Članek
Bivši veleposlanik v Zagrebu mora plačati škodo
Objavljeno Nov 27, 2015

Po okrožnem je zdaj še višje sodišče sklenilo, da mora nekdanji veleposlanik Slovenije v Zagrebu Boštjan Kovačič državi vrniti 65.000 evrov za škodo, ki jo je povzročil v tamkajšnji rezidenci. Skupaj z okoli 24.000 evri zamudnih obresti od avgusta 2011 in okoli 4500 evri sodnih stroškov znesek presega 90.000 evrov, poroča Delo.

Lastnica vile na zagrebškem Pantovčaku je leta 2000 ugotovila, da je veleposlanik Kovačič to brez njenega dovoljenja preuredil. Nad adaptacijo - Kovačič je med drugim postavil savno, podrl zidove, posegel v sistem centralne kurjave in pustil dragoceno pohištvo propadati v neustreznih pogojih v kleti in na podstrešju - nikakor ni bila navdušena.

Delo navaja pričo Branko Kučinič, ki je bila v letih spornih dogodkov članica finančne komisije na MZZ, da Kovačič ni imel pooblastila ne za najem rezidence ne za investicijska dela v njej, vrednaveč milijonov takratnih tolarjev. Dela naj tudi ne bi bila smiselna, glede na to da je bila vila le najeta.

Po drugi strani je Kovačič že pred časom vztrajal, da je šlo pri očitanih mu posegih zgolj za redna vzdrževalna dela, saj je bila vila v precej slabem stanju. Za to naj bi bil kriv njegov predhodnik v vili, pakistanski veleposlanik z družino. Kot je še vztrajal, pri sami primopredaji nihče, ne ministrstvo ne lastnica vile, ni imel pripomb.

Sodišča ni prepričal

Lastnica naj bi, tako pravi Kovačič, nato nenadoma ugotovila, da lahko še kaj iztrži, na sodišču pa naj bi se bivši veleposlanik znašel tudi zaradi razmer in zamer na MZZ, saj da je opozarjal na številne nepravilnosti.

A sodišča njegove trditve niso prepričale. Tako okrožni kot višji sodniki namreč ne dvomijo, da je Kovačič v vili opravil gradbena dela, ki očitno presegajo zgolj vzdrževalna dela, kar mu je pogodba o najemu izrecno prepovedovala. Poleg tega za svoje ravnanje ni imel odobritve slovenske države.

Beri dalje...