Članek
"Smo preplačani? V primerjavi z medicinskimi sestrami, zaslužimo več"
Objavljeno Oct 01, 2015

Potem ko je računsko sodišče ugotovilo, da si vodilni na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) kljub navodilom vlade še vedno izplačujejo previsoke plače, so svojo plat zgodbe predstavili tudi v DUTB.

Fiksna plača glavnega izvršnega direktorja Torbjorna Manssöna je padla z 20.500 na 17.000.

V prejšnji pogodbi je bila zapisana možnost, da prejema bonuse, ki jih je dobil jeseni lani in januarja letos, pojasnjuje predsednik upravnega odbora Lars Nyberg.

"Manssönova plača je skupaj z nagradami znašala 37 tisoč evrov. Od lanske jeseni so izplačila padla s 37 na 17 tisoč evrov. V novi politiki izplačil bonusov ni več,"zagotavlja Nyberg.

Manssön je skupaj prejel 114 tisoč evrov bruto dodatkov, kar znese okoli 73 tisoč evrov neto.

Edini, ki je dobil nagrado

Na vprašanje kakšni so kriteriji za podelitev bonusa Nyberg odgovarja: "Manssön je DUTB je postavil na noge, imel je dobre rezultate poslovanja, prodal je Cimos, ki smo ga morali prestrukturirati …"

Bonus je dobil za petmesečno delo in je edini na slabi banki, ki so mu izplačali nagrado, čeprav ima v pogodbah predvidene bonuse celotno vodstvo DUTB: "Zasluži si mednarodno primerljivo plačo, opravil je delo za katerega smo ga zaposlili. Upravni odbor odloča o tem kdo ga bo prejel bonus."  

"Je uprava preplačana? Če primerjate z medicinskimi sestrami, zaslužijo več. Sestre so premalo plačane, a taka primerjava je nesmiselna. Pravilo izplačil managementu v tujini je, da vodstvo običajno zalužii petkrat toliko kot je povprečna plača in še 30 odstotni dodatek oziroma nagrado. Če bi upoštevali to, bi bile plače višje, kot jih imamo zdaj," visoke plače utemeljuje predsednik upravnega odbora.

"Če ne bi šel vsak dan k družini, mu žena ne bi dovolila delati v Sloveniji"

Beri dalje...