Članek
Počutje po 4. kemoterapiji
Objavljeno Nov 28, 2013

Tisti slab občutek, ki me je spremljal skozi cel dan, se je izkazal kot delno pravilni. Po intenziteti slabega počutja prvega večera, se je 4. kemoterapija zavihtela na 2. mesto. Slabost, glavobol, slabo počutje, tiščanje v prsih, se je okoli 9. ure razširilo do meje, kjer ni niti približno fajn. Spet tisti čuden občutek med zadetostjo in željo, da zaspim, z upanjem, da bo vse ok. Začeli so me oblivati ledeni vali, kljub temu, da sem bila pod kovtrom in deko. Imela sem občutek, da sem na -15. Zopet se je izkazala moja mami, kot že po prvi kemoterapiji in mi masirala razbolele mišice na nogi in stopala. Zraven pa poslušala moje blodnje, kajti, ko sem zadeta govorim še več kot sicer....in kar ne neham...in ne neham... :) Malo se zgubim vmes, ampak hitro najdem kaj novega. :)

Par ur kasneje sem čudežno zaspala in spala do jutra ter se zbudila polna energije. Normalna. Tako, da sem isto popoldan še skuhala 2 vrsti kosila za naju s <3 in že komaj čakala, da se prikaže iz službe, da se obilno najem. Zraven sem še malo zarjovela, ko se je brat lotil ene od mojih jedi in se samo namrdnila, ko je hvalil, kako dobra je. Mi je šlo po glavi samo, "no, pa gre moja večerja". :D  Ampak za večerjo je ostalo še zadosti in zaspala sem s prepolnim želodcem. Ta noč je bila slabša.. malo me je tiščalo, velikokrat sem se zbudila, menda sem spila 2 litra tekočine. Zjutraj pa sem spet bila super. Peljala sem hčerko v vrtec, potem pa še zadnjič vzela svojo sveto trojico zdravil proti slabosti. In bilo bi bolje, če jih ne bi, saj me je spet vrglo (moja onkologinja pravi, da je to verjetno za to, ker imam tako malo kilogramov) in sem dopoldan in popoldan preživela na kavču. Napol prespala, na pol v želji, da zaspim. 

Razmišljam, koliko ima dejansko psiha s pravimi simptomi. Na prejšnji kemoterapiji so mi omenili, da mora zdravilo nujno teči v žilo, saj  bi sicer menda prišlo do odmiranja tkiva. Opozorili so me, da moram nujno povedati, če me bo peklo. Seveda me je pri 4.  tudi začelo. Mlada medicinska sestra se mi je kar smilila, ko mi je odvijala kanal, saj mi je bilo že z njenim pogledom in previdnostjo jasno, da gre v stik s strupeno snovjo... Ampak bilo je vse v redu. Kri se je vlila, kar je pomenilo, da je kanal v žili. Povedala mi je, da je boljše, da 15krat preverimo, kot pa da bi se tekočina res prišla v stik s tkivom.

Prav tako mi je onkologinja šele zdaj omenila, da bo možno, da pride do hladnih valov. In je prišlo... Domišljala si jih sicer nisem, bi pa verjetno v knjižici o reakcijah na kemoterapijo, ki sem jo dobila pred 1. dozo, našla kar nekaj njih in bi si verjetno domislila še kakšnega ekstra, zato sem to knjižico že isti dan, brez da sem jo sploh pregledala, odvrgla v škatlo, ker se mi nabirajo stvari, ki lahko počakajo. :)  

Zopet se pojavljajo vprašanja o tem ali je kemoterapija ok ali ne. Mastektomija ja ali ne. Koliko je kriv stres za nastanek raka ali je kriva genetika.. Sploh po obisku gospoda iz Amerike v Sloveniji, ki promovira olje konoplje in trdno verjame v svoje zdravilo. Zdaj že moja mami navija, da se to čimprej nabavi, jaz pa sem se odločila, da z vsem alternativnim zdravljenjem začnem po kemoterapijah, oz. celo po operaciji. O tem vsem v naslednjem blogu. Trkam, da se moj imunski sistem kljub vsemu še tako dobro drži. Nimam aft, nimam kovinskega okusa, okus za hrano je ostal, kilogrami stojijo. Kar je drugače na meni, je samo dejstvo, da sem brez las, dlak... Obrvi in trepalnice se še nekako držijo. 

Velika zahvala za moje odlično počutje, poleg mojim najbližjim, gre tudi osebi, ki sem jo spoznala kakšen mesec pred pričetkom 1. kemoterapije in mi stoji ob strani od tedaj. V dobrem in slabem. Kot bi bil poslan od samega boga, saj mi je zopet odprl srce in poskrbel, da sem zaživela tudi na področju, na katerem sem že mislila, da sem opravila. Že v samem začetku mi je rekel, da bi rad šel z mano na 1. kemoterapijo, čeprav sam ni podpornik takemu zdravljenju. Imam srečo. :) Ali kot bi rekla moja prijateljica..."fajn, ti z rakom in otrokom, pa najdeš super deca, jst pa še kar ne." :) 

Lep večer vsem skupaj. Imejte se radi. <3