Članek
Mešanice
Objavljeno Jul 27, 2014

Poznamo več vrst mešenic. Mešanice zelišč, zelenjavne mešanice, mešanice za zajtrk, čajne mešanice in še kakšna mešanica bi se našla.

ČAJNE MEŠANICE (ZELIŠČNE MEŠANICE)

Čajne mešanice pogosto kupimo zapakirane v kartonastih škatlicah v katerih so filter vrečke v katerih so čajne mešanice. Te mešanice ponavadi niso najboljše. Malo boljše so mešanice, ki jih kupimo v prodajalnah čajev. Najboljše pa so tiste, ki jih naredimo sami. ZELIŠČA ZA ČAJE NIKOLI NE NABIRAMO OB PROMETNIH CESTAH. Tam nabrana zelišča so slabša, kot mešanice v filter vrečkah. Ker za vsako bolezen rožca raste, ter je bolezni veliko, še več pa rožic in mešanic, ne bom dajala receptov za mešanice, dala bom samo nekaj nasvetov.

- zelišča nabiramo dopoldne na dan cveta

- pazimo, da jih sušimo pravilno, to je v senci na prepihu, ali v sušilniku

- posušena pospravimo, lahko pa z njimi takoj naredimo mešanice in jih neprodušno zapremo

Kuhanje čaja

- poznamo več načinov kuhanja čaja, prvi je, da zelišča prelijemo z vročim kropom, drugi pa, da zelišča vremo nekaj časa v vodi (pazi na čas)

- med dodajamo v čaj, ko pade temperatura čaja pod 40 stopinj Celzija, saj pri višji temperaturi uničimo delovanje medu

- bolje je čaj sladkati z medom kot s sladkorjem, saj je med bolj zdrav.

ZAČIMBNE MEŠANICE

Začimbne mešanice so podobne čajnim mešanicam, razlika je samo ta, da začimbe izboljšujejo okus hrane in pomagajo pri njeni prebavi. Tudi začimb ne nabiramo ob prometnih cestah. Najbolje jih je imeti doma na vrtu ali v lončku, saj so sveže začimbe boljše od posušenih. Začimbne mešanice lahko kupimo v trgovini v vrečki ali steklenem kozarčku. Bolj obstojne so v steklenem kozarčku, ker kozarček zadrži več arom in s tem več dobrih lastnosti. Če ne vemo katera začimba gre najbolje k kateri hrani, pogledamo v trgovini že pipravljene mešanice in si jo naredimo sami. Lahko tudi preverimo po spletu kaj paše kam, če pa še vedno nič, pa lahko kontaktirate tudi mene.

Začimbe nabiramo in sušimo tako kot zelišča.

MEŠANICE ZA ZAJTRK

Saj veste o čem govorim, o muslijih in ostalih mešanicah. Prav lahko jih zamešate sami. Kupite posamezne sestavine, ter si sami zmešate po okusu. Obožujete lešnike, kosmiče in čokolado, zmešajte si tako mešanico za zajtrk, ali mogoče sadje, riž in orehe, to si lahko tudi naredite sami.

ZELENJAVNE MEŠANICE

Če imamo veliko zelenjave jo lahko narežemo na manjše kocke, premešamo, damo v vrečke, ter zamrznemo. Ko ne bomo imeli zelenjave na vrtu bo taka zelenjava več kot dobrodošla. Zelenjavne mešanice za mineštro, za zelenjavno juho, za rižoto, ali za juho. Vse to si lahk opripravite sami doma s svojo zelenjavo.

VEGETA

Vrsta zelenjavno začimbne mešanice je tudi vegeta. Na spletu obstaja veliko receptov za njeno pripravo. Preveri, kateri bi ti najbolj ugajal, ali se spomni svojega.

Klavdija Hiti