Članek
Urejenost
Objavljeno Feb 20, 2015

Prav zanimiva se mi je zdela izjava sodelavca neki dan. Verjetno je dec to nekje prebral, pobral na spletu ali kjerkoli, vsekakor se modrosti ni sam izmislil. Kot da bi mi povedal nekaj najbolj vsakdanjega, je prijavil sledeče: »Baje, da je značilno, da se pred velikimi svetovnimi spopadi poveča zanimanje za kuharske recepte!«

Čeprav sem od zanimivega fanta vajen nevsakdanjih pripomb, me je s ta prve imelo, da bi ga nadrl, naj neha kvasiti nesmisle. Seveda se mi je ugotovitev slišala nesmiselna skoraj tako, kot bi mi povedal kaj mu je rekla šlogarica ali kaj je prebral v horoskopu. Potem pa sem malo požlajfal in pomislil, da zadeva pa le ni tako mimo. Seveda če pomislimo konkretno na pojav kuharskih oddaj, ko nam na vsakem teve programu pripravljajo hrano na vse mogoče načine, potem to težko pride skozi. Če pa to malo prenesemo še na razna druga področja in ugotovimo kako nas dobesedno zasipa balast z vseh strani, potem zadeva zgleda malo drugačna.

In ko tako gledamo na probleme tega našega sveta z vidika prenasičenosti z vso šaro, se nam ne le zazdi to s kuharijo nekako sprejemljivo. Še več! Pojavi se še cel kup stvari, ki bi zlahka zašle v podobno, sprva nesmiselno, statistiko.

Lahko vam zagotavljam, da bi s podrobno raziskavo ugotovili, da se pred vsako kataklizmo poveča število lastnikov malih živali, ljudi, ki prakticirajo vegetarijanstvo in podobne posebne prehranske navade, število novih religij in na splošno, število novih variant sprejemljivega obnašanja ljudi .

Takih zadev bi lahko našteli še cel kup. Lahko bi jih nanizali toliko, kolikor bi si v danem trenutku želeli novih zamer in ljudi, ki bi se zgražali nad našo ozkosrčnostjo. Tako da to tudi ni tako zelo potrebno. Vsaka od teh stvari sama po sebi ne more biti strašno pomembna za (ne)obstoj civilizacije. Lahko samo kaže na odklone, na to, kako se prvinski vrednostni sistemi izgubljajo pod ogromno količino brezrepo brezglavih pogruntavščin, ki so poleg vsega po večini še kratkega roka trajanja.

Če hočemo dojeti to dogajanje bolj konkretno, je najbolje, da se »spustimo«  na nivo politike in zakonodaje. Zagotavljam vam, čeprav nimam na zalogi nobenega navedka, da lahko kje preberete, da se sistem začne sesuvati sam vase ravno enkrat takrat, ko je že skoraj vse urejeno. Predpis za predpis, nadzor nad nadzornikom, kontrolorja izvajalca, blablabla!

Na zunaj se to, vsaj sam to dojemam tako, kaže v tem, da postane drugotnega pomena kaj in kako narediš, ampak se na tisto tvoje delo obesi cel pušeljc nekih veličin, ki so bistveno pomembnejše in kakopak bolje nagrajene od tebe. Ti strokovnjaki predpisujejo način vklopa stroja, način tvojega sedenja in to, kam imaš med procesom obrnjeno betico, način štetja proizvodov, in beleženja svojih rezultatov. Narišejo ti lepo pot do sekreta in jedilnice. Predvsem pa so zelo začudeni, če na tri metre široki transportni poti hodiš izven začrtanega koridorja. Še bolj jih preseneti, če te v končni fazi to začne delati nervoznega. Če pretiravaš, imaš veliko možnost, da tvoje obnašanje dobi v presojo še peti ali bog ve kateri strokovnjak po vrsti. Lahko celo kakšen iz netehničnih strok. Zato verjetno šef neki dan ni razumel moje reakcije  na še eno od mnogih prepovedi. Neki prostorček, ki je bil desetletja moja navada in rutina, mi ni bil več dovoljen. Verjetno je tip čakal, da bom izkozlal ven tiste za situacijo zelo primerne srbske vulgarizme, jaz pa sem samo mirno rekel: "Enkrat bo vse urejeno!"

In v tej smeri vse gre. Včasih ljudje celo dobijo nekaj upanja, da bo to dobro. Poglejmo na primer naše slovenske junake nove dobe. Heroje tranzicije. Še nedavno smo robantili, da se nikomur nič ne zgodi. Jebenti, zdaj tega ne moremo več trditi. Kar nekaj jih v turobnih zaporniških celicah, sicer z boljšim standardom kot ga ima moja dnevna soba in spalnica skupaj, tuhta kaj jim je bilo tega treba. Dobro, nekaj jih zaradi rahlega zdravja še odlaša z odhodom na robijo, ampak vseeno. Stvari se urejajo.

Na žalost pa to ne pomeni, da smo jih ustavili. Dobro, nekateri so se s svojimi lumparijami iztrošili. Njihovemu načinu je potekel rok trajanja. Ampak to na mojo veliko žalost pomeni čisto nekaj drugega. To, da so se samo umaknili nekim drugim, se bojim da še bolj pokvarjenim in zvitim urejevalcem stvari!