Članek
Akrapovič: "Če izplačam dva mio. evrov, jih država pobere 1,2 mio".
Objavljeno Dec 09, 2015

Osnovna težava sistema nagrajevanja delavcev je, da se njihova udeležba pri dobičku obdavči kot plača. Namesto delavca torej večino nagrade pobere država. Zato se podjetja za ta način stimuliranja zaposlenih zelo redko odločajo.

"Za vzdušje med zaposlenimi je politika nagrajevana seveda odlična. Je pa izjemno draga za podjetje. Mi smo naredili izračun za primer, če družba za delitev dobička nameni tri tisoč evrov po osebi. V tem primeru zaposleni prejme le 1.200 evrov, država pa pobere 1.800 evrov," je kritičen prvi mož gospodarske zbornice Samo Hribar Milič.

Prikimuje mu eden uspešnejših slovenskih podjetnikov Igor Akrapovič: "Če za nagrade namenim dva milijona evrov, država pobere 1,2 milijona. To je nesmisel. Že dlje časa se zavzemamo, da bi bile te nagrade in trinajste plače manj obdavčene, ali pa vsaj, da od njih ne bi bilo treba plačati prispevkov, pa nas država ne posluša. Dejstvo je namreč, da bodo ljudje denar, ki ga dobijo, trošili in to to je za gospodarstvo dobro."

Beri dalje...

Tako je to. Izplačaš 3000€, dobi delavec 1200€. Pa gre s tem denarjem v štacuno in dobri država še 216€. Če kupi cigarete, pa mal vinčeka, gre dvakrat na Petrol, in evo, spet 500€ nazaj k državi. Kdor se je spomnil davčni sistem, je bil genij. Naši pač malo pretiravajo z navijanjem davkov, dokler gre, gre.