Prijatelji (10)
Barbara Remec
Franc Fortuna
Kmečki Glas
Dragica Heric
Kristijan Hrastar
Vlasta Kunej
Marinka Marinčič Jevnikar
Geza Grabar
Spremljevalci (4)
Peter Zajc
Jerneja Ksir
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Trajnost na kmetijah se ohranja le z živalmi
Vrhunske prehranske sestavine so naša mednarodna prednost
Celo leto pogoji za letnik stoletja
Madžarsko sporočilo v steklenici
Svetovna okoljska nagrada kmetu Urošu Macerlu
Za poenotenje meril na obeh straneh Krasa
Vino potuje za turisti
Pionirstvo je bilo vedno nezakonito
Kmetiji Krajnc iz Cirkulan le ekološko kmetovanje omogoča preživetje
Kmetje neradi dajejo podatke
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Trajnost na kmetijah se ohranja le z živalmi

Darja Zemljič
17.01.2019 10:41 (pred 1 dnevi)

Avstrija je lani oktobra kot predsedujoča Svetu Evrope povabila na obisk evropske kmetijske novinarje . Pod okriljem Ministrstva za trajnost in turizem, kot se imenuje po novem bivše kmetijsko ministrstvo,kateremu se je spremenilo le ime, ne pa način delovanja, so nam predstavili, kako podpirajo območja z omejenimi pogoji za pridelavo ( OMD oz. v ang LFA- Less favoured areas), ki jim namenjajo članice EU v okviru skupne kmetijske politike (SKP) posebno posebno pozornost. V naši severni sosedi sodi v tri kategorije OMD območij: gorska, hribovita in območja z drugimi omejevalnimi dejavniki kar 81 odstotkov države, kjer je 82.510 od skupaj 160.000 kmetij. Več v  Kmečkem glasu št. 3. 

Vrhunske prehranske sestavine so naša mednarodna prednost

Darja Zemljič
08.01.2019 12:52 (Jan 08, 2019)

Slovenija bo leta 2021 predsedovala Svetu EU in postala in skupaj s portugalsko Coimbro Evropska gastronomska regija, leti 2020 in 2021 pa bosta leti gastronomije v slovenskem turizmu. Naziv Evropska gastronomska regija (ERG) podeljuje Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem iz Barcelone, član ekspertne skupine pri tem inštitutu iz Sloveni je tudi dr. Aleš Gačnik, ki si je prvi prizadeval, da se Slovenija vključi med ERG s Primorsko. Dr. Aleš Gačnik je etnolog in sociolog kulture in profesor na Fakulteti za turistične študije- Turistici v Portorožu in vodja Centra za gastronomijo in kulturo vina, zato smo se z njim pogovarjali o širšem pomenu slovenske gastronomske dediščine za slovenski gastronomski turizem.

Celo leto pogoji za letnik stoletja

Darja Zemljič
18.12.2018 10:29 (Dec 18, 2018)

“V letniku 2018 so vsa naša vina vrhunska, letina pa izjemno dobra tudi količinsko, čeprav letapri nas ni pretirana, ker trt ne obremenjujemo preveč. Lahko rečem, da so bili celo leto pogoji za letnik stoletja: suše ni bilo, pa tudi škropiti ni bilo potrebno veliko. Trgatev smo začeli 8. septembra in jo zaključili 18.oktobra, z dozorevanjem rdečih sort pa smo lahko čakali tudi na trti, zato so dosegle dobro fenolno zrelost. Na barberi in cabernet sauvignonu smo 14 dni pred trgatvijo porezali šparone, da je grozdje doseglo še večjo zrelost in obe vini imata 14,5 odstotkov alkohola,” predstavi rezultate letošnjega dela v vinogradu Dušan Benčina, že nekaj desetletij znan vinogradnik in vinar iz Lož v Vipavski dolini. Več v 51. številki Kmečkega glasa

Za poenotenje meril na obeh straneh Krasa

Darja Zemljič
11.12.2018 13:37 (Dec 11, 2018)

V začetku novembra je potekala v Štanjelu akademija o teranu, ki jo je v okviru projekta Agrotur II organiziral Kmetijski inštitut Slovenije (KIS) sodelovanju s partnerji iz Italije in Združenja konzorcij kraških pridelovalcev terana.

Dr. Klemen Lisjak, glavni koordinator projekta iz KIS je predstavil, da so glavni cilji dveletnega projekta Agrotur, ki se bo iztekel septembra 2019, čezmejno sodelovanje pri pripravi agroturističnih orodij za varstvo in trajnostno rabo dediščine, zmanjšanje negativni vplivov pridelave tradicionalnih kraških pridelkov na okolje ter izboljšanje kakovosti in in promocije kraškega terana in pršuta. Na akademiji pa sopredstavili raziskave za izboljševanje kakovosti terana na obeh straneh Krasa. Eden od osnovnih namenov projekta Agrotur je namreč izboljšanje in poenotenje vinogradniških tehnologij za izboljšanje kakovosti terana. Pridelovalci morajo biti posebej pozorni na čas trgatve, zdravo grozdje, pravilno vodeno maceracijo ter mikrobiologijo. Informacije

Vino potuje za turisti

Darja Zemljič
10.12.2018 09:21 (Dec 10, 2018)

Letnica 1887 na še vedno polnem sodu vina v kleti Jamškovih v Mančah pripoveduje, da na tem posestvu pridelujejo vino že nekaj generacij, zadnji dve predstavljata sin Marko in oče Ivan, ki sta vino kot najpomembnejši vir dohodka na kmetiji v zadnjih desetletji tako oplemenitila, da se priznana tako doma kot v tujini. Delo na kmetiji pa bolj kot si predstavljamo pivci, močno določa tudi vipavska burja.

Ivan se je načrtneje usmeril v pridelavo vin na kmetiji s šestimi hektarji travnikov in njiv, tremi hektarji gozda in šestimi hektarji vinogradov še kot član vipavske zadruge, kamor je prodajal večino grozdja. Pozitivni del tega sodelovanja je bil, da so kooperantom omogočili obnove vinogradov, le-ti so tako letno obnovili med 40 in 50 hektarjev, vendar pa Ivan dolgoročno v tem ni videl svoje prihodnosti in leta 1983 se je odločil za prehod na samostojno trženje. »Od takrat, ko sem se začeli profesionalizirati zasebni vinogradniki pa do danes, so se razmere na slovenskem vinskem trgu zelo

Subvencije ne morejo nadomestiti primanjkljaja znanja

Darja Zemljič
30.11.2018 09:24 (Nov 30, 2018)

Nova usmeritev skupne evropske kmetijske politike (SKP) ni samo razdeljevanje finančnih sredstev skozi ukrepe, ampak premik k vzpostavitvi trdnega sistema znanja na področju kmetijstva v povezavi z vsem razpoložljivim znanjem po Evropi. Težave v zvezi z ustvarjanjem in prenosom znanja v kmetijstvu na ravni EU so iskali že pred 50 leti. Kaj mora kmet za učinkovito kmetovanje vedeti, kdo mu nudi znanje v postopkih vseživljenjskega učenja,  so izbrali za  glavno temo 33. posveta Javne službe kmetijskega svetovanja ( JSKS) 26.novembra v Laškem. Več v 49. številki Kmečkega glasa.

Potencial narave pokažejo zorjena vina

Darja Zemljič
20.11.2018 12:01 (Nov 20, 2018)

Martin Erzetič iz vinarstva Čarga 1767 je na 21. Slovenskem festivalu vin prejel naziv vinar leta na Lidlovem natečaju z dvema vinoma: merlot, pozna trgatev, 2016 in Yakot 2016.  Za njegovim uspehom je delo nekaj generacij na tej kmetiji v Neblem v Brdih. Več v  47. številki Kmečkega glasa.   

Modri pinot zahteva ustvarjalnost

Darja Zemljič
12.11.2018 10:35 (Nov 12, 2018)

"Modri pinot velja za kralja rdečih vin. Kljub temu, da ima v primerjavi z drugimi rdečimi vini precej manj barve, taninov in telesa,« je to najbolj cenjena rdeča sorta na svetu, je odločitev za prvi festival modrih pinotov utemeljil njegov organizator vinogradnik in vinar Matjaž Lemut, na čelu hiše vin Tilia, ki se je poimenovala tudi za Hiša pinotov. Vina iz te burgundske sorte je v Kendovem dvorcu v Idriji predstavilo 22 pridelovalcev iz Slovenije,Hrvaške, Francije, Italije, Nove Zelandije in Srbije, strokovna degustacica pa potrdila, da ima ta sorta potencial tudi na območju nekdanje Jugoslavije oz. v osrednji Evropi.Več v prihodnji številki Kmečkega glasa. 

Ohranjanje tradicije je predaja ognja, ne čaščenje pepela

Darja Zemljič
12.11.2018 09:52 (Nov 12, 2018)

V vinogradniško vinarski dejavnosti se velikokrat pojavi vprašanje, ali je mogoče uspeti iz nič in ustvariti dovolj dohodka za rast samo z zaslužkom iz te dejavnosti. Največkrat je odgovor nikalen, obstaja pa tudi nekaj uspešnih izjem. Na novo postavljena klet podjetja Verus Vinogradi v Ormožu po prvem desetletju samostojne vinarske poti treh sodelavce potrjuje, da je uspeh mogoč, če se »sestavijo" prave okoliščine.

Vsi trije solastniki podjetja so družinski prijatelji in po izobrazbi vinogradniki: Božidar Grabovac, Danilo Šnajder in Rajko Žličar so bili do leta 2007 zaposleni v Vinogradništvu in vinarstvu Jeruzalem Ormož, dokler jim niso kot celotni ekipi, skupaj s tedanjim direktorjem Silvom Žižkom (sedaj direktorja vinske kleti Zlati grič v Slovenskih Konjicah ) to poslovno okno zaradi drugačnega pogleda v prihodnost zaprli tedanji lastniki. Za Jeruzalem Ormož je bilo sredina prejšnjega desetletja turbolentno obdobje z večkratno menjavo vodstev in lastnikov, ki se je končalo s prod

Ohranjanje tradicije je predaja ognja, ne čaščenje pepela

Darja Zemljič
07.11.2018 10:25 (Nov 07, 2018)

 V vinogradniško vinarski dejavnosti se velikokrat pojavi vprašanje, ali je mogoče uspeti iz nič in ustvariti dovolj dohodka za rast samo z zaslužkom iz te dejavnosti. Največkrat je odgovor nikalen, obstaja pa tudi nekaj uspešnih izjem. Na novo postavljena klet podjetja Verus Vinogradi v Ormožu po prvem desetletju samostojne vinarske poti treh  sodelavce potrjuje, da je uspeh mogoč, če se »sestavijo" prave okoliščine. Več v  Martinovi prilogi 45. številke Kmečkega glasa. 

Martinov list

Darja Zemljič
06.11.2018 09:38 (Nov 06, 2018)

V posebni prilogi Martinov list predstavljamo Verus Vinograde, vinarja Nejca Gorjupa iz Haloz, štiri mlade finaliste na  Lidlovem izboru za mladega vinarja in  Poti in stranpoti pri uvajanju tolerantnih sort vinske trte.

Obiranje kakija na vrhuncu

Darja Zemljič
29.10.2018 12:17 (Oct 29, 2018)

Sezona obiranja kakija v Goriških brdih je na vrhuncu, letos je dozorel  že deset dni prej kot v povprečnih letih in  v skladišče ali neposredno do kupcev gre tudi iz Domačije Bizjak v Brestju. Bizjakovi so znani briški sadjarji in vinogradniki,  glavnih sadnih vrst  češenj, marelic in kakija imajo vsake po 500 dreves in še 13 hektarjev vinogradov. Vojko, Jakob, Gregor in Patricija te dni obirajo  in  prebirajo  plodove, ki so jih letos pridelali več kot lani. Kakije po obiranju še sortirajo, saj so nekateri popolnoma zreli, nezreli pa gredo v skladišče, da se umedijo. Drevesa, največ imajo sorte tipo in manjši delež  roje, so  obrodila  zelo različno, nekatera so bila bogato obložena, medtem ko je bilo na  nekaterih le nekaj plodov.  Bizjakovi pojasnila za to  nimajo, je pa znano,  da je kakijevo drevo občutljivo na hitre vremenske spremembe, ki jih  je vsako leto več. Oranžne sadeže, polne mineralov in vitaminov, bodo sami razvozili  po celi Sloveniji, vse do Gorenjske. Uspešna  pro

Pionirstvo je bilo vedno nezakonito

Darja Zemljič
09.10.2018 10:11 (Oct 09, 2018)

Z zahtevnimi leti za varstvo vinske trte pred boleznimi, podnebnim spremembami n težnji po širitvi ekološkega vinogradništva, postaja v Sloveniji vse bolj aktualna pridelava tolerantnih sort. Gre za  medvrstne križance žlahtnih sort vinske trte z divjo trto, najpogosteje z ameriškimi vrstami (labrusca, rupestris, licencumii), ki je zelo odporna na trtno uš in glivične bolezni ali z azijsko vrsto amurensis, zelo odporno na mraz . Vse naše sosednje vinorodne države vinogradnikom dovoljujejo njihovo pridelavo, njihovi vinarji pa lahko iz sort, pri katerih se je kakovost potrdila tudi v postopkih preverjanja, pridelujejo celo vina z geografskim poreklom, kar je tudi končni cilj pridelave. Pri nas je še vedno nasprotno: večina stroke njihovi širitvi še vedno nasprotuje, zato zadnje desetletje na tem področju, kljub izjemnemu zaostanku v primerjavi s sosednjo Avstrijo, ni bilo premikov, v trsnem izboru še vedno nimamo niti ene tolerantne sorte(TS). Več v 41. številki Kmečkega glasa.

Pionirstvo je bilo vedno nezakonito

Darja Zemljič
08.10.2018 09:41 (Oct 08, 2018)

Z zahtevnimi leti za varstvo vinske trte pred boleznimi, podnebnim spremembami in težnji po širitvi ekološkega vinogradništva, postaja v Sloveniji vse bolj aktualna pridelava tolerantnih sort. Gre za  medvrstne križance žlahtnih sort vinske trte z divjo trto, najpogosteje z ameriškimi vrstami (labrusca, rupestris, licencumii)ki je zelo odporna na trtno uš in glivične bolezni ali z azijsko vrsto amurensis, zelo odporno na mraz. Vse naše sosednje vinorodne države vinogradnikom dovoljujejo njihovo pridelavo, njihovi vinarji pa lahko iz sort, pri katerih se je kakovost potrdila tudi v postopkih preverjanja, pridelujejo celo vina z geografskim poreklom, kar je tudi končni cilj pridelave. Pri nas je še vedno nasprotno: večina stroke njihovi širitvi še vedno nasprotuje, zato zadnje desetletje na tem področju, kljub izjemnemu zaostanku v primerjavi s sosednjo Avstrijo, ni bilo premikov, v trsnem izboru še vedno nimamo niti ene tolerantne sorte. Več v prihodnji, 41. številki Kmečkega glasa.

Trgatev v Brdih odlična in obilna

Darja Zemljič
28.09.2018 15:31 (Sep 28, 2018)

V kleti Goriška brda so letos prevzeli  za četrtino več pridelka odlične kakovosti, po slednji izsotpa rebula po količini pa chardonnay, izjemne kakovosti pa bodo tudi rdeča vina. Več v prihodnji, 40. številki Kmečkega glasa.  

V slovenski Istri pridelek odličen

Darja Zemljič
26.09.2018 08:23 (Sep 26, 2018)

 Trgatev po Sloveniji se je letos začela zgodaj, 20. avgusta in se te dni počasi že zaključuje. Na Primorskem je na trtah le še grozdje poznih rdečih sort, na Dolenjskem žametovka za cviček in na Štajerskem pozne sorte laški in renski rizling ter šipon. Letnik je količinsko precej obilnejši od zadnjih dveh, tudi v slovenski Istri, kjer smo se na ekološki turistični kmetiji Rodica v Truškah.  Suzani, Marinku, Alešu in Roku Rodica na trgatvi refoška in cabernet sauvignona, ki ju trgajo še te dni, pridružili tudi slovenski in tuji novinarji. Glede na kakovost letošnjega grozdja na 16 ha vinogradov pričakujejo odličen vinski letnik 2018 in okrog 50.000 litrov vina.Pridelava je bila letos zaradi obilice padavin do julija tudi v sicer bolj suhi slovenski Istri zahtevna, na srečo pa sta vroča avgust in september omogočila dobro dozorevanje grozdja. Kakovost rumenega muškata, sivega pinota, malvazije, merlota, refoška in syraha v vinogradih družine Rodica je dosegla stopnjo sladkorja za vrhuns

V Istri pričakujejo odličen letnik

Darja Zemljič
20.09.2018 12:30 (Sep 20, 2018)

Trgatev po Sloveniji se preveša v zadnjo tretjino, na Primorskem je na trtah le še grozdje rdečih sort, na Dolenjskem žametovka za cviček, na Štajerskem pa laški in renski rizling ter šipon. Letnik je količinsko precej obilnejši od zadnjih dveh, kakovost pa zelo različna. V Istri,od koder so fotografije  iz  prve trgatve trte refoška, ki  jo je  posadilo na ekološki turistični kmetiji Rodica v Truškah Društvo turističnih novinarjev Slovenije, pričakujejo odličen letnik 2018. Več o trgatvi po Sloveniji v 39. številki Kmečkega glasa.     

Briške kmetije imajo dobro vizijo

Darja Zemljič
13.09.2018 14:30 (Sep 13, 2018)

Briške vinogradniško-vinarske kmetije imajo trdne korenine, so dobro zasidrane na vinskem trgu in imajo dobro vizijo, meni mladi gospodar Aljaž Sirk iz Višnjevika. Kmetijo je prevzel od svojega očeta Aljoše, cela družina pa obdelujejo nekaj več kot devet hektarjev vinogradov in letno pridela med 60.000 in 80.000 litri vina. Tako kot večina briških vinarjev delajo na rebuli, širili pa bodo še najboljši briški rdeči vini merlot in cabernet franc, saj cabernet sauvginon v najbolj zahodnem vinorodnem območju  Slovenije ne daje dobrih rezultatov. Več v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa. 

Zakonodaja zaostaja za prakso

Darja Zemljič
11.09.2018 10:32 (Sep 11, 2018)

Trgatev za vinski letnik 2018 se je letos začela zelo zgodaj, 20. avgusta,

sočasno so začeli trgati rane sort tako na Primorskem kot v Prekmurju in na Štajerskem, in kar nadaljevali s srednje poznimi sortami. Zato je bilo letos vinogradnikov na sejmu Agra nekoliko manj, celodnevno druženje na številnih degustacijah in srečanjih vinskih vitezov, sommelierjev in drugih pa so začeli s strokovno razpravo o vsebinskih spremembah zakona o vinu (ZVIN ) ob katerih se bodo deležniki prihodnja leta odločali, ali je le-ta sploh potreben korenitejših vsebinskih popravkov.

 Dušan Brejc, direktor Vinske družbe Slovenije ( VDS)  je kot organizator posveta je uvodoma predstavil, da ZVIN ni nastal le zaradi varstva potrošnikov, temveč preprečitve nelojane konkurence v vinogradništvu in vinarstvu. Za vse članice EU velja, da nacionalna zakonodaja ureja le njihove posebnosti, vsa glavna področja pa je v pristojnosti evropske zakonodaje. Slovenski ZVIN vinski zakon je bil nazadnje spremenjen pred dvanajst

O Sloveniji povedo nekaj naravna macerirana in ne industrijska vina

Darja Zemljič
29.08.2018 13:01 (Aug 29, 2018)

Simon Woolf je pisec o vinih iz Velike Britanije, ki je je zadnjih sedem let posvetil raziskovanju t.i. oranžnih vin.Le-ta nastanejo med predelavo belih sort grozdja po postopku rdečih sort. Grozdni sok oz. mošt je med vrenjem v daljšem stiku z jagodnimi kožicami, zato nastane vino intenzivne oranžne barve. O njih je napisal knjigo Jantarna revolucija -Amber revolution, ki jo je 20. avgusta predstavil v gradu Kromberg pri Novi Gorici. Ne gre za naključje, vinorodna območju ob slovensko-italijanski meji so evropski dom tradicionalnih naravnih vin, tukaj jih je začel odkrivati tudi sam in s knjigo o njih je Slovenijo umestil na svetovni  zemljevid vinskih skritih zakladov. Pionirji  tovrstne novodobne svetovne pridelave so namreč slovenski vinarji na obeh straneh meje,  Gravner, Radikon, iz  Oslavja, Zidarich in Škerk iz tržaškega Krasa, Mlečnik, Batič, iz Vipavske doline, in nekoliko kasneje Movia, vsi skupaj pa so ta nekoliko drugačna vina nekaj desetletij nazaj ponovno umestili v zave

Oglasi

laneno seme je dobro za zdravje, saj vsebuje velik delež vlaknin in je obogateno z omega 3 in omega 6 maščobnimi kislinami. uporabimo ga lahko pri različnih jedeh, najbolje pa je, da se ga zaužije pri zajtrku. več o samih lastnostnih lanenega semena: https://www.malinca.si/laneno-seme-500g.html

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 2 €

want to sell sony pxw-fs7 xdcam super 35 camera system used  for few months and in a great condition. full options and never faulty before.lens are 100% great and the camera is clean. the camera is in perfect condition, less usage only for a few month: only serious buyers should contact me.   package content:   body cap viewfinder eyepiece grip remote control wireless lan usb module (ifu-wlm3) for sony vpl-e200 series projectors wireless remote commander (rmt-845) wa adaptor bracket mpa-ac1 ac adapter for evi d100 ccd camera bc-u1 battery charger bp-u30 lithium-ion battery 2 x power cord usb cable cd rom with manuals limited 1-year warranty parts, 90-days labor.   contact name: henry gustavo email: h.gustavo@outlook.com gmail: henrygustavo209@gmail.com skype: enquiry-musicalstore whatsapp: +1(403) 618-3970  

Kategorija: Kompaktni digitalni fotoaparati

Cena: 5000 €

pri izbiri mobilnega operaterja je pomembno tudi pokritost njegovega omrežja. omrežje podjetja a1 je danes sigurno boljše, kot je bilo v preteklosti. za več informacij obiščite njihovo spletno stran: https://www.a1.si/omrezje/o-omrezju.  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7216.) prešuštvo - darko žlebnik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

6968.) vsega po dvoje - babette cole

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 19.99 €

dober kontroling je pomemben za vsako podjetje, saj pomaga določati in spremljati poslovne cilje. moje računovodstvo vam ponuja kakovosten kontroling in redno pomoč - https://www.moje-racunovodstvo.si/kontroling

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

probiotiki so prehransko dopolnilo, ki pomagajo uravnavati črevesno mikrofloro in učinkujejo tudi na prebavo. več o samih lastnostih probiotikov: https://www.malinca.si/probiotiki-v-kapsulah.html

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 24 €

pegasti badelj se uporablja predvsem kot dopolnilna prehrana za boljše delovanje in čiščenje jeter. uporabimo ga lahko pri izdelavi smutijev. več o njegovem pozitivnem učinku in delovanju : https://www.malinca.si/pegasti-badelj-semena-150g.html

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 7 €

estrihi ali storjni tlaki se uporabijo pri izravnavi tal, hkrati pa nudijo tudi požatno zaščito in poskrbijo za izolacijo zvoka. gre za zahtevna gradbena dela, zato je potrebno, da delo izvedejo strokovnjaki. več informacij: https://www.hotenjka.si/estrihi-strojni-tlaki

Kategorija: Gradbeni material

Cena: Pokličite za ceno

2250.) mitološki slovarček gričar bajt koren ud domen 1986

Kategorija: Znanost in tehnika

Cena: 9.99 €

5994.) reka mura v sloveniji - franc - franc

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

1374.) kresnikovanje - ivan mermolja

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj