Prijatelji (9)
Geza Grabar
Franc Fortuna
Dragica Heric
Marinka Marinčič Jevnikar
Barbara Remec
Kristijan Hrastar
Kmečki Glas
Alen Osenjak
Spremljevalci (4)
Peter Zajc
Jerneja Ksir
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Nepoštene prakse praviloma zapisane v pogodbah
Prowein- sejem vinskih rekordov
Traso plinovoda preusmeriti vzdolž avtoceste
Prve razprave o SKP v senci brexita
Ali je mogoče shajati brez gensko spremenjene krme?
Reja molznic je politično zaželena dejavnost
Komisija naj maja razkrije dokumente
Ponovno odprtje trga za francosko govedino
Nov sistem naj vzpostavi boljšo posestno strukturo kmetij
Martinov list
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2017
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Prowein- sejem vinskih rekordov

Darja Zemljič
23.03.2017 13:37 (pred 1 dnevi)

Na največjem vinski sejmu na svetu  Prowein v Düsseldorfu v  deželi severno Porenje Vestfalija so letos ponovno padali rekordi. Poleg tega, da je to zadnje desetletje sejem, na katerem ne manjka noben resen vinar, ki išče izvozni  trg,  še vedo raste tudi številčno. Med 18. in 21. marcem  se  ga je   udeležilo 6500 razstavljavcev iz 60 držav  in 58. 500 obiskovalcev iz 130 držav (lani 55.700 obiskovalcev iz 126 držav). Tričetrt razstavljavcev  so predstavljali vinarji iz Italije, Francije in Španije,  1000 jih je bilo iz Nemčije in 600 iz dežel novega sveta. Večina obiskovalcev je bila iz vrst poslovnežev in kar 60 odstotkov jih je sklenilo tudi posel. Sejma so se udeležili tudi slovenski vinarji, več v prihodnji številki Kmečkega glasa. 

Traso plinovoda preusmeriti vzdolž avtoceste

Darja Zemljič
22.03.2017 14:09 (pred 2 dnevi)

Kmetje občine Renče-Vogrsko odločno nasprotujejo gradnji plinovoda čez njihove trajne nasade, ki so jo investitorji družba Plinovodi do.o. uradno prikazali kot rekonstrukcijo 40 let starega plinovoda.« Ob natančnem pregledu dokumentov smo ugotovili, da smo bili zavedeni. Po državni uredbi, kje bila objavljena decembra 2015, gre za rekonstrukcijo plinovoda M3/1 od Ajdovščine do Šempetra pri Novi Gorici in sicer najprej za zamenjavo 40 let  40 cm širokih cevi s 50 centimetrsko, potem pa še za novogradnjo dveh cevi plinovoda, debeline 110 cm. Gradnja  je načrtovana v 60 –metrskem pasu po celi dolini, nam je predstavil Ivan Bric, gospodar turistične in vinogradniške Frlanove kmetije iz Vogrskega. Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.  

Nepoštene prakse praviloma zapisane v pogodbah

Darja Zemljič
22.03.2017 14:00 (pred 2 dnevi)

Razmere v oskrbih verigah prehrambenih izdelkov v  Evropi so pogosto skrb vzbujajoče, na kar opozarjajo številne raziskave in poročila s terena. Nepošteni so tako odnosi trgovskih verig do šibkejših  členov - kmetov, kot nedopustne  razmere, v katerih delajo in živijo delavci na dnu teh verig, kot tudi do okolja. Na te razmere opozarja tudi  društvo Focus, društvo za sonaravni razvoj, ki je 9. marca v Ljubljani pripravilo okroglo mizo Trgovska veriga je tako močna kot njen najšibkejši člen – kako doseči pravičnost v dobavnih verigah v okviru triletnega projekta Supply Cha!nge za pravične trgovske verige. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Prve razprave o SKP v senci brexita

Darja Zemljič
15.03.2017 14:31 (Mar 15, 2017)

 V Sloveniji še niti nismo uvedli vseh sprememb zadnje reforme skupne evropske kmetijske politike (SKP), ko se je 2. februarja že začela javna razprava o novi SKP 2020, ki bo trajala do konca maja in se zaključila s sklepnim zborovanjem 15. julija v Bruslju. O časovnici nastajanja SKP in njenih obrisih, ki so sedaj zgolj idejna zasnova, sta v Portorožu na posvetu spregovorila tudi dva gosta, Paul Gouveia, glavni svetovalec COPA COGECA za SKP in zadružništvo in Pierluigi Londero, iz Generalnega direktorata za kmetijstvo in razvoj podeželja Evropske komisije

Gouveia je dejal, da so začeli razpravo o posodobitvi in poenostavitvi SKP tudi v COPA COGECA.  Evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan je nakazal, da bodo predstavljeni prvi scenariji bodoče SKP jeseni. »Prve oprijemljive predloge pričakujem do leta 2018. Sedanji komisiji bo potekel mandat konec leta 2019, ko bodo tudi volitve. Zato je velik izziv, da bi pogajanja o SKP končali v enem letu in treh mesecih, do marca ali aprila 2

Nov sistem naj vzpostavi boljšo posestno strukturo kmetij

Darja Zemljič
08.03.2017 09:25 (Mar 08, 2017)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na Biotehniški fakulteti v Ljubljani 17. februarja začelo s predstavitvijo strokovnih podlag trimesečno javno razpravo o spremembi ureditve kmetijske zemljiške politike. V podlagah predlagani  trije modeli pravnega urejanja kmetijske zemljiške politike predstavljajo prednosti in slabosti in predloge rešitev pri prometu s kmetijskimi zemljišči in njihovemu zakupu, pri zaščitenih kmetijah ter gospodarjenju z državnimi zemljišči. Po zaključku javne razprave bodo pripravljene zakonodajne rešitve za spremembo zakona o kmetijskih zemljiščih, njihovo sprejetje in izvedba na terenu.Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

5. slovenski vinogradniško-vinarski kongres

Darja Zemljič
02.03.2017 09:21 (Mar 02, 2017)

Slovenski vinogradnško-vinarski sektor se je v obdobju po osamosvojitvi po površinah skrčil in prestrukturiral. Pred njim so novi izzivi tako v pridelavi v trsnem  izboru, in uvajanju tolerantnih sort, , pridelavi vin z geografskimoreklom in uvajanju novih, tržno zanimivih stilov vin. O tem bodo  razpravljali slvoenski vinogradniki in vinarji na 5. slovenskem vinogradniško--vinarskem kongresu 12. maja v Šentjerneju, ki ga organizirajo Kmetjski inštitut Slovenije, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto.  Program po potekal v dveh sklopih, v prvem bodo spregovorili o trsnem izboru, pridelovalanih območjih in tolerantnih sortah in  v drugem o označevanju, nadzoru in ekonomiki pridelave in novih tipih vin. Prijave sprejemajo do 5. maja na Kmetijskem inštitutu Slovenije.

A2- tržni trik ali novo super mleko?

Darja Zemljič
02.03.2017 09:06 (Mar 02, 2017)

 

Nemčijo je preplavil nov trend- mleko A2 naj bi bilo boljše in prineslo več denarja. Izvira iz krav z gensko oznako A2. Ali gre le za tržni trik ali novo super mleko? A2 mleko je "odkrilo" novozelnadsko podjetje  in ga naredilo za prodajno uspešnico. Obljublja njegovo boljšo prebavljivost in zdravje. To mleko ima na novozelandskem trgu deset-odstotni delež in liter stane na polici 2 evra. Tudi v ZDA, Angliji in Nizozemski povpraševanje narašča. V Nemčiji se pojavljaj prvi ponudniki mleka iz A2 krav , mlekarne pa hitijo, katera ga bo dala prva na donosni nemški trg. Več v prihodnji številki Kmečkega glasa. 

Evropska komisija potrdila delegirani akt za teran Hrvaški

Darja Zemljič
02.03.2017 08:59 (Mar 02, 2017)

Evropska Komisija je 24. februarja potrdila napovedan delegiran akt, s katerim je Hrvaški odobrila uporabo izjeme za ime teran kot  sorte grozdje, na steklenicah pa mora biti zapisano teran Hrvatska Istra. Na Komisije dodajajo, da je cilj zaščititi slovensko vino teran, zato so pogoji za označevanje neobičajno podrobni, izpostavljaj, postopka pa še ni konec. Ime sorte grozdja teran se bo lahko uporabljalo izključno za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogoji, da bosta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da bo napis teran manjši od napisa Hrvatska Istra, več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Penine imajo tri življenja

Darja Zemljič
24.02.2017 13:02 (Feb 24, 2017)

Penine so edini stalno rastoči del svetovnega vinskega trga,  prodajni delež se jim vsak leto poveča za tri odstotke, ljubiteljev mehurčkov je namreč stalno več.  Temu primeren je odziv slovenskih vinarjev, kar 200 jih že polni peneča se vina, dobili smo festival pečenih se vin, med katerimi se lahko imenujejo penine le tista z  zaščiten geografsko označbo.  Poleg najbolj znane slovenske peničarske kleti Radgonske gorice je  po prodajnem deležu  na slovenske trgu takoj za njimi hiša Istenič iz Bizeljskega, odkoder je ta posnetek.  V njej so razkrili, da so vina zadnjega vinskega letnika 2016 odlična osnova za penine, in da imajo tudi  Bizeljske penine , kot pravijo francoski vinarji, tri življenja, saj ostanejo  prijetno živahne v steklenici  tudi po drugem vrenju  15 in več let.  

   

 

Komisija naj maja razkrije dokumente

Darja Zemljič
24.02.2017 12:47 (Feb 24, 2017)

Kraški pridelovalci terana so se že julija 2015 pritožil evropski varuhinji človekovih pravic Emily O'Reilly zaradi nerazkritja vsebine dokumentacije, s katero je Hrvaška zahtevala izjemo za označevanje vina teran, minulo sredo pa so prejeli njen odgovor. V njem evropska ombudsmankja priporoča, naj Komisija do 15. maja razkrije hrvaške dokumente v zvezi z označevanjem vina teran. Več v pirhodnji številki Kmečkega glasa.

Ponovno odprtje trga za francosko govedino

Darja Zemljič
24.02.2017 12:39 (Feb 24, 2017)

Združene države Amerike so napovedale odpravo prepovedi uvoza govejega mesa iz Francije. Evropska Komisija pozdravlja to odločitev, ki predstavlja nov korak pri ponovnem odprtju trga, ki je bil za uvoz zaprt od pojava BSE v 90-tih letih. Ameriški trg je bil zaprt za govedino iz EU od januarja 1998, ko so ZDA uvedle omejitve za uvoz govejega, ovčjega in kozjega mesa, po epidemiji bovine spongiformne encefalopatije (BSE). Te omejitve so bile strožje kot priporočila Svetovne organizacije za zdravje živali (OIE). Evropska govedina je zdaj varna za potrošnike. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

 

Ali je mogoče shajati brez gensko spremenjene krme?

Darja Zemljič
24.02.2017 12:26 (Feb 24, 2017)

Trgovina in mlekarne zahtevajo od kmetov, da krmijo krave brez gensko spremenjene krme. V Nemčiji pridelana beljakovinska krma, kot je ogrščica ali druga gensko nespremenjena krma (GSOF) so za sojo dobra alternativa. Brez težav in brez manjših donosov se je mogoče odpovedati soji, kljub tem pa so stroški za gensko nespremenjeno krme višji, zato bi potrebovali reji molznic v tem primeru dodatek vsaj cent za kg mleka.Več v tiskani izdaji tednika Kmečki glas.

Namesto na policah , ohrovt še na njivi

Darja Zemljič
14.02.2017 13:29 (Feb 14, 2017)

 Natančnejši pogled v zaledje vseh treh obalnih občin razkrije, da je v slovenski Istri dragocen prav vsak košček zemlje. Na njih domačini, tudi zaposleni ali že upokojeni tradicionalno pridelujejo zelenjavo in s tem izkoriščajo naravno prednost priobalnih zemljišč: možnost zgodnejše pridelave in ponudbe zelenjave na trgu in dopolnilnega zaslužka in si tako zagotovijo nekoliko lažje življenje svojih družin. Med njimi je tudi družina Borisa Kocjančiča iz Bošamarina nad Koprom, ki na treh hektarjih, najetih pri Skladu kmetijskih zemljišč RS za Kmetijsko zadrugo Agaria Koper  že 32 let prideluje različne vrste zelenjave, zadnja leta ohrovt, krompir in bučke. Kocjančičevi, pridelujejo zelenjavo na najetih zemljiščih v Serminu. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

 

Ohrovt na Obali na njivi miruje

Darja Zemljič
07.02.2017 14:06 (Feb 07, 2017)

 

December je bil brez dežja, januar pa prehladen in glavice ohrovta, ki bi morale biti že od januarja na policah, so prenehale rasti. Namesto 0,8 kilograma tehtajo le 0,4 kg, in čakajo na otoplitev, letošnji prihodek pa bo pokril le stroške pridelave., sonam povedlai Kocjančičeviiz Bošamarina nad Koprom. Več v  prihodnji tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Zelenjave iz slovenskih njiv premalo

Darja Zemljič
07.02.2017 13:58 (Feb 07, 2017)

 

»Letošnji januar je bil zelo mrzel tudi na Obali, takšne zime z mrazom in snegom so bile le še leta 1956, 1963, 1986. Ker je narava naredila svoje, pričakujemo, da se bo pridelovalna sezona začela hitro in zato počasi pripravljamo zemljišča, »razmišlja že o novi letini Marino Zonta iz Škocjana pri Kopru. Že dobra tri desetletja pridelujeta z ženo Zmago zelenjavo za koprsko Agrario, tudi za leto 2017 imata že podpisano pogodb. Spominjata začetnega obdobja, ko so pridelki za odkup od plodovk do čebule ostajali na zadrugi neprodani. Sedaj je sodelovanje z zadrugo veliko lažje, ker so profesionalno napredovali vsi od kmetov naprej, slovenske zelenjave pa je za vse kupce premalo.Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Srečanje inovacij s s tradicijo

Darja Zemljič
03.02.2017 12:06 (Feb 03, 2017)

 

 V Berlinu se od 20. do 29. januarja odvija 82. mednarodni sejem za hrano, kmetijstvo in hortikulturo Zeleni teden. Na 120 tisoč  kvadratnih metrih sejmu se predstavlja več kot 1600 razstavljavcev iz 65 držav. Država partnerica pa je letos sosednja Madžarska. Slovenija se predstavlja z interaktivnim paviljonom Čebelji svet, obiskovalci pa bodo spoznali raznoliko slovensko kulinariko.

Pomembni del berlinskega sejma so obsejemski dogodki, letos se je zvrstilo več kot 300 sejemskih kongresov, seminarjev, konferenc, med pomembnejšimi posveti je bila konferenca o digitlizaciji kmetijstva in digitalno upravljanje kmetijskega prostora, t.i. kmetijstvo 4.0.

Zadnjih devet let je Berlin tudi prizorišče svetovnega kmetijskega in prehranskega vrha, ki se ga udeležijo politični in drugi predstavniki tega sektorja iz celega sveta. Letošnja glavna tema svetovnega kmetijskega foruma v Berlinu je »Kmetijstvo in voda- ključ za svetovno prehrano«, na katerem bo okrog 70 kmetijskih ministrov, njiho

Pospeševanje gospodarskega sodelovanja z Rusijo

Darja Zemljič
03.02.2017 11:59 (Feb 03, 2017)

Mag. Dejan Židan je kot minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in podpredsednik Vlade RS je bil konec januarja na  dvodnevnem obisku  obisk v Ruski federaciji. Namen obiska, ki ga je spremljala gospodarska delegacija ter predstavniki znanstvenih institucij, je bila nadaljnja pospešitev in širitev gospodarskega ter drugega sodelovanja z Rusko federacijo na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane. Prvi cilj srečanja delegacije slovenske z rusko delegacijo je bil odpreti pot do podpisa nekaterih konkretnih pogodb. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Napačna odločitev o teranu lahko vpliva na celoten sistem geografske zaščite

Darja Zemljič
03.02.2017 11:44 (Feb 03, 2017)

 

Ministri EU, pristojni za kmetijstvo in ribištvo, so se minuli teden na prvem rednem zasedanju Sveta EU v letošnjem letu prvič sestali pod predsedovanjem Malte. V ospredju tokratnega zasedanja Sveta je bila na zahtevo slovenske delegacije obravnava točke obseg pooblastil Evropske komisije za sprejetje delegiranih aktov v zvezi z izjemami od pravil o zaščitenih označbah porekla za vino, ki se nanaša na primer terana. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa. 

Ravnanje Evropske komisije je nedopustno

Darja Zemljič
20.01.2017 14:26 (Jan 20, 2017)

Ravnanje Evropske Komisije je nedopustno

Minister mag. Dejan Židan se je minuli četrtek sestal s komisarjem EU pristojnim za kmetijstvo in razvoj podeželja Philom Hoganom zaradi najave, da bo Evropska komisija v primeru terana z delegiranim aktom dovolila Hrvaški uporabo imena pri njihovem vinu. Komisar je potrdil, da bo Evropska komisija sprožila postopek priprave delegiranega akta.

 Mag. Židan je v odzivu komisarju dejal, da Vlada RS temu ostro nasprotuje. Po njegovem mnenju gre za nedopustno odločitev in ravnanje Evropske komisije, ki je s to odločitvijo, pet po zaključku pristopnih poganjaj s Hrvaško, povozila lasten pravni red, prezrla njegovo spoštovanje in s tem sprožila močan dvom, ali pravni red v EU sploh deluje. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa. 

Mušakat privablja z vonjem, ki ostaja stalnica

Darja Zemljič
20.01.2017 14:19 (Jan 20, 2017)

Muškati naj bi bili ena prvih udomačenih sort grozdja, ki ga v Sloveniji pridelujemo na 590 ha in je po obsegu osma sorta. V evropski bazi podatkov je kar 700 muškatov, ker pa se za njimi velikokrat skriva ista sorta pod različnim imeni,  to vinogradnike bega pri nakupu cepjlenk. Na Biotehniški fakulteti v Ljubljani so zato pripravili seminar s poudarkom na razlikovanju lastnosti belega in rumenega muškata. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa. 

Oglasi

na spletni strani porabi manj, si lahko z "modulom" ogrevanje naredite informativni izračun in preverite možne prihranke in rentabilnost za toplotno zaščito vaše stavbe. morebiten prehod na drug energent ali zamenjavo sistemov za ogrevanje. naredite si izračun zdaj!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

5104.) azbuka za neposlušne

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 9.99 €

7527.) v sibirski tajgi

Kategorija: Enciklopedije in slovarji

Cena: 19 €

7513.) edinstven

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

7512.) oglaševanje v a-duru

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 14.99 €

5213.)   odkrivanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 11.99 €

prezračevanje hiše je pomembno za boljše počutje in tudi zdravje. za to so pomembni kvalitetni prezračevalni sistemi, ki vam jih nudijo pri ponudniku inštalacije štrus. več preverite na njihovi spletni strani!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

odlična kitara za narodnozabavno glasbo, framus sorella 5/59. letnik cca. 1960 masivna sprednja plošča vsi prvotni originalni deli magnet schaller 10/40 pasivni nove strune generalno servisirana in nastavljena za takojšnje igranje 1 leto garancije!

Kategorija: Kitare in ostala brenkala

Cena: 880 €

6278.) premagajmo plahost

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

997.) razlaga razodetja in drugi spisi

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

696.) misel za lepši dan

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

183.) vzhodnik , deževje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj