Članek
Hašiševo olje - predavanje Cannabis social Cluba Slovenije
Objavljeno Feb 19, 2014

Prejšnji teden sem bila na predavanju o konoplji. Ker se vas kar nekaj tega predavanja ni udeležilo, sem dobila dosti prošenj, da napišem, kako je bilo na predavanju. Naj povem, da sem bila na samem začetku velika nasprotnica marihuane v zdravstvene namene, je pa res, da si nikoli nisem nič prebrala in se nasploh poglabljala v to področje alternative.  Z Jako Bitencem sva se celo skregala in me je vrgel dol iz Facebooka in dejal, da naj ga dodam nazaj, ko se bom o vsem skupaj pozanimala in prebrala kakšno gradivo, ne pa da slepo trdim nekaj, o čemer ne vem nič. Ja, to je moja posebnost. Četudi imam 54kg, sem včasih težka kot slon in se me ne da premakniti tudi za centimeter. Ko sem pojamrala nekem prijatelju, kakšen je, mi je dejal: "Po moje, da ve preveč in ne razume, zakaj ga kontriraš". Hm...ampak res. Zakaj kontriram, če nimam znanja? 


Zdej sva spet frenda. Po vsem prebranem sem se mu celo opravičila. 

Je pa tako. Še vedno vztrajam, da se je potrebno o vsem skupaj poučiti. Sama še vedno verjamem, da ima tudi kemoterapija dobre učinke. Spet nekaterim ne pomaga. Ampak to nam že v samem začetku povedo onkologi. 

No, da nadaljujem. Nekje v času 4. Ali 5. kemoterapije, me je kontaktiral prijatelj še iz časov srednje šole, ki je tudi član Cannabis social cluba Slovenije. Rekel mi je samo, da ne želi, da bi umrla in da naj si preberem o vsem skupaj, ker stane me res ne nič. Dal mi je en kup povezav na različne strani. Prav tako Jaka in vse te povezave so spodaj, na koncu mojega zapisa. 

Najprej sem o vsem skupaj povprašala mojo onkologinjo. Mislim, da je bilo pred 6. Kemoterapijo. Povedala mi je, da ima enega pacienta, ki to jemlje, ampak zgleda, da je potem povprašala vsakega posebej in mi pred zadnjo kemoterapijo povedala, da je že vsak drugi pacient na hašiševem olju.  Čez dober teden ali dva sem naletela v Delu na članek, z naslovom Vsak drugi pacient je na hašiševem olju in si mislila, oh, tole sem pa že slišala. No, takrat prvič mi je moja onkologinja povedala, da je njihova predstojnica ravno bila v Avstriji na izobraževanju o konoplji. V Avstriji je napreč možno dobiti konopljo (ki ima sicer manj THC-ja in kanaboidov kot naravna trava ali olje) na recept, s tem da ni zastonj, ampak je za doplačati. Dobiš recept, farmacevt v lekarni pa sam določi, koliko potrebujete. Lahko bi tudi dobila recept, ampak se nisem odločila za njega. Je pa tako, da naša medicina bolj priznava konopljo za lajšanje bolečin in slabosti, kot dejansko zdravilo proti raku. Isto farmacevti. 

Ampak! Kdo ima zdaj prav? Kaj pa če je konoplja res ok in zdravi raka? Spet mi je pisal prijatelj iz srednje šole, vesel, ponosen…in mi dejal: »Darja, decembra sem dal mami od ene gospe nekaj olja. Imela je tumor na možganih. Januarja se je zmanjšal, povečali so dozo in zdaj februarja, tumorja ni več. Poznajo se samo še sledi kalcija, kjer je tumor bil.« Gre se za gospo, kateri so rekli, da zanjo ni več pomoči. In takih zgodb je seveda ogromno. Problem je, po besedah Jake, ker se za zdravljenje s konopljo ljudje odločijo, ko res ne vidijo več druge rešitve. Bi pa menda bilo več učinka in še več ozdravitev, če bi se za zdravljenje odločili prej. 

Po vsem prebranem in ko sem se posvetovala še z enim farmacevtom, onkologinjo, in dvema drugima zdravnikoma, sem se odločila, da podprem predlog zakona o konoplji. Podpisala sem vse tri predloge. 

No, pa da povem o predavanju samem. Najprej je govoril bradati gospod, ki je povedal o zgodovini konoplje, potem gospod, ki se zdravi s konopljo. Ima neko bolezen, ki vpliva na sklepe, se mi zdi. Bolečine so bile menda tako neznosne, da je že celo večkrat pomislil na samomor. Zdaj je na olju in nobeni drugi tableti, bolečine pa so toliko znosne, da lahko normalno živi. Govor Jake je bil pa naslednji. Povedal je statistiko: Preživetje rakavih bolnikov, ki so na kemoterpiji je 3/10, tistih, ki so na olju 7/10. (Povem, kaj sem slišala na predavanju, to ni moje mnenje, še manj moja statistika. Sama verjamem, da je na en način dobro in eno in drugo.)  Poudaril je pomen prehrane. Da moramo črtati vse belo iz jedilnika. Moko, sladkor, sol, beli riž... Črtamo tudi vse živalske maščobe. On sam je vegan. Veliko sveže prehrane in sadja, saj le tako dobimo encime, ki jih telo potrebuje. 


Kako deluje trava? THC ubija rakave celice, CBD sprosti mišice. Pove, da kajenje ni dobro, saj se vse izgubi v dimu. Olje se jemlje oralno ob pravilni prehrani. Če je že želja po kajenju, se naj vaporizera. Telo ne sme biti zakisano, zato je pomembna tudi prehrana – in v takem okolju tudi olje deluje optimalno. Povedal je še, da so najbolj zdravi otroci ravno na Jamajki. Poslikala sem tudi kako se olje jemlje. Aha, pa še to… Kura z oljem traja 3 mesece (kurativa). Če je človek na kemoterapiji, potrebuje menda več olja. Okoli 100ml v treh mesecih. Brez kemo pa okoli 60ml. 

 

Pa še nekaj izjav prijatelja, ki je tudi iz Cannabis cluba: »Študij je ogromno, res da so in vitro in ne na ljudeh, ampak na vseh vrstah raka se je pokazalo, da izzove apoptozo. To je programirana celična smrt in tudi onemogoči vaskularizacijo, se pravi nove krvne žile raka.«

Povedal mi je še, da kemoterapija dobro deluje na tri vste raka. Na rak testisov, eno vrsto levkemije, tretjega se pa ni mogel spomniti. Ostalo je učinkovitost menda 5-50%, redko do 70%. Zbodlo me je dejstvo, ki mi ga je povedal, da v Nemčiji naprej naredijo test. Rakavo tkivo testirajo, če reagira na kemo, šele potem se odločijo, če bodo prakticirali kemo. 

Povedal je naslednje: Ob jemanju olja, je dobro jesti kokosovo olje, laneno olje, ogromno vitamina C (menda do 1g na dan). Dobro je menda tudi v lekarni kupiti magnezijev klorid. Prav tako 1g na dan. Prosim, če bo kdo upošteval te nasvete, da se še malo o tem podučite. Jaz samo povem, kaj je bilo rečeno meni, sama še nisem prakticirala kar nekaj teh reči.

Kar se tiče antioksidantov med kemoterapijo sem dobila tale članek:  »Na področju onkologije obstajata dva nasprotna si pola glede uživanja antioksidativnih dodatkov: nekateri strokovnjaki so proti kakršnemu koli jemanju antioksidativnih prehranskih dodatkov, saj zagovarjajo stališče, da bi antioksidanti lahko popravili poškodbo v rakavih celicah, ki jo povzročijo s kemoterapijo ali radioterapijo; drugi pa zagovarjajo stališče, da je škoda antioksidantov le hipotetična, saj naj bi ti v veliki večini obvarovali zdrave celice pred poškodbami, nastalimi z omenjenima terapijama. Odgovor, ali je uporaba antioksidantov priporočena ali odsvetovana skupaj s kemoterapijo ali radioterapijo, tako ostaja nejasen, saj ni trdnih znanstvenih dokazov, ki bi potrdili ali ovrgli ta dvom. Zaradi te nejasnosti ameriško združenje onkologov trenutno ne priporoča uporabe antioksidantov med kemoterapijo oz. radioterapijo.«

Povedal je še, da ne gre samo za prehrano in olje. Vsaj 30 minut na dan je dobro, da migate. Dobro je za srce in zato, da telo dobi nujno potreben kisik. In pa kot vsi poudarjajo: čim manj stresa! Živci menda vplivajo na adrenalin, mi pa smo ok, če imamo nizko raven adrenalina. Stres poveča hormone stresa, kortikosteroide, oni pa dvignejo nivo aminokislin v krvi na račun blokade proizvajanja protiteles s strani b limfocitov pa deljenje limfocitov in na splošno limfnega tkiva.

Dal mi je še tale link za vse tiste, ki so skeptiki.  

Rada bi še povedala, da je bilo na predavanju res veliko ljudi. Toliko, da smo se selili iz male dvorane v veliko, ker je zmanjkalo prostora. Povprečna starost bi rekla, da je bila nad 40 let. Eden od obiskovalcev, ki smo se po predavanju pogovarjali v krogu, je rekel, »Dobro bi bilo, ko bi sprejeli zakon o uporabi konoplje v zdravstvene namene. Glede na študije, bo tako ali tako tak zakon sprejet v 10ih letih povsod v Evropi. Odlično bi bilo, ko bi vsaj enkrat bili med prvimi in ne kot ovce ponavljali za vsemi, kot to počnemo sedaj. 

In kaj je konoplja? Na začetku menda lahko pride do kakšne tesnobe ali panike. V tem primeru se je potrebno pomiriti in samem sebi dopovedati, da je to le učinek olja. Na nekatere vpliva bolj, na druge manj, na ene nič. Če vpliva preveč (če je človek zadet in se telo ne privadi dovolj hitro), se lahko jemlje tudi rektalno v obliki svečk. Zadetosti ne bo (ali vsaj ne v taki meri), zdravilni učinki pa bodo ostali. Zato pa je potrebna legalizacija, da bo zdravljenje pod kontrolo, da bodo bolniki imeli dovolj informacij. Če je res dobra in če res pozdravi raka (pa ne samo raka. Omenjena je tudi Parkinsonova, multipla skleroza, luskavica, sladkorna bolezen, psihične bolezni (toliko se spomnim, verjamem, da je še več o tem v linkih spodaj) in če ne škodi, zakaj ne bi poskusili? Zakaj bi nekdo zaviral zdravilo? Še prehitro lahko zboli nekdo od bližnjih ali pa človek sam. In če bo čez par let marihuana priznana kot zdravilo, se bomo tepli po glavi, zakaj nismo poskusili z njo ozdraviti nekoga, ki ga takrat več ne bo med nami. Četudi je bila nelegalna. Preveč mladih umre zaradi bolezni, takih in drugačnih. Predvsem raka. Taki bi radi samo možnost, da vzamejo tisto zdravilo, ki bi lahko pomagalo. Brez strahu, da jih zato ovadijo ali celo zaprejo.

In še povezave:

Tole mi je poslal Jaka:

MEDICINSKE ŠTUDIJE KI DOKAZUJEJO DA KONOPLJA ZDRAVI RAKA

1. Študija objavljena v British Journal of Cancer, izvedena na Univerzi Complutense v Madridu, je pokazala da tetrahidrokanabinol (THC) in drugi kanabinoidi inhibirajo rast tumorjev. Ugotovljeno je da THC zmanjša tumorske celice.

http://www.nature.com/bjc/journal/v95/n2/abs/6603236a.html

2. V študiji objavljeni v The Journal of Neuroscience so raziskali biokemične procese tako v akutnih poškodbah nevronov kot v počasi napredujočih nevrodegenerativnih boleznih. Ugotovljeno je da so bile nevronske poškodbe podgan, ki jim je bil apliciran THC reducirane, ter da kanabinoidni sistem preko CB1 receptorjev ščiti možgane pred nevrodegenerativnimi procesi.

http://www.jneurosci.org/content/21/17/6475.abstract

3. V študiji objavljeni v The Journal of Pharmacology And Experimental Therapeutics so raziskali učinke kanabinola (CBD, nepsihoaktivna sestavine konoplje), na celične linije glioma, malignega možganskega raka. Študija je pokazala močne antitumorske učinke CBD-ja.

http://jpet.aspetjournals.org/content/308/3/838.abstract

4. Študija objavljena v Molecular Cancer Therapeutics je pokazala da THC in drugi kanabinoidi lahko povzročajo apoptozo (programirana celična smrt) v možganskemu raku glioblastoma multiforme.

http://mct.aacrjournals.org/content/10/1/90.abstract

5. Študija izvedena na California Pacific Medical Center je pokazala da CBD inhibira proliferacijo celic in invazijo raka na dojki. Prav je ugotovljeno da CBD značajno reducira tumorske mase.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20859676

6. V študiji objavljeni v The Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics je ugotovljeno da sta tako THC kot CBD  dramatično reducirala rast raka na dojki.

http://jpet.aspetjournals.org/content/early/2006/05/25/jpet.106.105247

7. Študija objavljena v Molecular Cancer je pokazala da THC zmanjša rast in število tumorjev pri raku dojke. Ugotovljeno je da kanabinoidi inhibirajo proliferacijo tumorskih celic, inducirajo celično apoptozo in poslabšajo tumorsko angiogenezo.

http://www.molecular-cancer.com/content/9/1/196

8. Študija objavljena v Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States je pokazala da endogeni kanabinoid anandamid inhibira proliferacijo celic raka na dojki.

http://www.pnas.org/content/95/14/8375.full.pdf+html

9. Študija objavljena v Oncogene, ki je bila izvedena v Harvard Medical Schools Experimental Medicine Department, je pokazala da THC zmanjša rast tumorjev in metastaz pljučnega raka.

http://www.nature.com/onc/journal/v27/n3/abs/1210641a.html

10. Študija objavljena v US National Library, ki je bila izvedena  na Institute of Toxicology and Pharmacology, from the Department of General Surgery v Nemčiji, je pokazala da kanabinoidi inhibirajo  metastaziranje pljučnega raka.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22198381?dopt=Abstract

11. Študija  objavljena v US National Library of Medicine, ki je bila izvedena na Harvard Medical School je raziskovala vlogo kanabinoidnih receptorjev CB1 in CB2 kot inhibitorjev metastaziranja in rasti pljučnega raka.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21097714?dopt=Abstract

12. Študija objavljena v US National Library of Medicine je pokazala da endokanabinoid anandamid povzroča apoptozo celic raka prostate, ter ima potentno citotoksično delovanje na metastaze.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12746841?dopt=Abstract

13. Študija objavljena v US National Library of Medicine je pokazala da kanabinoidi preko CB1 in CB2 receptorja povzročajo apoptozo celic raka prostate.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3339795/?tool=pubmed

14.  Študija objavljena v US National Library of Medicine je pokazala da CBD povzroča apoptozo celic raka prostate.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22594963

15. Študija objavljena v Molecular Pharmacology je pokazala da kanabinoidi povzročajo apoptozo in ustavljajo rast celic limfoma. Raziskava je bila financirana s strani različnih Švedskih inštitutov za raziskovanje raka.

http://molpharm.aspetjournals.org/content/70/5/1612.abstract

16. Študija objavljena v International Journal of Cancer je prav tako pokazala da kanabinoidi povzročajo apoptozo in delujejo antiproliferativno v več vrstah raka med drugim tudi pri limfomu.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.23584/abstract

17. Študija objavljena v US National Library of Medicine, je pokazala da kanabinoidi povzročajo apoptozo celic leukemije.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16908594

18. Študija objavljena v US National Library of Medicine je pokazala da imajo kanabinoidi toksični učinek na maligne tumorje ustne votline.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20516734

19. Študija objavljena v US National Library of Medicine je pokazala da THC reducira rast celic  raka jeter.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21475304

20. Študija objavljena v The American Journal of Cancer je pokazala da kanabinoidi povzročajo apoptozo,  zmanjšajo rast in inhibirajo širjenje celic raka slinavke.

http://cancerres.aacrjournals.org/content/66/13/6748.abstract

To je iz tega članka (so spodaj iste povezave): 
http://www.collective-evolution.com/2013/08/23/20-medical-studies-that-prove-cannabis-can-cure-cancer

In še:

Video o nekem biokemiku, ki je imel rak prostate v 4. stadiju, z oddaljenimi metastazami. Dali so mu 6 tednov. Jedel je samo konopljino olje. V treh mesecih raka ni bilo več. Zdaj je ta človek raziskovalec raka na nekem inštitutu v ZDA:

 
 https://www.youtube.com/watch?v=wLoRFTbIakk

In še enkrat link za skeptike:
http://www.realfarmacy.com/34-medical-studies-for-the-skeptic/

Magisterska naloga Toni Cahuneka o konoplji v Sloveniji:
http://dk.fdv.uni-lj.si/magistrska/pdfs/mag_cahunek-toni.pdf

In še članek iz Dela o rešitvah, kje pacienti dobijo olje in kako se problema lotiti: 
http://www.delo.si/zgodbe/nedeljskobranje/konoplja-na-ulici-v-lekarni-ali-na-vrtni-gredi.html