Članek
ego z obkladki
Objavljeno May 11, 2016

spravljam se pisat že par dni o vseh teh kvazi duhovnostih in ljudski neumnosti, pa nekako ne gre, verjetno zato, ker itak nima smisla. kot pravi neka knjiga zdravilnih zelišč iz predpreteklega stoletja: "za idiotizam leka nema."
pa vseeno.

ne kvazi zato, ker bi bila (vsa) kr neki, ampak zaradi načina na kateri jo ljudje dojemajo, ali pa se z njo sploh ukvarjajo. tiste, totalne "hepi, hepi, hepi" neumnosti pustimo. velika večina ljudi, krepko preko 90 % (ampak seveda ne ti, ki bereš, ti si poseben :P) se, ne samo z duhovnostjo, ampak z vsako stvarjo, tako ali drugače ukvarja samo zaradi lastnih ego obkladkov. ljudje povsod iščejo samo potrditev, sprejmejo vse kar jim boža ego, ostalo pa enostavno ignorirajo, potem pa jokajo, češ vse je nateg. 

resnična duhovnost (karkoli naj bi to že blo) je prekleto težaško in mukotrpno delo, trpljenje. tako pač gre in vsaka teorija, ki pravi drugače je čisti blef, nateg (za morebitne (ker vem da bo itak nekdo takoj uletel z "dokazi") kao pozitivne učinke pa ponavadi zaslužen placebo efekt, po načelu, v kar verjameš, to pomaga, a le na krajši, omejen rok). poglejte vse tisočletja stare vere (ki v svojem bistvu itak govorijo o eni in isti stvari) in mi pokažite eno, ki ne omenja trpljenja na poti odrešitve, na poti do resnice, do absoluta, do znanja. pa ko smo ravno tukaj mi lahko tako isto poiščete eno od istih, ki vsaj na nek način ne omenja fizične aktivnosti in meditacije. ampak ne, ljudje tega ne vidijo, nočejo. vsi bi le flajštre, hitre rešitve, brez truda, loto listek. 

indijanci so že pred desettisoč leti vedeli kaj govorijo, ko so trdili, da gre zavestno po neki poti iskanja "resnice, višjega, absolutne zavesti,..." samo norc, vsi ostali pa so na to pot prisiljeni (bolezen) ali pa zavedeni (šamanski vajenec s strani starega šamana). vsak za sebe ve v katero kategorijo spada.

zakaj pravijo tako? ker so vedeli, da je to pot trpljenja, večkrat fizične smrti, absolutne razgradnje ega, zavesti, izgubo osebnosti,...  in na drugi strani za ogromno odgovornost, ki je nihče z vsaj malo razuma noče na sebi. z znanjem prihaja moč, a tudi odgovornost. za to pa vemo, da je nihče noče. 

podobno kot v podjetju, kjer so najboljši šefi, vodje, tisti, ki to nočejo biti. Ta, ki hoče biti šef, je to njegov dolgoletni cilj, s tem je nekaj narobe, ali ne razume vloge vodje, ali pa je nor. druge razlage ni. vsaj ne v smislu vzdržnosti, dolgoročnosti.

sicer ljudje, kot že rečeno iščejo samo potrditve, božanje ega, nadmoč, materialne koristi (?!), obliže, hitre rešitve. s hitrimi rešitvami pa je podobno, kot s hitro hrano, ki vemo od kje prihaja, kaj zahteva in kam pelje... 

O tistih, ki vsako duhovnost zanikajo pa rajši ne bi (glej besedilo v navednicah iz prvega odstavka). bo nekdo rekel paradoks. ja, res je, zdaj pa razumi kdor more...

naslednjič pa morda o tem, kako vse skupaj nima kaj dosti z razumom.