Prijatelji (9)
Kmečki Glas
Vlasta Kunej
Dragica Heric
Franc Fortuna
Barbara Remec
Alen Osenjak
Marinka Marinčič Jevnikar
Geza Grabar
Spremljevalci (4)
Peter Zajc
Jerneja Ksir
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Svetovna okoljska nagrada kmetu Urošu Macerlu
Po lanskih slabih izkušnjah so zavarovali vse nasade
Na sledi kitajskemu vinskemu okusu
Kupujemo mačko v žaklju, ki je v resnici tiger
Kmetijska zavarovanja
Praznik vin in oljčnega olja iz Vipavske doline
Madžarsko sporočilo v steklenici
A2- tržni trik ali novo super mleko?
Pogajalski adut bo izvoz britanskih žganih pijač
Stičišče iskanja novih trgov
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
April 2017
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Po lanskih slabih izkušnjah so zavarovali vse nasade

Darja Zemljič
25.04.2017 12:59 (pred 2 dnevi)


Lanska pomladanska pozeba med 25. in 30. aprilom  je povzročila 44 milijonov škode pri 4382 oškodovancih na 7.662 ha, v glavnem  v sadjarstvu, vinogradništvu in  na vrtninah. Ministrstvo za kmetijstvo , gozdarstvo in prehrano je zato lani julija  predlagalo interventni zakon- in ta je bil tudi sprejet-  za odpravo posledic pozebe in snega v kmetijstvu, v okviru katerega je država zagotovila  3,5 milijona evrov pomoči. Do pomoči upravičeni pridelovalci kmetje in podjetja bodo letos prejeli do 20 odstotkov priznane škode če so imeli površine zavarovane in 10 odstotkov priznane škode v primeru nezavarovanih  površin.

Med ukrepi za  odpravo posledic pozebe in snega po tem zakonu pa je še  zmanjšanje ali odpisa prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za kmete in znižanje ali odpis zakupnin pri Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov RS in dovoljenje za nakup grozdja z drugih vinorodnih območij za fizične osebe. Najbolj so bili prizadeti sadovnjaki ,  zato so lani slovenski sadja

Na sledi kitajskemu vinskemu okusu

Darja Zemljič
25.04.2017 12:52 (pred 2 dnevi)

 

Na sejmu svetovnega pomena kot je Prowein, zbujajo veliko pozornosti nove in od Evrope zelo oddaljene vinogradniške države, med njimi Kitajska. Za njeno pridelavo in vina je veliko zanimanja predvsem zato, ker želijo evropski ambiciozni izvozniki spoznati vinski okus uživalcev vina na tem obetavnem izvoznem trgu. In kot se je izkazalo na degustaciji kitajskih vin v Düsseldorfu, je  vinski okus kitajskih ljubiteljev vina z evropejskega, pa tudi ameriškega ali avstralskega vidika precej nenavaden.

Kitajska si vedno več vina pridela sama, saj je po površinah vinogradov že druga na svetu, v letu 2014 je imela že 796.000 hektarjev, v letu 2015 pa  830.000 hektarjev vinogradov. Pridelajo 11 milijonov hektolitrov vina (po podatkih OIV), porabijo pa jih 16 milijonov hektolitrov in uvozijo okrog 6 milijonov hektolitrov. Pri uvozu vin je tako Kitajska peti trgna svetu za Nemčijo, Veliko Britanijo, ZDA in Francijo.Uvoz se je začel vzpenjati po letu 2000, največ, okrog polovico deleža na Kitaj

Svetovna okoljska nagrada kmetu Urošu Macerlu

Darja Zemljič
25.04.2017 10:22 (pred 2 dnevi)

Uroš Macerl, ovčerejec iz Ravenske vasi nad Zagorjem, je po celi Sloveniji znan kot predsednik Eko kroga  in kmet, ki je dosegel marca 2011 odpravo okoljevarstvenega dovoljenja cementarni Lafarge iz Trbovelj, zaradi katere Zasavci leta niso mogli dihati s polnimi pljuči. Kot edini Evropejec je za svoj dolgoletni okoljevarstven boj in uspehe, predvsem pa neustrašnost in zagnanost prejel v San Franciscu  Goldmanovo nagado. To največjo svetovno nagrado  za okoljske  uspehe podeljuje sklad Richarda in Rhoda Goldmana. Nagrado prejme vsako leto šest nagrjencev iz šestih kontinentov, ki se ne ustrašijo groženj kapitala. Urošu čestitamo in objavljamo v nadaljevanju junija  2011 z njim objavljen intervju v Kmečkem glasu.   

SISTEM DELA ZA INTERESA KAPITALA, NE ZA MALEGA ČLOVEKA

Uroš Macerl je predsednik  Eko kroga iz Ravenske vasi nad Zagorjemin ovčerejec. V bistvu  je temelj njegove neustrašne okoljske nepopustljivosti povsem razumljiva bitka za preživetje kmetije. Uroš se v tem pogovoru

Praznik vin in oljčnega olja iz Vipavske doline

Darja Zemljič
11.04.2017 13:22 (Apr 11, 2017)

V  Šempasu pri Novi Gorici so minulo nedeljo pripravili  že 11. festival vin in oljčnih olj , na katerem se je predstavilo vina več kot 70 razstavljacev, med njimi največ,   37 vinogradnikov iz Vipavske doline, nekaj jih je prišlo tudi iz Brd, Istre  in Krasa.  Skupaj so predstavili več kot 200 vin, med katerimi dajo že vsa letos posebno pozornost avthotim sortam zelenu in pineli, klarnici, vitovski in drugim udomačenim sortam.  Enajst pridelovalacev oljčnega olja pa je predstavilo 23 oljčnih olj, med katerimi so izbirali najboljša, pridelal ga je Ernest Kante iz Šempasa.       

Pogajalski adut bo izvoz britanskih žganih pijač

Darja Zemljič
11.04.2017 12:38 (Apr 11, 2017)

Ob vinu  po običajih naj ne bi razpravljali o politiki, vendar pa  letos zaradi napovedanega izstopa Velike Britanije iz Evropske unije tega pravila na Proweinu ni bilo mogoče spoštovati,  saj je večini velikih pridelovalk vina britanski trg eden iz med pomembnejših. Svojo uspešnost in prizadevanja na svetovnih trgih in vplivu brexita so na Proweinu predstavili tudi vinarji iz Italije, po količinah prvi vinarji sveta, v letniku pridelajo okrog 50 milijonov hektolitrov, in so torej pred Francijo in Španijo. Letna pridelava vseh vinorodnih držav na svetovni ravni je okrog 275 milijonov hektolitrov.Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Kmetijska zavarovanja

Darja Zemljič
11.04.2017 11:32 (Apr 11, 2017)

 

Lanska pomladanska pozeba med 25. in 30. aprilom je povzročila 44 milijonov škode pri 4382 oškodovancih na 7.662 ha, v glavnem v sadjarstvu, vinogradništvu in na vrtninah. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je zato lani julija predlagalo interventni zakon- in ta je bil tudi sprejet- za odpravo posledic pozebe in snega v kmetijstvu, v okviru katerega je država zagotovila 3,5 milijona evrov pomoči. V podjetju Meja Šentjur so v pozebi izgubili 2300 ton  pridelka jabolk, zato so letos dali zavarovati vseh 72 ha sadovnjakov. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.     

Madžarsko sporočilo v steklenici

Darja Zemljič
31.03.2017 14:51 (Mar 31, 2017)

Madžarska je med slovenskimi sosedami predvsem zaradi jezikovne prepreke blizu, a še vedno daleč in enako velja za njena vina. Daleč največ Slovencev obišče prestolnico Budimpešto in zdraviliške kraje s termalno vodo ob Blatnem jezeru, potem pa se za večino poznavanje te panonske dežele že konča in podobno je pri vinih. Splošno razgledan vinopivec pozna kraljevske tokajce, bikaver iz Egra in morda še portugalke iz Villanya, s tem pa se poznavanje običajno zaključi. Zato je bilo dobrodošlo vabilo madžarske ambasade v Balassijev Inštitut, ki  deluje aktivno od lani  in želi popestriti utrip Ljubljane kot kulturni center madžarske ambasade.

Madžarska ambasadorka Edit Szilagyine Batorfi je z ekipo sodelavcev iz Ballasijevega inštituta predstavila še manj znane turistične, kulturne in naravne bisere te države, kot so nacionalni park Hortobagy, mestece Gyor, mesto Debrecen, univerzitetno mesto Pecs, vinsko regijo Sopron, kjer je mogoče aktivno preživljati prosti čas.

Vinsko zakladnico te

Stičišče iskanja novih trgov

Darja Zemljič
31.03.2017 09:20 (Mar 31, 2017)

 

Na največjem vinski sejmu na svetu Prowein v Düsseldorfu v deželi Severno Porenje -Vestfalija so letos ponovno padali rekordi, saj je to postal sejem, na katerem ne sme manjkati noben vinar, ki želi vina tudi izvažati. V posebni študiji, ki jo je za sejem Prowein pripravila Univerza iz Geisenheima, s izprašali  1500 strokovnjakov iz 46 držav iz vinarskega sektorja o mednarodnih tržnih trendih,in ugotovili, da je ta sejem ključen za mednarodno vinsko trgovino. Kar devet od desetih vinarjev, ki se ga je udeležilo, načrtuje izvoz v nove države do leta 2020, največ seveda iz držav starega sveta- Italije, Španije, Francije, pa 55 odstotkov iz Nemčije. Najpogosteje so med obetavnimi vinskimi novimi deželami navajali ZDA, Nemčijo, Veliko Britanijo in Kitajsko, omejeni del pa še Hong Kong, Rusijo, Japonsko, Avstralijo, Južno Korejo, Skandinavijo in Brazilijo Najpomembnejši izključno uvozni trg v svetu pa je Velika Britanija, zato je med vinarji kar nekaj nervoze, ki jo prinaša izstop Velik

Traso plinovoda preusmeriti ob avtocesto

Darja Zemljič
28.03.2017 09:57 (Mar 28, 2017)

Kmetje občine Renče-Vogrsko odločno nasprotujejo gradnji plinovoda čez njihove trajne nasade, ki so jo investitorji družba Plinovodi do.o. uradno prikazali kot rekonstrukcijo 40 let starega plinovoda.« Ob natančnem pregledu dokumentov smo ugotovili, da smo bili zavedeni. Po državni uredbi, kje bila objavljena decembra 2015, gre za rekonstrukcijo plinovoda M3/1 od Ajdovščine do Šempetra pri Novi Gorici in sicer najprej za zamenjavo 40 let  40 cm širokih cevi s 50 centimetrskimi, potem pa še za novogradnjo dveh cevi plinovoda, debeline 110 cm. Gradnja pa je načrtovana v 60 –metrskem pasu po celi dolini, nam je predstavil Ivan Bric, gospodar turistične in vinogradniške Frlanove kmetije iz Vogrskega. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Prowein- sejem vinskih rekordov

Darja Zemljič
23.03.2017 13:37 (Mar 23, 2017)

Na največjem vinski sejmu na svetu  Prowein v Düsseldorfu v  deželi severno Porenje Vestfalija so letos ponovno padali rekordi. Poleg tega, da je to zadnje desetletje sejem, na katerem ne manjka noben resen vinar, ki išče izvozni  trg,  še vedo raste tudi številčno. Med 18. in 21. marcem  se  ga je   udeležilo 6500 razstavljavcev iz 60 držav  in 58. 500 obiskovalcev iz 130 držav (lani 55.700 obiskovalcev iz 126 držav). Tričetrt razstavljavcev  so predstavljali vinarji iz Italije, Francije in Španije,  1000 jih je bilo iz Nemčije in 600 iz dežel novega sveta. Večina obiskovalcev je bila iz vrst poslovnežev in kar 60 odstotkov jih je sklenilo tudi posel. Sejma so se udeležili tudi slovenski vinarji, več v prihodnji številki Kmečkega glasa. 

Traso plinovoda preusmeriti vzdolž avtoceste

Darja Zemljič
22.03.2017 14:09 (Mar 22, 2017)

Kmetje občine Renče-Vogrsko odločno nasprotujejo gradnji plinovoda čez njihove trajne nasade, ki so jo investitorji družba Plinovodi do.o. uradno prikazali kot rekonstrukcijo 40 let starega plinovoda.« Ob natančnem pregledu dokumentov smo ugotovili, da smo bili zavedeni. Po državni uredbi, kje bila objavljena decembra 2015, gre za rekonstrukcijo plinovoda M3/1 od Ajdovščine do Šempetra pri Novi Gorici in sicer najprej za zamenjavo 40 let  40 cm širokih cevi s 50 centimetrsko, potem pa še za novogradnjo dveh cevi plinovoda, debeline 110 cm. Gradnja  je načrtovana v 60 –metrskem pasu po celi dolini, nam je predstavil Ivan Bric, gospodar turistične in vinogradniške Frlanove kmetije iz Vogrskega. Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.  

Nepoštene prakse praviloma zapisane v pogodbah

Darja Zemljič
22.03.2017 14:00 (Mar 22, 2017)

Razmere v oskrbih verigah prehrambenih izdelkov v  Evropi so pogosto skrb vzbujajoče, na kar opozarjajo številne raziskave in poročila s terena. Nepošteni so tako odnosi trgovskih verig do šibkejših  členov - kmetov, kot nedopustne  razmere, v katerih delajo in živijo delavci na dnu teh verig, kot tudi do okolja. Na te razmere opozarja tudi  društvo Focus, društvo za sonaravni razvoj, ki je 9. marca v Ljubljani pripravilo okroglo mizo Trgovska veriga je tako močna kot njen najšibkejši člen – kako doseči pravičnost v dobavnih verigah v okviru triletnega projekta Supply Cha!nge za pravične trgovske verige. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Prve razprave o SKP v senci brexita

Darja Zemljič
15.03.2017 14:31 (Mar 15, 2017)

 V Sloveniji še niti nismo uvedli vseh sprememb zadnje reforme skupne evropske kmetijske politike (SKP), ko se je 2. februarja že začela javna razprava o novi SKP 2020, ki bo trajala do konca maja in se zaključila s sklepnim zborovanjem 15. julija v Bruslju. O časovnici nastajanja SKP in njenih obrisih, ki so sedaj zgolj idejna zasnova, sta v Portorožu na posvetu spregovorila tudi dva gosta, Paul Gouveia, glavni svetovalec COPA COGECA za SKP in zadružništvo in Pierluigi Londero, iz Generalnega direktorata za kmetijstvo in razvoj podeželja Evropske komisije

Gouveia je dejal, da so začeli razpravo o posodobitvi in poenostavitvi SKP tudi v COPA COGECA.  Evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan je nakazal, da bodo predstavljeni prvi scenariji bodoče SKP jeseni. »Prve oprijemljive predloge pričakujem do leta 2018. Sedanji komisiji bo potekel mandat konec leta 2019, ko bodo tudi volitve. Zato je velik izziv, da bi pogajanja o SKP končali v enem letu in treh mesecih, do marca ali aprila 2

Nov sistem naj vzpostavi boljšo posestno strukturo kmetij

Darja Zemljič
08.03.2017 09:25 (Mar 08, 2017)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na Biotehniški fakulteti v Ljubljani 17. februarja začelo s predstavitvijo strokovnih podlag trimesečno javno razpravo o spremembi ureditve kmetijske zemljiške politike. V podlagah predlagani  trije modeli pravnega urejanja kmetijske zemljiške politike predstavljajo prednosti in slabosti in predloge rešitev pri prometu s kmetijskimi zemljišči in njihovemu zakupu, pri zaščitenih kmetijah ter gospodarjenju z državnimi zemljišči. Po zaključku javne razprave bodo pripravljene zakonodajne rešitve za spremembo zakona o kmetijskih zemljiščih, njihovo sprejetje in izvedba na terenu.Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

5. slovenski vinogradniško-vinarski kongres

Darja Zemljič
02.03.2017 09:21 (Mar 02, 2017)

Slovenski vinogradnško-vinarski sektor se je v obdobju po osamosvojitvi po površinah skrčil in prestrukturiral. Pred njim so novi izzivi tako v pridelavi v trsnem  izboru, in uvajanju tolerantnih sort, , pridelavi vin z geografskimoreklom in uvajanju novih, tržno zanimivih stilov vin. O tem bodo  razpravljali slvoenski vinogradniki in vinarji na 5. slovenskem vinogradniško--vinarskem kongresu 12. maja v Šentjerneju, ki ga organizirajo Kmetjski inštitut Slovenije, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto.  Program po potekal v dveh sklopih, v prvem bodo spregovorili o trsnem izboru, pridelovalanih območjih in tolerantnih sortah in  v drugem o označevanju, nadzoru in ekonomiki pridelave in novih tipih vin. Prijave sprejemajo do 5. maja na Kmetijskem inštitutu Slovenije.

A2- tržni trik ali novo super mleko?

Darja Zemljič
02.03.2017 09:06 (Mar 02, 2017)

 

Nemčijo je preplavil nov trend- mleko A2 naj bi bilo boljše in prineslo več denarja. Izvira iz krav z gensko oznako A2. Ali gre le za tržni trik ali novo super mleko? A2 mleko je "odkrilo" novozelnadsko podjetje  in ga naredilo za prodajno uspešnico. Obljublja njegovo boljšo prebavljivost in zdravje. To mleko ima na novozelandskem trgu deset-odstotni delež in liter stane na polici 2 evra. Tudi v ZDA, Angliji in Nizozemski povpraševanje narašča. V Nemčiji se pojavljaj prvi ponudniki mleka iz A2 krav , mlekarne pa hitijo, katera ga bo dala prva na donosni nemški trg. Več v prihodnji številki Kmečkega glasa. 

Evropska komisija potrdila delegirani akt za teran Hrvaški

Darja Zemljič
02.03.2017 08:59 (Mar 02, 2017)

Evropska Komisija je 24. februarja potrdila napovedan delegiran akt, s katerim je Hrvaški odobrila uporabo izjeme za ime teran kot  sorte grozdje, na steklenicah pa mora biti zapisano teran Hrvatska Istra. Na Komisije dodajajo, da je cilj zaščititi slovensko vino teran, zato so pogoji za označevanje neobičajno podrobni, izpostavljaj, postopka pa še ni konec. Ime sorte grozdja teran se bo lahko uporabljalo izključno za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogoji, da bosta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da bo napis teran manjši od napisa Hrvatska Istra, več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Penine imajo tri življenja

Darja Zemljič
24.02.2017 13:02 (Feb 24, 2017)

Penine so edini stalno rastoči del svetovnega vinskega trga,  prodajni delež se jim vsak leto poveča za tri odstotke, ljubiteljev mehurčkov je namreč stalno več.  Temu primeren je odziv slovenskih vinarjev, kar 200 jih že polni peneča se vina, dobili smo festival pečenih se vin, med katerimi se lahko imenujejo penine le tista z  zaščiten geografsko označbo.  Poleg najbolj znane slovenske peničarske kleti Radgonske gorice je  po prodajnem deležu  na slovenske trgu takoj za njimi hiša Istenič iz Bizeljskega, odkoder je ta posnetek.  V njej so razkrili, da so vina zadnjega vinskega letnika 2016 odlična osnova za penine, in da imajo tudi  Bizeljske penine , kot pravijo francoski vinarji, tri življenja, saj ostanejo  prijetno živahne v steklenici  tudi po drugem vrenju  15 in več let.  

   

 

Komisija naj maja razkrije dokumente

Darja Zemljič
24.02.2017 12:47 (Feb 24, 2017)

Kraški pridelovalci terana so se že julija 2015 pritožil evropski varuhinji človekovih pravic Emily O'Reilly zaradi nerazkritja vsebine dokumentacije, s katero je Hrvaška zahtevala izjemo za označevanje vina teran, minulo sredo pa so prejeli njen odgovor. V njem evropska ombudsmankja priporoča, naj Komisija do 15. maja razkrije hrvaške dokumente v zvezi z označevanjem vina teran. Več v pirhodnji številki Kmečkega glasa.

Ponovno odprtje trga za francosko govedino

Darja Zemljič
24.02.2017 12:39 (Feb 24, 2017)

Združene države Amerike so napovedale odpravo prepovedi uvoza govejega mesa iz Francije. Evropska Komisija pozdravlja to odločitev, ki predstavlja nov korak pri ponovnem odprtju trga, ki je bil za uvoz zaprt od pojava BSE v 90-tih letih. Ameriški trg je bil zaprt za govedino iz EU od januarja 1998, ko so ZDA uvedle omejitve za uvoz govejega, ovčjega in kozjega mesa, po epidemiji bovine spongiformne encefalopatije (BSE). Te omejitve so bile strožje kot priporočila Svetovne organizacije za zdravje živali (OIE). Evropska govedina je zdaj varna za potrošnike. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

 

Oglasi

847.) zbolel sem

Kategorija: Zdravje

Cena: 14.99 €

7569.) princesa ljudskih množic diana

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9.99 €

7568.) arhitektura slovenskih protiturških taborov

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 24.99 €

7567.) ljubljanska baročna arhitektura cena je za kos

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 19.99 €

7566.) umetnost južnih slovanov

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 29.99 €

7565.) dober nasvet za vsak dom

Kategorija: Dom in vrt

Cena: 39.99 €

7564.) kama sutra

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 14.99 €

7563.) geological sciences

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

7562.) rudnik urana žirovski vrh

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

7561.) partizanske ciklostilne v slovenskem primorju

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

7560.) pohorski bataljon

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

7559.) znanost v družbenovrednotnem svetu

Kategorija: Znanost in tehnika

Cena: 14.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj