Prijatelji (9)
Franc Fortuna
Kmečki Glas
Marinka Marinčič Jevnikar
Vlasta Kunej
Kristijan Hrastar
Alen Osenjak
Dragica Heric
Geza Grabar
Spremljevalci (4)
Peter Zajc
Jerneja Ksir
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Odnos do preteklosti omogoča prihodnost
Četrtina slovenskih hrane za tuje trge
V Valladolidu več kot 9000 vin iz celega sveta
Svetovna okoljska nagrada kmetu Urošu Macerlu
Največ priznanj za sauvignone
Na sledi kitajskemu vinskemu okusu
Grozdje postaja strateški pridelek
Pomoč vinogradnikom veliko premajhna
Čez krize k inovativnosti in povezovanju
Letošnji pridelek že prodan
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2017
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Največ priznanj za sauvignone

Darja Zemljič
15.06.2017 10:02 (Jun 15, 2017)

Anton in Danica Kaloh  obdelujeta potretji hektar vinograda na Stolnem vrhu nad Mariborom, iz njihove kleti pa prihajajo predvsem vina posebnih kakovost, od poznih trgatev do vrhunca, ki ga predstavlja suhi jagodni izbor. Tovrstnih sladkih vin pridelujejo štajerski vinarji vse manj i zaradi posebnosti v  trženjule-teh, Kalohovi pa so najbolj uspešni s sorto sauvignon, za katero sv zadnjem času prejeli številna odličja. Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.     

Odnos do preteklosti omogoča prihodnost

Darja Zemljič
15.06.2017 09:54 (Jun 15, 2017)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je tretje leto zapored z izvajalci nalog rastlinske genske banke organiziralo  posvet o ohranjanju in trajnostni rabi rastlinskih genskih virov (RGV). Gostitelj letošnjega tretjega posveta je bil Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo (IHP) v Žalcu, ki je ena od štirih ustanov Slovenske rastlinske genske banke (SRGB).Mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na MKGP je poudarila, da nikoli ne bo dobro, če bi bili odvisni samo do tujih sort, ki niso prilagojene na naše podnebne razmere, več v prihodnji številki Kmečkga glasa. 

V Valladolidu več kot 9000 vin iz celega sveta

Darja Zemljič
15.06.2017 09:38 (Jun 15, 2017)

Španski Valladolid, prestolnica največje regije Kastilja in Leon, je gostil letošnje 24. ocenjevanje vin Concours Mondial de Bruxelle (CMB), ki je  poleg Decanterja največje ocenjevanje vin v svetu. Letos je med 2. in 5.  majem 320 ocenjevalcev v 60  petčlanskih komisijah primerjalo kakovost kar 9080 vin iz 50 držav. Ta visoka številka poslanih vin pa kaže, da je ocenjevanje letos preseglo lanski rekord, ko je bilo v bolgarskem Plovdivu ocenjenih 8750 vin.. Ni naključje, da so  se bruseljski organizatorji- predsednik ocenjevanja je Baudoin Havaux,  in direktor  Thomas Costenoble skupaj z gostitelji odločili za Valladolid ni naključje. Španija je namreč po površinah vinogradov  z 925 tisoč hektarji prva vinorodna dežela sveta, po količini pridelanega vina pa tretja in obenem vodilna izvoznica vin sveta z 22- deležem svetovnega izvoza. Več v tiskani zdaji tednika Kmečki glas.

Četrtina slovenskih hrane za tuje trge

Darja Zemljič
15.06.2017 09:24 (Jun 15, 2017)

 

17. vrh kmetijskih in živilskih podjetij, ki ga vsakoletno organizira Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP) pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), je letos potekal na Bledu in po dolgih letih krize v optimističnem razpoloženju. Na njem so predstavniki podjetij iz sektorja skupaj s tujimi strokovnjaki ter gosti iz domače politike: kmetijskim ministrom mag Dejanom Židanom, predsednikom Zadružne zveze Petrom Vriskom, predsednikom KGZS Cvetkom Zupančičem, in predstavniki odbora za kmetijstvu v državnem zboru razpravljali o vodenju sektorja, da bo ostal v dobri kondiciji

»Pozitiven trend se odraža v boljši kondiciji, težav pa kljub temu ne zmanjka, a kadar si podjetja postavljajo cilje, ne klonejo. Kondicijo predstavlja moč, ki se kaže z velikostjo, v svetu je 7 milijard potrošnikov, in 1,5 milijarde proizvajalcev hrane, 500 podjetij pa nadzira 70 odstotkov pridelave hrane. V globalnem svetu se je izziv obnašat lokalno, pa vendar slovenski živilsko prehranski industriji sk

Pomoč vinogradnikom veliko premajhna

Darja Zemljič
07.06.2017 09:19 (Jun 07, 2017)

 Do pomoči upravičeni pridelovalci po lanski aprilski pozebi so med  15. in 20. majem letos prejeli odločbe in denar kot pomoč po interventnem zakonu. Kot je znano, je slovenska država zagotovila za odpravo posledic pozebe in snega v kmetijstvu 3,5 milijona evrov, škode pa je bilo za okrog 44 milijonov evrov. Prejeta pomoč je tako nizka, da se predvsem vinogradniki te dni jezni in obupani hkrati obračajo na različne ustanove,  čeprav se zavedajo, da dodatnih sredstev na kmetije ne bo. Bogomir Valdhuber vinogradnik in vinar iz Svečine, nam je povedal, da je imel na 5,5 hektarjih vinogradov v Svečini priznano 85-odstotno škodo, za kar je prejel skupaj 1200 evrov odškodnine. Več v tiskani izdaji tednika Kmečki glas.

Sauvignon je adut med slovenskimi vini

Darja Zemljič
07.06.2017 09:06 (Jun 07, 2017)

Dominikanski samostan na Ptuju je predzadnji majski vikend gostil  tretji salon sauvignon, toda prvič hkrati z Dobrotami slovenskih kmetij, ki so na ogled v minoritskem samostanu. Organizatorji Ars Petoviensis so se za povezavo obeh dogodkov odločili s ciljem, da bi imeli obe prizorišči čimveč obiskovalcev.

Resnici na ljubo je bilo le-teh teh na letošnjem salonu malo manj kot na prvih dveh,vendar pa je ta vinska sorta na Štajerskem upravičeno izpostavljena kot ena najboljših in tudi najbolj priljubljenih med pivci v svetu in pri nas. Slog sauvignona je odvisen od podnebja in želje vinarja: na hladnejših rastiščih je bolj zelenih not (pardižnikovega listja, paprike, trave, špargljev, koprive ), saj dajejo takšne lege višje kisline. V toplejših pogojih pa razvije več arom tropskega sadja, izgubi pa zaradi zrelega grozdja širši aromatski profil.Na Ptuju ga je predstavljajo v vseh možnih različicah od redne trgatve do najvišjih predikatov, v glavnem pa zadnjih dveh vinskih letnikov 2015

Ponudba ne sledi povpraševanju

Darja Zemljič
30.05.2017 10:10 (May 30, 2017)

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sta 17. maja organizirala posvet o nadaljnjem razvoju ekološkega kmetovanja pod naslovom- Kako do več ekološke hrane na trgu ? Množično obiskan dogodek je bil namenjen  iskanju rešitev vseh deležnikov, kako ukrepati za hitrejši razvoj ekološkega kmetijstva, ki je v Sloveniji v zastoju. Cvetko Zupančič, predsednik KGZS je uvodoma dejal, da želi KGZS s tem posvetom pregledati stanje na pomembnem področju kmetovanja : kam gre razvoj, kje se zatika, zakaj ni na trgu več ekološke hrane in zakaj imamo težave s trženjem, povezovanjem in javnim naročanjem. KGZS sledi ključnim ciljem zapisanim v izvedbene dokumente strategije razvoja slovenskega kmetijstva za to področje. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Največ zdravja v svežem sadežu

Darja Zemljič
22.05.2017 13:06 (May 22, 2017)

 

 S Sloveniji pridelamo na ekološki način le majhen delež jagodičja, ki ga lahko v celoti umeščamo med superživila, toda na naših policah prevladujejo vse vrste super živil iz uvoza. Vendar se  zadnja leta obseg domače pridelave širi, družina Pšajd iz Dogoš pri Mariboru iz kmeitje Črni dragulj,  se je odločila za pridelavo aronije, ki jo imamo v Sloveniji že na 100 hektarjih, od tega 25 hektarjev v ekološki pridelavi.

Lilijana Pšajd pravi, da je po izgubi zaposlitve iskala takšno vrst sadja, s pridelavo katerega bi najmanj škodovala naravi in bi ji omogočil dohodek po izgubi redne zaposlitve. Najbolj jo je navdušila aronija, s katero v Sloveniji pred leti še ni bilo veliko izkušenj, in zato je prejela na kmetijskem zavodu v Mariboru ob iskanju prvih nasvetov namesto strokovne pomoči le hladno prho, da pri nas to jagodičje že ne bo uspevalo. Prodajalci aronije pa so jo takrat največ ponujali za živo meje, in jo še danes napačno enačijo s sibirsko borovnico, s katero pa nima nič skupn

Čez krize k inovativnosti in povezovanju

Darja Zemljič
22.05.2017 10:23 (May 22, 2017)

 V Šentjerneju na Dolenjskem, kjer imajo 180 ha vinogradov in štiri večje zasebne kleti in pridelujejo v glavnem cviček, so minuli petek gostili peti slovenski vinogradniško -vinarski kongres.Organizirali so ga Kmetijski inštitut Slovenije, KGZ Novo mesto, Strokovno društvo vinogradnikov in vinarjev Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano( MKGP), in vsemi tremi stanovskimi organizacijami: Vinsko družbo Slovenije (VDS) Vinisom in Združenjem družinskih vinogradnikov in vinarjev Slovenije (ZDVVS). Več kot 150 udeležencev je v najširšem smislu z gosti- med njimi so bili kmetijski minister mag. Dejan Židan, Tanja Strniša, državna sekretarka na MKGP in Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, analiziralo stanje, pregledalo strokovne aktualne teme od trsničarstva, vinogradništva, označevanja, nadzora vina pa do promocije in  povezovanja. Poudarek so dali sprejemu smernic stroki, politiki in pridelovalcem pri nadaljnjem delu. Več v tiskani izdaji

Letošnji pridelek že prodan

Darja Zemljič
03.05.2017 10:40 (May 03, 2017)

Ko so Peskovi iz Rošnje na Dravskem polju pred šestimi leti iskali možnost dodatne dejavnosti na kmetiji, je sin Bojan predlagal pridelavo špargljev. Za prvi nasad so pripravili 0,64 ha veliko zemljišče, na katerem pridelajo v sezoni dve toni špargljev,  letošnji pridelek pa je že prodan. Več  v tiskani izdaji Kmečkega glasa. 

Ekološko kmetijstvo

Darja Zemljič
03.05.2017 10:31 (May 03, 2017)

V ekološko kmetijstvo vključene površine in število kmetij  v Sloveniji narašča , toda brez pospeška celotnemu sektorju in povezovanja kmetij bodo na trgu ekoloških izdelkov v Sloveniji zmagali izdelki iz uvoza. Več v tiskan  izdaji Kmečkega glasa. 

Po lanskih slabih izkušnjah so zavarovali vse nasade

Darja Zemljič
25.04.2017 12:59 (Apr 25, 2017)


Lanska pomladanska pozeba med 25. in 30. aprilom  je povzročila 44 milijonov škode pri 4382 oškodovancih na 7.662 ha, v glavnem  v sadjarstvu, vinogradništvu in  na vrtninah. Ministrstvo za kmetijstvo , gozdarstvo in prehrano je zato lani julija  predlagalo interventni zakon- in ta je bil tudi sprejet-  za odpravo posledic pozebe in snega v kmetijstvu, v okviru katerega je država zagotovila  3,5 milijona evrov pomoči. Do pomoči upravičeni pridelovalci kmetje in podjetja bodo letos prejeli do 20 odstotkov priznane škode če so imeli površine zavarovane in 10 odstotkov priznane škode v primeru nezavarovanih  površin.

Med ukrepi za  odpravo posledic pozebe in snega po tem zakonu pa je še  zmanjšanje ali odpisa prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za kmete in znižanje ali odpis zakupnin pri Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov RS in dovoljenje za nakup grozdja z drugih vinorodnih območij za fizične osebe. Najbolj so bili prizadeti sadovnjaki ,  zato so lani slovenski sadja

Na sledi kitajskemu vinskemu okusu

Darja Zemljič
25.04.2017 12:52 (Apr 25, 2017)

 

Na sejmu svetovnega pomena kot je Prowein, zbujajo veliko pozornosti nove in od Evrope zelo oddaljene vinogradniške države, med njimi Kitajska. Za njeno pridelavo in vina je veliko zanimanja predvsem zato, ker želijo evropski ambiciozni izvozniki spoznati vinski okus uživalcev vina na tem obetavnem izvoznem trgu. In kot se je izkazalo na degustaciji kitajskih vin v Düsseldorfu, je  vinski okus kitajskih ljubiteljev vina z evropejskega, pa tudi ameriškega ali avstralskega vidika precej nenavaden.

Kitajska si vedno več vina pridela sama, saj je po površinah vinogradov že druga na svetu, v letu 2014 je imela že 796.000 hektarjev, v letu 2015 pa  830.000 hektarjev vinogradov. Pridelajo 11 milijonov hektolitrov vina (po podatkih OIV), porabijo pa jih 16 milijonov hektolitrov in uvozijo okrog 6 milijonov hektolitrov. Pri uvozu vin je tako Kitajska peti trgna svetu za Nemčijo, Veliko Britanijo, ZDA in Francijo.Uvoz se je začel vzpenjati po letu 2000, največ, okrog polovico deleža na Kitaj

Svetovna okoljska nagrada kmetu Urošu Macerlu

Darja Zemljič
25.04.2017 10:22 (Apr 25, 2017)

Uroš Macerl, ovčerejec iz Ravenske vasi nad Zagorjem, je po celi Sloveniji znan kot predsednik Eko kroga  in kmet, ki je dosegel marca 2011 odpravo okoljevarstvenega dovoljenja cementarni Lafarge iz Trbovelj, zaradi katere Zasavci leta niso mogli dihati s polnimi pljuči. Kot edini Evropejec je za svoj dolgoletni okoljevarstven boj in uspehe, predvsem pa neustrašnost in zagnanost prejel v San Franciscu  Goldmanovo nagado. To največjo svetovno nagrado  za okoljske  uspehe podeljuje sklad Richarda in Rhoda Goldmana. Nagrado prejme vsako leto šest nagrjencev iz šestih kontinentov, ki se ne ustrašijo groženj kapitala. Urošu čestitamo in objavljamo v nadaljevanju junija  2011 z njim objavljen intervju v Kmečkem glasu.   

SISTEM DELA ZA INTERESA KAPITALA, NE ZA MALEGA ČLOVEKA

Uroš Macerl je predsednik  Eko kroga iz Ravenske vasi nad Zagorjemin ovčerejec. V bistvu  je temelj njegove neustrašne okoljske nepopustljivosti povsem razumljiva bitka za preživetje kmetije. Uroš se v tem pogovoru

Praznik vin in oljčnega olja iz Vipavske doline

Darja Zemljič
11.04.2017 13:22 (Apr 11, 2017)

V  Šempasu pri Novi Gorici so minulo nedeljo pripravili  že 11. festival vin in oljčnih olj , na katerem se je predstavilo vina več kot 70 razstavljacev, med njimi največ,   37 vinogradnikov iz Vipavske doline, nekaj jih je prišlo tudi iz Brd, Istre  in Krasa.  Skupaj so predstavili več kot 200 vin, med katerimi dajo že vsa letos posebno pozornost avthotim sortam zelenu in pineli, klarnici, vitovski in drugim udomačenim sortam.  Enajst pridelovalacev oljčnega olja pa je predstavilo 23 oljčnih olj, med katerimi so izbirali najboljša, pridelal ga je Ernest Kante iz Šempasa.       

Pogajalski adut bo izvoz britanskih žganih pijač

Darja Zemljič
11.04.2017 12:38 (Apr 11, 2017)

Ob vinu  po običajih naj ne bi razpravljali o politiki, vendar pa  letos zaradi napovedanega izstopa Velike Britanije iz Evropske unije tega pravila na Proweinu ni bilo mogoče spoštovati,  saj je večini velikih pridelovalk vina britanski trg eden iz med pomembnejših. Svojo uspešnost in prizadevanja na svetovnih trgih in vplivu brexita so na Proweinu predstavili tudi vinarji iz Italije, po količinah prvi vinarji sveta, v letniku pridelajo okrog 50 milijonov hektolitrov, in so torej pred Francijo in Španijo. Letna pridelava vseh vinorodnih držav na svetovni ravni je okrog 275 milijonov hektolitrov.Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Kmetijska zavarovanja

Darja Zemljič
11.04.2017 11:32 (Apr 11, 2017)

 

Lanska pomladanska pozeba med 25. in 30. aprilom je povzročila 44 milijonov škode pri 4382 oškodovancih na 7.662 ha, v glavnem v sadjarstvu, vinogradništvu in na vrtninah. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je zato lani julija predlagalo interventni zakon- in ta je bil tudi sprejet- za odpravo posledic pozebe in snega v kmetijstvu, v okviru katerega je država zagotovila 3,5 milijona evrov pomoči. V podjetju Meja Šentjur so v pozebi izgubili 2300 ton  pridelka jabolk, zato so letos dali zavarovati vseh 72 ha sadovnjakov. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.     

Madžarsko sporočilo v steklenici

Darja Zemljič
31.03.2017 14:51 (Mar 31, 2017)

Madžarska je med slovenskimi sosedami predvsem zaradi jezikovne prepreke blizu, a še vedno daleč in enako velja za njena vina. Daleč največ Slovencev obišče prestolnico Budimpešto in zdraviliške kraje s termalno vodo ob Blatnem jezeru, potem pa se za večino poznavanje te panonske dežele že konča in podobno je pri vinih. Splošno razgledan vinopivec pozna kraljevske tokajce, bikaver iz Egra in morda še portugalke iz Villanya, s tem pa se poznavanje običajno zaključi. Zato je bilo dobrodošlo vabilo madžarske ambasade v Balassijev Inštitut, ki  deluje aktivno od lani  in želi popestriti utrip Ljubljane kot kulturni center madžarske ambasade.

Madžarska ambasadorka Edit Szilagyine Batorfi je z ekipo sodelavcev iz Ballasijevega inštituta predstavila še manj znane turistične, kulturne in naravne bisere te države, kot so nacionalni park Hortobagy, mestece Gyor, mesto Debrecen, univerzitetno mesto Pecs, vinsko regijo Sopron, kjer je mogoče aktivno preživljati prosti čas.

Vinsko zakladnico te

Stičišče iskanja novih trgov

Darja Zemljič
31.03.2017 09:20 (Mar 31, 2017)

 

Na največjem vinski sejmu na svetu Prowein v Düsseldorfu v deželi Severno Porenje -Vestfalija so letos ponovno padali rekordi, saj je to postal sejem, na katerem ne sme manjkati noben vinar, ki želi vina tudi izvažati. V posebni študiji, ki jo je za sejem Prowein pripravila Univerza iz Geisenheima, s izprašali  1500 strokovnjakov iz 46 držav iz vinarskega sektorja o mednarodnih tržnih trendih,in ugotovili, da je ta sejem ključen za mednarodno vinsko trgovino. Kar devet od desetih vinarjev, ki se ga je udeležilo, načrtuje izvoz v nove države do leta 2020, največ seveda iz držav starega sveta- Italije, Španije, Francije, pa 55 odstotkov iz Nemčije. Najpogosteje so med obetavnimi vinskimi novimi deželami navajali ZDA, Nemčijo, Veliko Britanijo in Kitajsko, omejeni del pa še Hong Kong, Rusijo, Japonsko, Avstralijo, Južno Korejo, Skandinavijo in Brazilijo Najpomembnejši izključno uvozni trg v svetu pa je Velika Britanija, zato je med vinarji kar nekaj nervoze, ki jo prinaša izstop Velik

Traso plinovoda preusmeriti ob avtocesto

Darja Zemljič
28.03.2017 09:57 (Mar 28, 2017)

Kmetje občine Renče-Vogrsko odločno nasprotujejo gradnji plinovoda čez njihove trajne nasade, ki so jo investitorji družba Plinovodi do.o. uradno prikazali kot rekonstrukcijo 40 let starega plinovoda.« Ob natančnem pregledu dokumentov smo ugotovili, da smo bili zavedeni. Po državni uredbi, kje bila objavljena decembra 2015, gre za rekonstrukcijo plinovoda M3/1 od Ajdovščine do Šempetra pri Novi Gorici in sicer najprej za zamenjavo 40 let  40 cm širokih cevi s 50 centimetrskimi, potem pa še za novogradnjo dveh cevi plinovoda, debeline 110 cm. Gradnja pa je načrtovana v 60 –metrskem pasu po celi dolini, nam je predstavil Ivan Bric, gospodar turistične in vinogradniške Frlanove kmetije iz Vogrskega. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Oglasi

5941.) kontni načrt

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

7568.) anglešia s 2000 1 stopnja

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 24.99 €

1414.) diamantna dinastija

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2469.) o ljubezni

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2626.) veliki petek

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

4773.) kaj delaš , dajnomir?

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 14.99 €

imate spletno stran za katero bi želeli, da se uvršča višje v iskalniku google.si in si povečali obisk spletne strani? potem je optimizacija spletnih strani prava izbira za vas. v članku na spletni strani računalniške novice si lahko preberete več o optimizaciji in podjetju dominatus, ki jo izvaja!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

iščete novo destinacijo za vaše počitnice in bi radi čim prej pobegnili iz dolgočasnega vsakdana? v agenciji potuj nekam smo za vas pripravili super ponudbo last minute izletov in potovanj. preverite ponudbo: https://www.potujnekam.com/last-minute

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

naravna tinktura iz ekološko pridelanega čemaža. na spletni strani malinca.si jo dobite že za 6,99 € za 50 ml.

Kategorija: Storitve

Cena: 6.99 €

vas zanima kaj vse zastavljalnica vzame v zakup? to so izdelki iz žlahtnih kovin, vredni kamni, pametni telefoni, ure, gradbena oprema, avtomobili, motorji ... stvari, ki jih lahko zastavite je zares veliko. vse informacije si oglejte na spletni strani podjetja spletna-zastavljalnica.net!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

špica international ponuja odlično rešitev za obračun plač. obiščite našo spletno stran in se posvetujte s strokovnjaki.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

želite prodati zlato? potem obiščite našo spletno stran odkup-zlata.net, kjer vam nudimo odkup zlata pa najvišjih dnevnih cenah. celotno ponudbo in več informacij najdete na naši spletni strani!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj