Članek
Slive
Objavljeno Aug 18, 2014

Lani je bilo vsaj pri nas ogromno sliv, letos jih je manj. Te, kolikor jih je ostalo bodo pojedli ptiči ali pa se bodo črvive znašle na tleh. Da ne propadejo vse, lahko iz njih naredimo cmoke.

 Slivovi cmoki

 

Sestavine:

1 kg krompirja

2 jajca

2 skodelici moke

1 skodelica sliv

5 dag masla

 

Potek dela:

Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo do mehkega. Ko je kuhan ga odcedimo čisto do suhega, ter zmečkamo, ko je še topel dodamo maslo (po občutku). Ko se krompir ohladi, dodamo jajca, zmešamo. Testu dodamo moko, da se ne paca več, mešamo hitro, saj drugače postane masa če mešamo dolgo mokra in je potrebno dodati več moke. Ko je testo narejeno, vzamemo košček testa, ga raztegnemo, damo na sredino slivo in oblikujemo kroglico. Testa naj ne bo preveč ne premalo (vsaj 0,5cm okoli slive na debelo- glej slike). Ko so cmoki narejeni pripravimo slan krop, v katerega damo cmoke in jih skuhamo.Kuhamo jih še 5min potem, ko priplavajo na površje, kuhane vzamemo iz vode. Zabelimo jih z drobtinicami prepraženimi na maslu ali olju, lahko pa postrežemo jih s slivovo marmelado.

Lahko jih naredimo več, zložimo na pomokano desko, damo v zamrzovalnik in zamrznemo. Zamrznjene damo v vrečko in tako se ne bodo sprijeli in jih bomo lahko naslednjič dali kuhati toliko, kolikor bomo jih potrebovali.

Evo jih, Klavdija, moje prve cmoke :D http://www.publishwall.si/solzemlje/post/108668/moji-prvi-slivovi-cmoki-

Ana, lepo napisano.

Ana izvoli, bo prebrano zagotovo.

Azra, ko je sredi zime se ne pritožuješ nad okusom, a ne?

Kako sem prvič kuhala slivove cmoke! To moram pa enkrat zapisat :D Spomin .....

Vou, moja najljubša hrana. Zdaj, ko so slive zrele, jih kuham vsaj enkrat na teden, pa še sosede povabim. Kuham pa jih takšne, kot Andrejeva mama. Včasih dam v slivo še vanilijev sladkor. Klavdija, iz skrinje mi niso tako dobre, sveže so boljše.

Lepo, lepo.

AT

Nisva se z materjo že 3 dni slišala, medtem, ko sem v prvem komentarju hvalil njene knedle, je zazvonil njen telefon, kakšna telepatija, madonca? ;)

Andrej, je lepo obujat take sladke spomine, a ne?

AT

Kar voham slivove knedle moje zlate mame, mater, kakšne je ona znala pripraviti. Vstavljala je velike, precej zrele in zato sočne slive, ko si z vilico zaraezal v za pest velik knedl, se je ven vlil sok, ki se je nato pomešal z drobtinami in posutim sladkorjem, da je zadišalo po celem stanovanju. ;)