Prijatelji (10)
Barbara Remec
Ziliute88edita Edita
Kmečki Glas
Alen Osenjak
Geza Grabar
Dragica Heric
Kristijan Hrastar
Franc Fortuna
Spremljevalci (4)
Peter Zajc
Jerneja Ksir
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Od trgatve stoletnega vinograda do teranovke v Šepuljah
V Istri pričakujejo odličen letnik
Zakonodaja zaostaja za prakso
Briške kmetije imajo dobro vizijo
Rebula daje vina z več obrazi
Svetovna okoljska nagrada kmetu Urošu Macerlu
V Svečini nastaja Kekčeva klet
Marija Marinček o novem ekološkem združenju
O Sloveniji povedo nekaj naravna macerirana in ne industrijska vina
Izzivi številnih delovnih področij
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
September 2018
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

V Istri pričakujejo odličen letnik

Darja Zemljič
20.09.2018 12:30 (pred 4 dnevi)

Trgatev po Sloveniji se preveša v zadnjo tretjino, na Primorskem je na trtah le še grozdje rdečih sort, na Dolenjskem žametovka za cviček, na Štajerskem pa laški in renski rizling ter šipon. Letnik je količinsko precej obilnejši od zadnjih dveh, kakovost pa zelo različna. V Istri,od koder so fotografije  iz  prve trgatve trte refoška, ki  jo je  posadilo na ekološki turistični kmetiji Rodica v Truškah Društvo turističnih novinarjev Slovenije, pričakujejo odličen letnik 2018. Več o trgatvi po Sloveniji v 39. številki Kmečkega glasa.     

Briške kmetije imajo dobro vizijo

Darja Zemljič
13.09.2018 14:30 (Sep 13, 2018)

Briške vinogradniško-vinarske kmetije imajo trdne korenine, so dobro zasidrane na vinskem trgu in imajo dobro vizijo, meni mladi gospodar Aljaž Sirk iz Višnjevika. Kmetijo je prevzel od svojega očeta Aljoše, cela družina pa obdelujejo nekaj več kot devet hektarjev vinogradov in letno pridela med 60.000 in 80.000 litri vina. Tako kot večina briških vinarjev delajo na rebuli, širili pa bodo še najboljši briški rdeči vini merlot in cabernet franc, saj cabernet sauvginon v najbolj zahodnem vinorodnem območju  Slovenije ne daje dobrih rezultatov. Več v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa. 

Zakonodaja zaostaja za prakso

Darja Zemljič
11.09.2018 10:32 (Sep 11, 2018)

Trgatev za vinski letnik 2018 se je letos začela zelo zgodaj, 20. avgusta,

sočasno so začeli trgati rane sort tako na Primorskem kot v Prekmurju in na Štajerskem, in kar nadaljevali s srednje poznimi sortami. Zato je bilo letos vinogradnikov na sejmu Agra nekoliko manj, celodnevno druženje na številnih degustacijah in srečanjih vinskih vitezov, sommelierjev in drugih pa so začeli s strokovno razpravo o vsebinskih spremembah zakona o vinu (ZVIN ) ob katerih se bodo deležniki prihodnja leta odločali, ali je le-ta sploh potreben korenitejših vsebinskih popravkov.

 Dušan Brejc, direktor Vinske družbe Slovenije ( VDS)  je kot organizator posveta je uvodoma predstavil, da ZVIN ni nastal le zaradi varstva potrošnikov, temveč preprečitve nelojane konkurence v vinogradništvu in vinarstvu. Za vse članice EU velja, da nacionalna zakonodaja ureja le njihove posebnosti, vsa glavna področja pa je v pristojnosti evropske zakonodaje. Slovenski ZVIN vinski zakon je bil nazadnje spremenjen pred dvanajst

O Sloveniji povedo nekaj naravna macerirana in ne industrijska vina

Darja Zemljič
29.08.2018 13:01 (Aug 29, 2018)

Simon Woolf je pisec o vinih iz Velike Britanije, ki je je zadnjih sedem let posvetil raziskovanju t.i. oranžnih vin.Le-ta nastanejo med predelavo belih sort grozdja po postopku rdečih sort. Grozdni sok oz. mošt je med vrenjem v daljšem stiku z jagodnimi kožicami, zato nastane vino intenzivne oranžne barve. O njih je napisal knjigo Jantarna revolucija -Amber revolution, ki jo je 20. avgusta predstavil v gradu Kromberg pri Novi Gorici. Ne gre za naključje, vinorodna območju ob slovensko-italijanski meji so evropski dom tradicionalnih naravnih vin, tukaj jih je začel odkrivati tudi sam in s knjigo o njih je Slovenijo umestil na svetovni  zemljevid vinskih skritih zakladov. Pionirji  tovrstne novodobne svetovne pridelave so namreč slovenski vinarji na obeh straneh meje,  Gravner, Radikon, iz  Oslavja, Zidarich in Škerk iz tržaškega Krasa, Mlečnik, Batič, iz Vipavske doline, in nekoliko kasneje Movia, vsi skupaj pa so ta nekoliko drugačna vina nekaj desetletij nazaj ponovno umestili v zave

Zelenjavo so zamenjale trte

Darja Zemljič
29.08.2018 12:25 (Aug 29, 2018)

 

Matej Kralj je dobrega pol leta mladi prevzemnik na vinogradniško-vinarski kmetiji v Škocjanu pri Kopru, čeprav so bili njegovi starši že med njegovim šolanjem prepričani, da je s kmetovanjem pri njih konec. Zelenjadarstvo na zemljiščih državnega Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov so namreč v postopno opustili, obdržali so le starejši vinograd z 2500 trtami refoška. Starejši sin Gregor se je zaposlil, Matej pa se je izšolal za turističnega tehnika v Izoli. Toda ko so leta 2009 posadili še 1000 trt malvazije, je Matej trto vzljubil, zato so vinograde zadnja leta razširili na pet hektarjev, Matej pa poudari, da je ponosen, ker je mladi gospodar.

Fangshan ali regija vinskih dvorcev (Kitajska 3)

Darja Zemljič
22.08.2018 14:57 (Aug 22, 2018)

Za Kitajsko je značilno, da je silno mogočna dežela še bolj silnih načrtovanih in uresničenih gospodarskih podvigov in v vinogradništvu in vinarstvu ni nič drugače. Tako so si pred dobrim desetletjem zastavili, da bodo na območju okraja Fangshan, okraja na območju Pekinga, razili naravno rekreacijsko in turistično območje z 64 vinogradniškimi dvorci oz. chateauji in od tega od tega jih je 22 že v gradnji, 18 pa jih že grozdje oz. vino tudi prideluje na 1200 ha, zaposlitev pa je dobilo 2000 delavcev. Med najbolj bleščečimi kopijami francoskega dvorca, vendar v veliko večjem obsega kot v izvorni domovini je Lion (Lev), ki je kot posestvo in blagovna znamka vin zaživelo v 2010, posestvo Bolongbao pa prideluje na ekološki način že od leta 1999. Več v 33. številki Kmečkega glasa.

Rebula daje vina z več obrazi

Darja Zemljič
22.08.2018 14:49 (Aug 22, 2018)

Rebula daje vina z več obrazi, od penin do svežih belih vin ali maceriranih staranih pa vse do sladkih vin. Vinar odloča,kakšno barvo bo imela, v Vipavskem križu, kjer so se  18. avgusta na posvetu Vipavska rebula- cesarjev izbor predstavili vipavski pridelovalci  maceriranih rebul, je bila v glavnem jantarne barve. Ker ima ta sorta manj aromatični spojin in debelo kožico,  pa je nasploh bolj primerna za pridelavo tradicionalnih in klasičnih vin s poudarjenim telesom, je poudaril dr. Dejan Bavčar iz Kmetijskega inštituta Slovenije. V Vipavski dolini je po obsegu vinogradov na četrtem mestu, letos je zasajena na 225 hektarjih. Površine s to sorto so se  v bivši državi zmanjšale zaradi poslabšanja kakovosti vin v velikih kleteh, zadnja leta pa je njena priljubljenost doma in v svetu izjemno velika, zato ni prava rešitev konkurenca temveč sodelovanje med vipavskimi in briškimi vinarji, ki jo oboji pridelujejo. Več v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.

   

 

V Sloveniji niti en vinograd rebule na ravnici

Darja Zemljič
08.08.2018 09:25 (Aug 08, 2018)

V vinski kleti KZ Griška brda pričakujejo letos količinsko in kakovostno odlično letino, grozdje pa bodo prevzeli na posodobljeni prevzemni postaji in dodatno opremljeni  kleti.  Obilnejšega pridelka so  zelo veseli, saj vina zadnja leta odlično prodajajo doma in v tujini. Rebula je postala zadnja leta svetovno prepoznavna in moderna sorta zaradi prizadevanj vinarje na obeh straneh meje, pri čemer ni nobenega dvoma, da raste najkakovostnejša v slovenskem delu Brd, kjer ni bil nikoli niti en vinograd s to sorto na ravninskih legah. Njeno odličnost pa potrjujejo tudi letošnja številna odličja na mednarodnih ocenjevanjih. Več v 33. številki Kmečkega glasa.    

Vinarska zvezdniška regije je Ningxia ( Kitajska 2.del)

Darja Zemljič
08.08.2018 09:01 (Aug 08, 2018)

Po številu ocenjenih vin drugo (za Decanterjem) največje svetovno ocenjevanje Concours Mondial de  Bruxelles ( CMB) je  med 10. in 13. maje letos je potekalo na območju pekinške okraja Haidian, kjer je bila leta 1910 ustanovljena prva kitajska vinska klet The Dragon Seal, ki je leta 2006 postala prvi in edini muzej v Pekingu, posvečen vinski zgodovini in kulturi. Pogoji za delo 330 ocenjevalcev so bili odlični, v zdraviliškem kompleksu s številni dvoranami za veliko več kot 500 ljudi, kolikor se jih zbere ob vinih skupaj z strežnim osebjem in organizatorji. Več v Kmečkem glasu, št. 32.

Kitajski vinogradniško-vinarski vzpon (1)

Darja Zemljič
01.08.2018 14:36 (Aug 01, 2018)

Kitajska je v zadnjem desetletju postala najbolj dinamični vinski trg in drugo največje pridelovalne območje na svetu, vedno več pohval pa dobivajo v svetu tudi kitajska vina. Organizatorji enega največjih svetovnih ocenjevanj vin Concours Mondial de Bruxelles ( CMB), so se zato odločili, da izpeljejo 26. ocenjevanje v Pekingu, kar je prvo ocenjevanje zunaj Evrope. Pekinški okraj Haidian s 3,2 milijona prebivalcev (cel Peking jih ima okrog 21 milijonov) med 10. in 13. majem gostil 330 ocenjevalcev vin, iz več kot 50 držav, ki so v treh dneh ocenili 9180 vin, med njimi 480 kitajskih.

 Mlajše generacije v deželi čaja in riževega vina, ki ga je za zdaj še veliko lažje pridelati kot grozdje za vino, se zadnje desetletje spoznavajo z vinom, ki ima v tej deželi status dobrine za višje in bogatejše sloje prebivalstva, ki so pogosti v stiki s tujci. Kljub temu, da je Kitajska postala drugo največje pridelovalno območje na svetu z več kot 847.000 hektarji (samo med leti 2015 in 2016 so površin

Ali prinaša nova letina boljše cene?

Darja Zemljič
31.07.2018 12:14 (Jul 31, 2018)


Karte na trgu žit se mešajo na novo, kmetje upajo na boljši zaslužek, na pridelek bo vplivala suša v posameznih regijah. Sezona 2017/2018 bo veliko pridelovalcem žit ostala v spominu kot slaba. Na začetku junija so bile cene že na ravni kot so običajno med žetvijo in zato predpogodb niso sklepali. Cene so nato padle na dno. Bo šlo tako naprej?

Več kmetov želi kljub izkušnjam iz prejšnje sezone skladiščiti več krmnih žit. To se lahko obrestuje, ali pa tudi ne. Vsako kmetijsko gospodarstvo je drugačno. Mednarodni svet za žita (International Grain Council -IGC) je ocenil svetovno letino žit na 2,09 milijarde ton, kar je malenkost pod lansko ravnijo. Poraba je ocenjena na 2,136 milijarde ton. Zaloge se bodo do sredine 2019 znižale za 47 milijonov ton na 556 milijonov ton , kar ustreza 26 odstotkov svetovne letne porabe. Ta količina potrjuje dobre razmere na strani ponudbe saj je oskrba v kriznih primeru zagotovljena za 95 dni. Toda le del teh količin je resnično dosegljiv svetovnemu trgu.

Letos je leto peronospore

Darja Zemljič
31.07.2018 12:07 (Jul 31, 2018)

Specialisti za varstvo rastlin na pooblaščenih Kmetijsko-gozdarskih zavodih imajo zaradi obilnih padavin in izbruov bolezni celo sezono s spremljanjem zdravstvenega varstva vinske trte veliko dela. Jože Miklavc iz  z KGZ Maribor nam je dejal, da je letos leto peronospore, s katero vinogradniki zadnja tri leta niso imeli težav. Posebnost letošnje sezone pa je zgodnja okužba s to boleznijo že okrog 10. maja.Več v 3.- št. Kmečkega glasa na str. 4.

Biosferno območje Mura vstopa na svetovni zemljevid najvrednejših območij narave

Darja Zemljič
30.07.2018 11:55 (Jul 30, 2018)

 Na 30. zasedanju Mednarodnega Koordinacijskega sveta Sveta UNESCO-vega Programa Človek in biosfera (UNESCO MAB ICC) v Palembangu (Indonezija) je bilo razglašeno 27. julija  Biosferno območje reke Mure (BOM). Mura s svojim porečjem s tem vstopa na svetovni zemljevid najvrednejših območij narave

Mednarodni svet je obravnaval in potrdil vključitev 24 novih območij iz celega sveta v Svetovno mrežo biosfernih območij v okviru programa UNESCO MAB. Vsa ta območja so bila podrobno pregledana in izpolnjujejo kriterije, ki so potrebni za razglasitev. V tem sklopu se je obstoječim 686 območjem iz 122 držav, ki se povezujejo v tej svetovni UNESCO-vi mreži pridružilo četrto območje iz Slovenije.

Ta vključitev, so zapisali na Ministrstvu za oklje inprostor,  bo znatno prispevala k ciljem varstva in razvoja na območju severovzhodne Slovenije in dopolnjevala dosežke obstoječih biosfernih območij v Sloveniji: v Julijskih Alpah (vključenega leta 2003), na Krasu in v porečju reke Reke (2004) ter na Koz

Letos je leto peronospore

Darja Zemljič
26.07.2018 12:21 (Jul 26, 2018)

Po treh pridelavi grozdja naklonjenih poletjih se vinogradniki v vseh treh vinorodnih dežlah  letos ponovno soočajo z obilnimi padavinami in razmahu bolezni v vinogradih. Največ težav jim v celotni sezoni povzroča peronospora,   nekoliko manj oidij, vse več vinogradov pa redči tudi kap vinske trte oziroma esca. Več o tem v prihodnji, 31. številki Kmečkega glasa. 

Izzivi številnih delovnih področij

Darja Zemljič
26.07.2018 12:10 (Jul 26, 2018)

Matej Kralj  je dobrega pol leta mladi prevzemnik na vinogradniško-vinarski  kmetiji v Škocjanu pri Kopru, kjer so  bili starši bili prepričani, da je s kmetovanjem pri njih konec. Zelenjadarstvo na osmih hektarjih na zemljiščih državnega sklada so namreč postopno opustili, Matej pa se je  izobrazil za turističnega tehnika. Toda ko je začel intezivneje delati v vinogradu, ki so ga od nekdaj imeli pri hiši, se je v trto zaljubil. Zato so vinograde zadnja leta razširili na pet hektarov,  v njih  je prva  malvazija, brez refoška v Istri seveda ne gre, sledita še cabernet sauvignon in rumeni muškat.  Zdaj je ponosen, da je mladi prevzemnik, ob tem pa se sooča s številnimi izzivi "one man band" vinogradnika in vinarja,  saj je sam za vse naloge, ki jih v tujini praviloma opravlja več zaposlenih.  Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.        

Teran potrebuje veliko parov rok

Darja Zemljič
05.07.2018 13:20 (Jul 05, 2018)

Vinogradniško-vinarska  kmetija Širca- Kodrič iz Godenj na Krasu (vinsko klet pa imajo v bližnjih Dutovljah) je pred generacijsko izmenjavo. Edvin Širca in družina njegove sestre že nekaj desetletij 14 ha veliko kmetijo s šest ha vinogradov obdelujejo skupaj in v tem času so postali prepoznavno  ime med  kraškimi konzorcijskimi teranovci. Delo prejšnjih generacij bosta za stricem Edvinom nadaljevali Martina in Mateja Kodrič, ki sta obe kljub fakultetni izobrazbi ostali doma, kjer jima dela in izzivov ne manjka.  Več v 28. številki Kmečkega glasa.    

Nove sorte štirih poljščin za ekološko pridelavo

Darja Zemljič
03.07.2018 09:23 (Jul 03, 2018)

 

Na Kmetijskega inštitutu Slovenije ( KIS) v Ljubljani je bila minuli teden uvodna konferenci  mednarodnega projekta Ecobreed, katerega glavni cilj je razvoj novih  sorte pšenice, krompirja, ajde in soje, primerne za ekološko pridelavo ter žlahtnjenje semen le-teh. V projektu, katerega vodilni partner je prav KIS, sodeluje 24 priznanih univerz, inštitutov ter podjetij iz 15 držav iz Evrope, ZDA in Kitajske, financiran pa je v okviru evropskega raziskovalnega programa Obzorje 2020 in bo trajal pet let.Za projekt je na voljo 5,8 milijona evrov in je prvi tako obsežen projekt za ekološko pridelavo pod okriljem slovenske raziskovalne ustanove. Glavni cilj sodelovanja je izboljšati razpoložljivost sort in semen za ekološko pridelavo, katerega ponudba je sedaj zelo omejena. Več v 27. številki Kmečkega glasa.

Slovenija izgublja z rezom PRP več od drugih članic EU

Darja Zemljič
03.07.2018 09:16 (Jul 03, 2018)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v sodelovanju s predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji organiziralo minuli torek v Ljubljani javno predstavitev zakonodajnih predlogov za skupno  kmetijsko politiko (SKP) za obdobje 2021-2027, ki jih je v predlogih treh uredbah objavila Evropska komisija. Gre za predlog uredbo o nacionalnih strateških načrtih SKP, uredbo o enotni skupni ureditvi trgov in predlog horizontalne uredbe o financiranju, upravljanju in spremljanju SKP. Evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan je predloge v Bruslju predstavil 1. junija, v državah pa poteka od takrat  burna razprava o  zmanjšanju sredstev, poenostavitvah in predvidenih prilagoditvah v članicah. Tri  zakonodajne predloge morata v nadaljevanju obravnavati in sprejeti Svet EU in Evropski parlament, po možnosti še pred volitvami v Evropski parlament maja 2019, da bodo imele države članice dovolj časa za prilagoditev in pripravo strateških načrtov. Več v 27. številki K

Ponovno povezovanje malih vinogradnikov

Darja Zemljič
28.06.2018 10:44 (Jun 28, 2018)

 

 Zveza društev vinogradnikov Slovenije Vinis   je dobrih 20 let po ustanovitvi  pripravila prvi  Vinisov dan  v Trebnjem, ki se ga je udeležilo okrog  500 vinogradnikov iz vseh treh vinorodnih dežel: Posavja, Štajerske in  Primorske.  Vinis povezuje v celi Sloveniji 66 vinogradniških društev,  gostiteljica dogodka Zveza društev vinogradnikov Dolenjske pa predstavlja 34 vinogradniških društev, dogodek pa je potekal v okviru tradicionalnega tridnevne turistične prireditve » Iz trebanjskega koša«.Srečanja vinogradnikov  je potekalo pod geslom  »Od besed k dejanjem«, predsednik Vinisa Slavko Toplišek pa je  opozoril  na kritično stanje v slovenskem vinogradništvu.

Samo v  obdobju po  osamosvojitvi Slovenije so se vinogradniške površine skrčile iz 25.000 na 15.000 ha registriranih vinogradov. Glavni razlog za to so nizke cene grozdja za male vinogradnike, ki ne pokrijejo niti stroškov pridelave. Miran Jurak, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske pa je poudaril, da je biti vinog

Prvi Vinisov dan v Trebnjem

Darja Zemljič
18.06.2018 12:56 (Jun 18, 2018)

Zveza društev vinogradnikov Slovenije Vinis  je 16.junija v Trebnjem pripravila prvi Vinisov dan, ki se ga je  kljub obilici dela udeležilo  dobrih 300 vinogadnikov iz  Dolenjske, Štajerske in Primorske.   Gre za poskus stanovskega povezovanja  manjših vinogradnikov in vinarjev, ki v kmetijski politiki niso dovolj slišani , zato se jim pgoji za delo slabšajo, vinorodni griči pa zaraščajo. Več  o dogodku v prihodnji, 26. številki Kmečkega glasa.   

  

Oglasi

5292.) mala čarovnica lili  polet na luno - knister

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 14.99 €

7481.) travniške rastline na slovenskem - andrej seliškar in tone wraber

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 19.99 €

7716.) ana karenina - tolsoj

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18.99 €

5032.) alkimist - paulo coelho

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

ponudba posojila med posamezniki resno in hitro v 72 urah   smo skupina posameznikov z a kapital, ki se bo uporabljal za dodeljevanje kreditov med posamezniki osebam v finančnih težavah in lahko vrnejo znesek posojila. naši posojilni pogoji so preprosti in dobro opredeljeni. naše posojilo se začne od 5.000 do 20.000.000 € z 2-odstotno diskontno stopnjo in roki bodo določeni glede na vaš proračun. če ste zainteresirani ali če imate projekte, ki nam jih lahko pokličete to e-poštno sporočilo: mariakovac841@gmail.com

Kategorija: Motorji za plovila

Cena: 50000 €

4907.) nemščina za ptt delavce

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 17.99 €

4204.) aikido - ljubomir vračarević 3.dan

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 27.99 €

3568.) srečanje z umetniki - kristina brenkova

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

7708.) opća  enciklopedija jugoslavenskog leksikografskog zavoda

Kategorija: Enciklopedije in slovarji

Cena: 50 €

7710.) veliki splošni leksikon zbirka 20 knjig

Kategorija: Enciklopedije in slovarji

Cena: 50 €

če še razmišljate o tem, kaj podariti za darilo, ker greste popoldne na praznovanje rojstnega dneva, potem je nabolje, da pregledate ponudbo podjetja moje darilo. tam boste našli različna darila za rojstni dan.

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

7362.) za zdrav naraščaj - dr. živko prebeg

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj