Konkurenčen!? Jaz že ne!

Objavil/a Dare Likar, dne 2014-01-03 ob 16:41:26

Tako zdaj pa znova. Moram reči, da sem za priprave na nov začetek dobil., če že drugega ne, na pretek časa. Imel sem kar štirinajst dni počitnic. In to v času, ko so nam ukinili en dan praznika, kar je bil tako pomemben in pomenljiv ukrep, da skoraj ni bilo moč ugovarjati ali imeti pomisleke ali je to potrebno ali ne. In zdaj se sprašujem, ali sem, medtem  ko delavstvo žrtvuje tako pomemben dan, tradicionalno namenjen rekonvalescenci in novemu zagonu, sploh še v igri. Ali nisem s temi svojimi prostimi dnevi preprosto zamočil že na samem začetku. S tem luftarskim pristopom preprosto ne morem biti konkurenčen. Ja, to je to. Konkurenčnost.

Sam prosti dan je sicer lahko predmet razprave. Saj če prav pomislimo, po nekaj dneh praznikov, dobre hrane, dobre pijače, predobre hrane in pijače in preveč poležavanje, marsikdo pomisli ali ni vse to le zmedlo, iztirilo njegov ustaljeni borbeni ritem! Bolj pa me bega ali je to smiseln predmet razprave v kontekstu, kot sem ga nastavil zgoraj. Ali je to korak bliže konkurenčnosti v neizprosnem globalnem ekonom kotlu!?

Lani, ko so naši gospodarstveniki »uspeli« odškrtniti drugi januar, kot dela prost dan, je zgledalo, da je ta en usrani delavni dan nekaj strašno ključnega za rešitev gospodarstva. Delodajalci so že naslednji dan z velikim navdušenjem pozdravljali ta maksimalno zdrav ukrep. Seveda niso pozabili navreči, da so še rezerve in da bi bilo dobro razmisliti še o kakšnem dnevu, ko so plebejci čisto brez veze doma, medtem ko bi lahko proizvajali stvari za tovarniškimi linijami.

Če smo takrat poslušali sindikaliste, smo , kakopak, zvedeli, da so takšen izid »izpogajali«! Kako naj bi bilo drugače. Tudi zdaj, ko delodajalci napovedujejo nove napade na kilometrine in malice, so ti taisti gospodje, ki bi bili radi tovariši, pripravljeni, da se podajo na neizprosna pogajanja. Eden takšnih, po mojem v svoji naivnosti celo dokaj iskrenih primerkov, mi je to o pogajanjih povedal tako ponosno in zanosno, da sem rabil nekaj sekund prej kot sem ga čisto jasno povprašal nekaj stvari.

»Kdo ti daje pravico, da se o tem pogajaš!?«

»Kako to misliš?!« je bilo seveda njegovo protivprašanje.

Nisem imel občutka, da razume kaj mu želim povedati s tem, da smo prišli na neko točko, ko ne obstajajo več pogajanja in barantanja ampak je ostal samo še čisto navaden in enostaven NE ! Od tukaj naprej ni več ničesar zate, stari!« Ne dam! Seveda bi se z mano strinjal na vsakem koraku, ko bi se sprehodila po preteklosti in skupaj ugotavljala kako smo korak po koraku, centimeter za centimetrom dovolili, da nam odščipnejo zdaj to, zdaj ono. V neki privzgojeni naivnosti, mlahavi sprijaznjenosti in zaupanju v neznano silo, ki bo stvari zagotovo na koncu postavila na svoje mesto, smo dovolili, da polastninijo in degradirajo naše delo, izkušnje, pravico in red.

Saj niti ne bi bilo treba pisati primerov, ampak naj bo … mojster šloser, vzdrževalec na liniji … kriza … mojster v proizvodnjo. Pa je šel delat za mašino, ki jo je prej vzdrževal in servisiral … pa se je pokvarila … no, ko si že tukaj, saj znaš sam popravit … in je …  Eden od sto se je spomnil in stopil do odvetnika vsaj povprašat, kaj je s tem. Ali je to v skladu s čimerkoli. Še zdaj je model znan po tem, da je bil siten kot stara baba in da mu nikoli ni bilo nič prav.

In mi bi se pogajali še kar naprej. Ker želimo biti konkurenčni. Ta beseda zveni tako logično, tako nedvoumno, tako edino prav.  Kot da je težko malo pogledati okoli sebe ali pa se vprašati s kom tekmujemo. Kdo je tista naša strašna konkurenca, ki bi jo radi dosegli. Če bi se ustavili za trenutek in poskusili razmisliti o tem, bi ugotovili grozne stvari. Ugotovili bi, da želimo tekmovati z vietnamskimi desetletnimi otroki, s kitajskimi zaporniki, z indijskimi sužnji s taspodnje kaste … spisek se kar nadaljuje.  In če bi še malo premetali sem in tja vsa kruta dejstva, ki bi se nam razjasnila, bi ugotovili še nekaj stvari. Uvideli bi, da smo s pristajanjem na to tekmo v veliki meri krivi tega trpljenja, suženjstva in zlorab. Nenavadno, kajne?

Tako, to sem imel za povedat. Zdaj pa bi se pogajal tudi sam. Ampak stvari bi nastavil malo drugače. Izhajal bom iz tega, da je kovač nekoč koval eno cimpermansko klamfo četrt ure. Zdaj pa ena spodobna ekscentrična štanca namlati takih zadev v eni uri za manjši kamion. Torej? Eko. Štiri ure, štiri dni na teden, za pusta in Martina po en teden.  Trinajsto plačo in božičnico v ustavo, davčno olajšavo za vsak obisk veselice in imuniteto za utrujene muzikante. No, to je to. Zdaj pa se lahko pogajamo. Ali pa, zaradi mene, tudi ne!! Lp Dare

 

 

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
7
Laščan Zlatorog
0
Jan 04, 2014
Ja, kot rečeno. Slovenci smo nekonkurenčni. Radi nas imajo le kot potrošnike.
#7
Dare Likar
0
Jan 04, 2014
@Branko Gaber, tako nekako , ja!
#6
Dare Likar
0
Jan 04, 2014
@Laščan, seveda ne poznam detajlov, imam pa glede pogodbe z Nektarjem s strani sindikalista malo drugačne podatke. Menda ni bilo nikoli obljubljeno, da ne bo odpuščanj. Celo določeno je bilo, koliko maksimalno jih lahko po določenem letu novi lastnik odpusti. V odstotkih. In ko je napočil čas in je tisti odstotek znašal, danimo 34, 64 delavca, je po nekem nenavadnem naključju, podrobna, strokovna analiza pokazala, da je v Fructalu točno34 delavcev preveč. Saj ne moreš verjet. Niti eden manj! In po enem letu spet in po enem ...itd. itd.
#5
Dare Likar
0
Jan 04, 2014
@Miha, ne vem kaj naj o takem modelu povem. Naj mu bo lahka!!!
#4
Branko Gaber
0
Jan 04, 2014
Vsaka stvar enkrat doživi svoj konec. In kot si ugotovil... vsega je dovolj, še preveč. Razporeditev je napačna, ker ne zmaguje delo, ampak špekulacije.
#3
Laščan Zlatorog
0
Jan 03, 2014
Njegove branže lastnik Fructala meni, da Slovenci nismo dovolj konkurenčni in se pač ne bo držal dogovorov glede odpuščanja.
Danes je odpustil naslednjih 30 nekonkurenčnih slovenskih delavcev.
#2
Miha
0
Jan 03, 2014
Ne, ti nisi konkurenčen. Tale je:
http://www.finance.si/8354358/Darko-Horvat-obnavlja-37-milijonsko-vilo-v-Švici/rss-mp

Darko Horvat obnavlja 37-milijonsko vilo v Švici

Medtem ko pidovski baron obnavlja vilo v St. Moritzu, v Sloveniji bančni upniki in stečajni upravitelji brskajo po njego
#1
Dare Likar
Dare Likar
Objavil/a 2014-01-03 16:41:26 (Jan 03, 2014)
Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Na zdravje
Utrujena gospa
Kljub vsemu ... še!
Ej, prijatelj moj!
Moda
Ti boga!!
Na jug
Delav'c premalo, delav'c preveč!
Podpora, plača, d'nar!!
Za to gre!
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

7372.) twilight - stephenie meyer , knjiga je v anj jeziku

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9.99 €

1659.) ata je spet pijan - dušan čater ,  knjiga je nova

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5247.) na mrzlem severu - ritchie calder

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5668.) parnik trobi nji - boris pahor

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

4304.) poletje v zgodbi v.

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 8.99 €

3595.) operni spev - besedila najlepših opernih arij - smiljan samec

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 12.99 €

4628.) svetovna književnost 1 in 2 knjiga cena je za kos

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 8.99 €

2168.) mary anne - daphne du maurier

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 9.99 €

kupite actavis promethazine z vijoličnim sirupom za kašelj codeine kupite tablete proti bolečinam, nembutal, seconal, oxycotin, di, valium, hydrocodone & ritalin online. ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

kalijevega cianida, tablete in prašek kcn 99,99% ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

velika ponudba nadomesnih tipkovnic za prenosne računalnike znamk acer, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. cene se gibljejo okoli 25,00€ - 40,00€. veliko tipkovnic je na zalogi v našemu skladišču. vabljeni!

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

velika ponudba nadomestnih napajalnikov za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. veliko napajalnikov je na zalogi. hitra odprema. cene se gibljejo okoli 15,00 - 30,00€. vabljeni.

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 25 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj