Za dober pričetek dneva je pomembno, da si zjutraj zagotovite dovolj časa za normalno praznjenje črevesja in eliminacijo toksinov. Jutranji čas je tudi najprimernejši za pitje večjih količin vode in najslabši za uživanje kofeina (očitno počnemo ravno tisto, česar naj ne bi!?). Kofein je namreč diuretik, ki odvaja vodo iz debelega črevesja naprej v ledvice in v sečni mehur, naše telo pa ravno zjutraj potrebuje vodo za ohranjanje ravnovesja in opravljanje »vzdrževalnih del« v črevesju. V kolikor se v tem času počutite slabo, pijte velike količine vode, saj to preprečuje zaprtost, pridobivanje teže, staranje in izboljšuje splošno zdravje organizma.  To je tudi idealen čas za tuširanje in česanje las.

Debelo črevo igra pomembno vlogo v ravnovesju in čistosti telesnih tekočin, ravno tako pa je v veliko pomoč našim pljučem pri nadzoru delovanja kožnih por in potenja. Po drugi strani, pa je debelo črevo pri opravljanju svojih funkcij v veliki meri odvisno od pravilnega delovanja pljuč, zaradi zagotavljanja širjenja in krčenja trebušne prepone, ki deluje kot črpalka, ki skozi regulacijo pritiska v trebušni votlini pripomore k peristaltiki.  Iz teh razlogov si lahko pri zaprtju pomagamo z globokim dihanjem s pomočjo trebušne prepone. Po drugi strani, pa si pri težavah s pljuči in bronhiji, pomagamo s čiščenjem črevesja.

O dnevni aktivni fazi pljuč smo pisali v članku prejšnji teden. Spodaj je povezava do članka:

http://davorbilic.vilazdravja.si/post/229602/se-zbujate-med-3-in-5-uro-zjutraj-vas-tisci-v-prsih-kasljate

Ravno navedena povezava med debelim črevesjem in pljuči, je razlog, da je tudi debelo črevo, podobno kot pljuča,  povezano s čustvenimi aspekti žalosti, žalovanja in skrbi. Energijsko neravnovesje v debelem črevesju se lahko odrazi na čustveni šibkosti, zaprtosti vase, depresije, apatičnosti itd.

Zjutraj torej svojemu črevesju namenite nekaj več časa, kar se bo pozitivno odrazilo na vašem počutju skozi ves dan!

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30

E-pošta: info@vilazdravja.com

Avtor članka: Bilić Davor