Ljudje vdihavamo kisik, ki je eden osnovnih katalizatorjev biološke energije v človeškem telesu,  in izdihavamo ogljikov dioksid (CO2). Kisik je katalizator energije znotraj posamezne celice in je nujno potreben za življenje posameznika. Kisik ima svojo vlogo tudi v cirkulaciji in celotnem respiratornem (dihalnem) sistemu, čisti namreč kri in sicer tako, da odstranjuje strupene odpadne snovi iz krvnega obtoka.

Da bi ohranili zdrava pljuča in zagotovili telesu optimalno količino kisika, je potrebno dihati globoko in zagotoviti neprestan dotok večje količine svežega zraka v pljuča. Normalen vdih namreč napolni le 25% celotne kapacitete pljuč. Tako v preostalih 75% pljuč ostane in se zadržuje star in slab zrak, ki vsebuje malo kisika in veliko CO2. Ko smo pod stresom, dihanje postane še plitvejše, kar pomeni, da se zgornje razmerje še poslabša.

Kako kisik vpliva na naše zdravje in počutje?

  • -        Zavira staranje naših celic
  • -        Pripomore k lajšanju glavobolov
  • -        Zmanjša utrujenost
  • -        Spodbudi in okrepi imunski sistem
  • -        Olajša dihanje pri astmi in alergijah
  • -        Deluje spodbudno v primerih depresije
  • -        Izboljša fizično počutje in kondicijo za cca. 25 %

Smeh zagotavlja daljše in globlje izdihe, na ta način se pluča bolj izpraznijo, pojavi se potreba po globljem vdihu, kar pripomore k hitrejšemu in bolj učinkovitemu dotoku kisika v pljuča in s tem v arterijsko kri, s čimer neposredno vpliva tudi na izboljšanje zdravja posameznika.

Posledice plitkega dihanja:

  • -        Srce je bolj obremenjeno, saj se večina izmenjave plinov dogaja v spodnjem delu pljuč, zato mora srce biti močneje, da bi zagotovilo potrebno količino dotoka kisika in izločanja ogljikovega dioksida.
  • -        S tem ne pomagate svojemu limfnemu sistemu (to je motor vašega imunskega sistema, ki vas ohranja pri zdravju), saj ta sistem nima pumpe, ki bi ga poganjala, kot npr. krvni obtok. Limfo požene le gibanje in/ali globoko dihanje.

Najlažji in najbolj zabaven način zagotavljanja globokega dihanja je zagotovo smeh. Kaj se pravzaprav med smehom dogaja v naših pljučih?

Ko se »smejemo od srca« , nam to zagotavlja daljše in globlje izdihe, zamenjavo starega, slabega zraka s svežim zrakom, bogatim s kisikom, kar povečuje tudi saturacijo kisika v krvi. Skrivnost globokega vdiha se namreč skriva v globokem izdihu. Smeh povzroči, da več zraka izdihnemo, kot pa ga vdihnemo. Rezultat je čiščenje pljuč in celotnega respiratornega sistema, kar je posebno koristno pri ljudeh, ki imajo težave z dihali, kot npr. astmatiki.

Včasih, ko smeh traja dlje časa in se naša pljuča polnijo s kisikom, nas "praska" po grlu, sili na kašelj ipd., kar je znak čiščenja pljuč in izločanja »usedlin«, ki so se naložile v pljučih.

Sedaj veste: več smeha, več kisika za naše celice. Zatorej, obdajte se z ljudmi, ki imajo dober smisel za humor in si privoščite dnevne doze sproščenega smeha! To bo v veliki meri koristilo vašemu zdravju.

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30

E-pošta: info@vilazdravja.com

Avtor članka: Bilić Davor