Prijatelji (10)
Marinka Marinčič Jevnikar
Dragica Heric
Kmečki Glas
Geza Grabar
Vlasta Kunej
Kristijan Hrastar
Alen Osenjak
Franc Fortuna
Spremljevalci (4)
Peter Zajc
Jerneja Ksir
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

ZDA-dobro počutje živali ni pomembno
Možnost razlastitve za javne koristi bi lahko prizadela tudi kmete
Vinogradniško srce spet slovensko ?
Svetovna okoljska nagrada kmetu Urošu Macerlu
Možnost samostojnega načrtovanja-priložnost in past za članice
Kmetje neradi dajejo podatke
Grozdje postaja strateški pridelek
Na sledi kitajskemu vinskemu okusu
20 let Slovenskega festivala vin v Ljubljani
Prednost moramo dati skupnosti in delu iz srca
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2018
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

ZDA-dobro počutje živali ni pomembno

Darja Zemljič
16.02.2018 11:55 (pred 5 dnevi)

 

Dobro počutje živali je v ospredju v veliko državah, toda v ZDA se temu še vedno posmehujejo. Profesor Martin Ziron iz Visoke strokovne šole v južni Vestfaliji je za nemški Top agrar  ugotavljal, kaj ameriški kmetije »prodajajo« kot dobro počutje živali. Švedska in Norveška sta na tem področju naredili največ, v Nemčiji, na Danskem in na Nizozemskem se o prihodnjih zahtevah veliko razpravlja, v ZDA pa je razprava popolnoma na začetku. Strokovnjaki vedno znova poudarjajo, da ZDA na tem področju zaostajajo za evropskimi državami za 10 do 15 let, kljub temu pa predstavniki ZDA zelo radi uporabljajo pojme blaginja živali (Animal Welfare) in dobro počutje živali ( Well Being). Toda zaman bi iskali jasna opredelitev, kot so zahteve, kaj je s tem mišljeno. V ameriški živilski trgovini ni nič drugače. Na sveže pakiranem mesu je pogosto oznaka 100 –odstotno naravno, toda le pri zelo redkih blagovnih znamkah upoštevajo mednarodno priznane smernice dobrega počutja živali. Vključeni rejci se obv

Možnost razlastitve za javne koristi bi lahko prizadela tudi kmete

Darja Zemljič
06.02.2018 10:20 (Feb 06, 2018)

Sredi novembra lani je vlada sprejela predlog Zakona o spodbujanju investicij in ga poslala v v sprejem državnemu zboru, ki ga bo obravnaval 12. februarja. Pred tem je o njem   razpravljal Odbor za gospodarstvo in sicer v torek, 30. januarja, kjer mu je nasprotoval le del opozocije. Namen zakona je sistemsko in na enem mestu urediti spodbujanje investicij, sporna pa je zakonska možnost javne razlastitve za javne koristi. Več v tiskani izdaji tednika Kmečki glas. 

Vinogradniško srce spet slovensko ?

Darja Zemljič
06.02.2018 09:53 (Feb 06, 2018)

Srce sredi vinogradov na vinski cesti na Špičniku na slovensko-avstrijski je med  turisti  med največkrat fotografiranimi  vinogradniškimi motivi v Sloveniji.Toda čeprav sta dva hektarja vinograda s srcem v celoti na slovenskem ozemlju, je zadnje desetletje v resnici utripala  slovensko le polovica srca, v lasti vinogradnika in vinarja Roberta Šerbineka, ki obdeluje šest hektarjev vinogradov in letno pridela med 40 do 50 tisoč letno vina. Druga polovica pa je bila zadnjih deset let v avstrijski lasti. Več v tiskani izdaji tednika Kmečki glas.

Možnost samostojnega načrtovanja-priložnost in past za članice

Darja Zemljič
31.01.2018 12:35 (Jan 31, 2018)

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo minulo sredo v Ljubljani prvo večjo javno razpravo o skupni kmetijski politiki( SKP) po 2020 in zbralo prva pričakovanja in stališča vladnih in nevladnih organizacij. Izhodišče za prvo predstavitev je bila podrobnejša predstavitev sporočila »Prihodnost preskrbe s hrano in kmetijstva«, ki ga je 29. novembra 2017 objavila Evropska komisija. Zanimanje za dogodek je bilo izjemno, že pred dogodkom je bila zapolnjena dvorana v Hiši Evropske unije, dogodek je zato precej zainteresiranih spremljalo v živo po spletu. Že v mesecu februarju bodo uvodnemu dogodku sledile poglobljene izmenjavo stališč z nevladnimi organizacijami, Slovenija pa bo spomladi pripravila uradno stališče do sporočila Komisije. Več v tiskani izdaji tednika Kmečki glas. 

Benediktinski dvorec v Jarenini nared za gurmanske vinoljubce

Darja Zemljič
24.01.2018 08:57 (Jan 24, 2018)

Zaledje Maribora postaja z večanjem števila posodobljenih vinogradniško-vinarskih posestev vse bolj prepoznavna vinsko-turistična destinacija, tudi po zaslugi v celoti zaključene prenove dvorca vinske kleti Dveri Pax na Jareninskem dvoru. Nekdanji dvorec samostana Admond, benediktinskega meniškega reda iz avstrijske Štajerske, je bil ob vračilu nekdanjim lastnikom leta 1992 v tako klavrnem stanju, da se je zdela njegova popolna preobrazba v elitno vinsko točko na severu Slovenskih goric skorajda nemogoča. Vendar so novi-stari lastniki posodobitev vseh svojih zemljišč, po denacionalizaciji so namreč dobili skupaj 300 hektarjev, in zagon novega vinarskega podjetja izvedli postopno in doslej za celovito prenovo  zemljišč in objektov  namenili 25 milijonov evrov.Več v tiskani izdaji tednika Kmečki glas. 

V vina naložen denar se obrestuje bolje kot v banki

Darja Zemljič
15.01.2018 11:52 (Jan 15, 2018)

 

Visoko kakovost vin družinske vinogradniške kmetije Krapež iz Vrhpolja pri Vipavi, so prej kot v Sloveniji prepoznali ljubitelji vina v sosednjih državah. Pridelujejo namreč bogata in nekaj let starana rdeča in bela vina, ki imajo doma še zelo omejen krog pivcev. Že iz njih je mogoče razbrati, da imata Martin in Florjana visoka merila in prav zato sodita zadnje desetletje v krog vipavskih vinarjev, ki s stalno kakovostjo utrjujejo na vinskem trgu sloves te prepišne vinorodne doline. Več v tiskani izdaji tednika Kmečki glas, št.3.  

Vpliv tradicije na trženje vodilnih izdelkov Podravja in Pomurja

Darja Zemljič
15.01.2018 10:38 (Jan 15, 2018)

Razvojna agencija Slvoenske gorice je v čezmejne projektu Flagship products (FP) eden od devetih partnerjev, pet parnterjev je z avstrijske Štajerske ter štirje slovenski partnerji iz Podravja in Pomurja:Zavod zakulturo, turizemin šport Murska Sobota, Razvojna agencija Slovenske  gorice d.o.o,. Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci ter Zavod za inovativno podjetništvo. Projekt gradi na izjemnem pomenu strateškega in izvedbenega povezovanja turizma, kmetijstva, razvoja podežlja in gastronomije. Cilj projekta je ustvaiti nova partnerstva in razvoj ključnih vodilnih pridelkov in izdelkov: čezmejni so jabolka, buče in termalna voda, specifični za slovensko stran so mleko, kruh in med, za avstrijsko pa hren, laški fižol in bezeg. Vse bodo povezali  v privalčne tržne kombinaicjae,kar bo  prispevalo k povečanju turistične in kmetijske dodane vrednosti. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa št. 2., 2018.     

Vinogradniške lege zavzeli orehi

Darja Zemljič
09.01.2018 10:33 (Jan 09, 2018)

Mariborski vinogradniki so nas opozorili, da so v zadnjih letih trto na absolutnih vinogradniških legah v okolici Maribora: na Meljskem hribu, Počehovi, Kamnici, Košakih in v Svečini delno zamenjali nasadi orehov. Na novo so orehi posajeni na zemljiščih v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, ki jih je v glavnem obdeloval bivši Vinag.Zaradi  težav s prodajo grozdja po propadu največje mariborske kleti in tudi sicerslabi prodaji štajerskih vin v zadnjih letih krize na slovenskem vinskem trgu, okoliški vinogradniki za najem teh zemljišč niso bili zainteresirani.Vendar pa se prodaja vina zadnji dve leti povečuje, večina tržno uveljavljenih vinarjev ima vina po nekaj količinsko slabših letnikih premalo. Več v tiskani izdaji tednika Kmečki glas.

Preprodaja se še vedno izplača bolj kot kmetovanje

Darja Zemljič
03.01.2018 09:16 (Jan 03, 2018)

 

 Čeprav Dane Podmenik kmetuje na ekološki način v Istri in je pobudnik ustanovitve dve leti delujoče zadruge Zemlja in morje, je vse prej kot tipičen kmet. V Montinja, počitniško hišo svojih staršev, se je preselil iz Ljubljane, samo kmetovanje pa je prišlo v njegovo življenje pri stranskih vratih.V Kopru je doštudiral geografijo in se po diplomi poglabljal v trende in perspektivo ekološkega kmetijstva v Sloveniji, s poudarkom na Slovenski Istri. Od takrat, tega je dobro desetletje, je povezan z ekološkim kmetijstvom v Istri, več v tiskani izdaji tednika Kmečki glas.

Bakterijski ožig oljk povzroča milijardno škodo

Darja Zemljič
27.12.2017 11:14 (Dec 27, 2017)

Evropska komisija je  skupaj s Francijo decembra organzirala posvet o bakterijskem ožigu oljk, ki je trenutno ena najnevarnejših bolezni v EU. Srečanja ministrov  na najvišji ravni so se udeležili kmteijskiministri Francije, Italije, Španije, Nemčije, Portugalske, Grčije, Cipra, Malte, Slovenije, Hrvaške in evropskik komisar za zdravje Andriukaitis.  Razprava je bila osredotočena na  izmenjavo informacij o povzročiteljici bolezni ter o nadaljnjih ukrepih, s katerimi bodo zatrli širjenje bakterijskega ožiga. Več v tiskani izdaji tednika Kmečki glas.

Januarja o dolgoročnih pogodbah z vinogradniki

Darja Zemljič
27.12.2017 11:03 (Dec 27, 2017)

 

Vipavska klet je julija dobila nove lastnike, za 2,4 milijona evrov sta jo na dražbi  vsak polovico kupila avstrijska vinar Hannes Sabathi iz Gomilice na avstrijskem Štajerskem in Michael Blaschitz iz Koroške. Po prvi trgatvi v avstrijski lasti je večina,1,1 milijona litrov  letošnjega pridelka že prodana ali rezervirana, nadaljnje načrte novih lastnikov pa nam je predstavil Jakob Blaschitz, direktor Vipavske kleti, brat Michaela Blaschitza. Več v tiskani izdaji tednika Kmečki glas.

20 let Slovenskega festivala vin v Ljubljani

Darja Zemljič
24.11.2017 12:54 (Nov 24, 2017)

Osrednji Slovenski festival vin (SFV) 17. in 18. novembra v Ljubljani  so letos organizatorji poimenovali »Festival vseh festivalov«, saj je ob svoji 20 letnici združil pod svojim imenom na dveh prizoriščih v hotelu Union in Slon pomemben del slovenske vinske scene od Primorske, Štajerske do Dolenjske. Festivala pa se je udeležilo rekordno število vinarjev in kulinarikov, 12 partnerskih salonov in ga obiskalo rekordno število - več kot 2000 obiskovalcev. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Odpornost na antibiotike ogroža zdravje ljudi in živali

Darja Zemljič
24.11.2017 12:37 (Nov 24, 2017)

 

15. novembra je bila deseta obletnica evropskega dneva ozaveščanja o antibotikih s poudarkom na ozaveščanju o antimikrobkih, ,ki so  ena najvčejih groženj za svetovno zdravje. V EU vsako leto povzroči  25.000 smrtnih žrtev ter za 1,5 millijarde evrov stroškov v zdravstvu in izgubi produktivnosti. Vendar ozaveščanje ni dovolj. Več v tiskani izdaji tednika Kmečki glas.  

V središču konkretne rešitve za kmetije

Darja Zemljič
24.11.2017 12:32 (Nov 24, 2017)

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je minuli ponedeljek predstavilo začetek izvajanja novega evropskega ukrepa v okviru politike razvoja podeželja -Evropsko inovacijsko partnerstvo( EIP) za produktivnost in trajnost v kmetijstvu. Glavni cilj ukrepa je iskanje hitrejših rešitev in spodbujanje raziskav za konkretna kmetijska gospodarstva in na njihovo pobudo in s tem zmanjšanje vrzeli v prenosu znanja in inovacij od stroke do kmetijske prakse.

Za izvajanje EIP mora biti najprej potrjena uredba na vladi, kar pričakujejo na MKGP že v kratkem glede na to, da naj bila že decembra objavljena tudi prva dva javna razpisa za izvajanje dveh podukrepov EIP.  

 Državna sekretarka mag. Tanja Strniša je predstavila, da bo Slovenija za EIP namenila 20 milijonov evrov, vendar njegova dodana vrednost ni denar, temveč oplemeniteni učinki »Smo na pragu nove dobe v kmetijstvu, kjer bo treba poskrbeti za kakovostno hrano, kakovostno okolje in kakovostno življenje, kar presega skrb za dobro

Kmetijski svetovalci pred strokovnimi in organizacijskimi izzivi

Darja Zemljič
24.11.2017 12:25 (Nov 24, 2017)

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je 20. in 21. novembra  organizirala    32. posvet Javne službe kmetijskega svetovanja ( JSKS) v  Laškem, z osrednjo temo Strokovni izzivi sodobnega kmetijstva. Strokovnih novosti  na področju vseh kmetijskih  dejavnosti,o katerih so pripravili strokovne prispevke-  od poljedelstva,  živinoreje,  vrtnarstva,  sadjarstva in ekološkega kmetijstva pa ne bo mogoče hitreje uvajati v prakso, dokler ne bo dokončno rešen organizacijski status JSKS in  delno pomlajene vrste kmetijskih svetovalcev. Več v tiskani  številki Kmečkega glasa.

Oljkarstvo Bočaj v Truškah

Darja Zemljič
21.11.2017 09:25 (Nov 21, 2017)

Janko Bočaj v Truškah je eden  prvih  ekoloških oljkarjev v Slvoenski Istri in tudi med najuspešenjšimi, saj je prejel za svoja olja že več kot 200 medalj iz ocenjevanj v sloveniji in širom po svetu. Do izjemnih rezultatov pa je prišel predvsem zaradi izjemne predanosti svojemu delu in  z nabiranjem znanja  v oljkarsko najbolj razvitih državah. Več v tiskan izdaji Kmečkega glasa. 

S prodajo slovenskega olja se je treba truditi

Darja Zemljič
14.11.2017 10:32 (Nov 14, 2017)

Ivan Zadel iz Livad  nad Izolo  je prišel na to lepo razglediščno točko  po slovenski obali iz Postojnskega, ko so njegov starši pred dobrega pol stoletja tukaj kupili hišo z okrog 30 oljčnimi drevesi. Ta dobro rodijo še danes, Ivan pa je oljčnik svojih staršev razširil kljub temu, da je bil zaposlen kot avtomehanik in je sedaj še bolj kot po olju znan po vloženih oljkah. Letošnje leto se Ivan za razliko od drugih oljkarjev nad pridelkom ne pritožuje. Na dveh hektarjih s 300 drevesi z družino (kot vdovec živi s svojo mamo in dvema otrokoma) pobral ročno nekaj nad 5000 kilogramov plodov, oziroma za okrog 1200 litrov olja.»Urejeno imam namakanje, z njim sem rešil že oljčno letino v vročem letu  2003, podobnem letošnjemu. Takrat sem imel pridelek, drugi oljkarji pa nič." Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Slovenski vinarji na mednarodnem sejmu vina in žganih pijač

Darja Zemljič
08.11.2017 10:32 (Nov 08, 2017)

Slovenski vinarji in proizvajalci žganih pijač so že drugo leto zapored predstavljajo na Mednarodnem sejmu vina in žganih pijač v Hong Kongu, ki poteka od 9. do 11. novembra. Poleg slovenskih vinarjev in nekaterih slovenskih živilskih proizvajalcev bo Slovenija predstavljala tudi interaktivni paviljon Čebelji svet ter s tem globalno kampanjo za razglasitev 20. maja kot Svetovnega dne čebel. Slovenija se predstavlja kot zelena, aktivna in zdrava dežela, ki je lahko zanimiva za hongkonški trg tudi kot turistična destinacija. Tudi letos spremlja slovenske proizvajalce na sejmu kmetijski minister mag. Dejan Židan, ki se bo predvidoma srečal tudi s političnim vrhom Hong Konga. Več v tiskani izdaji tednika Kmečki glas.

Uspešno desetletje spajanja vina in kulinarike

Darja Zemljič
08.11.2017 10:24 (Nov 08, 2017)

 

Slovenija je po vinskih festivalih in salonih ena najbolj živahnih evropskih deželic, kar med 500 in 600 se jih zvrsti v enem letu, salon Vindel v Mariboru pa je po kakovosti med njimi pri samem vrhu. Letos je najbolj okusno prizorišče  pod Pohorjem (zadnji dve leti v hotelu Draš) zadnji oktobrski teden praznovalo desetletnico, obiskalo pa ga je med 3000 in 3500 obiskovalcev in se predstavilo več kot 200 razstavljavcev, med njimi okrog 80 odstotkov vinarjev in 20 odstotkov ponudnikov delikates. Kljub temu, da je salon Vindel, ki ga organizira Zavod Slovino, s konceptom Dejana  Baierja, nastal  na vrhuncu gospodarske krize leta 2008, in posledično krize na vinskem trgu, se je uspel  v poplavi dogodkov obdržati, rasti in postal eden od slovenskih smerokazov  za  organizacijo vinsko-kulinaričnih dogodkov. Več v tiskani izdaji tednika Kmečki glas.

Enolog je most med naravo in vinom

Darja Zemljič
08.11.2017 10:15 (Nov 08, 2017)

 

Enolog Bojan Kobal je zaključil svojih  prvih petnajst let kariere od 2000 do 2015 v Ptujski kleti. Večina pivcev njegovih vin niti ne ve, da prihaja iz manjše vinogradniške kmetije v Sevnici in da je prišel v  najstarejše slovensko mesto z miselnostjo butične kleti. Zadnji dve leti nadaljuje delo kot zasebnik v najeti kleti nekdanjega kombinata v Slovenski Bistrici, v katero prihaja grozdje iz  Haloz. Po različnih regijah  v Sloveniji, Srbiji, Makedoniji in v Avstriji, kjer je svetoval, in  vse  do Južnoafriške republike, kot ocenjevalec, se je naučil, da je edina zgodba v vinskem svetu, ki "pije vodo",  da kot vinar najprej oceni  podnebje in zemljo kjer dela. Meni, da je enolog most, med pridelavo in prodajo, ki s svojim poznavanjem omogoča, da ima slednja čim več vina po dobri ceni, in lahko zato dobro plačan tudi vinogradnik.Več v tiskani izdaji tednika Kmečki glas.

Oglasi

poslovanja s kriptovalutami se je najlažje lotiti tako, da si preberete nekaj člankov na to temo. najbolje, da začnete povsem na začetku in sicer pri člankih: kako kupiti bitcoin ali druge kriptovalute?

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima poslovanje s kriptovalutami, pa ne veste, kako se tega lotiti in kje začeti? potem preberite navodila v članku: kako kupiti bitcoin? tam boste dejansko izvedeli, kaj in kako morate storite, da boste uspešno opravili nakup te kriptovalute. 

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima konopljina smola cena? potem vas vabimo, da si ogledate ponudbno na naši spletni strani. cbd smola ima veliko pozitivnih zdravilnih učinkov in je priporočljiva za raznorazne bolezni. https://be-hempy.si/izdelek/cbd-konopljina-smola/

Kategorija: Naravna kozmetika

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor spremljate zimske olimpijske igre in želite biti na tekočem z vsem dogajanjem potem vas vabimo, da si vse novice preberte na naši spletni strani: https://www.aktivni.si/zimske-olimpijske-igre-2018/

Kategorija: Ostala športna oprema

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor se želite odpeljati na kakšen krajši izlet po sloveniji si oglejte raznovrstne ponudbe v katerih so vključene tudi nočitve. https://1nadan.si/vse-ponudbe/izleti

Kategorija: Potovanja in izleti

Cena: Pokličite za ceno

nudimo dnevne, tedenske, vikend najeme tovornih kombijev ... smo prilagodljivi in cenovno zelo ugodni. vozila so redno vzdrževana, opremljena s slovensko in avstrijsko vinjeto. da bo vaš prevoz varen in hiter, je naše malo podjetje prava izbira. kontaktirajte nas.

Kategorija: Storitve

Cena: 45 €

7481.) mali škrat plenicetat

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 19.99 €

6821.) maček muri

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

6564.)  stena 1 del  

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

5645.) zakaj ?

Kategorija: Računalništvo in internet

Cena: 14.99 €

5197.) živa hiša

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9 €

2862.) spregledala ?

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj