Članek
korenine trule
Objavljeno May 16, 2016

slovenci - kakšna žalost od naroda! 

podobno kot vsi (južno) slovanski bratje. teorija (alternativne) zgodovine pravi, da deloma tudi zato, ker naj bi bili staaari narodi, utrujeni, gubavi, počasni.

drugi, germani, romani,... naj bi bili mlajši in zato vitalnejši, agresivnejši, progresivnejši. če pogledamo recimo kakšne američane, bi lahko rekli da to kr drži.

torej, zagovorniki te teorije o starosti balkancev pravijo, da se je (moderna) civilizacija začela razvijati prav na balkanu in od tu širila recimo na bližnji vzhod, indijo,... to naj bi se zgodilo 15, 20 tisoč let pred Jezusom. Dokazi obstajajo tudi pri nas, najbolj zgovorni pa so tisti iz okolice Vinče v Srbiji. od tam naj bi tudi izvirala prva prava pisava, ki so jo pozneje "prevzeli" sumerci. artifakti iz Vinče datirajo 10.000 in več v preteklost. iz tega časa pa se pojavljajo tudi znaki naprednih neolitskih civilizacij po celotnem balkanu, veliko v istri, pa tudi pri nas. ta kultura se je potem veliko pozneje "spojila" s slovansko, katero pa je, kot vemo na koncu brutalno potlačila cerkev, ki ji je v vseh dolgih stoletjih uspelo uničiti vse dokaze o obstoju kakršnekoli kulture, predvsem pa vere.

super zgodbe za pumpanje ega naroda, malo manj super za prihodnost istega. smo stari, togi, neprilagodljivi in kot takšni brez možnosti hitre adaptacije na turbolentne spremembe, ki smo jim priča. s starostjo, naj bi prišla tudi modrost, a se nas je ta, kot kaže, izognila v velikem krogu, tavamo kot brezglave kokoši. 

da sploh ne začnem o tem, kako dejansko itak ne moremo nič spremeniti, saj smo bodisi neenotni, ignorantski, ali pa nesposobni, nezmožni. ljudje pa še kar o tem, kako bodo spremenili svet, pa rešili človeštvo. pred čim točno?! pred samim sabo?!

ne, ni boljše vsaj poskušati, saj ni nobene možnosti, da bi dejansko kaj dosegli, razen seveda, da sami sebi razlagamo kako smo pomembni in veliki in kakšno poslanstvo, odgovornost da nosimo, jebeni jezusi vsi po vrsti. kot bi poskušal dihati v vesolju brez kisika. lahko poskušaš, lahko poskušajo generacije kranjcev, pa bodo vseeno umirali kot tiste muhe enodnevnice. no ja, lahko se tolažimo s tem, da smo držali dah 15 min (svetovni rekord je 24 minut, ima ga španec), a to ni dihanje, ni preživetje. 

mogoče pa naš največji problem ni preteklost/prihodnost, temveč sedanjost v kateri se, kot že omenjeno, enostavno ne znajedemo najbolje (pa čeprav smo menda najbolj marljive, pridne mravljice zelenega planeta). dojemanje sedanjosti pa je povezano z realnostjo, tisto tako čislano enostavno kmečko pametjo, ki naj bi je bili polni, a je nekako (tudi če fantom sploh obstaja) ne znamo spraviti v pogon, v prakso. stari možgan je pač počasen, kot kaže pa tudi dementen, sive celice pa podlegle vinu in šnopsu. 

sicer pa hej, v bistvu sploh ni tako slabo, da ne bomo jamrali v tri dni. majhnost in nesposobnost nista nujno slabi stvari. nikogar (razen seveda sebe) ne ogrožamo, nihče nas ne jemlje preveč resno in si lahko privoščimo kakšno pizdarijo sem ter tja, dokler gospodarjem bruseljskim damo njihovo "desetino" nas bodo pustili pri miru. mir pa je, kot bi vam znal povedati vsak duhovnik, šaman, učitelj,.. stvar, ki je v življenju najbolj pomembna. želim vam ga čim več!