi

Do danes niso opazili nobenih nevarnosti, zato je bazilika ena izmed začimbnic, ki jih je dobro uživati v čim večjih količinah. Prav posebno jo priporočajo želodčnim, sladkornim in srčnim bolnikom. V nosečnosti priporočajo, da se baziliki izogibamo v prevelikih količinah, saj je emenagog in spodbuja krčenje maternice, sproži namreč tudi izostalo mesečno perilo.

Uporaba v kulinariki

- v solati

- v čajih

- ob kuhani zelenjavi

- v namazih

- kot osvežilni preliv za solato

- ob sadnih solatah

- v rižotah

- ob mesu in ribah

Gojenje

Bazilika je enoletnica. Najbolje raste na sončnem mestu, vendar je ne sme opeči opoldansko sonce. Zato se dobro počuti, če ima kakšno večjo rastlino "nad glavo". Ker je zelo občutljiva na mraz in temperature pod 10 stopinj Celzija, jo sadimo na prosto šele konec maja. Odlično uspeva tudi na okenjski polici v vlažni prsti, ki ni gnojena.

Dobro se ujame s/z...

... česnom, kaprami, koriandrom, rožmarinom, drobnjakom, meto, origanom/majaronom (enim izmed teh dveh, ne pa obema hkrati), timijanom, peteršiljem, citlonsko meliso.

 

Povzeto po knjigi Ščepec rešitve.

Te 4 imam pa jaz doma, sem imela še 5., rdečo, pa se mi je posušila in ja, čudovita je. Marija, ti kar mešaj, sej Andrej je dober dečko.

Ne morem, pa tud zakaj bi ga.

AT

Izbriši moj komentar, nemudoma!!!

Andrej, tukaj govorimo samo o kuhanju. Prosim, ne mešaj jabolk in hrušk.

AT

Sem mislil, da boš o baziliki Sv. Marka iz Rima pisala. :D ;)