Prijatelji (10)
Mateja Dimnik
Barbara Kolmanič
Monika Bračika
Krajinski Park Kolpa
Branko Gaber
Klemen Vitkovič
Hotel Bela Krajina
Janita Kolmanič
Spremljevalci (1)
Slađana Stamenkovski
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Kdo so Uskoki
Legenda o mlinarju
Praga z izletom v Dresden in Krabat regijo
Zlobna metliška grofica
Krajinski park v neokrnjeni naravi reke Kolpe
Bele breze in steljniki
5 dnevno potovanje
Lužiški Srbi
Krajinski park v neokrnjeni naravi reke Kolpe
12-dnevno potovanje
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2018
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Zid saških vojvod

Dežela Uskokov
06.06.2018 14:06 (Jun 06, 2018)

ZID SAŠKIH VOJVOD

FÜRSTENZUG (Procession of Princes)

 

DRESDEN je prekrasno mesto ob reki Laba (Elbi), ki je znano po baročnih in rokoko zgradbah in palačah. Dresden (Drježdźany po lužiškosorbsko) je glavno mesto nemške zvezne dežele Saške. V drugi svetovni vojni leta 1945, je bil s strani zavezniških sil med bombardiranjem popolnoma porušen. Z zagotovostjo lahko trdimo, da je danes Dresden eden od najuspešnejše obnovljenih mest na svetu in je zato samo po sebi velika umetniška zakladnica.  Ne čudi, da zaradi vseh arhitekturnih biserov pravijo Dresdenu tudi »Firence na Labi«. Med leti 2004 in 2009 je bil Dresden skupaj z okoliško kulturno krajino ob Labi vpisan v Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Po mnenju Unescovega odbora, je izgradnja mostu Waldschlösschenbrücke, uničilo zgodovinski značaj mesta, zato so mu odvzeli status. S stausom ali brez je Dresden mesto, ki ga je vredno videti in raziskati.  V starem zgodovinskem delu mesta (Altstadt), mestnem jedru, se nahajajo zn

Okusiti Belo krajino

Dežela Uskokov
22.05.2018 13:59 (May 22, 2018)

OKUSITI BELO KRAJINO-

KDAJ IN KAKO?

Prof.dr. Janez Bogataj

V ponedeljek, 14.5.2018 je bilo v Gostišču Kapušin na Krasincu s strani RIC Bela krajina, TD Vigred (TIC Metlika) in KC Semič (TIC Semič) organizirino predavanje gospoda prof. dr. Janeza Bogataja z naslovom OKUSITI BELO KRAJINO- KDAJ IN KAKO?

Predavanje je bilo namenjeno vsem ponudnikom gostinjskih storitev, ponudnikom izdelkov lokalne samooskrbe, turističnim vodnikom in ostalim, ki delajo v turističnem sektorju v Beli krajini.

Po besedah prof. dr. Janez Bogataj je izjemno pomembno, da se predstavljamo pod enotno blagovno znamko (kulinarika, produkti, storitve, nastanitveni obrati, prireditve,...), ki bi bila del certifikatnega sistema.

V Sloveniji imamo 24 gastronomskih regij z 366 značilnimi jedmi, ki so del tako imenovane kulinarične piramide. Za gastronomsko regijo je značilno, da ima zaščiteno geografsko poreklo (v Beli krajini je lep primer belokranjska pogača) in je tesno povezana naravna in kulturna dediščina na e

SEJEM FREIZEIT AUTO & BIKE v Celovcu

Dežela Uskokov
09.05.2018 19:43 (May 09, 2018)

SEJEM FREIZEIT AUTO & BIKE v Celovcu 6. aprila -8. aprila 2018

 

V petek 6. aprila 2018 se je uradno odprl največji in najbolj priljubljen avstrijski spomladanski sejem Freizeitmesse. V treh dneh se je 452 razstavljavcev iz 15 držav predstavilo z novostmi na področju avtomobilizma, kolesarstva, počitnic in potovanj, kampiranja, rekreativnih športov, bazena ter vrta in cvetja.  

 

"Celovec je trgovinski sejem v regiji Alpe-Jadran. V treh dneh sejma pričakujemo več kot 45.000 obiskovalcev. To potrjuje privlačnost ponudbe in paleta izdelkov, ki so na voljo,« je dejala županja dr. Maria-Luise Mathiaschitz na uradni otvoritvi sejma. Priljubljenost sejma Prosti čas avto& kolo se ne kaže samo na strani obiskovalcev, ampak tudi na strani ponudnikov, kajti zaradi velikega števila, jih je dosti ostalo na čakalni listi.

 

Med razstavljalci počitnic, potovanj in kampiranja smo bili Slovenci najštevilčnejši, zato smo na sejmišču v hali 5 dobili kar svojo ulico, tako imenovano Slovensko ulico. Zav

Dr. Juro Adlešič (1884-1968), po domače Tojagin Jura

Dežela Uskokov
08.05.2018 00:06 (May 08, 2018)

Dr. Juro Adlešič, po domače Tojagin Jura (1884 - 1968)

7. maja 1884 se je v Adlešičih, v družini takratnega župana Občine Adlešiči, Ivana Adlešiča – po domače Tojaginega Iveta rodil enajsti otrok, ki so ga poimenovali Juro. Tojagin grunt je bil tisti čas eden trdnejših v Adlešičih, saj je Ive z dobrim gospodarjenjem (predvsem z nakupom gozdov) posest precej povečal.

Jura si je osnovno izobrazbo pridobil v Adlešičih, nato pa nadaljeval šolanje na ljubljanski klasični gimnaziji in na univerzah v Pragi in na Dunaju kjer je 1910 leta promoviral iz prava.

Pravniško kariero začne kot pripravnik v odvetniški pisarni v Trstu, leta 1918 pa odpre svojo odvetniško pisarno v Ljubljani.

Že kot študent je leta 1908 sodeloval v povorki pred cesarskim dvorom z Belokranjci v mimohodu pred cesarjem Francem Jožefom. Takrat je bil oblečen v »Vlaha« saj je bil s skupino Žumberčanov. Pozneje je pisal za različne časopise: Slovenca, Edinost, Zoro, Zlato dobo, Čas in druge. Že pred prvo svetovno vojno j

17. KRABAT v Bautzenu 2018

Dežela Uskokov
07.05.2018 23:44 (May 07, 2018)


				Glavni akterji na odru

KRABAT V BAUTZENU 15.4.2018 Ortenburg
(Sorbsko: KRABAT w Budyšinje)
 

 

Začetek KRABAT-Festa sega v leto 2002, ko so v Nebelschützu, z upravnim središčem v Bautzenu, prvič organizirali trodnevno srečanje, festival, kjer so proslavljali in podoživljali življenje literarnega junaka KRABATa. Zgodba o Krabatu Nemce spremljala vse od otroških dni, saj je knjiga/legenda Krabat- Legenda o Črnem Mlinu, obvezno učno gradivo v osnovnih šolah. Želeli so si, da bi spet prišel k njim kak KRABAT, ki bi ponovno vrnil srečo in blagostanje. Niti sanjalo se jim ni, da bo to »nedolžno« srečanje preraslo meje Lužic in da bo postalo mednarodno.

 

Krabat-Fest se vsako leto seli iz mesta v mesto. Tako je bil v vseh večjih mestih v Lužicah. Zaradi samega zanimanja za Krabata, veličine festivala in tudi naselja, ki je sočasno s festivalom začelo rasti in se razvijati  na osnovi legende o Črnem Mlinarju v Schwarzkollmu, je Hans-Jürgen Schröter začel raziskovati ozadje legende o Krabatu. Odkril je, da je legenda

Dežela Uskokov zacvetela z aktivnostmi

Dežela Uskokov
04.05.2018 00:18 (May 04, 2018)

Aprila se je narava dodobra prebudila iz zimskega sna, ki se je vleklo še skozi ves marec. Tako kot tudi narava smo tudi mi izkoristili kar nam je bilo ponujeno. Z največjim veseljem vam bomo podrobneje predstavili, kje vse smo bili in kaj vse smo počeli. 

1. SEJEM FREIZEIT AUTO & BIKE v Celovcu 6.4.-8.4.2018

Sejem je namenjen vsem, ki so na kakeršenkoli način aktivni in radi potujejo, ali pa svoj prosti čas preživljajo v sožitju z naravo. Na ogled so bili avtomobili, motori, kolesa, plovila, na drugi strani pa spet vse, kar potrebujemo za aktivno preživljanje prostega časa na vrtu in urejanje travnikov in cvetličnih gred. 

V Celovcu je bila Slovenija številčno zelo močno zastopana, zato nam je organizator pripravil pravo Slovensko ulico. K nam so prihajali obiskovalci, ki Slovenijo že poznajo in dopustujejo v njej, kot tudi tisti, ki jo samo prečkajo in je ne poznajo najbolj. Dežela Uskokov je zaradi svoje geografske lege bila obiskovalcem zelo zanimiva. Reka Kolpa je vsekakor

Klubska kartica KRABAT v sistemu WEE

Dežela Uskokov
12.04.2018 13:03 (Apr 12, 2018)

WEE
 

Globalni- Mobilni- Plačilni Sistem
 Ideja, katere čas prihaja- vi pa ste lahko zraven! 

 

Poslovni koncern wee.com AG ima sedež v ŠVICI, večino zaposlenih (300) pa v Muenchnu. Ima lastno banko z licenco za E-denar. Sodeluje z več inštituti, marketinškimi in razvojnimi firmami. Ustanovni kapital je 60 milijonov SF.

GLAVNI PRODUKT JE DENARNICA weeAPP CASHBACK NA PAMETNEM TELEFONU, KI DELUJE PO CELEM SVETU.

Stranka, ki ima naloženo weeAPP na pametnem telefonu, vidi trgovca (oz. ga najde), ki ponuja uporabnikom wee določen % popusta, si ga ogleda in zavije k njemu. Lahko mu tudi telefonirate in izvršite rezervacijo. Tiste stranke, ki že imajo weeAPP PRAVILOMA kupujejo pri članih weeCONOMY. S tem se zelo poveča LOJALNOST kupcev. Lahko tudi planirate izlete in postanke pri weePARTNERJIH po celem svetu.

Stranka, ki ima aplikacijo weAPP ali kartico weeCARD ima v njej (v elektronski denarnici) ustrezno številoweeCOIN-ov, ki jih lahko kadarkoli pretvori v EUR in z njimi plačuje. Vredn

Jurjevanje v Beli krajini

Dežela Uskokov
10.04.2018 13:41 (Apr 10, 2018)


V Belo krajino vabimo,

na Jurjevo, z brezovo vejico.

Vam v hišo s košem prihajamo,

dobrih želja, dajemo jih iz srca.

Hojte! Hojte k nam na Jurjevanje!


Jurjevanje je najstarejši folklorni festival v Sloveniji ter eden najprepoznavnejših kulturnih festivalov v Sloveniji in v tem delu Evrope. Petdnevni festival se odvija v mestu Črnomelj v Beli krajini, deželi belih brez, tople reke Kolpe in bogate kulturne dediščine.


Najstarejši folklorni festival v Sloveniji, Jurjevanje v Beli krajini, je preplet tradicije s sodobnostjo. Temelji na ljudskem folklornem izročilu, tako Bele krajine kot ostalih regij Slovenije, z gostovanjem folklornikov s celega sveta pa tvori multikulturni prostor prijateljstva in sožitja različnih kultur.


Jurjevanje je bilo prvič organizirano leta 1964 in je najprej prikazovalo ljudske plese Bele krajine s konca 19. in začetka 20. stoletja. Z leti se je festival prelevil v sodoben festival, saj je vključil tudi raznolike tradicije sodobnega časa.


Prireditev v

Regrat ljudsko zdravilo

Dežela Uskokov
04.04.2018 00:33 (Apr 04, 2018)

Ste tudi vi te dni doživeli invazijo? Na spletu je zadnje čase prav neverjetno veliko oglasov, ki nas opozarjajo na naša jetra. Že res, da so za nami velikonočni prazniki in preobilje vsega je prav zagotovo pustilo sled na naših jetrih. Star pregovor pravi, da nam preveč dobrih stvari škodi. V tem primeru zagotovo. In zakaj si ne bi sami pomagali z rastlino, ki jo vsi dobro poznamo in nam je vsem blizu?


Dobro je vedeti, da so jetra drugi največji organ v našem telesu in so izredno pomembna za naše zdravje. Njihova naloga je, da predelajo vse, kar zaužijemo ter iz telesa izločijo vse morebitne škodljive snovi. Skrbijo tudi za stalno telesno težo in preprečujejo nihanje kilogramov. Kadar trpijo jetra, nastrada celo telo. To občutimo kot utrujenost, napihnjenost, kopičenje maščobe okoli trebuha in težave s holesterolom.

Regrat je med ljudmi zelo znan po svojih zdravilnih lastnostih. Je zelo hranilna rastlina in za naše telo lahko predstavlja zelo pomemben vir vitaminov in rudnin. V njem

Velika noč

Dežela Uskokov
01.04.2018 19:09 (Apr 01, 2018)

Velika noč (v Beli krajini Vuzem) je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih - na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem; na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja. Verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje na vstajenje po smrti.


				Velikonočni obed

 

Danes smo že pri velikonočnem obedu, kjer uživamo jedi, ki so bile včeraj blagoslovljene.

Blagoslov smo spremljali v Žuničih, kjer so se zaradi dežja krajani s košarami uspeli zbrati v kapelici sv. Nikolaja, ki je za ta namen dovolj velika. Tudi letos je lep obred z izbranimi besedami opravil dr. Janez Gril, ki ob takšnih priložnostih pride pomagat adlešiškemu župniku Vinku Guni, ki upravlja tudi Preloško faro, kamor spadajo Žuniči. Prelat Janez Gril, sicer ekonom Novomeške škofije je pred upokojitvijo opravljal različna pomembna dela: bil predavatelj na Teološki fakulteti, odgo

MC BIT

Dežela Uskokov
19.03.2018 13:27 (Mar 19, 2018)

BIT JE NAŠ PROJEKTNI PARTNER, KI JE POLEG PONUDBE NAMESTITVE V HOSTLU, ZADOLŽEN ŠE ZA PRIPRAVO IN IZVEDBO DELAVNIC TER IZOBRAŽEVALNIH PROGRAMOV NAMENJENI PREDVSEM MLADIM.


Mladinski center Bit (MC BIT) združuje mlade na vseh področjih družbenega življenja, podpira kreativno izražanje mladih, spodbuja enakopravnost, tolerantnost, odprtost in prostovoljno udejstvovanje mladih.
 


Mladinski center Bit (MC BIT) je prvi mladinski center v Beli krajini. Organiziran je v obliki zasebnega zavoda, ki sta ga ob koncu leta 2004 ustanovili dve najbolj aktivni mladinski društvi v regiji, in sicer Klub belokranjskih študentov (KBŠ) in Mladinski kulturni klub Bele krajine (MKKBK) in od junija 2016 deluje kot socialno podjetje. Programske vsebine MC BIT so namenjene predvsem mladim med 15-im in 30-im letom. Mladinski center BIT vodi tudi turistično izobraževalni center za organizirane skupine v Črnomlju s 42 ležišči, ki je namenjeno mladinskim izmenjavam, usposabljanjem, poletnim šolam, pripravam šp

Kmečka domačija Stjepan Čulig

Dežela Uskokov
13.03.2018 12:16 (Mar 13, 2018)

Domačijo Čulig vodita Ankica Čulig in njen mož Stjepan Čulig.


Gradnja samega objekta se je začela spomladi leta 2000. Vzporedno z gradnjo stanovanjskega dela hiše so začeli graditi tudi del namenjen kmečkemu turizmu.


Domačija, ki se nahaja v prekrasnem mestu Vrhovac ima kapaciteto za 60 gostov, 7 dvoposteljnih sob s kopalnico, zaprto in odprto teraso za približno 70 ljudi ter vinsko klet.


V njihovih sobah se boste počutili sproščeno. Sama lokacija stavbe nudi mirno vzdušje, brez mestnega hrupa, zato bodo lahko vaše sanje mirne in prijetne. Vzdušje vsake sobe dvigne lepa posteljnina, leseno pohištvo iz lokalnih gozdov in prijetna osvetlitev, ki naredi to sobo zračno in svetlo.


Glavni prostor je kapacitete za 60 ljudi. Primeren je za praznovanja, sprejeme, degustacije vin,.. Strežejo izključno domačo hrano, pripravljeni iz lokalnih sestavin.

V restavraciji se nahaja bar in velik kamin, ki v ostri zimi ustvarja prijetno toplo atmosfero.


Graševina, renski rizling, sauvignon, beli p

Lagotto's peak

Dežela Uskokov
02.03.2018 03:51 (Mar 02, 2018)

Lagotto's peak se nahaja na hrvaški strani Gorjancev, v vasi Kuljaji, na 620m nadmorske višine. Od Metlike so oddaljeni 15 minut, od Zagreba pa eno uro vožnje z avtomobilom. Ime so dobili po italijanski pasmi psa, Lagotto Romagnolo, ki je znana po iskanju tartufov.

                                          


V ponudbi imajo dve sobi (3*), s prekrasnim panoramskim razgledom, na nedotaknjeno naravo. Sobi poleg spalnice, TV, WiFi in kopalnice nudijo še uporabo zunanjega bazena in kuhinjo.


Lagotto's peak je idealen kraj za vse, ki radi uživajo v neokrnjeni naravi in obožujejo domače proizvode. Deležni boste degustacije sirov in vina, iskanja tartufov z njihovimi psi. Ogledali si boste lahko slapove in stare mline. Lahko se podate na gorsko kolesarjenje ali planinarjenje. To je le del njihove ponudbe. Zato vsi, ki ste željni avanture in spoznavanja novih običajev, ali pa bi se enostavno želeli odpočiti, vabljeni v Laggotto's peak!

Ni potrebno posebej poudariti, da so v Lagotto's pea

Vila Castanea

Dežela Uskokov
16.02.2018 01:31 (Feb 16, 2018)

Vila Castanea je družinsko voden B&B, ki se nahaja sredi edinega mesta na rečnem otoku v Sloveniji, Kostanjevica na Krki. Hiša iz konca 19.stoletja je popolnoma obnovljena (od maja 2014) skladno z zahtevami kulturne dediščine. V njej je urejenih 9 sob (do 24 ležišč), od tega 6 dvoposteljnih, ena triposteljna in dve družinski sobi (2+2). Gostom nudijo nočitev z zajtrkom, pri čemer so zajtrki pripravljeni iz sezonskih in lokalno pridelanih sestavin. Imajo tudi lastna privatna parkirna mesta (v notranjem dvorišču), tudi za mini bus in kombi.

Dolenjske Benetke – edino slovensko mestece na rečnem otoku

                                      

Kostanjevica na Krki je edino in najmanjše mesto v Sloveniji, ki leži na rečnem otoku, okrog katerega se vije zelena Krka. V njej se ogledujejo Gorjanci, hribovje, o katerih zgodbe je zapisal že Janez Trdina; Krka teče počasi in lenobno, poleti velikodušno ponudi osvežitev razgretim kopalcem in povabi na čolnarjenje okrog mesta. Dolenjske Benetke ima

Praga z izletom v Dresden in Krabat regijo

Dežela Uskokov
15.02.2018 02:58 (Feb 15, 2018)

TA Von Schadowitz d.o.o. v sodelovanju s projektnim partnerjem Turistička agencija Svijet putovanja Zagreb organizira od 22.-24.03.2018 izlet v

PRAGA Z IZLETOM V DRESDEN IN KRABAT REGIJO

V tridnevnem izletu gremo po poteh Krabatov (Uskokov iz 17.stoletja), skozi prečudovita mesta Praga, Bautzen in Dresden ter skupaj spoznamo dediščino, ki so jo pustili za sabo.

Program potovanja: 22. - 24.03.2018

1. DAN 22.03.2018  ZAGREB - PRAGA

Ob 23:00 je organiziran prevoz iz Metlike v Zagreb, kjer nas bo ob 01:00 na glavni avtobusni postaji v Zagrebu čakal avtobus, peron 502-505. Nočna vožnja skozi Slovenijo, Avstrijo in Češko do Prage. Prihod v Prago v dopoldanskem času. Namestitev v hotel, sledi ogled Prage v spremstvu lokalnega vodiča. HRADČANY: Samostan Strahov – Loreta - Kraljevska palača – Katedrala Sv. Vita – Zlata ulica.... MALA STRANA: Malostranske namesti – Cerkev Sv. Nikole – Karlov most... STARE MESTO: Karlova ulica – Staro mestno jedro – Staromestske namesti... Prosto popoldne za

O mornarici

Dežela Uskokov
14.02.2018 00:26 (Feb 14, 2018)

Nekateri moji družinski člani so služili na ladjah. Mnogi so se tudi borili v vojni med hrvaškimi Uskoki in beneškimi zagovorniki. Spomnim se, da so veliko govorili o Amsterdamu. Večina mornarjev, je šla v Amsterdam, da so se naučili o ladjah in mornarskih veščinah.


				Rekonstrukcija ladje

To je rekonstrukcija prve ladje, ki je izplula iz Amsterdama v Azijo v začetku 18. stoletja. Bela zgradba zraven ladje je šola za mornarje in kapitane.


				Rekonstrukcija ladje iz 18. st. in pomorska šola v Amsterdamu

Najprej Nemcem poslali Uskoke, zdaj naše izdelke

Dežela Uskokov
13.02.2018 01:28 (Feb 13, 2018)

12.2.2018 smo se ponovno zbrali v prostorih PH Stratus v Črnomlju, kjer je predavateljica Monika Bračika nadaljevala predavanje o poslovni priložnosti za belokranjske Krabate. 


				Monika Bračika

Povdarek današnjega predavanja je bil na nemškem know-how; znanju, ki so ga razvili v Krabat Regionu v Lužicah in podpori podjetnikom iz naše regije, ki bi se radi vključili v že utečen in uspešen Krabat sistem. Nemci so že pred časom ugotovili, da je ključ do uspeha celotne regije povezovanje v skupni sistem Krabat, znotraj katerega vsi delujejo za skupen cilj in kjer ni prostora za nam predobro znano zavist. Zavedajo se, da morajo sodelovati in delovati v sožitju. Takšna miselnost in način dela, pa jih je postavila na sam vrh najhitreje rastočih in razvijajočih se regij v Evropi.


				Kolaž izdelkov Krabat

Obiskovalci današnjega predavanja, so se spraševali, kako bi se lahko s svojimi izdelki, storitvami in znanji vključili v projekt. Da bi lažje vizualizirali svoje ideje, je predavateljica s seboj prinesla nekaj izdelkov, ki se ž

O trgovini

Dežela Uskokov
02.02.2018 23:53 (Feb 02, 2018)

Poleg tega, da so bili Uskoki dobri vojaki, so bili tudi izjemno dobri trgovci. Metode pogajanja in iskanje trgovskih priložnosti, jim niso predstavljale težavo. Pogumni in odločni kot so bili, so prodali vse, kar je bilo namenjeno prodaji. Uskokom se je bilo zelo težko upreti. V primeru, da pa jih je kdo hotel prinesti naokrog, so bili neusmiljeni. Ubogi je bil ta, ki je sploh poizkusil. Po kratkem postopku so si vzeli vse, kar jim je "pripadalo". Če ni šlo zlepa, je šlo pač zgrda. Dolgih prepričevanj in razprav vsekakor ni bilo. Največkrat so trgovali z živalmi kot so govedo, osli, koze ali ovce, vsekakor pa so tudi svoje ročne spretnosti znali zelo dobro vnovčiti. Blagovna menjava ni bila redkost.

Staroselci so Uskokom pripisovali marsikatero negativno lastnost. Jaz sem priča, da niso bili takšni kot se je pripovedovalo ali pisalo. Priseljencev preprosto niso marali in to je bila največja težava. Vse kar je bilo slabega so jim pripisovali. Z njimi so grdo ravnali in jih nezaslišan

Hiša dobrega kruha- Domače dobrote Mojca

Dežela Uskokov
31.01.2018 01:37 (Jan 31, 2018)

V Rosalnicah pri Metliki, v neposredni bližini reke Kolpe in nedaleč od hrvaške meje ter Žumberaka, se nahaja Hiša dobrega kruha- Domače dobrote Mojca.


							
				Domače dobrote Mojca

Obisk Hiše dobrega kruha je nekaj, kar bi si moral vsak obiskovalec Bele krajine dodati v svoj urnik oz. seznam destinacij, ki si zaslužijo ogled. Vsaka podrobnost hiše izžareva veliko ljubezen do peke. Prekrasna kamnito-lesena zgradba je prava paša za oči, vonj pravkar pečenega kruha iz krušne peči pa marsikomu prebudi kakšen prijeten spomin na otroštvo. Vse skupaj pa bi bilo nič, če za vsem tem ne bi stale pridne roke Mojce Kramarič, ki je vse skupaj s svojo veliko ljubeznijo do peke pripeljala do tega kar je danes. Njeno avtentičnost, tradicijo in seveda tudi kvaliteto so prepoznali tudi v nemški partnerski regiji Krabat in so jo zato nagradili s certifikatom Krabat tradicija in kvaliteta. To pa ni edini certifikat. Pohvali se lahko tudi s certifikatom za pripravo pristne belokranjske pogače.


Samo dosledno sledenje receptu, ni dov

O smrti

Dežela Uskokov
29.01.2018 02:43 (Jan 29, 2018)

Ali si vedel, da Uskoki niso imeli pokopališč? Uskoki so bili pogosto pokopani v naravi ali pa v cerkvi, če so pripadali plemiški družini, ki je bila pomembna za regijo.


Ponavadi so povedali svojemu najstarejšemu sinu, kje naj ga pokopljejo. Pogosto so si izbrali kakšno staro drevo, ali pa prostor, kjer je bila čudovita razgledna točka. Krst niso vedno uporabljali. Pomembno je bilo, da so Uskoka pokopali oblečenega v uniformo, z mečem ter s krščanskim križem. Roke so položili v molitveni položaj. Včasih so pokojnika zavili v belo laneno platno, ali pa so ga dali v laneno vrečo, ki so jo na koncu zašili skupaj.


Uskoki niso nikoli obiskovali grobov pokojnikov. Smrt je bila zanje del življenja in je predstavljala le prehod v večno življenje, zato niso čutili potrebe po obiskovanju grobov. Zaradi tega, se je dostikrat zgodilo, da sploh niso označili grobov svojih družinskih članov in prijateljev.


V Deželi Uskokov, so arheologi našli okostja 254 oseb, ki so bili pokopani v cerkvi Sv. Nikola

Oglasi

diagonostični center ultralab vam nudi ultrazvok srca, dojk, trebuha, ožilja, ščitince. na voljo so vam izkušeni zdravniki in najnovejša tehnologija. več: https://ultralab.si/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

gerard so priznane strešne kritine, v kolikor vas zanimajo krovci si lahko ogledate seznam pod krovstvo in kleparstvo: https://www.gerardroofs.si/sl/krovstvo-kleparstvo

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

otroški vozički v najrazličnejših barvah, na voljo velika izbira bugaboo vozičkov. preverite ponudbo: https://www.hajdi.si/potepanje/otroski-vozicki.html

Kategorija: Otroški vozički

Cena: Pokličite za ceno

če želite sprostitev za vas in vašega partnerja je razvajanje v dvoje idealna priložnost. preverite ponudbo: https://1nadan.si/ponudbe/maribor/lepota-in-razvajanje

Kategorija: Počitnice

Cena: Pokličite za ceno

rabljeni prenosniki - široka ponudba! !. gre za izredno kvaliteten produkt proizvajalca hp, ki se ponaša z i5 procesorjem tretje generacije ter 4 gb delovnega spomina. hp elitebook 8570p vas

Kategorija: Prenosniki

Cena: 325 €

prenosni računalnik hp elitebook 850 g1 je opremljen z. skupaj z  omogoča nemoteno delovanje. za shranjevanje različnih podatkov vam je na voljo . 

Kategorija: Prenosniki

Cena: 419 €

1645.)  čemu  

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

3528.) godovina sloenskega naroda

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 7.99 €

5911.) filiper

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

7703.)  zločini slovenskega kajna

Kategorija: Leposlovje

Cena: 44.99 €

2928.) človk na obehstraneh stene

Kategorija: Leposlovje

Cena: 10.99 €

7700.) obačun

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 10 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj