Prijatelji (10)
Belokranjski Muzej Metlika
Mateja Dimnik
Klemen Vitkovič
Krajinski Park Kolpa
Barbara Kolmanič
Doris Bračika
Monika Bračika
Hotel Bela Krajina
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Življenje v Uskoških zadrugah
Iz turških krempljev rešil bodočega poljskega kralja
Uskoške poroke
Božič nekoč in danes
Čarovniški proces v Metliki zoper Margarete Kukerce
Žumberačka Bogorodica
Unijatska cerkev
5 dnevno potovanje
12 dnevno potovanje
12 dnevno potovanje
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2018
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Čarovniški proces v Metliki zoper Margarete Kukerce

Dežela Uskokov
16.01.2018 02:48 (pred 6 urami)

Leta 1745 je bilo v Metliki hudo neurje s točo, ki je uničilo ves pridelek. Krivca zanjo so našli v ostareli Margareti Kukerca. Iz sodnih spisov, ki jih v vicedomskem arhivu za Kranjsko hrani Arhiv republike Slovenije, izvemo, da je Margareto ovadila Špela Malenšek

Čarovniški proces je vodil krvni sodnik Franc Jožef pl. Abramsperg. Zaradi visoke starosti obtožene, so se kmalu po začetku procesa začeli protesti, da proces poteka prepočasi in da bi lahko Kukerca nekaznovana prej umrla v zaporu. Zahtevali so, da jim čarovnico izročijo, da jo bodo sami sežgali in tako zadostili pravici.

Krvni sodnik Franc Jožef pl. Abramsberg naj bi se s protesniki v miru pogovoril. Povedal jim je, da je potrebno ravnati po pravilih in šele nato bi sledila morebitna usmrtitev. Kljub temu je nezadovoljstvo v zvezi s procesom med kmeti raslo. Vrhunec je ogorčenje doseglo 20. oktobra 1745, ko so objavili določila dvorne komore in deželnega vicedoma. Določila niso bila v skladu z njihovimi pričakovanji po hi

Iz turških krempljev rešil bodočega poljskega kralja

Dežela Uskokov
13.01.2018 01:03 (pred 3 dnevi)

Johann Von Schadowitz je v enem izmed turških vpadov pred Dunajem rešil življenje knezu Johannu Georgu III. Iz turškega ujetnišva je rešil tudi Avgusta Močnega, kateremu je kasneje tudi tako dobro svetoval, da je ta postal kralj Poljske.

Zato ni nič nenavadnega, da je dobil velikodušno kraljevsko darilo. In sicer eno celo območje in ljubkovalno ime Krabat. Danes to ni le območje, ki je bilo nekdaj Šajatovićevo oz. Von Schadowitzevo gospodarstvo, temveč mnogo več. Nemci so celotno regijo poimenovali po Krabatu. Vzhodno nemška regija Krabat z 1,1 milijona prebivalci danes velja za eno najhitreje razvijajočih se turističnih območij v EU. Glede na to, da imajo nemška pokrajina Krabat in Bela krajina ter hrvaško območje onkraj Kolpe veliko skupnega, smo se odločili razviti tudi pri nas turistične produkte kot jih imajo Nemci že 12 let v čast Uskokom in vojakom, ki so prišli služiti k njim iz Bele krajine in Dolenjske.

12 dnevno potovanje

Dežela Uskokov
10.01.2018 12:30 (pred 6 dnevi)

v pripravi

7 dnevno potovanje

Dežela Uskokov
10.01.2018 12:28 (pred 6 dnevi)

v pripravi

5 dnevno potovanje

Dežela Uskokov
10.01.2018 12:27 (pred 6 dnevi)

v pripravi

12 dnevno potovanje

Dežela Uskokov
10.01.2018 12:25 (pred 6 dnevi)

v pripravi

7 dnevno potovanje

Dežela Uskokov
10.01.2018 12:23 (pred 6 dnevi)

v pripravi

5 dnevno potovanje

Dežela Uskokov
10.01.2018 12:22 (pred 6 dnevi)

v pripravi

Bela krajina in Dolenjska – dežela Uskokov

Dežela Uskokov
10.01.2018 12:10 (pred 6 dnevi)

Bela krajina in Dolenjska – dežela Uskokov je pretežno kraška pokrajina ob Gorjancih in ob nogi rek Krka ter Kolpa. Območje je razvito podeželje prepleteno z vinogradi in steljniki v objemu belih brez, gorjanskih zelišč in čiste vode. Razvit je sodoben zdraviliški turizem a naravna in kulturna dediščina daje Beli krajini in Dolenjski prav posebno oz. edinstveno privlačnost. Favna in flora sta tukaj izjemni in raznoliki, verska usmerjenost raznolika, saj je območje mnogokrat v preteklosti bilo sotočje različnih kultur ne le Uskokov, ki so na področje romokatoliških in prostestantksih vernikov prinesli še pravoslavje in grško katoličanstvo. Slednje cerkve obstajajo v Sloveniji edino in izključno ravno na območju Bele krajine.

Pestrost zgodovine Uskokov in prepletanje dinarskih kraških potez s panonskimi se kaže zlasti v podnebju, govorici, in narodnih običajev.

V projekt smo vključili tudi sosednjo Hrvaško in območje zaščitenega naravnega parka Žumberak, saj so meje nekoč potekale drugač

Uskoške poroke

Dežela Uskokov
10.01.2018 01:04 (pred 6 dnevi)

Valvasorjeva Slava vojvodine Kranjske, ni le knjiga, ampak je tudi kulturno-zgodovinski spomenik, eden največjih kar jih premoremo. Je mojstrovina neprecenljive vrednosti. Iz nje lahko črpamo natančne opise dogodkov in krajev, ki jih Valvasor sam obiskal, videl in doživel. 

Za nas so pomembni zapisi o Uskokih. V enem od njih Valvasor govori tudi o porokah. Vemo, da so bili Uskoki ob naselitvi na območje Vojne Krajine, "nagrajeni" z zemljo. Oproščeni so bili plačila davka. V zameno, pa so se morali odzvati in poskrbeti za zaščito in obrambo ozemlja in krščanstva. Zapovedano jim je bilo tudi, da se ne smejo poročati z domačini in da ne sme prihajati do mešanih zakonov.

Praviloma si je mladi Uskok izbral svojo nevesto in jo šel izprosit od očeta. Če je bilo vse po pravilih, ni bilo težav. Pop jih je poročil in tu bi lahko zgodbo končali. Kadar pa ni dobil privoljenja staršev si jo je znal tudi na silo vzeti. Počakal je na priložnost, najraje ponoči in jo je skupaj s prijatelji na konjih o

Življenje v Uskoških zadrugah

Dežela Uskokov
09.01.2018 01:48 (Jan 09, 2018)

Valvazor je v svoji Slavi vojvodine Kranjske opisal, kar nekaj šeg in navad starih Uskokov. Nekatere so se mu zdele nenavadne, našel je tudi šaljive. Za nas so njegovi zapisi vsekakor pomembni, saj je na svojih popotovanjih zbiral informacije o ljudeh in njihovih navadah s prve roke.

Valvazor je v Slavi vojvodine Kranjske pisal tudi o življenju uskokov v zadružnih hišah. V vsaki hiši stanuje skupaj tri, štiri ali pet družin in en kup otrok. V takšni zadrugi je bilo od 8-10 mož, ki so bili vojaško sposobni. V vsaki zadrugi je bil en gospodar in ena gospodinja. Gospodar je najstarejši mož (oče ali najstarejši sin), če je za to sposoben, gospodinja pa je žena najmlajšega poročenega brata ali strica. Gospodarja in gospodinjo morajo vsi ostali poslušati.

V Beli krajini so se takšne zadruge ohranile do konca druge svetovne vojne. Zaradi nezadovoljstva pri delitvi premoženja in dedovanju, pa se še do današnjih dni bijejo sodni spori.

Žumberačka Bogorodica

Dežela Uskokov
08.01.2018 02:17 (Jan 08, 2018)

Slika »Žumberačka Bogorodica«, je slika Marije, ki v naročju drži svojega mrtvega Sina. To je slika, ki so jo v 16. st. prinesli s seboj Uskoki, ki so se naselili v Žumberak.

Prisotna je še dandanes, saj se verniki iskreno molijo sliki Materi Božji in se nanjo obračajo s svojimi prošnjami, nosi se jo v procesijah. V vsaki žumberaški hiši pa je slika Žumberačke Bogorodice postavljena v najlepši del hiše. 

Original slike je shranjen v Grkokatoliškem semenišču v Zagrebu in ni na voljo širši javnosti.

                                         
				Žumberačka Bogorodica- Marija z mrtvim sinom v naročju

Na sliki je Marija oblečena v črno, v naročju drži mrtvega sina in gleda v nebo. Prikazuje bolečino matere, kar je simbolika uskokov, v črnini in neprestanem nemiru. Uskoške matere so ravno tako trpele v strahu za svoje sinove, ki so odhajali v vojne. Vendar Marija ne gleda v tla, ampak v nebo v upanje.

 

Okameneli bratje

Dežela Uskokov
07.01.2018 00:33 (Jan 07, 2018)

Uskoški vojak na vrhu Kozic.

V Poljanski dolini je ob Kolpi hrib Kozice. Na Kozicah so pred davnim davnim časom živele vile. Imele so veliko čredo ovac, ki pa so jih pasle na Kozicah samo v mesečnih nočeh. Drvarjem so kazale pot, a zmerom so jo v gosti lozi kazale tako, da so drvarji prišli na plano, ker niso pustile, da bi sekali preblizu podzemeljske jame , kjer so same prebivale.

                            
							  

A vile niso bile hudobne. Dolincem so napovedovale vreme in hudo uro.

V Vimolu, majhni vasici pod Kozizami, pa je takrat, ko so bile še vile v hribu, v devetih kočah živelo devet bratov in njihova stara majka. Ko pa je vimolska majka tako ostarela, da ni mogla več delati, so se vsi njeni sinovi zbrali v koči najstarejšega brata in sklenili, da bodo starico, ki je v vasi samo za jelo in je neuporabna za delo, nagnali iz Vimola.

Kakor so se dogovorili, tako so tudi storili. Nagnali so staro, onemoglo mater iz vasi ter kričali za njo: »Idi po svetu, gluha staruha! Za delo nisi, še za jelo te ne potrebujem

Marindolska lipa

Dežela Uskokov
06.01.2018 00:10 (Jan 06, 2018)

Prevečkrat jemljemo naravo z vsemi njenimi lepotami in presenečenji za samoumnevno. Preveč hitimo in zato sploh ne opazimo, kaj nam je ponujeno ali pa te bisere, ki nas obdajajo jemljemo za samoumnevne. Ko pa si vzamemo čas, nam zastane dih od navdušena in presenečenja.


				Marindolska lipa

Zame je zagotovo velilo presenečenje veličastna lipa v vasi Marindol, ob državni cesti Adlešiči Vinica. Več kot 500 let stara lipa kljubuje času, vremenskim nevšečnostim in nenazadnje tudi kruti človeški roki. Deblo meri v obseg dobrih 5,5 m. Ob pogledu na deblo, ali bolje rečeno na to kar je ostalo od nekoč mogočnega debla, bi pričakovali, da bo krošnja suha in da se bo vse skupaj zrušilo in odšlo v pozabo. Debla skoraj ni več, ostala je le slaba polovica, dva votla vrhova pa sta vsaj 15 m visoka. Ampak v tem, na oko oslabelem drevesu, je še polno življenja. Krošnja je tako bogata, da jo je treba zvezati, da ubogo deblo nebi počilo pod njeno težo.


				Deblo marindolske lipe

Zasajena je bila ob nekdanji mitnici na meji med Kranjsko in Vojno kra

Žumberška narodna noša in njen vez

Dežela Uskokov
04.01.2018 23:23 (Jan 04, 2018)

Kdor nosi narodno nošo, predstavlja Žumberak in ne sebe!

Pravilno nošenje noše predstavlja odnos posameznika do svojega kraja in njegove identitete. Pomembno je tudi posvetiti pozornost pravilni izdelavi, uporabi in še posebej pravilnemu nošenju noše v Žumberku. Opazili smo, da se noše predstavljajo v različnih varijantah, ki so največkrat plod domišljije posameznikov in zaradi tega izgubljajo svoj pomen. Poraja se vprašanje ali je bolje, da ljudje nosijo narodno nošo po svojem okusu in na svoj način, ali pa je sploh ne. Noša predstavlja naše poreklo, vero in identiteto. 

Za ženske narodne noše obstaja zares odlična literatura. Moška je večji problem. O njej obstajajo samo zapisi iz različnih virov. Ko govorimo o moških narodnih nošah, je potrebno povleči jasno mejo med vojaško obleke in nošo. To sta dva različna pojma. Nepravilno predstavljanje vojaške obleke je še večja napaka. V projektu Krabat smo večkrat prišli do spoznanja, kako pomembni so bili žumberaški uskoki in Huzarji za o

Mitrej nad Rožancem

Dežela Uskokov
04.01.2018 02:26 (Jan 04, 2018)

Bela krajina se lahko pohvali z bogato paleto naravnih lepot. Zaradi svoje strateške lege, je bila v preteklosti vedno pomembna in zaželjena pokrajina. V naših krajih so zato ostale sledi rimskih cest, obrambnih zidov in nagrobnikov in še precej drugih pomembnih predmetov različnih kultur. Ravno tako kot Rimljani so svojo sled pustili tudi Turki in Uskoki. 

Mitrej v skalo izklesan relief v gozdu nad Rožancem je nastal v 2. stoletju našega štetja je vsekakor vreden ogleda. 

Po legendi je Mitri (1), rojenemu iz skale, krokar (2) prinesel stvarnikov nasvet, naj za odrešitev življenja na zemlji ujame in daruje belega bika (3). Ko je to storil, je iz razlite bikove krvi nastalo rastlinstvo, iz njegovega semena pa živalstvo. K umirajočemu biku se vzpenjajo njegov spremljevalec pes (4) ter kača (5) in škorpijon (6). Slednja želita kot poosebitvi sil zla uničiti porajajoče se življenje na zemlji. Prizor žrtvovanja spremljajo poosebitvi sonca (7) in lune (8), simbola svetlobe in teme, ter sveč

Božič nekoč in danes

Dežela Uskokov
24.12.2017 02:39 (Dec 24, 2017)

Za božič za trenutek pozabimo, da včasih nam je hudo, lepo misel podarimo, da nam v srcu bo toplo. Naj smehljaj, poljub, objem, božično darilo bo, saj stvari, ki jih ne kupiš, včasih prav najlepše so. Imejte se radi ne samo za božič ampak vse leto!

Božič, ki ga poznajo naši otroci se v marsičem razlikuje od božiča naših dedkov in babic. Običaji so se prilagodili, modernizirali. Preberite si, kako so naši predniki preživeli čas pred božičem, kako so potekale priprave in v kaj vse so verjeli in česa so se bali.

Advent je čas štirih nedelj pred božičem, to je čas priprave na Kristusovo rojstvo, odet je v vijolično barvo. Praviloma naj v tem času nebi pripravljali porok in plesov. Domove okrasimo z venčki, na katerih zagori ena svečica za vsako nedeljo, ki nas loči od božiča. Štiri svečke na adventnem venčku simbolizirajo luč, ki naznanja prihajajoče Kristusovo rojstvo.Na dan sv. Barbare (4. december) in sv. Lucije (13. december) odrežemo lipovo, višnjevo ali češnjevo vejico in jo posta

Draščan se z bolho meri

Dežela Uskokov
23.12.2017 01:34 (Dec 23, 2017)

Draščan je šel s semnja. Na poti domu ga je ujela ploha. Naplajhal ga je dež, da je kar curelo z njega. Škripal je z zobmi in se jezil:

"Kol`kor vragov, tol`ko strel, bog nam daj zadost` marel..."

Ko je ves premočen prišel domov, je ukazal ženi: "Vale mi pripravi posteljo, da ležem, če ne me bo bodec..." Hoče zaspati pa začuti, kako skače bolha v postelji. Razpuhti se mu jeza: "Uh, če te dobim, te zmlinčim!"

Ker pa je nikakor ni dobil pod prste, je gledal izpod čela kakor gad izpod kamna in mrmral:

"Ti, bolha, če si bolna- zakaj pa skačeš? Če pa si zdrava- zakaj pa v posteljo siliš?"

Lojze Zupanc je zaradi narave svojega dela (učitelj), bil primoran, da se je selil iz kraja v kraj in na tak način spoznal ljudi, način življenja, navade in delo po različnih pokrajinah. Med učiteljevanjem je šel na svojevrsten način tudi po poteh uskokov, saj je služboval v Metliki, Gradcu, Podzemlju in Črnomlju.

Obleka iz lana in konoplje

Dežela Uskokov
22.12.2017 01:41 (Dec 22, 2017)

Bela krajina ni dobila imena samo po številnih brezah, ki so značilne za to regijo, ampak tudi zaradi belih oblek- noše, ki so jih nosili. Skrojena in sešita je bila iz belega platna, ki so ga naredile pridne predice in tkalke običajno pozimi.

Najpogosteje se je platno delalo iz lana, konoplje, občasno se je dodajal tudi bombaž. Danes je tkanje na statvah že prava redkost, zaradi tega bomo malo podrobneje predstavili, katere surovine so gojili potrebne za ročno izdelavo preje.

 

1. Lan

Poznamo jari lan, ki se ga seje spomladi in zimski, ki ga sejemo septembra. Povprečno raste 90-100 dni. Rad ima dobro gnojeno zemljo. Ko poleti dodzori, ga popukamo in vežemo v ˝rukovete˝ (snop, ki ga obsežeta obe roki). Po 60 rukovetov se postavi v kope na travniku, ali pa se jih prisloni na gospodarsko poslopje, tudi kozolce. S palico se (ošopi) otolče semena. Semena se lahko otolčejo tudi pod ˝tukačo˝. Sledi namakanje v topli Kolpi in sušenje vsaj en teden na travniku. Posušen snop pride v sušilnico (

Preusslerjev Krabat je Janko Šajatović

Dežela Uskokov
21.12.2017 02:44 (Dec 21, 2017)

Knjiga Otfrieda Preusslerja, Krabat je odličen mladinski roman. Knjiga malo spominja na tiste o Harryju Potterju, ki so bile, napisane bistveno pozneje kot Krabat. Krabat deluje bolj bogato in polno in ne tako banalno in površinsko kot Potter. Obe knjigi poudarjata, da sta prijateljstvo in ljubezen pomembni stvari v življenju. Krabat naredi še korak dalje in zatrdi:

Več kot moč in slava - četudi čarovniška, je vredna človekova svoboda.

Krabat kot oseba ni zrasel v pisateljevi domišljiji, ampak je eden od glavnih junakov lužiškosrbskih zgodb. Njihove zgodbe pripovedujejo o tem, kako so  v Lužicah živeli tlačani in njihovi veleposestniki. Domišljija zatiranega ljudstva je stkala čudovite pripovedke. Nastajati so začele pravljice o spečih junakih pod goro Kaponico, ki naj bi prišli na pomoč (podobno kot naš kralj Matjaž). Pripovedovale so o tem, kako bo lepega dne nekdo iz ljudstva, junak vstal in se uprl. Poznal bo tajne sile, čarobne besede, vse modre vede in bo močnejši od vseh velepo

Oglasi

7693.) spomini na partizanska leta ii knjiga

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9 €

7692.) pričevanja rabskih internirancev

Kategorija: Družboslovje

Cena: 14.99 €

7691.) prigode stražarja primoža

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9 €

7690.) ciklamen agitator

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

825.) najboljše moštvo

Kategorija: Družboslovje

Cena: 29.99 €

vas zanima poslovanje s kriptovalutami, pa ne veste, kako se tega lotiti in kje začeti? potem preberite navodila v članku: kako kupiti bitcoin? tam boste dejansko izvedeli, kaj in kako morate storite, da boste uspešno opravili nakup te kriptovalute. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

poslovanja s kriptovalutami se je najlažje lotiti tako, da si preberete nekaj člankov na to temo. najbolje, da začnete povsem na začetku in sicer pri člankih: kako kupiti bitcoin ali druge kriptovalute?

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

inštrukcije angleščine v mariboru za osnovno ali srednjo šolo pri amikum-u so vam na voljo. ponujamo prijazen, strokoven in pedagoško preverjen pristop, ki je pomagal že številnim. imamo dolgoletne izkušnje s poučevanjem učencev in dijakov na oš, sš in gimnazijah. preverite našo paketno ponudbo na spletni strani inštrukcije angleščine maribor. lahko pa nas kontaktirate: gsm: 031/530-081 ali preko e-pošte: info@amikum.si preverjeno. preizkušeno. uspešno. amikum.  

Kategorija: Inštrukcije - Jeziki

Cena: 12 €

pri amikum-u vam nudimo storitve prevajanja. prevod iz angleščine v slovenščino ali prevod iz slovenščine v angleščino vam opravimo po ugodnih cenah. prevajamo daljša besedila:      ♣ s področja družboslovja,  ♣ filme, nanizanke, serije, dokumentarce, ♣ navodila, kataloge, brošure, ♣ oglase, ♣ spletne strani ♣ deklaracije, etikete …   kontakt: gsm: 031 530 081 spletna stran: https://www.amikum.si <span #000000;"="">facebook: https://www.facebook.com/amikum.si/

Kategorija: Storitve

Cena: 15 €

6621.) da bi lažje bili nesrečni

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18 €

6138.) rdeči lev

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

4923.) 10 vprašanj o gnojenju travnikov

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj