Članek
Iz košarice mini A, na košarico A+
Objavljeno Apr 03, 2014

Svojo onkologinjo sem nazadnje videla konec januarja, ko sem imela zadnjo kemoterapijo. Sploh ne morem verjeti, da je minilo že toliko časa. Dobre 2 meseca. Takrat mi je medicinska sestra pozabila napisati nov datum pregleda, zato mi je onkologinja, po tem ko sem jo poklicala na telefon, naročila, da se oglasim po le-tega med mojim bivanjem na onkološkem po operaciji. Ampak sem malce pozabila, malce je pa tudi bilo krivo non stop dogajanje. Tako sem jo poklicala v torek in medicinska sestra mi je takoj rekla: "Ja, sej mi smo zapisali, da imate pregled danes." Prosila sem jo, če bi lahko prišla v sredo, torej včeraj, ko sem tako ali tako imela prvi obisk po operaciji pri plastični kirurginji. Rekla mi je, da bo poskušala nekaj urediti in da naj jo pokličem nazaj spet čez eno uro. Takrat mi je potem potrdila, da naj pridem. 

Sama še ne morem voziti, zato me je v Ljubljano peljal moj fant, za kar sem mu res hvaležna. Malo mi je že odveč, da me mora vedno nekdo voziti v LJ. Malo zaradi tega, ker si mora potem ta oseba vzeti čas, malo zato, ker je na onko za tistega, ki ni v proceduri izjemno dolgčas, saj je včasih treba na kakšen pregled čakati tudi 3 in več ur, malo pa tudi zato, ker čas v LJ rada izkoristim po svoje in nisem od nikogar odvisna, zraven tega se pa ne sekiram, da nekomu jemljem čas. :) Še najraje vidim, da me pelje dragi, saj si največkrat uredi, da ima kakšen sestanek in potem ni nikomur dolgčas. :) 

No, včeraj sem potem bila ob naročeni uri v Kliničnem centru, oddelku za plastično kirurgijo. Že na onkološkem so mi dali mapo z listom, na katerem je/bo evidenca mojih polnjenj in že takrat je bilo napisano, da je v vsaki 60ml. Poleg lista, sta bila notri še dva nastavka, in za celo mapo so mi posebno poudarili, da naj jo pazim kot punčico svojega očesa. 

Svoje plastične kirurginje do včeraj še sploh nisem poznala. Tako ali tako me je presenetilo, da je poseg opravil nekdo drug, kot je bilo sprva rečeno, ampak moj kirurg onkolog mi je zagotovil in zatrdil, da je pri svojem delu zelo dobra. In je. Sem zadovoljna z njenim odnosom, pojavo in delom. :) Najprej mi je medicinska sestra odstranila selotejp, ki je po operaciji skupaj držal rano. S kirurginjo sta pripravili veliko injekcijo 20ml. Kirurginja je vzela nastavek, za katerega sem izvedela, da je v bistvu magnet, ki se prime na železni del ekspadra in tako določi točno mesto vboda. Kjerkoli seveda ne bi bilo ok, saj bi lahko vrečko predrli. No, vbod igle skoraj da nisem čutila, tako zelo je koža na dojkah odrvenela. Ko je vbrizgala tistih 20ml, je zamenjala brizgalko, brez da bi izvlekla iglo in nafilala ekspander z novih 20ml. Za prvič bo dovolj, je rekla. Zraven pa dodala, da sem zelo radovedna. Oh, well... :) Ker se je po iztaknitvi drena nabralo v dojkah nekaj tekočine, sem jo vprašala, če jo bomo punktirali ven, pa mi je odvrnila, da je ni veliko in da se bo sama resorbirala.

Samo filanje ekspandrov s fiziološko ne boli, čeprav je občutek, da tišči, saj se razmika prostor pod mišico, ki ga sicer sploh ne bi bilo. 

Tako je torej na obeh dojkah, vsaka ima novih 40ml in takoj se pozna razlika. :) Jst rečem, da imam zdaj A+, moj dragi pa pravi, da očitno še nisem videla kako zgleda A in da sem že lastnica košarice B. :)

Kirurginja je bila tudi zadovoljna z operacijo. Sicer je takoj ugotovila, kje je bil tumor, saj dojki nista popolnoma simetrični. Še sploh, ker je moj kirurg onkolog odrezal stran tudi brazgotino, ki je nastala po prejšnji operaciji, ko se je rana zagnojila in je bilo potrebno odpiranje in širjenje le-te. No, plastična kirurginja je rekla, da bomo na koncu to vse uredili, da bo zgledalo tako kot mora. 

Drugače pa še vedno vse boli. 2 ali 3 dni po tem, ko sem prišla domov, sem se fino nalezla viroze, tako da sem za par dni obležala v postelji. Po eni strani tudi ni bilo tako zelo slabo, saj sem vsaj bila v postelji, po drugi strani pa sem bila prav jezna, ker je viroza prišla povsem po nepotrebnem in kašljanje in kihanje prav ni na listi najčudovitejših reči, po tem ko je za mano mastektomija. No, naučila sem se kihati tako, da mi ne raztepe in raztga vseh šivov. Še vedno smrkam, ampak ni hudega. Še vedno sem tudi na proti bolečinskih (1-2 na dan). Če ne bi bilo viroze, verjetno že nekaj časa ne bi bila, tako pa kašljanje ni dobro vplivalo na že tako razboleno celotno področje pljuč.

Po tem, ko sem dobila eno košarico +, sva odšla na onkološkega, na oddelek H1, do moje onkologinje. Nekako sem se že sprijaznila, da se pri njej vedno čaka. Tudi tokrat sem prišla na vrsto po treh urah. Pretipala mi je vse bezgavke, me povprašala, če so kakšne bolečine v kosteh, pljučah, kjerkoli. Poslušala je tudi pljuča in mi naročila, da grem v laboratorij, da zopet testiramo kri za tumorski marker. Povedala sem ji, da sem v petek zopet na onkološkem, saj grem po histološki izvid mojega tkiva in bezgavk, ter da bom takrat oddala kri. Dobila sem še nov datum v juniju, saj bodo zdaj pregledi na vsake 3 mesece. Tako par let. In če jih preživim, me vržejo ven iz onkološkega in me smatrajo kot ozdravljeno. :) No, čez nekaj let me čaka še preventivna odstranitev jajčnikov, ampak s tem se bom ukvarjala takrat.

Drugače sem ok. Delam že praktično vse, le kakšnih del, kjer je preveč obremenitev za roke, še ne. Drug teden bom že začela voziti avto (če bo kirurg dovolil), plastično sem seveda pozabila vprašati. Spim že na boku. Je pa čuden, res čuden občutek. Namesto dojk imam nekaj, kar sploh ni moje in se tudi čuti tako kot tujek. Je zelo trdo. Ampak po neslednji operaciji, ko bodo zamenjali te vrečke s silikoni, bo občutek menda popolnoma drugačen, veliko bolj normalen. Zdaj imam filanje na vsake 2 tedna, dokler pač ne bo dovolj. Menda bo trajalo kakšne dva meseca, v jeseni pa bi bila ponovna operacija. 

Še vedno dobivam vsak večer v trebuh injekcije proti strjevanju krvi. Samo mislite si lahko, kako zelo poln kufr imam že igel. Danes bo zadnja. Trebuh imam seveda popolnoma posut z modricami. 

V petek me čaka torej rezultat tumorskega markerja. Že sama misem mi je zelo neprijetna. Upam na najboljše, prav tako upam, da bo histološki izvid pokazal, da v tkivu in bezgavkah ni bilo tumorskih celic. 
 

Želim vam lep, s soncem obsijan dan. <3