Prijatelji (9)
Kristijan Hrastar
Kmečki Glas
Geza Grabar
Vlasta Kunej
Alen Osenjak
Marinka Marinčič Jevnikar
Barbara Remec
Dragica Heric
Spremljevalci (4)
Peter Zajc
Jerneja Ksir
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Vino med soljo in burjo
Neposredna plačila- v javne ali zasebne žepe?
Preboj v pogajanih o ekološkem kmetijstvu
Na Obali najbolj trpijo oljke in refošk
O preskrbi človeštva se odloča na podeželju držav v razvoju
Svetovna okoljska nagrada kmetu Urošu Macerlu
Grozdja za cviček preveč
Grozdje postaja strateški pridelek
43. ocenjevanje Vino Slovenija
Reja molznic je politično zaželena dejavnost
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2017
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Vino med soljo in burjo

Darja Zemljič
11.08.2017 12:25 (Aug 11, 2017)

»Vitovska grganja je avtohtona vinska sorta, ki vsako leto na festivalu v gradu Devin združi vinarje iz Tržaškega in slovenskega Krasa, saj jo ima skoraj vsak od nas v kleti. Iz leta v leto smo verjeli v to zgodbo in v 30 letih je prišlo do rezultatov, tako da se danes lepo prodaja doma in po svetu. Vitovska je dandanes zanimiva sorta,  po kateri povprašujejo tudi potrošniki, v svetu jo prodajamo po vseh kontinentih,« nam predstavi ob že 11. festivalu Vitovska in morje Sandi Škerk, znani zamejski vinar iz Praprotna( Prepotto) in  eden od pobudnikov prireditve v Društvo vinogradnikov s Krasa, ki mu sedaj predseduje Matej Škrlj.

V izjemnem historičnem in naravnem ambientu Devinskega gradu, se je letos na pragu poletja, zadnji junijski in prvi julijski dan predstavilo 28 vinarjev in okrog 20 gostincev in skupaj so privabili številne slovenske in še več italijanskih ljubiteljev kraške vinsko-kulinarične ponudbe.

V Devinskem gradu, ki očara, kot pravijo vinarji sami tudi njih, lahko namreč

Preboj v pogajanih o ekološkem kmetijstvu

Darja Zemljič
11.08.2017 10:09 (Aug 11, 2017)

Pogajalci EU so dosegli začasni politični o dogovor o ekološki reformi, s katerim utirajo pot posodobitivi pravil, ki urejajo ekološko kmetovanje ini označevanje ekoloških porizvodov ter so začeli veljati 1.julija 2020.Kompomis vključuje predloge, ki jih je komisar Hogan predstavil Svetu Evrpe sredi junija, da bi do kasnejše faze razdelili dve bolj nepremostljiva elementa prisotnost nedovoljenhi snovi in rastlinjakov z razmejenimi gredami. Več v tiskani številki Kmečkega glasa.

Neposredna plačila- v javne ali zasebne žepe?

Darja Zemljič
11.08.2017 09:48 (Aug 11, 2017)

 Na ravni EU se je začela z javno razpravo 7. juija  razprava o ciljih skupne kmetijske politike (SKP) po letu 2020. Med aktualnimi dilemami pri oblikovanju SKP za prihodnjo finančno obdobje so  plačila v okviru prvega stebra- dohodkovno za kmetije zelo pomembna neposredna plačila in vprašanje, kako jih deliti v prihodnje. V članicah je EU bilo v razpravi o naglašeno, da naj gredo plačila sektorjem, ki imajo težave in le-tem je treba plačila povečati. Odprto pa ostaja, kako kmetijska plačila na splošno učinkovito razporediti, jih deliti kako drugače kot doslej ali pa bi bilo bolje več sredstev nameniti za sheme upravljanja s tveganji. Več v tiskani izdaji tednika Kmečki glas. 

Na Obali najbolj trpijo oljke in refošk

Darja Zemljič
08.08.2017 12:02 (Aug 08, 2017)

 

Sušne razmere so se v zob že četrtem letošnjem vročinskem valu po celi državi okrepile, najbolj na že sicer celo poletje najbolj sušnem jugovzhodnem delu Slovenije, Tudi na Obali se razmere že približujejo sušnim letom 2003 in 2015, saj so imeli v slovenski Istri zadnje padavine 30. junija. Poleg vrtin in poljščin pa so posledice pomanjkanja padavin vsak dan bolj usodne tudi v vinogradih in oljčnikih.

 

O preskrbi človeštva se odloča na podeželju držav v razvoju

Darja Zemljič
04.08.2017 10:38 (Aug 04, 2017)

Ali je res izvozna usmeritev evropskega kmetijstva kriva za lakoto v svetu?  Nemški minister za razvoj in goposdarstvo Gerd Müller označuje to kot enostranski pogled in pove, kako bi morale razvite države pomagati nerazviti Afriki.

 Kaj je vzrok za veliko stisko, pomanjkanje na afriškem rogu, ki vlada tam v zadnjem obdobju?

Posledice podnebnim sprememb, na tem območju že eno leto ni deževalo. Zato je v Etiopiji in Sudano neposredno ogroženo zaradi lakote 25 milijonov ljudi. Da bi jih rešili, potrebujejo Združeni narodi takoj 4 do 5 milijard evrov pomoči, ki jo mora prispevati svetovna skupnost. Nemčija je svojo pomoč že precej povečala. Toda svetovne krize ne moremo rešiti sami. Vsi, ki s svojim  ravnanjem in načinom življenja povzročajo večje izpuste toplogrednih plinov in prispevajo k ogrevanju planeta so odgovorni podpreti tiste, ki zaradi podnebnih sprememb najbolj trpijo. Pomagati jim moramo pri prilagajanju na podnebne spremembe. V v tiskani izdaji tednika Kmečki glas.

43. ocenjevanje Vino Slovenija

Darja Zemljič
25.07.2017 14:37 (Jul 25, 2017)

V okviru sejma Agra v Gornji Radgoni je med 17. in 19. julijem  potekalo  že 43. ocenjevanje Vino Slovenija, na katerega so slovenski vinarji in iz  nekaterih sosednjih držav poslali okrog 530 vin. Vina je tri dni ocenjevalo okrog 20 slovenskih  ocenjevalcev  v štirih komisijah, zadnji dan pa so izbrali med najboljšimi tudi šampione. Najboljši vinogradniki in vinarji  bodo nagrade prejeli na sejmu Agra 29. avagusta v Gornji Radgoni.   

Povprečni ekološki vinogradnik obdeluje 4,5 ha vinograda

Darja Zemljič
25.07.2017 14:28 (Jul 25, 2017)

 

Ekološko vinogradništvo je na Primorskem vse bolj aktualna tema, saj jo je KGZ Nova Gorica izbral za osrednjo vsebino štirinajstega, že tradicionalnega posveta Trte in vino v Novi Gorici sredi junija. Največ ekoloških vinogradov v Sloveniji, kar 70 odstotkov, je namreč v slovenski Istri, posveta pa se je udeležilo okrog 200 vinogradnikov in strokovnjakov, čeprav ekoloških vinogradnikov med njimi ni bilo veliko.Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Slovenija v tožbo za teran

Darja Zemljič
25.07.2017 14:19 (Jul 25, 2017)

Vlada RS jesprejela odločitev, da se na Splošno sodišče Evropske unije vloži tožbo zaradi ugotovitve ničnosti Delegirane uredbe Komisije glede  sort vinske trte in njihovih sopomenk, ki se lahko uporabijo na etiketah vina.  Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan je po seji vlade dejal, da sprejem akta pomeni poseg v obstoječo zaščito, ki vodi v zavajanje potrošnikov in s tem povzroči veliko gospodarsko škodo zaradi morebitnega upada prodaje in razvrednotenja obstoječe zaščitene označbe porekla. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Vinarstvo zahteva celega človeka

Darja Zemljič
25.07.2017 14:08 (Jul 25, 2017)

Vinogradništvo in vinarstvo Štokelj iz Planine nad Ajdovščino je ljubiteljem vin dobro znano po pridelavi pinele, potrjene slovenske avtohtone sorte. V Sloveniji raste samo na 60 hektarjih, Štokljevi jo imajo na dveh hektarjih, torej so lastniki dobrih treh odstotkov te slovenske vinogradniške dediščine. Pinela predstavlja 70 odstotkov njihovih trt, pridelujejo še rebulo, chardonnay, merlot in barbero.V delo v vinogradih je vpeta vsa družina, Damjan je vinar ob redni službi, soproga Majda je samo doma, sin Nejc se je pred kratkim zaposlil, magistriral je iz elektrotehnike, in doma njegovo pomoč že pogrešajo. Lea je še srednješolka. Najstarejša hči Špela pa je diplomirana krajinska arhitektka in slovenska vinska kraljica 2014, od letos pa tudi mlada prevzemnica, saj  meni, da vinarstvo zahteva celega človeka. Po že vloženem trudu cele družine pa si ne predstavlja, da se družinska tradicija ne bi nadaljevala. Več v tiskani izdaji tednika Kmečki  glas.

Opredelitev prvih ciljev SKP po 2020

Darja Zemljič
13.07.2017 14:49 (Jul 13, 2017)

Evropska Komisija je 2. februarja 2017 letos začela prvo spletno  javno posvetovanje o posodobitvi in ​​poenostavitvi skupne evropske kmetijske politike ( SKP). Javno posvetovanje je bilo odprto vsem zainteresiranim državljanom in organizacijam ter organizirano prek vprašalnika v vseh 23 uradnih jezikih EU do 2.maja letos. Na konferenci  SKP- povej -  CAP- Have  Your Say) 7. julija v Bruslju pa so predstavili  prve  smernice SKP za obdobje po letu 2020 kot si jih zamišljata tako kmetijske organizacije kot evropski državljan na splošno. Več iz Bruslja   prihodnji številki Kmečkega glasa.

Kmetijstvu odprt trg na Daljnem vzhodu

Darja Zemljič
13.07.2017 14:36 (Jul 13, 2017)

 

Evropska unija in Japonska sta  v začetku julja dosegli načelni dogovor o glavnih elementih sporazuma o gospodarskem partnerstvu. To je najpomembnejši dvostranski trgovinski sporazum, ki ga je EU kdaj koli sklenila in prvi te vrste, ki bo vključeval posebno zavezo Pariškemu sporazumu o podnebnih spremembah. S sporazumom o gospodarskem partnerstvu bo za EU in njene države članice odpravljena velika večina dajatev, ki jih plačujejo podjetja EU in znašajo do milijarde evrov letno, japonski trg se bo odprl za ključne izvoznike EU na področju kmetijstva: vinarjem, mlekarski industriji, prašičerejcem, sektojru alkoholnih pijač. Japonska pa s tem sporazumo v celoti spoštuje evropske standarde in geografske zaščite izdelkov. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Ko narezane kumarice oživijo

Darja Zemljič
28.06.2017 12:50 (Jun 28, 2017)

 Večina hrane, ki jo kupimo v supermarketih je za uživanje primerna, ni pa v vitalna. V konvencionalnem kmetijstvu so rastline med rastjo zaradi zahtev po čim večjih pridelkih v nenehnem stresu in zato fiziološko ne dozorijo, zato uživamo večinoma »zeleno« hrano. Toda trgovskih verig ne zanima vitalnost hrane, temveč prodaja,so ključne misli Jensa Otta Andersena, strokovnjaka za fiziologijo in vitalnost rastlin in zato velikega podpornika ekološkega in biodinamičnega kmetijstva iz  drugega največjega danskega mesta Archusa. Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Skriti obrazi Kočevskega gozda

Darja Zemljič
28.06.2017 12:42 (Jun 28, 2017)

Kočevska narava in zgodovina sta  močno povezani z gozdovi.  Ker je bilo to območje po drugi svetovni vojni zaradi naravne odmaknjenosti in iz političnih razlogov vse do osamosvojitve zaprto , se lahko pohvali z najbolj naravno ohranjenimi gozdovi in kar s šestimi pragozdovi, najbolj znana sta Rajhenavski gozd in pragozd Krokar, ki se kot največji gozdni rezervat poteguje za vpis na Unescov seznam svetovne dediščine.  

Kar 90 odstotkov Kočevske je pokrite z gozdovi, to naravno bogastvo pa ostaja po zatonu lesne industrije v Sloveniji v glavnem neizkoriščeno, zato so se tri občine na Kočevskem: Kočevje, Fara in Kostel odločile, da se povežejo in ponudijo bogastvo gozda v sodobnejšem, turističnem »paketu«, ki bo odkril številne stare in nove poglede na skrivnosti gozda, spodbudil razvoj številnih gospodarskih dejavnosti in pomagal  do novih zaposlitev. Mladi iz tega območja se namreč zaradi pomanjkanja delovnih mest (brezposelnost je bila do predlani kar 24-odstotna, a je v zadnjem le

Največ priznanj za sauvignone

Darja Zemljič
15.06.2017 10:02 (Jun 15, 2017)

Anton in Danica Kaloh  obdelujeta potretji hektar vinograda na Stolnem vrhu nad Mariborom, iz njihove kleti pa prihajajo predvsem vina posebnih kakovost, od poznih trgatev do vrhunca, ki ga predstavlja suhi jagodni izbor. Tovrstnih sladkih vin pridelujejo štajerski vinarji vse manj i zaradi posebnosti v  trženjule-teh, Kalohovi pa so najbolj uspešni s sorto sauvignon, za katero sv zadnjem času prejeli številna odličja. Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.     

Odnos do preteklosti omogoča prihodnost

Darja Zemljič
15.06.2017 09:54 (Jun 15, 2017)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je tretje leto zapored z izvajalci nalog rastlinske genske banke organiziralo  posvet o ohranjanju in trajnostni rabi rastlinskih genskih virov (RGV). Gostitelj letošnjega tretjega posveta je bil Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo (IHP) v Žalcu, ki je ena od štirih ustanov Slovenske rastlinske genske banke (SRGB).Mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na MKGP je poudarila, da nikoli ne bo dobro, če bi bili odvisni samo do tujih sort, ki niso prilagojene na naše podnebne razmere, več v prihodnji številki Kmečkga glasa. 

V Valladolidu več kot 9000 vin iz celega sveta

Darja Zemljič
15.06.2017 09:38 (Jun 15, 2017)

Španski Valladolid, prestolnica največje regije Kastilja in Leon, je gostil letošnje 24. ocenjevanje vin Concours Mondial de Bruxelle (CMB), ki je  poleg Decanterja največje ocenjevanje vin v svetu. Letos je med 2. in 5.  majem 320 ocenjevalcev v 60  petčlanskih komisijah primerjalo kakovost kar 9080 vin iz 50 držav. Ta visoka številka poslanih vin pa kaže, da je ocenjevanje letos preseglo lanski rekord, ko je bilo v bolgarskem Plovdivu ocenjenih 8750 vin.. Ni naključje, da so  se bruseljski organizatorji- predsednik ocenjevanja je Baudoin Havaux,  in direktor  Thomas Costenoble skupaj z gostitelji odločili za Valladolid ni naključje. Španija je namreč po površinah vinogradov  z 925 tisoč hektarji prva vinorodna dežela sveta, po količini pridelanega vina pa tretja in obenem vodilna izvoznica vin sveta z 22- deležem svetovnega izvoza. Več v tiskani zdaji tednika Kmečki glas.

Četrtina slovenskih hrane za tuje trge

Darja Zemljič
15.06.2017 09:24 (Jun 15, 2017)

 

17. vrh kmetijskih in živilskih podjetij, ki ga vsakoletno organizira Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP) pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), je letos potekal na Bledu in po dolgih letih krize v optimističnem razpoloženju. Na njem so predstavniki podjetij iz sektorja skupaj s tujimi strokovnjaki ter gosti iz domače politike: kmetijskim ministrom mag Dejanom Židanom, predsednikom Zadružne zveze Petrom Vriskom, predsednikom KGZS Cvetkom Zupančičem, in predstavniki odbora za kmetijstvu v državnem zboru razpravljali o vodenju sektorja, da bo ostal v dobri kondiciji

»Pozitiven trend se odraža v boljši kondiciji, težav pa kljub temu ne zmanjka, a kadar si podjetja postavljajo cilje, ne klonejo. Kondicijo predstavlja moč, ki se kaže z velikostjo, v svetu je 7 milijard potrošnikov, in 1,5 milijarde proizvajalcev hrane, 500 podjetij pa nadzira 70 odstotkov pridelave hrane. V globalnem svetu se je izziv obnašat lokalno, pa vendar slovenski živilsko prehranski industriji sk

Pomoč vinogradnikom veliko premajhna

Darja Zemljič
07.06.2017 09:19 (Jun 07, 2017)

 Do pomoči upravičeni pridelovalci po lanski aprilski pozebi so med  15. in 20. majem letos prejeli odločbe in denar kot pomoč po interventnem zakonu. Kot je znano, je slovenska država zagotovila za odpravo posledic pozebe in snega v kmetijstvu 3,5 milijona evrov, škode pa je bilo za okrog 44 milijonov evrov. Prejeta pomoč je tako nizka, da se predvsem vinogradniki te dni jezni in obupani hkrati obračajo na različne ustanove,  čeprav se zavedajo, da dodatnih sredstev na kmetije ne bo. Bogomir Valdhuber vinogradnik in vinar iz Svečine, nam je povedal, da je imel na 5,5 hektarjih vinogradov v Svečini priznano 85-odstotno škodo, za kar je prejel skupaj 1200 evrov odškodnine. Več v tiskani izdaji tednika Kmečki glas.

Sauvignon je adut med slovenskimi vini

Darja Zemljič
07.06.2017 09:06 (Jun 07, 2017)

Dominikanski samostan na Ptuju je predzadnji majski vikend gostil  tretji salon sauvignon, toda prvič hkrati z Dobrotami slovenskih kmetij, ki so na ogled v minoritskem samostanu. Organizatorji Ars Petoviensis so se za povezavo obeh dogodkov odločili s ciljem, da bi imeli obe prizorišči čimveč obiskovalcev.

Resnici na ljubo je bilo le-teh teh na letošnjem salonu malo manj kot na prvih dveh,vendar pa je ta vinska sorta na Štajerskem upravičeno izpostavljena kot ena najboljših in tudi najbolj priljubljenih med pivci v svetu in pri nas. Slog sauvignona je odvisen od podnebja in želje vinarja: na hladnejših rastiščih je bolj zelenih not (pardižnikovega listja, paprike, trave, špargljev, koprive ), saj dajejo takšne lege višje kisline. V toplejših pogojih pa razvije več arom tropskega sadja, izgubi pa zaradi zrelega grozdja širši aromatski profil.Na Ptuju ga je predstavljajo v vseh možnih različicah od redne trgatve do najvišjih predikatov, v glavnem pa zadnjih dveh vinskih letnikov 2015

Ponudba ne sledi povpraševanju

Darja Zemljič
30.05.2017 10:10 (May 30, 2017)

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sta 17. maja organizirala posvet o nadaljnjem razvoju ekološkega kmetovanja pod naslovom- Kako do več ekološke hrane na trgu ? Množično obiskan dogodek je bil namenjen  iskanju rešitev vseh deležnikov, kako ukrepati za hitrejši razvoj ekološkega kmetijstva, ki je v Sloveniji v zastoju. Cvetko Zupančič, predsednik KGZS je uvodoma dejal, da želi KGZS s tem posvetom pregledati stanje na pomembnem področju kmetovanja : kam gre razvoj, kje se zatika, zakaj ni na trgu več ekološke hrane in zakaj imamo težave s trženjem, povezovanjem in javnim naročanjem. KGZS sledi ključnim ciljem zapisanim v izvedbene dokumente strategije razvoja slovenskega kmetijstva za to področje. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Oglasi

za vse, ki iščete večji družinski avto, je peugeot 308 prava izbira, saj je dovolj prostoren, ima velik prtljažnik ter tudi sistem isofix, da bodo vaši malčki varni v avtu. poleg udobne vožnje pa vas bo verjetno prepričala tudi nizka poraba. vse ostale prednosti tega vozila, si lahko preberete v članku, ki je objavljen na spletni strani avto magazina. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

prednosti vozila kia ceed: nizka poraba, številna dodatna oprema, ki je že vključena v osnovno ceno, vzvratna kamera in parkirni senzorji, zelo udobni prednji sedeži in še bi lahko naštevali. celoten članek, si lahko preberete na avto-magazin. 

Kategorija: Avtodeli in oprema

Cena: Pokličite za ceno

517.) naše morje

Kategorija: Naravoslovje

Cena: 14.99 €

7674.) človek z zamudo

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

7673.) volčiči

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

6807.) ribanje i ribarsko  prigovaranje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 19.99 €

7196.) ratne tajne

Kategorija: Leposlovje

Cena: 17.99 €

7194.) zibelka knjige

Kategorija: Leposlovje

Cena: 12.99 €

7604.) sirene z lesbosa

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

7082.) mak

Kategorija: Leposlovje

Cena: 13.99 €

6010.) serengeti ne sme umreti

Kategorija: Leposlovje

Cena: 11.99 €

4649.)  tito in umetniki

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj